Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 26. szerda | 39. hét | 269. nap | 07:01 | Jusztina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Koalíciós partnerei védik, az ellenzéki pártok lemondásra szólították fel Liviu Dragnea román szociáldemokrata
Dragneát immár második korrupciós perében marasztalta el, és - korábbi felfüggesztett ítélete letöltését elrendelve - három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság.

Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök, a PSD ügyvezető elnöke közleményében azt állította: Dragneát önkényesen ítélték el egy olyan törvénycikkely alapján, amelyet már rég módosítani kellett volna, hiszen alkotmánysértőnek bizonyult. "Akik egy jogerős ítélet előtt a PSD elnökének távozását követelik, súlyos alkotmánysértést követnek el, és megsértik az Európai Uniónak az ártatlanság vélelméről szóló irányelvét" - írta csütörtök esti állásfoglalásában a PSD ügyvezető elnöke.

Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök is Facebook-bejegyzésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ítélet még nem jogerős, Dragnea fellebbezhet ellene, tehát megilleti az ártatlanság vélelme. A kisebbik kormánypártot, a liberális ALDE-t vezető politikus szerint a jogerős ítélettől függetlenül a kormánykoalíciónak
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 20:26
A román legfelsőbb védelmi tanács asztalára kerül Verespatak UNESCO örökségvédelmi védettsége
Az elnöki hivatal szerint Klaus Iohannis elnököt foglalkoztatja Verespatak témája, ezért a kérdést a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó védelmi tanács június végi ülésének napirendjére tűzték.

Szerdán George Ivascu kulturális miniszter is úgy nyilatkozott, hogy az általa vezetett szaktárca kérte az elnöki hivataltól, vitassák meg Verespatak ügyét.

A Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte Verespatak UNESCO világörökség részévé való nyilvánítását 2016 januárjában. Az ügy szinte a végéhez érkezett, hiszen az UNESCO Világörökségi Bizottsága június 29. és július 2. között ülésezik a bahreini Manamában, ahol döntés kellene szülessen Verespatakról örökségvédelmi védettségéről.

Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete a múlt szerdán közölte, hogy a román külügyminisztérium a bukaresti kulturális szaktárca kérésére leállította a világörökségi védettségi folyamatot, és a jelölés visszavonását kérte.

A kulturális
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 18:12
Leállította a román kormány Veresptak UNESCO világörökségi jelölését
szerint a jelenlegi bukaresti kormány nem ért egyet a felterjesztéssel mindaddig, amíg folyamatban van a román állam és a Verespatakon aranybányát nyitni akaró kanadai Gold Corporation közötti kártérítési per, amelyben a kanadai vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel a román államtól.

A bukaresti kormány eddig hivatalosan nem jelentette be a védetté nyilvánítási folyamat leállítását, de a kabinet több tagja már tavaly egyet nem értését fejezte ki a felterjesztéssel.

A procedúrát a Dacian Ciolos volt miniszterelnök vezette szakértői kormány kulturális minisztere, Corina Suteu kezdeményezte 2016 januárjában. Suteu a Ciolos-kabinet mandátuma utolsó napjaiban terjesztette fel az UNESCO-hoz a javaslatot.

Az erdélyi Érchegységben Verespatakon és környékén a Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt. 2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen,
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 17:50
Az uniós zászlót hiányolja az új román kormány hivatalos fotójáról Dacian Ciolos volt miniszterelnök mozgalma
A platformnak nevezett civil szerveződés a közösségi oldalán csütörtökön közölte, hogy sok év után ismét csak román zászló látható a beiktatott kormány tagjainak hivatalos csoportfényképén.

Mint írták, nem jelenik meg a román zászló mellett az uniós lobogó is, mint ahogy a Victor Ponta vagy a Dacian Ciolos vezette kabinetek esetében történt. A fényképen a miniszterek sorának két oldalán felállított rudakon látható a román zászló. A korábbi kormányok - a platform által közzétett - fényképén mindkét oldalon a román zászló mellett ott volt az EU lobogója is.

