Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:29 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kétszer nagyobb volt a légiforgalom Magyarország fölött júliusban az előrejelzettnél
A magyar légiforgalmi szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az előző év azonos időszakához képest az átrepülő forgalom növekedése meghaladta a 10,5 százalékot, és új rekord született: először lépte át a 110 ezer gépet a forgalom. Ez kétszerese az előrejelzettnek és háromszorosa az európai átlagnak.

A budapesti repülőtér forgalma hosszú idő után először haladta meg a 11 ezer gépmozgást (fel- és leszállást), és a legfrissebb előrejelzések is azt mutatják, hogy 2018 őszéig minden hónapban kétszámjegyű növekedés várható a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér érkező és induló forgalmában. A ferihegyi légikikötő forgalma is csaknem 11 százalékkal nőtt a HungaroControl szerint.

A pontatlan nemzetközi prognózisok ugyanakkor óriási többlet terhet rónak a légiforgalmi irányításra, ami Európa-szerte komoly kapacitásproblémákhoz és a késések számának emelkedéséhez vezet - hívta fel a figyelmet a HungaroControl.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai szerint
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 14:58
Rekordszintre nőtt Magyarország fellett átrepülő gépek száma
A szakszolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszakban havonta 2-3 százalékkal nőtt a magyar légtér forgalma az előző évihez képest, az átrepülő forgalom augusztus minden szombatján meghaladta a napi 2700 járatot.

A magyar légiforgalmi irányítók idén júliusban és augusztusban is több mint havi 100 ezer repülőgép, illetve a fedélzetükön tartózkodó közel 40 millió utas biztonságáért feleltek sikeresen - olvasható a közleményben.

Megjegyezték, hogy az irányításban október végéig tart a nyári időszak, amelynek forgalma kétszerese a télinek, az utazási szezon pedig egyre hosszabb, április végétől október végéig tart.

A HungaroControl az elmúlt években jelentős, 20 százalékos forgalombővülést mért a magyar légtérben, amelynek oka, hogy az európai útvonalhálózat jelentősen átalakult: az orosz-ukrán válság és a Malaysia Airlines 2014. július 17-i 17-es járatának lelövése miatt a magyar légteret használják inkább a pilóták.
velemenyezd, 2016. október 28. péntek, 15:02
Nyereségesen gazdálkodott a HungaroControl 2015-ben
A tájékoztatás szerint az állami tulajdonú társaság árbevétele 9 százalékkal, mérlegfőösszege 10 százalékkal növekedett tavaly az elmúlt évihez képest.

A cég közleményében hangsúlyozza: tavaly rekordszámú, 755 418 repülőgépet kezeltek a magyar légtérben, 11,63 százalékkal többet, mint egy éve. A Koszovó feletti magas légteret (KFOR szektor) igénybe vevő 67 405 légijárművel együtt összesen 822 823 repülőgép biztonságos közlekedését garantálták a légiforgalmi irányítók.

Az átrepülő forgalom növekedésének fő oka, hogy a 2014-es ukrajnai események miatti légtérzárást elkerülő forgalom változatlanul Magyarország irányába terelődik.

A Liszt Ferenc repülőtér forgalma tavaly 6,35 százalékkal nőtt, a gépek száma meghaladta a 90 ezret, ami 2011 óta a legjobb eredmény, és a 2014-ben megkezdődött tendencia folytatódását mutatja.
velemenyezd, 2016. június 13. hétfő, 13:21
Rekordot döntött a légi forgalom tavaly
A társaság szerint a kimagasló forgalmi adatokat leginkább az ukrán események magyarázzák, de jelentősen hozzájárult a Koszovó feletti magas légtér megnyitása, aminek eredményeként 2014. április 3-tól 2015 május közepéig csaknem 70 ezer polgári légi járművet kezeltek a légiirányítók.

Az átrepülő gépek száma a nemzetközi események következtében folyamatosan emelkedett, de megállt a budapesti érkező-induló forgalom korábbi években tapasztalt csökkenése is, így tavaly már 3,36 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A HungaroControl szerint tovább folytatódik a forgalom intenzív növekedése, már idén az első öt hónapban 16 százalékkal több gépet kezeltek a magyar légiforgalmi irányítók a tavalyi év azonos időszakához képest.

A társaság úgy véli, hogy a légiközlekedési adatok növekedéséhez hozzájárulhat a HUFRA (Hungarian Free Route Airspace) hálózat bevezetése, amely lehetővé teszi a repülőgépek korlátozások nélküli, szabad légtérhasználatát Magyarország felett. A gazdaságosabb üzemelés
velemenyezd, 2015. június 02. kedd, 12:21
Szakértő: az orosz légtér lezárása gazdasági öngyilkosság lehet
Elmondása szerint a hidegháborús állapotokat állítaná vissza Oroszország ezzel a lépéssel, amely amellett, hogy gazdaságilag Oroszországot is sújtaná, saját légitársaságának, az Aeroflotnak is ártana. A légicég ugyanis részesül az átrepülő gépek után fizetett léginavigációs szolgáltatási díjból. A szakértő hozzátette: a légtér lezárása semminek sem kedvez, tárgyalási álláspontnak pedig gyenge a NATO-val szemben, hiszen egy kereskedelmi légitársaság profitjának csökkenése nem fogja "meghatni" az észak-atlanti szervezetet.

