Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 21. kedd | 34. hét | 233. nap | 00:35 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Augusztus 20-i nemzeti ünnep
hivatalos állami ünnepet.[1][10]

Ünneplése

A Szent Korona az Országházban

Ünnepi tűzijáték a Duna felett, 2012
Budapesten
Az ünnep előestéjén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa ökumenikus istentiszteletet tart.

A hivatalos központi program Budapesten, a Kossuth téren Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődik, majd a honvédtisztek avatása következik, ezután megnyitják az Országház kupolacsarnokát, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Szent Koronát. Budán, a Várban és a Duna-parton koncertekkel, családi programokkal folytatódik az ünneplés, itt rendezik meg a mesterségek ünnepét és a magyar ízek utcáját, ahol bemutatják Magyarország tortáját. Délután aratómenetet tartanak, melyet az új kenyér megáldása tetőz be.[8]

A délutáni ünnepi szentmise után a Szent István-bazilika körül megtartott Szent Jobb-körmenet részben állami rendezvény, hiszen részt vesznek rajta a közjogi méltóságok és állami
evavicus, 2018. augusztus 20. hétfő, 09:56
Száztíz film indul az idei Országos Diákfilmszemlén
A szervezők közlése szerint a fiatal filmesek alkotásait bemutató seregszemlére az augusztus 1-jén lezárult jelentkezési határidőig 110 filmet neveztek be, amelyek összesített vetítése ideje 1100 perc.

A seregszemlén általános iskolás, középiskolás és fiatal filmes kategóriákban versenyeznek a filmmel és videóval foglalkozó ifjú alkotók. A 20 percnél hosszabb film elő zsűrin vesz részt. A vetítések után az alkotóknak és az érdeklődőknek a szakmai zsűri vezetésével nyilvános konzultációt tartanak.

A szemle ideje alatt több kapcsolódó rendezvényen is részt vehetnek az érdeklődők köztük a Polifilm Filmworkshop filmkészítő táborán. Emellett a 25 éves a Diákfilmszemle fotó és tágybemutató című tárlat, valamint Szűcs Sándor Győző grafikai és Fényes Lepka Színezd újra című fotókiállítása is bemutatkozik.

Az idei esemény díjait augusztus 26-án adják át. Kategóriák első helyezettje 100-100 ezer forint jutalomba részesül, míg a szemle fődíja 200 ezer forintos jutalommal jár. Mindezek mellett több
velemenyezd, 2018. augusztus 11. szombat, 07:53
AM-államtitkár: a mezőgazdaságnak fel kell készülnie a klímaváltozás kihívásaira
Az expó egyik fő helyszíne a fennállásának 80. évfordulóját ünneplő Széchenyi István Mezőgazdasági Szakiskola. A rendezvénnyel egyidejűleg rendezik meg a Traktorhúzó Európa Kupát.

Farkas Sándor beszédében rámutatott: a napokban tapasztalható hőség nemcsak az ember, hanem az állatok szervezete számára is rendkívül megterhelő. Magyarországon az állattenyésztő telepeken a klimatizálás még nem kellő mértékű, így a gazdálkodók nem tudnak versenyképesek lenni. Pedig ahhoz, hogy a mezőgazdaság biztos megélhetést jelentsen hosszú távon, növelni kell a hatékonyságot - tette hozzá.

Farkas Sándor az idei aratási eredményekről beszámolva elmondta: búzából hektáronként 5,09 tonnás átlagot takarítottak be, ami 4 millió 800 ezer tonna termést eredményez. Őszi árpából 4,9 tonnás átlag született, míg a repce hozama változó, a csapadék miatt ugyanis nem tudták mindenütt betakarítani.

