Regisztráció  Belépés
2017. október 21. szombat | 42. hét | 294. nap | 23:12 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szerzőnk kenyeret sütött, életében először
hogyan is készítettem ezt a roppanós, aranybarna, mennyei illatú házi csodát:

Egy nagyobb tálba mérj ki 75 dkg lisztet és adj hozzá 2 teáskanál sót. Egy kisebb gödröt “áss" középre, majd önts bele fél deci langyos tejet, amibe előzőleg elkevertél egy csipet cukrot. Utána 2 deci langyos vizet is önts a gödröcskédbe, és morzsolj a tetejére 4 dkg friss élesztőt. Bugyoláld konyharuhába a tálat és hagyd pihenni 10 percet. Ébredés után adj hozzá megint 2 deci langyos vizet és addig dagasszad, amíg szép, homogén állagú tésztát nem kapsz. Újra bugyoláld be, és egy melegebb helyen keleszd kb 2 óra hosszat. Közben áztasd vízbe a pataki tál mindkét felét (ha nincs ilyened, az sem baj, csak akkor a sütőbe tégy egy tűzálló tálba vizet a nyers kenyér alá).
Ha megkelt a tészta (nekem kb. háromszorosára dagadt), tégy sütőpapírt a pataki tálba és néhány csepp olajjal
anna4459, 2017. október 17. kedd, 10:03
Tejfölös- vajas pogácsa
Tejfölös vajas pogácsa
Ilyen szép leveles pogácsát még nem csináltál!

Hozzávalók:

3 dkg élesztő
30 dkg tejföl
60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 teáskanál só
1 db tojás + 1 tojás a lekenéséhez

20 dkg vajat elmorzsolunk a liszttel, a közepébe öntjük a langyos tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, és összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal, amit előtte megolvasztottunk. Feltekerjük, és újra kinyújtjuk még háromszor. Legalább 20 percnyi pihenést adjunk neki a nyújtások után.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még fél órát kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Nem nehéz, isteni finom recept, érdemes kipróbálni.
nanoka72, 2017. október 09. hétfő, 18:58
Édes és sós apró sütemények.
tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, az 5 dkg vajat és a tört fahéjat. A maradék tésztából ceruzavékony-rudacskákat sodrunk és kereszt alakban a süteményre nyomjuk. Kikent, kilisztezett sütőlapra tesszük, majd forró sütőben kisütjük.

Olcsó tészta
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, pici só, 2 dkg élesztő, 2 db kockacukor, kevés tej, amennyit a tészta felvesz, kevés szódabikarbóna, gyümölcsíz.
Elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, picit megsózzuk, a 2 dkg élesztőt és a kockacukrot kevés langyos tejjel elkeverünk, majd hozzáadjuk a tésztához, kevés szódabikarbónát teszünk bele, majd az egészet jól kidolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét ízzel megkenjük, majd megsütjük.

Kétszínű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, 1/2 csomag sütőport, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, tej, 3 evőkanál kakaó, lekvár.
Eldolgozzuk a lisztet a vajjal, hozzáadjuk
reifregina, 2017. október 05. csütörtök, 12:21
Kakaóscsiga és fonott kalács
rögtön meglocsoltam forró vaníliás cukorral ízesített tejjel, így napokig puha marad

Fonott kalács

Hozzávalók:
60 dkg liszt
5 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 cs. vaníliás cukor
1 tk. só
3 csapott ek. porcukor (ebből 1 kanál a tejhez kell)
1 dl natúr joghurt
2 tojás sárgája
2 dl tej
frissen reszelt citromhéj (ehhez a mennyiséghez már nem kell semmit sem hozzáadni, pont megfelelő lágyságú lesz a tésztája!)

Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk 1 kanál porcukor és 2 dl langyos tej keverékében. Lisztet a hozzávalókkal összekeverjük, a végén hozzáadjuk az élesztős tejet, és az olvasztott vajat. Addig dagasszuk, míg nem ragad az edény falához, majd letakarva meleg helyen másfél órát kelesszük.
Mikor megkelt 6 egyenlő részre osztjuk, majd mind a 6 részt kézzel hosszúra kisodorjuk, majd 2 rúd, 3 fonatos kalácsot fonunk belőle.
Sütőpapíros tepsibe tesszük, letakarva még kb. fél órát kelesszük, majd lekenjük egy felvert
bkisseva, 2017. október 02. hétfő, 14:29
Kefires hűtős lángos
kaptam a receptet. Azóta csak ezt készítem. Ez a recept azért is jó, mert nem kell kisütni egyszerre. Akár 1 hétig is eláll a hűtőben.. mert nincs is jobb, a frissen sült lángosnál.:)

Hozzávalók

1 kg finomliszt
6 dl kefir
4 db tojás
5 dkg élesztő
2 dl tej
1 e.k. só
2 kávéskanál kristálycukor
étolaj
45 dkg tejföl
20 dkg trappista sajt
3-4 gerezd fokhagyma

Elkészítés

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez adjuk a sót, a tojást, a kefirt és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Kiveszünk belőle annyit, amennyit sütni szeretnénk, a többit a hűtőbe tesszük. Gombócokat csípünk belőle, hagyjuk 20-30 percet kelni.

