Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 21. hétfő | 34. hét | 233. nap | 23:36 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krém készítése házilag
Krém készítése házilag

Kozmetikumokat széles választékban kínálnak az üzletek, ám ezek többsége mesterséges, sokszor bőrünkre káros, mérgező hatású összetevőket tartalmaznak, ráadásul ugyan fel van tüntetve a flakon hátulján, hogy mi van benne, sokan el sem olvassák, vagy nem tudják, hogy mit jelent. Arról nem is beszélve, hogy az összetevők mennyisége nem szerepel rajta, csak annyit lehet tudni, hogy a lista elején lévőt tartalmazza legnagyobb mennyiségben. Minél hátrébb szerepel a listában egy összetevő, annál kevesebb van belőle a kozmetikumban.

A reklámokban hangzatos összetevőket leggyakrabban csak mutatóban tartalmazzák, így hiába keverik bele, a reklámozott, kívánt hatást nem érik el.

Szerencsére ma már sokféle elenőrzött natúr, és BIO kozmetikumot is lehet vásárolni, bár ezek gyakran megfizethetetlen készítmények.

Mindennapi bőrápoló szereidet elkészítheted Magad is!

Hogy miért jó?

- Igen szórakoztató, kreatív elfoglaltság, nem tart tovább, mint megfőzni egy ebédet.

- Pontosan tudod, hogy milyen összetevőket tartalmaznak kozmetikumaid.

- Az van benne, amit belekeversz. Se több, se kevesebb.

- Saját bőröd igényeinek megfelelő kozmetikumot készíthetsz, ezt a gondoskodást bőröd rövid, és hosszú távon is meghálálja.

- Ízlésednek megfelelően készíthetsz különböző folyékony, krémes, vagy kemény állagú kozmetikumokat.

- Hatásosságukat a valódi, aktív hatóanyagoknak, természetes bőrápoló, tápláló összetevőknek köszönhetik, mesterséges, bőrödnek haszontalan, vagy káros anyagok nélkül.

- Az illóolajokkal gazdagított krémeid, fürdőszereid a Te ízlésednek megfelelő illatúak lesznek, aromaterápiás célra is használhatóak.

- Az illatokat variálhatod is, hangulatodnak megfelelően váltogathatod mindennapi kozmetikumaidat.

- Kitűnő, személyre szóló ajándék szeretteidnek.

- És végül, de nem utolsó sorban az ár! Az üzletben kapható bio kozmetikumok ára meglehetősen borsos, sok esetben a márkát, a csomagolást kell megfizetni. Ha Magad készíted, sokat spórolhatsz!

Vannak azonban fontos szabályok, melyeket mindenképpen érdemes betartani:

1. Higiénia:

- Ügyelj rá, hogy eszközeid mindig tiszták legyenek, nem elég elmosogatni őket, szükség van fertőtlenitésre is, közvetlenül használat előtt. (pl. alkohol)

- A tálakat, pálcákat, mérőedényeket, egyéb eszközöket ne használd más célra.

- Az elkészült kozmetikumaid tárolására használt tégelyek, flakonok lehetőleg újak, de mindenképpen nagyon tiszták legyenek, ne legyen benne az előző adagból maradék krém. Töltés előtt alkohollal fertőtlenítsd.

- Az elkészült krémeket tárold megfelelően, ha kicsit is megváltozott az illata(szaga lett), dobd ki, ne kend Magadra.

2. Eszközök:

- Mérőedény, melyben kiméred a hozzávalókat

- Szilárd anyagok kiméréséhez tökéletes pl. pici muffin papírforma (egyszer használatos!)

- Pálca, mellyel olvadásig kevered a vajakat, olajokat

- Hőálló edény (üveg), melyben melegíted a vajakat, olajokat

- Keverőgép, mely magas fokozaton képes alaposan összekeverni, homogenizálni a hozzávalókat (kézi mixer dagasztókarját használd)

- Tégelyek, flakonok, tubusok, melyekben tárolod az elkészült kozmetikumokat

- Ha bonyolultabb kozmetikumot szeretnél készíteni, precíziós mérlegre is szükséged lesz, melyen a gyakran egy-két tized gramm hozzávalót kimérheted. (a legjobb a 0,01 léptékű, 500g-ig mérő levélmérleg, vagy ékszermérleg)

- Nem utolsó sorban egy jó recept, mely alapján a hozzávalókat megfelelő arányban, sorrendben, összekeverheted.

