Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 02:58 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fico és Szydlo is bírálta a kohéziós alapok felfüggesztésének elképzelését
A két miniszterelnök a legújabb lengyel-szlovák kormányközi konzultációról számolt be. A sajtókonferencia végén az újságírók a német kormány minap nyilvánosságra hozott elképzeléséről kérdezték a politikusokat. E tervezet szerint Berlin a jogállamisági elvek betartásához kötné az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

"A kohéziós alapok egy szabályos pénzügyi eszköz, nem válhat egyéb ügyletek tárgyává, olyan fegyver, amellyel nem szabad játszadozni" - jelentette ki Rober Fico. "Nagyon veszélyes lenne, ha egy szabályos pénzügyi eszköz, mint amilyenek a kohéziós alapok vagy az EU alapértékeinek egyike, a szolidaritás, a politikai harc eszközeivé válnának" - értékelte Fico.

Elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, mindazonáltal - mint mondta - az EU a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében növekedik az életszínvonal. "Ezért elvből elutasítjuk ennek az eszköznek más célú felhasználását" - jelentette ki.

"Készen állunk észszerű tárgyalásokra" - mondta a 2020-2026-os uniós költségvetési keretre vonatkozóan. Megérti - mondta -, hogy Nagy-Britannia uniós távozása, a Brexit után alacsonyabb összeg fog rendelkezésre állni. "Úgy látjuk viszont, hogy a regionális különbségeket kiegyenlítő kohézió az uniós politika nélkülözhetetlen része" - fűzte hozzá.

Beata Szydlo úgy ítélte meg: a kohéziós alapok kilátásba helyezett felfüggesztése "nyíltan megszegi az uniós alapszerződéseket". Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán - mondta. Rámutatott: Lengyelország évi 200 milliárd zlotyt (mintegy 58 milliárd euró) fizet be az Európai Unió költségvetésébe, amely "ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt".

Mindkét miniszterelnök utalt a visegrádi csoport országaiban tapasztalt gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az egész EU gazdasági motorja, Szydlo pedig "a gazdasági fejlődés bajnokainak" nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az EU-nak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat.

Amint a sajtóértekezleten beszámoltak róla, a kormányközi egyeztetés során többek között az európai helyzetről esett szó. Tárgyaltak a lengyel-szlovák együttműködésről a védelmi ipar, az autógyártás és az informatika terén, valamint az infrastrukturális beruházásokról, ezen belül a két ország gázhálózatát összekötő, a térség energetikai biztonságát javító, az észak-déli gázfolyosó részét képező interkonnektor építéséről is. Ennek létesítésére az Európai Bizottság idén februárban mintegy 108 millió euró értékű támogatást hagyott jóvá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 19:03
Címkék: Rober Fico, Beata Szydlo, Európai Unió, Európai Bizottság, kohéziós alapok, legújabb lengyel-szlovák,
Kommentek
Választás 2018 - Mentelmi joga miatt megszüntette az ügyészség Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását
nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására - tudatta a csoportvezető ügyész.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 16:53
Együtt: a családtámogatások nem jelentenek valódi segítséget
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a párt szerint elsősorban nem a harmadik vagy negyedik gyerek megszületésének támogatására van szükség, hanem azt kellene elérni, hogy az emberek egyáltalán elgondolkodjanak a szülővé váláson, vagyis legalább egy-két gyereket vállaljanak.

A nagycsaládosok jelzáloghitel-tartozásának mérsékléséről úgy vélekedett, hogy több millió embernek nem lakásvásárlásra, hanem megfelelő feltételek melletti lakásbérletre lenne szüksége. Ez segítené a mobilitást az országban és enyhítené a kialakult lakhatási válságot is - tette hozzá.

Megjegyezte, a jelzáloghitelek mérséklése csak a közös háztartásban gyereket nevelő párokra vonatkozik, a Fidesz tehát megint nem foglalkozik az egyedülálló szülőkkel.

Emellett érthetetlen diszkriminációnak tartják azt is, hogy csak a nőkre vonatkozik a diákhitel-tartozások felfüggesztésének, illetve elengedésének lehetősége gyermekvállalás esetén - mondta az ellenzéki politikus.
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 13:21
Külföldi sajtó Magyarországról - Lengyel és brit sajtó a magyar-lengyel kormányfői találkozóról
A jobbközép irányultságú, független napilap szerkesztője, Jedrzej Bielecki felidézte: Orbán Viktor megerősítette szerdán az uniós eljárás végén kiszabható szankcióknak - főként Lengyelország európai tanácsi szavazati joga felfüggesztésének - megvétózását. "Lengyelország védelmében eddig a tagállamok vezetői közül senki nem lépett fel ilyen határozottan" - mutatott rá.

A cikkben idézték ugyanakkor a Visegrad Insight agytröszt vezetőjét, Wojciech Przybylskit, aki szerint a magyar miniszterelnök még változtathat elhatározásán, "amennyiben Párizs és Berlin erős nyomást gyakorol rá".

A lap egyebek mellett kiemeli: Morawiecki budapesti látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök "az EU migrációs politikájának meglehetősen radikális vízióját mutatta be, amelynek szerinte idén le kell győznie a kvóta koncepcióját".

