Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 04:24 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Puma (concolor)
leginkább ott fordulnak elő, ahol a floridai puma vérvonalát akarták frissíteni. A hibridek sokkal életerősebbek, mint a tisztavérű floridai pumák, és nem alakulhat ki közöttük beltenyészet.

Populáció és eloszlás[forrásszöveg szerkesztése]

A puma egyike a legnagyobb számban előforduló, vadon élő macskafélének, így csak az eurázsiai hiúzzal, a vadmacskával és a nagy számban előforduló leopárddal tartja a versenyt. Mielőtt a modern ember elkezdett terjeszkedni az amerikai kontinensen, a puma az egész földrészen megtalálható volt. Még ma is ez az Újvilág legnagyobb számban élő ragadozója, 110 szélességi fokon keresztül az észak-yukoni területektől (Kanada) az Andok déli részéig megtalálható (a chilei és argentínai oldalon egyaránt). Az egyetlen hely, ahol a puma veszélyben van, az Egyesült Államok, főleg Florida és a keleti part térségében. Ez leginkább az ember, a harsogó városok és egyéb urbanizációs fejlődés, illetve az urbanizáció okozta fokozatos területcsökkenés miatt van.
charlotteani, 2016. november 20. vasárnap, 23:11
Andrzej Duda: változik a nyugat-európai politikusok gondolkodása a migrációról
A lengyel államfő a csúcsot záró sajtóértekezleten kérdésre válaszolva rámutatott: Lengyelországba "igazából nem jönnek" a közel-keleti menekültek, Magyarországot pedig tranzitországnak tekintették. A témára a Nyugat ezért másképp tekint, "mint mi" - tette hozzá.

Felidézte: a V4-ek a szeptemberi pozsonyi EU-csúcson a migráció témájában a rugalmas szolidaritás elvét javasolták. Ez egyetértésre talált az Európai Bizottság részéről is, ami azt mutatja, hogy a hozzáállás változik - mondta, hozzáfűzve: az EU-tagállamoknak természetesen vannak saját érdekeik, de kompromisszumra lehet jutni.

Megerősítette: Lengyelország és a V4-ek nem egyeznek bele a menekültelosztási kvótákba, a migránsok Európán belüli kényszerű átirányításába. "Lengyelországba senki sem fog vonatokkal hozni menekülteket" - jelentette ki, feltéve a kérdést: "Mit kezdjenek velük a lengyel hatóságok? Zárják be őket?" Kifejtette: amennyiben a migránsok élhetnek a szabad mozgás jogával, mindig elhagyhatják Lengyelországot. "És meg is
velemenyezd, 2016. október 15. szombat, 16:52
Krónika 1. rész (Mali Kiképző Művelet)
műveletben.Az államtitkár beszámolója szerint jelenleg három magyar honvéd, két kiképző altiszt és egy összekötő főtiszt szolgál ebben a misszióban, így ők a mandátum meghosszabbításával lehetőséget kapnak, hogy tovább öregbítsék a Magyar Honvédség misszióban szolgáló katonáinak hírnevét.

Az államtitkár hangsúlyozta: Magyarország támogatja az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájának kiteljesedését, és aktív részt kíván vállalni az EU válságkezelő műveleteiben, nem csupán az európai kontinensen, hanem - szolidaritásunk kifejezéseként - korlátozott számban más földrészen is. Az EUTM Mali műveletben való további magyar katonai részvétel megfelel e törekvéseknek - tette hozzá.Fidesz: alkotmányos feladat a nemzetközi békeműveletekben való részvételVas Imre, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a Magyar Honvédség nemzetközi békeműveletekben történő szerepvállalása alkotmányos feladat. A nemzetközi missziók erősítik Magyarország pozícióit a NATO-ban és az EU-ban is,
velemenyezd, 2016. október 12. szerda, 10:31
899 – A Brenta menti csata
1117 éve a Brenta folyó mentén - ezekben a szeptemberi napokban - elődeink hatalmas csatában legyőzték az egyesült itáliai hadsereget. Ez a kiemelkedő hadtörténelmi esemény a korszak egyik fontos ütközete volt, amely jól rávilágít a magyarok 9-10. századi hadászati fölényének tényére.