3. Előkészületek:

- Készíts minden eszközt, hozzávalót a kezed ügyébe, konyhai papírtörlőre

- A munkakörnyezeted legyen tiszta

4. Krémkészítés sorrendje:

- Tisztítsd meg a készítéshez szükséges eszközöket, készítsd elő a hozzávalókat

- A szilárd, nem hőérzékeny vajakat, olajokat (zsírfázist), mérd ki egy tálba, vízgőz felett olvaszd fel

- Egy másik edényben a vizes fázis hozzávalóit melegítjük

- A zsírfázishoz lassan add hozzá a vízfázist, ügyelj rá, hogy azonos hőmérsékletű legyen a két fázis! Keverőgéppel homogenizáld

- Ekkor még nagyon meleg, és folyékony, hűlés közben sűrűsödik

- Keverd tovább, majd ha kéz melegre hűlt, add hozzá a vitaminokat, tartósítószert, illóolajokat

- Ha már teljesen kihűlt, öntsd tégelyekbe

- A kozmetikum végleges konzisztenciája másnapra alakul ki

- Címkézd fel a tégelyt, írd rá, hogy mi van benne, mikor készült.

Ahhoz, hogy krémet készíts, három dologra lesz szükséged: olaj, víz és emulgeátor. A krémek nagyrészt vízből és olajból tevődnek össze. Mivel ezek egymással taszításban állnak, szükség van még egy anyagra, amely ezeket összetartja. Ez az emulgeátor. Természetes emulgeáló tulajdonságú anyagok például a tojás, a szója és a viasz, de ma már leginkább szintetikus anyagként használják.

A bőrápolás lépései

1. hámlasztás

2. táplálás

3. hidratálás

Nagyon fontos, hogy az arcpakolás előtt alaposan tisztítsuk meg bőrünket, és lehetőleg távolítsuk el az elhalt hámsejteket, hiszen felvitt krém csak így tudja igazán kifejteni jótékony hatását.

A legjobb krémek és arcpakolások száraz bőrre

Száraz bőrre legjobb pakolások a tejtermékek (tejföl, tejszínhab, joghurt, túró) hiszen a bennük található kazein megfelelően táplálja a bőrt, valamint nyugtatja is azt. Gondolj csak arra az ősi módszerre, milyen nyugtatóan hat a tejföl a leégett bőrre.

Néhány otthon is elkészíthető pakolás, tejtermékek felhasználásával, hogy a kiszáradt bőr regenerálódni tudjon:

- Joghurtos - sárgarépás - olívaolajos pakolás: Egy fél doboz joghurthoz adj hozzá reszelt sárgarépát, majd pár csepp olívaolajat. Hatóideje kb. 10 perc.

- Mézes - túrós arcpakolás: Két evőkanál túró, egy evőkanál méz, hatóidő kb. 20 perc.

- Joghurtos - banános pakolás: Aprítsunk pürésre egy fél banánt, majd keverjünk hozzá joghurtot.

- Tojásos - túrós pakolás: 1 tojássárgájához adjuk pár csepp olívaolajat, majd két evőkanál túrót.

A kozmetikumokban lévő anyagok aránya nagyban befolyásolja azok konzisztenciáját, hatását, szavatosságát, illatát, állagát. A receptekben, vagy a termékleírásban megadott arányokat nem érdemes, és nem is szabad túllépni, ettől nem lesz hatásosabb az elkészült kozmetikumod!

A kész kozmetikum végleges állaga másnapra alakul ki.

Áruházunk polcain csak 100% natúr növényi vajakat, olajokat, egyéb olyan, krémkészítéshez alkalmas hozzávalókat találsz, melyek megfelelnek a natúr kozmetikumokban használható előírásoknak.
horvathnemagdi, 2017. március 18. szombat, 12:33
Címkék: flakon hátulján, összetevők mennyisége, lista elején, reklámokban hangzatos, gondoskodást bőröd, illóolajokkal gazdagított,
Kommentek
Vadgesztenye-tinktúra készítése
külsőleges használatra alkalmas, semmiképpen ne idd meg! Mérgezési tüneteket okozhat.

A vadgesztenye-tinktúrával bedörzsölheted a fáradt, duzzadt, visszérre hajlamos lábakat. Csökkenti a nehéz láb érzést, erősíti az érfalakat, csökkenti az esetleges érgyulladásokat. Ízületi gyulladások kezelésére is alkalmas. Figyelj arra, hogy az alkohol tartós alkalmazás során a bőrt kiszáríthatja, ezért a bedörzsölés helyé, két kezelés között kend be olajos, hidratáló krémmel.

