Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:04 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
ITM: szakképzésben a készségekre építve kell oktatni
államtitkár kifejtette, hatalmas kihívás az iskoláknak, hogy megfeleljenek a 21. század elvárásainak, többi között olyan szakmákra kell felkészíteniük a tanulókat, amelyek jelentős része még nincs is meg.

Pölöskei Gáborné kiemelte, az informatika beépülése az oktatásba legalább olyan jelentőségű, mint az "abc-vetés" megtanulása.

Hangsúlyozta, olyan időszak jött el, amelyben lépni kell az oktatásban is a technikai feltételek megteremtése és a tanárok képzése szempontjából.

A gazdaság szereplőinek jelzése alapján fontos, hogy a szakoktatás segítse a hálózatos gondolkodást, az együttműködést, kreativitást, a feladatok közös végrehajtását.

Pölöskei Gáborné rámutatott arra, az informatika segíti a hatékonyabb munkát az oktatásban, és egyre jobban be lehet építeni más tantárgyak tanításába is.

Az informatika adta lehetőséggel élni kell, sikeresen be kell építeni az oktatásba, mert ez elvezeta gazdaság és az ország sikeréhez- mondta a helyettes államtitkár.

Molnárné Rénes Éva, a BMSzC
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:12
Krónika 8. rész (Eurofish, Európai táj egyezmény, napirend után)
haltermelés

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az eredetileg Közép- és Kelet-Európai fókuszú, Eurofish nevű nemzetközi szervezethez való csatlakozás világszínvonalúvá teheti a magyar édesvízi akvakultúrás haltermelést. Az Eurofish eredetileg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik korábbi projektjéből fejlődött ki, de később további feladatokkal bővült a hatásköre - emlékeztetett. Jelenleg főleg az információterjesztés, a tagországok gazdasági szereplőinek promóciója és ágazati projektek támogatása terén nyújt segítséget - tette hozzá.

A szervezet kéthavonta megjelenő szakmai folyóiratában tájékoztató és promóciós anyagokat jelentet meg a tagországok halgazdálkodásáról - emelte ki az államtitkár. A lapban megjelenő anyagok alkalmasak arra, hogy széles körben ismertté tegyék a hazai halgazdálkodási - hívta fel a figyelmet Farkas Sándor.

A csatlakozást követően a magyar halgazdálkodási ágazat olyan rendezvényeken is megjelenhet, amelyek
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:08
A Pátria Nyomda 5-10 százalékos forgalombővülésre számít az idén
tudna venni az ágazat.

A vezérigazgató ismertette, hogy a magyarországi nyomdaipar állítja elő az ország GDP-jének a 3-5 százalékát, az ágazat az alkalmazott technológiákat és az árakat tekintve is egész Európában versenyképes, a nyomdai termékek azonban a kivitelnek csupán a 4 százalékát teszik ki. Az ágazatban 2014-ben még 4162, 2017-ben már csak 3468 céget tartottak nyilván, a megrendelés volumen azonban nem csökkent és az ágazatban foglalkoztatottak száma sem változott. Idén pedig a nyomdaipar szereplőinél minden hónapban 10 százalékkal nőttek a forgalmi adatok az előző év azonos időszakához képest.

Hoffmann Tamás (Fidesz), Újbuda polgármestere kiemelte, hogy az elmúlt 125 évben nagyon sokféle helyzetben kellett helyt állnia a nyomdának, mindig meg kellett újulnia, amihez folyamatos tervezésre volt szükség.

A sajtótájékoztatót követően Simon László és Hoffmann Tamás a főváros XI. kerületének polgármestere közösen leplezték le Monostori Ferenc Gutenberget ábrázoló köztéri szobrát, amely a
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 15:32
Tanévkezdés - Nagy István: a magas színvonalú szakképzés a magyar mezőgazdaság versenyképességének alapja
mezőgazdasághoz kapcsolódó "sáros gumicsizma" negatív sztereotípiájával - hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: az agrár-szakképzés a legszínesebb és legszélesebb ismeretanyagot nyújtja.

