Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 13:49 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Grüner György gyűjteményéből nyílt kiállítás a Vasarely Múzeumban
technikákat' dolgoztak ki, vagy puszta erejükkel törték át a konvenciókat. Az innováció az, amely a tudomány és technika fejlődését, és amely, mintegy célként, a gyűjtő életét is meghatározta" - idézi a közlemény az amerikai-magyar műgyűjtőt.

A kollekció legkorábban készült alkotásait az Európai Iskola, illetve a Galéria a 4 Világtájhoz művészcsoport egyes tagjainak 1946-1948 között készült művei alkotják.

A gyűjtemény törzsanyagát a pályájukat a hatvanas években kibontakoztató művészek - Bak Imre, Deim Pál, Fajó János, Gáyor Tibor, Haraszty István, Hencze Tamás, Hetey Katalin, Keserü Ilona, Konok Tamás, Maurer Dóra és Nádler István - munkái jelentik, akik közül többen az Iparterv-csoport tagjaiként mutatkoztak be. A kilencvenes évek utáni magyarországi képzőművészet újabb törekvéseit Bolygó Bálint, Benedek Barna, Haász Katalin, Kelemen Zénó és Wolsky András alkotásai képviselik.

A tudomány és a művészet közötti lehetséges kapcsolódási pontokat kereső, nagyrészt geometrikus-konkrét formákkal
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:04
A dunaszerdahelyi galéria gyűjteményéből nyílik kiállítás Szekszárdon
A szombaton nyíló, és május elsejéig látható tárlat hetvenhat művész közel száz alkotását, grafikákat, festményeket, plasztikákat tár a közönség elé.

A kiállításon a korszak meghatározó alkotói - mások mellett Kondor Béla, El Kazovszkij, Deim Pál és Gross Arnold - egy-egy műve mellett a szlovákiai magyar képzőművészetet képviselő Lipcsey György szobrász és Almási Róbert festőművész alkotásai is szerepelnek.

A válogatás jól jellemzi a 20-21. század fordulójának képzőművészetét, a szürrealizmustól a naturalista stíluson át a geometrikus ábrázolásig bezáróan mutatja be a kortárs magyar művészetet - mondta Baky Péter festőművész, a tárlat rendezője az MTI-nek.

A szekszárdi kiállítótérben látható lesz El Kazovszkijnak az 1990-es években készült Tájkép Janus fejjel című festménye, Deim Pál 1988-as grafikája, a Mageső, Kondor Béla Napóleon című grafikája és Gross Arnold Tordai kert című, 1989-ben készített, színes rézkarca. A kiállítás mások mellett Aknay János angyalsorozatának egy darabját,
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:02
Tizenhét év új szerzeményei a Ferenczy Múzeumban
találkozhat egyebek mellett a szentendrei művésztelep-alapító Jeges Ernő 1940-ben készült történelmi festményével vagy Bálint Endre kollázsaival, a maiak közül Regős István, ef Zámbó István, Csontó Lajos, Balogh László egy-egy művével, középgenerációs és fiatal szentendreiekkel, mint Vincze Ottó, Nagy Barbara, Csató Máté, Tóth Eszter, de olyan különlegességek is láthatók, mint például egy kazanyi Istenanya-ikon, amely ajándékozás útján került a kollekcióba egy 19. századi ismeretlen orosz mestertől, valamint Deim Pál is helyet kap a tárlaton- beszélt a részletekről a kurátor.

Muladi Brigitta hozzátette: olyan új iparművészeti tárgyakat is bemutatnak, amelyek ritkán kerülnek kiállításra, a többi között Kanyák Zsófia, a fiatalon elhunyt designer hírneves üvegserlegei és Csikszentmihályi Réka üvegből készült táblái.

Az FMC a gyűjteményt nemcsak átgondolt koncepció alapján gyarapítja, de a műveket gondozza, kutatja és időről időre bemutatja a falakon kívül is - jegyezte meg a múzeum munkatársa.

A
velemenyezd, 2017. július 06. csütörtök, 12:30
Több mint 500 műtárgy a BÁV kétnapos, 70. művészeti aukcióján
forinttól, az 1928-as kubista tendenciákat mutató Rakpart 5 millió forinttól kelhet el.

