Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 11:49 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
4.Jobbik és a szakmai kreativitás, találmányok és feltalálók
szakszervezeti titkároknak, titkárságoknak, még akkor is abban a tévhitben DOLGOZTAK a munkások, hogy munkájukkal építik a szocializmust!
*
AZ ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUS
Az akkori ifjak (a ,,nagy generáció" értelmisége) a ,,Közgázon" 1968-69-ben kidolgozták az ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUS nevezetű, szociális piacgazdaságot létrehozó programot. A dolgozó néphez tartozók (munkások, parasztok, és ifjú értelmiségiek) ezzel az ÚJ GAZDASÁGI MECHANIZMUSSAL kihúzták a bajból - átmenetileg - a PÁRTÁLLAMOT azzal, hogy napi 16 órát dolgoztak (8 órát a kötelező munkaidőben, és a másik 8-at másodállásban, vagy fusiban).
A maszekolás is virágzott, mert a leleményes, jó SZAKMUNKÁS vállalkozók ellátták minőségi árucikkeikkel az igényesebb szolgáltatást igénylőket és az azt megfizetni tudókat. Nem voltak az adóval agyon sanyargatva. Elég volt befizetni a TBK-t és slussz!
A PARASZTSÁG is viszonylag jól élt, mert a TSZ-ek kiosztottak a tagok között un. HÁZTÁJI megművelésre földeket és
furaila, 2018. október 11. csütörtök, 15:18
Felújított óvodákat keresett föl a Vajdaságban Grezsa István
A 30 százalékban magyar lakosságú Törökkanizsán elmondta, hogy a településen az óvodafejlesztés a következő két évben olyan szintre jut, hogy ha bármelyik magyar szülőnek dönteni kell, milyen óvodába írassa be a gyermekét, akkor egyértelmű lesz a számára, hogy az anyanyelvén kell taníttatni.

Törökkanizsán a magyar kormány támogatása közel tízmillió forintot tesz ki.. "Ez jó üzenet, jelzi, hogy egy gyarapodó anyaország áll ma a Délvidék és a Kárpád-medence magyarsága mögött. Jelzi azt az elhatározásunkat is, hogy szeretnénk megújítani a társadalmi kapcsolatainkat, hiszen egy nemzeti közösségbe akarjuk szervezni a Kárpát-medencei magyarságot" - mondta.

A Vajdaság egészét tekintve két új intézmény felépítése és 73 megújítása a cél, és ennek több mint fele már el is készült. A programra több mint egymilliárd forint jut. A Kárpát-medencében összesen 38,5 milliárd forintot szán a kormány óvodafejlesztésre. Ebből 150 új létesítmény épül, és közel 450 fog megújulni.

Folyik az óvodaprogram
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 18:42
Elemzők: bár a szeptemberi infláció magasabb a vártnál, nincs inflációs nyomás
jövedékiadó-emelés pedig a dohánytermékek árának emelkedésén keresztül húzta fel az inflációt.

Mivel a bérek mellett az alapanyagok, az energia ára is emelkedik, így a költségek is növekednek, ezért a maginfláció gyorsulásnak kockázata erősödött. Ráadásul a gyorsuló infláció miatt fokozódik a magasabb inflációs várakozások veszélye - tette hozzá.

Németh Dávid úgy látja, az év hátralévő hónapjaiban továbbra is bőven 3 százalék felett lehet az éves mutató, sőt a következő 6-9 hónapos időtávon átmenetileg akár megközelítheti a 4 százalékot. Németh Dávid szerint idén az éves átlagos infláció elérheti a 3 százalékot, 2019-ben pedig várhatóan meg is haladja.

A CIB Bank elemzőinek kommentárja felidézi, hogy az éves infláció indexe több mint öt és fél éves csúcsot ért el. A harmadik negyedéves átlag 3,5 százalék lett, szemben a 2,0 százalékos első negyedévvel. A szeptemberi érték azonban még mindig a jegybank középtávú inflációs célsávján belül van.