A kommentár szerint Lengyelország és Magyarország szorosan együttműködhet a regionális infrastrukturális fejlesztések, valamint a 2020 utáni uniós költségvetésben rögzítendő kohéziós
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 12:12
Iohannis: Fennáll a kockázata, hogy Romániával szemben is megindítják a 7-es cikk szerinti eljárást
A román elnököt szerdán kérdezték az újságírók az uniós szavazati jog felfüggesztésének kockázatával járó eljárás Romániával szembeni alkalmazásának lehetőségéről, azt követően, hogy az EB aznap bejelentette: a vitatott igazságügyi reform miatt aktiválja Lengyelország ellen az "atomfegyverként" is emlegetett, mindeddig példa nélküli eljárást.

A jobboldali román elnök nem foglalt állást Varsó és Brüsszel vitájában, az EB bejelentése azonban szerinte a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség számára is figyelmeztetés.

"Csak akik a Holdról jöttek, hihetik azt, hogy nem lesz következménye, ha átláthatatlan módon fogadnak el törvényeket" - mondta az elnök, hozzátéve, ezzel Románia megítélését kockáztatják, és megkérdőjeleződik a jogállamiság, ahogyan tavasszal történt a - büntetőjog korrupció elleni szigorán enyhítő, majd a tüntetések hatására visszavont - hírhedt 13-as kormányrendelettel.

Miután múlt héten a kétkamarás román parlament képviselőháza megszavazta az igazságszolgáltatás
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 16:22
A törökországi amerikai képviseletek "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot
A Dogan török hírügynökség beszámolójaszerint az amerikai nagykövetség vízuminformációs szolgálata e-mailben sorra válaszol a török kérelmekre.A Takvim török napilap török külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva közölte: a washingtoni döntés következtében Ankara hasonló lépést tehet és részben újraindíthatja a vízumkiadásokat az amerikai állampolgárok számára.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án jelentette be, hogy a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak. Nem sokkal később Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

A vízumkiadást a két ország azután függesztette fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én egy 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a
velemenyezd, 2017. november 06. hétfő, 17:03
Amerikai küldöttség tárgyalt Törökországban a vízumkiadások kölcsönös felfüggesztésének ügyéről
A török külügyminisztérium pozitívnak minősítette a megbeszélést.

Az amerikai küldöttség, amelyet Johnathan Cohen külügyi államtitkár vezetett, a találkozó elején kérte Ankarát, hogy tisztázza az isztambuli amerikai főkonzulátus terrorizmussal gyanúsított dolgozói elleni bizonyítékokat és tájékoztassa az amerikai felet az eljárások részleteiről. A küldöttség ugyanakkor közölte azt is, hogy ha a török hatóságok követték volna az amerikai külképviselet útmutatásait, az egyik érintettet nem kellett volna letartóztatniuk.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a portugál hivatali kollégájával, Augusto Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Törökországban az igazságszolgáltatás független, ha valaki bűncselekményt követett el, a jog megteszi a szükséges lépéseket. Hozzátette: Ankara hajlandó az együttműködésre, de nem hajlik meg a feltételek előtt. A két szövetséges országnak nem ilyen témákkal kéne foglalkoznia, a vízumkiadások felfüggesztése a diplomáciában
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 16:32
Ombudsman: nem egyértelmű a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás
Az ombudsman hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely Lászlóhoz szülők fordultak panasszal, mivel szerintük jogsértő módon nem kezdték meg újra folyósítani a nekik járó, korábban megszüntetett családi pótlékot. A juttatás kifizetését 2016. nyarán függesztették fel a panaszosok gyerekének igazolatlan óvodai hiányzásai miatt, és 2017 márciusáig - az ombudsmani hivatalnál benyújtott panasz napjáig - nem is kezdték meg az újbóli folyósítást, pedig a gyerek közben magántanulóként iskolás lett. Habár erről a gyámhatóságnak tudnia kellett, mégiscsak hónapokkal később, 2016 decemberében kezdeményezte az iskoláztatási támogatás újbóli utalását.

Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhatóság eljárása a hivatkozott jogszabályoknak tételesen megfelelt ugyan, a döntés elhúzódása azonban csorbította a panaszos szülők tisztességes eljáráshoz való jogát, az iskoláztatási támogatás késedelmes folyósítása pedig veszélyeztette az érintett gyermek ellátását.

Az alapvető jogok
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 13:32
Képek, videók
mindenkinek elképzelése
1csendes1
2009. november 17. kedd, 10:08
Fico-2012-robert1.jpg
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:58
szy6ah.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:20
W Szy beszélgetés a kővel
liliana01
2017. június 17. szombat, 15:58
ch0874u3szy.gif
liuska78
2013. október 13. vasárnap, 12:48
cznqA7SZY8PaxGXcv_UnKG ufk
gizellalapu
2013. szeptember 05. csütörtök, 10:39
szy kereteman.png
charlotteani
2012. június 26. kedd, 11:57
yav7vqc36szy.gif
jucinenadov
2012. április 14. szombat, 19:41
szyvem
ani0214
2011. augusztus 16. kedd, 17:48
2977158425_1_3_SZYUuq5 G.p
margoka59
2011. augusztus 06. szombat, 07:35
001szy.jpg
iga
2011. július 22. péntek, 07:33
Upside Down House (Szymba
margitanya
2011. február 17. csütörtök, 15:28
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.