Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 21:16 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Cannes - Véget ért a verseny, szombat este díjkiosztó
A fesztivál egyik legjelentősebb eseménye volt múlt szombaton, amikor a világ filmgyártásának 82 női alkotója a nőknek a férfiakéval egyenlő fizetést követelve vonult fel a vörös szőnyegen Agnes Varda francia filmrendezőnő és a zsűri elnöke, a nők elleni szexuális zaklatások élharcosának számító Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál filmszínésznő vezetésével.

A világ egyik legrangosabb filmes rendezvénye így kívánta jelezni, hogy a nők elleni szexualitás zaklatások elleni küzdelem mellett - amely hét hónappal ezelőtt a Cannes-ban is rendszeresen megforduló Harvey Weinstein filmproducer elleni vádak nyomán indult - a nők szakmai és társadalmi integrációjában is elkötelezett. Az amerikai filmmogult több mint száz nő vádolja nemi erőszakkal és szexuális zaklatással, az esetek jelentős része állítólag Cannes-ban történt.

Az Arany Pálmáért versenyező rendezők között azonban csak három nő volt, közülük a 2014-ben a Csodák című filmjével Nagydíjat nyerő olasz Alice Rohrwacher spirituális meséje, a Lazzaro felice (Boldog Lazzaro) és Nadine Labaki libanoni rendezőnőnek a bejrúti utcagyerekekről készítettCapharnaüm című filmje számít díjesélyesnek, jóllehet a kritikusok egy része úgy vélte, hogy a zenei betétekkel erősítve ez utóbbi alkotás túlságosan is az érzelmekre játszik.

A nemzetközi és a francia sajtó is kiemelkedőnek ítélte az ázsiai filmeket, mindenekelőtt a japán Kore-eda Hirokazu (Shoplifters) és a dél-koreai Li Csang Dong (Burning) alkotásait. Ez utóbbi, egy szerelmi háromszögre épülő lassú, de feszes thriller vezette az utolsó napig a Screen brit szaklap által megkérdezett külföldi kritikusok pontozási listáját a japán film előtt.

Az olasz filmek is reneszánszukat élték a fesztiválon: Alice Rohrwacher meséje mellett a Gomorráért 2008-ban és a Realityért 2012-ben szintén Nagydíjat nyerő Matteo Garrone legújabb bosszúfilmje, a Dogman is nagyon jó fogadtatásban részesült.

A fesztivál első napjaiban mutatták be a rendszerváltozás előtti Kelet-Európában játszódó két fekete-fehér, zenés szerelmesfilmet. Pawel Pawlikowski lengyel rendező Hideg háború című drámája női főszereplőjének, Joanna Kulignak az alakítását méltatták a kritikusok, míg az orosz Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmje a Le Film francais francia szaklap által megkérdezett 15 francia kritikus elsőszámú kedvence lett.

Az 1980-as évek Leningrádjában játszódó Nyár zenei betétekkel illusztrált szerelmi történeten keresztül beszél a rendszerváltozás előtti Szovjetunióról: a legendás Kino együttes alapítójának, a Berlinben élő koreai Teo Yoo által alakított Viktor Coj rocksztár pályájának indulását meséli el, akit Mike Naumenko (Roman Bilyk), a Zoopark nevű együttes vezetője és felesége (Irina Starshenbaum) karoltak fel és támogattak.

Kirill Szerebrennyikov nem lehetett jelen a versenyfilmjének a bemutatóján, mert egy színházi állami támogatás állítólagos elsikkasztása miatt moszkvai otthonában házi őrizetet rendeltek el ellene. Üres helye előtt az iráni Dzsafar Panahi székéhez hasonlóan ovációval tisztelgett a cannes-i közönség. A filmezéstől és a külföldre utazástól hivatalosan eltiltott iráni rendezőt sem engedték el hazája hatóságai a Három arc című, az iráni hegyekben, engedély nélkül forgatott filmjének premierjére.

