Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 02:14 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A kapormagról érdemes tudni
Az ókori gyógyító: kapormag

A kaprot már évszázadok óta alkalmazzák az emberek nemcsak étkezési, hanem gyógyászati célokra is. A kapor jó forrása a kalciumnak, a mangánnak, a vasnak, valamint az antioxidáns hatású flavonoidoknak, amelyek gyulladáscsökkentő és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkeznek.

A kapormagot már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyászati célokra, azonban mivel nagyon drága volt, így csak a nagyon jómódúak számára volt elérhető. Európában elsősorban nyugtató hatásai miatt kezdték el használni, illetve az emésztésre gyakorolt kedvező hatásai miatt alkalmazták. Való igaz, hogy a kapor és a belőle készült kivonatok nem csupán az emésztést serkentik, de a gázképződés és a puffadás ellen is rendkívül hatásosak. A kapor csak friss állapotában fejti ki kedvező hatásait. Hogy honnan tudjuk, hogy friss? Az illatából. Ha erőteljes, fűszeres illatot áraszt
pacsakute, 2018. április 24. kedd, 21:57
A Kapor:
kertikömény, uborkafű. Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kerti kapor barázdált, üreges szárú egynyári növény, amely körülbelül 50-120 cm magasra nő meg. Sok apró, sárga, összetett ernyőt alkotó virága van, termésének illata pedig jellegzetes, íze édeskés.

Kaportörténelem
Egyes vélemények szerint a növény őshazája a Közel-Keleten található és innen terjedt el a többi kontinensre.

Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is kedvelték mint ételfűszert, a magját pedig az emésztés elősegítésére rágcsálták. A növény égetett magját vízzel keverték és erős fertőtlenítő hatása miatt sebgyógyításra használták. Az I. században élt görög orvos Dioszkoridész olyan gyakran alkalmazta betegeinél, hogy a kapor sokáig csak Dioszkoridész fűként volt ismert.

A középkorban pedig a boszorkányság ellen védekeztek vele. A Kárpát-medencében jelentős gasztronómiai szerepet tölt be, minden konyhában
inrid77, 2018. április 16. hétfő, 08:49
A retek jótékony hatásai
Az epe karbantartója

A retek megbízható társa a reggelinknek, tökéletes kiegészítője a vacsoráinknak, mégis igen keveset tudunk róla. Pedig ez a gyökérzöldség igen tekintélyes múlttal rendelkezik.

RETEK-TÖRTÉNELEM
A retket már az ókori Kínában és Japánban is nagyon kedvelték, gyógyszerként használták, és sok étel alapját képezte. Ekkor már a Földközi-tenger vidékén is nagy népszerűségnek örvendett a retek, ami az ókori egyiptomiaknál a hagyma és a fokhagyma mellett a piramisépítő munkások napi étrendjének szerves részét képezte.


Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsia

Az ókorban fogyasztott retkek jelentős része még a Nyugat-Ázsiában, Európában őshonos vadon termő retekfajták valamelyike volt, de a hellenisztikus korra már a gyökérzöldség háziasított formáját ették a görögök, s később a rómaiak.

A retek az Újvilágba a XVII. században érkezett meg, ahová angol telepesek vitték magukkal. Egyes források szerint
suzymama, 2018. március 07. szerda, 19:36
Bab - sztory
Babot már az ókorban is ismerték és termesztették Európában, de a mai babfajták őse Amerikából származik, azon belül Peruból és környékéről. A felfedezések korában került Európába az afrikai eredetű lóbab. Egyiptomiak gyógynövénynek is használták már Kr. e 6000 óta. Az ókori görögök a lóbabot és az akkor már ismert tehénbabot is szívesen fogyasztották.
Az ókorban különböző gyakran ellentmondásos hiedelmek kapcsolódtak a lóbabhoz. Úgy gondolták, tompítja vagy élesíti az érzékelést, álmatlanságot okoz. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az akkori lóbabok fajtánként különböző módon mérgezőek voltak.

A XVI. századtól kezdve aztán meghódították Európát az Amerikából érkező új babfajták. Dél- és Közép- Amerikában már évezredek óta fogyasztották és termesztették ezeket a babfajtákat az őslakosok.

Magyarországra a feljegyzések szerint először 1560 környékén egy pozsonyi orvos által, Nápoly környékéről származó amerikai babféle került be. Először nagyom drága ételnek számított.
A
lizawolf, 2018. február 10. szombat, 17:48
Az év gyógynövénye: Levendula
http://img.reblog.hu/blogs/15997/img_55816ad0460d0.jpeg?w=600 [/kep]

Illatos, dekoratív dísznövény, valamint frissítő és nyugtató gyógynövény.A levendula használata és ismertsége majdnem egyidős az emberiséggel, több mint 2500 éve
használják gyógynövényként.Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei a növényt mumifikálásra és parfümként használták. A rómaiak a levendulaolajat fürdésre, főzésre és a levegő illatosítására használták, és valószínűleg ők adták a latin eredetű nevet (lavare mosni, vagy livendula fakó és kékes), amelyből a mai név ered. A növény nyugtató, frissítő tulajdonsága, erős illata, rovarűző hatása, és a szárított növény dohánykeverékekben történő használata szintén emelte értékét az ókoriak szemében.
cuppika59, 2018. január 30. kedd, 09:18
A Tarimi múmiák
sóval telített homokjában, a nyugat-kínai Tarim-medence nagy részét elfoglaló hatalmas Takla-Makán-sivatagban.

