Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 18. szombat | 33. hét | 230. nap | 20:19 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Az ITM 1410 milliárd forint kiadással és 110,7 milliárd forint bevétellel számolhat jövőre
A minisztérium kiadási oldalán belül mintegy 154,5 milliárd forint felhasználása európai uniós fejlesztéshez kapcsolódik.

A ITM költségvetésében szereplő Országos Atomenergia Hivatal 2,6 milliárd forint, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 2,09 milliárd forint, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság 281 millió forint, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal 311 millió forint, a szakképzési centrumok 2,5 milliárd forint, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala 3,8 milliárd forint, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség 474 millió forint bevételt tervez.

A szaktárca 2019. évi költségvetésében a közlekedési ágazat - a többi között - 90,3 milliárd forintot fordíthat a közúthálózat fenntartására és működtetésére, 26,5 milliárd forintot az útdíj rendszer működtetésére. A vasúthálózat fejlesztésére mintegy 17,8 milliárd forintot adnak, kiemelt közúti projektekre 314 milliárd forintot költenek. A Budapest-Belgrád vasútvonal magyarországi szakaszának felújítására mintegy 5,7 milliárd
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:02
Az LMP az ombudsmanhoz fordul az "újabb cenzúra" bevezetése miatt
Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal azután küldte szét a fenntartása alá tartozó intézményeknek a levelét, hogy egy komáromi igazgató számon kérte pedagógusát, amiért a tanár nyilvánosan sérelmezett egy a szakgimnáziumukban történt jogsértő esetet, azt, hogy kifüggesztették a megrovásban részesült diákok névsorát.

A szóvivő kijelentette: a szólásszabadságot súlyosan korlátozó eljárás antidemokratikus, ezért pártja az ombudsmanhoz fordul a konkrét eset és a levél kivizsgálását kérve.

Az LMP emellett visszaépítené a köznevelési törvénybe a korábbi közoktatási törvény azon rendelkezéseit, amelyek kimondják: a tanuló, a szülő és az alkalmazott nem késztethető lelkiismereti, világnézeti vagy politikai meggyőzősédének megvallására de megtagadására sem, és senkit nem érhet hátrány mindezek kifejtése miatt.

Kanász-Nagy Máté kérdésre elmondta: egyetértenek a január 19-ei diáktüntetés céljaival,
velemenyezd, 2018. január 08. hétfő, 13:11
NGM: a közfoglalkoztatottak is megjelentek az elsődleges munkaerőpiacon
Beszélt arról is, hogy közép- és hosszú távon a fiatalok biztosíthatják folyamatosan a munkaerő-piaci tartalékot azokban a szakmákban, amelyekre a nemzetgazdaságnak leginkább szüksége van. Az egyre feszítőbb munkaerőhiányra azonban a most beiskolázott fiatalok nem jelentenek megoldást. Azoknak a felnőtt, munkakereső embereknek, akik nem integrálhatóak az elsődleges munkaerőpiacra, mert nincs szakmájuk, meglévő tudásuk megkopott vagy nincs rá szükség, rövid ciklusú - néhány hetes, néhány hónapos - felnőttképzési, átképzési programokkal igyekeznek segíteni.

Arról, hogy a munkanélküliségi ráta elérte a 4 százalékot, azt mondta: ez jóleső érzés, "benne volt a pakliban". A jövő évre vonatkozó 3,8 százalékos jóslatokkal kapcsolatban megjegyezte, könnyebb hosszabb távra tervezni, mint megmondani, hogy január-februárban mi várható. A gazdaság fejlettségéből, a GDP-adatokból nagyjából következtetni lehet arra, mi várható a munkanélküliség, foglalkoztatottság területén, így bíznak abban, hogy a 3,8 százalék
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 19:54
NGM: regionális szakképzési konferenciákat tartanak országszerte
A tájékoztatás szerint eddig Nagykanizsán, Szekszárdon és Budapesten rendezték meg a konferenciát 800 résztvevővel, csütörtökön Miskolcon tartják az eseményt, a hónap második felében pedig Debrecenben, Budapesten és Kecskeméten várják az érdeklődőket.

Az NGM közölte, a konferenciákon fontos információkat adnak át a szakképzés és felnőttképzés stratégiai kérdéseiről a tankerületek, intézmények vezetőinek, pályaorientációs szakembereknek, felnőttképzők munkatársainak, pedagógusoknak, általános iskolai igazgatóknak.

A helyi kereskedelmi és iparkamarák szakemberei tájékoztatják a résztvevőket a köztestület szakképzési szerepvállalásáról, főbb feladatairól, a képzés-oktatás kihívásairól, a gazdaság elvárásairól.

A résztvevők külön előadásban hallhatnak a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) pályázati felhívások szakmai tartalmáról, az érdeklődők megismerhetik a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal szolgáltatásait.

