Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 01:51 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Irodalom, kiállítás az őszi könyvtári napok salgótarjáni programsorozatában
Molnár Éva igazgató a vasárnapig tartó programsorozat sajtótájékoztatóján hétfőn elmondta, hogy a rendezvények Salgótarjánban a Balassi Bálint Könyvtárban, a Beszterce-lakótelepi, a zagyvarónai és a Forgách-telepi fiókkönyvtárban zajlanak, de Nógrád megye több mint 90 könyvtára is csatlakozott az országos programhoz.

A Balassiban hétfőn kiállításmegnyitóval emlékeznek Iványi Ödönre, az intézmény egykori igazgatójára, majd a 2011-ben elhunyt Pál József író, költő, szerkesztő könyvtára ünnepélyes átvételére kerül sor, a köteteket a család ajánlotta fel az intézménynek.

Líra-túrát szerveznek kedden, a séta a városban találhatü neves irodalmi alkotók szobrait érinti, irodalmi betétekkel tarkítva. A hétfőtől vasárnapig tartó programfolyamban bemutatják Barabás György: a földanya tojása - hímes toják mintáink őskori szimbolikája című könyvét, Debreceni Boglárka A belső tó című regényét és Füst Antal Losonc regénye című munkáját. Harmadik-negyedik osztályosokat vár író-olvasó találkozóra Beck Andrea
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 11:42
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
A költészet napja - Felolvasóestek, színházi előadások Bukarestben és több erdélyi városban
Bukarestben a Balassi Intézet a magyar irodalom két jelentős költőjének életművét hozza közelebb a román közönséghez.

Kedden Radnóti-est lesz, amelyen levetítik a Radnóti Miklós élete és munkássága ihlette Radnóti hétszer című szkeccsfilmet. A hét etűdből álló film különböző stílusok és műfajok segítségével tolmácsolja a mai fiatal filmesek Radnóti-képét. Az est vendége lesz Ausztrics Andrea producer és Leichtman Erna forgatókönyvíró. A vetítést követően Kovács Zsuzsánna rendezésében Stefana Ionescu-Darzeu és Miriam Rizea Radnóti-verseket adnak elő román nyelven.

Szerdán szintén a Balassi Intézet bukaresti központjának szervezésében a közönség az intézet névadójával, Balassi Bálinttal ismerkedhet meg a román nyelven most megjelent Célia-ciklus révén. Az est során a kötet fordítójával, Elena Lavinia Dumitruval a bukaresti hungarológia tanára, Bányai Éva beszélget, ezt a Kovács Zsuzsánna rendező által megálmodott Balassi-performansz követi.

Szintén a román fővárosban kedden a Petőfi Sándor
velemenyezd, 2017. április 10. hétfő, 14:22
A költészet napja - Nógrád megyei programok
Salgótarján önkormányzata, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a József Attila Művelődési Központ ünnepi megemlékezésén öt "versmegállót" járhatnak be az érdeklődők kedd délelőtt a könyvtár főbejáratától indulva. Érintik a Förster Kálmán teret és a Radnóti-szobrot, és végül a Fő téri József Attila-domborműhöz érkeznek meg. Minden megállónál verseket mondanak, a Radnóti-szobornál elhelyezik az emlékezés virágait, a domborműnél pedig a Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulóra kiírt, Születésnapomra című alkotói pályázat díjkiosztóját is megrendezik.

A Fő téri Radnóti-szobornál délután a Pál József Alkotói Kör is költészet napi megemlékezést tart versfelolvasással.

Kedden délután a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében Frideczky Katalin zongorista mutatja be Fehér árnyék című kötetét, a beszélgetőtárs Handó Péter író lesz.

Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma versfelolvasó délutánra hívja kedden az érdeklődőket Hozz egy verset magaddal!
velemenyezd, 2017. április 09. vasárnap, 13:31
Kezdődik a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban
A következő két hónapban mintegy ötven koncert, színházi előadás, irodalmi program és kiállítás várja a városlakókat. A 30. Tarjáni Tavasz nyitóprogramja Koncz Zsuzsa hétfő esti Vadvilág című lemezbemutató koncertje.

Simon Lajos, a József Attila Művelődési Központ igazgatója a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az intézmény 1988 óta minden évben megrendezi a fesztivált.

Míg kezdetben az 1984 óta működő nemzetközi dixieland fesztivál felvezető programja volt, ma már ez a város legjelentősebb fesztiválja - tette hozzá.