A leletek régebbiek, mint az Egyiptomból vagy Peruból származó, a világ legépebben fennmaradt múmiái.

A leletek különlegessége, hogy ellentétben az ókori egyiptomiak, valamint az inkák és elődeik múmiáival, ahol a társadalom mesterségesen próbálta megőrizni az emberi testet a túlvilági élet számára, a tarimi múmiák természetes módon konzerválódtak.

Az 1990-es évek elején különös leletre bukkantak a nyugat-kínai Tarim-medencében. A 2000 éves múmiák szőkék és hosszú orrúak voltak. Az i.e. 1000-ből származó kínai források említést tesznek egy
schuro, 2018. január 14. vasárnap, 21:14
A 4 legjobb fűszer a hideg végtagok ellen
az emberek előszeretettel alkalmazzák a keringési problémák kezelésére.

2, Fahéj
A fahéjnak jól ismert vérhígító tulajdonsága, mely szintén a keringést javítja. Akik fázósak, fogyasszanak minden nap egy kevés fahéjat, ezzel segítik szervezetük védekezését a hideggel szemben. Ehetjük almához, banánhoz vagy belekeverhetjük a reggeli müzlibe is.

3, Fokhagyma
A fokhagyma a fahéjhoz hasonlóan természetes vérhígító, segíti a vér szabad áramlását az erekben. Már az ókori egyiptomiak is alkalmazták gyógyító célokra, mivel termogenikus hatású.

4, Gyömbér
A gyömbér elfogyasztva is melegítő hatású, de fürdővízbe is tehetünk belőle. Gyömbértea elkészítéséhez tegyünk 2 evőkanál szeletelt gyömbért néhány percre forró vízbe. A gyömbéres fürdő akkor a leghatékonyabb, ha a gyömbért forró vízben áztatjuk, majd ezt követően öntjük hozzá a fürdővízhez.

Vannak, akik különösen érzékenyek a hidegre. Az ő ujjaik elfehérednek, néha egészen az ujjak tövéig a kézen és a
pacsakute, 2018. január 10. szerda, 13:46
Mire jók a karácsonyi fűszerek?
orvoslás a megfázás ellen is használja.

Kardamom. Ez az indiai eredetű fűszer ragyogó összetevő mézeskalács-készítéshez. De orvosilag is jó hatása van, görcsoldó, segíti az emésztést, étvágygerjesztő hatású, de pozitív hatással van a hormonháztartásra és a véráramra is. Leggyakrabban megfázás és menstruáció idején alkalmazzák. Érdemes kipróbálni a kardamonteát: egy magra öntsünk forró vizet, és hagyjuk ázni pár percig. Szűrjük át, majd édesítsük mézzel.

Kömény. Már az ókori egyiptomiak is használták gyógyításra. Manapság főleg ételízesítőként ismert, akár kenyérsütéshez, keleti ételekben, Európában pedig a nehéz, zsíros ételekhez használják. Gyógyító hatása elsősorban a gyomor- és bélpanaszok esetén érezhető különösen, és kifejezetten jó étvágytalanság ellen. Sáfrány. A legnemesebb és legdrágább fűszer a világon. A süteménynek sárga színt ad, és több ételhez is használják ízesítőként. Görcsoldó hatása jól ismert köhögés és gyomorfájás esetén. Afrodiziákumként is használják, valamint
katalinkohut, 2017. december 15. péntek, 07:25
Eltitkolt ősi próféciák a végítéletről
Nimród/Ménrót [Nemroth] - titkának őrzői voltak, akkor az egész szimbolika máris érthetővé válik!

Ami még elképesztőbb: Aradi Lajos, Pilis-kutató felismerése szerint az itt álló három (mesterséges?) hegy, az úgynevezett Pilis-hármas - Rám-hegy, Magashegy, Árpádvár - elhelyezkedése tökéletes méretarányos tükörképe a három gizehi (Egyiptom) piramisnak! E piramisok viszont az Orion csillagkép precíz leképezései, akárcsak a három pilisi hegy is. S hogy miért építették az egyiptomiak gúláikat az Orion tükörképére? Azért, mert az Oriont ők Ozirisszal, a jóságos aranykori királlyal azonosították, akiről a Halottak Könyve 175. verse azt mondja: az idők végeztén visszatér, elűzi a gonoszokat, s egy boldogabb világ felett újra uralkodni fog...

Ugye ismerős a jóslat? Nimródról szó szerint ugyanezeket jövendölik ... És, hogy teljes legyen a kép: Oziriszt is, de Oriont, a görög mitológia NagyVadászát is Nimróddal azonosítják az ókori szövegek - tehát az, aki miatt az
sz719eszter, 2017. december 09. szombat, 20:47
Így néztek ki az első művégtagok
A művégtagok és protézisek nagyon modern dolognak tűnnek, azonban már az ókori egyiptomiak is próbálkoztak az elveszett végtagok pótlására. Az igazi áttörés azonban több mint száz éve jött el és még csak nem is egy orvos jóvoltából! Mr. James Gillingham az angliai Chard városában dolgozott a Golden Boot-ra, azaz Aranycipőre keresztelt cipészműhelyében.

