Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 14. kedd | 33. hét | 226. nap | 10:56 | Marcell
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Diplomáciai viszály tört ki Zágráb és Belgrád között, amiért utóbbi a hitleri Németországhoz hasonlította Horvá
Néphadsereg (JNA) és a horvátországi és boszniai szerbek egy része tehető felelőssé az etnikai tisztogatásokért. "Belgrád etnikailag tiszta Szerbiát akart létrehozni Horvátország területének egyharmadán, egész Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és Koszovóban" - olvasható a szövegben. A horvát tárca szerint Szerbia terjeszkedési céljai érdekében nem válogatott az eszközökben, beleértve az etnikai tisztogatást és a népirtást is. "Ezt megerősítette több tekintélyes nemzetközi fórum és bíróság" - írták.

Aleksandar Vucic szerb elnök azon kijelentése, hogy Hitler zsidók nélküli világot, Horvátország pedig szerbek nélküli Horvátországot akart létrehozni, rosszindulatú és teljeséggel megalapozatlan - tették hozzá.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter hétfői interjúja a Pink tévében, miszerint Horvátország és Szlovénia törvénytelenül vált ki az egykori Jugoszláviából, azt jelzi, hogy Szerbia előtt még hosszú út áll, hogy szembe tudjon nézni saját múltjával, szerepével a volt szövetségi köztársaság
velemenyezd, 2018. augusztus 07. kedd, 22:58
Egy hétig nem dolgoznak a szerb ügyvédek egyik kollégájuk meggyilkolása miatt
figyelmét arra, hogy mindent meg kell tenni, minden erőforrást mozgósítani kell a gyilkosok felkutatása érdekében.

Az ügyvédek a munkabeszüntetés alatt a sürgős ügyeket se vállalják el. Ezzel szeretnének világos üzenetet küldeni, hogy nem fognak csak úgy beletörődni kollégájuk meggyilkolásába. Az ügyvédi kamara pénzjutalmat is felajánlott azoknak, akik olyan hitelt érdemlő információval tudnak szolgálni az ügyészségnek, amely segít a gyilkosság elkövetője és megrendelője kézre kerítésében.

Aleksandar Vucic szerb államfő vasárnap újságíróknak azt mondta: a közbiztonság az országban jobb, mint 2001 és 2011 között volt. Ugyanakkor hozzátette, hogy aggodalommal tölti el a szervezett bűnözői csoportok drogpiacért folytatott háborúja, amiért szerinte az államnak sokkal brutálisabban kell leszámolnia a bűnözőkkel.

"Beszéltem Nebojsa Stefanovic belügyminiszterrel. A rendőrség olyan akciókat hajt végre, amelyek sokaknak kellemetlenek, de szükség lesz erőteljesebb és komolyabb bevetésekre, hogy
velemenyezd, 2018. július 30. hétfő, 11:28
Szijjártó: Ungaria continuă să sprijine integrarea Serbiei în UE
Şeful diplomaţiei ungare a spus că, în timpul vizitei sale oficiale la Belgrad, a fost primit de către Aleksandar Vucic, preşedintele statului, a avut întrevederi cu ministrul energiei, Aleksandar Antic şi cu Jadranka Joksimovic, ministrul responsabil cu Integrarea Europeană.

El a subliniat că Ungaria continuă să considere obiectivul său principal de politică externă susţinerea aspiraţiilor Serbiei de integrare europeană, deoarece Ungaria are interes politic şi economic ca Serbia să devină cât mai curând posibil membru al Uniunii Europene.

El a considerat că data-ţintă stabilită pentru 2025 de Comisia Europeană este foarte îndepărtată, Serbia ar trebui să adere la UE mai devreme. Prin urmare, Ungaria propune Austriei, care deţine preşedinţia UE, ca în luna decembrie, când această problemă va ajunge pe ordinea de zi, să sedecidă asupra deschiderii tuturor celor 21 de capitole de negociere nedeschise până în prezent, accelerându-se astfel procesul de aderare, a explicat ministrul de externe
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 17:53
Szijjártó: Magyarország továbbra is támogatja Szerbia EU-integrációját
A tárcavezető közölte: hivatalos belgrádi látogatása során fogadta Aleksandar Vucic államfő, tárgyalt Aleksandar Antic energetikai és Jadranka Joksimovic EU-integrációt felügyelő miniszterrel.