A fesztiválról azonban nemcsak az eltiltott alkotók, hanem a hollywoodi filmesek is hiányoztak idén. Az Egyesült Államokból csak Spike Lee és a független David Robert Mitchell egy-egy filmje indult a versenyben, és olyannyira kevés volt az amerikai sztár idén a szemlén, hogy a Hollywood Reporter című amerikai szaklap egyenesen Cannes hanyatlásáról közölt cikket.

A hollywoodi megaprodukciók hiányában a híres cannes-i sétányon, a Croisette-en is kevesebb volt a filmes hirdetés, és a rossz idő is hozzájárulhatott ahhoz, hogy érezhetően kevesebben látogattak el idén a fesztiválra.

A Vanity Fair amerikai és a Libération című francia lap viszont úgy vélte, hogy miután a fesztivál idén nem a nagy amerikai filmekre koncentrált, ismét a bátor, eredeti és provokatív nemzetközi mozié lehetett a főszerep, noha a hét évvel ezelőtt provokatív mondatai miatt kitiltott Lars von Trier dán rendező horrorisztikus és erőszakos, nagy botrányt kavaró filmjét (The House That Jack Built) csak versenyen kívül mutatták be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 00:06
Címkék: Agnes Varda, Cate Blanchett Oscar-díjas, Harvey Weinstein, Arany Pálmáért, Alice Rohrwacher, Boldog Lazzaro,
Kommentek
Velencei Filmfesztivál - Stephen Frears életműdíjat kap
Frears, aki Victoria & Abdul című filmjével érkezik Velencébe, szeptember 3-án, egy külön ceremónia kíséretében veheti át a Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker elnevezésű életműdíjat - számolt be róla csütörtökön a The Hollywood Reporter.

A királynő, a Philomena - Határtalan szeretet és a Veszedelmes viszonyok rendezője, akit kétszer is jelöltek Oscar-díjra, visszatérő vendég a velencei filmmustrán. 2000-ben a Liam című filmjében szereplő Megan Burns nyerte el a Marcello Mastroianni-díjat. 2002-ben pedig Gyönyörű mocsokságok című filmje a versenyprogramban szerepelt. 2006-ban Helen Mirren nemcsak az Oscart kapta meg A királynőben nyújtott alakításáért, hanem a velencei Volpi Kupát is. 2013-ban pedig a Philomena nyerte el a legjobb forgatókönyv díját a lagúnák városában.

A Victoria & Abdul című történelmi drámát versenyen kívül vetítik. A film 1887-ben játszódik, és Viktória királynő találkozását meséli el Abdul Karimmal, egy ifjú indiai tisztviselővel. A szereposztásban Judi Dench, Ali
velemenyezd, 2017. augusztus 17. csütörtök, 13:51
Mozart, Bartók és Bruckner művekkel indítja az évadot a Concerto Budapest
Október 14-én és 15-én Borisz Berezovszkij zongoraművész Csajkovszkij II. zongoraversenyét és Schubert IX. szimfóniáját adja elő a Keller András vezényelte zenekarral a Zeneakadémián. November 29-én Antje Weithaas hegedűművész, Kaczander Orsolya fuvola- és Polónyi Ágnes hárfaművészek Beethoven D-dúr hegedűversenyét és IV. szimfóniáját, valamint Takemitsu Toward the Sea II. darabját mutatja be a Zeneakadémián.

Richard Strauss és Bartók művei szólalnak meg Héja Domonkos vezényletével Tabea Zimmermann brácsista és Várdai István csellista előadásában december 7-én. A karácsonyi koncerten Anna Vinnitskaja, Jevgenyij Koroljov és Ljupka Hadzigeorgieva Bach műveket ad elő a Zeneakadémián.

A 2018-as év első nagykoncertjén Perényi Miklós 70. születésnapját ünneplik Dvorák és Schumann dalaival a születésnapos művész közreműködésével. Január 18-án Rácz Zoltán vezényletével és Berecz Mihály zongorista közreműködésével a Müpában Bernstein, Gershwin és Stravinsky művei hangoznak el.

