Regisztráció  Belépés
2018. július 21. szombat | 29. hét | 202. nap | 11:34 | Dániel, Daniella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Újabb 600 millió forintból fejlesztenek Nógrád megyében TOP-forrásokból
Skuczi Nándor elmondta: a Nógrád megye számára rendelkezésre álló 41,13 milliárd forintos keretből ezzel már több mint 38 milliárd forint összköltségű projekt nyert támogatást.

Ismertette: a vissza nem térítendő támogatásokból Mátraterenye nádújfalui településrészén új szolgáltatásként 12 fős bölcsődét alakítanak ki, Karancsalján óvodát újítanak fel, Balassagyarmaton egy zöld szemléletű komplex városrehabilitációs projekt valósulhat meg.

Nógrádkövesden, Ipolyszögön, Mihálygergén, Nógrádsipeken és Csécsén önkormányzati épületek - óvodák, orvosi rendelők, polgármesteri hivatalok, nemzetiségi iroda - energetikai korszerűsítése történik meg.

A megye felzárkóztatását célzó TOP keretében Nógrádban korábban gazdasági, turisztikai, egészségügyi, szociális, energetikai fejlesztések kezdődtek meg, ebből a pénzből újítanak fel négy- és ötszámjegyű utakat, illetve ebből fordítanak a munkahelyteremtést elősegítő helyi foglalkoztatási paktumokra is.
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 08:41
171 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő
országgyűlési képviselő, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Kisfaludy Társaság és Petőfi Társaság rendes tagja, a Budapesti Egyetem tiszteletbeli bölcsészdoktora.

Mikszáth iskoláit nagyrészt Rimaszombatban járta, 1857 és 1863 között, az utolsó két osztályt azonban Selmecbányán végezte, ahonnan 1868-ban Pestre került, ahol jogi tanulmányokat folytatott, de diplomát nem szerzett.

Iskolái befejeztével visszatért Nógrád megyébe, ahol 1871-ben Mauks Mátyás szolgabírónál Balassagyarmaton szolgabírósági esküdtként helyezkedett el. Itt alkalma volt közvetlen közelből is tanulmányoznia a vármegye uraságait. 1872-ben ügyvédbojtár lett, emellett megpróbálkozott az újságírással is: különböző fővárosi lapok közölték cikkeit, többek között az Igazmondó, Szabad Egyház, Fővárosi Lapok és a Borsszem Jankó.

1873. július 13-án feleségül vette Mauks Mátyás leányát, Mauks Ilona Máriát. Még ebben az évben meghaltak szülei a kolerajárványban, s ő feleségével együtt a fővárosba
ronix, 2018. január 16. kedd, 20:05
Mikszáth Kálmánra emlékeznek születése 171. évfordulóján
Hétfő délután Salgótarjánban és Balassagyarmaton Nógrád megye nagy szülöttje szobrainál tartanak megemlékezéseket. Salgótarjánban Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója, BalassagyarmatonLengyel Ágnes, a Nemzeti Múzeum Palóc Múzeumának igazgatója mond ünnepi beszédet.

Kedden Budapesten és a szlovákiai Szklabonyán folytatódnak a programok.

A fővárosi Petőfi Irodalmi Múzeumban Péliné Bán Éva mutatja be az Arany-kiállítást, majd a résztvevők a Mikszáth téri szoborhoz sétálnak, ahol egy-egy szál virágot helyeznek el.

Szklabonyán a Mikszáth Kálmán Emlékház előtti Mikszáth-szobornál Kovács Anna irodalomtörténész, a társaság elnöke mond ünnepi beszédet. Ezt a megemlékezést a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezi, az ünneplőket Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója köszönti.

A Nógrád megyei Pásztón kétnapos emléknapot szervez a diákoknak a Mikszáth Líceum. Megnyitják az Arany János kora írott és képi forrásokban című kiállítást, előadás hangzik el Mikszáth és Arany
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:42
Benkő Péternek és Pindroch Csabának ítélték a Madách-díjat
A döntést csütörtökön zárt ülésen hozták meg a képviselők - közölte az MTI-vel Szabó József megyei jegyző.

