Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 08:27 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Épület nélkül is aktív a Néprajzi Múzeum
Granasztói Péter főmuzeológus hangsúlyozta, hogy a Néprajzi Múzeum története szorosan kapcsolódik a Városligethez, hiszen az ott megrendezett milleniumi nagykiállításon jött létre az első néprajzi tárlat 24 magyarországi vármegye tipikus házaival, majd 1906 és 1924 között a (későbbi Petőfi Csarnok helyén állt) Iparcsarnok épületében működött a múzeum.

Kemecsi Lajos főigazgató hozzátette: az elmúlt 150 évben nem volt még példa arra, hogy a Néprajzi Múzeum céljaira készült volna épület, most azonban a Liget Budapest projekt keretében kettő is épül: a múzeum jövőbeni otthona az Ötvenhatosok terén, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Szabolcs utcában.

Az intézmény munkatársai ezért egy időben dolgoznak a költözés előkészítésén, az új állandó kiállítás megtervezésén, az épület nélküli jelenlét biztosításán és a tudományos projekteken - jegyezte meg.

A főigazgató beszámolója szerint eddigi Kossuth téri otthonuk - melyet a Kúria kap vissza - azért zárt be már hónapokkal ezelőtt, mert az ottani raktárakban őrzött csaknem 200 ezer tárgy digitalizálásához, QR-kóddal való ellátásához szükség van az eddigi kiállítási és közönségforgalmi terekre is.

Rövidesen elkészül ugyanis az OMRRK, ahol a jövőben az eddig a Kossuth téren és a Néprajzi Múzeum által bérelt törökbálinti raktárban őrzött műtárgyakat is világszínvonalú körülmények között tudják majd tárolni - hangsúlyozta.

Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum nyári programjai közül kiemelte a Liget Budapest ArtParkot, amely szombaton a Városligetben már az intézmény leendő gyermek- és ifjúsági múzeumának tematikájába enged bepillantást.

Mint hozzáfűzte, ezúttal is jelen lesznek a Művészetek Völgyében: július 20. és 29. között Taliándörögdön, az interaktív Etno Ligetben a múzeum leendő látványraktára mutatkozik majd be. A Néprajzi Múzeum az idei Sziget fesztiválon is képviselteti magát augusztus 8. és 15. között, hagyományos módon a párizsi Migrációkutató Múzeummal és újdonságként az UNICEF-fel együttműködve.

Kemecsi Lajos felhívta a figyelmet a Néprajzi Múzeum napokban megjelent, Nyitott múzeum címen tanulmánykötetére is. A mai közönség és tudományosság igényeit egyaránt kiszolgáló, korszerű múzeumok módszertani kézikönyvének szánt kötet online változata is elérhető a www.neprajz.hu honlapon, számos friss digitális tartalom mellett.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az OMRRK építése az ütemterv szerint halad, már a komplexum bokrétaünnepségét is megtartották, a Néprajzi Múzeum leendő otthonának pedig a mélyépítési munkálatai zajlanak jelenleg.

Az épület kiviteli tervei természetesen már rendelkezésre állnak, az építészekkel finom részletekkel, például a kerámiatér elrendezésével kapcsolatban folynak még egyeztetések - számolt be.

Mint hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok alapján egy hasonló színvonalú és nagyságrendű épület a nyitás utáni esztendőkben évi 100-150 ezerrel több látogatót vonz, kiemelte azonban, hogy a Néprajzi Múzeum ennek ellenére inkább a kiállításaival és programjaival szeretné becsalogatni a közönséget.

Már most számos igen neves külföldi intézmény jelentkezik, hogy kiállításokkal mutatkozhasson be a Néprajzi Múzeum leendő épületében, egyes partnerekkel előrehaladott tárgyalások is folynak erről - árulta el Kemecsi Lajos.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:12
Címkék: Néprajzi Múzeum, Granasztói Péter, Petőfi Csarnok, Kemecsi Lajos, Liget Budapest, Országos Múzeumi Restaurálási,
Kommentek
Múzeumok éjszakája - Időutazás Hódmezővásárhely múzeumaiban és templomaiban
során kérdéseket, furfangos fejtörőket kell megválaszolniuk, bátorságpróbákat kiállniuk a vállalkozó szellemű indulóknak, a valamennyi feladatott sikerrel teljesítők pedig ajándékot kapnak.

A múzeumba igyekvőket a sétálóutcán egész este kun hagyományőrzők és vásári forgatag fogadja: megelevenedik a Hód-tavi csata, az ifjak bajvívóiskolában képezhetik magukat, a kíváncsiak pedig élménystandokon ismerkedhetnek például a tűzcsiholással. A közgyűjteményben különleges tárlatvezetéseket szerveznek a néprajzi, régészet és helytörténeti gyűjteményben és előadás hangzik el a vásárhelyi hagyományos népi gyógyászatról.