Mednyánszky Lászlónak több kiemelkedő kvalitású festménye is feltűnik az aukciós anyagban. Ezek közül kerül ki 18 millió forintos kikiáltási árával az árverés legdrágább tétele, egy 30 éve lappangó, vízparti tájat ábrázoló alkotás.

A tavaszi aukciós anyag bővelkedik az olyan kismesterek főműveiben, mint Pólya István, Gergely Tibor vagy Borbereki-Kovács Zoltán. A modern szekcióban Hincz Gyula, Molnár C. Pál, Deim Pál vagy Fehér László műveit is kínálják.

Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi ékszerszakértő beszámolója szerint a csaknem 200 tételt felvonultató ékszerkollekció gyűjtői és befektetési darabokat is tartalmaz a történetitől a modern alkotásokig. A befektetők érdeklődésére számot tartó brilles ékszerek mellett egy 4,8 karátos briliánssal ékesített art deco nyakék is szerepel a kínálatban, amely 4,6 millió forinttól kelhet el.

A kínálatból kiemelte az 1840 körül készült Czapeck et Patek
velemenyezd, 2017. május 09. kedd, 14:02
Deim Pál képzőművészre emlékeznek Szentendrén
Egy éve halt meg Deim Pál (1932-2016), a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja - emlékeztetett köszöntőjében Hóvári János, a MANK főigazgatója, aki köszönetét fejezte a családnak a kiállításra kölcsönzött képekért. A tevékeny, nagy formátumú emberek intenzív nyomot hagynak a közösség életében, és Deim Pál ilyen volt. Alakjára, személyére sok minden emlékeztet nap mint nap: a Bükkös patak, amelyről sokat mesélt, a MűvészetMalom, amelynek kezdeményezője volt vagy a Part Mozi, mely a törzshelye volt. Amikor több köztéri szobor újjászületett Szentendrén, Bábu című fekete-fehér szobrát almazöldre festette és a Rügy címet adta neki. Ebben a gesztusban minden benne volt, ami jellemezte, az irónia, a szellem, a humor, játékosság, az élet szeretete - mondta.

Imádott Szentendréről beszélni, egy olyan világról, amelynek mi már csak a foszlányait láttuk - idézte fel egyebek mellett Bukta Imre képzőművész, aki egyszerre volt tanítvány és barát.

Provinciális képzőművész volt, ragaszkodott
velemenyezd, 2017. április 25. kedd, 20:47
Modern és kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás Pozsonyban
A tárlat anyagát egy mosonmagyaróvári származású, Kaliforniában élő fizikus, Grüner György magángyűjteményéből állították össze. A több mint 120 darabos kiállítás egyedi metszetet mutat 23 modern magyar képzőművésznek az 1940-es és az 1990-es évek között készült alkotásaiból, köztük sok értékes és számos remekműnek tartott darabbal.

A tárlatot, amely Balog Zoltánnak, az Emberi Erőforrások miniszterének és Marek Madaric szlovák kulturális miniszternek a védnöksége alatt és támogatásával valósult meg, a szlovák kulturális tárca vezetője és Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felsőoktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.

Palkovics László köszöntőjében rámutatott: a tárlat arra is alkalmat nyújt, hogy a történelem egy szakaszának és magyar alkotók műveinek bemutatásával tovább bontsa a képzeletbeli falakat a két nép között, és így közelebb hozza őket egymáshoz.

Hasonlóan vélekedett Marek Madaric is, aki azt mondta: a kiállításnak politikai felhangja is van, a
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 18:34
Kiállítás nyílt a Biblia 20. századi magyar képzőművészetben való megjelenéséről Budapesten
szükségessége, a bűnbeesés, a romlás, a maga felemelésére képtelen ember, valamint rejtett bibliai történetek jelennek meg a műveken. A szemben lévő falon a megváltást, Krisztust áldozatát, a passiót, valamint a feltámadást megjelenítő munkák láthatóak. A terem közepén elhelyezkedő installáció asztalán egy mai Bibliát és a Szépművészeti Múzeumból kölcsönzött antik tükör másolatát mutatják be.