Hangsúlyozta: Magyarország továbbra is kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását, hiszen Magyarországnak az a politikai és gazdasági érdeke, hogy Szerbia mielőbb tagja legyen az Európai Uniónak.

Úgy vélte, az Európai Bizottság által előirányzott 2025-ös céldátum nagyon távoli, Szerbiának ennél korábban kellene csatlakoznia az EU-hoz. Ezért Magyarország azt javasolja az EU soros elnökségét betöltő Ausztriának, hogy decemberben, amikor ez a kérdés napirendre kerül, az a döntés szülessen, hogy Szerbiával mind a 21, eddig meg nem nyitott tárgyalási fejezetet nyissák meg, így felgyorsítva a csatlakozási folyamatot - magyarázta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy mind Magyarország, mind pedig Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire. "Szerbia
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 15:23
Az uniós előcsatlakozási alapokból újabb 41 millió eurót kapott Szerbia
millió eurót kapott Szerbia az előcsatlakozási alapból. Az Európai Bizottság korábban bejelentette, a felhasználható támogatási eszközök összegét a jövőben tovább növelik.

A most jóváhagyott összeg egy részét, 26 millió eurót várhatóan az igazságügy reformjára fordít majd Belgrád.

A megállapodás aláírásán jelen volt Johannes Hahn uniós bővítési biztos, aki egynapos látogatásra érkezett Szerbiába, és tárgyalt az európai integrációs miniszterrel, valamint Ana Brnabic miniszterelnökkel és Aleksandar Vucic államfővel.

Johannes Hahn a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: az uniós csatlakozási tárgyalások célja a szerb állampolgárok jobb életfeltételeinek megteremtése, illetve a jobb gazdasági kilátások lehetővé tétele.

Szerbia és Brüsszel között 2014-ben megkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, azóta azonban a 35 tárgyalási fejezet közül csupán 14-et nyitottak meg, és kettőt zártak le ideiglenesen. Belgrád azt szeretné, ha az integrációs folyamat felgyorsulna, és ha
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:05
Újraválasztották a szerb nemzeti bank élére Jorgovanka Tabakovicot
A 250 tagú parlament 142 képviselője szavazott igennel Tabakovic újraválasztására, míg hatan ellenezték azt. Jorgovanka Tabakovic első hatéves mandátuma augusztusban jár le.

Az 58 éves Tabakovicot Aleksandar Vucic szerb elnök, a Szerb Haladó Párt vezetője javasolta a poszt ismételt betöltésére, más jelölt nem volt. Vucic indoklásában azt mondta: a nemzeti bank elnöke jelentős eredményeket ért el a makrogazdaság stabilizálásában. Azt várják tőle, hogy a dinár euróval szembeni árfolyamát elfogadható szinten tartsa, valamint hogy az infláció is alacsony, a 3 százalékos célértéken belül maradjon, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

Jorgovanka Tabakovic 1960-ban született a koszovói Vucitrnben, később a Pristinai Közgazdasági Egyetemen szerzett diplomát. A kilencvenes években a Vojislav Seselj vezette, ultranacionalista Szerb Radikális Párt tagja volt, és Slobodan Milosevic vezetése idején a gazdasági tárcát vezette. Miután a radikális pártból 2008-ban Tomislav Nikolic
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 16:02
Szijjártó: diverzifikálni kell a gázbeszerzési útvonalakat
több mint 400 kilométernyi új vezeték és kompresszorok építésével. Ez a folyamat 2022-re ér véget, és a szerb fél is addigra fejleszti ki a saját hálózatát. "Így a bolgár és a szerb belső hálózatfejlesztés és a magyar infrastruktúra fejlesztése lehetővé fogja tenni, hogy 2022-től egy újabb déli szállítási útvonalon érkezzen gáz Közép-Európába, így Magyarországra" - tette hozzá Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter Belgrádban tárgyalt Ivica Dacic szerb külügyminiszterrel, valamint Aleksandar Vucic köztársasági elnökkel is. Velük főként politikai kérdésekről esett szó, elsősorban Szerbia európai integrációjáról.

