Regisztráció  Belépés
2018. május 23. szerda | 21. hét | 143. nap | 14:53 | Dezső
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Berlinale - Bemutatták az idei fesztivál programját
Az idei a "68. Berlinale, a '68-as mozgalmak 50 éve kezdődtek, és én is éppen 68 éves vagyok, úgyhogy az idén sok minden '68-ról szól" - mondta Dieter Kosslick fesztiváligazgató. A társadalmi-politikai mozgalmak történeteivel és hatásaival egy egész sorozat foglalkozik "1968 - Vörös zászlót mindenkinek!" címmel.

Az összeállítás a rövidfilmes szekció része, amelyben visszatérő versenyzőként Bucsi Réka is szerepel Solar Walk című animációs filmjével, a tavaly bemutatott Love és a 2016-ban bemutatott Symphony no. 42 című munka után.

A szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban is szerepel magyar alkotás, Bogdán Árpád Genezis című filmje, amelynek a február 15-én kezdődő Berlinalén lesz a világpremierje, Tenki Réka, a budapesti Örkény Színház társulatának tagja pedig a fesztivál Shooting Stars című programjában mutatkozik be. A legígéretesebb európai színésztehetségeket felvonultató rendezvénysorozaton korábban olyan, időközben világszerte ismertté vált művészek szerepeltek, mint Daniel Craig, Alicia Vikander és Daniel Brühl.

Magyar vonatkozású munka a polgári ellenállást, a civil kurázsit a középpontba helyező alkotások sorában is van. Ez a Das schweigende Klassenzimmer (Az elnémult osztály) című német játékfilm, amelyet a különleges filmeket bemutató Berlinale Special szekció programjába válogattak be. Lars Kraume rendező egy megtörtént eseményt dolgozott fel, a Storkow nevű keletnémet kisváros gimnáziumában 1956. október 29-én szervezett szolidaritási akciót, amellyel a tanulók a magyar forradalmárok mellett álltak ki ötperces néma tiszteletadással.

Az idei Berlinaléra 7991 filmet neveztek be, 570-nel többet az egy évvel korábbi 7421-nél. A szervezők 385 munkát válogattak be a világ legnagyobb filmes közönségfesztiváljának programjába, amelyen 11 nap alatt 949 vetítést tartanak - jelentették be a keddi nemzetközi sajtótájékoztatón.

A fesztivál most először egy animációs filmmel, Wes Anderson Isle of Dogs (Kutyák szigete) című alkotásával kezdődik. A nagyjátékfilmes versenyprogramban 24 munkát mutatnak be, közülük 19 indul az Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért. A zsűri elnöke Tom Tykwer német filmrendező, tagjai Cécile de France belga színésznő, a tavalyi nyitófilm, a Django egyik szereplője, Chema Prado spanyol filmesztéta, a spanyol nemzeti filmarchívum (Filmoteca Espanola) korábbi vezetője, Adele Romanski amerikai producer, aki főleg a 2017-ben Oscar-díjjal kitüntetett Holdfény című film producereként ismert, valamint Szakamoto Rjuicsi japán zeneszerző, aki egyebek mellett a szintén Oscar-díjas A visszatérő zenéjét írta, és Stephanie Zacharek amerikai kritikus, a Time magazin szakírója.

Az ötven éve indult nyugat-európai mozgalmak mellett a menekültek helyzete is fontos téma, de az utóbbi néhány évvel szemben a filmek nem elsősorban magával a meneküléssel foglalkoznak, hanem azzal, hogy mi történik a menekültekkel, miután "kiszállnak a hajóból" - fogalmazott Dieter Kosslick, utalva arra, hogy 2016-ban az Arany Medvét a Tűz a tengeren (Fuocoammare) című olasz dokumentumfilm nyerte el, amely az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren keresztül az Európai Unióba igyekvő menekültek útvonalán fekvő Lampedusa szigetére viszi el a nézőt.