A csatára való emlékezésen kívül érdemes ismét feltenni néhány kérdést, a mai magyar történelemszemlélettel, oktatással kapcsolatban. A Pozsonyi csatával együtt ezt a fényes győzelmet sem oktatják iskoláinkban. Pedig mindkét ütközetről viszonylag sok korabeli forrás maradt fenn. Nézzük meg röviden, hogy mi is történt 899. szeptember 24-én.

899 tavaszán egy 5000 fős magyar sereg itáliai hadjáratra indult. A magyarországi tankönyvekben (elég egyoldalúan) ezt az eseményt is a ,,kalandozásnak" nevezett eseménysorba állítják. Honlapunk olvasóinak nem kell külön megjegyeznem, hogy mennyire szakszerűtlen ez a lekicsinyítő szakkifejezés. Érdemes elgondolkozni a honi történészeink szóhasználatán.
ak-78, 2016. szeptember 26. hétfő, 17:14
Krynicai fórum - Kaczynski: a Brexit az európai válság tünete
mozgalmakra utalva úgy fogalmazott: "a Brexit egy szélesebb jelenség része, amelyet az európai tudat válságának lehet nevezni".

A politikus az uniót ért válságokat sorolva kitért a 2008-as - hatásaiban máig érezhető - gazdasági válságra, az euróövezeti válságra, valamint az Európa északi és déli része között fennálló feszültségekre. Rámutatott az EU-nak a migrációs válsággal szembeni "tanácstalanságára".

Kaczynski szerint az EU-t érő válságokkal szemben "az egyetlen alternatíva a változtatás". A kontinensen az európai alapértékeket felújító "ideológiai ellenforradalmat" sürgette. A kulturális ellenforradalom "arra fog bennünket emlékeztetni, hogy Európa gazdagsága az európai nemzetek kulturális gazdagságában rejlik" - mondta.

A PiS elnöke kiállt az EU-n belüli intézményi változások, az uniós döntéshozatali folyamatok megreformálása mellett is, és szükségesnek nevezte ezekben a nemzetállamok szerepének megerősítését.

Lengyelország ezeket a változásokat - átgondolt célokkal és eszközökkel
velemenyezd, 2016. szeptember 06. kedd, 23:44
Lavrov és Steinmeier reális lehetőségnek látja az Oroszország és az EU közötti közeledést
ukrajnai törekvéseinek kudarcáért Oroszországot teszi felelőssé. "Javaslatainkat, hogy egyeztessünk az euroatlanti biztonság alapelveiről, elvetik. Eluralkodott a NATO-centrikusság filozófiája, és amikor a NATO mindenáron való kibővítésének irányvonala keményen megbicsaklott Ukrajnában, úgy döntöttek, hogy az egészet Oroszországra kenik" - mondta.

Az orosz miniszter szerint az atlanti szövetség keleti terjeszkedése aláássa az érdekegyensúlyt és a stabilitást, és elmélyíti az elválasztó vonalakat a kontinensen. Kifogásolta, hogy Európa nem tett erőfeszítéseket azért, "hogy rákényszerítse a (2014-es ukrajnai) fegyveres államcsíny szervezőit a békés rendezésről és a nemzeti egyetértés kormányának megalapításáról szóló megállapodás végrehajtására, amelyet Németország, Franciaország és Lengyelország közvetítésével írtak alá".

Az orosz tárcavezető sérelmezte, hogy a Nyugat szemet hunyt a hatalmat Kijevben magukhoz ragadó erők nacionalizmusa és oroszellenessége fölött, és nem támasztott velük szemben
velemenyezd, 2016. augusztus 15. hétfő, 12:11
A tavalyi volt a legmelegebb év a nemzetközi klímajelentés szerint is
2007-es és a 2011-es év rekordjaival. Az északi-sarki tengeri jég maximális kiterjedése 2015 februárjában a legkisebb volt a műholdas mérések 37 éves történetében. Az északi-sarki jég miminális kiterjedése múlt év szeptemberében a negyedik legalacsonyabb volt a feljegyzések kezdete óta.

