Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 17. péntek | 33. hét | 229. nap | 10:04 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Álcázás
tudjátok, hogy az álcázás (katonai értelemben) nem is olyan régi dolog.

Honnan is ered a camouflage (álcázás) szó?

A ,,camouflage" szó a francia camoufler szóból ered, melynek a jelentése (nagyon szabadon) annyit tesz, hogy nem látni, vagy elkendőzni. Továbbá jelenti azt is, mint angol kifejezés, hogy elrejteni, egy tárgyat valami vagy valaki elöl.

Az 1800-as évek végen egy amerikai művész Abbott Thayer tett egy igen fontos megfigyelést, mégpedig a vadon élő állatokról, hogy hogyan is használják ki természetes színeiket. Ezen megfigyelések szolgáltak alapul a modernkori álcázás kialakulásához.

Abbott számára feltűnt, hogy általában a sötét-világos árnyalatok dominálnak az állatoknál. Megfigyelte, hogy az állatok háti része inkább a sötétebb színekből tevődik össze, míg a világos színek a hasi részen erőteljesebbek.

Az álcázásnak az a lényege, hogy az álcázott felületen a fény megtörik, és nehezebben észrevehetővé válik, mint egyéb más tárgyak.
eposz, 2018. április 29. vasárnap, 05:00
Bivalyok segítenek a terjeszkedő nádas visszaszorításában Bakson
Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területkezelési igazgatóhelyettese elmondta: Bakson, a Máriatelepen található holtág szinte teljesen benádasodott az elmúlt években. Ez tűzvédelmi szempontból is aggályos, továbbá kiváló rejtekhelyet jelentett a rókáknak.

A problémák megoldására a KNPI a tél végén lezúzatta a nádas nagy részét, kivéve ott, ahová a mélyebb víz miatt a gép nem tudott bejutni. Ez azonban még nem jelentett végleges megoldást.

A fülöpszállási Kígyós-háti állattartó telepről érkezett húsz bivallyal a nádas gyérítését és folyamatos karbantartását látják el, emellett vizes élőhely-helyreállítást is végeznek a húsz hektáros területen. A holtág partját rövid füvű legelővé, a nádas egy részét nyílt vizes területté teszik, ahol ennek következtében várható az egykori madárvilág részbeni visszatelepülése is - tette hozzá a szakember.

A baksi önkormányzat a hosszútávon is fenntartható megoldás érdekében egy bivalykarámot építtet. Az állatok védelmét a nemzeti
velemenyezd, 2017. július 10. hétfő, 14:52
A világ legfurcsább állatai
állít a tudósok elé.

A világ legfurcsább állatai

A pápuai Pacu-hal

Talán nincs is szükség bővebb magyarázatra, hogy miért hívják a Pápua Új-Guinea lakói ezt a halat gömbvágónak. A helyi halászok kellően meg voltak ijedve, és nem kicsit féltették férfiasságukat, amikor kihalászták ezt a szörnyet a vízből...

Óriás ászkarák (isopoda)

Ez a legnagyobb valaha is élt isopoda. Hatalmas mérete annak köszönhető, hogy ő is a mélytengeri vizekben él, ahol az állatok amúgy is nagyobbak, mint a többi vízben.

A világ legfurcsább állatai

A világ legfurcsább állatai

Glaucus Atlanticus - egy tengeri csigaféle

Másik néven: kék sárkány. A tengeri csigafélékhez tartozik. A gázokkal teli gyomra miatt meleg óceáni vizek felszínén lebeg ez a jószág.

Szajga-antilop

Az eurázsiai sztyeppék lakója ez a fura szerzemény, ami a különösen szokatlan, túlméretezett, rugalmas ormányáról vált
tinka1951, 2013. december 16. hétfő, 23:48
Mese karácsonyra 3
szőrük fclborzo-lódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte.
Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szük-sége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni. Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé. És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.
Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megza-vartam volna, most azonban iga-zán félbe kellett szakítanom. - Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem. - Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.
- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett. Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és kemény mindenkivel szemben. Mikor
maroka, 2011. november 24. csütörtök, 19:45
szeretettel
szőrük fölborzolódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte. Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szüksége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni.
Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé.
És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.

Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megzavartam volna, most azonban igazán félbe kellett szakítanom.

- Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem.
- Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.

- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett.
Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és
sayuri, 2011. november 15. kedd, 15:24
Kortsák Jenő: A kövér lány
napsugarak áradtak a sátorba. Lomha, egyenletes mozdulattal a szájához emelte a cigarettáját s szórakozottan figyelte, amint a halványlila füstkígyócskák kavarogva összeolvadnak a napsugarakkal s kisiklanak a kicsiny nyíláson...

Csöndesen, szótlanul üldögéltek egymással szemközt. A falusiak ritkábban jártak a sátorba. Az orangutang unatkozva rázogatta, csörgette acélláncát. Napóleon száraz, fehér koponyája álmosan bámult fekete szemgödreivel üvegburája alól a lomha, mozdulatlan levegőbe. A kitömött állatok komolyan álmodozva hallgattak deszkapolcukon.

A kövér lány méltóságteljes pózban ült, lehunyt pillái alatt szunnyadozva pihent a trónusán.

Csönd volt, meleg, ünnepélyes csönd. Kívülről, messziről behallatszott az ácsok szekercéjének ütemes, álomba ringató csattogása, néha egy vontató gőzös komoly, mély búgása.