A szakember kitért arra is, hogy a gazdák az idén 32 milliárd forint értékben vásároltak erőgépeket és
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 13:28
Pénteken kezdődik a Kurultaj hagyományőrző seregszemle Bugacon
Az első magyarországi Kurultajt tíz évvel ezelőtt rendezték meg, azóta azonban a sztyeppei lovas nomád népek legnagyobb kulturális találkozójává vált: idén a 120 Kárpát-medencei magyar hagyományőrző csapat mellett 26 nemzet képviselői és hagyományőrzői, köztük törökök, kazakok, üzbégek, kirgizek, türkmének, azerbajdzsániak, ujgurok, tuvaiak, baskírok, csuvasok, burjátok, bolgárok, koreaiak vesznek részt a három napos rendezvényen, ahol több mint 50 programon keresztül mutatják be népi kultúrájukat - áll a szervező Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány közleményében.

A jubileumi programon idén is felépül a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas jurtatábor, amelyben a hagyományőrzők korabeli, főleg 10. századot idéző viseletekben mutatják be a magyar és a pusztai népek régmúltjának mindennapjait. A zenés vagy táncprodukciók mellett népművészeti és történeti kiállításokat is láthat a közönség többek között Türkmenisztánból és Ujgurföldről is.

Idén is megrendezik a Kurultaj leglátványosabb
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 15:09
Kulturális, zenei és gasztronómiai programok a 27. Zempléni Fesztiválon
Turjányi Miklós, a hatvan programot, köztük komolyzenei és dzsesszkoncerteket, tárlatokat, kirándulásokat és táncelőadásokat is kínáló fesztivál igazgatója kiemelte: a hármas jubileumot ünneplő nyitókoncerten a 25 éves Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) a 75 éves Szakcsi Lakatos Bélával és Szakcsi Lakatos Róberttel emlékezik a 100 éve született Leonard Bernsteinre a sárospataki vár udvarán.

Hozzáfűzte: a sárospataki főtéren minden este dzsessz- és népzenei koncerteket hallhat a közönség, de számos programmal várják az érdeklődőket Sátoraljaújhely, Szerencs és Tokaj mellett további zempléni települések, többek között Tarcal, Mád, Hollóháza és Komlóska szabadtéri helyszínei és műemlékei is.

A programokról részletes információ a fesztivál internetes oldalán (www.zemplenifesztival.hu) olvasható.
velemenyezd, 2018. augusztus 02. csütörtök, 11:52
Megkezdődött az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál Veszprémben
Gellért, az Emberi Erőforrások Minisztériuma stratégiai helyettes államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy az operett a kormány számára olyan érték, amelyre mindig kiemelt hangsúlyt helyeznek. Fontosnak nevezte, hogy minél többen megismerkedhessenek a műfajjal, és minél többek számára kerüljön elérhető közelségbe az operett, éljenek az ország bármely szegletében.

Az első Rátonyi Róbert Operettfesztivál is ezt szolgálja, összehozza a közeli és a távolabbi környéken élőket, az operett iránt érdeklődőket - tette hozzá.

Szinetár Miklós rendező varázslatos műfajnak nevezte az operettet köszöntőjében. Úgy fogalmazott: rossz az operett, ha csak és kizárólag szórakoztatni akar, de akkor is, ha mindenfélét belemagyaráznak, aktualizálni akarják. A kettő közti keskeny mezsgyén vannak azok a jó előadások, melyek közül sokban szerepelt Rátonyi Róbert, aki rengeteget tanult elődeitől és rengeteget adott át azoknak is, akik utána következtek.

Oberfrank Pál, a veszprémi Petőfi Színház igazgatója
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 19:25
Véget ért a 18. Pécsi Országos Színházi Találkozó - BŐVÍTETT (új: részletek)
Kucsera Tamás Gergely megnyitó beszédében örömtelinek nevezte, hogy a POSZT-on színészgenerációk egymás mellett vannak a színpadon, az értékelők és a nézők között. egyaránt. Széles körű összefogás biztosítja, hogy a fesztivált évről-évre nyugodt körülmények között rendezik meg - tette hozzá.

