Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 20. csütörtök | 38. hét | 263. nap | 10:51 | Friderika
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szeptember végén újra látható lesz a híres prágai Orloj
A történelmi csillagászati órát díszítő apostolok és az állatok első ízben szeptember 28-án, Csehország védőszentje, Szent Vencel napján 18 órakor jelennek meg újra az Orloj ablakaiban, hogy attól kezdve újra óránként jelezzék az időt - közölte Lukás Strásky, a prágai polgármesteri hivatal osztályvezetője.

"A finisbe értünk. Már csak az óra naptárának a lapját kell feltenni a szerkezetre, amely teljesen működőképes. Utolsóként az apostolok szobrai kerülnek a helyükre és az óra elindulhat" - magyarázta Petr Skála óramester.

A híres csillagászati óra január 8-án állt le a prágai Óvárosi városháza 2016 áprilisban kezdődött komplex felújítása keretében. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölték, összeírták, majd szétszerelték és az elmúlt kilenc hónap alatt teljesen kitisztították, felújították és elvégezték a szükséges alkatrészcseréket.

Petr Skála szerint az óra több száz éves történetében most volt első ízben darabjaira
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:42
Először rendeznek Orosz Zenei Fesztivált Budapesten és Debrecenben
"A fesztivált az orosz zene iránti rajongásom mellett azért is hoztuk létre, mert Rahmanyinov idén 145 éve született és 75 éve halt meg. Az orosz zeneszerzők népszerűek Magyarországon, de a rendezvénnyel rá akarunk világítani arra, hogy sok olyan mű van, amely méltatlanul mellőzött" - mondta Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál alapítója, művészeti vezetője az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Mint megjegyezte, Szergej Rahmanyinov (1873-1943) csak a 20. század vége felé kezdett népszerűvé válni, hiszen hosszú ideig be volt tiltva.

Az Orosz Zenei Fesztivál két kiemelt produkciója a Rahmanyinov zenekara és Rahmanyinov hite címet kapta. Szabó Marcell kifejtette, hogy szeptember 29-én a debreceni Nagytemplomban, majd október 6-án a fővárosi Szent István-bazilikában Rahmanyinov Vesperás című kórusműve szólal meg a Debreceni Kodály Kórus előadásában, Szabó Sipos Máté vezényletével. A zenekari esten (október 1-jén, a zene világnapján a debreceni Kölcsey Központban és 2-án a
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:42
EU-csúcs - Orbán: semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt
A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy "ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje". Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy "a tagállamoknál maradhat a védekezés joga" - ismertette.

A kormányfő úgy fogalmazott, "szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert". Semmi szükség arra, hogy "ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről" - jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és "többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük". "Egyelőre a papírforma mellettünk van" - tette hozzá.

A Brexitet illetően a miniszterelnök
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:42
Egyre gyakoribbak a rendkívül súlyos áradások az Amazonason
Az Amazonas vízszintjét egy brazil kikötőben, Manusban több mint száz éve regisztrálják. Ezeknek az adatoknak az elemezése mutatott rá, hogy milyen gyakorivá váltak a pusztító áradások a folyón.

"Az áradásoknak katasztrofális hatása van a helyi lakosságra, a felduzzadt folyó ugyanis szennyezi az ivóvizüket és lerombolja a házaikat" - mondta el Jonathan Barichivich, a Chilei Ausztrál Egyetem környezetvédelmi tudósa.

A kutatás rámutatott arra, hogy a térségben az esős évszak esősebb lett, a száraz pedig szárazabb. Az elmúlt két-három évtizedben az aszályos periódusok is megszaporodtak, ám az erős áradások száma különösen megnőtt. 2009 és 2015 között csaknem minden évben bekövetkezett egy-egy súlyos áradás az Amazonas medencéjében - ismertették a kutatók, köztük a brit Leedsi Egyetem tudósai a Science Advances folyóiratban megjelent tanulmányban.

A gyakoribbá vált áradásokat az Atlanti-óceán fölötti melegebb és a Csendes-óceán fölötti hidegebb hőmérséklet kombinációja okozza. A Csendes-óceán
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:32
Kárpátaljai rászorulóknak gyűjt az Ökumenikus Segélyszervezet
A kezdeményezést az 1353-as szám hívásával 250 forinttal lehet támogatni - fűzte hozzá.

Elmondta: Kárpátalján már 20 éve állandó központja van a segélyszervezetnek, amelyet egyre több család keres fel. Csak az elmúlt egy évben mintegy kétszáz családnak segítettek tűzifával és több mint 2500 család kapott élelmiszercsomagokat a szervezettől.