Nógrád megye Madách Imre-díját 1964-ben, az író, költő halálának 100. évfordulóján alapították. Az elismeréssel minden évben a Madách-kutatásban, a Madách-kultusz ápolásában, a megye kulturális és művészeti életében legeredményesebben közreműködőket jutalmazzák.

A salgótarjáni születésű Pindroch Csaba számára a Valami Amerika című film hozta meg a hírnevet 2002-ben, a vígjáték folytatását 2008-ban mutatták be a mozik. Játszott a Kontrollban, a Marian Cosma haláláról szóló Szíven szúrt ország című filmben, Bélus szinkronhangját adta a Nyócker! című animációs produkcióban. Színházi szerepei közül leghíresebbek a Frakie és Johnny, amiben a főszerepet kapta, vagy A vágy villamosa, a drámában Mitch-et alakítja.Pindroch Csaba 2012-től a Thália Színház művésze, 2014-től a Veres 1 Színház társulatának is tagja.

A kétszeres Jászai Mari-díjas Benkő Péter rendszeres látogatója Nógrád megyének,
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 15:53
Havazás - Háromezer fogyasztó maradt áram nélkül Nógrádban
Irlanda Boglárka elmondta, hogy 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.
velemenyezd, 2017. november 30. csütörtök, 11:42
Átadták a Prónay-kilátót a Romhányi-hegyen
A Prónay-kilátó teljes magassága 26 méter, 32,5 köbméter rétegelt, ragasztott lucfenyőből épült, a felső teraszra 128 lépcső vezet. A kilátót az Ipoly Erdő Zrt. saját forrásból finanszírozva, nettó 45 millió forintból építette meg.

Az Országos Kéktúra útvonaláról rövid kitérővel megközelíthető építmény minden évszakban és napszakban látogatható. 23 méter magasan lévő teraszáról teljes körpanorámás kilátás élvezhető: nyugat-északnyugati irányban a Börzsöny, északon a Selmeci-hegység a Szitnya csúccsal, kelet felé a Szandavár, illetve a távolban a Karancs, a Mátra hegyvonulatai, délről a Gödöllői-dombvidék lankái, majd délnyugati irányban a Naszály, a Pilis és a Visegrádi-hegység csúcsai is láthatók.

A közlemény idézi Ugron Ákost, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkárát, aki avató beszédében elmondta, hogy a torony összeköti a természeti és kulturális örökséget a tájjal, amelynek fenntartása és megóvása közös feladat. Hozzátette: az építményt a térségnek
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 18:03
Szabó Lőrinc mellszobrát avatják fel Balassagyarmaton
amelyet éppen húsz éve loptak el a Palóc ligetből - mondta Csach Gábor (Fidesz-KDNP).

A művészettörténész alpolgármester hozzátette: Petró György balassagyarmati szobrászművészt bízták meg az új mellszobor elkészítésével úgy, hogy az valamennyire idézze meg a Borsos-művet, mivel az eredeti, 1997 áprilisában eltűnt mellszobor öntőmintáját nem sikerült megtalálni. Az új szobrot a régi helyén állítják fel a Palóc ligetben.

Szabó Lőrinc (1900-1957) gyermekkorában, 1905 és 1909 között élt Balassagyarmaton, amikor odahelyezték mozdonyvezető édesapját. A költő műveiben később "tündérvárosként" emlékezett Balassagyarmatra és több versében is említi a várost mint boldog gyermekkora helyszínét.

Csach Gábor kitért rá: Balassagyarmat élen jár a Szabó Lőrinc-kultusz ápolásában. Nevét viseli egy általános iskola, szobra áll a Jánossy-képtárban és az iskolában, emellett egykori lakóhelyén, a régi Templom, ma már Szabó Lőrinc utcában tábla őrzi emlékét és emléktáblát avattak a városban 2010-ben, Szabó Lőrinc
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 12:32
Drogkereskedő csoportot számoltak fel Nógrád megyében
Kiss Gábor elmondta: a 27 éves nógrádmarcali férfi a lakásán és egy másik helyi ingatlanban több éve árult különböző - por, kristály, zöld növényi törmelék - állagú kábítószert több magyar, illetve Szlovákiából érkező embernek. A drogokat a két ingatlanban adagonként kicsomagolva tartotta.