Az MMA főtitkára megemlítette: idén először adták át a fesztivál közönségdíját, ami jelzi, hogy a "színház a közönségé is".

Kiemelte: újítás volt az is, volt, hogy a POSZT szakmai regisztrációs programjának köszönhetően közel száz színművész és a háttérmunkát végző munkatárs vehetett részt a fesztiválon.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere sikeresnek értékelte a találkozót, amelynek célja egymás jobb megismerése. Pécs erre alkalmas helyszín - mondta köszöntőjében.

A város vezetője felidézte: a POSZT 18 éve alatt voltak pozitív és negatív élmények egyaránt, "mostanra béke van, a szakma egymásra talált, és a közönség is jól fogadta ezt az eseménytelenséget" - fogalmazott a konfliktusok hiányára
velemenyezd, 2018. június 16. szombat, 22:52
A kolozsvári magyar színház Ibsen-előadása lett a legjobb a POSZT-on
A szakmai zsűri által legjobb előadásnak ítélt produkció még két díjat kapott, a Rebekka Westet alakító Imre Évát a legjobb női főszereplő, Andrij Zsoldakot és Daniel Zsoldakot a legjobb díszletért járó díjjal ismerték el - közölték a szervezők az MTI-vel.

A legjobb rendezésért járó díjat Székely Kriszta, a budapesti Katona József Színház Kaukázusi krétakör című darab rendezője kapta, a legjobb férfi főszereplő a darabban Azdakot játszó Kocsis Gergely lett.

A szakmai zsűri döntése szerint a legjobb női mellékszereplő a Radnóti Színház III. Richárd című előadásából Kováts Adél, a legjobb férfi mellékszereplő a kecskeméti Katona József Színház által színre vitt Csárdáskirálynőben Kaucsiánó Bonifác grófot alakító Szemenyei János lett.

Elismerték a legjobb harminc év alatti női színészi teljesítményt is, a díjat Szakács Hajnalka, a debreceni Csokonai Színház művésze érdemelte ki Csehov Három nővér című drámájában nyújtott alakításáért. Ez a produkció kapta a legjobb színpadi mozgás és
velemenyezd, 2018. június 16. szombat, 20:42
Hatvanezres közönségre számítanak a Fehérvári Zenei Napok szervezői július 25-28. között
csatlakozott a Videoton FC magyar bajnok futballcsapata is egy, a játékosok által aláírt mezzel, amelyet Várkonyi Ádám, a klub kereskedelmi és marketingigazgatója a sajtótájékoztatón adott át a szervezőknek.

Idén először színesíti művészeti sátor is a fesztivált. Móra Gabriella, a Fonó Budai Zeneház projektvezetője elmondta: a késő esti sávokban zenei programok - köztük például Boban Markovic vagy a Csík zenekar fellépése - és éjszakáig tartó táncház, délután pedig színházi előadások várják az érdeklődőket, de készülnek egy 250 négyzetméteres Magyar Ízek Konyhája gasztroudvarral is.

Lesz egy reaktiválórészleg is a fesztiválon, ennek középpontjában az egészséges táplálkozás és a rendszeres mozgás áll. Csóra Renáta edző, táplálkozási tanácsadó tájékoztatása szerint lesz spinning, jóga, valamint fekvőtámasz- és kötélhúzóverseny is. Kitelepül a Vöröskereszt, továbbá a laktóz- és gluténérzékenyek és a cukorbetegek számára is készülnek speciális ételekkel.

Cser-Palkovics András székesfehérvári
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 18:22
Múzeumok éjszakája - Mintegy száz program Székesfehérváron
Spányi Antal megyéspüspök a pénteki székesfehérvári programismertető sajtótájékoztatón kiemelte: tíz éve szervezi az egyházmegye a városi önkormányzattal és az intézményekkel közösen a múzeumok éjszakája programjait a városban. Tíz év alatt huszonöt szervezet vett részt a szervezésben és mintegy negyvenezer látogatónak szereztek kulturális élményeket.

