Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:36 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
899 – A Brenta menti csata
1117 éve a Brenta folyó mentén - ezekben a szeptemberi napokban - elődeink hatalmas csatában legyőzték az egyesült itáliai hadsereget. Ez a kiemelkedő hadtörténelmi esemény a korszak egyik fontos ütközete volt, amely jól rávilágít a magyarok 9-10. századi hadászati fölényének tényére.

A csatára való emlékezésen kívül érdemes ismét feltenni néhány kérdést, a mai magyar történelemszemlélettel, oktatással kapcsolatban. A Pozsonyi csatával együtt ezt a fényes győzelmet sem oktatják iskoláinkban. Pedig mindkét ütközetről viszonylag sok korabeli forrás maradt fenn. Nézzük meg röviden, hogy mi is történt 899. szeptember 24-én.

899 tavaszán egy 5000 fős magyar sereg itáliai hadjáratra indult. A magyarországi tankönyvekben (elég egyoldalúan) ezt az eseményt is a ,,kalandozásnak" nevezett eseménysorba állítják. Honlapunk olvasóinak nem kell külön megjegyeznem, hogy mennyire szakszerűtlen ez a lekicsinyítő szakkifejezés. Érdemes elgondolkozni a honi történészeink szóhasználatán.
ak-78, 2016. szeptember 26. hétfő, 17:14
Krynicai fórum - Kaczynski: a Brexit az európai válság tünete
mozgalmakra utalva úgy fogalmazott: "a Brexit egy szélesebb jelenség része, amelyet az európai tudat válságának lehet nevezni".

A politikus az uniót ért válságokat sorolva kitért a 2008-as - hatásaiban máig érezhető - gazdasági válságra, az euróövezeti válságra, valamint az Európa északi és déli része között fennálló feszültségekre. Rámutatott az EU-nak a migrációs válsággal szembeni "tanácstalanságára".

Kaczynski szerint az EU-t érő válságokkal szemben "az egyetlen alternatíva a változtatás". A kontinensen az európai alapértékeket felújító "ideológiai ellenforradalmat" sürgette. A kulturális ellenforradalom "arra fog bennünket emlékeztetni, hogy Európa gazdagsága az európai nemzetek kulturális gazdagságában rejlik" - mondta.

A PiS elnöke kiállt az EU-n belüli intézményi változások, az uniós döntéshozatali folyamatok megreformálása mellett is, és szükségesnek nevezte ezekben a nemzetállamok szerepének megerősítését.

Lengyelország ezeket a változásokat - átgondolt célokkal és eszközökkel
velemenyezd, 2016. szeptember 06. kedd, 23:44
Lavrov és Steinmeier reális lehetőségnek látja az Oroszország és az EU közötti közeledést
ukrajnai törekvéseinek kudarcáért Oroszországot teszi felelőssé. "Javaslatainkat, hogy egyeztessünk az euroatlanti biztonság alapelveiről, elvetik. Eluralkodott a NATO-centrikusság filozófiája, és amikor a NATO mindenáron való kibővítésének irányvonala keményen megbicsaklott Ukrajnában, úgy döntöttek, hogy az egészet Oroszországra kenik" - mondta.

Az orosz miniszter szerint az atlanti szövetség keleti terjeszkedése aláássa az érdekegyensúlyt és a stabilitást, és elmélyíti az elválasztó vonalakat a kontinensen. Kifogásolta, hogy Európa nem tett erőfeszítéseket azért, "hogy rákényszerítse a (2014-es ukrajnai) fegyveres államcsíny szervezőit a békés rendezésről és a nemzeti egyetértés kormányának megalapításáról szóló megállapodás végrehajtására, amelyet Németország, Franciaország és Lengyelország közvetítésével írtak alá".