Az agrárszakképző intézményekben 20 559 diák tanul, mezőgazdasági, agrárgépész, környezetvédelmi, élelmiszer-ipari, földmérési, kertészeti, valamint erdészeti és vadgazdálkodási területen. A minisztérium a mezőgazdaságot sújtó szakemberhiány csökkentése érdekében folyamatosan figyelemmel kíséri a munkaerő-piac szereplőitől érkező jelzéseket. A szakmai szervezetekkel szoros kapcsolatot fenntartva fejleszti az agrárszakképzést, a többi közt ösztöndíjrendszerrel támogatja a hiányszakmák elsajátítását - mondta Nagy István, példaként említve, hogy a minisztérium fenntartásában működő iskolákban elindult a pék-cukrász képzés is.

A politikus kifejtette, az agrártárca az elmúlt években a szakképző intézményeit olyan összefüggő, egymást kiegészíteni képes, komplex hálózattá fejlesztette, amely egységes elvek alapján,
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 12:02
Farmer Expo - Agrárminiszter: az aszály a fő veszélyforrás
országban, ami 21 millió ember kenyérellátását biztosítja, fedezi a vetőmagot és a megfelelő takarmányozást.

Megerősítette, hogy a szaktárca teljes mértékben támogatja az almatermelők összefogását, visszautasítja a méltánytalan felvásárlási árakat, és érdemi tárgyalásokat követel az almatermelők és a felvásárlók között.

Nagy István ugyanakkor rámutatott: meg kell tudni újulnia az ágazatnak, a jelenlegi növénytermesztési technológiák újragondolását sürgette, kiemelve, hogy mindehhez az ágazat szereplőinek összefogására, és a fiatalok egyre növekvő szerepvállalására, generációváltásra van szükség.

Utóbbi kapcsán elmondta: a fiatal gazda pályázatra 4200 pályázat érkezett, és a 10 milliárd forinttal megnövelt pályázati keretből kétezren kaptak támogatást. "Fontos üzenet, hogy 4200 fiatal akar a mezőgazdaságban dolgozni" - nyomatékosította az agrártárca vezetője a debreceni Farmer Expón, ahol elindította a szabolcsi almát népszerűsítő marketing programot.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:38
Süli János: Paks II. garantálja a környezet tisztaságát
fejezte ki, hogy Horvátország partnerországként 80 kiállítóval lehet jelen a gazdanapokon, ahol lehetőség nyílik Magyarország és Horvátország élelmiszeripari termékeinek közös bemutatásához.

Győrvári Márk, a gazdanapok szervezési feladatait ellátó Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány kuratóriumi elnöke arra emlékeztetett, hogy a gazdanapok termékbemutatóként indult, de mára nemzetközi vásárrá vált, amelynek nem külföldi vendégei, hanem partnerországai vannak. Megjegyezte, ma az ágazat szereplői virtuális vásárokban is körbenézhetnek, "fel sem kell állniuk a fotelből", ennek ellenére tovább nő a hagyományos nagy vásárok kiállítási területe.

A vasárnapig tartó Szentlőrinci Gazdanapok Magyarország harmadik legnagyobb mezőgazdasági szakvására, ahol mintegy 420 kiállító mutatkozik be. Többségük gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás, mellettük őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a város határában található több tízezer
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 16:48
AM: 2020 után is marad a szarvasmarha-ágazat támogatása
Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson tartott előadásában hozzátette: előtérbe fog kerülni a technológiai és a tudásra alapozott fejlesztés, illetve az állategészségügyi feladatok.

Kitért arra is, hogy a szarvasmarha-ágazat pozitív piaci folyamatok előtt áll, a török piac stabil, a kivitel nő, az import csökken. A legfrissebb KSH-adatok szerint a magyar szarvasmarha-állomány létszáma a 2017-es 864 ezerről 2018-ra 879 ezerre nőtt.