Szijjártó Péter arról tájékoztatta a szerb politikusokat, hogy Magyarország bővítés párti ország, amely úgy látja, hogy Szerbia európai integrációja az egész térség stabilitása szempontjából kiemelt jelentőségű. A magyar javaslat arról szól, hogy még az idei esztendőben minden tárgyalási fejezet nyíljon meg Szerbiával - hangsúlyozta a tárcavezető -, mert a magyar álláspont
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 14:41
Megnyitották Törökországban a Tanap földgázvezeték eddig elkészült szakaszát
Az eseményen Recep Tayyip Erdogan török államfő mellett többek között Ilham Aliyev azeri, Giorgi Margvelashvili georgiai, Petro Porosenko ukrán és Aleksandar Vucic szerb elnök is részt vett.

Erdogan felszólalásában úgy fogalmazott: a Tanap Ankara és Baku közös jövőképének legfrissebb gyümölcse, ugyanakkor további projektjeinek előfutára is.

A török elnök egyúttal közölte: a transzanatóliai gázvezetéken Törökország az első évben 2 milliárd köbméter, majd évente további 2 milliárd köbméter gázt fog kapni, így érve el 2021-re az évi 6 milliárd köbmétert.

Erdogan hozzátette: a vezeték kezdeti 16 milliárd köbméteres kapacitásából fennmaradó 10 milliárd Európának jut majd. Jelezte: a tervek szerint a gázvezeték kapacitását a jövőben, két lépcsőben, először évi 22 milliárdig, később pedig évi 31 milliárdig növelik.

Bejelentette azt is, hogy a vezeték a tervek szerint 2019 júniusában már a görög határig fog gázt szállítani.

Az Anadolu török állami hírügynökség értesülései alapján a
velemenyezd, 2018. június 12. kedd, 19:33
Új polgármestere van Belgrádnak
A március 4-i belgrádi önkormányzati választáson az Aleksandar Vucic vezette SNS elsöprő győzelmet aratott, így a 110 tagú városi képviselő-testületbe 64 politikusuk került be. A koalíciós tárgyalásokat követően a Szerbiai Szocialista Párt is csatlakozott hozzájuk, így összesen 72 tagú koalíció irányítja a fővárosi közgyűlést.

Az 55 éves Zoran Radojicic az SNS listájának első helyén szerepelt ugyan, ennek ellenére sokáig arról lehetett olvasni a belgrádi sajtóban, hogy nem ő lesz a szerb főváros új polgármestere. A három hónapig tartó bizonytalanságnak a győztes párt csak néhány nappal ezelőtt vetett véget, amikor nyilvánosságra hozta, mégis a gyermeksebészt jelöli a posztra.

A szerb közszolgálati televízió beszámolója szerint csütörtökön, öt órás vita után a 110 tagú képviselő-testület 67 tagja szavazott igennel az új polgármester megválasztására, valamint megválasztották a polgármester helyetteseit és a városvezetés többi tagját.

Radojicic kijelentette, hogy a következő négy évben azon
velemenyezd, 2018. június 07. csütörtök, 16:21
Belgrád eddigi polgármestere lett az új szerb pénzügyminiszter
A 250 tagú belgrádi parlament 154 képviselője szavazott igennel a közgazdász végzettségű Sinisa Mali kinevezésére.

Új pénzügyminisztert azért kellett kinevezni, mert Dusan Vujovic korábbi tárcavezető május 7-én személyes és szakmai okokra hivatkozva benyújtotta lemondását. A 66 éves közgazdász négy évig vezette a pénzügyi tárcát, korábban néhány hónapig gazdasági miniszter volt.