Mellékes hatásként a légi piac jelentős részét átrendezheti a lépés: azok a légitársaságok, akik Ázsiába az orosz légtéren keresztül repülnek, a döntés hatályba lépésével meg kellene kerülniük az országot. Például a skandináv SAS-nak vagy a Finnairnek ez nagyjából 30 ezer dollár plusz kerozinköltséget jelentene egy útra. A légtérzárással az egyébként is jó helyzetben lévő közel-keleti légitársaságok kerülnének még előnyösebb helyzetbe, például az Emirates és az Etihad Airways.
velemenyezd, 2014. szeptember 09. kedd, 15:52
Maláj utasszállító - HungaroControl: 5 százalékkal nőhet az átrepülő forgalom
A szolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az emberi erőforrásokat és műszaki-technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.

Az ukrán hatóságok csütörtök este a Malaysia Airlines 17-es járatának lezuhanása után minden repülési magasságon lezárták a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót (FIR), így az Eurocontrol minden olyan repülési tervet visszautasít, amelyben a régiót érintő útvonalak vannak. Csütörtök este a legtöbb légitársaság jelezte: nem repülnek a régió, vagy Ukrajna légterében.

A Malaysia Airlines 17-es járatát teljesítő Boeing 777-es Amszterdamból tartott Kuala Lumpurba, amikor csütörtök délután Donyecktől keletre, az orosz-ukrán határ közelében lezuhant. Az ukrán hatóságok a gép által repült útvonalon 32 ezer lábig tiltották meg a polgári légi közlekedést, de a Malaysia Boeingje 33 ezer láb magasságban repült.
velemenyezd, 2014. július 18. péntek, 14:23
Újból megnyitották a Koszovó feletti magaslégteret a polgári átrepülő légi forgalom előtt
A tájékoztatás szerint a NATO, a magyar kormány, az Eurocontrol és a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat közös közleményt adott ki, amely tudatja: a koszovói légtér újbóli megnyitására az Észak-atlanti Tanács határozata alapján kerül sor, amely elfogadta a magyar kormány felajánlását, hogy légiforgalmi szolgálatán, a HungaroControl Zrt.-n keresztül technikai lebonyolítóként működjön közre a projektben. A légtér az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es határozatának, valamint az 1999-es Katonai Műszaki Megállapodásnak megfelelően továbbra is a NATO/KFOR fennhatósága alatt marad.

Kiemelik: a légtér újbóli megnyitása a repülési útvonalak csökkenését eredményezi a térségben, ami jelentősen növeli a légtérhasználók működésének gazdaságosságát. A várhatóan itt közlekedő, évi 180 ezer járat 370 ezer tengeri mérfölddel repül majd kevesebbet, ami éves szinten 18 millió eurós üzemeltetési költségmegtakarítást, továbbá évi 24 ezer tonnával kevesebb kerozin felhasználását jelenti, és 75 ezer tonnával
velemenyezd, 2014. április 04. péntek, 12:37
Nagy a nemzetközi érdeklődés a HungaroControl új termékei és szolgáltatásai iránt
A HungaroControl MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a csütörtökön záródó kiállításon egyebek mellett a légtér belépő- és kilépőpontja közötti legrövidebb útvonalat lehetővé tevő FRA, valamint a folyamatos süllyedést biztosító (Merge Strip) eljárásukat ismertették az érdeklődőkkel. Ezek hatásait a CRDS-ben modellezni és szimulálni is tudják.

A repülésbiztonság javítását célozza a magyar szolgáltató azon technológiája, amelynek lényege, hogy az átrepülő pilótákkal nem beszéd-, hanem adatalapú kommunikációt folytatnak: üzenetben kapják meg a pilóták az irányítóktól az utasításokat a repülőgép fedélzetére. Ezt az eljárást 2015-től kötelezően bevezetik az Európai Unióban.