A CIB Bank előrejelzése szerint az év hátralévő
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 13:41
Florida mellett Alabamát és Texast is veszélyezteti a Michael hurrikán
Scott, Florida kormányzója hétfőn esti sajtóértekezletén közölte: felvették a kapcsolatot a kórházakkal és az idősotthonokkal is, hogy mindenki felkészült legyen a hurrikán érkezésére. A tavalyi Irma hurrikán pusztításakor ugyanis Dél-Floridában 14 idős ember halt meg azért, mert az idősotthonban nem működött a generátor, így nem volt sem áram, sem légkondicionálás.

Scott arra bátorította a part menti településeken élőket, hogy - bár nincs kötelező evakuálás - ha tehetik, hagyják el otthonaikat és átmeneti időre menjenek a félsziget belseje felé. Figyelmeztetett arra is, hogy az erős szél várhatóan 3-5 méter magasra emeli a tenger hullámait, ez pedig - mint mondta - "abszolút halálos, nem lehet túlélni". Közölte továbbá, hogy a Nemzeti Gárda már vasárnap a bejelentett 500 helyett 1200 gárdistát mozgósított.

Alabamában Kay Ivey kormányzó - floridai kollégájához hasonlóan - szintén rendkívüli állapotot hirdetett a várható vihar miatt.

A hurrikán az előrejelzések szerint Floridából Texas
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 07:05
Férfi vízilabda világliga - Varga Dénes és Hárai Balázs újra a válogatott keretében
A két klasszis tavaly a hazai rendezésű világbajnokság után döntött úgy, hogy átmenetileg lemondja a nemzeti csapatban való szereplést, most azonban mindketten újra Märcz Tamás szövetségi kapitány rendelkezésére állnak.

A magyar válogatott október 24-én Szolnokon kezdi szereplését a világliga európai selejtezőjében, ami egyúttal az Európa Kupa selejtezője is.

A magyar válogatott kerete:Kapusok: Kardos Gergely (Szolnoki Dózsa), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa), Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo)Mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnoki Dózsa), Erdélyi Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Hárai Balázs (A-Híd OSC Újbuda), Jansik Dávid (Szolnoki Dózsa), Jansik Szilárd (FTC-Telekom Waterpolo), Kovács Gergő (A-Híd OSC Újbuda), Mezei Tamás (FTC-Telekom Waterpolo), Manhercz Krisztián (A-Híd OSC Újbuda), Nagy Ádám (PannErgy-Miskolci VLC), Német Toni (FTC-Telekom Waterpolo), Pásztor Mátyás (BVSC-Zugló), Pohl Zoltán (FTC-Telekom Waterpolo), Vadovics Viktor (PannErgy-Miskolci VLC), Varga Dénes (FTC-Telekom Waterpolo),
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 22:51
Nacionalista nézeteiről ismert politikust nevezett ki a román kormány Maros megye prefektusának
A kormány honlapján megjelent közlemény szerint Mircea Dusa ideiglenes jelleggel tölti majd be a Maros megyei prefektusi tisztséget. A szociáldemokrata politikus szeptember 12-én mondott le a védelmi minisztériumban betöltött államtitkári tisztségről.

A kormány április végén mentette fel átmenetileg tisztségéből Lucian Goga korábbi Maros megyei prefektust. Azóta Nagy Zsigmond alprefektus látta el a prefektusi feladatokat a megyében.

Mircea Dusa korábban Maroshévíz polgármestere, Hargita megye prefektusa, 2004 és 2016 között Hargita megye egyetlen román nemzetiségű parlamenti képviselője, 2012-ben a parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszter, később belügyminiszter, majd 2012 és 2015 között védelmi miniszter volt a Ponta-kormányban. Victor Ponta korábbi baloldali miniszterelnök többször is kormánya magyar ügyekben illetékes szakértőjének nevezte. Mircea Dusa korábban a székely szimbólumok elleni határozott fellépést és a román nemzeti jelleg székelyföldi megerősítését szorgalmazta.

