Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 12:14 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fico és Szydlo is bírálta a kohéziós alapok felfüggesztésének elképzelését
A két miniszterelnök a legújabb lengyel-szlovák kormányközi konzultációról számolt be. A sajtókonferencia végén az újságírók a német kormány minap nyilvánosságra hozott elképzeléséről kérdezték a politikusokat. E tervezet szerint Berlin a jogállamisági elvek betartásához kötné az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

"A kohéziós alapok egy szabályos pénzügyi eszköz, nem válhat egyéb ügyletek tárgyává, olyan fegyver, amellyel nem szabad játszadozni" - jelentette ki Rober Fico. "Nagyon veszélyes lenne, ha egy szabályos pénzügyi eszköz, mint amilyenek a kohéziós alapok vagy az EU alapértékeinek egyike, a szolidaritás, a politikai harc eszközeivé válnának" - értékelte Fico.

Elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, mindazonáltal - mint mondta - az EU a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében növekedik az életszínvonal. "Ezért elvből elutasítjuk ennek az eszköznek más célú felhasználását" - jelentette ki.

"Készen állunk észszerű tárgyalásokra" - mondta a 2020-2026-os uniós költségvetési keretre vonatkozóan. Megérti - mondta -, hogy Nagy-Britannia uniós távozása, a Brexit után alacsonyabb összeg fog rendelkezésre állni. "Úgy látjuk viszont, hogy a regionális különbségeket kiegyenlítő kohézió az uniós politika nélkülözhetetlen része" - fűzte hozzá.

Beata Szydlo úgy ítélte meg: a kohéziós alapok kilátásba helyezett felfüggesztése "nyíltan megszegi az uniós alapszerződéseket". Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán - mondta. Rámutatott: Lengyelország évi 200 milliárd zlotyt (mintegy 58 milliárd euró) fizet be az Európai Unió költségvetésébe, amely "ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt".

Mindkét miniszterelnök utalt a visegrádi csoport országaiban tapasztalt gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az egész EU gazdasági motorja, Szydlo pedig "a gazdasági fejlődés bajnokainak" nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az EU-nak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat.

Amint a sajtóértekezleten beszámoltak róla, a kormányközi egyeztetés során többek között az európai helyzetről esett szó. Tárgyaltak a lengyel-szlovák együttműködésről a védelmi ipar, az autógyártás és az informatika terén, valamint az infrastrukturális beruházásokról, ezen belül a két ország gázhálózatát összekötő, a térség energetikai biztonságát javító, az észak-déli gázfolyosó részét képező interkonnektor építéséről is. Ennek létesítésére az Európai Bizottság idén februárban mintegy 108 millió euró értékű támogatást hagyott jóvá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 19:03
Címkék: Rober Fico, Beata Szydlo, Európai Unió, Európai Bizottság, kohéziós alapok, legújabb lengyel-szlovák,
Kommentek
Választás 2018 - Szabadlábon az MSZP és a DK ügyvédje
Az önkormányzati képviselő újságíróknak elmondta, húsz éve vesz részt a szombathelyi közéletben és meg kívánja mérettetni magát a választásokon. Úgy látja, Szombathelyen is végül egy olyan jelöltnek kell maradni április 8-ra, aki mögé a Fideszt leváltani akarok fel tudnak sorakozni.

Czeglédy Csaba hangsúlyozta, minden Magyarországhoz köti, nem fog elszökni, áll az ellene indult büntetőeljárás elé, amelyben magát és társait is meg fogja védeni. Kifejtette, nála semmilyen bűncselekményből származó vagyont nem találtak, és nem azért, mert ügyetlenek voltak a hatóságok, hanem mert nincsen ilyen.

Közölte, a jövő hónapban össze szeretne házasodni menyasszonyával.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott.
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 19:12
Választás 2018 - Mentelmi joga miatt megszüntette az ügyészség Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását
nyomozás már megindult, gyanúsítottként hallgatták ki és előzetes letartóztatását rendelték el.

A hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az eljárás mindaddig nem folytatható a képviselőjelöltként nyilvántartásba vett terhelttel szemben, ameddig a mentelmi joga fennáll. A mentelmi jog felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozhatja a Nemzeti Választási Bizottságnál. A Csongrád Megyei Főügyészség előterjesztést tett a Legfőbb Ügyészségnél Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztésének indítványozására - tudatta a csoportvezető ügyész.

Czeglédy Csaba és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba vezetésével létrejött bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely diákmunka közvetítéssel foglalkozott. Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló és a Human Operator Zrt.-hez Céljuk az volt, hogy a bűnszervezet élén álló
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 16:53
Együtt: a családtámogatások nem jelentenek valódi segítséget
Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a párt szerint elsősorban nem a harmadik vagy negyedik gyerek megszületésének támogatására van szükség, hanem azt kellene elérni, hogy az emberek egyáltalán elgondolkodjanak a szülővé váláson, vagyis legalább egy-két gyereket vállaljanak.

A nagycsaládosok jelzáloghitel-tartozásának mérsékléséről úgy vélekedett, hogy több millió embernek nem lakásvásárlásra, hanem megfelelő feltételek melletti lakásbérletre lenne szüksége. Ez segítené a mobilitást az országban és enyhítené a kialakult lakhatási válságot is - tette hozzá.

Megjegyezte, a jelzáloghitelek mérséklése csak a közös háztartásban gyereket nevelő párokra vonatkozik, a Fidesz tehát megint nem foglalkozik az egyedülálló szülőkkel.

Emellett érthetetlen diszkriminációnak tartják azt is, hogy csak a nőkre vonatkozik a diákhitel-tartozások felfüggesztésének, illetve elengedésének lehetősége gyermekvállalás esetén - mondta az ellenzéki politikus.
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 13:21
Külföldi sajtó Magyarországról - Lengyel és brit sajtó a magyar-lengyel kormányfői találkozóról
A jobbközép irányultságú, független napilap szerkesztője, Jedrzej Bielecki felidézte: Orbán Viktor megerősítette szerdán az uniós eljárás végén kiszabható szankcióknak - főként Lengyelország európai tanácsi szavazati joga felfüggesztésének - megvétózását. "Lengyelország védelmében eddig a tagállamok vezetői közül senki nem lépett fel ilyen határozottan" - mutatott rá.

A cikkben idézték ugyanakkor a Visegrad Insight agytröszt vezetőjét, Wojciech Przybylskit, aki szerint a magyar miniszterelnök még változtathat elhatározásán, "amennyiben Párizs és Berlin erős nyomást gyakorol rá".

A lap egyebek mellett kiemeli: Morawiecki budapesti látogatásakor Orbán Viktor miniszterelnök "az EU migrációs politikájának meglehetősen radikális vízióját mutatta be, amelynek szerinte idén le kell győznie a kvóta koncepcióját".

A kommentár szerint Lengyelország és Magyarország szorosan együttműködhet a regionális infrastrukturális fejlesztések, valamint a 2020 utáni uniós költségvetésben rögzítendő kohéziós
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 12:12
Iohannis: Fennáll a kockázata, hogy Romániával szemben is megindítják a 7-es cikk szerinti eljárást
A román elnököt szerdán kérdezték az újságírók az uniós szavazati jog felfüggesztésének kockázatával járó eljárás Romániával szembeni alkalmazásának lehetőségéről, azt követően, hogy az EB aznap bejelentette: a vitatott igazságügyi reform miatt aktiválja Lengyelország ellen az "atomfegyverként" is emlegetett, mindeddig példa nélküli eljárást.

A jobboldali román elnök nem foglalt állást Varsó és Brüsszel vitájában, az EB bejelentése azonban szerinte a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség számára is figyelmeztetés.

