Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 10:06 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Karácsonyi receptek
porcukorral meghintett linzercsillaggal díszítjük, a közepét pedig kakaóporral szórjuk meg.

Karácsonyi gyümölcskenyér
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott, hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is
bkisseva, 2017. december 12. kedd, 10:23
sós joghurtos kifli
tésztához

70 dkg finomliszt
1 ek cukor
1 dl napraforgó olaj
2 dl joghurt
2 dl tej
5 dkg friss élesztő

A töltelékhez
25 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
1 ek só

A tetejére
1 db tojás
20 dkg sajt (

elkészítés

Egy nagy tálba mérjük ki a lisztet, keverjük hozzá a cukrot, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést. Ide öntsük bele a folyékony hozzávalókat, a joghurtot, olajat, langyos tejet és morzsoljuk bele az élesztőt. Egy kanállal keverjük össze óvatosan a mélyedésben lévő hozzávalókat, és 10 percre tegyük félre pihenni.
10 perccel később kezdjük el kézzel gyúrni a tésztát, és ha szükséges, adjunk még hozzá annyi lisztet, hogy jó puha, de nem ragadós tésztát kapjunk.
Keverjük össze a vajat a sóval és osszuk 4 részre.
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
Osszuk a tésztát 8 egyenlő részre. Vegyünk egy adag tésztát, lisztezett felületen nyújtsuk ki tányér nagyságúra, majd tegyük félre. Vegyünk még egy
faciendum, 2017. december 11. hétfő, 13:18
Karácsonyi bejgli
Szeretném megosztani veletek Édesanyám bejgli receptjét. Nagyon régi, de garantáltan még januárban is fogyasztható.
1 kg, grízes lisztet elmorzsolunk a deszkán 20 dkg. vajjal, 18 dkg. zsir és 8 dkg. porcukorral.1 dkg. élesztőt 2dl. langyos tejben és ezt a tésztába vegyítjük, valamint egy egész tojást, 1/2 dkg. sót. Az egészet összegyúrni, pár órára hideg helyre tenni. Utána a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk. A tésztát egész vékonyra kinyújtjuk. Három mákos, három diós,tölteléket adunk hozzá és egy lapos késsel az egész tészta széléig rákenjük a sürü tölteléket, szorosan betekerjük éa gyengén kizsírozott lapősszelű sütőben sütjük.
Tojással megkenve fél órát meleg helyen tartjuk, ezután ismét megkenjük és hagyjuk rajta megszáradni és mérsékelt meleg sütőben kisütjük 35-40 percig.

Mákos töltelék:
26 dkg, cukrot főzünk fel deci vízzel . Ezzel a sziruppal leforrázzunk 40 dkg. mákot, azután hozzákeverünk 2 evőkanál mézet, kevés őrölt szegfűszeget,
nanoka72, 2017. november 30. csütörtök, 19:55
Tepertős pogácsa – Nem kell hajtogatni
Hozzávalók

60 dkg liszt BL55,
35 dkg tepertő (daráló hiányába reszeltem ),
10 dkg zsír,
2 ek tejföl,
5 dkg élesztő,
Só ízlés szerint (én egy csapott evőkanállal tettem bele).

Tej, cukor a felfuttatásához.
2 egész tojás plusz egy a kenéshez..
Elkészítés

Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk, a hozzávalókat egy tálba tesszük, hozzáadjuk az élesztőt és jól összegyúrjuk. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélet tepsibe tesszük. Egy tojást felverünk, megkenjük vele a tetejét és közép meleg sütőben aranybarnára sütjük.
bkisseva, 2017. november 28. kedd, 18:50
Gluténmentes kenyér
Hozzávalók:

- 300 g Mester KenyérMix liszt
- 4 g Dr. Oetker porélesztő
- 1 ek útifűmaghéj
- 1 tk só
- 1 kk cukor
- 2 ek burgonyapehely
- 1 ek vegyes magkeverék
- 350 ml langyos víz
- 2 ek kókuszolaj

(a szárazanyag összesen 345 gramm volt)

A lisztet, cukrot, sót, burgonyapelyhet, magkeveréket és az útifűvet, élesztőt egy tálba mértem és kanállal összekevertem. Hozzáöntöttem 350 ml langyos vizet és kézi robotgéppel elkezdtem dagasztani a tésztát. Mikor összeállt, hozzáöntöttem a kókuszolajat is és tovább dagasztottam. Olajos kézzel cipót formáztam a tésztából, amit sütőpapíros tepsibe tettem, tetejét vékony pengéjű, olajos késsel bevágtam és 50 fokos sütőben kb. 40 percet kelesztettem...

(formázhattok belőle gömbölyű vagy hosszúkás kenyeret is, esetleg zsemlét vagy bagettet)

A megkelt kenyér tetejét olajjal kentem le és 200 fokos sütőben (alsó-felső sütéssel) 10 percet sütöttem, majd 180 fokra visszavettem a
bkisseva, 2017. november 28. kedd, 08:18
Alap kelt tészta
Egy dl langyos tejbe 1 ekanál kristálycukrot teszünk és belemorzsoljuk az élesztőt, hogy megkeljen. Ha a barna hab feljön az edény tetejére, készen vagyunk.