A sajtot lereszeljük. A tejfölt kikeverjük az átnyomott fokhagymával és egy csipet sóval. Olajos kézzel széthúzogatjuk a tésztát, és bő olajban kisütjük. Az első oldalát fedővel lefedve, a másik oldalát fedő nélkül
nanoka72, 2017. szeptember 28. csütörtök, 10:06
Kakaós napraforgó recept
Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 tojás
1 kis doboz tejföl
4 ek olvasztott vaj vagy margarin
csipet só
1,5-1,8 dl langyos tej
2,5 dkg élesztő
3 ek cukor
1 zacskó vaníliás cukor
Töltelék:
2 ek cukor
2 ek porcukor
2 ek kakaópor
ízlés szerint fahéj (én nagyon szeretem ezért 1 evőkanállal tettem bele)
olvasztott vaj (ne sajnáljuk)
+1 felvert tojás a kenéshez

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, majd a többi hozzávalóval tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhával letakarva 30 perccig meleg helyen kelesztjük. Kelesztés után megfelezzük a tésztát.

Az egyik tésztát lisztezett felületen 30-32 cm-es kör alakra nyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Olvasztott vajjal jól megkenjük, és rászórjuk a kakaós keveréket.

A másik tésztát is kinyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára. Egy pohárral megnyomjuk a tészta közepét.

Pizzavágóval felcsíkozzuk, majd minden csíkot tetszés
suzymama, 2017. szeptember 23. szombat, 19:11
Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül
dkg friss élesztő
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 kávéskanál kristálycukor
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
140 g-os tejföl (nem biztos, hogy kell az egész)

A töltelékhez:
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
4-5 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:
1. Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell keleszteni, csak felolvasztani a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd az élesztővel összekevert tejet, végül annyi tejfölt, hogy egy lágy, de ne ragacsos tésztát kapjunk. Összegyúrjuk - nem kell dagasztani. (Nem biztos, hogy kell hozzá az összes tejföl, ezért ezt adjuk hozzá utoljára kis adagokban.)
2. A tésztát nem kell keleszteni, rögtön kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, majd egyenletesen megkenjük vajjal, megszórjuk a
bkisseva, 2017. szeptember 23. szombat, 18:37
Az igazi lángos 1957 óta:) - In memoriam Lehel piac
Mi otthon mindig kisebb ducikat készítünk, mert nekem az a kedvencem:)
Hozzávalók 11 db mini lángoshoz: (kb 13-15 cm átmérőjűhöz):
3 dl langyos kézmeleg víz
2 tk cukor
20 g friss élesztő
1 ek só
1/2 kg liszt (mi most tönköly fehéret használtunk otthon)
1 dl olaj
sütéshez bő tűzforró olaj

1. Egy tálba öntjük a langyos vizet, majd belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
2. Hagyjuk felolvadni benne az élesztőt.
3. Ha felolvadt az élesztő hozzáadjuk a sót. Ez azért kell, hogy a tészta ne szaladjon úgy fel.
4. Hozzáadjuk a lisztet és laza tésztát keverünk ki belőle, amit 20 percre letakarunk és kelni hagyunk.
5. 20 perc után a tésztánkat körbe locsoljuk olajjal és a tészta alá toljuk, így könnyen tudjuk a tésztánkat felfele tolni. Erre azért van szükség, hogy kinyomjuk a tésztábol a sok levegőt, ezáltal könnyebb lesz a tésztánk és nem fog úgy ragadni.
6. Újra letakarjuk és egy 5 percre megint kelni hagyjuk.
7.
suzymama, 2017. szeptember 22. péntek, 15:45
Tútós batyú
tojás, csipet só, 2,5 dkg élesztő, 8 dkg olvasztott margarin, 2 púpozott evőkanál cukor; a töltelékhez: 45 dkg tehéntúró, 2 evőkanál tejföl, 2 evőkanál búzadara, kb. 5 evőkanál cukor (ízlés szerint), 1 csomag vaníliás cukor, 1 maréknyi mazsola, 1 tojás; a teteje lekenéséhez: 1 db tojássárgája, 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba öntjük, összekeverjük. A liszt közepébe mélyedést készítünk, beleöntünk 3 evőkanál tejet, csipetnyi cukrot szórunk bele, belemorzsoljuk az élesztőt és az ujjunkat összekeverjük. A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk, majd jól összekeverjük. Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk, amíg fel fut a kovászunk.
Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet, az egész tojást, a sót, a cukrot, és az olvasztott margarint. Az egészet jól összegyúrjuk, hogy rugalmas, de ne túl ragacsos tésztát kapjunk (ha kell, tegyünk hozzá még lisztet vagy tejet). Letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük, amíg duplájára nem nő.
Mialatt kel a tészta, elkészítjük a
aranyag, 2017. szeptember 20. szerda, 09:57
Pizza recept
Hozzávalók:
1 kg liszt
5 dkg élesztő
4 dl tej
1 ek cukor
4 ek olívaolaj
ízlés szerint só
30 dkg sonka
30 dkg gomba
30 dkg trappista sajt
1 doboz kukorica
ízlés szerint olívabogyó
1 üveges paradicsomszósz
ízlés szerint szárított bazsalikom

