Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 21:47 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Asztúria hercegnője-díj - Reinhold Messner és Krzysztof Wielicki hegymászók a sport kategóriai idei nyertesei
A döntőbizottság a méltatásban kiemelte "felülmúlhatatlan" sportpályafutásukat, amellyel hozzájárultak az alpinizmus történetéhez.

A díjjal el kívánják ismerni társadalmi és humanitárius tevékenységüket, továbbá a hegymászás értékeinek terjesztésében végzett munkájukat, amelyek "példává tették őket az emberiség számára", tetteik pedig fennmaradnak a jövő generációk emlékezetében - hangsúlyozta a zsűri.

A 73 éves Reinhold Messner volt az első olyan hegymászó, aki meghódította a föld összes, 8000 méternél magasabb hegyét. 1986-re teljesítette mind a 14 csúcs elérését.

A 68 éves Krzysztof Wielicki az ötödik azon hegymászók sorában, akiknek sikerült ugyanez a teljesítmény. Ráadásul ő volt az első a világon, aki télen jutott fel a világ legmagasabb hegyére, a 8848 méteres Everestre 1980-ban.

A sport kategória idei győzteseit 12 nemzet 21 jelöltje közül választotta ki a zsűri, egyhangú döntéssel.

A díjat 1987-es alapítása óta most először kapják meg hegymászók.

Tavaly az All Blacks új-zélandi rögbiválogatott vehette át a kitüntetést, amelyet korábban a spanyol futballválogatott, a New York City Marathon, és a spanyol teniszcsillag, Rafa Nadal is megkapott.

Az Asztúria hercegnője-díjat minden évben nyolc kategóriában ítélik oda.

Idén az eddig bejelentett díjazottak: Marin Scorsese amerikai filmrendező a művészeti kategória, Alma Estela Guillermoprieto mexikói újságíró a kommunikáció és humántudományok kategória, valamint az AMREF Health Africa nevű afrikai orvosi és kutatói alapítvány a nemzetközi együttműködés kategória nyertese.

A kitüntetettek egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forint) vehetnek át az uralkodótól az októberi díjátadón Oviedóban.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 14:52
Címkék: Asztúria hercegnője-díj, Reinhold Messner, Krzysztof Wielicki, York City Marathon, Rafa Nadal, Asztúria hercegnője-díjat,
Kommentek
Asztúria hercegnője-díj - Az Európai Uniót ismerték el egyetértés kategóriában
Az indoklás szerint az Európai Uniót létrehozó, éppen 60 évvel ezelőtt aláírt Római Szerződéssel megvalósult együttműködés olyan értékeket vezetett be és terjesztett el a világban, mint a szabadság, az emberi jogok és a szolidaritás.

A zsűri kiemelte továbbá, hogy az Európai Unió biztosította az eddigi leghosszabb békeperiódust a modern Európában, eszméi pedig a bizonytalan időkben reményt nyújtanak a jövőt illetően a haladás és jólét példájával.

A jelenleg még 28 tagú, de Nagy-Britannia távozása után 27 tagállamból álló Európai Unióban mintegy 500 millió ember részesül az értékközösségen, a szabadságon és az igazságosságon alapuló európai integráció előnyeiből - áll a zsűri indoklásában.

Az Európai Uniót 2012-ben Nobel-békedíjjal tüntették ki, amiért előmozdította a békét, a megbékélést, a demokráciát és az emberi jogokat Európában.

Az egyetértés kategória győztesét ebben az évben 16 ország 28 jelöltje közül választotta ki a zsűri.

Az elismerést tavaly az SOS Gyermekfalvak
velemenyezd, 2017. június 21. szerda, 15:08
Asztúria hercegnője-díj - A gravitációs hullámok létezését bizonyító kutatókat díjazták kutatás és technológia
tudományos műszere. Az egymilliárd dolláros szerkezet két egyforma, négy kilométer hosszú lézerdetektorból áll, amelyeket a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) és a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) épített abból a célból, hogy a Földet elérő gravitációs hullámok által okozott rezgéseket észleljék. A detektorok egyike a Louisiana állambeli Livingstonban, a másik a Washington állambeli Hanfordban van, és a proton méreténél tízezerszer kisebb változásokat képesek mérni a téridőben.