A
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 17:02
Brexit - Skót miniszterelnök: ha nincs megállapodás, el kell halasztani a kilépést
a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette azt is: pártja, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) nem állna útjába egy újabb népszavazásnak a brit EU-tagságról.

Sturgeon szerint egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kilépés időpontjáig már csak egy "gyenge, érdemi részéletekben szegény" megállapodásra lesz idő a jövőbeni kapcsolatokról, és az összes nehéz kérdést, amelyekre a Brexit-folyamat eddigi két évében nem sikerült választ találni, "áttolják" a brit EU-tagság megszűnése után tervezett átmeneti időszakra.

A skót kormányfő szerint ha Nagy-Britannia így lép ki az Európai Unióból, az olyan lenne, mintha "valaki bekötött szemmel leugrana egy szikláról, anélkül, hogy fogalma lenne róla, hova esik".

Nicola Sturgeon szerint sokkal inkább a Lisszaboni Szerződés 50. cikke által előirányzott időkeret meghosszabbítása szolgálná az Egyesült Királyság egészének érdekeit.

Nagy-Britannia várhatóan 2019. március 29-én távozik az EU-ból. Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök ugyanis
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 14:22
A monetáris tanács ellenszavazat nélkül támogatta az alapkamat tartását
A tanács tagjai szintén ellenszavazat nélkül döntöttek arról is, hogy az egynapos jegybanki fedezett hitel kamata és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,90 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalékon marad.

A monetáris tanács szerint az infláció az olajárváltozás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt.

Újra megerősítették: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, és elsődleges célja az inflációs cél fenntartható elérése.

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása szükséges.

A rövidített jegyzőkönyvben kiemelték: középtávon az erősödő fogyasztás az inflációs alapfolyamatok fokozatos emelkedéséhez vezet. Ugyanakkor az árszínvonal növekedését a mérsékelt külső inflációs alapfolyamatok és ahistorikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 15:20
Igazi nyári időben telhet az ünnep
Igazi nyári időben telhet az ünnep

Visszatérnek a 30 fok feletti maximumok, nemzeti ünnepünkön is igazi nyári időben lesz részünk.

A hosszú hétvége időjárását alapvetően a napsütés fogja meghatározni, de időnként elszórtan nagyobb gomolyfelhők megjelenhetnek az égen. A jelenlegi számítások szerint szombaton az északi határ közelében, valamint délen fordulhat elő átmenetileg egy-egy futó zápor, néhol zivatar, de nem ez lesz a jellemző az egész napra. A gyenge, mérsékelt szélben 30-33 fok közé melegedhet a levegő. Vasárnap a napos idő folytatódik, lokálisan frissítő zápor, esetleg zivatar csak egy-egy helyen fordulhat elő, de ismét ki kell hangsúlyozni, hogy nem ez lesz a jellemző. Az északi-északkeleti szél többfelé megélénkül. A legmagasabb hőmérséklet országszerte 30 fok felett alakul.

Igazi nyári időben telhet a nemzeti ünnep

Augusztus 20-án sem
taltos1, 2018. augusztus 18. szombat, 00:23
AM: 2020 után is marad a szarvasmarha-ágazat támogatása
fejlesztés, illetve az állategészségügyi feladatok.

Kitért arra is, hogy a szarvasmarha-ágazat pozitív piaci folyamatok előtt áll, a török piac stabil, a kivitel nő, az import csökken. A legfrissebb KSH-adatok szerint a magyar szarvasmarha-állomány létszáma a 2017-es 864 ezerről 2018-ra 879 ezerre nőtt.

Ismertetése szerint jelenleg az ágazat szereplői az anyatehenek, a hízott bikák és a tejhasznú tehenek után44 ezer, 16 ezer és 101 ezer forint termeléshez kötött, nemzeti támogatást kapnak. Átmeneti nemzeti támogatásként húsmarhára 30 ezer, anyatehénre 22 ezer, a szarvasmarha extenzifikációjára 30 ezer forint támogatás jár, a tejtámogatás literenként5,45 forint.

