Regisztráció  Belépés
2018. július 18. szerda | 29. hét | 199. nap | 23:46 | Frigyes
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kamilla - orvosi székfű
A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt képes orvosolni. Az orvosi székfűt használhatjuk
pacsakute, 2018. január 30. kedd, 15:19
A magyar emberek kedvence: kamilla, vagy más néven orvosi...
székfű


A kamillát (Matricaria recutita) nevezik még orvosi székfűnek is. De egyéb népies elnevezései is léteznek, mint például szikfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, anyafű, nemes pipitér vagy pipitér. Hazánkban egy nagyon ismert gyógynövényről van szó, de nem csupán a magyar emberek egyik kedvenc gyógynövénye a kamilla, hanem a Közel-Keleten élők is termesztik és használják ezt a növényt gyógyászati célokra. A kamilla első ránézésre egy szépséges gyógynövény, amelynek szára akár a 40-50 centiméteres magasságot is elérheti. Szórt állású levelei kopaszok. Szélső, nyelves virágai fehérek, a csöves virágai viszont sárgák. A kamilla hatóanyagai között megtalálhatók a flavonoidok, a poliszacharidok és az illóolaj.

A kamilla szinte minden betegséget gyógyít, állítják a hozzáértők. Ha minden betegséget nem is, de igen sokféle panaszt
taltos1, 2017. szeptember 06. szerda, 23:15
A fájdaloműző és gyógyító mustárkúra
A fehér mustár (Sinapis alba) őshazája a Földközi-tenger vidékén van, de napjainkban már Európában és Amerikában is termesztik. A gyógynövény virágai bogernyőben állnak, színük sárga. A növény legfontosabb része a 4-5 centiméteres tokokban éldegélő aprócska, fehér magvak. Gyógyító célokra is a mustármagokat lehet felhasználni. A Földközi-tenger partvidékén élő népek régebben elsősorban a vérkeringés serkentésére alkalmazták, de ma már jóval több egészségügyi problémát orvosolhatunk ezekkel az apró gyöngyökre emlékeztető mustármagvakkal. Ezek a parányi magvak tele vannak értékes hatóanyagokkal, mint például mustárolaj-glikozidokkal vagy szinalbinnal. A mustár fokozza az étvágyat, serkenti az emésztést, jó hatással van az anyagcserére és csökkenti a vércukorszintet is. Mindezek mellett serkenti a vérkeringést, gyógyítja a bőrgyulladásokat és az ekcémát, és enyhíti a reuma és a köszvény okozta
pacsakute, 2016. július 28. csütörtök, 22:10
Árvíz - A gyerekek egy része eljutott az iskolába a zalai Zsigárdmajorból
közül egy szakképzős fiatal tartozik hozzájuk, ő csütörtökön és pénteken valóban nem tudott eljutni az iskolába. A szülők igazolták a hiányzást, amelyet az árvízzel indokoltak.

Bodó Tamás (független), Homokkomárom polgármestere csütörtökön arról beszélt az MTI-nek, hogy a Principális-csatorna áradása elöntötte a Zsigárdmajorból Nagykanizsára vezető egyetlen utat, ezért nem tudott eljutni az iskolába a településrészen élő nyolc gyerek. A zúzott kővel borított utat nagy területen mintegy 40-50 centiméteres magasságban öntötte el az árvíz, ezért azon személyautóval nem lehet közlekedni, csak terepjáró tud átmenni rajta.

A polgármester pénteken az MTI-vel azt közölte, a csütörtöki nyilatkozata után értesült arról, hogy a településrészen lakó gyerekek egy része mégis eljutott az iskolába. Tudomása szerint őket csütörtökön és pénteken is terepjáróval tudták bevinni.