Vadgesztenye-tinktúra készítése

Ehhez friss vadgesztenyét kell gyűjteni. Lehetőleg tiszta helyről szedd, vagyis utaktól messze.

A gesztenyéről távolítsd el a vékony, barna héjat. Forró vízben pár percig áztatva könnyedén elválik és lehúzható. Aprítsd fel a belső fehér részt, majd töltsd bele egy csavaros üvegbe. Pépesítheted a gesztenyét, úgy intenzívebb a benne lévő hatóanyagok kioldódása.

Ezután öntsd fel minimum 70% alkohollal. Ilyet a patikában tudsz venni. Annyi alkohol legyen rajta, hogy
horvathnemagdi, 2016. szeptember 24. szombat, 14:12
Epres álom.
egymásmellé egy jénaitálba. Ezután kanalazzuk rá a habos-eperkrém felét.
A maradék babapiskótát szintén mártsuk bele a limonádéba, majd fedjük be vele a habos-krémet.
Ezután kanalazzuk rá a maradék krémet, és egyenletesen simítsuk el a tetejét.

Végül díszítsük félbevágott eperszemekkel, majd ízlés szerint csorgassuk meg a karamellel. 1-2 órára tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd rögtön kínáljuk.

Házi karamell készítése:

Én a karamellt házilag készítettem el, mert nagyon egyszerű és finom. Akár napokkal előbb is elkészíthetjük, úgy legalább lesz ideje kellően lehűlni.

1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 db vaníliaaromát.

Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb. két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.
Főzés közben 10 percenként kézi habverővel
reifregina, 2016. május 22. vasárnap, 20:00
Marlenka.
(ekkor óvatosan a tenyerünkkel nyomkodjuk le egy kicsit a ráhelyezett lapot)
A maradék tésztalapokkal, és a krémmel szintén így járjunk el.

A sütemény tetejére utoljára ráhelyezett lapot csak vékonyan kenjük meg a krémmel, majd szórjuk meg ízlés szerint darált dióval.

Ezután hagyjuk egy napig állni, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és az ízek kellően összeérjenek.

Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel

Na még egyszer a karamell készítése!
Házi karamell készítése:

Én a karamellt házilag készítettem el, mert nagyon egyszerű és finom. Akár napokkal előbb is elkészíthetjük, úgy legalább lesz ideje kellően lehűlni.

1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 db vaníliaaromát.

Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb. két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.
Főzés közben
reifregina, 2016. április 06. szerda, 15:00
Meggyes-karamellás torta.
sütőpapírt, és töltsük meg nehezékkel. (babbal, rizzsel....)

Helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőmérsékleten süssük 20 percig. Ezután vegyük le a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, majd tegyük vissza a sütőbe és pár perc alatt süssük világos zsemle színűre a tésztát.

A karamellt előző nap készítsük el az itt megtalálható recept alapján, hogy legyen ideje teljesen kihűlni, és besűrűsödni.

Házi karamell készítése:

Én a karamellt házilag készítettem el, mert nagyon egyszerű és finom. Akár napokkal előbb is elkészíthetjük, úgy legalább lesz ideje kellően lehűlni.

1 liter zsíros tejet öntsünk egy edénybe, majd keverjünk hozzá 30 dkg kristálycukrot, 1/2 kávéskanál szódabikarbónát, és 2 db vaníliaaromát.

Nagylángon állandó kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és kb. két óra alatt szép lassan főzzük sűrűre.
Főzés közben 10 percenként kézi habverővel
reifregina, 2016. április 06. szerda, 14:55
Spórolnál? Akkor ne dobd ki a kaját! 10 ötlet 100 recepthez
1. Az egyik állandó probléma kenyér kérdése. Különösen, ha nem tartósítószerben gazdag csomagolt változatokat választjuk. A megmaradt zsömlék és kiflik több módon végezhetik.

Mákos vagy diós guba készülhet belőlük. A félszáraz kifli a legjobb. Megszívja magát tejjel, megszórva vaníliás cukorral és dióval, mákkal, esetleg mandulával.
Kiszáríthatjuk és prézlinek házilag ledarálhatók. Ha minden baráti körnek, nagycsaládnak van egy prézli darálója már elég. Olykor összegyűlve, az egész családnak hónapokra készíthető
A szikkadt darabokat felkockázzuk, és kevés olajban megpirítjuk. Az olajba tegyünk borsot és zöldfűszereket esetleg pirospaprikát. A pirított kenyérkockákat levesbe vagy salátákba adagolhatjuk. Isteni!