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó a szombati Beregszászi Jótékonysági Félmaratonra hívta fel a figyelmet, ahol a jó ügy érdekében futóként áll a rajtvonalhoz.
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:21
Varga: kiemelkedően nőttek a keresetek júliusban
A KSH közlése szerint júliusban 12,8 százalékkal volt magasabb a bruttó átlagkereset az egy évvel korábbinál.

A miniszter hozzátette: idén az első hét hónapban is 12,1 százalékos volt a bérek növekedése, és a növekedés folytatódik a következő hónapokban.

Közép-Európában a V4-ek között Lengyelország mögött Magyarországon nőttek legjobban a bérek. A szlovák átlagbért lehet Magyarországon is megkeresni nagyjából - emelte ki a pénzügyminiszter.

Az infláció alacsony, és a bérek növekedése mögött a munkaadókkal és a munkavállalókkal megkötött 2016-os bérmegállapodás is szerepet játszik, ezzel tavaly és idén is jelentősen nőtt a minimálbér és a garantált bérminimum.

A közfoglalkoztatás jelentősen csökkent, az első hét hónapban 35 ezerrel, ami örömteli fejlemény - tette hozzá.

Kitért arra, hogy a következő hónapokban marad a 4 százalék körüli gazdasági növekedés, folytatódik a bérek növekedése. A következő 1-1,5 évben drámai változás a gazdaságban nem várható.
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:21
Szeptember 20-án 103 vértanút ünnepel az Egyház.
Kim Taegon Szent András áldozópap, Csong Haszang Szent Pál és társaik, koreai vértanúk
2018. szeptember 20. csütörtök 09:00
Százhárom koreai vértanúra - papokra, világiakra, felnőttekre, gyerekekre - emlékezik Egyházunk szeptember 20-án.
Bővebben
maroka, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:18
24. évközi hét csütörtök 09.20
EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus a legnagyobb bűnösnek is megbocsát őszinte bűnbánatáért.
Egy farizeus meghívta Jézust, hogy étkezzék nála. Betért hát a farizeus házába, és ott asztalhoz ült. Élt a városban egy bűnös nő. Amikor megtudta, hogy Jézus a farizeus házában van vendégségben, alabástrom edényben illatos olajat hozott. Megállt hátul Jézus lábánál. Sírt, könnyeivel öntözte Jézus lábát, majd hajával megtörölte, és csókolgatta. Végül pedig megkente illatos olajjal. Ennek láttára a vendéglátó farizeus így szólt magában: ,,Ha ez próféta volna, tudná, hogy ki és miféle, aki érinti őt: hogy ez egy bűnös nő." Jézus akkor hozzáfordult: ,,Simon, mondanék neked valamit." Az így válaszolt: ,,Mester, beszélj!" ,,Egy hitelezőnek két adósa volt. Az egyik ötszáz dénárral tartozott neki, a másik ötvennel. Nem volt miből fizetniük, hát elengedte tartozását mindkettőnek. Melyikük szereti most jobban?" ,,Úgy gondolom az, akinek többet engedett el -
maroka, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:16
Cselgáncs-vb - Csernoviczki a 16 között, Szabó befejezte
A magyarok közül elsőként a 24 éves Szabót szólították a Nemzeti Tornacsarnokban, ellenfele a japán Nagajama Rjuju volt, akitől kikapott eddigi egyetlen találkozójukon, tavaly a jekatyerinburgi Grand Slam-viadalon. A Budaörsi JC kétszeres magyar bajnoka szűk két és fél percet töltött a tatamin, ekkor harmadszor is megintették, ez pedig az ázsiai továbbjutását jelentette, aki 22 éves létére már öt Grand Slam- és Grand Prix-aranyéremnél tart.

Csernoviczki, a tatabányaiak olimpiai harmadikja erőnyerőként a második fordulóban kezdett az orosz Szabina Giljazova ellen, akitől egy hónapja kikapott a budapesti GP-n. A "visszavágó" kemény, de akció nélküli küzdemet hozott, a felek két-két intéssel vágtak neki a hosszabbításnak. Ebben előbb a mérkőzésvezető elküldte a szőnyegtől a 31 éves magyar dzsúdós édesapját-edzőjét, Csernoviczkit azonban ez nem zavarta meg. A bíró végül egy perc elteltével harmadszor is intette Giljazovát, ami egyben a leléptetését jelentette.

A kétszeres Európa-bajnok
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:11
Nem változtatott a negatív alapkamaton a svájci jegybank
Csütörtöki ülésén az SNB a látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi LIBOR célsávot pedig mínusz 1,25 és mínusz 0,25 százalék közötti szinten tartotta.