A kiállításon Aba-Novák Vilmos, Bálint Endre, Berény Róbert, Borsos Miklós, Breuer Marcell, Csohány Kálmán, Deim Pál, Derkovits Gyula, Egry József, Feledy Gyula, Ferenczy Károly, Gulácsy Lajos, Gyarmathy Tihamér, Kernstock Károly, Kondor Béla, Molnár C. Pál, Perlrott Csaba Vilmos, Schaár Erzsébet, Szalay Lajos, Szántó Piroska, Szőri József, Szőnyi István, Tóth Menyhért, Udvardi Erzsébet és Vilt Tibor.

A Ráday utcában található, Közép-Európában egyedülálló múzeum korábbi formájában 23 évig működött az egyházkerület budapesti székházában. A 2011-es bezárás óta kibővítették, a romos pincét és a kazánhelyiséget
velemenyezd, 2017. március 09. csütörtök, 19:04
Rejtett Anekdoták Játékos Zivatara - 29 alkotó rajzai Szentendrén
Az egyszerű rajztól kezdve a kortárs rajz több irányzatát vonultatja fel a március 6-ig látható kiállítás. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Deim Pál és Erdély Miklós klasszikus alkotók mellett olyan kortárs művészek munkáit mutatják be, akiknek a rajz a fő kifejezési eszközük, és valamilyen módon kapcsolódnak azokhoz a klasszikusokhoz, akik kiindulópontnak számítanak a magyar rajzművészetben - hangsúlyozta Nagy Barbara a kiállítás egyik kurátora az MTI-nek.

Csak a tárlat ideje alatt lesz látható egy nagyméretű falrajz. A vázlatosabb művek mellett kiállítják Baksai József Rotring ceruzával készített, aprólékosan kidolgozott finom munkáját, feLugossy László dadaista alkotásait, valamint ef Zámbó István 1975-ös Dali-szerű szürrealista rajzát.

Vajda Lajostól egy 1936-os absztrakt önarckép lesz látható, Gallov Péter elemző munkája pedig jól harmonizál Barcsay Jenő Gyár című 1949-es konstruktív szénrajzával. A klasszikusabbnak mondható szénrajzok mellett Tarr Hajnalka Támasztott idom című, takker
velemenyezd, 2017. február 14. kedd, 16:22
Szombaton nyílik A szabadság szigete a debreceni MODEM-ben
Kónya Ábel elmondta: a debreceni tárlat a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének első Szentendrén kívüli bemutatkozása, a kiállított 235 mű biztosítási értéke csaknem egymilliárd forint.

A több mint 120 év magyar képzőművészetét reprezentáló tárlat legrégebbi alkotása 1894-ben készült, a legfiatalabbak 2015-ben születtek - tette hozzá.

A MODEM két szintjét, mintegy kétezer négyzetmétert megtöltő tárlat erről az időszakról ad képet, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át egészen a public artig - mondta Kónya Ábel, hozzátéve: A szabadság szigetével párhuzamosan a MODEM földszintjén megtekinthető GÉMkapocs kiállítással együtt az elkövetkező három hónapban Magyarországon Debrecenben lesz látható a legnagyobb és legjelentősebb modern és kortárs hazai kiállítás.

A sajtóbejáráson Muladi Brigitta művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatta be az alkotásokat és azokat - a nagybányaitól a neoavantgárdig és azok mai változataiig
velemenyezd, 2016. augusztus 04. csütörtök, 14:32
A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni MODEM-ben
Az augusztus 7-től látható kiállításra hétfőn az utolsó mű is megérkezett, az alkotásokat - köztük Korniss Dezső Tücsöklakodalom című olajképét - a sajtó nyilvánossága előtt csomagolták ki.

A tárlaton a 20. század száz legnevesebb magyar képzőművészének mintegy 250 alkotása lesz látható - mondta a MODEM vezető kurátora. A kiállítás egymilliárd forintra biztosított anyaga a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum több mint tízezer darabos gyűjteményére épül és átfogó képet ad a magyar képzőművészet elmúlt évtizedeiről, a naturalizmustól kezdve a konstruktív törekvéseken, a neoavantgárd absztrakción, a szürrealizmuson át a public artig - tette hozzá Kónya Ábel.

A Debrecenben látható munkák közül a hétfői bontáson a sajtó képviselőinek is bemutatták a száz legszebb magyar festmény között számon tartott Tücsöklakodalmat. Korniss Dezső alkotása a tárlat legmagasabb biztosítási értékű, mintegy 100 millió forintra becsült darabja, a művész második szentendrei korszakának főműve.