Egy ilyen délutánon Jirgl kivette szájából a porcelán pipáját s halkan egyszerűen így szólt:

- Én szeretem a kövér nőket.

Marika, a
klara50, 2010. október 22. péntek, 00:02
A szent éjszaka
szőrük felborzolódott a hátukon, látta, hogy éles foguk fehéren villogott a tűzfényben és hogy nekirohannak. Érezte, hogy az egyik a tuba fele harap, a másik meg a keze felé; a harmadik pedig a torka felé. De mintha a foguk, amikkel harapni szerettek volna, nem engedelmeskedett volna és így az embert semmi baj nem érte.
Most az ember tovább akart menni, hogy megkapja amire szüksége van. De a juhok olyan sűrűn feküdtek egymás hegyén-hátán, hogy nem tudott előre jutni. Ekkor egyszerűen fellépett az állatok hátára és úgy ment a tűz felé. És egy állat sem ébredt fel, de még csak meg sem mozdult.
Idáig jutott a nagyanya a mesélésben, anélkül, hogy megzavartam volna, most azonban igazán félbe kellett szakítanom. - Miért nem mozdultak meg a juhok, nagyanyám? - kérdeztem. - Azt majd meghallod nemsokára, - mondta nagyanya és tovább folytatta a történetet.
- Mikor a férfi már közel ért a tűzhöz, a pásztor feltekintett. Öreg, haragos ember volt, barátságtalan és kemény mindenkivel szemben. Mikor
georgina01, 2008. december 21. vasárnap, 02:02
Hidasgyík-fészket találtak
Egy fantasztikus élő kövület, a hidasgyík fészkére bukkantak Új-Zélandon a wellingtoni Karori-rezervátum munkatársai. Szakértők szerint 200 éve ez az első ilyen eset.

Három esztendeje az új-zélandi főváros közelében hozták létre a mintegy 250 hektáron elterülő Karori-rezervátumot, amelynek elsődleges feladata a helyi őshonos, a fehér emberek megjelenése óta viszont veszélybe került fauna megmentése, madarak, hüllők és más állatok tenyésztése. A rezervátum munkatársai itt bukkantak egy élő kövület, a hidasgyík vagy maori nevén tuatara fészkére, amely 4 pingponglabda méretű, bőrhártyával bevont fehér tojást is rejtett. A lelet azért számít rendkívülinek, mert 200 esztendeje senki sem talált ilyen fészket, és végre itt egy konkrét bizonyíték, hogy a rezervátumba betelepített hidasgyíkok szaporodnak, jelentette ki Rouen Epsom, a Karori szakértő biológusa. A Karori-rezervátum munkatársai szerint a fészekben talált tojásokból márciusig bármikor kikelhetnek a kis tuatarák.


A
kekcinege, 2008. november 17. hétfő, 19:32
háromszemű ősgyík
helyezkedik el: a tudósok szerint ez azért alakult ki, hogy az állat a napsugarak segítségével D-vitamint termeljen. A fehér, foltszerű bőrképződmény fokozatosan eltűnik, ahogy az állat korosodik.
A hidasgyíkok túlélték a jégkorszakot és sok egyebet az évmilliók során, ám az 1700-as évek végére a kihalás szélére kerültek, a patkányok megjelenése miatt. Jelenleg 32 apró védett szigeten élnek. Wellingtonban 2005-ben létesítették a 250 hektáros Karori-rezervátumot az őshonos madarak, rovarok és egyéb állatok tenyésztésére. Itt kezdetben 70 hidasgyíkot telepítettek, tavaly további 130 egyedet engedtek szabadon.
A rezervátum munkatársai véletlenül fedezték fel a fészket a bennük lévő 4 pingponglabda nagyságú, bőrszerű bevonattal rendelkező fehér tojással. "Ez az első konkrét bizonyíték arra, hogy a mi hidasgyíkjaink szaporodnak" - hangsúlyozta Rouen Epson, a rezervátum szakértője. Előfordulhat, hogy a rezervátumban más fészkek is lehetnek, amelyekről nincs tudomásuk. A fészekben eredetileg több tojás
wikers, 2008. október 31. péntek, 18:41
Képek, videók
abbot23.gif
sarkany52
2007. július 13. péntek, 13:22
Camouflage101157885420 0mS
linktaram
2012. október 23. kedd, 09:49
Camouflage163108536mMe diu
linktaram
2012. október 23. kedd, 07:04
military_camouflage_19 .jp
szidnifox
2010. október 31. vasárnap, 19:59
025 - camouflg.jpg
vlado
2010. március 16. kedd, 22:44
camouflage_smink_640.j pg
t-i-a
2009. november 22. vasárnap, 09:31
Camouflage-grouper-clo se-
ujjozsef
2009. január 11. vasárnap, 14:43
Atlantic-halibut-camou fla
ujjozsef
2009. január 11. vasárnap, 13:52
Camouflage.jpg
firga70
2006. június 11. vasárnap, 20:36
tárgyalás.jpg
lenke1964
2016. október 27. csütörtök, 11:54
Az agresszív tárgyalás.gi
pacsakute
2016. május 07. szombat, 22:44
targyak_76.png
zskadi
2016. február 09. kedd, 18:28
Felzerelési tárgyak
sanci81
2015. június 05. péntek, 17:47
Soha nem lesz alku tárgya
irmus
2015. április 23. csütörtök, 19:24
0 tárgyak üvegből.png
lovaszmarika
2015. április 15. szerda, 12:49
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.