Európában a második legmelegebb évet mérték a 2014. évi rekordok után, Spanyolországban, Svájcban, Fehéroroszországban, Litvániában és Finnországban megdőltek a korábbi éves hőmérsékleti rekordok.

Az ázsiai kontinensen a legmelegebb évet jegyezték fel 2015-ben mind Oroszországban, mind Kínában megdőltek a hőmérsékleti rekordok.

Az Egyesült Államokban a második legforróbb évet jegyezték fel 2012 után, és a harmadik legcsapadékosabb esztendőt.

Dél-Amerikában szintén a legforróbb esztendőt mérték, míg Afrikában a második legmelegebb évet. A marokkói Marrakeshben múlt év augusztusában a havi átlag csapadékmennyiség 16-szorosa hullt le. Dél-Afrikában a legforróbb októbert jegyezték fel, a hőmérő higanyszála
velemenyezd, 2016. augusztus 02. kedd, 19:46
Időjárás-jelentés
Írország és Skócia nyugati felét kedd reggelig jelentős csapadékkal öntözte. Skandináviában viszont száraz és napközben is nagy területen fagyos az idő, sőt kedd hajnalban Lappföldön többfelé -25 fok körül alakult a hőmérséklet. Emellett Oroszország európai területének északi részén is egész nap gyengén fagy, de ez pl. az európai tundrán, Nyenyecföldön hófúvással, a Komi Köztársaságban pedig havazással is párosul, ennek ellenére itt az átlagosnál 10-13 fokkal melegebb van. A február errefelé hozta a kontinensen a legnagyobb pozitív hőmérsékleti anomáliát, jelentősen, két-három fokkal megdöntve a korábbi rekordokat. E területtől dél felé haladva egyre melegebb van, a Kelet-európai-síkság déli felén a havazás mellett már eső, havas eső is előfordul. A Balkán-félszigeten ugyanakkor tegnap még tavasziasan meleg volt: Görögországban és Albániában 20, 22, Kréta szigetén 25 fokot is mértek. A Földközi-tenger felől érkező mediterrán ciklon kiterjedt csapadékrendszere azonban elérte ezt a régiót is; a
velemenyezd, 2016. március 01. kedd, 14:47
Az El Nino ijelenség
átlaghoz képest. Ugyanakkor Spanyolországban erdőtüzek gyúltak a száraz időjárás miatt, ezzel szemben Angliában és Wales-ben is árvizek pusztítanak a sok eső miatt, több nagyváros, mint például Manchester és Leeds több kerülete is víz alá került a BBC beszámolója alapján. A hónap elején Izlandon pedig rekord mennyiségű hó esett.

Még van mit tanulnunk

Összességében megállapítható, hogy az El Nino jelenség egyértelmű hatást gyakorol a világ számos pontján, így a teljes amerikai kontinensen, Ausztráliában, Délkelet-Ázsiában, Délkelet-Afrikában, valamint Japán és India térségében, de a jelenség mozgatórugójához és a fő folyamatokhoz képest a legmesszebb fekvő térségekre, elsősorban Európára egyértelmű irányú hatásgyakorlást még nem tudunk teljes bizonyossággal megállapítani. Így fontos a jelenség további tanulmányozása, hogy az eddig megfigyelt anomáliák az előttünk álló újabb El Nino időszakban a megfigyeltekkel megegyezően jelentkeznek-e, vagy tapasztalható lesz eltérés, illetve Európa
sanci81, 2016. január 30. szombat, 15:55
Temető : Congo, magyar település Ohio államban...
"Sokszor és sokat hallunk az amerikai ember hazaszeretetéről. Temetőikben a katonaviselt személyek sírja mellett ott lobognak, és sosem fakulnak ki a sokcsillagos amerikai zászlók. És eme tisztelet mellé társul az a világ, a mi esetünkben az európai kontinens irányából érkező, a modern Amerikát megteremtő elődök emlékének tisztelete.
Az Amerikai Magyarok Baráti Társasága idei reménységtó melletti rendezvényének két megrendítő programpontja volt: mindkettő az amerikai magyar múlthoz kapcsolódott, tulajdonképpen históriai lenyomata az első magyar telepesek amerikai honfoglalásának.

