Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:22 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szerb elnök: Belgrád katonailag semleges marad, de együttműködik a NATO-val
pillanatig sem akarta befolyásolni Szerbiát abbéli döntésében, hogy csatlakozni kíván-e a nyugati katonai tömbhöz.

A mladenovaci terepgyakorlatot a szerb belügyminisztérium és az Észak-atlanti Katasztrófa Reagálási Koordinációs Központ (EADRCC) szervezte azzal a céllal, hogy megvizsgálja, milyen lehetőségei vannak a civileknek vészhelyzet és katasztrófa esetén. A gyakorlaton 38 országból mintegy kétezren vesznek részt. Szerbiában először szerveztek ilyen volumenű nemzetközi gyakorlatot.

Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy Szerbia a 2014-es óriási árvizek idején tapasztalta meg, hogy mekkora jelentősége van a nemzetközi segítségnek, akkor 14 országból több mint 600 ember érkezett Szerbiába, hogy a lakosságnak segítsen.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rámutatott, hogy a mostanihoz hasonló terepgyakorlatok felkészítik az embereket a váratlan helyzetekre, így gyorsabban tudnak reagálni természeti katasztrófák esetén. Mindazonáltal arra is rávilágít - emelte ki a főtitkár -, hogyan erősíti
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 12:11
Kreml: Putyin a haditechnikai együttműködésről is tárgyalni fog Indiában
F-16-os harci gépre nyitott tüzet. Az orosz védelmi minisztérium szerint az Il-20-as pusztulásáért a felelősség az izraeli légerőt terheli, amely hibás helymeghatározással és mindössze egy perccel a támadása előtt figyelmeztette a szíriai orosz parancsnokságot. Ez megakadályozta, hogy az orosz gépet biztonságos területre navigálják.

Szeptember 24-én Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter közölte, hogy Damaszkusz két héten belül meg fogja kapni az Sz-300-as rendszert.Vlagyimir Putyin és Aleksandar Vucic szerb elnök kedden esedékes moszkvai tárgyalásairól szólva Peszkov közölte, hogy annak egyik témája a balkáni feszültség megnövekedése lesz, igaz, a több hónapja szervezés alatt lévő vizit azzal nem áll közvetlen összefüggésben.

Az orosz elnöki szóvivő kifejezte a Kreml kívánságát, hogy Macedóniában az ország névváltoztatásáról, valamint EU- és NATO-tagságáról megtartott népszavazás után is minden a törvényesség keretein belül maradjon.

Peszkov értetlenségének adott hangot az MI6
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 14:32
Közös hadgyakorlatot tart az orosz és a szerb légierő
A BARSZ-2018 kódnevű repülő-harcászati gyakorlaton, amelyen a szerb légierő és légvédelem 10 gépe vesz majd részt, légi célpontok elfogását, a légi harc elemeit, a komplex és a legmagasabb szintű aerobatika alakzatait, a taktikai csapásmérést, a deszant ledobását, valamint a felkutatást és a mentést fogják gyakorolni.

Aleksandar Vucic szerb elnök szombaton a legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget, mert a Rosu koszovói különleges rendőri alakulat mintegy 60 tagját ideiglenesen a többségében szerbek lakta Észak-Koszovóba vezényelték.

Vucicot egyébként a tervek szerint kedden fogadja majd Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök.
velemenyezd, 2018. szeptember 30. vasárnap, 13:21
A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerb hadsereget az elnök
bevonuljon Koszovóba.

A szerbek készültségét az váltotta ki, hogy szombaton az észak-koszovói Gazivoda-tóhoz látogatott Hashim Thaci koszovói elnök, és látogatását a Rosu különleges egység tagjai biztosították. A legfrissebb hírek szerint a koszovói elnök látogatását követően a különleges egység tagjai is visszavonultak.

A szerb sajtóban megjelent az is, hogy a Rosu tagjai helyi szerbeket tartóztattak le, ám ezek az információk hamisnak bizonyultak - írta honlapján az RTS.

