Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 01:45 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Tordai ünnepség - Az egymás iránti szeretet szükségességét hangsúlyozták az egyházi vezetők a tordai vallásszab
megvalósítani.

Jakubinyi Görgy gyulafehérvári római katolikus érsek elismerte, egyháza nem fordult mindig olyan nyitottsággal a vallásszabadsághoz, mint ma. Azt is megemlítette azonban, hogy a tordai országgyűlés is csak a a korabeli korlátok között mondta ki a vallásszabadságot. Csak a három (magyar, szász és székely) nációra, és a négy (római katolikus, lutheránus, református, unitárius) bevett vallásra vonatkozott, és nem tette lehetővé például, hogy római katolikus püspökség lehessen Erdélyben.

Adorjáni Dezső erdélyi evangélikus püspök úgy vélte, az ünneplésnek a megújulás közös igényéről kell szólnia. "Fogjunk hozzá a szabadság terének a felépítéséhez" - szólította fel hallgatóságát. Megjegyezte: szabadság ott van, ahol tisztelik egymást az emberek és szent az adott szó. Autentikus szabadság ott jön létre, ahol jelen van az isten.

Daniel Crisan a román ortodox egyház esperese is azt említette meg, hogy a tordai vallásszabadsági törvény nem adott jogokat a görögkeleti vallású
velemenyezd, 2018. január 13. szombat, 12:31
Járosi Andor kolozsvári evangélikus lelkészre, embermentőre emlékeztek Budapesten
veszélyeitől a saját értékrendjét követte - mondta. Hozzátette: az egykori lelkész nem félt a körülményektől, azt tekintette természetesnek, ami leginkább megfelelt a lelkiismeretének, ami a Szentírásban írva van.

Prőhle Gergely hangsúlyozta: ma emlékezünk az evangélikus lelkészre, a kiváló értelmiségire, irodalmárra, az embermentőre, a kommunizmus áldozatára, "de leginkább arra a hívő emberre, aki azáltal lett olyan, amiért most becsüljük, mert a kegyelembe vetett hite erőt adott ehhez".

Adorjáni Dezső Zoltán kolozsvári evangélikus püspök azt mondta: Járosi Andornak a mély hite és "tisztes embersége" határozta meg az életét. Saját egzisztenciáját, életét, sőt családja biztonságát kockáztatva bújtatott zsidókat, hamis keresztleveleket állított ki nekik, mégis biztonságban érezte az életét, "mert Isten kezébe helyezte azt". Végül "ő maga is áldozattá vált" - idézte fel.

Járosi Andor tiltakozott a zsidók elhurcolása ellen, hamis keresztleveleket állított ki nekik, lakásában pedig több zsidót is
velemenyezd, 2017. december 05. kedd, 20:26
Reformáció 500 - Balog: a politikusnak kötelessége megvallani hitét
megszabadulást sok "történelmi portól, sártól". Hozzátette: "katolikus hitünk sokat gazdagodott a protestantizmus kihívása és gazdagsága által".

Szólt arról is: a magyar nemzet megmaradása szempontjából is lényeges volt a protestantizmus, hiszen elindította a nemzeti nyelviséget. "Azt is a protestantizmustól tanultuk, hogy Isten az égi haza mellett földi hazát is adott nekünk, és azért valamiképpen az égi hazához is hűtlen, aki a földi hazának a sorskérdései elől dezertál" - jelentette ki Semjén Zsolt.

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke a reformáció emlékévet értékelve kiemelte: ügyelni kell, hogy "a lelkes ünneplés során ne veszítsük el a lényeget".

A cél, hogy emlékezzünk azokra az erős és jó lelki alapokra, amelyeket a reformáció a 16. században újra felfedezett és helyreállított.