Az átmeneti nemzeti támogatások 2020-ig biztosan fennmaradnak, 2018-ban tervezik az előlegfizetést, amire október 16-a után kerülhet sor - mondta.

Közlése szerint a minisztérium 2019-ben is biztosítja az állatbetegségek megelőzését szolgáló, jelenleg 10,5 milliárd forintos támogatást. Idén 1,5 milliárd jut a vemhes üszők
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 16:17
Híres kapuváriak
Híres kapuváraik, köztük Szigethy Attila.

SZIGETHY ATTILA (1912-1957)

Szigethy Attila Parasztpárti politikus. Kapuváron járt elemi és polgári iskolába, később a Soproni Erdőmérnöki Főiskolán, l. tagozaton szerzett erdőgazdasági oklevelet. 1929-től díjnok lett a Kapuvári Járásbíróságon, majd a helybeli iparosok meghívták körzeti ipartestületi jegyzőnek, ezt a feladatot 1949-ig látta el.

A világháború alatt támogatta az antifasiszta ellenállókat, többeknek nyújtott átmeneti menedéket. 1944-től részt vett a Békepárt néven újjáalakult kommunista párt tevékenységében. 1945-től a Nemzeti Parasztpárt kapuvári szervezetének titkára, megyei pártelnök, majd az NPP fennállásának legutolsó szakaszában Sopron megyei titkár.
1947-ben a Nemzeti Parasztpárt tagjaként országgyűlési képviselővé választották. Mandátumát 1957-ig megtartotta, noha a kommunista pártba nem lépett be.
1950-től a Győr-Sopron megyei tanács elnökhelyettese volt.

1953-ban elkötelezte
azenujsagom, 2018. augusztus 09. csütörtök, 06:47
A monetáris tanács ellenszavazat nélkül támogatta az alapkamat tartását
az egynapos jegybanki fedezett hitel kamata és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamata 0,90 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalékon marad.

A monetáris tanács újra megerősítette: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció.

A testület megítélése szerint az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

Az inflációs cél fenntartható elérése az olajár-változás átmeneti, inflációt emelő hatásainak kifutásával továbbra is 2019 közepétől várható - állapították meg a tanácstagok.

A monetáris tanács megítélése szerint az inflációs alapfolyamatok a jegybanki várakozással összhangbanalakultak: a júniusi infláció enyhén meghaladta a 3 százalékot, míg a maginfláció nem változott az előző hónaphoz képest. A testület tagjai a jegyzőkönyv szerint kiemelten figyelik az alternatív forgatókönyvek esetleges bekövetkezésének valószínűségeit.A tanácstagtagok szerint a
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 14:39
1/119
Képek, videók
kreativitás.jpg
lenke1964
2016. február 17. szerda, 21:27
Kreativitás.jpg
scorpionsrose
2015. március 11. szerda, 12:20
A kreativitás
anna4459
2014. január 30. csütörtök, 19:33
A kreatívitás....
rodes53
2011. november 19. szombat, 13:41
kreatívitás.jpg
baratha
2010. július 29. csütörtök, 08:55
Kreativitás
jakabgasparne
2009. március 29. vasárnap, 06:24
kreativitás-1
magdaseppa
2007. december 01. szombat, 11:08
találmányok.jpg
dnemethk
2012. március 29. csütörtök, 19:17
Ősi találmányok - Gyógyás
pr27d
2010. október 15. péntek, 18:19
ezek is találmányok-1
magdaseppa
2008. április 25. péntek, 06:59
tévhit.jpg
dnemethk
2012. szeptember 19. szerda, 18:16
Akkoriban úgy gondoltam
sanci81
2018. január 13. szombat, 16:55
L.K.Akkoris.jpg
sz719eszter
2016. május 19. csütörtök, 21:06
Akkoriban ilyen voltam
furaila
2013. április 15. hétfő, 13:50
Safi az akkori Geptop
meki77
2012. április 17. kedd, 09:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.