Erkel, Dubrovay,
velemenyezd, 2017. április 27. csütörtök, 17:30
Cannes - Jacques Audiard filmje kapta az Arany Pálmát, Nemes Jeles László műve a Nagydíjat
Audiard a versenybe meghívott öt francia alkotó közül az egyetlen nemzetközileg is elismert rendező, A próféta című filmjével 2009-ben elnyerte a zsűri Nagydíját. Hetedik filmje három Srí Lanka-i menekültről - egy volt tamil lázadóról, Dheepanról, egy fiatal nőről és egy kilencéves kislányról szól, akik a franciák előtt egy családnak adják ki magukat. Egyikőjük sem beszél franciául, de Dheepannak egy drogbandák által uralt veszélyes párizsi külvárosban sikerül házmesteri állást kapnia. A "család" mindent megtesz a beilleszkedésért, és azért, hogy megértse az idegen kultúrát, de nem tudják magukat kivonni a bandaháborúból, s végül Londonban találnak rá a boldog életre. A főszerepeket amatőr színészek alakítják, Dheepan szerepében Anthonythasan Jesuthasan író látható, aki 16 éves korában maga is a tamil lázadók oldalán harcolt, s 1993-ban menekült Franciaországba.

A zsűri díját Jorgosz Lantimosz görög rendező The Lobster (A homár) című alkotása érdemelte ki, a legjobb rendező pedig Hu Hsziao-hszien,
velemenyezd, 2015. május 24. vasárnap, 21:02
Cannes - Magyar részvétellel szerdán megkezdődik a 68. cannes-i fesztivál
A versenyprogram zsűrijének idén először két elnöke lesz, Joel és Ethan Coen amerikai rendezők, az Arany Kamera zsűrijének elnöke pedig Sabine Azéma francia színésznő lesz.

Jancsó Miklós Szegénylegények című alkotása a nagy klasszikusok felújított változatát bemutató programba kapott meghívást. Az idén ötvenéves korszakalkotó mű felújított változatát a Magyar Nemzeti Filmalap kezdeményezésére hívták meg a Cannes Classics nevű válogatásba, ahol május 14-én este lesz látható.

A záróünnepségen Agnes Varda francia filmrendező munkásságát életműdíjjal jutalmazza a fesztivál. A 86 éves művész az első női alkotó, aki átveheti a legjelentősebb cannes-i elismerést.

A január eleji párizsi terrortámadásokat követően megerősített biztonsági intézkedésekkel megrendezendő fesztivál nyitófilmje idén nem a csillogásról szól. Először nyílik egy társadalmi témájú, európai szerzői filmmel és másodszor női rendező alkotásával a mustra. A francia Emmanuelle Bercot Fel a fejjel! című, Catherine Deneuve
velemenyezd, 2015. május 12. kedd, 11:11
Európai Filmdíjak - Az Ida a legjobb európai film 2014-ben
boldogság művészete (rendező: Alessandro Rak), a legjobb rövidfilm pedig A csirke (rendező: Una Gunjak) lett.

A legjobb színésznő Marion Cotillard (Két nap, egy éjszaka), a legjobb színész Timothy Spall (Mr. Turner), a legjobb vágó Justine Wright (Locke), alegjobb díszlettervező Claus-Rudolf Amler (Sötét völgy), a legjobb jelmeztervező Natascha Curtius-Noss (Sötét völgy), a legjobb zeneszerző Mica Levi (A felszín alatt), a legjobb hangmérnök Joakim Sundström (Starred Up) lett.

Az EFA életműdíját Agnes Vardának ítélték oda. Az "európai hozzájárulás a világ filmművészetéhez" című kitüntetést Steve McQueen, az európai koprodukciós díjat pedig (Eurimages-díj) Ed Guiney kapta meg.