A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, a közepébe lyukat formálunk és beletesszük a megkelt élesztőt, a tojásokat, a sót, és annyi tejet (aludtttej a legjobb), amellyel jó állagú tésztát kapunk.

1 kg liszthez 5 dkg élesztő, 1-2 tojássárgája szükséges, de ettől el lehet térni. az édes kelt tésztákhoz, túrús béles, kalács... stb néhány ekanál cukor is kell.

Először ujjunkkal összedolgozzuk, majd cipóvá formáljuk, és magunk felé tépkedő mozdulatokkal addig húzgáljuk, amíg a tészta a táltól el nem válik teljesen. Még beledolgozunk 1 dl olajat vagy olvasztott margarint. Ha a tészta már hólyagos nem kell tovább dagasztani.

Ezt a műveletet elvégezhetjük robotgéppel is.

Letakarjuk a tésztát és egy órát kelesztjük. Vigyázzunk, hogy a tészta "meg ne fázzon", mert nem szereti a huzatos helyet!

Ha
bkisseva, 2017. november 27. hétfő, 10:45
Krumplis pogácsák
Aludttejes burgonyapogácsa

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dkg zsír, 2 dkg élesztő, 2 dl aludttej vagy kefir, 25 dkg főtt áttört

burgonya, só, fehér bors

Elkészítése: A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a kevés langyos vízben felfuttatott

élesztőt, az aludttejet, sózzuk, borsozzuk, majd jól összedolgozzuk. Vékonyra nyújtjuk, olvasztott

zsírral megkenjük. Rászórjuk a burgonya 1/3-át. Három részre összehajtva pihentetjük. A

műveletet 25 percenként még kétszer megismételjük. Az utolsó pihentetés után ujjnyi vastagra

nyújtjuk, tetejét bevagdossuk, és kiszaggatjuk. Tizenöt percnyi pihentetés után felvert tojással

megkenjük, és pirosra sütjük.



Burgonya-pogácsa 1.

Hozzávalók: Főtt burgonya 25 dkg, vaj 25 dkg, liszt 25 dkg, tojás 1 db, só 1 kk.

Elkészítése: Egy negyed kiló főtt, áttört burgonyát, kávéskanál sót, negyed kiló vajat, lisztet

gyorsan összegyúrunk.
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Piskóta alapok
félig nyitott sütőajtó mellett hagyom kihűlni. A már kihűlt süteményt deszkára borítom és aszerint, hogy mi lesz belőle, két-három lapba vágom. Tetszés szerinti krémmel vagy lekvárral megtöltöm, de álljon itt egy nagyon finom piskótatöltelék.
Élesztős piskóta

Hozzávalók: Tojás 6 db, vaj 40 dkg, porcukor 6 ek., élesztő 5 dkg, tej 1 kanál, liszt 80 dkg.

Elkészítése: Hat tojás sárgáját, 40 dkg vajat, 6 kanál porcukrot, kis sót, habosra keverünk. Adunk hozzá 5 dkg, tejben áztatott élesztőt és 80 dkg lisztet. Ezeket jól kidolgozva, hozzáadjuk a 6 tojás kemény habját. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk kis formákkal, kelni hagyjuk. Olvasztott vajjal megkenjük, pirosra sütjük. Ha félig kisült, kenjük meg újra vajjal!
Főtt piskóta

Hozzávalók: Tojássárgája 8 db, tojás 4 db, cukor 14 dkg, liszt 14 dkg, vaj 14 dkg.

Elkészítése: Nyolc tojássárgáját, 4 egész tojást 14 dkg cukorral habosra keverünk, forró vízzel telt edénybe állítva, folytonos keverés közt
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:51
Tíz ajándékreceptem RECEPTMAGAZINTÓL
tortát ezzel a krémmel töltjük, s a külsejére és a tetejére is kenünk. Végül késsel gyalult csokiforgáccsal megszórjuk a tetejét, és szeletenként egy-egy gesztenyeszívvel díszítjük.

5.Csokoládés kuglóf
*****************************
Hozzávalók: 25 dkg finomliszt, 3 dkg friss élesztő, 6 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás cukor, 1 dl tej, 12 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg főzőcsokoládé, 4 tojás sárgája, 6 dkg mazsola, csipetnyi só; a tészta tetejére: kevés cukrozott neszkakaó.