A menekültek ügyéről szól a többi között a Transit (Tranzit) című német versenyfilm, amely Anna Seghers azonos című regényének alapján készült, a történetet a jelenkorba helyezve.

A Berlinale szervezői a nemi erőszakkal és zaklatással vádolt amerikai producer, Harvey Weinstein körül tavaly kirobban botrány nyomán indult #MeToo mozgalom ügyét is felkarolták, így például most először ingyenes és anonim tanácsadó szolgálatot üzemeltetnek mindazok számára, akiket diszkrimináció vagy zaklatás ér, vagy szexuális bűncselekmény áldozataivá, esetleg tanújává válnak a február 25-ig tartó fesztiválon.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában, idei vendégei között van például Bill Murray, Tilda Swinton, Robert Pattinson, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix és Jeff Goldblum. A díjakat hagyományosan az utolsó előtti - egy szombati - napon adják át, ezúttal február 24-án, az utolsó nap pedig csak a közönségé, akkor még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait.

A fesztivál életműdíját - egy tiszteletbeli Arany Medvét - az idén Willem Dafoe amerikai színész kapja meg, akinek munkásságát egy tíz filmből álló válogatással mutatják be.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 06. kedd, 15:52
Címkék: Dieter Kosslick, Bucsi Réka, Solar Walk, Bogdán Árpád Genezis, Tenki Réka, Örkény Színház,
Kommentek
Berlinale - Több neves német rendező kiállt a fesztiváligazgató mellett a Berlinale jövőjéről folytatott vitába
A világ legrégebbi modern filmgyáraként számon tartott Babelsberg filmstúdió igazgatóságának szerdai közleménye szerint bírálat helyett köszönet jár a Berlinalét 16 éve vezető Dieter Kosslicknak, amiért "szenvedélyesen és szívvel-lélekkel" küzd a filmművészetért.

Irányításával a tervezett projektek bemutatásának és fejlesztésének egyik legfontosabb nemzetközi fóruma lett a Berlinale keretében rendezett szakmai vásár és Dieter Kosslickhoz fűződik a többi között a Berlinale Talents (A Berlinale Tehetségei) nevű kezdeményezés, amely a feltörekvő filmes nemzedék fontos platformjává érett - emelte ki a Berlin melletti Potsdamban működő stúdió vezetősége.

A Berlinale jövőjéről egy november 24-én megjelentetett kiáltvány révén indult vita. A dokumentum szerint - amely 79 filmrendező aláírásával jelent meg - a fesztivál "programjának megújulására és méregtelenítésére" van szükség.

A szemlét évek óta bírálják a többi között azért, mert kevés az Oscar-esélyes "húzófilm". Ezzel kapcsolatban a
velemenyezd, 2017. november 29. szerda, 18:24
Berlinale - Tom Tykwer lesz a zsűri elnöke 2018-ban
A Berlinalén a többszörösen díjazott és nemzetközileg elismert filmes 1992 óta hat filmet mutatott be.

"Tom Tykwer az egyik legkiemelkedőbb német rendező, és nemzetközi színtéren is a nagy filmművészek közé tartozik. Különleges tehetségét és innovativitását számos filmes műfajban megmutatta. Tom Tykwer személyében nagyszerű zsűrielnököt sikerült megnyernünk a 2018-as Berlinale számára" - idézi Dieter Kosslickot, a Berlinale igazgatóját a filmfesztivál csütörtöki közleménye.

Tykwer 1993-ban készítette első, Die tödliche Maria című játékfilmjét, majd produkciós céget alapított X Filme Creative Pool néven. Az ő forgatókönyvéből készült Az élet egy kártyavár című film, amely az 1997-es Berlinalén is szerepelt. Rendezőként jegyezte az 1997-es Téli alvókat és az 1998-ban bemutatott Lé meg a Lolát, amely a nemzetközi áttörést is meghozta számára.