Úgy fogalmazott: "ma, a nagy felejtés, értelem- és értékvesztés korában nagyon felértékelődik a józan és tartalmas emlékezés. Korunk egyik veszélye ugyanis a tömeges
velemenyezd, 2017. október 05. csütörtök, 15:23
Reformáció 500 - Balog: az együttlétet kell hozzátennünk a reformáció igazához
ellenség, se a saját bűnünk ne álljon.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke a Kolozsváron született Dávid Ferencre, az Unitárius egyház alapítójára emlékeztetett az évfordulón. Úgy vélte az erdélyiek bölcsességére vall, hogy 1568-ban a rendek törvénybe iktatták, "hitéért senkit üldözni nem szabad, mert a hit Isten ajándéka". Ez a határozat teremtette meg azt a történeti lehetőséget, hogy Erdélyben az unitárius felekezet egyházzá tudott szerveződni, és meg tudott maradni.

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke az erdélyi hegyek között több mozdony által vontatott csíksomlyói zarándokvonatokkal példázta, hogy az erők összeadására van szükség a cél eléréséhez. "Akkor tudunk nagy célokat elérni, ha úgy, mint a mozdonyok, összeadva erőinket együtt húzzuk a lelki szerelvényt a cél felé. Egymásra vagyunk utalva" - fogalmazott. A magyar kormánytól kapott segítséget egy olyan mozdonyhoz hasonlította, mely hátulról tolta meg a szerelvényt. Elmondta, az
velemenyezd, 2017. szeptember 30. szombat, 12:21
Romániai választások - Szavazásra buzdítják híveiket az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői
összefogásra szavazzon. A püspök szerint a közösség legnagyobb ellensége a közömbösség, mert ilyenkor a kiharcolt jogok pillanatok alatt visszarendeződnek.

"Éppen ebben a kritikus helyzetben szükséges nekünk a közömbösség és letargia állapotából felemelkedni, egy közösségként összefogni, hiszen saját sorsunk és gyerekeink jövője függ akár egyetlen szavazattól is. Isten előtti felelősségünk nemzeti közösségünk védelme és ápolása (...) Emberi és társadalmi kötelességünk élni szavazati jogunkkal" - olvasható Adorjáni Dezső Zoltán felhívásában.

A püspök arra bátorítja minden felelősen gondolkodó hívét, hogy vasárnap vegyen részt a parlamenti választásokon.

"Lelkiismerete szerint szavazzon az erdélyi magyar nemzet érdekeit, törekvéseit felvállaló magyar összefogásra, hogy ezáltal szép, biztonságos és tisztességes jövőt teremtsünk magunk és gyermekeink számára. Ne engedjünk egyetlen magyar szavazatot sem elveszni" - zárul a romániai evangélikus-lutheránus egyház püspökének
velemenyezd, 2016. december 07. szerda, 14:33
Kövér László: a csángómagyarok sorsa európai sors
azonosságtudatuk és több a hitük - állapította meg a házelnök.

"Az európai jövő, a magyar és a csángómagyar jövő kulcsa egyaránt a demográfiában és az identitásban rejlik, vagyis abban, hogy a keresztény erkölcseink szerint tiszteletben tartjuk-e a születés és a család szentségét, abban, hogy képesek vagyunk-e megőrizni közösségeink azonosságtudatát, és ezáltal fenntartani európai és nemzeti értéktudatunkat, valamint érdekérvényesítő képességünket" - fogalmazott Kövér László a brassói rendezvényen.

Adorjáni Dezső Zoltán, a világtalálkozó meghirdető Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke köszöntőjében leszögezte: "Ünnepelni márpedig kell". Reményét fejezte ki, hogy a világtalálkozó hangulatát az öröm, a boldog együttlét, a közösen megélt Isten-dicsőítés élménye határozza meg.

Rámutatott: a hit nem magánügy, hanem közösségi éltető erő, a keresztényi hit nem egy csendes szoba titka, hanem markáns közügy, identitás-meghatározó valóság.

A Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház első
velemenyezd, 2016. július 01. péntek, 18:14
Mikó-ügy - A restitúciós bizottság újra elbírálja a kollégium visszaszolgáltatási kérvényét
Hozzátette, az egyház képviselőinek csütörtökön kell megjelenniük a bukaresti bizottság előtt, hogy alátámasszák a kérést. Az ügyvéd elmondta: a bizottság azt állapította meg, hogy a korábbi büntetőper nem rendezte az épület tulajdonjogát. 2014-ben a ploiesti táblabíróság azt mondta ki, hogy szabálytalanul szolgáltatták vissza a Székely Mikó kollégium épületeit, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a restitúciót elrendelő bizottsági tagokat.