A platform szerint nem világos, hogy ez csak puszta protokollbeli tévedés vagy egyértelmű üzenet arról, hogy Románia milyen irányt követ az EU-ban.

Az önmagát állampolgári mozgalomként meghatározó platform emlékeztetett, hogy ez éppen abban az évben történik, amikor Románia a 2019. első félévi uniós soros elnökségére készül.

Román ellenzéki pártok és szervezetek az elmúlt napokban azzal vádolták meg a Szociáldemokrata Párt (PSD) és
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 14:12
Az ellenzéki pártok is csatlakoztak Romániában az igazságszolgáltatás átszervezése elleni tüntetésekhez
Az ellenzéki összefogást a demonstrációkat szervező civil szervezetek vezetőivel közös sajtóértekezleten Ludovic Orban, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Ciolos volt miniszterelnök jelentette be, majd mindannyian kivonultak a kormánypalota előtti térre, ahol vasárnap este is több ezer tüntető gyűlt össze.

A pártpolitikusok korábban azt mondták: azért nem mutatkoznak a tüntetéseken, hogy ne vádolják őket populizmussal, a demonstráció kisajátításának szándékával. A februári több százezres korrupcióellenes megmozdulások idején maguk a tüntetők is jelezték, hogy szemükben nemcsak a hatalmon lévő PSD-ALDE szociálliberális koalíció, hanem a teljes politikustársadalom eljátszotta hitelét.

A büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítését megakadályozó, év eleji tüntetések után most - hasonlóan korrupcióellenes jelszavakkal - egy nagyságrenddel kisebb létszámú ellenzéki tüntetéssorozat zajlik Romániában, amely kifejezetten
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 19:13
Pártot alapít Dacian Ciolos volt román miniszterelnök
Ciolos volt román uniós biztos 2015 novemberétől az idei év első napjaiig függetlenként vezette Románia szakértői kormányát. A tavaly decemberi parlamenti választások előtt - a választóknak tett ígéretére hivatkozva - Klaus Iohannis államfő noszogatása és a jobbközép pártok többszöri hívása ellenére sem volt hajlandó politikailag elkötelezni magát, habár akkor ő számított a legismertebb jobboldali politikusnak.

Az államfő volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a korrupcióellenes mozgalmakból tavaly párttá lett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ezért azóta is Ciolost hibáztatja a választási kudarcért. A választások után így egyik ellenzékbe szorult jobbközép politikai erő sem hívta a párt élére Ciolost. Akkor már elérkezettnek látta az időt, hogy pártpolitikusként szálljon szembe a kormányra került Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Ciolos politikai szerepvállalása a 2016-os választásokat megelőzően arra korlátozódott, hogy Románia 100 Platform néven tavaly októberben
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 16:32
Több tízezren tüntettek Romániában az igazságügyi és az adóreform ellen
hárítani teljes mértékben a társadalombiztosítási járulékokat.

Tüntetések voltak Kolozsváron, Jászvásáron (Iasi), Konstancán, Nagyszebenben és Craiován is. Nagyszebenben mintegy 7 ezren, Brassóban 5 ezren tüntettek.

A bukaresti tiltakozó akció a kormány épülete előtt kezdődött, onnan a tömeg a parlamenthez vonult, de az alkotmánybíróságnál és az igazságügyi minisztériumnál is tiltakoztak. A román média szerint a mostani akcióban többen vettek részt, mint november 5-én.

A politikusok közül Dacian Ciolos volt miniszterelnököt lehetett látni a tömegben. A mostani tüntetésnek is az egyik fő jelszava az volt, hogy "Nem vagyunk tolvaj nemzet!", a szervezők ezzel a felhívással hirdették meg a megmozdulást.