Első idegen nyelvű filmje a 2002-es A gyilkosok is a mennyországba mennek volt, amelynek főszerepét Cate Blanchett játszotta. Ezt követte Patrick
velemenyezd, 2017. november 02. csütörtök, 18:13
Berlinale - Havas Ágnes: nagy szeretettel fogadták Berlinben Enyedi Ildikó új filmjét
A Berlinalén szereplő magyar alkotók tiszteletére rendezett fogadáson adott nyilatkozatában Havas Ágnes kiemelte, hogy nagy tekintélyt, komoly presztízst jelent a meghívás a legjobb filmek járó Arany Medvéért és a különböző alkotói kategóriákban odaítélt Ezüst Medvékért versenyző alkotások mezőnyébe.

A 18 év után új nagyjátékfilmmel visszatérő Enyedi Ildikó munkáját nemcsak a közönség és a kritika fogadta elismerően. A fesztivál igazgatója, Dieter Kosslick a világpremieren "gratulált és azt mondta, hogy ez a film remek befektetés volt" - emelte ki a filmalap vezetője.

Mint mondta, az Oscar-díjjal kitüntetett Saul fia sikere "fölfelé húzza a magyar filmet", és az alkotók így "érzik, hogy el tudnak jutni akár a Berlinale színpadáig is".

A magyar filmművészet "nagyon jó éveit éljük, és büszke vagyok arra, hogy ez a Magyar Nemzeti Filmalap időszakában történik" - mondta Havas Ágnes a szombat esti fogadáson, rámutatva, hogy az idén is van Oscar-jelölt magyar alkotás,Deák Kristóf Mindenki című
velemenyezd, 2017. február 12. vasárnap, 12:35
Berlinale - A Django című filmmel nyílik meg a fesztivál
világhírű dzsesszzenészről és a nácik által megszállt Párizsból való 1943-as meneküléséről szól.

Jean Baptiste "Django" Reinhardt a belgiumi Liberchies-ben, nomád, vándorló roma családban született 1910-ben, de ifjúsága nagy részét már Párizs környéki cigánytáborokban töltötte. A második világháború idején szinti származása miatt üldözték és zaklatták a nácik.

"Django Reinhardt az európai dzsessz egyik legkiválóbb előfutára és a szinti szving alapítója volt" - emlékezetett közleményében Dieter Kosslick, a filmfesztivál igazgatója, hozzátéve, hogy a zenészről szóló film megindító történet a túlélésről és lebilincselően mutatja be a muzsikus mozgalmas életének egyik fejezetét.

Etienne Comar többek közt olyan filmek forgatókönyvírójaként és producereként vált ismertté, mint az Emberek és istenek, a Szerelem a hatodikon, az Ízek palotája vagy a Timbuktu.

Rendezői bemutatkozásában Reda Kateb alakítja Djangót. A film fontosabb szerepeiben Cécile de France, Alex Brendemühl és Ulrich Brandhoff
velemenyezd, 2017. január 04. szerda, 12:51
Berlinale - Paul Verhoeven vezeti a nemzetközi zsűrit
"Paul Verhoevennel olyan zsűrielnökünk lesz, aki Európában és Hollywoodban is sokféle zsánerű filmeken dolgozott. Kreatív, sokoldalú tehetsége, merész kísérletező kedve tükröződik munkáiban" - méltatta Verhoevent Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.

A berlini filmmustra 2013-ban már vendégül látta a világhírű filmest. Verhoeven akkor munkamódszereibe, valamint európai és amerikai produkciós tapasztalataiba avatta be a fesztivál mesterkurzusának közönségét.

Verhoeven matematika- és fizikatanulmányait követően, a hatvanas évek közepén fordult a filmezés felé. Rendezői karrierje 1969-ben kezdődött a holland televízió számára készített Floris című sorozattal. Filmrendezőként 1971-ben debütált a Bussiness is Bussiness című munkájával, majd 1973-ban forgatta a Turkish Delight című filmjét, amely nagy sikert aratott Hollandiában és a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára is jelölték. A Soldier of Orange című 1977-ben készült filmjét Golden Globe-díjra jelölték.