Hozzátette, hogy az áradás miatt továbbra is nehézségeket okoz a közlekedés, mert nemcsak a köves utat öntötte el a víz, a
velemenyezd, 2014. szeptember 05. péntek, 09:22
Árvíz - Nem tudtak iskolába menni egy zalai településrészen lakó gyerekek
Bodó Tamás (független) elmondta: a nagy esőzést követő áradás miatt a Principális elöntötte a zúzott kővel borított egyetlen utat, ami Zsigárdról Nagykanizsára vezet. Az utat nagy területen mintegy 40-50 centiméteres magasságban öntötte el az árvíz, ezért személyautóval nem lehet rajta közlekedni.

A Homokkomáromhoz tartozó településrészben, egy erdővel körülvett területen húszan élnek, köztük nyolc gyerek, akik az árvíz miatt csütörtökön nem tudtak eljutni az iskolába. Hasonló eset nem először fordult elő, a Principális magas vízállása többször is okozott gondot a közlekedésben - jelezte a polgármester, hozzátéve, hogy napközben terepjáróval tudták az ebédet is eljuttatni a településrész lakóinak.

Bodó Tamás azt mondta: az út nem Homokkomárom, hanem Nagykanizsa önkormányzatáé, ezért már korábban is többször próbáltak egyeztetni a megoldási lehetőségekről. Egy vállalkozó már ajánlott fel munkagépeket, de a szükséges 50 tonna mészkő- vagy bazaltzúzalékot a kistelepülés önkormányzata nem tudná
velemenyezd, 2014. szeptember 04. csütörtök, 14:44
KITE: a precíziós technológia versenyelőny a magyar agrárvállalkozásoknak
A cég közleménye szerint a rendszer országos szinten az európai országok közül egyelőre kizárólag Magyarországon épült ki. Hasonló kiterjedésű hálózat csak az Egyesült Államokban működik, a nyugat-európai országokban csak kisebb rendszerek üzemelnek.

Az úgynevezett valós idejű korrekciós jel hálózat (Real Time Kinematic, vagy RTK rendszer) a GPS alapú rendszereknél jóval pontosabb, 1-2 centiméteres helymeghatározást tesz lehetővé: így például a vetést és permetezést a parcellán időben több hónapos, vagy akár több éves eltolódást követően is centiméteres pontossággal lehet elvégezni.

A magyarországi RTK rendszert használó mezőgazdasági nagygépek száma várhatóan még az idén elérni az 500-at.

A KITE ismertetése szerint évente összesen 1-3 ezer traktort adnak el Magyarországon. A piac a pályázati forrásoktól és az agrárszektor beruházási kedvétől függően évről évre nagy kilengéseket mutat. A KITE Zrt. részesedése az összes eladásból 25-30 százalékos, a legalább 250-280 lóerő teljesítményű,
velemenyezd, 2013. december 03. kedd, 08:01
Árvíz - Mintegy félmilliárd forintos a kár a gemenci erdőben
erdész- és vadászházakban, a fiatal erdőállományokban, az erdei vasút 30 kilométeres pályáján és berendezéseiben, az erdő- és vadgazdálkodási eszközökben, illetve a mezőgazdasági területeken okozta.

A gemenci erdő 40-50 százaléka jelenleg is víz alatt van. A Gemenc Zrt. által kezelt 18 ezer hektárnyi ártéri erdőt az árhullám a június 12-i tetőzéskor átlagosan három méter magasan, mintegy 400-500 millió köbméter vízzel borította el. Június 30-án a Gemenc térségében újabb árhullám tetőzött 707 centiméteres vízállással, ami megállította a víz kiáramlását a hullámtérről, ezért az erdőgazdaság még nem tud részletes kárfelmérést és helyreállítást végezni. A károk mértékét egyelőre csak becsülni tudják a társaság szakemberei - írták.

Az első becslések alapján a többezres vadállomány jelentős része - mintegy 85-90 százaléka - kijutott a száraz területekre, illetve feljutott a vadmentő dombokra, és átvészelhette az árhullámot. A gemenci erdőtömbbel határos mezőgazdasági területekre is jelentős vadállomány
velemenyezd, 2013. július 05. péntek, 19:53
Árvíz/belvíz - Negyvenezer hektárt víz borít a Közép-Tisza vidékén
Tájékoztatása szerint a talaj felső 40-50 centiméteres rétege rendkívül átázott, a holtágak vízszintje a folyamatos szivattyúzás ellenére is emelkedik. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál.