Az élesztőt 1/2 dl tejben szétmorzsoljuk, és egy teáskanálnyi cukorral összekeverve felfuttatjuk. A lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgákat, a megreszelt csokoládét és a sót alaposan összedolgozzuk a felfuttatott élesztővel, lassanként adva hozzá a megmaradt tejet. Végül a mazsolát is beledagasztjuk. A tésztát kikent kuglófformába tesszük, és kelni hagyjuk. Ha duplájára nőtt, előmelegített, forró sütőben, közepes lángon megsütjük. Még melegen kiborítjuk a formából, és cukrozott kakaóporral
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:49
Flódni helyett - Szovák karácsonyi sütemény
ev. kanálvíz
150 gdió
Töltelék 2:
100 gporcukor
1 dbtojás
150 gdarált mák
1 kv. kanálreszelt citromhéj
2 ev. kanálvíz
Töltelék 3:
2 ev. kanál víz
40 gporcukor
150 gszilvalekvár
Töltelék 4:
4 ev. kanálporcukor
2 dbtojás
2 kv. kanálreszelt citromhéj
1 ev. kanálgríz
300 gtúró


Tészta: a lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a tojást, vajat, sót, cukrot, valamint a 100 ml langyos tejben felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Az egészet sima tésztává gyúrjuk, a tetejét liszttel megszórjuk és 1 órát, letakarva, meleg helyen kelesztjük.
Miután a tészta megkelt, 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik tésztaadagot lisztezett deszkán kinyújtjuk, és egy kisebb, kb. 32x40 cm nagyságú, vajjal kikent tepsibe tesszük az első tésztát.
Erre a tésztalapra kerül a diós töltelék, amihez a hozzávalókat egy lábasban összekevertük, feltettük főni, forrástól számítva 2 percig főzzük és kihűtjük. A diós
bkisseva, 2017. november 21. kedd, 13:09
Az élesztő, mint természetes virágtáp!
szüksége, soha ne feledkezzünk róluk, hiszen a tápanyag-, és fényszegény környezetben hajlamosak hamar elpusztulni.

Különösen a virágzási szezonban ajánlott odafigyelni jobban a szobanövényünk igényeire. Használjunk természetes tápot, az élesztőnél jobbat nem is választhatnánk!

Az élesztő, mint természetes virágtáp!

Szükségünk lesz:

10 gramm élesztőre
1 evőkanál cukorra
1 liter langyos vízre

Alkalmazás:

1.kavarjuk el az élesztőt egy kevés hideg vízben

2.adjuk hozzá a cukrot, majd ezt is oldjuk fel

3.hagyjuk állni egy órán keresztül

4.ezután az oldatot adjuk hozzá az 1 liter langyos vízhez

A téli, és őszi időszakban havonta egyszer öntözzük az élesztős táppal növényeinket, nyáron tíz naponta egyszer.Az eredmény szinte azonnal látható lesz.

Az élesztő számos B-vitamint, és fitohormont tartalmaz, melyek mind szükségesek a növényeink számára. Serkenti a növekedést, és
horvathnemagdi, 2017. november 21. kedd, 06:08
Túrós-kapros dübbencs
Anita

Hozzávalók

A tésztához:
1 kg liszt
250 g margarin
1 kis pohár tejföl
5 dkg élesztő
2 dl tej+ majd amennyi a tészta gyúráshoz kell. (1-1,5 dl)
1 tk cukor
1 csapott k só
A töltelékhez:
1,5 kg félzsíros túró
4 db tojás sárgája
4 db tojás fehérje
1 nagy csokor friss kapor
15 dkg cukor
1 db tojás a lekenéshez

Elkészítés

Felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, langyos tejben. Közben a többi hozzávalót beletesszük egy tálba, majd összegyúrjuk és meleg helyen 30 percet kelesztjük.

Egy nagy (vagy két közepes) tepsit kizsírozunk, megszórjuk liszttel, majd a tésztát beleegyengetjük a kezünkkel, egyenletes vastagságra.

Egy másik tálba a túrót, cukrot, tojás sárgáját, apróra vágott kaprot összekeverünk, majd a négy tojás fehérje habját óvatosan hozzá keverjük.

A tölteléket rákanalazzuk a tésztára,
horvathnemagdi, 2017. november 20. hétfő, 20:48
1/402
Képek, videók
karacsonyi_receptek.jp g
vorosrozsa66
2009. december 22. kedd, 21:07
Még a tragédiák közepette
katalin_53
2017. szeptember 13. szerda, 11:19
Fellegek közepette
sanci81
2017. június 07. szerda, 17:39
Angyalok közepette
sanci81
2017. június 06. kedd, 17:34
Habok közepette
sanci81
2016. június 05. vasárnap, 14:08
Harmatcseppek közepette
sanci81
2016. május 14. szombat, 14:26
NÉZD A KÖZEPÉT
kincsesszigeten
2011. július 19. kedd, 04:44
a virág közepét nézd
lovaszmarika
2011. január 17. hétfő, 17:19
a hátlapot és a közepét
katusom
2008. március 29. szombat, 17:28
a közepét
katusom
2007. december 27. csütörtök, 17:38
a közepét rá illeszteni
katusom
2007. december 26. szerda, 23:45
a közepét kirajzoljuk
katusom
2007. december 25. kedd, 01:22
ide-nekem-a-tejet.jpg
bedmarika47
2014. május 19. hétfő, 16:08
ide-nekem-a-tejet.jpg
janna53
2013. október 24. csütörtök, 19:25
Adj-egy-kis-tejet-légy szi
sarkadykati
2013. január 02. szerda, 03:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.