Ismertetése szerint jelenleg az ágazat szereplői az anyatehenek, a hízott bikák és a tejhasznú tehenek után44 ezer, 16 ezer és 101 ezer forint termeléshez kötött, nemzeti támogatást kapnak. Átmeneti nemzeti támogatásként húsmarhára 30 ezer, anyatehénre 22 ezer, a szarvasmarha extenzifikációjára 30 ezer forint támogatás jár, a tejtámogatás literenként5,45 forint.

Az átmeneti nemzeti támogatások 2020-ig biztosan fennmaradnak, 2018-ban tervezik az előlegfizetést, amire október 16-a után kerülhet sor - mondta.

Közlése szerint a minisztérium
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 16:17
Audi: elindult Győrben az elektromos motorok sorozatgyártása
beszélt az Audi győri gyáráról.Kiemelte, hogy az elmúlt hét-nyolc évben megduplázódott, tavaly meghaladta a 8 ezer milliárd forintot a magyar autóipar teljesítménye.

Ma Magyarország az európai autógyártás, az európai autóipar egyik meghatározó fellegvára - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Az ágazatnak kiemelkedően fontos szerepe van abban, hogy négy százalék fölött maradjon a gazdasági növekedés mértéke - tette hozzá.

Mint mondta, a világgazdaságban zajló - a gazdaság szereplőit és a szabályozókat is komoly kihívás elé állító - versenyben a siker záloga az, hogy minél több, az új ipari korszakot meghatározó beruházást vonzunk magunkhoz.

Hozzátette: ebben a versenyben komoly érv lehet, hogy Európán belül Magyarországon a legalacsonyabbak a társasági és a személyi jövedelemadó kulcsai, valamint évről évre csökken a munkára rakódó adóteher.

Simon Róbert Balázs (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki: a beruházás egyfelől mutatja az Audi
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 13:41
Magyarország részvétele stratégiai cél a CeBIT digitális szakkiállításon
Magyarország idén 2. alkalommal jelenik meg önálló nemzeti standdal az 1970 óta megrendezett kiállításon, ami a szakma egyik legfontosabb iparágspecifikus eseménye. A megjelenéssel a magyar digitális innovatív exportképes termékeket és szolgáltatásokat pozícionálják elsősorban a német és az európai piacokon. A részvétel a kiállításon kifejezi azt is, hogy Magyarország elkötelezett a digitális innováció iránt, a német partnerek magas hozzáadott értéket szolgáltató cégeket találhatnak a magyar digitális ipar szereplői között - húzta alá.

Deutsch Tamás, Digitális jólét programért felelős miniszterelnöki biztos közölte: az eseményre több mint 200 ezer szakmai érdeklődőt várnak, a látogatók 90 százaléka üzleti döntéshozó. A világ minden pontjáról 3000 vállalkozás mutatja be újításait, szolgáltatásait, közöttük több mint 500 startup vállalkozás. Ismertetése szerint idén 340 millió forint költségvetési forrást használtak fel a magyar megjelenés finanszírozására.

Pana Petra kifejtette: az IKT-szektor a
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 14:51
Piacszervezési intézkedésekkel segíti a borpiac szereplőit a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
A HNT az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: az idei szüretkor is aktív szerepet vállal a borszőlő piaci egyensúlyának megteremtésében, a kereslet és a kínálat összehangolásában.

A közlemény szerint a HNT még május 29-i tanácsülésén döntött a piacszervezési intézkedésekről. Jelezték: az elmúlt évhez hasonlóan az intézkedések részeként közzétesznek egy szabványos szerződésmintát, ami a termelő és a felvásárló jogainak és kötelezettségeinek rögzítésével méltányos keretrendszert biztosít a rövid és a hosszabb távú együttműködéshez egyaránt.

A szakmaközi szervezet az intézkedést úgy dolgozta ki, hogy ne ütközzön a versenykorlátozást és az árrögzítést tiltó uniós és magyar jogszabályi rendelkezésekbe.