A nyolcvanas években
velemenyezd, 2016. december 09. péntek, 15:55
Berlinale - Újonnan alapított díjjal jutalmazzák a legjobb dokumentumfilmet a 2017-es fesztiválon
2016-ban összesen 77 dokumentumfilmet és dokumentarista alkotást láthatott a fesztivál közönsége. A fesztivál workshopjain, műhelybeszélgetésein és prezentációin különös figyelmet kaptak a dokumentumfilmek különböző aspektusait érintő diskurzusok.

"A Glashütte Original Documentary Award fontos jelzés a dokumentumfilmes terület számára, egyúttal elismeri és respektálja azoknak a filmeseknek a munkáját, akik nem ritkán nagy személyes kockázatot vállalnak munkájuk elkészítéséért" - fogalmazott Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója.

A német óragyártó, amely korábban is támogatta a fesztivált, 2017-től a Berlinale fő partnerévé lép elő. A gyárban készül majd az a trófea is, amelyet a győztes dokumentumfilm készítője átvehet.

Yann Gamard, a Glashütte Original vezetője úgy fogalmazott, hogy "az órakészítés művészete és a filmkészítés művészete között számos találkozási pont van", ezért a gyár különösen örül annak, hogy jövő évtől nemcsak a Belinale fő támogatói lehetnek, hanem támogatásukat egy
velemenyezd, 2016. szeptember 06. kedd, 15:42
Berlinale - Elkezdődött a 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A német főváros központjában, a Potsdamer Platz mellett álló Berlinale-palotában (Berlinale Palast) megtartott gálán az ötvenes évek Hollywoodjáról készült szatíra több világhírű szereplője is részt vett, köztük Tilda Swinton, Josh Brolin és George Clooney, aki feleségével, Amal Clooney-val érkezett a megnyitóra.

Michael Müller berlini kormányzó polgármester és Monika Grütters szövetségi kulturális államminiszter köszöntője után Dieter Kosslick fesztiváligazgató a nemzetközi zsűri elnökét, Meryl Streep amerikai színésznőt szólította a színpadra, aki hosszú karrierje során először vállalt zsűrizést. A háromszoros Oscar-díjas művész rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte a feladatot. "Zsűrielnökként két szavazatom van, úgyhogy legyetek rendesek velem" - tette hozzá.

A tíznapos fesztiválon 436 filmet mutatnak be. A relatív többség - mintegy 150 alkotás - német, vagy német közreműködéssel készült. Ugyanakkor a nagyjátékfilmes mezőnybe csak egy hazai filmet válogattak be, Zohra Nerrached fiatal
velemenyezd, 2016. február 11. csütörtök, 21:57
Képek, videók
Romantik women di Dieter.
cady89
2015. május 16. szombat, 10:03
Dieter Bohlen.jpg
norimano
2009. február 06. péntek, 14:44
Bucsin, Hargita
sanci81
2017. július 19. szerda, 17:22
Bucsin.jpg
irmus
2015. november 24. kedd, 09:00
Bucsin, Hargita
lilagondolatok
2015. június 25. csütörtök, 00:23
A Kisküküllö a Bucsin-tet
farkas1945
2014. január 08. szerda, 13:02
Erdély ;a Bucsin-tetö.jpg
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:50
Bucsin-tetö , az öreg-fa.
farkas1945
2013. december 06. péntek, 12:47
Bucsin villa.jpg
farkas1945
2010. október 31. vasárnap, 22:20
080609Bucsin 101.jpg
lordzumm
2010. október 24. vasárnap, 06:21
080609Bucsin 063.jpg
lordzumm
2010. október 24. vasárnap, 06:21
Solaris Kollár-Bogdán.jpg
agica2004
2018. március 01. csütörtök, 21:35
Nagyatád-Hotel Solar.jpg
menusgabor
2017. szeptember 03. vasárnap, 18:58
Ngyatád-Hotel Solar.jpg
menusgabor
2017. szeptember 03. vasárnap, 18:54
Nagyatád-Hotel Solár.jpg
menusgabor
2017. szeptember 03. vasárnap, 18:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.