A román szociálliberális kormánykoalíció december közepéig akarja elfogadni az igazságszolgáltatás működését szabályozó több törvény módosítását. Az igazságszolgáltatás szakmai szervezetének számító Legfelsőbb Bírói Tanács, valamint a legfőbb ügyészség és a korrupcióellenes ügyészség egyaránt
velemenyezd, 2017. november 26. vasárnap, 20:53
Marosvásárhelyi iskolaügy - Kelemen Hunor: politikai akarat kell a Római Katolikus Gimnázium megtartásához
Elmondta, hogy az elmúlt egy évben Liviu Pop oktatási miniszterrel, Dacian Ciolos és Sorin Grindeanu miniszterelnökökkel és Klaus Iohannis államfővel is tárgyalt a Római Katolikus Gimnázium ügyéről, de valamennyien azt mondták, nincs mit tenniük. Amikor azonban a marosvásárhelyi önkormányzat három rendben is határozattal próbálta kiigazítani azt az állítólagos adminisztratív hibát, amely az iskola létrehozásakor történt, ezeket valamennyi alkalommal megtámadta a prefektus, a kormány Maros megyei képviselője.

"Világos, hogy létezik az iskola megszüntetésének a szándéka, egy arra irányuló törekvés, hogy ne hagyjanak működni egy magyar iskolát. (.) Ez politikai kérdés. Hiába csűrjük, csavarjuk az adminisztratív és jogi érveket, mert ha van rá politikai akarat, létezhet ez az iskola" - jelentette ki Kelemen Hunor, aki maga is részt vett a szerdai marosvásárhelyi tüntetésen. Hozzátette: abból kell kiindulni, hogy a helyi önkormányzatnak az volt a szándéka, hogy létrehozza a tanintézetet, és ha
velemenyezd, 2017. szeptember 07. csütörtök, 12:02
Román külügyminiszter: Bukarest törvénysértően terjesztette be Verespatak világörökségi jelölését
A román diplomácia vezetője erről szombaton a Fekete-tenger partján levő Mamaia üdülőtelepen nyilatkozott, ahol a román kormánykoalíció pártjai megbeszélést tartanak az őszi parlamenti ülésszak és a kormányzás teendőiről.

Melescanu szerint az idei év elején, a Dacian Ciolos vezette szakértői kormány mandátumának utolsó napján csak Corina Suteu volt kulturális miniszter nyújtotta be az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) a pályázatot, hogy vegyék fel az erdélyi települést a védett kulturális örökségek listájára. Melescanu szerint a pályázatot sem Ciolos, sem a kormány nem hagyta jóvá.

Úgy vélte, az eljárásbeli törvénytelenségek mellett Bukarestnek át kell gondolnia, mit akar védelmezni Verespatak térségében. A külügyminiszter szerint a térség lakói mindig a bányászatból éltek, ott nem létezik más foglalkoztatási lehetőség. Ezért ötvözni kell az épített örökség megőrzését azzal a lehetőséggel, hogy Románia továbbra is kitermelhesse az ott rejlő nemesfémeket -
velemenyezd, 2017. szeptember 02. szombat, 17:52
Románia visszavonná az UNESCO-tól Verespatak világörökségi jelölését
A kormányfő egy televíziós műsorban bírálta az idei év elején távozott, Dacian Ciolos vezette szakértői kormányt, amelynek kulturális minisztere, Corina Suteu - mandátuma utolsó napján - felterjesztette az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez (UNESCO) azt a pályázatot, hogy vegyék fel a települést a védett kulturális örökségek listájára.

Tudose azért nem ért egyet ezzel a lépéssel, mert ha védett örökséggé nyilvánítják a térséget, akkor végleg ellehetetlenül az ottani arany- és az ezüstkészletek kitermelése. Tudose szerint a védett örökséggé nyilvánítás kedvezőtlenül érinti Románia érdekeit abban a perben is, amelyet a Verespatakon és környékén nemesfémet kitermelni akaró, kanadai Gabriel Resources indított a román állam ellen. A vállalat 4,4 milliárd dollár kártérítést követel, amiért 15 év huzavona után Bukarest megakadályozta a beruházás megvalósítását.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy még nem késő visszavonni a pályázatot. Ennek érdekében, mint
velemenyezd, 2017. augusztus 30. szerda, 13:12
Románia amerikai harci helikoptereket vásárolna
A román kormány közleménye nem részletezi, hogy az ajánlat hány helikopter beszerzésére vonatkozik és Bukarest mekkora pénzösszeget fordítana erre. Az viszont kiderült: Bukarest vegyesvállalatot akar alakítani az amerikai céggel, s az lehetővé tenné a gyártási technológia átvételét, akárcsak azt, hogy a harci helikoptereket Romániában gyártsák.