"A restitúciós eljárás újra folyamatban van, és a bizottság érdemben fog dönteni. Ha úgy gondolják, hogy nem jár vissza, az is eredmény, mert megnyílik a pereskedés lehetősége" - jelentette ki Veress Emőd.

Kató Béla erdélyi református püspök azért tartotta fontosnak a fejleményt, mert - mint mondta - a Mikó-ügyben hozott ítélet olyan fordulópont volt a romániai restitúcióban, amilyen a New York-i ikertornyok elleni terrortámadás az Egyesült Államok életében. Azóta a restitúciós bizottság rendre ugyanazokat az érveket hozza fel egy-egy
velemenyezd, 2016. április 20. szerda, 14:22
Reményik Sándor-díjjal tüntették ki Kolozsváron Semjén Zsoltot és Kelemen Hunort
Az ünnepélyes ceremóniára az egyház zsinatának az ülésszakán került sor, amelyen az 1956-os magyar forradalommal való szolidaritásvállalás miatt meghurcolt és elítélt erdélyi evangélikus lelkészekről és teológiai hallgatókról is megemlékeztek.

Ünnepi beszédében Semjén Zsolt kijelentette: "Az égi hazához is hűtlen az, aki a földi nemzeti közösség sorskérdései elől dezertál. Ezért van, hogy a kereszténység és a nemzeti elkötelezettség nem egymással szembeálló dolgok, hanem pont egymást erősítő fogalmak".

Az 1956-os forradalomról szólva a kormányfő-helyettes megemlítette: a pesti srácoknak semmi esélyük nem volt a vörös hadsereggel szemben, de ma mégis ők állnak a történelem piedesztálján, az egykoriSzovjetunió pedig eltűnt a történelem süllyesztőjében. Úgy vélte: demokratának lenni annyit jelent, hogy nem szabad félni. "A küldetésünk az, hogy ne féljünk, a Jóisten akar velünk magyarokkal valamit" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Kelemen Hunor többek között arról beszélt, hogy az
velemenyezd, 2016. április 14. csütörtök, 20:02
A romániai egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását sürgették az erdélyi magyar püspökök
visszaszolgáltatásokat a román állam gyakran azzal hátráltatja, hogy nem ismeri el jogutódként az egyházat, ha a telekkönyvekben bizonyos ingatlanok különböző egyházi szervezetek, vagy alapítványok nevén szerepeltek, amelyek megszűntek.

Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke arról beszélt: az egyházi vagyon soha nem volt öncélú, az mindig közösségi célokat szolgált, és az egyház csak úgy tudja vallási, nemzeti, társadalmi kötelezettségét teljesíteni, ha nem mond le a ráhagyott örökségéről.

Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke elmondta, a román állam inkább partnernek kellene tekintenie saját - egyébként értékteremtő, adózó - más nyelvet beszélő állampolgárait, és nem lenne szabad ellenségképet kreálnia, amikor a kisebbségi egyházak visszakövetelik épületeiket.

Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Böcskei László, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye, illeteve Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus
velemenyezd, 2015. szeptember 30. szerda, 15:52
A hithez, szülőföldhöz és közösséghez való ragaszkodásra bíztatott Soltész Miklós
fiatalok keresztény önazonosságának megerősítése, mind a határokon átívelő magyar közösség építése szempontjából - mondta el a rendezvény után telefonon az MTI-nek az államtitkár.

Megjegyezte: érdekes volt a helyválasztás is, hiszen a gyimesi csángók római katolikus vallásúak, ugyanakkor jó kezdeményezésnek nevezte, hogy az evangélikus keresztény hittestvérek ismerjék meg az ő világukat is, a nyelvhatár, a történelmi Magyarország határának térségét.

Úgy vélte, mindenképpen dicséretes, ahogyan Adorjáni Dezső erdélyi evangélikus püspök és segítőtársai megszervezték az egyház szellemiségét és hagyományait megőrző, mégis nagyon fiatalos, jó hangulatú tábort. "Fontos, hogy az egyházaink mindig élővé váljanak, ne távolodjanak el az ifjúságtól" - mondta az államtitkár.

