Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:07 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Épület nélkül is aktív a Néprajzi Múzeum
Granasztói Péter főmuzeológus hangsúlyozta, hogy a Néprajzi Múzeum története szorosan kapcsolódik a Városligethez, hiszen az ott megrendezett milleniumi nagykiállításon jött létre az első néprajzi tárlat 24 magyarországi vármegye tipikus házaival, majd 1906 és 1924 között a (későbbi Petőfi Csarnok helyén állt) Iparcsarnok épületében működött a múzeum.

Kemecsi Lajos főigazgató hozzátette: az elmúlt 150 évben nem volt még példa arra, hogy a Néprajzi Múzeum céljaira készült volna épület, most azonban a Liget Budapest projekt keretében kettő is épül: a múzeum jövőbeni otthona az Ötvenhatosok terén, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Szabolcs utcában.

Az intézmény munkatársai ezért egy időben dolgoznak a költözés előkészítésén, az új állandó kiállítás megtervezésén, az épület nélküli jelenlét biztosításán és a tudományos projekteken - jegyezte meg.

A főigazgató beszámolója szerint eddigi Kossuth téri otthonuk - melyet a Kúria kap vissza - azért zárt be már hónapokkal ezelőtt, mert az ottani raktárakban őrzött csaknem 200 ezer tárgy digitalizálásához, QR-kóddal való ellátásához szükség van az eddigi kiállítási és közönségforgalmi terekre is.

Rövidesen elkészül ugyanis az OMRRK, ahol a jövőben az eddig a Kossuth téren és a Néprajzi Múzeum által bérelt törökbálinti raktárban őrzött műtárgyakat is világszínvonalú körülmények között tudják majd tárolni - hangsúlyozta.

Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum nyári programjai közül kiemelte a Liget Budapest ArtParkot, amely szombaton a Városligetben már az intézmény leendő gyermek- és ifjúsági múzeumának tematikájába enged bepillantást.

Mint hozzáfűzte, ezúttal is jelen lesznek a Művészetek Völgyében: július 20. és 29. között Taliándörögdön, az interaktív Etno Ligetben a múzeum leendő látványraktára mutatkozik majd be. A Néprajzi Múzeum az idei Sziget fesztiválon is képviselteti magát augusztus 8. és 15. között, hagyományos módon a párizsi Migrációkutató Múzeummal és újdonságként az UNICEF-fel együttműködve.

Kemecsi Lajos felhívta a figyelmet a Néprajzi Múzeum napokban megjelent, Nyitott múzeum címen tanulmánykötetére is. A mai közönség és tudományosság igényeit egyaránt kiszolgáló, korszerű múzeumok módszertani kézikönyvének szánt kötet online változata is elérhető a www.neprajz.hu honlapon, számos friss digitális tartalom mellett.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az OMRRK építése az ütemterv szerint halad, már a komplexum bokrétaünnepségét is megtartották, a Néprajzi Múzeum leendő otthonának pedig a mélyépítési munkálatai zajlanak jelenleg.

Az épület kiviteli tervei természetesen már rendelkezésre állnak, az építészekkel finom részletekkel, például a kerámiatér elrendezésével kapcsolatban folynak még egyeztetések - számolt be.

Mint hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok alapján egy hasonló színvonalú és nagyságrendű épület a nyitás utáni esztendőkben évi 100-150 ezerrel több látogatót vonz, kiemelte azonban, hogy a Néprajzi Múzeum ennek ellenére inkább a kiállításaival és programjaival szeretné becsalogatni a közönséget.

Már most számos igen neves külföldi intézmény jelentkezik, hogy kiállításokkal mutatkozhasson be a Néprajzi Múzeum leendő épületében, egyes partnerekkel előrehaladott tárgyalások is folynak erről - árulta el Kemecsi Lajos.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 13:12
Címkék: Néprajzi Múzeum, Granasztói Péter, Petőfi Csarnok, Kemecsi Lajos, Liget Budapest, Országos Múzeumi Restaurálási,
Kommentek
Múzeumok a pedagógusokért - országos projektbemutató körút pedagógusok részére
mintaprojektekről, illetve az iskolai osztályok múzeumlátogatásának megtervezését megkönnyítő Múzeumi a la carte adatbázisról is, mely a projektnek köszönhetően megújul.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban elinduló bemutatókörút érdeklődői azt is megtudhatják, hogy az október 1-jén induló Múzeumok Őszi Fesztiváljára milyen pedagógusoknak, illetve iskolai osztályoknak szóló programokkal, érdekességekkel készülnek a hazai muzeális intézmények.