A kiállításon mutatkozott be Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy most folyó fejlesztésének, a stressz fizikai mérésére szolgáló szenzoros egérnek a prototípusa is. Az eszköz, a felhasználó pulzusából, testhőmérsékletéből és egyéb fiziológiai paraméterekből állapítja meg a stressz mértékét, amiből következtetni
velemenyezd, 2014. március 06. csütörtök, 17:24
Szepessy Kornél: a HungaroControl technikai fejlettsége segíthet a függetlenség megőrzésében
nemzetközi pályázaton erre Magyarország és a HungaroControl kapott megbízást a NATO-tól. A tervek szerint áprilisban kezdik el a szolgáltatás nyújtását, ehhez elengedhetetlen a regionális partnerek, a hazai és nemzetközi szervezetek együttműködése. Szepessy Kornél ezzel kapcsolatban azt mondta, a feladat komoly diplomáciai siker Magyarország számára, a HungaroControlnak pedig elsősorban szakmai kihívás, csak másodsorban pénzügyi érdek, mivel a bevételek a hazaihoz képest alacsonyak lesznek, mert a becsült átrepülő forgalom is mérsékelt az itthonihoz mérten.

Szepessy Kornél kiemelte: a következő fontos lépés a kényszerhelyzeti toronyirányítás kialakítása, majd a távirányítás teljes megvalósítása. A HungaroControl a saját irányító központjába helyezné át a toronyirányítást is, hogy a tavaly 30 éves épületesetleges üzemzavara esetén is zökkenőmentesenfolytatni lehessen a szolgáltatást. A távirányíthatóság lényege, hogy kameraképeket, valamit a földi mozgásérzékelő radar jeleit a központba viszik és ott
velemenyezd, 2014. február 17. hétfő, 11:22
Repülőtér - Hardy Mihály: a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik
dolgoztak a repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei, majd 7 óra előtt néhány perccel született a döntés a reptér újranyitásáról. Hozzátette: a nyitás előtt valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték a szakemberek.

Elmondta, még egy ideig eltart, amíg az utasokat fel tudják venni a járatok, illetve amíg megérkeznek külföldről az első járatok, de mint fogalmazott, "a repülőtér ismét stabilan, megbízhatóan működik".

Közölte azt is, hogy az ország felett átrepülő gépeket egy másik központból irányítják, így annak működését nem befolyásolta az előző nap keletkezett műszaki hiba. Jelezte: a reptéri torony kizárólag az ide érkező és innen felszálló gépekkel foglalkozik.

Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Azt mondta, ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Ahol számítógépes rendszerek, elektromos
velemenyezd, 2012. december 08. szombat, 11:33
HungaroControl: a magyar légtér forgalma enyhén csökkent tavaly, az idei év bizonytalan
Az ellenőrzött légtérben tavaly 606.947 légi járművet irányított a HungaroControl, 1,73 százalékkal kevesebbet az előző évinél.

Az átrepülő forgalom, amely az összforgalom több mint 80 százalékát adja, 2,66 százalékkal mérséklődött. A Magyarországra érkező, illetve innen induló repülőgépek száma ugyanakkor 2,76 százalékkal emelkedett.

Az átrepülő forgalom csökkenésének legfőbb oka az euró övezetet sújtó gazdasági krízis, az észak-afrikai és közel-keleti régióba irányuló turizmus visszaesése a térség politikai és katonai válsága miatt, valamint az amerikai és NATO katonai légi szállítások folyamatos visszaszorulása az iraki csapatkivonások következtében - magyarázta Szőke Katalin. Hozzáfűzte: az átrepülő forgalom csökkenését némileg ellensúlyozta a Magyarországra érkező, illetve innen induló légi járművek mozgása.

Az idei év forgalmát a jelenlegi helyzetben nehéz előre becsülni. Nem látható még, hogy az eurózóna elhúzódó válságának milyen hatása lesz a légi forgalomra, és bizonytalan az
velemenyezd, 2012. március 03. szombat, 13:22
Magyarországon újabb hamufelh
változatlan a magyar légtérben

A Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól keletre eső légtér kedden 9 óra 30-ig biztosan nyitott lesz, de a kedden hajnalban két órától lezárt részen az ellenőrzött légtérben továbbra is érvényben van a repülési tilalom - közölte Fehér Imre, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. szóvivője kedden reggel az MTI-vel.

Az ellenőrzött légtérben - háromezer és hatezer méter között - szabad a repülés, és a lezárt légtérrész, 7500 méter felett nyitott az átrepülő forgalom számára.

Délelőtt 9 órakor Ferihegyen szabad volt a forgalom, de a járatok csak akkor tudnak közlekedni, ha a célállomás fogadni tudja azokat.

Külföldi repülőterek, légtérzárak Európában

A repülési tilalom előreláthatólag az alábbi időpontokig lesz érvényben a különböző országokban (közép-európai nyári időszámítás szerint, kedd reggeli állapot):

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér
Belgium: kedd reggel 8 órától fokozatosan
angyalka___, 2010. április 20. kedd, 10:01
1/2
Képek, videók
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
Légiforgalom
sanci81
2015. szeptember 03. csütörtök, 17:20
Nemzetközi repülőtér Kins
ametiszt54
2012. szeptember 22. szombat, 06:52
Nemzetközi forgalom..jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:18
2.nemzetközi táncnap.jpg
liliana01
2017. április 27. csütörtök, 19:27
Nemzetközi morzekód.jpg
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.