Regisztráció  Belépés
2018. július 21. szombat | 29. hét | 202. nap | 11:31 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
A költészet napja - Felolvasóestek, színházi előadások Bukarestben és több erdélyi városban
Bukarestben a Balassi Intézet a magyar irodalom két jelentős költőjének életművét hozza közelebb a román közönséghez.

Kedden Radnóti-est lesz, amelyen levetítik a Radnóti Miklós élete és munkássága ihlette Radnóti hétszer című szkeccsfilmet. A hét etűdből álló film különböző stílusok és műfajok segítségével tolmácsolja a mai fiatal filmesek Radnóti-képét. Az est vendége lesz Ausztrics Andrea producer és Leichtman Erna forgatókönyvíró. A vetítést követően Kovács Zsuzsánna rendezésében Stefana Ionescu-Darzeu és Miriam Rizea Radnóti-verseket adnak elő román nyelven.

Szerdán szintén a Balassi Intézet bukaresti központjának szervezésében a közönség az intézet névadójával, Balassi Bálinttal ismerkedhet meg a román nyelven most megjelent Célia-ciklus révén. Az est során a kötet fordítójával, Elena Lavinia Dumitruval a bukaresti hungarológia tanára, Bányai Éva beszélget, ezt a Kovács Zsuzsánna rendező által megálmodott Balassi-performansz követi.

Szintén a román fővárosban kedden a Petőfi Sándor
velemenyezd, 2017. április 10. hétfő, 14:22
A költészet napja - Nógrád megyei programok
Salgótarján önkormányzata, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár és a József Attila Művelődési Központ ünnepi megemlékezésén öt "versmegállót" járhatnak be az érdeklődők kedd délelőtt a könyvtár főbejáratától indulva. Érintik a Förster Kálmán teret és a Radnóti-szobrot, és végül a Fő téri József Attila-domborműhöz érkeznek meg. Minden megállónál verseket mondanak, a Radnóti-szobornál elhelyezik az emlékezés virágait, a domborműnél pedig a Salgótarján várossá nyilvánításának 95. évfordulóra kiírt, Születésnapomra című alkotói pályázat díjkiosztóját is megrendezik.

A Fő téri Radnóti-szobornál délután a Pál József Alkotói Kör is költészet napi megemlékezést tart versfelolvasással.

Kedden délután a Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében Frideczky Katalin zongorista mutatja be Fehér árnyék című kötetét, a beszélgetőtárs Handó Péter író lesz.

Balassagyarmaton a Magyar Nemzeti Múzeum Palóc Múzeuma versfelolvasó délutánra hívja kedden az érdeklődőket Hozz egy verset magaddal!
velemenyezd, 2017. április 09. vasárnap, 13:31
Kezdődik a Tarjáni Tavasz Salgótarjánban
A következő két hónapban mintegy ötven koncert, színházi előadás, irodalmi program és kiállítás várja a városlakókat. A 30. Tarjáni Tavasz nyitóprogramja Koncz Zsuzsa hétfő esti Vadvilág című lemezbemutató koncertje.

Simon Lajos, a József Attila Művelődési Központ igazgatója a rendezvény hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: az intézmény 1988 óta minden évben megrendezi a fesztivált.

Míg kezdetben az 1984 óta működő nemzetközi dixieland fesztivál felvezető programja volt, ma már ez a város legjelentősebb fesztiválja - tette hozzá.

Dániel Zoltán, Salgótarján kulturális területért is felelős alpolgármestere elmondta: a programok egy részét annak jegyében szervezték, hogy Salgótarján idén ünnepli várossá nyilvánításának 95. évfordulóját.

A június elsején záruló programsorozat keretében április 23-án Zenthe Ferenc Emléknap lesz a városban a salgóbányai emlékháznál, ahol Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója is megemlékezik a város szülöttjéről. Megünneplik azt is, hogy április 24-én
velemenyezd, 2017. április 03. hétfő, 18:24
Gácsi várkastély
is.
Balassi Bálint reménytelen szerelme, a jelentős vagyonnal és birtokokkal rendelkező Losonczy Anna (1553-1595) Forgách Zsigmondhoz férje lett. Korai halála után minden vagyona a férje családja tulajdonába került.
Forgách Zsigmond 1612-ben nagy költséggel helyreállíttatta a várat.

A hatalmas négyszöget alkotó várban sok a látnivaló műkincs. Van itt számos, értékes ötvösmű, közöttük Rákóczy Zsigmond és Lorántffy Zsuzsánna ezüsttányérjai, gobelinek, értékes fayenceok, gazdag könyvtár, régi olasz könyvtárszekrényekben, nagybecsű régi bútorok és vertvas-művek, régi olasz márványmunkák, gazdag, régi metszetgyűjtemény, s a Forgáchok családi képtára és a díszes nagyteremben, a hol hajdan az üléseket tartották, 42 vármegye követének széke, melyek mindegyikének a támláján más-más vármegye czímere van kihímezve.