Az Asztúria hercegnője-díjra ebben a kategóriában idén 17 ország 39 jelöltje volt esélyes. A múlt évben a bionikus végtagokat feltaláló Hugh Herr amerikai mérnök, biofizikus nyerte el az elismerést.

A díjat, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobor és 50 ezer euró (15 millió forint), ősszel vehetik át a nyertesek Oviedóban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol királytól.

Az Asztúria Hercegnője-díjat 36 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria Hercege-díj néven, amelyet tavaly előtt
velemenyezd, 2017. június 14. szerda, 15:13
Asztúria hercegnője-díj - Karen Armstrong brit vallástörténészt díjazták társadalomtudományok kategóriában
Ebben az évben a zsűri 24 jelölt közül választotta ki a brit "gondolkodót és kutatót", aki egyike a világ legnagyobb szaktekintélyeinek a keresztény, a zsidó és az iszlám vallás ismeretében, összehasonlító tanulmányozásában.

Karen Armstrong kitűnik történelmi elemzéseinek mélységével, óriási bibliográfiai és kutatói munkájával, valamint aktív elkötelezettségével az együttérzés, a béke, a szolidaritás morális üzenetének terjesztésében - indokolta döntését a zsűri, megjegyezve, hogy emellett a brit kutató több nemzetközi intézményben is szerepet vállal.

A döntéshozók kiemelték annak a jelentőségét, hogy a vallások tanulmányozása segít megérteni a mai társadalmat és világot.

A 72 éves Karen Armstrong eredetileg nem tudományos pályára készült. Tizennyolc évesen katolikus apáca lett, de hét év után kilépett a rendből és összehasonlító irodalmat tanult az Oxfordi Egyetemen.

Miután lediplomázott, egy lányiskolában tanított, majd 1984-ben dokumentumfilmet készített Szent Pál életéről. Ez a
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 14:13
Asztúria hercegnője-díj - Az Amerikai Hispán Társaságnak ítélték oda az Asztúria-hercegnője díjat nemzetközi eg
Az indoklás szerint a kitüntetéssel kívánják elismerni a New York-i székhelyű intézmény szerepét és több mint száz éve tartó munkáját, amelyet a hispán, azaz spanyol és portugál kulturális értékek közvetítésében, népszerűsítésében, fenntartásában végzett.

A társaságot 1904-ben alapította Archer Milton Huntington, 1908-ban megnyílt a múzeum is, amely ma már több mint 23 ezer, a hispán kultúrához köthető műtárgynak, egyebek mellett képeknek, szobroknak, bútoroknak ad otthont. Ez a legnagyobb Spanyolországon kívüli hispán gyűjtemény a világon.

A társaság épületében könyvtár és oktatási központ is működik, mindez nyilvános és ingyenesen látogatható.

A zsűri 18 jelölt közül választotta ki a kategória győztesét.

Az elmúlt évben az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye (UNFCCC) és a párizsi klímavédelmi megállapodás (COP21) nyerte el az együttműködés kategória díját, tavaly előtt pedig a Wikipédia internetes enciklopédiát jutalmazták az elismeréssel.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35
velemenyezd, 2017. május 17. szerda, 14:03
Asztúria hercegnője-díj - A Les Luthiers argentin zenei formáció nyert kommunikáció és humántudományok kategóri
A spanyol nyelv egyedi alkalmazása, a hangszerek sajátos használata és színpadi jelenlétük nézők százezreit vonzza minden korosztályból - olvasható a zsűri méltatásában, amelyben hangsúlyozták, hogy a Les Luthiers "egy kritikus tükör és a szabadság referenciája a mai társadalomban".

A társulat hat tagja: Marcos Mundstock, Carlos Núnez, Carlos López, Jorge Maronna, Horacio Turano és Martín O'Connor.

1967-ben alakultak Buenos Airesben egyetemi kórusként, amelyek akkoriban nagyon népszerűek voltak. Ötvenéves pályafutásuk alatt több mint 30 előadást állítottak színpadra, és járták be vele a világot, bár célközönségük elsősorban a spanyol anyanyelvű világ. Rendkívül népszerűek Dél-Amerikában, Spanyolországban és az Egyesült Államok egyes részein.