Idén tizenhat szervezet összefogásával huszonhét helyszínen - köztük Pákozdon és Szabadbattyánban is - mintegy száz program várja az érdeklődőket. A programok hat éves kortól minimum kétszáz forintos adomány fejében vásárolható karszalaggal látogathatók, az ebből származó bevételt hátrányos helyzetű gyermekek székesfehérvári múzeumlátogatására fordítják. Spányi Antal elmondta: a tavalyi bevételből 15 településről több mint 840 hátrányos helyzetű gyermek juthatott el székesfehérvári múzeumokba.

Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere a város egyik legszélesebb összefogással rendezett és legszínvonalasabb rendezvényének nevezte a múzeumok
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 11:41
Négy naposra bővül a pécsi Zsolnay Fényfesztivál
A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint 30 helyszínen mintegy 100 programmal, köztük háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal várják a látogatókat.

A kedvelt pécsi épületek fényfestést, a belváros ismert terei és rejtett zugai fényinstallációkat kapnak. A vetítések és fényszobrok az eddigieknél is nagyobb területen helyezkednek majd el, a teljes belvárost behálózó Fény útja összesen 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre - ismertették korábban a szervezők.

A ZSÖK szerdán közölte: a fesztivál központi attrakcióját jelentő nemzetközi versenyen a pécsi székesegyház monumentális homlokzata elevenedik meg a háromdimenziós, mozgó fényalkotások által. Idén tovább bővül a vetített felület mérete, így nemcsak a bazilika oldalhajója, a tornyok és a tető, hanem már a hátsó tornyok is a látvány részét képezik.

A verseny előválogatása befejeződött, a programba tíz alkotás - köztük három
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 14:32
Szabadtéri vetítéseket és tábort is szervez nyáron a filmalap
köztük Makk Károly, Keleti Márton, Ranódy László népszerű alkotásait. A programban olyan ritkaságok is szerepelnek, mint Marton Endre Katonazene című filmje, Bara Margit, Básti Lajos és Kállai Ferenc főszereplésével. A játékfilmeketkorabeli reklámok, filmhíradók színesítik. A délutáni foglalkozásokon a gyerekeket rajzfilmekkel és interaktív programokkal várják, a legkisebbek pedig játékos formában ismerkedhetnek meg a celluloid filmek világával.

Idén először Vigántpetenden Völgymozi várja az érdeklődőket a Filmalap szervezésében, műsoron lesz A Viszkis, a Brazilok, de néhány régi kedvenc és ritkán vetített különlegesség is a Filmarchívum gyűjteményéből, például Kovásznai György extravagáns Habfürdője, Koltay Gábortól az István, a király, iletve Jancsó Miklós Szörnyek évadja című parabolája is digitálisan felújított változatban.

A Sziget fesztivál közönsége augusztusban a mozisátorban hét vetítésen találkozhat a Filmarchívum kincseivel. Itt műsorra tűzik az Isten hozta, őrnagy úr!, a Habfürdő, Az
velemenyezd, 2018. június 11. hétfő, 16:42
1/77
Képek, videók
angyalos_szent_korona0 0_w
sz719eszter
2018. június 24. vasárnap, 13:30
szent korona.png
chillik
2017. október 24. kedd, 18:08
szent_korona.jpg
lilagondolatok
2017. augusztus 19. szombat, 21:36
A Szent Korona
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:19
Magyar szent korona.jpg
pacsakute
2016. október 26. szerda, 22:20
Eljött a Szent Korona ide
sanci81
2016. augusztus 20. szombat, 19:44
m. szent korona.png
liza1
2016. augusztus 15. hétfő, 18:42
Szent Korona.png
sz719eszter
2016. június 26. vasárnap, 23:58
szent korona 001.png
chillik
2016. június 14. kedd, 09:29
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.