Elkészítése:

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, rászórjuk a cukrot, és langyos helyen hagyjuk felfutni.

A felfutott élesztőhöz adjuk a lisztet, a sót és az olajat. Kézzel alaposan összedolgozzuk, kidagasztjuk. Lefedve, meleg helyen legalább fél órát pihentetjük.

Közben a paradicsomszószt elkeverjük a bazsalikommal, a sonkát és a gombát apróra vágjuk, és lereszeljük a sajtot.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, 3 egyenlő részre osztjuk, és még 15 percet pihentetjük. Pihenés után mindegyik tésztagolyót kinyújtjuk kerekre, és egy-egy 30 cm-es pizzasütő formába beleigazgatjuk.

A paradicsomszósszal megkenegetjük a pizzákat. Rászórjuk a
aranyag, 2017. szeptember 15. péntek, 09:21
Mákos-meggyes zserbó
fahéj (őrölt)
1 citromból nyert bio citromhéj (reszelt)

A tetejéhez

4 ek cukrozatlan kakaópor
4 ek cukor
50 g vaj
5 ek víz
2 ek citromlé (frissen facsart)

elkészítés

A tészta elkészítéséhez az élesztőhöz adjuk az 1 mk cukrot, és a meleg tejben felfuttatjuk.
A lisztbe szórunk 1 csipet sót, kissé elvegyítjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk benne.
Hozzátesszük a tojások sárgáit, a felfutott élesztőt, és alaposan összegyúrjuk.
Lemérjük, és 4 db egyenlő részre osztjuk. Egyesével kis gombócokat formálunk belőlük, tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen 1 órát kelesztjük.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A mákot megdaráljuk (ha kávédarálón daráljuk, akkor ezt együtt tegyük a cukorral), hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citrom héját, az őrölt fahéjat, és keverjük össze. Osszuk el egyenlően 3 részre.
Ha a meggylekvár darabos, akkor egy késes botmixerrel vágjuk
bkisseva, 2017. szeptember 11. hétfő, 19:09
tÚRÓS BATYU
Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
2 ek porcukor
1 dl étolaj
1 mk só
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
Töltelékhez:
30 dkg túró (tehetsz bele többet is, nekem elég volt a töltelék)
1 ek tejföl
1 ek búzadara
1 cs vaníliás cukor
2-3 ek porcukor (vagy ízlés szerint)
mazsola (én nem tettem bele)Elkészítése:

1 dl langyos tejben pici cukorral az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk.

A lisztet tálba szitáljuk és a felfuttatott élesztővel, valamint a tészta hozzávalóit hozzáadva jól kidolgozzuk.

Először ragacsos masszát kapunk, de tovább dagasztjuk, míg szép hólyagos lesz és a tál falától elválik.

A tetejét étolajjal lekenjük, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.

Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A muffin formát olajjal kikenjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, 12 db
koszegimarika, 2017. szeptember 09. szombat, 21:50
1/405
Képek, videók
Fényképezőt szerző
sanci81
2017. július 22. szombat, 17:25
Ip.tan.szerződés
furaila
2017. május 04. csütörtök, 00:04
Ösztöndíj szerződés
furaila
2017. március 06. hétfő, 04:18
Boldogok a békét szerzők
sacimama
2017. január 01. vasárnap, 04:09
Helyi szerzö.jpg
chillik
2016. november 22. kedd, 00:42
Ipari tanuló-szerződés
furaila
2015. november 06. péntek, 21:03
Szerzők
sanci81
2015. június 20. szombat, 13:11
szerzői dedikálás A buko
hollyka
2014. március 22. szombat, 22:01
szerződés.jpg
bogisad
2013. május 30. csütörtök, 06:31
Iprai tanuló szerződés2.
furaila
2013. április 04. csütörtök, 05:50
mindenki életében1.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:50
mindenki életében.jpg
yvett789
2015. január 11. vasárnap, 18:50
Mindenki életében ...
bedmarika47
2015. január 11. vasárnap, 00:44
Minden férfi életében....
pacsakute
2013. szeptember 10. kedd, 21:15
Mindannyiunk életében....
pacsakute
2013. március 24. vasárnap, 13:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.