Gróf Forgách József (1829-1876) gyermekinek korai halála után, 1898-ben Wenckheim Ferenc tulajdonába került, aki részben felújította az épületet. Az 1919-es Magyar
schuro, 2017. március 26. vasárnap, 19:02
A magyar kultúra napja - Faludy Györgyről és a Himnuszról is megemlékeznek Nógrád megyében
Faludy-emlékműsort szerveznek a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtárban csütörtökön. A Faludy György életéről és költészetéről szóló versszínházi monodrámát Turek Miklós adja elő.

Rétságon a városi művelődési központban a Balassagyarmati Kamaraegyüttes újévi koncertjét rendezik meg a magyar kultúra napja alkalmából. Közreműködik Kanyó András fuvolán, Baranyi Klára hegedűn, Réti Emőke gordonkán és Perneczky Zsolt zongorán, orgonán és csembalón.

A 26. Nemzetközi Versmondó- és Népdaléneklő Versenyt rendezik meg szombaton Szécsényben a művelődési központban. A megyei szintű eseményen mintegy 150 tanuló vesz részt, Nógrád megyei diákok mellett három iskolából 14 tanuló érkezik Fülekről, Székelyudvarhelyről pedig hatan indulnak a versenyen, ők a Református Diákotthon tanulói. A rendezvényen Stayer László, Szécsény polgármestere mond köszöntőt, az ünnepi műsorban a Felszállott a páva című vetélkedő középdöntőjéig jutott Iglice Táncegyüttes szerepel.

Pásztón a Teleki László Városi
velemenyezd, 2017. január 18. szerda, 11:43
Ujgur népmeséket fordít a nyolcvanéves Buda Ferenc
Az alkotó az MTI-nek elmondta: az ujgur népmesékkel hosszú évek óta bíbelődik, de a tervezett kötet még nem született meg, ez azonban nem veszi el kedvét a munkától.

Buda Ferenc felidézte: pályája középiskolás korában indult, ekkor döntötte el, hogy írásnak fog élni. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem magyar-orosz szakára 1955-ben vették fel. Mint mondta, nagyon szerette az oroszt és jó tanárai voltak, akik meg tudták értetni vele, hogy egy nyelvet és kultúrát bűn hibáztatni az adott nyelvet beszélők elkövetett tettei miatt. Számára a német kultúrát is Johann Sebastian Bach és a hozzá hasonlók képviselik. Kitért arra is, hogy középiskolás korában írt verseit a debreceni Alföld közölte, de ezeket a zsenge műveket később nem vette be a gyűjteményes kötetébe.

Debrecenben élte meg 1956 októberének napjait. Amíg meg nem jöttek az orosz tankok, addig nem volt ideje versekkel foglalkozni, jelentkezett a Nemzetőrségbe, társaival rendfenntartó feladatot töltöttek be, arra ügyeltek, hogy ne
velemenyezd, 2016. november 03. csütörtök, 09:31
Átadták a Balassi-díjat Salgótarjánban
Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója az ünnepségen elmondta: a Balassi-díjat 1995-ben alapították, és minden évben egy alkalommal, az új könyvtárépület átadásának évfordulóján adják át. Az elismerést a könyvtárban végzett kiemelkedő tevékenységért ítélik oda, de elnyerhetik nem ott dolgozók is, akik jelentősen hozzájárultak a könyvkultúra értékeinek gyarapításához.

A díjazottak köréről a Balassi-díj kuratóriuma dönt.

A Balassi-díjat 2016-ban Hajdara Istvánné, a megyei könyvtár munkatársa kapta, aki 22 éve dolgozik az intézményben.

A Kulturális Tevékenységért díjat az idén 50 éves salgótarjáni József Attila Művelődési Központ dolgozóinak ítélték, az év támogatója Márton Rezső lett, aki pedagógusként immár 35 éve szervez zenei klubokat a könyvtárban. Az év települési könyvtárává a 153 lelkes Kozárd könyvtárát választották, amely intézmény bábszakkört és színjátszó csoportot is működtet.
velemenyezd, 2016. június 06. hétfő, 15:32
A költészet napja - Számos programmal ünnepelnek hétfőn országszerte
délután pedig verseket és népdalokat ad elő Ferenczi György és a Rackajam együttes. Ugyanitt rendhagyó irodalomórát rendeznek Szávai Dorottya, a Pannon Egyetem irodalmi docense és vendége, Tóth Krisztina költő részvételével.

Sopronban a Petőfi Színház művészei ismét meglepetésszerűen szavalnak verseket a költészet napja alkalmából, valamint maratoni felolvasás lesz GYIK Rendezvényházban, ahol egy Pilinszky János-emlékestet tartanak. Hasonló módon szerveznek versmaraton a pásztói Teleki László Városi Könyvtárban, valamint a tolnai MAG-házban is.

Immáron 14. alkalommal ünnepelnek fesztivállal április 11. és 13. között Debrecenben, ahol minden korosztályt megszólító programokkal készülnek. A Debreceni Költészeti Fesztivál idei díszvendége Takács Zsuzsanna Kossuth-díjas költő és műfordító.

Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban Zelk Zoltán születésének 110. évfordulójáról emlékeznek meg a Tollászkodik a tavasz című, óvodások számára rendezett szavaló délelőttel, este pedig
velemenyezd, 2016. április 08. péntek, 15:12
Gondolataim ---Marosvásárhely émlékezete
gimnáziumom, de az egyetem is közel volt Akkor nem gondoltam, hogy az utcák – házaikkal, szobraikkal - amelyeken naponta többször végigmentem olyan sokat fognak jelenteni számomra, későbbi években. A bulevardi Kőrösi szobornak köszönhetem egy életre szóló kötődésem a székely tudós-utazóhoz, a magyar őstörténethez. Életművének hagyomány ápolása mai napig tart: Csomaköröstől Ladakhig igyekeztem nyomdokain járni. Hasonlóan meghatározóak voltak a Teleki – Téka olvasótermében töltött órák, az ott dolgozó könyvtárosok, barátok támogatása.
Sok-sok év múlva, egykori iskolatársakkal, kollégákkal, barátokkal találkozva szerte szét a nagyvilágban, a szokásos szerusz, hogy vagy, mi újság közhelyek után, rögtön a múlt jön elő. Emlékszel a Lázár Ödön park korcsolyapályájára, a Krizántéma és Olga cukrászda törzsasztalaira, ahova a pincér kérés nélkül hozta a kávét, kis vodkát, sört, a Tutunra és utánozhatatlan törzsgárdájára, a Tulipánra a felejthetetlen emlékű pincérjére Seregi Úrra, a Súrlott Grádicsra, a nemrég
eniko1952, 2015. június 16. kedd, 01:08
Gyermekek jogainak hete lesz Salgótarjánban
városban az idén már 18. alkalommal kapcsolódik programsorozat november 20-hoz, az ENSZ gyermekjogi egyezménye elfogadásának napjához. Az alpolgármester elmondta: a téma kiemelten fontos Salgótarjánban, mert gyönyörű természeti környezet övezi a várost, és az ott élőknek kötelességük megóvni. Hatékony nevelési mód lehet, ha a gyerekeket játékos vetélkedőkön, foglalkozásokon keresztül tanítják környezetük megóvására.

A Környezetünk az örökségünk című rendezvény fő helyszíne a Balassi Bálint Megyei Könyvtár lesz, ahol többek között meséket dolgoznak fel természetről, állatokról, növényekről, vagy újrapapírt készítenek.

Jövő keddtől péntekig lesz a városban rajzpályázat, kerekasztal-beszélgetés, hulladékválogatás, csuhébabákat, madáretetőket készítenek, dobozvárost építenek a gyerekek, és megrendezik az általános iskolások hagyományos úszóversenyét is. Az idén a középiskolásokat is bevonják a programba, a szelektív hulladékgyűjtésről szóló film levetítése után hívják őket vetélkedőre.

Csütörtökön
velemenyezd, 2014. november 12. szerda, 12:11
Madách-relikviák kerültek Győrből Salgótarjánba
Székyné Sztrémi Melinda polgármester a kiállítás megnyitóján kiemelte: a város több intézménye és civil szervezete emlékévet szervezett a költő-író halának 150. évfordulójára, ennek jegyében mutattak be többek között első kiadású és díszkötetes Madách-könyveket a Balassi Bálint Megyei Könyvtárban, valamint Madách-illusztrációkat több iskolagalériában. Most a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum anyagát is megtekinthetik az érdeklődők a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeumban.

A polgármester hangsúlyozta: Győr és Salgótarján múzeumi kapcsolatai az utóbbi időben képzőművészeti területen is erősödtek és folytatódnak a Dornyay Béla Múzeum Mihályfi-gyűjteményének tervezett bemutatásával.

Szabó József huszonegy éven át szolgált Balassagyarmaton evangélikus püspökként, majd miután lemondott hivataláról, lelkészként ugyanitt folytatta munkáját. Bár Az ember tragédiájából érettségizett, az Ipoly parti városban ismerte meg alaposabban Madách művét, amelyet "második bibliájaként" forgatott -
velemenyezd, 2014. július 03. csütörtök, 14:47
1/2
Képek, videók
Mikszáth Kálmán szobra
irmus
2015. március 01. vasárnap, 07:35
Mikszáth Kálmán Emlékház
irmus
2015. március 01. vasárnap, 07:30
Mostar évfordulója.JPG
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:15
a NOSZF 50.évfordulója
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:10
bécsi csata évfordulója
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:14
Felszabadulás évfordulója
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 21:37
Szlovákiai magyar népkölt
chillik
2015. december 30. szerda, 06:44
szlovákiai kastélynál.JPG
tikopapa100
2011. december 31. szombat, 11:42
A fővárosi Operaház
sanci81
2016. június 11. szombat, 17:15
Oroszlánok. Fővárosi Álla
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Nagytó Fővárosi Állatkert
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:24
Elefántkifutó. Fővárosi Á
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 16:23
Fővárosi Állatkert 2014-0
margoboszi
2014. június 23. hétfő, 20:34
fővárosi állatkert
erzsikepuskas
2013. október 28. hétfő, 13:24
Fővárosi Állatkert - Webk
cipello
2013. március 04. hétfő, 19:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.