"Csak akik a Holdról jöttek, hihetik azt, hogy nem lesz következménye, ha átláthatatlan módon fogadnak el törvényeket" - mondta az elnök, hozzátéve, ezzel Románia megítélését kockáztatják, és megkérdőjeleződik a jogállamiság, ahogyan tavasszal történt a - büntetőjog korrupció elleni szigorán enyhítő, majd a tüntetések hatására visszavont - hírhedt 13-as kormányrendelettel.

Miután múlt héten a kétkamarás román parlament képviselőháza megszavazta az igazságszolgáltatás
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 16:22
A törökországi amerikai képviseletek "korlátozott mértékben", de ismét kiállítanak vízumot
A Dogan török hírügynökség beszámolójaszerint az amerikai nagykövetség vízuminformációs szolgálata e-mailben sorra válaszol a török kérelmekre.A Takvim török napilap török külügyminisztériumi forrásokra hivatkozva közölte: a washingtoni döntés következtében Ankara hasonló lépést tehet és részben újraindíthatja a vízumkiadásokat az amerikai állampolgárok számára.

Az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége október 8-án jelentette be, hogy a bevándorlóvízumok kivételével nem állítanak ki több vízumot török állampolgároknak. Nem sokkal később Törökország is hasonló lépésre szánta el magát az amerikai állampolgárokkal szemben.

A vízumkiadást a két ország azután függesztette fel kölcsönösen, hogy a török hatóságok október 4-én egy 2013. decemberi korrupciós botránnyal összefüggésben előzetes letartóztatásba helyezték az amerikai főkonzulátus török állampolgárságú munkatársát, Metin Topuzt. Ankara szerint az akkori botrányért az a Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi mozgalom a
velemenyezd, 2017. november 06. hétfő, 17:03
Amerikai küldöttség tárgyalt Törökországban a vízumkiadások kölcsönös felfüggesztésének ügyéről
A török külügyminisztérium pozitívnak minősítette a megbeszélést.

Az amerikai küldöttség, amelyet Johnathan Cohen külügyi államtitkár vezetett, a találkozó elején kérte Ankarát, hogy tisztázza az isztambuli amerikai főkonzulátus terrorizmussal gyanúsított dolgozói elleni bizonyítékokat és tájékoztassa az amerikai felet az eljárások részleteiről. A küldöttség ugyanakkor közölte azt is, hogy ha a török hatóságok követték volna az amerikai külképviselet útmutatásait, az egyik érintettet nem kellett volna letartóztatniuk.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a portugál hivatali kollégájával, Augusto Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Törökországban az igazságszolgáltatás független, ha valaki bűncselekményt követett el, a jog megteszi a szükséges lépéseket. Hozzátette: Ankara hajlandó az együttműködésre, de nem hajlik meg a feltételek előtt. A két szövetséges országnak nem ilyen témákkal kéne foglalkoznia, a vízumkiadások felfüggesztése a diplomáciában
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 16:32
Képek, videók
mindenkinek elképzelése
1csendes1
2009. november 17. kedd, 10:08
Fico-2012-robert1.jpg
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:58
szy6ah.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:20
W Szy beszélgetés a kővel
liliana01
2017. június 17. szombat, 15:58
ch0874u3szy.gif
liuska78
2013. október 13. vasárnap, 12:48
cznqA7SZY8PaxGXcv_UnKG ufk
gizellalapu
2013. szeptember 05. csütörtök, 10:39
szy kereteman.png
charlotteani
2012. június 26. kedd, 11:57
yav7vqc36szy.gif
jucinenadov
2012. április 14. szombat, 19:41
szyvem
ani0214
2011. augusztus 16. kedd, 17:48
2977158425_1_3_SZYUuq5 G.p
margoka59
2011. augusztus 06. szombat, 07:35
001szy.jpg
iga
2011. július 22. péntek, 07:33
Upside Down House (Szymba
margitanya
2011. február 17. csütörtök, 15:28
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.