Regisztráció  Belépés
2018. május 24. csütörtök | 21. hét | 144. nap | 19:53 | Eszter, Eliza
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Két új kötettel jelentkezett Szakolczay Lajos irodalomtörténész
A szerző az MTI-nek elmondta: a Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent Korunk farsangja című kötet első felében József Attilával, valamint műveinek képzőművészeti hatásaival foglalkozó válogatott írásai kaptak helyet. A kiadványban számos pályakép is található, mások mellett Jékely Zoltánról, Nagy Lászlóról, Székely Jánosról, Juhász Ferencről vagy Nagy Gáspárról, ám a szövegek közül nem egy az irodalomkritika által eddig kevésbé feldolgozott alkotókról rajzol portrét.

A kötetben Húsvéti sonka címmel egy saját dokumentum-novellát is közzétesz Szakolczay Lajos. Mint elmondta, egy azóta elhunyt egykori iskolatársa a történtek után öt évtizeddel merte bevallani, hogy gyermekkorában a Hortobágyra telepítették ki családjával. Egy alkalommal kislányként kilométereken át vonszolt magával mezítláb egy nagyobb darab sonkát a tanyára, ahol aztán a rendőrök rögtön elszedték tőle.

A Napkút Kiadó gondozásában jelent meg a Jövőben a múltunk című kötet, amelynek bevezető, Toll című ciklusában a magyar irodalom jelenét, például a balatonszárszói találkozó ma is érvényes örökségét tárgyaló vitaírások kaptak helyet. A Kronosz képzelmei című fejezet a magyar irodalom és művelődés múltjával foglalkozó szövegeket ölel fel, míg a Gong című ciklus a szerző színházkritikáiból válogat.

A Kortárs című folyóiratban 1995-1996-ban megjelent közel hatvan kritika, híven az Illyés Gyula által emlegetett ötágú síp összehangolásának gondolatához, a magyarországi alkotók könyvei mellett erdélyi, a délvidéki, a felvidéki és a nyugati magyar irodalom szerzőivel foglalkozik - mondta el Szakolczay Lajos. Hozzátette: az utolsó, Búcsú és siratás című ciklusban a hozzá közel álló alkotókhoz - mások mellett Gion Nándorhoz és Csoóri Sándorhoz - írt nekrológok szerepelnek.

A határon túli magyar irodalom elismert kutatójaként számon tartott szerző az MTI-nek hangsúlyozta azt is: a kommunista diktatúrák összeomlásával jelentősen átalakult a határon túli magyar irodalom helyzete is. A szabadság révén a fiatalabb nemzedék művészete ma már nem annyira az anyanyelv védelmére, megőrzésére helyezi a hangsúlyt.

Bár ma még nehéz eldönteni, mi bizonyul a kortárs irodalomból időtállónak, az biztos, hogy az új költői nyelvezettel dolgozó fiatalabb korosztály Erdélyben, Szerbiában és Szlovákiában is nagyon erős irodalmi hagyományra támaszkodhat - mutatott rá Szakolczay Lajos, aki szerint a legnehezebb helyzetben a politikai és gazdasági problémák által is sújtott 150 ezer fős kárpátaljai magyar közösség irodalma van, az idősebbek mellett kevésbé látszik egy új szerzőgeneráció formálódása.

A köteteket február 23-án este mutatják be a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában, az eseményen a szerzővel Mirtse Zsuzsa szerkesztő és Alexa Károly irodalomtörténész beszélget.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. február 22. szerda, 13:52
Címkék: Szakolczay Lajos, Magyar Napló Kiadó, József Attilával, Jékely Zoltánról, Nagy Lászlóról, Székely Jánosról,
Kommentek
A magyar kortárs irodalomról rendeznek konferenciát a Lakitelek Népfőiskolán
szépirodalmi könyvkiadás jelenéről beszél majd.

A könyvterjesztés és az irodalmi társaságok című szekcióban Bihari Zoltán, a Xantus Könyv Kereskedelmi Kft. ügyvezetője a határon túli könyvek kiadásának lehetőségeiről és helyzetéről tart előadást, míg Kovács Attila Zoltán a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetségének munkáját ismerteti.

Az olvasókhoz való eljutás témájában az előadóművészet kerül előtérbe. Ezzel kapcsolatban Lázár Balázs színművész, költő tart többek között előadást. Szakolczay Lajos irodalomtörténész és -kritikus pedig azt hangsúlyozza majd, hogy már az óvodában el kell kezdeni megtanítani a gyermekeket az irodalom befogadására.