Ugyancsak az
velemenyezd, 2016. július 25. hétfő, 17:52
Elbúcsúztatták Deim Pál festőművészt
A Duna-parti város polgármestere, Verseghi-Nagy Miklós úgy fogalmazott, hogy Deim Pál nem egyszerűen országos és nemzetközi hírű művész volt, hanem városvédő lokálpatrióta, teremtő, építő és kritikus ember, bölcs és nagyon szerethető. "Tekintetében mélyen gyökerező tudás és humor volt, tudott ámulni, rácsodálkozni és mindezt át tudta adni."

Deim Pál hatalmas életművet, megannyi megfontolásra szánt gondolatot hagyott az utókorra, alkotásokat a képtáraknak és a gyűjtőknek, feladatot a művészettörténészeknek - mondta az elhunytról Rockenbauer Zoltán művészettörténész, hozzátéve, hogy a festő neve örökre összefonódott Szentendrével. "Talán a legnagyobb művészet a világ egy kicsiny szeletét, a szeretett földet emelni kozmikussá" - fogalmazott, a hagyomány, a konstrukció, a szűkszavúság mesterének nevezve Deim Pált.

A magyar képzőművészet utóbbi 50 évének megkerülhetetlen, fontos alakja volt - búcsúzott a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a művésztársak nevében Farkas Ádám. A szobrász felidézte:
velemenyezd, 2016. június 03. péntek, 19:12
Június 3-án temetik Szentendrén Deim Pál festőművészt
A közlemény szerint a szertartás nyilvános részét a temető előtti Barcsay Jenő téren tartják, a sírnál csupán a szűk család búcsúztatja az életének 84. évében, súlyos betegség után elhunyt művészt.

Deim Pál a Képzőművészeti Főiskolán sokszorosító grafikát tanult Papp Gyula és Ék Sándor tanítványaként, 1990-től a Főiskola címzetes egyetemi tanára, a Szentendrei Artéria Alkotóközösség tagja, 1991-től a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja volt.

Önálló kiállításai a szentendrei Ferenczy Múzeumban, a pécsi Janus Pannonius Múzeumban, a budapesti Műcsarnokban és az Ernst Múzeumban nyíltak. Művészetelméleti és kritikai írásainak gyűjteménye A nagy művészet csendben növekszik címmel 2016 tavaszán jelent meg Wehner Tibor gondozásában és szerkesztésében.

Művészete elismeréseként 1974-ben az országos kisplasztikai biennále első díját, 1978-ban a nemzetközi kisplasztikai kiállítás díját, 1985-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1987-ben Pro urbe Szentendre díjat, 1990-ben kiváló művész címet kapott.

Az
velemenyezd, 2016. május 20. péntek, 14:53
1/5
Képek, videók
Grüner-see ,Styria;Austri
farkas1945
2013. január 30. szerda, 10:35
A Vasarely Múzeumban
ujjozsef
2010. május 28. péntek, 11:48
Irénke gyüjteményéből.gif
csalogany13
2010. április 23. péntek, 00:31
gyujtok_egy_gyertyat_m ond
kkm
2017. április 01. szombat, 00:05
Gyertyát gyújtok.gif
kkm
2017. március 20. hétfő, 11:54
szikra gyujtó.jpg
agica2004
2017. február 01. szerda, 16:25
Gyújtom gyertyám
irmus
2016. október 31. hétfő, 07:53
faleveleket gyűjtő kislán
erzsikepuskas
2016. február 21. vasárnap, 00:29
gyertyát gyújtok.jpg
eva6
2014. október 31. péntek, 16:26
Gyujtok egy....
borigit
2014. október 31. péntek, 13:54
GYERTYÁT GYÚJTOK.jpg
marika6668
2014. január 02. csütörtök, 00:11
Drága emlékedre gyújtom
sargarozsa15
2013. november 01. péntek, 22:49
gyertyát gyújtok
eva6
2013. október 29. kedd, 19:23
Gyertyát gyújtok
gereica
2013. október 29. kedd, 17:52
Gyüjtött cicák
1951anna
2013. július 16. kedd, 06:43
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.