Az Alföldi Galériában Zsila Sándor fotóművész tart alkotói tárlatvezetést, a szerb ortodox templom ikonjait is az esti fények között mutatják be, a Szentháromság templomban pedig többek között bibliakiállítás nyílik. Az Emlékpont gyűjteményét rendhagyó tárlatvezetéseken ismerhetik meg az érdeklődők, és a Népművészeti tájház kiállításai is az egész este folyamán látogathatók.

A rendezvényt
velemenyezd, 2018. június 21. csütörtök, 11:53
Huszonnégy település összefogásával rendezik meg a göcseji dombérozót Zala megyében
kilenc napon át zajlanak az események. Július 13-án "dombérozó dobbantót" rendeznek: a Barabásszegi Vendégház és Turista Pihenőhelyen megalkotják a rendezvény logóját, az est vendége lesz a Harangláb Népzenei Együttes.

A rendezvényt július 14-én, a tradicionális nyári munkához kapcsolódó aratónapokon nyitják meg Nován. A fesztivál napjain a göcseji falvakban templomi koncertekkel, kiállításokkal, színházi előadásokkal, mesterségbemutatókkal, játszóházzal és mesetanodával várják a látogatókat. Néprajzi, népdalos és néptáncos esteket rendeznek és felidézik a göcseji lakodalmas hagyományokat.

Gyalogos és biciklistúrákat szerveznek, a családi csillagtúra egyik feladata az éjszakai állathang-felismerés lesz. A falvakba betérő vendégeket tájjellegű étkekkel, kemencében sült kenyérrel, langallóval, rétesekkel kínálják - sorolta Magai Ágota.

Dobronhegyen, a Balázsfa-hegyen az Öreghegy Megmentéséért Egyesület kilenc napon át várja néptánccal, gasztronómiával és borokkal az érdeklődőket. Káváson
velemenyezd, 2018. június 19. kedd, 14:51
Több mint öt ezren látogattak el a Városligetben rendezett családi fesztiválra
A rendezvényen színes programokkal várta a látogatókat a Szépművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Fővárosi Nagycirkusz és a Magyar Zene Háza is - olvasható az eseményt szervező cég közleményében.

A program célja a megújuló Városliget népszerűsítése volt. Az akadálymentesített rendezvényen az érdeklődők a családi játékok mellett megismerkedhettek a hangszerkészítés fortélyaival, hallgathattak székelyföldi meséket, emellett bábjátékok, ügyességi próbák várták az érdeklődőket.

Az állatkert sátrában állati történetekre felfűzött meséket hallgathattak a gyerekek és körbejárhatták a Holnemvolt Vár titkait. A Néprajzi Múzeum gyerekbarát programokkal várta a családokat, a Magyar Zene Háza állomásán pedig bárki alapíthatott családi zenekart és saját hangszert is készíthetett. A Szépművészeti Múzeum festményei is "kiköltöztek" a parkba, a Fővárosi Nagycirkusz programjain pedig hétpróba várta a gyerekeket.

A rendezvényen több társadalmi szervezet is bemutatkozott.
velemenyezd, 2018. június 16. szombat, 18:02
Múzeumok éjszakája - Tárlatvezetések, csillagles és alkonyi vártúra Szolnokon
Katalin Matild grafikusművész és Danyi Zsuzsanna mesemondó homokanimáció-bemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

Az idei rendezvényen is lesz kézműves termékek vására, valamint kézműves foglalkozásokat is tartanak.

Vincze Rita, a Szolnoki Galéria vezetője elmondta: a múzeumok éjszakáján tekinthető meg utolsó alkalommal a "Szép asszonyt magáért, rossz kocsit vasáért pártolják" című, újrahasznosított tárgyakat felvonultató kiállítás a galériában.

Gecse Annabella, a Damjanich János Múzeum néprajzi osztályának vezetője elmondta: csaknem negyven éve, hogy a Szolnoki Galériában Szabó László és Gulyás Éva kezdeményezésére 1979-ben megrendezték az első Alföldi Fazekas Triennálét. A Mezőtúron megrendezett kiállítást, a harmincnyolc alkotó munkájából álló XIV. Alföldi Fazekas Triennálé anyagát, a Szolnoki Galériában is bemutatják július közepén - közölte.