2011-ben Latin Grammy-díjat nyertek.

Műsoraik maguk által írt komikus jelenetekből, zenés betétekből, dalokból állnak, amelyeket gyakran teljesen hétköznapi használati tárgyakból késztett hangszerekkel kísérve adnak elő.

A kommunikáció és
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 15:03
Asztúria hercegnője-díj - William Kentridge nyerte el a művészeti kategória elismerését
dokumentálja az igazságtalanságot és az erőszakot.

Nemzetközi bemutatkozása 1997-ben a rangos kasseli Documenta X kortárs művészeti kiállításon volt, amelyet 1998-ban a Sao Pauló-i, egy évre rá a velencei biennále követett. William Kentridge munkáit azóta a világ legfontosabb múzeumaiban, kiállítótereiben mutatták be. 2010-ben a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MoMA) szentelt retrospektív kiállítást a művésznek, 2011-ben a budapesti Szépművészeti Múzeumban nyílt tárlata.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították eredetileg Asztúria hercege-díj néven, amelyet három éve módosítottak, miután a korábbi trónörökös, Asztúria hercege VI. Fülöp néven király lett, így elsőszülött lányára, Leonorra szállt az Asztúria hercegnője cím.

Az elismerést minden évben nyolc kategóriában ítélik oda, a nyertes egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szobrot és 50 ezer eurót (15 millió forintot) vehet át az uralkodótól az októberi díjátadón.

A művészeti kategória korábbi
velemenyezd, 2017. május 04. csütörtök, 15:02
Asztúria hercegnője-díj - Az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezete kapott díjat az egyetértés kategóriában
között nevelkedhessenek.

A nemzetközi hálózathoz mára 134 országban, köztük Magyarországon, 570 gyermekfalu tartozik, amelyekben csaknem 59 ezer gyerek talált gondoskodásra. Emellett további csaknem 1900 kapcsolódó intézményben, egyebek mellett szociális és egészségügyi központokban, iskolákban, óvodákban, ifjúsági házakban nyújtanak segítséget 490 ezer gyerek, fiatal és fiatal felnőtt számára. Egészségügyi és jótékonysági programjaik több mint másfél millió gyerekhez jutnak el.

Az Asztúria hercegnője-díj zsűrije 33 jelölt közül választotta az SOS Gyermekfalvak nemzetközi szervezetét az egyetértés kategória győzteseként, a jelöltek között szerepelt például a kolumbiai békefolyamat és a spanyol rendőrség.

A kitüntetést, amely egy Joan Miró világhírű képzőművész által tervezett szoborral és 50 ezer euróval (15 millió forint) jár, ősszel adja át Oviedóban egy ünnepi gálán VI. Fülöp spanyol király.

Az Asztúria hercegnője-díjat 35 évvel ezelőtt alapították, eredetileg Asztúria hercege-díj
velemenyezd, 2016. szeptember 06. kedd, 15:02
Képek, videók
A serleg hercegnője.jpg
pacsakute
2017. december 07. csütörtök, 21:51
Az ősz hercegnője.jpg
pacsakute
2015. szeptember 04. péntek, 18:13
Északi sarok hercegnője.j
pacsakute
2013. május 30. csütörtök, 20:50
A fény hercegnője.jpg
pacsakute
2013. május 30. csütörtök, 20:48
9 MIlonka hercegnője l
lovaszmarika
2012. október 24. szerda, 18:39
Levendula hercegnője.jpg
gigi55
2011. május 11. szerda, 12:53
A Tél hercegnője.jpg
gigi55
2011. április 30. szombat, 06:39
Silla hercegnője / Tokmán
pacsakute
2011. január 07. péntek, 23:56
mama hercegnője
kata-50
2010. február 19. péntek, 08:29
hullámok hercegnője.jpg
ildiko04
2010. február 13. szombat, 20:09
34721_fuszerek_hercegn oje
offramaja
2009. május 18. hétfő, 18:29
bölcsesség Reinhold.jpg
agica2004
2007. november 23. péntek, 13:10
przemyslaw-wielicki.jp g
emesi
2010. július 30. péntek, 08:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.