A konferenciákra az Nemzeti Szakképzési
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 14:32
NGM: a gazdaság elvárásaihoz igazodó képzésre van szükség
Cseresnyés Péter az NGM, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, valamint a Nagykanizsai Szakképzési Centrum által szervezett konferencián kijelentette, olyan alaptudást kell biztosítani, amire építhet az egész életen át tartó tanulás.

Vonzó, versenyképes tudást, készségeket kell biztosítani, ezért változik a képzés, a tananyag, és az intézményi hálózat - jelezte az államtitkár.

Kitért arra, hogy tízéves program keretében megújítják az intézményhálózatot, első lépésben 10 milliárd forintot fordítanak arra, hogy "21. századi kereteket biztosítsanak a szakképzéshez". Az épületek mellett a tartalomnak is változnia kell, ezért már az idei tanévtől bizonyos órakeretre és tárgyakra választási lehetőséget kapnak a diákok és a pedagógusok. Olyan új tananyagot sajátíthatnak el például, mint a pénzügyi ismeretek vagy a vakon gépelés - mondta.

Szerinte a duális képzési rendszer beváltotta a reményeket, ma már közel 60 ezren rendelkeznek tanulószerződéssel, egyre inkább látják ebben a
velemenyezd, 2017. szeptember 05. kedd, 16:33
Hornung Ágnes: szeptemberben indul a magyar felnőttek képesség és kompetencia mérése
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság felzárkózása a termelékenység folyamatos növelésével, a magyar vállalkozások és a munkaerő versenyképességének javításával képzelhető el, ezért kiemelten fontos az Európai Unió (EU) által is támogatott PIAAC kompetencia-felmérés.

Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára előadásában ismertette: a projektet az NGM, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) konzorciumi együttműködésében az OECD előírásainak megfelelően valósítják meg 1,1 milliárd forintból, az adatok feldolgozását is beleértve, 2020 végéig.

A PIAAC a felnőttek készségeiről eddig készített legátfogóbb nemzetközi összehasonlító vizsgálat, amely pontos képet ad arról, hogy a 16-65 év közötti felnőttek mennyire használják képességeiket munkájuk során.

Hornung Ágnes hangsúlyozta, hogy az, aki időt és energiát áldoz a kérdőívek kitöltésére, végső soron a magyar versenyképesség
velemenyezd, 2017. augusztus 25. péntek, 12:51
NGM-helyettes államtitkár: a szakképzési centrumok várják a fiatalok jelentkezését
tanulóknál havi 10 ezer és 35 ezer, a szakgimnáziumban tanulóknál 20 ezer és 50 ezer forint között mozog.

A helyettes államtitkár a hiányszakmák közül példaként említette a szakácsot, a logisztikai ügyintézőt, a gyakorló ápolót és a hegesztőt. Szólt arról is, hogy azok a fiatalok, akik gimnáziumban végeztek, ők 2 éves technikus képzésen vehetnek részt a szakgimnáziumokban vagy egyéb szakmát is választhatnak.

Hozzátette: a fiatalok a szakképzési lehetőségekről a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján tájékozódhatnak.

Az országban 44 szakképzési centrumban 367 iskola várja a jelentkezőket, akik 238 különböző szakma közül választhatnak - ismertette. Rámutatott, hogy a felnőttoktatás egyre népszerűbb, míg 5 évvel ezelőtt a jelentkezők száma csupán 5 ezer volt, tavaly már 46 ezren tanultak ebben a képzési formában.

Pölöskei Gáborné szerint "a munkaerőpiac visszajelzései alapján ma már az érettségi kevés az elhelyezkedéshez, ahhoz, hogy valaki biztos alapokra helyezze a
velemenyezd, 2017. augusztus 09. szerda, 15:12
NGM: a fejlődő magyar gazdaságnak képzett munkaerőre van szüksége
Hozzátette: a program a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) közös finanszírozásával az NGM és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konzorciumában valósul meg 2,8 milliárd forintból, 2020 végéig.A projekt célcsoportját a pedagógusok, kiemelten a Szakképzési Centrumok és a Földművelésügyi Minisztérium irányítása alatt álló szakképző intézmények tanárai alkotják, ugyanis a program az alapkompetenciák módszertani fejlesztésére helyezi a hangsúlyt.

Pölöskei Gáborné kiemelte: a PISA-felmérések szerint a 15 éves korosztály mintegy 30 százaléka alapvető számolási kompetencia problémákkal küzd. Magyarországon a korai iskolaelhagyók száma az európai uniós átlagot némileg meghaladja.

A kompetencia hiányosságok, a lemorzsolódás csökkentése csak módszertani megújítással, szemléletváltozással lehetséges, ugyanis, mint mondta, az alapkompetenciák - például a szövegértés - önmagukban kevesek, a
velemenyezd, 2017. május 03. szerda, 12:42
NGM-államtitkár: a vállalatok készek magasabb bért fizetni a jó szakembereknek
versenyszektorban 2016 februárjához képest 118 ezerrel nőtt a dolgozók száma.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, a magyar gazdaság szempontjából alapvető kérdés a szakképzés, a rendszert a kormány a gazdaság igényeinek figyelembe vételével átalakította.