A Hortobágy-Berettyó mentén életbe léptetett vízbeemelési korlátozás miatt a kisújszállási belvízvédelmi szakaszon a halászok az üres halastavak töltéséhez a szivattyús felvonulást megkezdték. Ezeken a helyeken további 885 ezer köbméter belvíz betározására lesz lehetőség. Az elmúlt 24 órában 43 torkolati szivattyútelep és 20 mobil szivattyú csaknem 5,4 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.

A Kötivizig a belvíz elleni védekezésben az elmúlt nap folyamán 220 embert foglalkoztatott. Szombat déltől másodfokúra emelték a védelmi készültséget a tiszakécskei belvízvédelmi szakaszon a szivattyútelepek folyamatos üzemeléséért.
velemenyezd, 2013. április 07. vasárnap, 14:52
A betörőkkel együtt az ékszerbolt tulajdonosa is bíróság elé került
vádirat szerint a három büntetett előéletű betörő tavaly novemberben tört be a nagykanizsai Vasemberház egyik pincéjén keresztül az épületben lévő ékszerbolt és zálogházba. Kulcsot szereztek a pince korábbi bérlőjétől, így jutottak le, és napokon vagy heteken át ásták a vájatot az üzlet trezorjához.

A riasztókkal védett páncélhelyiséghez csaknem négy méter hosszú, nagyjából egy méter átmérőjű vágatot ástak, míg végül a helyiség vasbeton rácsozattal körbevett faláig jutottak. A falon át egy 40-50 centiméteres lyukat törve, egy kampós eszköz segítségével emeltek ki ékszereket, később visszatértek, és a betonvasat átvágva egyikük félig be is bújt a nyíláson, hogy további zsákmányt szerezzen.

A betörők az első alkalommal több mint négy és fél kilogramm arany ékszert vittek el az egyik közelben lakó tettes házáig, majd még aznap éjjel visszamentek. A második fordulóban hasonló mennyiségű aranyat és pénzt, valamint a betöréshez használt szerszámot vitték magukkal, amikor rendőrökbe botlottak, és bár
velemenyezd, 2012. szeptember 24. hétfő, 18:36
Elefántcickányok a budapesti állatkertben
Az állatok már korábban érkeztek, de csak mostanra barátkoztak meg annyira új otthonukkal, hogy a közönség is jól láthatja őket - közölte a városligeti intézmény pénteken az MTI-vel.

A Dél-Afrikában, Botswanában és Namíbiában honos, alig 40-50 grammos kisemlősök nevüket azért kapták, mert az elefántokhoz hasonlóan nekik is van ormányuk. Az alig egy centiméteres ormánnyal fogni ugyan nem tudnak, de a mozgékony szerv segítségével könnyedén kiszagolják és kitúrják a felszín alatt rejtőző táplálékot. Az elefántcickányok étlapján főként rovarok, elsősorban hangyák és termeszek szerepelnek, de más apró gerincteleneket, sőt, különféle rügyeket, gyökereket és bogyókat is szívesen fogyasztanak.

Az elefántcickányokon kívül egyébként mintegy száz különféle állatfaj látható a Varázshegyben, a tőrfarkú rákoktól egészen a levélvágó hangyákig. A május 24-én megnyitott, 3200 négyzetméter alapterületű bemutatóhelyet a megnyitása óta eltelt két hónap alatt csaknem kétszázezren keresték fel.
velemenyezd, 2012. július 27. péntek, 14:05
Magyar paleontológusok tanulmánya a PLoS One folyóiratban
németországi lelőhelyről kerültek elő, amely azért érdekes, mivel igen jó állapotban maradtak fenn a fosszíliák. Van olyan példány, amelyen látszik a bőrszerű szárnymembrán lenyomata, erezete" - mondta Prondvai Edina, a tanulmány első szerzője az MTI-nek.