Néhány hete Aleksandar Vucic is a Gazivoda-tóhoz utazott, hogy támogatásáról biztosítsa a Koszovóban kisebbségben élő szerbeket.

A gazivodai mesterséges tó és vízerőmű rendkívül fontos Koszovó víz- és áramellátása számára. A tó 11,9 négyzetkilométernyi felületéből 9,2 négyzetkilométer Koszovóhoz, 2,7 négyzetkilométer pedig Szerbiához tartozik. A tavat az Ibar folyón épített gát segítségével hozták létre 1977-ben. A gát és a tó feletti irányítás évek óta vitát okoz Szerbia és Koszovó között. A gát jelenleg a Szerbiához
velemenyezd, 2018. szeptember 29. szombat, 15:51
A koszovóiak többsége ellenzi a területcserét Szerbiával
népszavazást követelne, 9 százaléka pedig ellenkezés nélkül elfogadná a döntést.

A megkérdezettek 71 százaléka elégedetlen, 20 százaléka pedig elégedett azzal, ahogyan Hashim Thaci koszovói elnök a Szerbiával folytatott párbeszédet kezeli, a válaszadók 65,5 százaléka pedig az ellenzék hozzáállásával és szerepével elégedetlen.

A közvélemény-kutatást szeptember 5. és 13. között 1066 koszovói, közöttük a nemzeti kisebbségekhez tartozók megkérdezésével végezték.

Hashim Thaci és szerb kollégája, Aleksandar Vucic az utóbbi néhány hétben több olyan kijelentést is tett, amely arra utal, hogy a szerb-koszovói viszony rendezése érdekében hajlandók lennének területcserét vagy határmódosítást kezdeményezni a két ország között. Az elképzelést alapvetően a pristinai és a belgrádi kormány is ellenzi, az ellenzék azonban mindkét országban hangos tiltakozását fejezte ki az elképzelés ellen, noha sem a szerb, sem a koszovói elnök nem közölt részletes tervet.

Hashim Thaci és Aleksandar Vucic is arról
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 15:33
A koszovói ellenzék elhatárolódott a területcserét fontolgató elnöktől
A levelet a legnagyobb ellenzéki pártok - a Koszovói Demokratikus Szövetség (DSK), az Önrendelkezés mozgalom, az Alternatíva kezdeményezés, valamint Szociáldemokrata Párt - képviselői írták alá.

Hashim Thaci és szerb kollégája, Aleksandar Vucic az utóbbi néhány hétben több olyan kijelentést is tett, amely arra utal, hogy a szerb-koszovói viszony rendezése érdekében hajlandók lennének területcserét vagy határmódosítást kezdeményezni a két ország között. Az elképzelést alapvetően a pristinai és a belgrádi kormány is ellenzi, az ellenzék azonban mindkét országban hangos tiltakozását fejezte ki az elképzelés ellen, noha sem a szerb, sem a koszovói elnök nem közölt részletes tervet. A sajtóban megjelent információk szerint a határmódosítást követően Szerbiához kerülnének a főként szerbek lakta észak-koszovói városok, míg Koszovóé lenne a dél-szerbiai, többségében albánok lakta Presevo-völgy.

A Federica Mogherininek küldött levélben a koszovói politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, hogy
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 17:02
Felháborodást keltett a térségben a szerb elnök Slobodan Milosevicre történt hivatkozása
A beszédben Aleksandar Vucic támogatásáról biztosította a koszovói szerbeket, és megismételte korábban többször is hangoztatott állítását, miszerint Szerbia jóban és rosszban a koszovói szerbek mellett áll.

A több ezer támogatót látva a szerb elnök arra is utalt, hogy három évtizeddel ezelőtt, Gazimestánban Slobodan Milosevic százezer szerb részvételével tartott nagygyűlést. Vucic ezzel összefüggésben nevezte az egykori jugoszláv elnököt nagy szerb vezetőnek. Úgy fogalmazott: "Milosevic nagy szerb vezető volt, a szándékai mindenesetre a legjobbak voltak, de az eredmények sokkal rosszabbak lettek. Nem azért, mert ő ezt akarta, hanem mert a vágyak irreálisak voltak, és nem vettük figyelembe és alábecsültük más népek vágyait és törekvéseit. Ezért a legdrágább árat fizettük".