A szakképzés és felnőttképzés átalakítása folytatódik a gazdaság versenyképességének növelése érdekében - mondta Cseresnyés Péter.

Az államtitkár a tervezett intézkedések között említette a vállalati képzési rendszerek kialakítását, a felnőttképzési szabályozás rugalmassá tételét, a munkáltatók szerepének növelését a feladatok ellátásában, emellett folyamatossá válik a képzési tartalmak fejlesztése, a gazdaság digitalizációjára való felkészítés.

Cseresnyés Péter kitért arra, hogy 2018-ban Budapest ad otthont az EuroSkills versenynek, a szakmák európai bajnokságának. A versenyre 28 országból 500 versenyzőt és felkészítőiket várnak, a fiatalok 34 hivatalos és 3 bemutatkozó szakmában versenyeznek. Magyarország várhatóan minden eddiginél
velemenyezd, 2017. április 26. szerda, 13:03
Elmarasztalta a Harruckern-ügy vádlottait a táblabíróság
gyakorlásától.

A táblabíróság az első fokon pénzbüntetéssel sújtott pedagógusok esetében nem tartotta indokoltnak büntetés kiszabását, őket megrovásban részesítette.

Hegedűs István tanácsvezető bíró a táblabíróság döntésének indoklása során kifejtette, sajnálja, hogy az ügy eredetileg 24 vádlottjának többsége belefáradt az évekig tartó büntetőeljárásba, és tudomásul vette az elsőfokú ítéletet vagy később visszavonta fellebbezését.

Az iskola igazgatója 2007-ben és 2008-ban egy céggel felnőttképzési szerződést kötött, ez alapján a vállalkozás a képzési díjból személyenként, félévente 40 ezer forintot fizetett, az intézmény pedig az előírtnál rövidebb idő alatt biztosította a középiskolai tanulmányok elvégzését, majd ezt követően az érettségi vizsga megszerzésének lehetőségét.

A tanácsvezető bíró kifejtette, az iskola vezetői olyan oktatási formát választottak, melyet a jogszabályok nem tettek lehetővé. A képzés azonban sikeres volt, a diákok független vizsgabizottság előtt érvényes
velemenyezd, 2017. március 28. kedd, 10:11
Szakképzést támogató projektet indított a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
szerint a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programban (VEKOP) finanszírozott kiemelt projekt megvalósítására 1,8 milliárd forint áll rendelkezésre.

A projekt keretében megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak a szakképzés minőségének, hatékonyságának és eredményességének javításához, a szakképzésben tanulók végzettségi szintjének és továbbtanulási esélyeinek növeléséhez - emelte ki közleményében a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal.

A hivatal adatai szerint Magyarországon a végzettség nélküli iskolaelhagyás a szakképzés területén közel 30 százalékos. A projekt célja a szakképzés presztízsének helyreállítása, valamint a szakképzésből lemorzsolódó diákok arányának 10 százalék alá csökkentése.

A projekt három fő tevékenység köré - módszertani fejlesztések és együttműködések, intézményfejlesztés, informatikai fejlesztés és eszközbeszerzés - szerveződik.

A program keretében az országban található 44
velemenyezd, 2016. december 09. péntek, 16:36
Krónika 6. rész (határozathozatalok)
További felnőttképzési feladatok kerültek a kormányhivatalokhozAz Országgyűlés októberi döntését követően további, a felnőttképzés szervezéséhez kapcsolódó feladatokat utalt a kormányhivatalok hatáskörébe.

A parlament 134 igen szavazattal, 33 nem ellenében és 5 tartózkodás mellett fogadta el a szakképzési törvény erről szóló módosítását fideszes és kereszténydemokrata képviselők kezdeményezésére.

A változtatások értelmében a jövőben az érintett kormányhivatalok hatáskörébe kerül az OKJ szerinti szakmai vizsgák elnökeinek kijelölése, a vizsgaközpontok működtetése, valamint a felnőttképzési, szakképzési nyilvántartások vezetése, továbbá minden olyan feladat, amely eddig a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatalhoz tartozott.

A kormánypárti politikusok szándéka szerint a módosítás - a korábbi változtatásokkal együtt - egységesíti a felnőttképzés működtetését és felügyeletét, ami gyorsíthatja és hatékonyabbá teheti a szakképzést.

Újabb műkincsek kerülhetnek
velemenyezd, 2016. december 06. kedd, 11:01
1/9
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
atomenergia-a-paksi-at ome
megyerimihaly
2013. november 15. péntek, 23:47
Csillék a bányászati múze
pacsakute
2018. január 08. hétfő, 14:00
Bányászati múzeum
irmus
2010. október 23. szombat, 16:37
Mecseki Bányászati muzem
irmus
2010. október 03. vasárnap, 16:45
bányászati eszközök.JPG
erika57
2009. augusztus 30. vasárnap, 16:30
bányászati emlék
boszormacs
2007. október 26. péntek, 21:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.