Az orosz tárcavezető sérelmezte, hogy a Nyugat szemet hunyt a hatalmat Kijevben magukhoz ragadó erők nacionalizmusa és oroszellenessége fölött, és nem támasztott velük szemben
velemenyezd, 2016. augusztus 15. hétfő, 12:11
A tavalyi volt a legmelegebb év a nemzetközi klímajelentés szerint is
2007-es és a 2011-es év rekordjaival. Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében. Az északi-sarki jég miminális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

Európában a második legmelegebb évet mérték a 2014. évi rekordok után, Spanyolországban, Svájcban, Fehéroroszországban, Litvániában és Finnországban megdőltek a korábbi éves hőmérsékleti rekordok.

Az ázsiai kontinensen a legmelegebb évet jegyezték fel 2015-ben mind Oroszországban, mind Kínában megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Államokban a második legforróbb évet jegyezték fel 2012 után, és a harmadik legcsapadékosabb esztendőt.

Dél-Amerikában szintén a legforróbb esztendőt mérték, míg Afrikában a második legmelegebb évet. A marokkói Marrakeshben múlt év augusztusában a havi átlag csapadékmennyiség 16-szorosa hullt le. Dél-Afrikában a legforróbb októbert jegyezték fel, a hőmérő higanyszála
velemenyezd, 2016. augusztus 02. kedd, 19:46
Időjárás-jelentés
Írország és Skócia nyugati felét kedd reggelig jelentős csapadékkal öntözte. Skandináviában viszont száraz és napközben is nagy területen fagyos az idő, sőt kedd hajnalban Lappföldön többfelé -25 fok körül alakult a hőmérséklet. Emellett Oroszország európai területének északi részén is egész nap gyengén fagy, de ez pl. az európai tundrán, Nyenyecföldön hófúvással, a Komi Köztársaságban pedig havazással is párosul, ennek ellenére itt az átlagosnál 10-13 fokkal melegebb van. A február errefelé hozta a kontinensen a legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliát, jelentősen, két-három fokkal megdöntve a korábbi rekordokat. E területtől dél felé haladva egyre melegebb van, a Kelet-európai-síkság déli felén a havazás mellett már eső, havas eső is előfordul. A Balkán-félszigeten ugyanakkor tegnap még tavasziasan meleg volt: Görögországban és Albániában 20, 22, Kréta szigetén 25 fokot is mértek. A Földközi-tenger felől érkező mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere azonban elérte ezt a régiót is; a
velemenyezd, 2016. március 01. kedd, 14:47
Az El Nino ijelenség
átlaghoz képest. Ugyanakkor Spanyolországban erdőtüzek gyúltak a száraz időjárás miatt, ezzel szemben Angliában és Wales-ben is árvizek pusztítanak a sok eső miatt, több nagyváros, mint például Manchester és Leeds több kerülete is víz alá került a BBC beszámolója alapján. A hónap elején Izlandon pedig rekord mennyiségű hó esett.

Még van mit tanulnunk

Összességében megállapítható, hogy az El Nino jelenség egyértelmű hatást gyakorol a világ számos pontján, így a teljes amerikai kontinensen, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Délkelet-Afrikában, valamint Japán és India térségében, de a jelenség mozgatórugójához és a fő folyamatokhoz képest a legmesszebb fekvő térségekre, elsősorban Európára egyértelmű irányú hatásgyakorlást még nem tudunk teljes bizonyossággal megállapítani. Így fontos a jelenség további tanulmányozása, hogy az eddig megfigyelt anomáliák az előttünk álló újabb El Nino időszakban a megfigyeltekkel megegyezően jelentkeznek-e, vagy tapasztalható lesz eltérés, illetve Európa
sanci81, 2016. január 30. szombat, 15:55
Temető : Congo, magyar település Ohio államban...
"Sokszor és sokat hallunk az amerikai ember hazaszeretetéről. Temetőikben a katonaviselt személyek sírja mellett ott lobognak, és sosem fakulnak ki a sokcsillagos amerikai zászlók. És eme tisztelet mellé társul az a világ, a mi esetünkben az európai kontinens irányából érkező, a modern Amerikát megteremtő elődök emlékének tisztelete.
Az Amerikai Magyarok Baráti Társasága idei reménységtó melletti rendezvényének két megrendítő programpontja volt: mindkettő az amerikai magyar múlthoz kapcsolódott, tulajdonképpen históriai lenyomata az első magyar telepesek amerikai honfoglalásának.

