Regisztráció  Belépés
2017. december 16. szombat | 50. hét | 350. nap | 10:09 | Etelka, Aletta
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Fico és Szydlo is bírálta a kohéziós alapok felfüggesztésének elképzelését
A két miniszterelnök a legújabb lengyel-szlovák kormányközi konzultációról számolt be. A sajtókonferencia végén az újságírók a német kormány minap nyilvánosságra hozott elképzeléséről kérdezték a politikusokat. E tervezet szerint Berlin a jogállamisági elvek betartásához kötné az uniós kohéziós támogatások kifizetését a tagországok számára.

"A kohéziós alapok egy szabályos pénzügyi eszköz, nem válhat egyéb ügyletek tárgyává, olyan fegyver, amellyel nem szabad játszadozni" - jelentette ki Rober Fico. "Nagyon veszélyes lenne, ha egy szabályos pénzügyi eszköz, mint amilyenek a kohéziós alapok vagy az EU alapértékeinek egyike, a szolidaritás, a politikai harc eszközeivé válnának" - értékelte Fico.

Elismerte, hogy egyes uniós tagállamok többet fizetnek be a közös költségvetésbe, mint amennyit kapnak, mindazonáltal - mint mondta - az EU a szolidaritásról szól, és mindenki javára válik, ha az unió egészében növekedik az életszínvonal. "Ezért elvből elutasítjuk ennek az eszköznek más célú felhasználását" - jelentette ki.

"Készen állunk észszerű tárgyalásokra" - mondta a 2020-2026-os uniós költségvetési keretre vonatkozóan. Megérti - mondta -, hogy Nagy-Britannia uniós távozása, a Brexit után alacsonyabb összeg fog rendelkezésre állni. "Úgy látjuk viszont, hogy a regionális különbségeket kiegyenlítő kohézió az uniós politika nélkülözhetetlen része" - fűzte hozzá.

Beata Szydlo úgy ítélte meg: a kohéziós alapok kilátásba helyezett felfüggesztése "nyíltan megszegi az uniós alapszerződéseket". Varsó készen áll új költségvetési megoldások megvitatására, de nem a nemzeti érdekek feladása árán - mondta. Rámutatott: Lengyelország évi 200 milliárd zlotyt (mintegy 58 milliárd euró) fizet be az Európai Unió költségvetésébe, amely "ezért sem lehet kirekesztő Közép-Európa iránt".

Mindkét miniszterelnök utalt a visegrádi csoport országaiban tapasztalt gazdasági növekedésre. Fico szerint a V4-ek az egész EU gazdasági motorja, Szydlo pedig "a gazdasági fejlődés bajnokainak" nevezte a visegrádi négyeket, amelyek dinamikája nélkül az EU-nak nélkülöznie kellene a pozitív gazdasági adatokat.

Amint a sajtóértekezleten beszámoltak róla, a kormányközi egyeztetés során többek között az európai helyzetről esett szó. Tárgyaltak a lengyel-szlovák együttműködésről a védelmi ipar, az autógyártás és az informatika terén, valamint az infrastrukturális beruházásokról, ezen belül a két ország gázhálózatát összekötő, a térség energetikai biztonságát javító, az észak-déli gázfolyosó részét képező interkonnektor építéséről is. Ennek létesítésére az Európai Bizottság idén februárban mintegy 108 millió euró értékű támogatást hagyott jóvá.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 19:03
Címkék: Rober Fico, Beata Szydlo, Európai Unió, Európai Bizottság, kohéziós alapok, legújabb lengyel-szlovák,
Kommentek
Amerikai küldöttség tárgyalt Törökországban a vízumkiadások kölcsönös felfüggesztésének ügyéről
A török külügyminisztérium pozitívnak minősítette a megbeszélést.