A 2017. február 1-én indult, kiemelt uniós projektet a Szabadtéri Néprajzi Múzeum mint konzorciumvezető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével valósítja meg 36 hónap alatt. A projekt célja a múzeumi és könyvtári terület intézményeinek és szakembereinek felkészítése arra, hogy választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra, az oktatási területet segítve hozzájárulhassanak a korai iskolaelhagyók számának csökkenéséhez, a felsőfokú végzettségűek arányának növekedéséhez, hosszú távon pedig a lakosság munkaerő-piaci lehetőségeinek
velemenyezd, 2018. szeptember 10. hétfő, 11:11
Liget Budapest - Új ifjúsági sportpálya a Városligetben
A 200 méteres futókörrel, távolugró gödörrel és két multifunkciós labdapályával, kültéri eszközökkel, valamint illemhellyel is ellátott sportpálya a Liget Budapest projekt keretében készült el a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első ütemében. A beruházás során a terület növényzetét is teljes körűen rehabilitálták - mondta el az MTI-nek a szerdai átadón a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Gyorgyevics Benedek hozzátette: a tervezés során törekedtek arra, hogy az iskolák számára könnyen megközelíthető helyszínen hozzák létre a sportpályákat, melyeken kispályás focihoz, kosárlabdához és kézilabdához is találhatnak majd felfestést a sportolni vágyók, és zárható rekeszekkel ellátott utcabútorok is lesznek majd a terepen, hogy értéktárgyaikat is biztonságos helyen tudhassák játék közben.

Mint hangsúlyozta, a sportpálya az idei tanév kezdetétől a környék iskoláit szolgálja, tanítási időn kívül azonban bárki látogathatja, aki testmozgásra vágyik a ligetben.

A most átadott ifjúsági
velemenyezd, 2018. augusztus 29. szerda, 11:33
Kárpátalja okt 3-10 ig.
lehet nem kellene belevágni mostani állapotomban , de még a válltörés előtt lett lefixálva és addig majd csak javul még a helyzet !!!

Budapest- Beregsurány- Beregszász
a.i.1. (múzeum, templomok, Rákóczi tér stb.)
a.i.2. Szállás Benén.
2. nap Ungvár ( vár, szabadtéri néprajzi múzeum, belváros, görög katolikus
a.i.1. székesegyház stb.) Munkács ( Zrínyi Ilona vára, belváros stb.) - Bene
3. nap Vereckei-hágó ( rövid séta felfelé az emlékműhöz. Szolyva - emlékmű -
a.i.1. Beregvár (Schönnborn grófok kastélya kívülről, kastélypark) - Bene.
4. nap Máramarosi havasok: Nagyszőlős ( Perényi kastély kívülről) Iza rutén
a.i.1. falu: vesszőből font termékek. Felsőszinevér, Szinevéri-tó ( rövid séta
a.i.2. a tengerszemnél) - Bene.
5. nap Elutazás Benéről - Csetfalva ( fatornyú református templom).
a.i.1. Tiszaújlak emlékmű, Beregszász - / Vásárlási lehetőség/ - Beregsurány - Budapest.
a.i.2. Érkezés az esti
eva0817, 2018. augusztus 28. kedd, 06:39
Liget Budapest - Rövidesen megkezdődik a Magyar Zene Háza építése
A Liget Budapest Európa legnagyobb, kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek megvalósítása már megkezdődött: zajlik például a Néprajzi Múzeum és a szomszédos mélygarázs építése, az Olof Palme Ház rekonstrukciója, a kutyás élményparkot pedig már át is adták a használóknak - emlékeztetett a beruházás szerdai budapesti sajtótájékoztatóján a projekt miniszteri biztosa.

Baán László kiemelte: a Japán egyik legnevesebb építésze által tervezett épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre úgy, hogy ezzel több ezer négyzetméter, évtizedek óta kerítéssel lezárt zöldterületet is visszaadnak a parknak.

Batta András, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoport vezetője hozzátette: a Városligeti-tó közelében létrejövő intézmény állandó kiállítása interaktív módon mutatja be a zene működését, valamint átfogó magyar és egyetemes zenetörténeti képet ad a látogatónak, az első időszaki tárlat pedig a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit tekinti majd át.

Az élményalapú zenei
velemenyezd, 2018. augusztus 22. szerda, 11:01
Magyar rekord: 326-an ropták a Mikepércsi csárdást Debrecen főterén
Béres András néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, néptánc-koreográfusra, a virágkarnevál megálmodójára születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői.

A Mikepércsi csárdás koreográfiája 1950-ben készült Béres András néprajzi gyűjtései nyomán. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Debreceni Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra "felfedezték" az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. 2009-ben pedig - rekordot elérve - 318 táncos ropta egyszerre a mikepércsi sportpályán a csárdást.

A karneváli hét keretében pénteken délután Nagytemplom előtti Kossuth téren gyűlnek össze a néptáncosok, hogy túlszárnyalják a 2009-es sikert.