Az egyhetes Lake Hope-i találkozó programjában kirándulás is szerepelt, a szervezők egy Congo nevű egykori magyar település temetőjének újbóli meglátogatását javasolták - a Baráti Kör rendezvényének résztvevői közül többen a múlt évben is ellátogattak a térképeken ilyen néven fel sem tüntetett Congoba -, a másik megrendítő eseményként Bika Juli A 109 éves Árpádhon múltja és jövője címen köszönt ránk a
szatucsek, 2016. január 30. szombat, 07:58
Az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van?
Elképzelhető, hogy az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van. A különféle műholdas alakzatok egyeseket arra következtetnek, hogy esetleg Atlantisz városának romjai vannak jelen a déli kontinensen.

Földünk legcsodálatosabb lakatlan kontinense maga az Antarktisz. A vidék egyben nagyon veszélyes is, hiszen itt állítólag semmi féle élettel összeegyeztethető dolog sincs. Úgy tűnik, hogy ez az állítás nem egészen így van.Az összeesküvés elméletekben hívők hisznek abban, hogy az Antarktiszon élők rejtőzködnek mások elől. A mélyben pedig olyan ősi civilizációk maradványai vannak, amelyeknek köze lehetett a földönkívüli idegenekhez.

Ezeket az elméleteket dédelgetők egyöntetűen elfogadják azt, hogy az Antarktisz jege alatt egy óriási világméretű katasztrófa
sanci81, 2015. november 21. szombat, 12:57
Időjárás-jelentés
Európában

---------------------------

Európában 20 fok feletti hőmérséklet már csak a Földközi-tenger partvidékén, Szerbia és Macedónia egyes részein, valamint Szocsi környékén van. Az Ibériai-félszigeten van a legmelegebb, ahová az Atlanti-óceán felett kavargó ciklon déli áramlással meleg levegőt szállít, azonban a labilissá vált légkörben Dél-Portugáliát és Délnyugat-Spanyolországot nagy mennyiségű csapadék öntözte az elmúlt 24 órában. Ciklonokhoz köthető határozott fronttevékenység a kontinensen csak messze északon, Lappföldön és az Urál nyugati előterében van, ahol szintén sokfelé esik az eső, illetve az Urál környékén helyenként havazik. Közép-Európában egy, a helyzetét napok óta alig változtató, elöregedett, záródott front Németországban, Lengyelországban okoz borongós, többfelé párás és csapadékos időt. A szinte teljesen zárt felhőzet és a magasban található hideg légtömeg következtében Németországban és a Benelux-államok keleti részén még napközben is sokfelé 10 foknál hűvösebb van. A
velemenyezd, 2015. október 18. vasárnap, 22:16
Az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van?
Elképzelhető, hogy az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van. A különféle műholdas alakzatok egyeseket arra következtetnek, hogy esetleg Atlantisz városának romjai vannak jelen a déli kontinensen.

Földünk legcsodálatosabb lakatlan kontinense maga az Antarktisz. A vidék egyben nagyon veszélyes is, hiszen itt állítólag semmi féle élettel összeegyeztethető dolog sincs. Úgy tűnik, hogy ez az állítás nem egészen így van.

Az összeesküvés elméletekben hívők hisznek abban, hogy az Antarktiszon élők rejtőzködnek mások elől. A mélyben pedig olyan ősi civilizációk maradványai vannak, amelyeknek köze lehetett a földönkívüli idegenekhez.

Ezeket az elméleteket dédelgetők egyöntetűen elfogadják azt, hogy az Antarktisz jege alatt egy óriási világméretű katasztrófa által elpusztított értelmes faj maradványait lehet megtalálni.