Az amerikai küldöttség, amelyet Johnathan Cohen külügyi államtitkár vezetett, a találkozó elején kérte Ankarát, hogy tisztázza az isztambuli amerikai főkonzulátus terrorizmussal gyanúsított dolgozói elleni bizonyítékokat és tájékoztassa az amerikai felet az eljárások részleteiről. A küldöttség ugyanakkor közölte azt is, hogy ha a török hatóságok követték volna az amerikai külképviselet útmutatásait, az egyik érintettet nem kellett volna letartóztatniuk.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában a portugál hivatali kollégájával, Augusto Santos Silvával tartott közös sajtótájékoztatón kijelentette: Törökországban az igazságszolgáltatás független, ha valaki bűncselekményt követett el, a jog megteszi a szükséges lépéseket. Hozzátette: Ankara hajlandó az együttműködésre, de nem hajlik meg a feltételek előtt. A két szövetséges országnak nem ilyen témákkal kéne foglalkoznia, a vízumkiadások felfüggesztése a diplomáciában
velemenyezd, 2017. október 18. szerda, 16:32
Ombudsman: nem egyértelmű a családi pótlék szüneteltetésére vonatkozó szabályozás
Az ombudsman hivatala az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, Székely Lászlóhoz szülők fordultak panasszal, mivel szerintük jogsértő módon nem kezdték meg újra folyósítani a nekik járó, korábban megszüntetett családi pótlékot. A juttatás kifizetését 2016. nyarán függesztették fel a panaszosok gyerekének igazolatlan óvodai hiányzásai miatt, és 2017 márciusáig - az ombudsmani hivatalnál benyújtott panasz napjáig - nem is kezdték meg az újbóli folyósítást, pedig a gyerek közben magántanulóként iskolás lett. Habár erről a gyámhatóságnak tudnia kellett, mégiscsak hónapokkal később, 2016 decemberében kezdeményezte az iskoláztatási támogatás újbóli utalását.

Az ombudsman megállapította, hogy a gyámhatóság eljárása a hivatkozott jogszabályoknak tételesen megfelelt ugyan, a döntés elhúzódása azonban csorbította a panaszos szülők tisztességes eljáráshoz való jogát, az iskoláztatási támogatás késedelmes folyósítása pedig veszélyeztette az érintett gyermek ellátását.

Az alapvető jogok
velemenyezd, 2017. május 29. hétfő, 13:32
Egy szövetségi fellebbviteli bíróság érvényben hagyta az amerikai elnök bevándorlási rendeletének felfüggesztés
felfüggesztette Donald Trump második, módosított tartalmú elnöki rendeletének végrehajtását. A rendelet értelmében átmeneti időre - az új ellenőrzési módszerek kidolgozásáig - felfüggesztették volna új vízumok kiadását Iránból, Jemenből, Líbiából, Szírából, Szomáliából és Szudánból érkezők számára. A rendelet látogatók számára 90, menedékjogért folyamodóknak pedig 120 napra függesztette volna fel a beutazást.

A richmondi az első fellebbviteli bíróság, amely döntést hozott a második elnöki rendelet felfüggesztésének ügyében.

"A kongresszus széleskörű hatalmat biztosított az elnöknek arra, hogy megakadályozza idegenek beutazását az Egyesült Államokba, ám ez a hatalom nem végtelen. Korlátozandó, amikor - mint ebben az esetben is - az elnök olyan rendelettel gyakorolja, amely jóvátehetetlenül árt e nemzet polgárainak" - olvasható Roger L. Gregory, a richmondi bíróság főbírája érvelésében.

A bíróság szerint az elnöki rendelet javított formájában sem a nemzetbiztonság érdekeit vette figyelembe,
velemenyezd, 2017. május 25. csütörtök, 21:25
MSZP: Európának elege van abból, amit a kormány tesz
az uniós csatlakozás 13 évfordulója után a magyar kormány Európa "szégyenpadjára próbálja húzni" az országot.

Az Európai Parlament magyar kormánynak szóló üzenete egyértelmű és világos, az a demokráciaellenes döntések, a civilekről szóló törvény, a szabad egyetemek elleni támadás miatt született - közölte.

A politikus leszögezte, hogy a szavazás nem Magyarországról, hanem a kormányról szólt. Nem jelenti azt, hogy megszűnt volna az ország uniós tagsága, de elindult a szavazati jog felfüggesztésének folyamata, ami példátlan történelmi helyzet - fogalmazott Molnár Gyula. Hozzátette, hogy a döntést nem Brüsszel, nem Soros György, hanem a jobboldali szavazatokkal is támogatott Európai Parlament hozta meg.

A határozat nem jelent semmilyen gazdasági szankciót, rövid távon semmilyen kárt nem okoz a magyar embereknek - hívta fel a figyelmet.

A pártelnök kijelentette: innentől kezdve a 2018-as választások tétje, az, hogy "Orbán Viktor, vagy Európa". Az MSZP le akarja váltani a kormányt és Európában
velemenyezd, 2017. május 17. szerda, 15:53
Új elnöki rendeletet írt alá a beutazás korlátozásáról Donald Trump
szerint a menekültek befogadásának felfüggesztésemaximum 120 napra szól,s a már érvényes vízummal és zöldkártyával rendelkezők változatlanul beléphetnek az Egyesült Államokba, vagyis ezeket a korábban visszavont vízumokat továbbra is érvényesnek tekintik. Törölték azt a korábbi passzust, mely szerint a muszlim országokból menekülni kényszerülő keresztények előnyt élveznek az Egyesült Államokba történő beutazásnál. Rendezi a rendelet a kettős álalmpolgárok beutazását is.A belépések felfüggesztésének ideje alatt az amerikai illetékesek kidolgozzák a határon történő ellenőrzések új, szigorúbb rendszerét.