Több mint húsz település táncosai vettek részt a különleges produkcióban: ott voltak a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Néptáncegyüttes, Mikepércs néptánc tagozatos diákjai,
velemenyezd, 2018. augusztus 18. szombat, 11:53
Az elmúlt századok férfivilágáról nyílik kiállítás Hódmezővásárhelyen
kiállítás a férfiélet legkülönbözőbb emlékeit mutatja be a gyerekkor játékaitól kezdve a viseleti darabokon és munkaeszközökön át egészen a szimbolikus jelentőséggel bíró tárgyakig. Ilyen, a tulajdonosának egy-egy kisközösségen belül betöltött helyét jelző tárgy volt a festett és faragott gondolkodószék, az értékes zsebóra vagy a mívesen megmunkált pipa, melyekből több is látható a közgyűjtemény egyik földszinti kiállítótermében.

A szeptember végéig megtekinthető tárlat anyagának 90 százaléka a múzeum néprajzi gyűjteményéből származik, ezeket magánszemélyek által felajánlott tárgyak, dokumentumok, fényképek egészítik ki. A tárolókban bemutatott darabok némelyikéhez a kiállítást előkészítő kutatások során személyeket, történeteket kapcsoltak, ezzel is bepillantást engedve az 1800-as, 1900-as évek hódmezővásárhelyi társadalmába.

A tárlat egyik legszebb darabja egy 1860 körül Pesten kézzel készített ezüst zsebóra, Kaul Constantin órásmester munkája. Szintén különleges az a cifraszűr, melyet a város
velemenyezd, 2018. augusztus 01. szerda, 14:21
Sziget - Társadalmi célú üzeneteket is népszerűsítenek
Az idén 25 éves Szigetre, amely augusztus 8-tól 15-ig tart, életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van. A kezdeményezés főbb céljai közé tartozik az erőszak- és félelemnélküliség, az élhető Föld, az alapvető emberi jogok érvényesülése, az előítéletek, a kirekesztés megszüntetése - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az Afro-Latin-Reggae Faluban például például One hour - One love címmel naponta kezdődnek beszélgetések, melyek témái - egyebek mellett - az ökoszisztéma megóvása, a környezettudatos fogyasztás és életmód, a klímaváltozás, de vizsgálják a rasszizmus és tolerancia, nacionalizmus és multikulturalizmus, migráció és integráció kérdéseit is.

Az egyik leglátványosabb program a Szigeten a Nagy Utcaszínház. Idén a Wired Aerial Theatre angol társulat As the world tipped című előadása is látható lesz, mely a környezettudatosság fontosságára hívja fel a figyelmet.

A Sétáló utcaszínházak közt érkezik a Kamchátka társulat, előadásuk az emberi
velemenyezd, 2018. július 27. péntek, 15:33
Mintegy nyolcezer diák vett részt a Mozaik Múzeumtúra programjain
A program célja, hogy közelebb vigye a diákokat a múzeumok világához és megkedveltesse velük a múzeumba járást - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Az edukációs foglalkozás során a Bélyegmúzeum, a Diósgyőri vár, a Katonai Emlékpark Pákozd, a Leskowsky Hangszergyűjtemény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma, a Magyar Természettudományi Múzeum, az MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Postamúzeum, a Reptár - Szolnoki repülőmúzeum, valamint a Siklósi Vár múzeuma tartott interaktív foglalkozásokkal.

Egy-egy alkalommal minimum öt múzeum képviseltette magát, amelyek változatos programokon keresztül igyekeztek közelebb vinni az általuk képviselt tematikát a 10-14 év közötti diákokhoz.

A különböző emlékévekhez is kapcsolódtak feladatok, vetélkedők: első alkalommal Arany János születésének 200., a második tanévben pedig a reformáció 500. évfordulójához. A diákok a
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:16
Képek, videók
zejecar néprajzi múzeum
lacipecsenye
2012. október 02. kedd, 10:51
tihany néprajzi múzeum
lacipecsenye
2012. július 31. kedd, 09:58
Amazonia_Neprajzi_Muze um_
andomanyi
2012. május 27. vasárnap, 13:07
Néprajzi Múzeum.jpg
agica2004
2011. január 07. péntek, 14:12
néprajzi muzeum.jpg
jakabgasparne
2008. február 09. szombat, 15:05
Néprajzi Muzeum
agica2004
2007. február 23. péntek, 11:59
Bp Néprajzi Muzeum.jpg
agica2004
2006. szeptember 24. vasárnap, 17:19
Néprajzi pályázati kiírás
furaila
2016. november 29. kedd, 15:01
Néprajzi pályázati felhív
furaila
2015. február 09. hétfő, 11:22
magyar-neprajzi-lexiko n.j
menusgabor
2015. január 20. kedd, 13:37
Néprajzi-1.jpg
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 21:55
Néprajzi kiállítás (2).JP
drozdikata
2011. november 15. kedd, 19:27
Néprajzi kiállítás (1).JP
drozdikata
2011. november 15. kedd, 19:27
Szabadtéri Néprajzi Múzeu
dandej
2011. április 15. péntek, 18:45
Görög folklór a Néprajzi
dandej
2011. április 15. péntek, 18:44
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.