Az Antarktisszal kapcsolatosan
astropapa58, 2015. május 16. szombat, 16:14
Harminc éve vetették meg a lábukat a kínaiak az Antarktiszon
A Nagy Fal nevű első kínai kutatóállomást 1985. február 20-án nyitották meg a György király szigeten, a kontinens északi részén. A Hszinhua hírügynökség évfordulós összefoglalójában emlékeztet rá, hogy a nyugatiak már 1820-ban megjelentek az Antarktiszon, s Kína csak 75 évvel azután érkezett, hogy az első ázsiai ország, Japán is megvetette a lábát ott.

Történészek mindazonáltal lehetségesnek tartják, hogy a kínai tengeri flotta járt a környéken 1421-1422 táján, amikor a Falkland (Malvina)-szigeteket is felkeresték.

Kína jelenleg szolgálatot teljesítő, 281 tagú expedíciója, sorrendben a 31. Vélhetően ez az egyik legnagyobb létszámú csapat, amely a déli sarkvidéken tevékenykedik.

Feladata például a kínai fejlesztésű Pejtou (Iránytű) elnevezésű műholdas navigációs rendszer számára egy bázis megépítése, egy új merevszárnyú repülőgépeket kiszolgáló leszállópálya helyének kiválasztása, egy csillagászati távcső felszerelése és térképészeti felmérések elvégzése. A kutatók már befejezték a
velemenyezd, 2015. február 18. szerda, 13:21
Influenza - ÁNTSZ: mát több európai országban kiterjedt járvány van
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) közös influenzajelentése szerint főleg Európa nyugati és északi részén fokozódott az influenza aktivitása az elmúlt héten. Emellett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek légúti mintáiból is egyre nagyobb arányban igazolták a laboratóriumi vizsgálatok az influenzavírus jelenlétét a kontinensen - írták.

Finnország, Svédország, Anglia, Hollandia, Portugália és Olaszország is földrajzilag kiterjedt influenzajárványról számolt be. Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ legutóbbi összegzése szerint a második héten 11 700 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Így Magyarországon még nincs járvány, de a megbetegedések száma várhatóan néhány héten belül eléri a járványküszöböt - tették hozzá.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy mivel a védőoltás beadatását követően egy-két hét alatt alakul ki a védettség, a következő napokban még érdemes kérnie a vakcinát annak, aki
velemenyezd, 2015. január 17. szombat, 07:04
2/11
Képek, videók
Brenta11.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:52
Brenta10.jpg
skorpiolilike
2010. június 19. szombat, 09:52
Clemens Brentano író+költ
ujjozsef
2009. március 06. péntek, 17:44
Szeptemberi szonett.jpg
chillik
2017. augusztus 30. szerda, 06:43
Szeptemberi szélben 01.jp
chillik
2017. július 18. kedd, 05:19
Szeptemberi szélben 02.jp
chillik
2017. július 18. kedd, 05:19
Szeptemberi szélben 03.jp
chillik
2017. július 18. kedd, 05:18
Szeptemberi szélben 04.jp
chillik
2017. július 18. kedd, 05:18
Sík Sándor Szeptemberi l
maria_kadar_148
2016. november 18. péntek, 22:47
Csoóri Sándor Szeptemberi
maria_kadar_148
2015. szeptember 09. szerda, 21:38
Áprilylajos SZEPTEMBERI F
feviroza
2014. december 03. szerda, 08:45
Áprily LAJOS SZEPTEMBERI
erzsikepuskas
2014. október 17. péntek, 15:23
ÁpRILY LAJOS SZEPTEMBERI
erzsikepuskas
2014. október 17. péntek, 14:03
ÁPRY SZeptemberi fák.jpg
erzsikepuskas
2014. október 17. péntek, 13:57
ÁPRILY SZEPTEMBERI FÁK_.j
erzsikepuskas
2014. október 17. péntek, 13:55
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.