Regisztráció  Belépés
2017. október 23. hétfő | 43. hét | 296. nap | 11:45 | Gyöngyi
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Galagonyalekvár
Hozzávalók
1 kg galagonya
50 dkg kristály cukor

Elkészítés

Szeptember végén szedjük, a reggeli fagyok előtt. Ne hagyjuk, hogy megcsípje a dér.
Az előkészített galagonyát nagyon alaposan mossuk meg, nyomkodjuk szét, öntsünk fel harmadáig vízzel egy nagyobb lábasban és főzzük puhára.
Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a galagonyát. Sűrű húsa miatt nehézkes a munka, de nagyon megéri a fáradtságot. Az átnyomott gyümölcshöz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább állandó keverés mellett. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért viszonylag hamar besűrűsödik.
Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.
suzymama, 2017. október 11. szerda, 13:43
Kökénylekvár
Hozzávalók
1 kg kökény
50 dkg kristály cukor

Elkészítés
Nagyon finom lekvár készíthető ebből a vadon termő, kissé fanyar gyümölcsből.

Október végén szedjük, amikor a dér már kicsit megcsípte. Az előkészített kökényt nagyon alaposan mossuk meg, majd egészben kb. 10 perc alatt 1,5 dl vízzel összefőzzük.

Egy nagyobb szűrőn fakanál segítségével passzírozzuk át a kökény húsát. Ez a művelet kissé macerás, de megéri a fáradtságot. A gyümölcshöz képest nagy a magja, ezt kiborítjuk. Az átnyomott gyümölcshúshoz tegyük hozzá a cukrot és együtt főzzük tovább. Az átpasszírozott gyümölcs héjában sok a pektin ezért nem kell sokáig főzni, mert hamar besűrűsödik.
Készíthetjük mézzel is cukor helyett.
Ha kellően besűrűsödött tisztára mosott kicsi üvegekbe töltjük és lezárjuk. 5 percre állítsuk fejre az üveget, majd visszaforgatás után hagyjuk magától kihűlni.

Készíthetünk lekvárt házi kökényből is. Ennek kicsit sötétebb a színe. Mindkettőből készítettem,
suzymama, 2017. október 11. szerda, 13:42
Rostos ívólé variációk
ROSTOS ŐSZIBARACK IVÓLÉ TARTÓSÍTÓSZER NÉLKÜL
Hozzávalók: Érett, egészséges őszibarack, tetszés szerinti mennyiségben.

Többször váltott vízben gondosan megmosott őszibarackot, bolyhaitól ledörzsöljük, majd méh egyszer megmossuk. Ezután meghámozzuk, kimagozzuk és darabokra vágjuk. Turmixgépben pépesítjük. Szitán lecsöpögtetjük, és azonnal hosszú nyakú üvegekbe töltjük. Lehetőleg parafa dugóval zárjuk. Az üvegeket újságpapírba tekerjük, és újságpapírral bélelt gőzőlőfazékba tesszük. Annyi vizet öntünk alá, hogy az üvegek háromnegyed részéig érjenek. Lassan melegíteni kezdjük, és attól számítva, hogy az üvegek belsejében gyöngyözve, igen lassan forrni kezd a baracklé, 30 percig gőzöljük. Ügyeljünk arra, hogy ne forrjon nagyon erősen.
A z üvegek tartalmát a fazékban hagyjuk kihűlni, és sötét hűvös helyre tesszük.

Tanács: A cukor és a tartósítószer nélkül eltett ivólé könnyen megromolhat, ezért tanácsos időnként leellenőrizni.

Tipp: Felbontás után tároljuk
lizawolf, 2017. augusztus 26. szombat, 10:09
A galagonya, fehér fagyöngy és orbáncfű
galagonyapürét a következő módon kell elkészítenünk: a bogyókat nyomjuk szét, majd tegyük egy lábosba, és egyharmadáig öntsük fel vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá nyers nádcukrot (1 kg galagonyához kb. 30-35 dkg ajánlott) és főzzük puhára. Ha elkészült, egy szűrőn passzírozzuk át, majd ismét tegyük fel a tűzre, és hagyjuk besűrűsödni. Az így elkészült mártást használhatjuk vadételek mellé, üvegekbe téve pedig eltehetjük lekvárként is.

Zselé

Ha egészséges édességre vágyunk, az átpasszírozott galagonyához adjunk zselésítőt, majd adagoljuk különböző kreatív szilikonformákban, és hűtőbe téve hagyjuk megdermedni. Ha kellőképpen lehűlt, fordítsuk ki a formákból, és fogyasszuk el önmagában az így kapott galagonyazselét.

Szörp

Az átpasszírozott galagonyát sűrítés nélkül, kevés vízzel felhígítva szörpként is fogyaszthatjuk. Naponta 2 dl elegendő belőle.

Tea
De ne feledkezzünk meg teájáról sem! Ehhez 2 dl vízben 1-2 bogyót áztassunk pár percig,
lenke1964, 2015. október 16. péntek, 20:31
Bodza
tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk !

Bundás bodza

A jól megmosott bodzavirágzatot édes palacsintatésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Az ország számos területén igen közkedvelt édesség.

Nagymama bodzalekvárja

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin. A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Piri néni bodzalekvárja

Hozzávalók: érett, fekete bodza, cukor, víz Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel
lenke1964, 2015. október 12. hétfő, 19:10
Kavart tészta szilvás-van.pudingos-diós töltelékkel
tésztához: 35 dkg cukor 4 tojás 25 dkg margarin 1 csomag vaníliás cukor 45 dkg liszt 1 csomag sütőpor 2 dl tej Töltelék: 1,5 kg szilva 3 cs. van.puding cukor ízlés szerint őrölt fahéj,szegfűszeg Dió töltelék: 25 dkg darált dió 10 dkg cukor 1 cs.van.cukor 1 citrom reszelt héja A megszóráshoz: porcukor A töltelék elkészítéséhez fogunk először.A szilvát megmossuk magját eltávolítjuk,egy lábasba téve kb 5 percig főzzük.Összeturmixoljuk,és mivel a héjával főztük meg,szűrőbe tesszük és átpasszírozzuk. Az átpasszírozott gyümölcsöt vissza tesszük a lábasba, ízesítjük ízlés szerint cukorral,fahéjjal,és szegfűszeggel.Összekeverjük a van.pudinggal és sűrűsödésig főzzük.Hűlni hagyjuk.A darált dióhoz hozzáadjuk a cukrot,van.cukrot és a reszelt citromhéjat. A cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A tészta felét egy sütőpapírral kibélelt, 30 × 35 cm-es tepsibe kanalazzuk, rászórjuk a diós tölteléket ,erre tesszük
bkisseva, 2015. augusztus 20. csütörtök, 13:11
Csipkebogyó-Hecsedli
megtisztított bogyókat egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi vízzel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Forrástól számítva egy órán keresztül lassú tűzön főzzük, időnként megkevergetjük (könnyen leragad).
A megfőtt csipkebogyókat egy nagyon finom lyukú szűrűn át egy evőkanál segítségével átpasszírozzuk.
Látszólag ebben a műveletben a héjtól és a magoktól szabadulunk meg, valójában azonban az apró szúrós szőrök a főellenség. Hogy ezekből a szőrökből biztosan ne maradjon a lekvárunkban a már átpasszírozott pépet érdemes még egyszer átpasszírozni.
A pépet megmérés után lassú tűzön főzzük. Amikor felforrt hozzátesszük a cukrot ízlés szerint, általában 1 kg-hoz fél kg. cukrot adva. Újbóli felforrástól számítva 20-25 percig főzzük, üvegekbe rakjuk, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórunk , lezárjuk és száraz dunsztban kihűlni hagyjuk.
Ez a hecsedli- másnéven csipkebogyó lekvár egyik készítési módja, de bárhogyan is készíted értékes étekhez jutsz amit különböző ételekhez használva nemcsak
suzymama, 2013. október 17. csütörtök, 12:07
*GYÓGYÍTÓ növények*&*BODZA*
tesszük, időnként megkevergetjük, majd leszűrjük, és üvegekbe öntjük. Hideg helyen tároljuk !

Bundás bodza

A jól megmosott bodzavirágzatot édes palacsintatésztába forgatjuk, majd forró olajban kisütjük. Az ország számos területén igen közkedvelt édesség.

Nagymama bodzalekvárja

Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin. A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Piri néni bodzalekvárja

Hozzávalók: érett, fekete bodza, cukor, víz Az érett, fekete bodzát vízzel leöblítjük és leszemezzük. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukorból 2 dl vízzel sűrű
bubszi, 2011. július 19. kedd, 08:50
Sárgabarack dzsem
Sárgabarack dzsem

Hozzávalók

sárgabarack
Nádcukor (1,5 kg gyümölcshöz 25 dkg)
Haas zselésítő 3:1 (1,5 kg gyümölcshöz kell 1 cs.)

Elkészítés:

A barackot megmossuk, kimagozzuk és egy megfelelő méretű edényben feltesszük főni. Addig főzzük, míg a barackok jól összeesnek, közben folyamatosan keverjük, nehogy leégjen.

Miután a barackunk összeesett, átpasszírozzuk (én mindig a már átpasszírozott barackot, gyümölcsöt mérem le). Az átpasszírozott gyümölcsöt a 7,5 literes Mesterszakács Füles főzőedénybe teszem.

A zselésítőt belekeverem a gyümölcspépbe, és felforralom, magas hőfokon, állandóan keverve.

A forrásban levő péphez hozzáadom a megfelelő mennyiségű nádcukrot (cukrot), majd újra forralom.

Forrástól számított 5 percig főzöm.

Ezután leveszem a tűzről és tiszta, fertőtlenített üvegekbe merem. Azonnal lezárom az üveget és egy pillanatra fejre állítom, hogy vákuum keletkezzen. Így megtöltöm az
horvathnemagdi, 2011. június 30. csütörtök, 07:10
Fekete bodza (Sambucus nigra L
hónap.