"A döntés jelentős előrelépés mind az ország gazdasági fejlődése, mind a térség biztonsága szempontjából" - hangsúlyozza a román kormányközlemény, hozzátéve, hogy a harci helikopterek beszerzése a hadsereg felszerelésének nemrég elfogadott tízéves fejlesztési tervén alapul.

Romániában működik már egy külföldi csúcstechnológiát meghonosító és jelentős állami megrendelésekre váró helikoptergyár. Az Airbus Helicopters 50 millió eurós beruházásból felépült új vidombáki (Ghimbav) üzemét tavaly Francois Hollande francia elnök Dacian Ciolos román miniszterelnökkel közösen avatta fel tavaly szeptemberben. A Brassó melletti üzemben Superpuma H215-ös, főleg
velemenyezd, 2017. augusztus 04. péntek, 10:47
Életbe lép Romániában a túlzsúfolt börtönökben raboskodók büntetését lerövidítő törvény
börtönöket két hónapon belül osztályozzák, a rabok négy hónapon belül tudják meg, hány napot írnak jóvá büntetésükből. A könnyítések nem vonatkoznak azokra, akiknek már kárpótlást ítélt meg emiatt az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). A "szabadnapok" kiszámításánál az utóbbi öt évet számolják bele, mivel az EJEB 2012-ben hozta meg első, úgynevezett "pilótaítéletét" (az azonos témájú ügyeket egységesítő modellértékű döntését) Románia ellen a börtönökben uralkodó embertelen körülmények miatt.

A Dacian Ciolos vezette szakértői kormány tavaly kidolgozott tervezetében még csak a helyszűke szerepelt a büntetés lerövidítésének indokaként, amelyre háromnapos jóváírást adtak volna havonként. Ezt a képviselőház jogi bizottságában duplázták meg és terjesztették ki a "nem megfelelő körülményekre". A bizottság javaslatára növelték a büntetésből elengedett napok számát azoknál az elítélteknél is, akik valamilyen munkát végeznek.

Áprilisban az EJEB felszólította Romániát, hogy fél éven belül dolgozzon ki
velemenyezd, 2017. július 14. péntek, 20:13
1/18
Képek, videók
043 - dragnfly.jpg
vlado
2010. március 16. kedd, 22:46
A szociáldemokrácia és a
hollygergo
2009. február 07. szombat, 18:12
Óhhh...Engem szólított?
dorrycica
2006. szeptember 24. vasárnap, 19:57
Vona-ellenzék.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 19:48
ellenzek_montazs_fb.jp g
menusgabor
2018. január 13. szombat, 15:48
ellenzék légiereje.bmp
meki77
2011. szeptember 30. péntek, 14:54
A gyermekek nem olyanok,
sanci81
2018. augusztus 30. csütörtök, 17:31
A bűn olyan, mint egy gát
sanci81
2018. augusztus 28. kedd, 17:05
Az élet olyan mint a hull
menusgabor
2018. augusztus 19. vasárnap, 19:33
Olyan volt éppen, mintha
sanci81
2018. augusztus 19. vasárnap, 18:46
Mert minden test olyan, m
katalin_53
2018. augusztus 17. péntek, 07:43
bárcsak minden olyan.jpg
sz719eszter
2018. augusztus 09. csütörtök, 13:39
a kedvesség olyan.jpg
sz719eszter
2018. augusztus 09. csütörtök, 13:11
A gyerekek olyanok
sanci81
2018. július 16. hétfő, 17:50
Nincs olyan pszichiáter a
sanci81
2018. július 11. szerda, 17:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.