Barláné Kulánda Krisztina múzeumpedagógus elmondta: június 20-án, szerdán folytatják a Tabáni mesék című programsorozatot a Tabáni
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:51
Karcagi vagy kun hímzés
A Néprajzi Lexikon ilyen szűkszavúan nyilatkozik a kun hímzésről : ,,A Nagykunságban készített szabadrajzú és szálánvarrott kisszámú párnavéghímzés elnevezése.". Feltehetően legkorábbi hímzéseink. A kunhímzés párnavégeken maradt ránk. Amit ma a múzeumi gyűjteményekből ismerünk nagyrészt Györffy István gyűjtőmunkájának eredményeként maradt fenn. A kunhímzés kompozíciója és színösszetétele a Nagykunságon jellemző, eltér mind az Észak-Magyarországon, mind pedig a Dél-Alföldön előforduló hímzéstől. A Nagykunságon ismert motívumok és a tatár hímzés hasonlósága sokakat foglalkoztat, de máig. rejtély, hogy miként őrződnek meg a színek és formák, a kun műveltségnek a hagyatéka. Nem tudjuk, hogy mi lehet a magyarázata annak, hogy közel nyolcszáz évvel a kunok bejövetelét követően újra és újra feltámad a díszítőművészetnek ez az ága.

Az e korból megmaradt gyapjúfonállal -
tunkiss, 2018. június 10. vasárnap, 20:00
Múzeumok éjszakája - Mintegy száz program lesz Pécsen, a rendezvény kiemelt helyszínén
hadtörténeti előadások és fegyverbemutató, zseblámpás tárlatvezetés és interaktív foglalkozások színhelye lesz. A Mecseki Bányászati Kiállításon folyamatos tárlatvezetések és kézműves programok, a Szerecsen Patikamúzeumban pedig gyógytea-kóstoltatás, gyógyfőzet- és gyógybalzsam-készítés várja az érdeklődőket.

A Természettudományi Múzeum tereire és udvarára családi, közösségi programokat szervez a JPM. A helyszínen állatbemutatókat, játszóházakat, méhészbemutatót és viaszöntést is tartanak.

A Néprajzi Múzeum "pajzán vásári zenés komédiával", betegségűző almasütéssel, hímzésbemutatóval és ehhez kapcsolódó időszaki tárlattal, búzaőrléssel, csuhézással, kézműves vásárral, családi kvízzel készül június 23-ára.

A pécsi Múzeumok utcájának belső tereiben, kertjeiben több helyen fényfestés kölcsönöz majd különleges hangulatot. Az éjszakát Szent Iván-éji tűzugrás, tűzzsonglőrök, valamint újdonságként táncház zárja majd.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere a keddi eseményen mondott
velemenyezd, 2018. június 05. kedd, 18:46
Tájházak és népi együttesek mutatkoznak be a szentendrei Skanzenben
Az eseményen a magyarországi tájházak és hagyományőrző népi együttesek többek között kóstolóval, tánc- és viseletbemutatóval, helyi termékekkel mutatkoznak be.

A látogatók a vidéken megőrzött, generációkat összekötő néprajzi örökség mellett a tájházakban újra megélt hagyományokkal ismerkedhetnek meg - olvasható a Szabadtéri Néprajzi Múzeum MTI-hez eljuttatott közleményében.

A színpadon a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség hagyományéltető együtteseinek előadásában láthatnak az érdeklődők szőlőpásztorkodást, újasszony-avatást, aratási szokásokat - táncban elbeszélve.

A Skanzen portáin nemcsak viseleteket, hajfonásokat csodálhatnak meg és próbálhatnak ki a látogatók, de ügyességi játékok mellett bepillanthatnak kézműves mesterségek kulisszatitkaiba is. A kékfestő mesterséget a szegedi Napsugaras Tájház, a népi fazekasságot a Hajdúszoboszlói Fazekasház, a bútorfestést a Hartai Tájház hozza el a Skanzenbe.

A gasztronómiai hagyomány sem maradhat ki a látnivalók közül. Szlovák
velemenyezd, 2018. június 03. vasárnap, 21:02
Képek, videók
zejecar néprajzi múzeum
lacipecsenye
2012. október 02. kedd, 10:51
tihany néprajzi múzeum
lacipecsenye
2012. július 31. kedd, 09:58
Amazonia_Neprajzi_Muze um_
andomanyi
2012. május 27. vasárnap, 13:07
Néprajzi Múzeum.jpg
agica2004
2011. január 07. péntek, 14:12
néprajzi muzeum.jpg
jakabgasparne
2008. február 09. szombat, 15:05
Néprajzi Muzeum
agica2004
2007. február 23. péntek, 11:59
Bp Néprajzi Muzeum.jpg
agica2004
2006. szeptember 24. vasárnap, 17:19
Néprajzi pályázati kiírás
furaila
2016. november 29. kedd, 15:01
Néprajzi pályázati felhív
furaila
2015. február 09. hétfő, 11:22
magyar-neprajzi-lexiko n.j
menusgabor
2015. január 20. kedd, 13:37
Néprajzi-1.jpg
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 21:55
Néprajzi kiállítás (2).JP
drozdikata
2011. november 15. kedd, 19:27
Néprajzi kiállítás (1).JP
drozdikata
2011. november 15. kedd, 19:27
Szabadtéri Néprajzi Múzeu
dandej
2011. április 15. péntek, 18:45
Görög folklór a Néprajzi
dandej
2011. április 15. péntek, 18:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.