A Szerb Haladó Párthoz tartozó Sinisa Mali bemutatásakor Ana Brnabic kormányfő kijelentette: ő a lehető legjobb jelölt a pénzügyminiszteri posztra, hiszen Belgrád polgármestereként is megmutatta, képes jól irányítani a pénzügyeket. Rámutatott, hogy Mali felére csökkentette a főváros adósságát, és számos fejlesztést hajtott végre Belgrádban. A miniszterelnök hozzátette: a pénzügyi tárca új vezetőjének két kihívással kell szembenéznie: fel kell gyorsítania a bruttó hazai termék növekedését, és fenn kell tartania az utóbbi években bevezetett pénzügyi fegyelmet.

Az ellenzék a parlamenti vita során kétségét fejezte
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 16:52
Vb-2018 - Orosz lap: a labdarúgó-vb ellen készülő terrortámadásokat akadályozott meg az FSZB
Az újság az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett személyek közép-ázsiai országok állampolgárai, akik az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet utasításait követték. Elfogásukban szerepe volt az orosz, a tádzsik és a kirgiz belügyi szervek együttműködésének.

Bérelt lakásaik átkutatása során a szakszolgálatok nagy hatóerejű, roncsoló elemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket, detonátorokat, gépkarabélyokat, sorozatlövő pisztolyokat és kézigránátokat foglaltak le. A lap szerint a gyanúsítottak forgalmas helyeken elkövetett robbantásokkal akarták megakadályozni a szurkolók beutazását.

Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok olyan terrorcsoportokat tettek ártalmatlanná, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán.

A "Halhatatlan Ezred" menetében - a második világháború veteránjainak portréját vivő
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 18:50
Szerb miniszterelnök: nem lesz kormányátalakítás, amíg nem rendeződik a helyzet Koszovóban
A kormányátalakítás kérdésével mintegy két hete kezdtek el foglalkozni a szerbiai újságok. Akkor a miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány nem tud csapatként működni, így pedig nem tud eredményeket felmutatni, ezért át kell alakítani, de szükség esetén akár ő maga is lemond.

A főként az Aleksandar Vucic által vezetett Szerb Haladó Párt (SNS), valamint koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) tagjaiból álló kormányt a párton kívüli Ana Brnabic vezeti tavaly június óta. Akkor mondott le ugyanis a kormányfői tisztségről Aleksandar Vucic, hogy átvehesse az államfői funkciót.

A belgrádi lapok szerint egy lehetséges kormányátalakítás alkalmával várhatóan lecserélik az építésügyi, a gazdasági, a munkaügyi, a művelődési, az egészségügyi, a környezetvédelmi, a mezőgazdasági, a sportügyi és a pénzügyminisztert is.

A kormányátalakítás azonban egyelőre késlekedik, mert a miniszterelnök szerint most sokkal fontosabb, hogy rendeződjön a Belgrád és Pristina közötti helyzet.

Hétfőn
velemenyezd, 2018. március 31. szombat, 10:51
1/42
Képek, videók
Trier, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:17
Lipcse, Németország.jpg
irmus
2017. december 19. kedd, 07:16
németország.png
chillik
2017. október 20. péntek, 15:55
Adóbevallás Németországba
anci-ani
2017. szeptember 04. hétfő, 15:55
Eltz kastély -Németország
pacsakute
2017. március 08. szerda, 19:47
Türkheim-Németország
margoboszi
2016. november 28. hétfő, 17:48
Németországban, 2006-ban
orban47
2016. október 05. szerda, 18:22
Németországban
orban47
2016. szeptember 08. csütörtök, 05:13
DE1VTM Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:09
DE1TVN Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:08
DC9ZP Németország
crse
2016. március 29. kedd, 12:08
DC3SW Németország
crse
2016. március 25. péntek, 08:06
hasonlítok a barátomra.jp
jpiros
2012. április 10. kedd, 09:16
Kire hasonlítok?
szerecce
2010. február 20. szombat, 20:14
hasonlító
bodacsa
2008. október 22. szerda, 17:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.