Mr. James Gillingham 1838-1924.

1886-ban hozta össze a sors egy férfival, akinek karját egy ágyú okozta baleset következtében vesztette el, az orvosok pedig tanácstalanok voltak, hogyan tudnának rajta segíteni. Gillingham minden szaktudását beleadva készített a pórul járt illetőnek egy műkart, teljesen ingyen. A végeredmény egy bőrből készült művégtag lett, ami kellően merev és erős volt, ugyanakkor tökéletesen illeszkedett is. A cipész tehetségére hamar felfigyelt az orvostudomány, így egyszer csak azon kapta magát, hogy több
schuro, 2017. november 28. kedd, 21:00
Babba Mária
kissé restelkedve vallotta be, hogy kicsi korában, amikor a hegy mögül feljött a Hold, édesanyja kihívta az udvarra, és úgy mutatta neki nagy örömmel:
- Né, felbútt a Babba Mária.
- Mit mond? És ez igaz?
- Igen - felelte most a házigazda. - Ezt maga még nem hallotta? Kicsi korunkban nem is tudtuk, hogy a Holdat Holdnak hívják. Az a Babba Mária volt.
Az ókori nagy népek vallásában a Hold mindig istenasszony volt, mégpedig fő istenasszony: Izisz az egyiptomiaknál, Szeléné a görögöknél, Luna a rómaiaknál. És Babba? A magyaroknak vagy a magyarok egy részének lett volna az istenasszonya? Ezt kutassák ki a vallástörténészek. Én mindössze annyit tehetek, hagy a néphagyomány nyomán még inkább bebizonyítom: Babba Mária Gyimesben valóban a holdistennőt jelentette.
7. Immár könnyebb volt a dolgom, mert kérdéseimmel egyenesen a tárgyra térhettem:
- Igaz, hogy a Hold Babba Mária?
A már idézett Gerczuly Miklósné mesélte:
- Édesapám, Csilip
suzymama, 2017. október 14. szombat, 16:57
Ráncok ellen is szezámmag olaj
Már az első kezelés után üdébb és teltebb hatású lesz a bőrünk

Szezámmagolajjal a ráncok ellen

Már az ókori egyiptomiak is ismerték a szezámmagolajat, amely számtalan jótékony tulajdonsága mellett remek antioxidáns, és rengeteg hasznos anyagot tartalmaz: omega-3, -6, -9 zsírsavakat, nagy mennyiségű ásványi anyagot (kálcium, vas, nikkel, mangán) valamint vitaminokat - főleg E-vitamint.

Mivel a szezámolaj a bőr belsőbb rétegeibe könnyen és gyorsan bejut, ezért nem kell sokat várnunk rá, hogy kifejtse jótékony hatását. Már az első kezelés után üdébb és teltebb hatású lesz a bőrünk, néhány alkalom után pedig nyoma sem lesz az apróbb ráncoknak. Fontos, hogy az olajt mindig a megtisztított bőrre vigyük fel!

Egyszerű ránctalanító recept:

keverjünk el alaposan két evőkanál szezámolajat egy evőkanál vízzel,
egy vattakorong segítségével jó
pacsakute, 2017. augusztus 31. csütörtök, 18:04
1/45
Képek, videók
Kapor és kapormag.jpg
pacsakute
2018. április 24. kedd, 21:48
Bibliai gyógyító élelmisz
pacsakute
2018. március 29. csütörtök, 10:55
gyogyito_mandalak_2_88 484
sanci81
2018. március 09. péntek, 17:24
gyógyitó asszony.jpg
sz719eszter
2017. december 16. szombat, 16:47
Gyógyító erő a szeretet..
cuppika59
2017. augusztus 26. szombat, 20:19
Gyógyító Jézus.jpg
kkm
2017. május 20. szombat, 08:02
gyógyító kigyó.jpg
maroka
2017. április 28. péntek, 17:47
angyal-gyogyito.jpg
lilagondolatok
2017. április 26. szerda, 09:45
Gyógyító energia.jpg
pacsakute
2017. március 10. péntek, 21:42
Misztikus gyógyító kör.gi
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:41
Gyógyító gyöngyök.gif
pacsakute
2017. február 20. hétfő, 21:34
gyógyító fűszerek
herbert-fam
2017. január 17. kedd, 11:34
nemcsak emberek járnak he
urbandi
2007. szeptember 17. hétfő, 09:05
Címkék
Hold Babba Mária, megfázás ellen, emésztésre gyakorolt, evőkanál vízzel, cipész tehetségére, tarimi múmiák, Aradi Lajos, tárgyra térhettem, indiai eredetű, első kezelés, Gerczuly Miklósné, boldogabb világ, ókori egyiptomiaknál, nagyon jómódúak, ókori nagy, angliai Chard,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.