Közleményében kiemelte, hogy a svájci frank érezhetően felértékelődött a főbb devizákhoz és a feltörekvő országok valutaihoz képest a jegybank legutóbbi, júniusi ülése óta.

A svájci központi bank értékelése szerint a svájci frank felülértékelt, miközben a devizapiacon a helyzet továbbra is törékeny.

A dokumentum hangsúlyozta egyúttal a jegybank nyíltpiaci beavatkozási készségét a frank árfolyamának a védelmében és nyomatékosította a negatív kamatláb fenntartásának a szükségességét a frankra nehezedő árfolyam-nyomás enyhítése érdekében.

Az SNB a korábbi várakozásának megfelelően továbbra is 0,9 százalékos idei inflációra számít, a jövő évre vonatkozó becslését ugyanakkor 0,1 százalékponttal 0,8 százalékra vitte le.
velemenyezd, 2018. szeptember 20. csütörtök, 10:11
Rajki Miklós: Bíztató
Rajki Miklós: Bíztató

Örülj a világnak,
Örülj a kinyíló virágnak,
Örülj a rikkantó madárnak!
A zöld lombos erdőnek, a viruló mezőnek.
Örülj a hasadó hajnalnak,
Éjben az égen ragyogó csillagnak!
A szép napra ébredő reggelnek,
A neked köszönő embernek,
S minden ártatlan gyermeknek.
Örülj a feléd küldött mosolynak,
A hozzád szóló szavaknak!
Örülj, ha egy ajtót neked kitárnak,
Ha valahol éppen tereád várnak!
Örülj, ha megfogják a kezedet,
Tanítsd meg örülni gyermeked!
Örülj és te is tárd ki szívedet!
Az öröm széppé teszi lelkedet és vidámmá kedvedet.
Örülj az ősznek, a tavasznak,
A fakadó rügyeknek, a lehulló lomboknak!
Nyáron a rekkenő melegnek,
Télen a hóval borított hegyeknek.
Örülj, ha jön egy zivatar,
Ha örülsz, akkor nem zavar.
Örülj a megkonduló harangnak,
A felröppenő sok-sok galambnak!
A felhangzó zenének!
Örülj minden csendes
vorosrozsa66, 2018. szeptember 20. csütörtök, 09:56
Sütés nélküli babapiskótás krémes
Sütés nélküli babapiskótás krémes, fenséges csokis barackos finomság, 10 perc alatt!


Hozzávalók

250 g tehéntúró
375 ml tej
2 evőkanál cukor
15 g zselatin
1 csomag babapiskóta
70 g baracklekvár
3 barack
1 evőkanál kakaó
rumaroma
pár evőkanál tej (a piskóta locsolásához)
150 g étcsokoládé
200 ml habtejszín
meggy a tetejére

Elkészítése:

A zselatint a tejbe tesszük és lassú tűzön melegítjük. Amikor a tej langyos és a zselatin felolvadt, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a tehéntúrót. Adunk hozzá 2 evőkanál cukrot. Egy lekapcsolható oldalú tortaformába egy sor babapiskótát teszünk és ráöntjük a túrókrém felét. A maradék piskótákat a baracklekvárral megkenjük és két darabonként
vorosrozsa66, 2018. szeptember 20. csütörtök, 09:51
1/45
Képek, videók
orloj.JPG
ametiszt54
2012. május 19. szombat, 17:28
orloj1large.jpg
basikele
2012. február 13. hétfő, 01:47
Prága - Orloj óratorony
spakimre
2011. március 02. szerda, 16:24
orloj2.jpg
skorpiolilike
2010. október 06. szerda, 19:39
Orloj.jpg
skorpiolilike
2010. július 20. kedd, 17:07
Orloj torony
kissne48
2007. október 16. kedd, 20:04
szent-vencel-kapolna.j pg
lenke1964
2016. október 28. péntek, 17:56
hahntennjoch-strasse-a usz
winxclubervin
2015. szeptember 20. vasárnap, 23:05
double-coeur-strass.pn g
yvett789
2015. május 28. csütörtök, 21:53
bécs kärtner strasse
lacipecsenye
2013. január 08. kedd, 12:56
Strasser fajtaklub díjak
bobci
2011. december 25. vasárnap, 19:21
locomotive_01_by_stras zak
bolondnegyven
2010. szeptember 10. péntek, 21:04
Neuhauser Strasse
mecsery
2010. március 06. szombat, 03:10
strassz3.gif
pkinga9
2010. február 05. péntek, 20:20
strassz222.gif
pkinga9
2010. február 05. péntek, 20:19
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.