A konferencia kísérőrendezvényeként pénteken a Misztrál Együttes koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Másnap pedig bemutatják A vers ereje - Kádár félelme című filmet, amely az 1985. október 22-én Lakiteleken tartott Antológia-estet eleveníti fel. Több mint harminc évvel ezelőtt a versillusztrációkból nyílt képzőművészeti tárlat mellett
velemenyezd, 2017. február 09. csütörtök, 19:13
Szikra János költő és Nelson Ascher brazil műfordító kapja a Balassi-kardot
Az eseményen az 1954-ben született magyar költő versét Madarászi László mondja el, míg a brazil irodalmár fordítását Priscilla Lopes d'El Rei adja elő. Laudációt mond Léka Géza költő és Pál Ferenc egyetemi tanár. A kardokat Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök nyújtja át a díjazottaknak.

Az immár huszonegyedik alkalommal odaítélt irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot Molnár Pál újságíró alapította és 2016-ig 37 költő és műfordító vehette át.

A 16. századi magyar költőóriásának emléket állító elismerés a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító európai szellemiségű külföldi poétákat jutalmazza. A Balassi-kard egy végvári szablya, amelyet a bonyhádi Fazekas József fegyvermester kovácsol, a díszokleveleket Vincze László szentendrei nyomdász készíti.

A díjátadón mutatják be Kovács Zoltán Adj már csendességet című zeneművét, amelyet a Vékey Mariann vezette törökbálinti Cantabile Kórus ad
velemenyezd, 2017. február 09. csütörtök, 07:05
1956 - A füveskerti költők szerepére és az írók naplóinak történelmi jelentőségéről is rámutattak
60 év távlatából tekintünk vissza a füveskertiek életművére, egyértelmű, hogy költészetük, amelyet szabadulásuk után is átsző a börtönmúlttal való szembenézés, az egykori cellafalakon jócskán túlnőve kulturális örökségünk elidegeníthetetlen része" - hangsúlyozta.

Ugyanakkor szerinte 25 év demokráciája is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy az egyébként jól informált szakmabeliek, szerkesztők és kritikusok elég szabadnak érezzék magukat ahhoz, hogy helyreigazítsák "a diktatúra hamis kánonjait".

Szakolczay Lajos irodalomtörténész, a forradalom nemzetközi visszhangjáról tartott előadásában úgy fogalmazott: "1956 októberének fáklyája nem csak a magyaroknak, hanem az egész világnak is biztos pont volt". Ha a nemzetek nem is, de a szellem emberei, főként az írók és költők fejet hajtottak a magyarok véráldozata előtt.

A korszak kutathatóságáról és ezen belül a naplók szerepéről Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottság elnöke úgy fogalmazott: a korszakot a történészek szemével a "fájó hiányok és
velemenyezd, 2016. október 29. szombat, 15:32
1956 - A forradalom lesz a központi téma a Határon túli magyar irodalom napjain
A székesfehérvári Vörösmarty Társaság háromnapos találkozóját 17. alkalommal rendezi meg. Az országos jelentőségű irodalmi rendezvénysorozat előadásai a társaság Kossuth utcai termében zajlanak majd.

Az érdeklődők a csütörtöki előadók között hallhatják Kabdebó Tamás írót, költőt, műfordítót, Pomogáts Béla kritikust, irodalomtörténészt, Szakolczay Lajos irodalomtörténészt, Ferdinándy György írót, költőt, egyetemi tanárt és Bakonyi István írót, kritikust. Pénteken és szombaton délelőtt tovább folytatódik a tematikus program.

A rendezvény keretében péntek délután Dunaújvárosban adják át az idei Vár-díjat, amelyet a Vár című irodalmi és közéleti folyóirat a magyar irodalom "védelmezőinek" ítél oda évről évre.

A Vörösmarty Társaság egy, a témához kapcsolódó ünnepi leporellót is kiad '56-os verseink címmel. A jubileumi kiadványban Szikra János, Bobory Zoltán, P. Makláry Éva, Szegedi Kovács György, Balajthy Ferenc, László Zsolt, Pálfalvy András, Gál Csaba és Saitos Lajos kortárs fehérvári
velemenyezd, 2016. október 12. szerda, 19:42
Tűz Tamás: Hét sóhaj a hegyen
Tűz Tamás: Hét sóhaj a hegyen

A Hét sóhaj a hegyen Tűz Tamás (1916-1992) emigráns költőnek a Magvető Könyvkiadónál 1987-ben megjelent válogatás-kötete.