Slobodan Milosevic hatalmát 2000 októberében döntötték meg, a volt elnököt a következő év áprilisában tartóztatták le, majd júniusban Hágába szállították, ahol 2002-ben kezdődött meg a pere a volt Jugoszlávia területén
velemenyezd, 2018. szeptember 10. hétfő, 19:32
Albán háborús veteránok állták el a szerb elnök útját Koszovóban
Aleksandar Vucic szombaton érkezett kétnapos látogatásra Koszovóba. Az utazása azonban szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt, nem lehetett ugyanis tudni, hogy a koszovói kormány engedélyezi-e a belépését. Kadri Veseli házelnök is fenyegetéssel felérő kijelentést tett csütörtökön, amikor azt mondta: "Ha úgy döntünk, hogy nem jöhet, akkor nem léphet be Koszovóba. Engedély nélkül is próbálkozhat, de akkor úgy járhat, mint az a másik (Marko Djuric)".

Marko Djuricot, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetőjét márciusban letartóztattak, majd kiutasítottak Koszovóból, mert állítólag engedély nélkül lépte át a határt.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni. A szerbek kultúrájuk és vallásuk bölcsőjeként tekintenek Koszovóra. Szerbia és Koszovó 2013-ban Brüsszelben megegyezett a kapcsolat normalizálásáról, ám előrelépés azóta sem történt. A kapcsolat rendezése mindkét ország európai
velemenyezd, 2018. szeptember 09. vasárnap, 10:31
Elmaradt a szerb és a koszovói elnök találkozója Brüsszelben
ülés után kijelentette: nehéz a békéhez vezető út, de ez elengedhetetlen a Nyugat-Balkán békéje szempontjából, országa pedig eltökélt a végleges megoldás megteremtése mellett, amely lehetővé teszi a csatlakozást az Európai Unióhoz, a NATO-hoz és az ENSZ-hez.

Az EU hetedik éve közvetít Belgrád és Pristina között, korábban pedig az uniós csatlakozás egyik előfeltételeként szabták meg a viszony normalizálását, amelyről a felek ugyan 2013-ban megegyeztek, de sok előrelépés azóta sem történt.

Aleksandar Vucic szombaton Koszovóba akar látogatni, ám csütörtökön Kadri Veseli koszovói házelnök közölte: noha Pristina engedélyezte a szerb elnök látogatását, az engedély bármikor visszavonható, ha a helyzet instabillá válna. Vucic péntek este jelenti be, hogy másnap elutazik-e Koszovóba.

A túlnyomó többségében albánok lakta Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni.

A szerb elnök júliusban már célzott arra, hogy esetleg elcserélnék Koszovó
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 16:04
Szerbia megszakította a kommunikációt a Koszovóban tevékenykedő rendfenntartó erőkkel
A Vecernje Novosti című belgrádi napilap beszámolója szerint Aleksandar Vucic péntek estig rendelte el a kommunikációs zárlatot, akkor tér ugyanis vissza Brüsszelből, ahol a Koszovóval fenntartott viszonyról tárgyal Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével. A korábbi tervekben az is szerepelt, hogy tárgyalóasztalhoz ül Hashim Thaci koszovói elnökkel, ám Ivica Dacic külügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) reggeli híradójában közölte: nem biztos, hogy lesz elnöki találkozó, minden a helyszínen dől el.