A zárónap másik vendége, Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ügyvezető elnöke arra bátorította a lutheránus fiatalokat, vegyenek részt a közéletben, építsék és tartsák össze közösségeiket, és biztosítsanak
velemenyezd, 2015. július 31. péntek, 19:03
Gondolataim ---Könnyűzene Erdélyben
Dónát úton nyílnak már az orgonák, ennek szövegét Imrédy Géza színművész, zenéjét Claude Romano (vagyis George Sbârcea) írta, Horváth László operaénekes mutatta be, s Tamás Gábor tette ismertté.

Az 1960-as években merült föl olyan könnyűzene igénye, amely - elsődleges szórakoztató jellegének föladása nélkül - szerzői és előadói egyéniségek műve és nemzetiségi közművelődésünk, művészetünk része. Sokasodnak a magyar táncdalok. Aktivizálódott néhány idősebb szerző: Marosvásárhelyen Adorjáni Ernő, Székelyudvarhelyen Kaizler László, Csíkszeredában Gáll Árpád, Bukarestben Winkler Albert, a teljes képzettségű komolyzeneszerző karolta föl a műfajt. Kisfalussy Bálint szatmári színész a könnyűzene terén is sikersorozatot aratott: több egyéni lemezt készített, vígjátékokhoz komponált betéteket, így Karácsony Benő A rút kis kacsa c. darabjához.

A könnyűzene keretén belül a kommersznek is nevezett hagyományos irányzat mellett föltűnt a beat (legnépszerűbb együtteseink ekkor a szatmári
eniko1952, 2015. július 21. kedd, 16:24
Holokauszt-emléknap - Colleen Bell: a holokauszt volt az emberiség történetének legtragikusabb időszaka
iszonyatos sebekkel?

A közös emlékezést és a gyászt, a kirekesztő eszmék és a gyűlöletkeltés minden formájának elutasítását, valamint az építkezést nevezte meg feladatként, majd kiemelte, ezért indított a kormány programot a zsinagógák és az elhagyott zsidó temetők rendbetételére, felújítására.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet az embermentőkre való emlékezés fontosságára is, példaként említve Almásy Tibor hadnagyot, idősebb Antall Józsefet és Apor Vilmos vértanú püspököt.

Adorjáni Dezső Zoltán, a kolozsvári evangélikus-lutheránus egyházközösség püspöke a józan és őszinte szembenézés, emlékezés fontosságáról beszélt. Vállalni kell az erkölcsi felelősséget a holokauszt során megöltekért, ugyanakkor bíznunk kell egy olyan világ eljövetelében, amelyben a kisebbségek nyelve, kultúrája, mássága "nem veszélyforrást, hanem értéket fog jelenteni a többség számára" - fogalmazott.

A közösségtudat fontosságát emelte ki Marius Bucur, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem Történettudományi
velemenyezd, 2015. április 16. csütörtök, 17:42
1/2
Képek, videók
Jakubik István .jpg
johannanna
2010. december 07. kedd, 16:22
jakubik21holtg.JPG
skorpiolilike
2010. augusztus 19. csütörtök, 19:10
adorján névc.jpg
zsokica45
2018. március 17. szombat, 21:31
Március 5. Adorján
rushlilly
2018. január 27. szombat, 10:54
Adorján.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 21:12
adorján náv.jpg
zsokica45
2016. május 24. kedd, 18:45
adorján név.jpg
zsokica45
2016. május 06. péntek, 17:41
169-IV Adorján.gif
gymaria48
2016. április 03. vasárnap, 13:08
110-III Adorján.gif
gymaria48
2016. április 02. szombat, 13:43
107-II Adorján.gif
gymaria48
2016. április 02. szombat, 13:42
96-I Adorján.gif
gymaria48
2016. április 02. szombat, 13:37
adorján
chillik
2015. szeptember 26. szombat, 06:18
Boldog névnapot Daniella
irmus
2018. július 21. szombat, 06:49
Daniella.jpg
katka5212
2018. június 16. szombat, 16:54
Dániel.jpg
katolikusokoldala
2018. május 17. csütörtök, 14:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.