Ismertetése szerint a tanulmány egy repülő hüllő életmenetéről szól, amelyet a csontszövet vizsgálatával tártak fel. A választás azért esett a Rhamphorhynchusra, mivel ennek a pteroszauruszfajnak nagyon sok különböző korú példánya ismert, az alig 30 centiméteres fesztávolsággal rendelkező legkisebbektől a teljesen kifejlett felnőtt egyedekig.

"Ezeket a fajokat még sohasem vizsgálták csontszövettanilag. Arra voltam kíváncsi, hogy az állatok milyen gyorsan növekedtek, és mikor kezdtek el repülni. Ugyanis voltak olyan, kizárólag a külső morfológiára alapozott feltételezések, amelyek szerint ezek az állatok kikelésük után azonnal képesek voltak szárnyra kelni és repülni. Ez nagyon furcsán hangzik, hiszen a mai madarak és denevérek felnőtt koruk
velemenyezd, 2012. február 16. csütörtök, 19:04
Mínusz 25 fok is lehet a jövő héten
központjának a helyiségeit biztosította átmeneti használatra.

Mínusz tíz fok alatti hidegben a fedél nélkül töltött éjszaka közvetlen életveszélyt jelent, ezért a tél leghidegebb heteiben a szeretetszolgálat minden lehetséges módon segíti a rászorulókat - olvasható a közleményben.

A szervezet kilenc utcai gondozószolgálatot működtet a főváros budai oldalán, a diszpécserközpontja huszonnégy órán át elérhető és szükség esetén krízisautót küldenek az utcán fekvő emberekért.
Harminc centiméteres hó előtt a katasztrófavédelem riasztást ad ki

Bakondi György, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a várható lépésekről szólva elmondta, az OKF akkor ad ki katasztrófavédelmi riasztást, ha a meteorológiai szolgálat a várható harminc centiméteres hó előtt piros riasztást ad ki. Hozzátette, ekkor a közszolgálati médiumokon és az OKF-fel szerződésben álló kereskedelmi médián keresztül közleményeket adnak majd ki a lakosság tájékoztatására.

A legutóbbi
johannanna, 2012. február 02. csütörtök, 09:50
1/2
Képek, videók
Szent Iván éj - 2016 001.
kohlinka
2016. június 18. szombat, 16:23
Szent Iván napja
sanci81
2015. június 28. vasárnap, 11:59
szent-ivan-ej-.jpg
lenke1964
2015. június 18. csütörtök, 22:32
Szent Iván éj
janna53
2010. december 28. kedd, 23:08
Nagyon igaz ..
alvaro-hopihe
2018. június 19. kedd, 14:49
Nagyon szép napot kívánok
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 13:51
Nagyon szívesen.
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 11:37
Mindenkinek Nagyon szépen
rushlilly
2018. június 11. hétfő, 10:12
Nagyon jó ötlet!.jpg
irmus
2018. június 09. szombat, 13:05
alapjáraton nagyon.png
sz719eszter
2018. június 07. csütörtök, 13:33
VIRÁG, NAGYON SZÉP,PNG.pn
rochlitzne
2018. június 05. kedd, 11:02
Imádom Nagyon-Nagyon.
alvaro-hopihe
2018. június 03. vasárnap, 13:43
az élet nagyon.jpg
sz719eszter
2018. június 01. péntek, 08:27
Türelemből kell nagyon so
alvaro-hopihe
2018. május 31. csütörtök, 14:29
Nagyon igaz !!
alvaro-hopihe
2018. május 31. csütörtök, 14:24
Címkék
helyeken további, mustár fokozza, teljesen kifejlett, rendszer országos, úgynevezett valós, folyamatos szivattyúzás, nyugat-európai országokban, várható lépésekről, épületben lévő, ékszerbolt tulajdonosa, kistelepülés önkormányzata, várható harminc, kamilla hatóanyagai, része eljutott, parányi magvak, három büntetett,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.