2. Szintén gyakori probléma a megmaradt gyümölcs és zöldség. Ezek az alábbi módon végezhetik.

A maradék gyümölcsöket vegyes gyümölcssalátának összevágjuk és lecukrozzuk. A zöldségek is salátaképpen végezhetik. Ha feldúsítanád ezt a keveréket egy
reifregina, 2016. február 16. kedd, 16:00
NE DOBD KI a MARADÉKOT!
1. Az egyik állandó probléma kenyér kérdése. Különösen, ha nem tartósítószerben gazdag csomagolt változatokat választjuk. A megmaradt zsömlék és kiflik több módon végezhetik.

Mákos vagy diós guba készülhet belőlük. A félszáraz kifli a legjobb. Megszívja magát tejjel, megszórva vaníliás cukorral és dióval, mákkal, esetleg mandulával.
Kiszáríthatjuk és prézlinek házilag ledarálhatók. Ha minden baráti körnek, nagycsaládnak van egy prézli darálója már elég. Olykor összegyűlve, az egész családnak hónapokra készíthető
A szikkadt darabokat felkockázzuk, és kevés olajban megpirítjuk. Az olajba tegyünk borsot és zöldfűszereket esetleg pirospaprikát. A pirított kenyérkockákat levesbe vagy salátákba adagolhatjuk. Isteni!


2. Szintén gyakori probléma a megmaradt gyümölcs és zöldség. Ezek az alábbi módon végezhetik.

A maradék gyümölcsöket vegyes gyümölcssalátának összevágjuk és lecukrozzuk. A zöldségek is salátaképpen végezhetik. Ha feldúsítanád ezt a
bkisseva, 2016. február 15. hétfő, 15:02
Tippek és trükkök a háztartásban
A legjobb vízkőoldó a citromsav (ráadásul olcsó is). Használt fogkefe és citromsav segítségével pillanatok alatt eltávolítható a vízkő a vízcsapról és a mosogatóról is.
A gyümölcsleves sokkal finomabb lesz, ha tejfölben elkevert pudingporral habarjuk be. Kicsit savanykás, de mégis krémes, mintha tejszínt is használtunk volna.
Nem lesz csomós a rántás, ha a lisztet a hideg zsiradékba kevered el, és csak utána teszed fel a tűzre.
Ha a megtöltött paprika minden oldalát kevés olívaolajon megpirítjuk, és csak után tesszük a paradicsomos mártásba, egyedi, nagyon finom ízt kap.
Halfilézéskor ha a hal farkát sóba mártott ujjakkal fogjuk meg, nem csúszik el a hal.
A nyersen lereszelt burgonya nem barnul meg, ha egy kanál aludttejet keverünk bele.
A szikkadt kenyeret apró kockára vágom, megszárítom, és légmentesen zárható dobozban tárolom, levesbetétnek használható.
Száraz kenyeret sosem dobok el, ledarálom prézlinek.
A megszáradt élesztőt nem kell kidobni, mert kevés
lenke1964, 2016. január 29. péntek, 15:31
Képek, videók
Kőrózsadísz készítése
pacsakute
2017. május 11. csütörtök, 19:13
bodag készitése,.jpg
zsokica45
2016. június 14. kedd, 19:08
Angyalok készítése
sacimama
2015. december 18. péntek, 21:46
kovász készítése
sarkadykati
2015. január 24. szombat, 08:26
Járólap készítése.jpg
pacsakute
2013. augusztus 11. vasárnap, 09:05
csokolade-bogre-keszit ese
sarkadykati
2013. május 15. szerda, 11:05
Fahéjas szivek készítése
sacimama
2013. május 08. szerda, 09:53
tejpor készitése.jpg
kicsoda57
2012. augusztus 07. kedd, 01:35
Jogosítvány hátulján szer
ujlakimisi
2010. július 31. szombat, 09:41
Idézat a hátulján
kreativfotok
2009. június 01. hétfő, 11:55
Szövegek a hátulján
bobci
2008. augusztus 21. csütörtök, 18:13
Idézet a hátulján
kreativfotok
2008. július 21. hétfő, 20:43
A hátulján angol nevekkel
bobci
2008. május 26. hétfő, 18:33
aláírások -e kép hátulján
hartvigjoe
2007. szeptember 04. kedd, 07:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.