A HNT emlékeztet arra: az ágazat 2016-ban elfogadott stratégiájában a legfőbb célkitűzés a piacképes, fenntartható szőlő- és bortermelés, ami csak úgy érhető el, ha a szőlő ára nem csupán a művelés költségeit és az ültetvény amortizációját fedezi, hanem megfelelő jövedelmet is
velemenyezd, 2018. június 04. hétfő, 16:59
NGM államtitkár: a kormány a jövőben is az otthonteremtés segítésére és a demográfiai mutatók javítására töreks
A portfolio.hu által szervezett konferencián az államtitkár hozzátette: a Központi Statisztikai Hivatal pénteken publikált adatai azt mutatják, hogy az idén az előző évekhez hasonlóan az új építésű lakások számának folyamatos növekedésére lehet számítani.

A KSH pénteki közlése szerint az első negyedévben a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9850 volt, 3,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hornung Ágnes szólt arról is, hogy a lakáspiaci élénkülést segíti a kormány otthonteremtési programja, a tartós és kiegyensúlyozott gazdasági növekedés, a kedvező foglalkoztatási helyzet, a lakossági reáljövedelmek növekedése és az alacsony kamatkörnyezet.

Az államtitkár elmondta, hogy a lakásértékesítések áfakulcsa 5 százalékra csökkentésének köszönhetően 2017-ben a kiadott lakásépítési engedélyek száma 20 százalékkal, a felépült lakások száma pedig 44 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A családi otthonteremtési kedvezményről (csok)
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 17:42
Fazekas: az áfacsökkentések hatására nőtt a sertéshúsfogyasztás
sertéshús-fogyasztás. Ez a növekedés összefüggésben van a lakosság jövedelmének, valamint a minimálbérek emelkedésével is- tette hozzá.

Megjegyezte: idén január 1-től a halhús áfája is csökkent.

Fazekas Sándor szólt arról is, hogy a piac átláthatóbbá tétele hozzájárul az ágazat fehéredéséhez, a feketekereskedelem visszaszorításához.

Elmondta: 2010 óta évről-évre nő a költségvetés agrártámogatásokra fordítható összege, és a lehető legnagyobb mértékű támogatást kapják a szarvasmarha-, tej- és juhágazat szereplői. Emellett a korábbi keretösszeg többszörösét fordítja a kormány a baromfi- és sertéságazat támogatására - közölte.

Magyarország 2010-ben mintegy 50 milliárd forintot fordított saját forrásból a termelők támogatására, amely tartalmazza az összes, nemzeti forrásból eredő agrártámogatást - mondta, hozzátéve: az elmúlt hét évben ez az összeg megduplázódott, most mintegy 103 milliárd forintot fordítanak erre. Ez mutatja, hogy a kormány elkötelezett a mezőgazdasági termelők, az
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 11:51
1/37
Képek, videók
„Készségesen.jpg
katalin_53
2018. április 27. péntek, 07:17
Aki készségesen és szemre
katalin_53
2016. június 10. péntek, 09:58
A készséges engedelmessé
mharpia
2009. április 16. csütörtök, 19:02
téli muskotály, pölöskei
bangyo
2012. április 11. szerda, 11:12
pölöskei
jacsoj
2008. október 17. péntek, 21:46
SzKT-Molnárné K.Á..jpg
agica2004
2015. március 16. hétfő, 15:56
MOLNÁRNÉ KATIKA
1vargaildyko
2015. február 21. szombat, 09:34
informatika.png
chillik
2017. november 21. kedd, 14:55
informatika 010.png
chillik
2016. december 30. péntek, 07:02
informatika 009.png
chillik
2016. december 30. péntek, 07:01
informatika 008.png
chillik
2016. december 30. péntek, 07:00
informatika 007.png
chillik
2016. december 30. péntek, 07:00
informatika 006.png
chillik
2016. december 30. péntek, 06:59
informatika 005.png
chillik
2016. december 30. péntek, 06:58
informatika 004.png
chillik
2016. december 30. péntek, 06:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.