Az egyhetes Lake Hope-i találkozó programjában kirándulás is szerepelt, a szervezők egy Congo nevű egykori magyar település temetőjének újbóli meglátogatását javasolták - a Baráti Kör rendezvényének résztvevői közül többen a múlt évben is ellátogattak a térképeken ilyen néven fel sem tüntetett Congoba -, a másik megrendítő eseményként Bika Juli A 109 éves Árpádhon múltja és jövője címen köszönt ránk a
szatucsek, 2016. január 30. szombat, 07:58
Az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van?
Elképzelhető, hogy az Antarktisz alatt egy idegen faj bázisa van. A különféle műholdas alakzatok egyeseket arra következtetnek, hogy esetleg Atlantisz városának romjai vannak jelen a déli kontinensen.

Földünk legcsodálatosabb lakatlan kontinense maga az Antarktisz. A vidék egyben nagyon veszélyes is, hiszen itt állítólag semmi féle élettel összeegyeztethető dolog sincs. Úgy tűnik, hogy ez az állítás nem egészen így van.Az összeesküvés elméletekben hívők hisznek abban, hogy az Antarktiszon élők rejtőzködnek mások elől. A mélyben pedig olyan ősi civilizációk maradványai vannak, amelyeknek köze lehetett a földönkívüli idegenekhez.

Ezeket az elméleteket dédelgetők egyöntetűen elfogadják azt, hogy az Antarktisz jege alatt egy óriási világméretű katasztrófa
sanci81, 2015. november 21. szombat, 12:57
Időjárás-jelentés
Európában

---------------------------

Európában 20 fok feletti hőmérséklet már csak a Földközi-tenger partvidékén, Szerbia és Macedónia egyes részein, valamint Szocsi környékén van. Az Ibériai-félszigeten van a legmelegebb, ahová az Atlanti-óceán felett kavargó ciklon déli áramlással meleg levegőt szállít, azonban a labilissá vált légkörben Dél-Portugáliát és Délnyugat-Spanyolországot nagy mennyiségű csapadék öntözte az elmúlt 24 órában. Ciklonokhoz köthető határozott fronttevékenység a kontinensen csak messze északon, Lappföldön és az Urál nyugati előterében van, ahol szintén sokfelé esik az eső, illetve az Urál környékén helyenként havazik. Közép-Európában egy, a helyzetét napok óta alig változtató, elöregedett, záródott front Németországban, Lengyelországban okoz borongós, többfelé párás és csapadékos időt. A szinte teljesen zárt felhőzet és a magasban található hideg légtömeg következtében Németországban és a Benelux-államok keleti részén még napközben is sokfelé 10 foknál hűvösebb van. A
velemenyezd, 2015. október 18. vasárnap, 22:16
2/12
Képek, videók
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
Floridai Fehérfejű sas fi
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 19:28
E 4 - Floridai Sas fióka.
margoboszi
2014. szeptember 06. szombat, 19:27
floridai lovak.jpg
szicu
2014. május 28. szerda, 16:28
Szarka a floridai sas fés
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 20:45
Floridai sas fióka E4 15
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 20:43
Floridai sas fióka - 2014
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Floridai sas fészek 2014
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:17
Floridai sas fióka 2014-
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:17
Floridai sas fióka - 2014
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Floridai Sas fióka du-i p
margoboszi
2014. április 10. csütörtök, 14:05
Címkék
puma egyike, hőmérsékleti rekordok, korábbi éves, tavalyi volt, feljegyzések kezdete, honi történészeink, Egyesült Államok, amerikai kontinensen, európai kontinensen, egyesült itáliai, összeesküvés elméletekben, államtitkár hangsúlyozta, Egyesült Államokban, nemzetközi békeműveletekben, csúcsot záró, nemzetállamok szerepének,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.