A keddi házkutatás során az értékesítéshez szükséges eszközöket is lefoglaltak.

A 27 éves férfit őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatását.

Négy társát - egy 36 éves szandai férfit, egy 41 éves dejtári nőt, egy 32 éves balassagyarmati férfit és egy 25 éves balassagyarmati nőt - még augusztus végén elfogták, közülük hárman már előzetes letartóztatásban vannak.

A nyomozás adatai szerint a 36 éves szandai gyanúsított 2014-től adott át narkotikumot többeknek, hogy azt Dejtáron, Patakon, Balassagyarmaton és Érsekvadkerten továbbértékesítsék, de maga is részt vett a terjesztésben. A dejtári nő januártól a lakásán értékesített drogot. A 32 éves balassagyarmati férfi és élettársa a múlt
velemenyezd, 2017. szeptember 21. csütörtök, 12:12
Megnyílt az Ars Sacra fesztivál
Erdő Péter kiemelte: ez a hét alkalom arra, hogy "elgondolkodjunk azon, mit jelent számunkra a szent és mit a művészet".

Úgy fogalmazott: "a mai esztétikai irányzatok jó része egyetért abban, hogy a művészet olyan emberi tevékenység, amely szimbólumokat alkot. A művész pedig - élve szabadságával -, kreatív és interpretáló módon variálja e szimbólumok közti kapcsolatokat".

Ebben az interpretáló tevékenységben van a mai művészet fogalmának kapcsolata a szent valóságával, hiszen az ember és a világ létének, "nagy tényeinek értelmezése abban áll, hogy feltárjuk a közöttük lévő viszonyokat" - mondta.

A harmóniának, az alapvető összefüggéseknek és az értelmességnek a keresése ösztönzi az igazi művészetet, innen a művész nyugtalansága - tette hozzá Erdő Péter.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt: az igazi érték sosem hivalkodó, mindig van mélysége, jelentése, mögöttes tartalma. A tízesztendős múltra visszatekintő, immár Európa legrangosabb fesztiváljai között számon
velemenyezd, 2017. szeptember 15. péntek, 18:43
Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek Balassagyarmaton
Jakus Julianna művelődésszervező elmondta: a vasárnapi, Szent Anna tiszteletére rendezett Palóc Búcsún a résztvevők már 22. éve imádkoznak közösen a családokért és Magyarország jövőjéért.

A vallási eseménnyel egyaránt ápolják Szent Anna, Jézus nagyanyja, a palócok szeretett patrónájának kultuszát, emellett a búcsú fontos szerepet tölt be az összetartozás érzésének erősítésében és a néphagyomány éltetésében is - tette hozzá.

Vasárnap délelőtt a Palóc Színpadon tartják az ünnepi szentmisét, amelyen Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Turai János plébános végzi a szertartást.

A Palóc Búcsú több mint két évtizedes hagyomány a Nógrád megyei városban, eköré múlt évben szervezték először a Palóc Hagyományőrző Napokat.

A Mikszáth Kálmán Művelődési Központban kialakított Folkudvarban palóc falvak - Érsekvadkert, Galgamács, Herencsény és a Karancs-völgye falvai - mutatkoznak be. Fellépnek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny nógrádi térséget képviselő
velemenyezd, 2017. július 25. kedd, 14:23
A XXX. Nyári Tárlatot nyitják meg Balassagyarmaton
Zolnyánszki Zsolt, a szervező Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta: a XXX. Nyári Tárlaton 38 alkotó 94 művét mutatják be.