Az 1988-ban alapított, több mint 3000 európai filmes szakembert összefogó EFA ezúttal 20 kategóriában osztott díjat az utóbbi egy évben bemutatott európai filmek között. A filmakadémia előzetesen már több díj sorsáról döntött, honlapja az összes kategória jelöltjeit és győztesét felsorolja
velemenyezd, 2014. december 14. vasárnap, 07:03
Agnes Varda francia filmrendező kapja idén az Európai Filmakadémia életműdíját
Francia Kritikusok Díját. Fontosabb filmjei közé tartozik továbbá az 1968-as Lions Love, a Los Angelesben forgatott Documenteur (1981), az 1976-os Az egyik énekel, a másik nem, valamint az 1990-ben készült A nantes-i Jacquot. A művész valamennyi filmjében vegyíti a fikciót a dokumentummal.

Boldogság című filmjéért 1965-ben elnyerte a berlini Ezüst Medve-díjat, húsz évvel később Arany Oroszlán-díjat kapott a velencei filmfesztiválon a Sem fedél, sem törvény című munkájáért, a 2008-as The Beaches of Agnes (Les plages d'Agnes) című memoárjáért elnyerte a legjobb dokumentumfilm César-díját, míg 2000-ben Európai Filmdíjat kapott Kukázók című filmjéért.

A francia anyától és görög apától Brüsszelben született, idén 86 éves rendező munkásságát Carosse d'Or (Az aranyhintó) díjjal ismerték el a cannes-i filmfesztiválon, de díjazták már tiszteletbeli Césarral, és idén augusztusban megkapta az életműért járó Tiszteletbeli Leopárd-díjat a Nemzetközi Locarnói Filmfesztiválon.

Varda több mint harminc
velemenyezd, 2014. október 30. csütörtök, 12:41
Innovációs díjjal ismerik el James Franco munkásságát Velencében
Franco új William Faulkner-adaptációjának, a The Sound and the Fury című filmjének a világpremierje előtt veheti át az elismerést. Az alkotást versenyen kívül fogják vetíteni az augusztus 27. és szeptember 6. között zajló filmmustrán - adta hírül a The Hollywood Reporter című filmes szakportál.

A The Sound and the Fury című produkcióban Franco mellett Scott Haze, Tim Blake Nelson, Joey King, Ahna O'Reilly, Seth Rogen és Jon Hamm játsszák a főszerepeket. A Velencében bemutatkozó alkotás Franco második William Faulkner-adaptációja. Az As I Lay Dying című film a 2013-as cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programjában debütált.

A Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker elnevezésű díjat korábban olyan filmesek kapták meg, mint Takesi Kitano, Abbasz Kiarosztami, Agnes Varda, Sylvester Stallone, Al Pacino, Spike Lee és legutóbb Ettore Scola. Az elismeréssel a filmfesztivál a kortárs filmművészet megújításában kiemelkedő szerepet jásztó alkotókat tünteti
velemenyezd, 2014. augusztus 08. péntek, 20:56
Képek, videók
Ágnes 01.jpg
chillik
2018. május 15. kedd, 05:17
Ágnes 02.jpg
chillik
2018. május 15. kedd, 05:17
Ágnes.jpg
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:39
Ágnes napra.gif
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:36
Ágnes nap.jpg
agica2004
2018. április 12. csütörtök, 19:35
ágnes névv.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:11
ágnes névgy.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:11
ágnes névg.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:10
ágnes névcx.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:10
ágnes névc.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:10
ágnes névbx.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:10
ágnes névb.jpg
zsokica45
2018. február 28. szerda, 14:09
Cate Blanchett(41).jpg
farkas1945
2013. április 02. kedd, 12:42
Cate Blanchett 42.jpg
farkas1945
2011. március 02. szerda, 10:08
cate-blanchett-vs-quee n-e
relisisi
2011. február 10. csütörtök, 09:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.