Bodzaturmix (alkoholmentes) (3)
Hozzávalók: 0,5 liter bodzalé, 1 liter tej, 2 citrom leve, 10 dkg cukor, őrölt fahéj
Összeturmixoljuk a fenti hozzávalókat (citromlé és fahéj ízlés szerint), és hűtőszekrényben lehűtjük. Tálaláskor tejszínhabot is tehetünk a tetejére.

Nagymama bodzalekvárja (3)
Hozzávalók: 1 kg leszemezett bodzatermés, 1 kg cukor, 1 kg alma, fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

Rántott bodzavirág (2)
Nagy kedvenc a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatunk, majd hirtelen, forró olajban kisütünk. Fahéjas cukorral
tinka1951, 2011. június 27. hétfő, 13:48
Édes krémmel álmodom
krumpli, 1 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, 2 marék aszalt gyümölcs vagy mazsola, 1 csomag vaníliás cukor, 8 dkg cukor, 10 dkg áfonya; a habhoz: 4 tojásfehérje, 5 evőkanál cukor, pici só

Elkészítés:
Először a meghámozott burgonyát főzzük meg sima, sómentes vízben. Közben a tésztához valókat egy tálban jól összegyúrjuk és egy közepes tepsibe belenyomkodjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük.

A krémhez valókat szintén összekeverjük. A krumplinyomón átpasszírozott főtt burgonyát is a krémhez adjuk (búzadara helyett használjuk, így másnapra sem keményedik meg a krém, hanem finom puha marad).

A megsült tésztára kanalazzuk a krémet, megszórjuk áfonyával (vagy bármilyen finom gyümölccsel), és 180 fokon . 30 percig sütjük.

A tojások fehérjét a végén géppel kemény habbá (habcsók) verjük, és rákenegetjük a sütemény tetejére. Visszatoljuk a sütőbe, de most már csak 130 fokon sütjük kb. 15 percig, amíg a hab megszikkad a tetején. A tepsiben hagyjuk
horvathnemagdi, 2011. március 07. hétfő, 18:08
Gyümölcsös-mákos túrótorta
Elkészítés: A lisztet összekeverjük a tojássárgájával, 5 dkg hideg vajjal vagy margarinnal, a porcukorral és csipetnyi sóval. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, majd letakarva, 30 percre hideg helyre állítjuk. Közben a mákot a tejben felforraljuk, és állandó keverés mellett, kis lángon 3 percig főzzük. A maradék vajat vagy margarint 12 dkg cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, majd a pudingport, a citrom levét és reszelt héját is. Végül belevegyítjük az átpasszírozott tehén-túrót és a mákkrémet. A tésztát lisztezett deszkán kb. 24 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk. A lapot margarinnal vékonyan kikent formába helyezzük, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon (gáztűzhelynél 3-as fokozaton) kb. 10 percig sütjük. Közben a kétféle ribizlit megmossuk, néhány fürttel a díszítéshez félreteszünk, a többit kézzel vagy villával leszemezzük. A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk, és beletöltjük a túrómasszát. Meghintjük a gyümölcscsel, és visszatoljuk a sütőbe.
bubszi, 2010. november 13. szombat, 19:26
1/3
Képek, videók
fogyokuras_viz_hozzava lok
sarkadykati
2014. július 19. szombat, 06:47
tűsarkú és hozzávalók.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:04
trendy-hozzávalók-.jpg
agica2004
2014. június 12. csütörtök, 14:02
tűsarkú és a hozzávalók.j
agica2004
2014. április 25. péntek, 18:33
mentalikőr hozzávalók
mariatovis
2011. október 16. vasárnap, 18:58
Hozzavalók.gif
margoboszi
2010. június 14. hétfő, 14:39
REGGELI GIF KÁVÉ 323.g
gosztmagdi
2017. október 09. hétfő, 17:04
kész a reggeli.gif
nagyika67
2017. október 07. szombat, 18:58
reggeli.jpg
sznejuci
2017. október 05. csütörtök, 17:31
Reggeli.jpg
sznejuci
2017. október 01. vasárnap, 14:17
Reggeli ének.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:12
Reggeli köszöntők
egrilany51
2017. szeptember 20. szerda, 09:07
GIF KAKAS REGGELI KÉP.gi
gosztmagdi
2017. szeptember 19. kedd, 10:41
kkm őszi reggeli.jpg
kkm
2017. szeptember 15. péntek, 20:30
ÉvámtólFbon1reggelikep 201
charlotteani
2017. szeptember 09. szombat, 21:55
Címkék
ország számos, barackot megmossuk, pillanatra fejre, átpasszírozott gyümölcsöt, tepsiben hagyjuk, művelet kissé, többit kézzel, átpasszírozott galagonyát, tésztához valókat, krémhez valókat, megfőtt csipkebogyókat, lapot margarinnal, közepes tepsibe, üvegek belsejében, krémhez adjuk, szőrökből biztosan,
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.