A kiállításon szinte valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát, lesz grafika, tusrajz, rézkarc, festmény (olaj, tempera, akvarell, akril, vegyes technikájú), plasztika (fa, gipsz, drót) és szövet - tette hozzá.

Válogatás nem előzte meg a tárlatot, valamennyi beérkezett alkotást közszemlére bocsátják.

1980-ban a városi tanács művelődésügyi osztálya és a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ rendezte meg az eseményt. A Nógrád megyei város nem akart versenyre kelni a hagyományosan nyári tárlatokat rendező városokkal, a kiállítást az idegenforgalmi látványosságok egyik elemének szánták, hogy minél többet mutassanak meg abból, amivel Balassagyarmat rendelkezik, így - a Madách- és Mikszáth-gyűjtemény vagy a palócság életéről szóló átfogó anyag mellett - a képző- és iparművészeti alkotásokból is.

Mint Zolnyánszki Zsolt elmondta,
velemenyezd, 2017. június 28. szerda, 15:13
Múzeumok éjszakája - "Dinoszauruszvadászat" és dudazenés táncház Nógrád megyében
előadást Szent Iván ünnepéről és a néphagyományokról, szövésbe, fonásba is bevonják a látogatókat a kézműves foglalkozáson, a palóc játszóházban népi játékokat elevenítenek fel - tájékoztatta a múzeum az MTI-t.

"Ellopták a Tragédiát?!" címmel kalandjáték is lesz: a résztvevőknek előbb bemutatják a tárlatokat, majd a feladatlap kérdéseire a kiállításokon kell megkeresniük a válaszokat.

Lesz tűzzsonglőr bemutató és Szent Iván-éji koncert, furulya és citera bemutató és közös zenélés is Balassagyarmaton, ahol éjszakai tánc zárja a programot: a Palóc Néptáncegyüttes bemutatója és táncház élő dudazenére.

Szécsényben több helyszínen is programot szerveznek szombatra. A Kubinyi Ferenc Múzeumban délután csipkekonferenciát és kiállítást nyitnak meg, majd a Vissi D'Arte Művészeti Együttes és az Erkel Ferenc Kórus kalauzolásával zenés, dalos tárlatvezetés lesz a múzeum kiállításain, késő este pedig negyedóránként indítják a csoportokat a Szent Iván-éji zenés kiállítás látogatásra - mondta Limbacher Gábor
velemenyezd, 2017. június 19. hétfő, 17:38
1/12
Képek, videók
a források....jpg
bbbarbara
2014. december 24. szerda, 19:10
Magnézium források.jpg
pacsakute
2013. december 28. szombat, 00:08
fehérje források.png
sarkadykati
2013. május 28. kedd, 04:42
Vas források.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:29
Omega 3 források.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:28
D vitamin források.jpg
pacsakute
2013. február 02. szombat, 18:26
Dan-forrasok
ittvagyok13
2007. július 01. vasárnap, 13:48
Dan forrasok
ittvagyok13
2007. július 01. vasárnap, 10:25
fejlesztés-alatt-3.png
menusgabor
2015. február 23. hétfő, 23:05
fejlesztés.jpg
tantus
2014. szeptember 18. csütörtök, 10:32
Újabb jelentős fejlesztés
basikele
2013. február 15. péntek, 05:21
Fejlesztés alatt!!! 2.jpg
pazpeti
2008. szeptember 25. csütörtök, 13:56
Magyar fejlesztésű Kalasn
richardbodo
2008. március 08. szombat, 19:48
fejlesztés
erikac
2008. február 14. csütörtök, 09:08
KNORR fejlesztés Tósakiva
kismotor
2007. szeptember 26. szerda, 17:36
Címkék
Limbacher Gábor, közlemény idézi, világ létének, nyomozás adatai, interpretáló tevékenységben, Szabó Lőrinc, Palóc Hagyományőrző Napokat, vígjáték folytatását, Skuczi Nándor, Mint Zolnyánszki Zsolt, Szent Iván, Petőfi Társaság, Balassagyarmaton Nógrád, búcsú fontos, Böjte Csaba, keddi házkutatás,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.