A kommunikációs zárlat, illetve a megváltozott brüsszeli tervek hátterében az áll, hogy Aleksandar Vucic szombaton Koszovóba akar látogatni, ám csütörtökön Kadri Veseli koszovói házelnök kijelentette: Pristina ugyan engedélyezte a szerb elnök látogatását, de ez az engedély bármikor visszavonható, ha a helyzet instabillá válna. Úgy fogalmazott: "Ha úgy döntünk, hogy nem jöhet, akkor nem léphet be Koszovóba. Engedély nélkül is próbálkozhat, de
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 10:32
Feszült a helyzet Szerbia és Koszovó között a két ország elnökének brüsszeli találkozója előtt
párbeszédben, mert attól tartanak, hogy területcseréről vagy határmódosításról tárgyalna a szerbiai vezetőkkel, ezt pedig elfogadhatatlannak tartják. Noha a területcserét a Ramush Haradinaj vezette kormány is ellenzi, abban nem ért egyet az ellenzékkel, hogy korlátozni kell az államfő mozgásterét a tárgyalások során, ezért inkább egy tárgyalócsoport kijelölését kezdeményezte. Ha azonban csütörtökön sem választják meg a tárgyalócsoport tagjait, pénteken ismét csak Thaci ül tárgyalóasztalhoz Brüsszelben Aleksandar Vucic szerb elnökkel.

Hashim Thaci csütörtökön kijelentette: nagyon kevés esélyt lát arra, hogy megegyezés szülessen Szerbiával, végleges megoldás pedig csak akkor lehetséges a koszovói elnök szerint, ha Szerbia független államként ismeri el Koszovót. Kiemelte azt is, hogy nem szeretné felosztani Koszovót, sokkal inkább a határok "kiigazítását" szeretné elérni a Belgráddal folytatott tárgyalások során. "Nem lesz felosztás, nem lesz területcsere, de készek vagyunk arra, hogy határkiigazítás során
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:48
Együttműködési megállapodást kötöttek a szerbiai ellenzéki pártok
Polgárok Mozgalma (PSG) nem része a tömörülésnek, ugyanis Jankovic is kezdeményezte korábban az ellenzéki összefogást, ám a 381-es Polgári Blokk nevű tömörüléshez a PSG-n kívül csupán négy párt, illetve mozgalom csatlakozott, közöttük a Magyar Mozgalom nevű vajdasági civil szervezet.

A Szövetség Szerbiáért alakuló ülésén elhangzott, hogy az ellenzéki pártoknak túl kell lépniük az ideológiai ellentéteken, és a közös célokra kell koncentrálniuk, ugyanis "csak az egységes ellenzék tud pontot tenni Aleksandar Vucic egyeduralmának a végére", és Szerbia csak együtt építhető újra az alapoktól.

Dragan Djilas az ország legégetőbb problémái között sorolta az alacsony munkabéreket és a nagymértékű elvándorlást. Szerinte ezekre a gondokra kell a leghamarabb megoldást találni, és arra kérte a többi szerbiai pártot és mozgalmat, hogy csatlakozzon a szövetséghez.

Az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) 2014 óta a legmeghatározóbb szerbiai politikai erőnek számít, Vucic előbb kormányfőként, 2017
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 07:50
1/43
Képek, videók
Együttműködés-KŐFAL
1vargaildyko
2015. szeptember 12. szombat, 16:05
Nemzeti Együttműködés.jpg
agica2004
2014. október 02. csütörtök, 11:58
Együttműködés.jpg
pacsakute
2012. október 21. vasárnap, 10:09
együttműködés papival
agica2004
2012. március 06. kedd, 15:59
Együttműködés...
caris11935
2009. december 11. péntek, 13:18
egyuttmukodes.jpg
penge_4
2006. május 26. péntek, 18:49
repülőgép-katasztrófa. jpg
agica2004
2017. július 14. péntek, 12:48
katasztrófa
agica2004
2014. április 04. péntek, 16:11
0 OV a katasztrófa éve.
lovaszmarika
2012. október 21. vasárnap, 15:27
katasztrófák.jpg
dnemethk
2012. január 25. szerda, 19:02
katasztrófa-.BMP
agica2004
2011. március 24. csütörtök, 10:53
katasztrófa.BMP
agica2004
2011. március 21. hétfő, 15:33
Concorde katasztrófája.BM
agica2004
2011. március 17. csütörtök, 14:23
vörösiszap katasztrófa.jp
agica2004
2011. január 19. szerda, 14:46
légi katasztrófa.jpg
agica2004
2010. december 17. péntek, 14:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.