Dániel Zoltán, Salgótarján kulturális területért is felelős alpolgármestere elmondta: a programok egy részét annak jegyében szervezték, hogy Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának 95. évfordulóját.

A június elsején záruló programsorozat keretében április 23-án Zenthe Ferenc Emléknap lesz a városban a salgóbányai emlékháznál, ahol Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója is megemlékezik a város szülöttjéről. Megünneplik azt is, hogy április 24-én
velemenyezd, 2017. április 03. hétfő, 18:24
Gácsi várkastély
is.
Balassi Bálint reménytelen szerelme, a jelentős vagyonnal és birtokokkal rendelkező Losonczy Anna (1553-1595) Forgách Zsigmondhoz férje lett. Korai halála után minden vagyona a férje családja tulajdonába került.
Forgách Zsigmond 1612-ben nagy költséggel helyreállíttatta a várat.

A hatalmas négyszöget alkotó várban sok a látnivaló műkincs. Van itt számos, értékes ötvösmű, közöttük Rákóczy Zsigmond és Lorántffy Zsuzsánna ezüsttányérjai, gobelinek, értékes fayenceok, gazdag könyvtár, régi olasz könyvtárszekrényekben, nagybecsű régi bútorok és vertvas-művek, régi olasz márványmunkák, gazdag, régi metszetgyűjtemény, s a Forgáchok családi képtára és a díszes nagyteremben, a hol hajdan az üléseket tartották, 42 vármegye követének széke, melyek mindegyikének a támláján más-más vármegye czímere van kihímezve.

Gróf Forgách József (1829-1876) gyermekinek korai halála után, 1898-ben Wenckheim Ferenc tulajdonába került, aki részben felújította az épületet. Az 1919-es Magyar
schuro, 2017. március 26. vasárnap, 19:02
A magyar kultúra napja - Faludy Györgyről és a Himnuszról is megemlékeznek Nógrád megyében
Faludy-emlékműsort szerveznek a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön. A Faludy György életéről és költészetéről szóló versszínházi monodrámát Turek Miklós adja elő.

Rétságon a városi művelődési központban a Balassagyarmati Kamaraegyüttes újévi koncertjét rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából. Közreműködik Kanyó András fuvolán, Baranyi Klára hegedűn, Réti Emőke gordonkán és Perneczky Zsolt zongorán, orgonán és csembalón.

A 26. Nemzetközi Versmondó- és Népdaléneklő Versenyt rendezik meg szombaton Szécsényben a művelődési központban. A megyei szintű eseményen mintegy 150 tanuló vesz részt, Nógrád megyei diákok mellett három iskolából 14 tanuló érkezik Fülekről, Székelyudvarhelyről pedig hatan indulnak a versenyen, ők a Református Diákotthon tanulói. A rendezvényen Stayer László, Szécsény polgármestere mond köszöntőt, az ünnepi műsorban a Felszállott a páva című vetélkedő középdöntőjéig jutott Iglice Táncegyüttes szerepel.

Pásztón a Teleki László Városi
velemenyezd, 2017. január 18. szerda, 11:43
1/2
Képek, videók
Salgótarjáni kályha.JPG
jpiros
2012. március 20. kedd, 16:24
salgotarjanivar.JPG
abpeter
2007. február 26. hétfő, 21:33
András-Kati- Molnár Anita
agica2004
2018. július 22. vasárnap, 18:01
SZKT-Molnár-Magda P.-Ábra
agica2004
2017. május 15. hétfő, 16:44
molnár imre.jpg
zsokica45
2017. május 09. kedd, 11:41
Botka-Molnár.jpg
agica2004
2017. február 19. vasárnap, 13:24
Molnár Anikó
eckerkata
2016. szeptember 14. szerda, 15:47
Molnár Anikó
eckerkata
2016. szeptember 13. kedd, 16:18
Széchenyi Könyvtárban
sanci81
2017. január 22. vasárnap, 19:07
Könyvtárban.png
pacsakute
2016. január 21. csütörtök, 00:34
Babák a könyvtárban
dnemethk
2012. október 18. csütörtök, 22:16
könyvtárban
herdeygy
2007. február 26. hétfő, 21:07
Ivanyi Grunwald Bela_Ahit
paka68
2016. január 30. szombat, 18:09
Iványi Péter.jpg
agica2004
2014. augusztus 30. szombat, 15:23
Iványi Éva alapja (2).jpg
jucinenadov
2013. november 18. hétfő, 23:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.