Rex Tillerson külügyminiszter a sajtónak tett rövid nyilatkozatában azt hangsúlyozta: e "létfontosságú döntéssel" a Fehér Ház "megvédi a nemzetet attól, hogy külföldi terroristák lépjenek az Egyesült Államokba". Az amerikai diplomácia irányítója leszögezte azt is, hogy az új elnöki rendelet nemcsak az Egyesült Államok, hanem szövetségesei biztonságát is védi. Egyúttal elmondta azt is, hogy
velemenyezd, 2017. március 06. hétfő, 19:53
Elfogadták az uniós vízumkötelezettség visszaállítására vonatkozó szabályozást az EU belügyminiszterei
tartózkodnak az EU területén, vagy nagy számban tagadják meg tőlük a belépést annak területére, továbbá akkor, ha a nem megalapozott menedékkérelmek száma jelentős mértékben emelkedik az adott ország állampolgárainak vonatkozásában, vagy ha a küldő országok részéről a visszafogadási hajlandóság csökken. Visszaállhat a vízumkötelezettség abban az esetben is, ha az EU-n kívüli országok állampolgáraihoz köthetően veszélyeztetetté válik egy uniós tagország belső biztonsága.

A vízummentesség felfüggesztésének mechanizmusát a tagállamok és az Európai Bizottság egyaránt elindíthatják, de a döntésnek "releváns és objektív adatokon" kell nyugodnia - olvasható a közleményben.

A bizottságnak egy hónapja van arra, hogy döntsön a vízummentesség kilenc hónapra szóló felfüggesztéséről, miután az egyik tagállam, vagy a tagállamok többsége arról értesítést küldött számára, vagy saját adatai azt indokolják.

A felfüggesztés után a brüsszeli bizottságnak az érintett országgal közösen kell megoldást találnia a
velemenyezd, 2017. február 27. hétfő, 12:42
Donald Trump politikai döntésnek minősítette, hogy a fellebbviteli bíróság helybenhagyta a beutazást szigorító
álláspontok szélesebb körű meghallgatására van szükség. A döntés az egész elnöki rendelet jogszerűségéről akár még a szövetségi legfelső bíróság elé is kerülhet.

Trump elnök január 27-én adta ki rendeletét, amelynek értelmében hét országból 90 napra, Szíriából pedig meghatározatlan időre felfüggesztették a beutazást, s 120 napra felfüggesztették az egész amerikai menekültprogramot is. Az indoklás szerint a hét érintett országból és Szíriából terroristák is érkezhetnek, s a beutazások felfüggesztésének időtartama alatt az illetékes minisztériumok kidolgozzák a határellenőrzés új, szigorúbb módszereit. Egy seattle-i bíró azonban - Washington állam keresete alapján, amelyhez Minnesota is csatlakozott - döntést hozott az elnöki rendelet felfüggesztéséről. Ezt fellebbezte meg a Fehér Ház, s ennek a fellebbezésnek a döntését hozta nyilvánosságra csütörtökön este a fellebbviteli bíróság.

A bíróság egyhangúlag hozta meg döntését, amelyhez 29 oldalas érvelést fűzött. E szerint a Trump-kormányzat jogi
velemenyezd, 2017. február 10. péntek, 07:04
Képek, videók
mindenkinek elképzelése
1csendes1
2009. november 17. kedd, 10:08
Fico-2012-robert1.jpg
agica2004
2012. március 25. vasárnap, 15:58
szy6ah.gif
sz719eszter
2017. december 03. vasárnap, 16:20
W Szy beszélgetés a kővel
liliana01
2017. június 17. szombat, 15:58
ch0874u3szy.gif
liuska78
2013. október 13. vasárnap, 12:48
cznqA7SZY8PaxGXcv_UnKG ufk
gizellalapu
2013. szeptember 05. csütörtök, 10:39
szy kereteman.png
charlotteani
2012. június 26. kedd, 11:57
yav7vqc36szy.gif
jucinenadov
2012. április 14. szombat, 19:41
szyvem
ani0214
2011. augusztus 16. kedd, 17:48
2977158425_1_3_SZYUuq5 G.p
margoka59
2011. augusztus 06. szombat, 07:35
001szy.jpg
iga
2011. július 22. péntek, 07:33
Upside Down House (Szymba
margitanya
2011. február 17. csütörtök, 15:28
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.