A kötetet Szakolczay Lajos irodalomtörténész szerkesztette, válogatta; ő írta a bevezető tanulmányt és a költőt ismertető utószót is. A címlapon Kondor Béla: Krisztus II. c. festménye látható.

A címadó vers 1957 márciusában keletkezett Mount Cenacle-ben (Hamilton, Kanada).

A szerkesztő a válogatott költeményeket három ciklusba rendezte:

Búcsú Európától (1941-1968)
Halálos szójáték (1969-1976)
Rózsák napfogyatkozása (1977-1985)

A költő maga így vélekedett a kötetről: "A könyv nagyon szép kívül-belül. Szakolczay jó munkát végzett a válogatással, szép előszót írt. Persze nem lehet minden benne, kedves versek kimaradtak." (1987. október 31., in: Csizmadia Éva:
gabfe, 2016. április 18. hétfő, 18:31
A költészet napja - Színes programok Győr-Moson-Sopron megyében
Júlia, a program egyik résztvevője azt mondta, hogy a szerkesztett egy órás műsorban Pilinszky János verseinek szavalása közben fotók és zenei betétek is felcsendülnek, fájdalmassá, de mégis széppé téve az emlékezést a költőre.

A győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben április 8-án, délután öt órától rendezik a költészet napi irodalmi estet a város jeles poétája és egyben díszpolgára, a száz éve született papköltő, Tűz Tamás emlékére. A költő alakját Czigány György író, költő, Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Gülch Csaba költő, újságíró idézik fel. Az irodalmi esten Maszlay István, a Győri Nemzeti Színház művésze működik közre.

A Győri Művészeti és Fesztiválközpontban hagyományteremtő szándékkal április 21-én középiskolások versfelolvasó estjét tartják- közölte Serfőzőné Tóth Andrea, az intézmény vezetője.

Részletezte:a délután öt órakor kezdődő programban a versszerető diákoknak nem kell kívülről tudniuk a verset, az egyetlen kikötés az, hogy a győri Műhely folyóirat
velemenyezd, 2016. április 07. csütörtök, 14:22
Március 15. - Széchenyi-díj - Szakolczay Lajos irodalomtörténész
irodalom, a színházművészet, a képzőművészet, illetve az opera műfajában egyaránt hiteles és értékorientált, ugyanakkor tudományos igényű és példamutatóan elfogulatlan műkritikusi életműve, valamint a határon túli, főként az erdélyi magyar szépirodalom széles körű megismertetését szolgáló sokoldalú tevékenysége elismeréseként kapta a díjat.

"Igaz, hogy csaknem ötven év alatt rengeteget dolgoztam, de vannak sokan, akik valamiért nem kaphatták meg ezt a díjat, pedig megérdemelték volna" - fogalmazott Szakolczay Lajos.

Az irodalomtörténész hangsúlyozta: egész élete az egyetemes magyarság szolgálatában telt. Példaképe Kós Károly, akit élete utolsó négy évében sokat látogatott és aki Trianon után otthagyta a budapesti egyetemi katedrát, és hazament Erdélybe "építeni".

Illyés Gyula hasonlította a magyar irodalmat egy összehangolatlan, ötágú síphoz - emlékeztetett Szakolczay Lajos, aki bevallása szerint ennek a "sípnak" az összehangolásáért, az egyetemes magyarság értékeinek megtartásáért igyekezett
velemenyezd, 2016. március 15. kedd, 15:52
Képek, videók
Szakolca.jpg
chillik
2016. március 19. szombat, 04:15
Szakolcai emlék 001.jpg
chillik
2015. december 30. szerda, 04:55
Jelentkezett
csalogany13
2017. április 16. vasárnap, 20:07
Klaudia is jelentkezett
csalogany13
2014. november 29. szombat, 09:48
Kati megint jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:38
Kati ismét jelentkezett
csalogany13
2014. november 23. vasárnap, 09:32
Böbe jelentkezett
csalogany13
2014. szeptember 16. kedd, 09:09
Ildikó jelentkezett
csalogany13
2014. február 15. szombat, 08:54
Magdolna jelentkezett
csalogany13
2014. január 12. vasárnap, 10:15
Edit jelentkezett
csalogany13
2013. november 26. kedd, 09:29
Ildikó is jelentkezett
csalogany13
2013. október 03. csütörtök, 09:46
Edit is jelentkezett
csalogany13
2013. október 03. csütörtök, 09:27
Ági is jelentkezett
csalogany13
2013. szeptember 16. hétfő, 15:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.