Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 20. hétfő | 34. hét | 232. nap | 05:19 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Török Ferenc 1945 című alkotása kapta a filmkritikusok fődíját
A MÚOSZ honlapján közzétett eredmények szerint a fődíj mellett Török Ferenc alkotásában nyújtott fényképezésért Ragályi Elemér érdemelte ki a legjobb operatőrnek járó díjat, míg az 1945-ben nyújtott játékáért a legjobb férfi főszereplő Rudolf Péter lett. A legjobb női főszereplő díját Borbély Alexandra kapta a Testről és lélekről című filmért, a legjobb vágás díját Szalai Károly vihette haza a Testről és lélekről valamint a Granny Project című filmekért.

Vranik Roland Az állampolgár című filmje két díjat kapott: a különdíj mellett, a legjobb női epizódszereplő Máhr Ágnes lett a filmben nyújtott alakításáért. Ugyancsak két elismerést érdemelt ki Kostyál Márk Kojot című alkotása: a legjobb első film díja mellett a legjobb férfi epizódszínész díját Mátray Lászlónak ítélték oda. A legjobb rövid animációs film Pataki Szandra Wireless című filmje lett, míg a legjobb egészestés animációs film díjat Pálfi Zsolt Lengemesék című alkotása kapta. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Dudás Balázs Welcome című alkotásának ítélték oda, a legjobb dokumentumfilm Révész Bálint Granny Project és Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje lett.

A legjobb látványtervnek járó elismerést Ágh Márton kapta a Jupiter holdja című filmért, a legjobb kísérleti film Lichter Péter Fagyott május című alkotása lett. A legjobb forgatókönyv díjat kapta Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán az Aurora Borealis című filmért, amely különdíjban is részesült.

Sok évtizedes kimagasló művészi tevékenységért életműdíjjal ismerték el Elek Judit Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar filmrendező-forgatókönyvírót.

A díjakat pénteken adták át.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 04. vasárnap, 09:11
Címkék: Török Ferenc, Ragályi Elemér, Rudolf Péter, Borbély Alexandra, Szalai Károly, Granny Project,
Kommentek
Ferenc pápa: Isten a teljes embert akarja megmenteni
2018. augusztus 16. csütörtök 21:37
Nagyboldogasszony főünnepén délben Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában található dolgozószobájának ablakából imádkozta el az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívekkel és zarándokokkal.
Ferenc pápa beszédének fordítását teljes egészében közzétesszük.

Kedves testvéreim, jó napot!
A boldogságos Szűz Mária mennybevételének mai főünnepén Istennek a hívő szent népe örömmel mutatja ki tiszteletét a Szűzanya iránt. Megteszi ezt a közösen végzett liturgiában, de a személyes jámborság ezernyi eltérő módján is; így pedig beteljesül Máriának az önmagáról mondott próféciája: ,,Boldognak hirdet engem minden nemzedék" (Lk 1,48). Ennek oka, hogy az Úr felmagasztalta alázatos szolgálóleányát. A testben és lélekben történt mennybevétel isten kiváltság, amelyben Isten Szent Anyja a Jézussal megélt kivételes egysége miatt részesült. Testi és lelki egységről van szó, amely az Angyali üdvözlettel vette kezdetét, és végig érlelődött
maroka, 2018. augusztus 17. péntek, 15:57
Magyarok Nagyasszonya ...
Liszt Ferencet idézhetjük, amikor föltesszük a kérdést: ugyan hány ország vallja a magáénak: magyarok, németek, franciák, olaszok, lengyelek... Mégis hajlunk arra, hogy magyaros öntudattal azt mondjuk: ,,Ő a miénk". S elfelejtjük odatenni a végére, hogy ,,a miénk is". Persze a több gyermekes családból épp a legkisebb sajátítaná ki a mamát az ismert szavakkal: ,,Az én anyukám!" Holott a gyermekek mindegyike elmondhatja - maradjunk ennél -, hogy ,,Az én édesanyám". Anélkül persze, hogy ezzel kisajátíthatná őt bármelyikük is.
Máriát ugyanúgy vallhatjuk a miénknek, a ,,Magyarok Nagyasszonyának", anélkül, hogy mi, magyar katolikusok, másoktól megvonhatnánk a hasonló jogot. Hadd mondhassák el a maguk módján, hogy ők is a magukénak vallják Boldogasszonyunkat, Máriát, a maguk szemszögéből, szívük szerint. Hiszen már a szó is sokat mond erről: ,,Mi Asszonyunk", a franciáknak Nōtre Dame. Latinul: Maria nostra, amely egyik kedvelt
maroka, 2018. augusztus 14. kedd, 20:03
Szigetvár ostroma film
bízta meg, augusztus 9-én kezdett Szigetvár lövetésébe, másnap pedig már meg is indította a várvédelem szempontjából stratégiai fontosságú óváros elleni, három oldalról vezetett, de akkor még sikertelen gyalogsági támadást.[6]
Mivel a várat övező vizesárkok, illetve a mocsaras térszín a törököket megakadályozta abban, hogy a falakhoz közelebb jussanak, elkerülhetetlen volt a környező víztömeg lecsapolása, amelynek munkálataihoz 12-én láttak hozzá. Ezt megakadályozandó törtek ki a várból 15-én Dandó Ferenc és Radován Jakab hadnagyok mintegy 200 lovas élén, ennek során azonban mindketten életüket vesztették. Hősi haláluk helyszíne, az óváros egykori Kanizsai kapuja közelében vitéz tettükre emléktábla hívja fel a figyelmet. A kudarcba fulladt akciót, és a töltések sikeres átvágását, illetve a víz elvezetését követően megkezdték az óváros intenzívebb ágyúzását a vár délnyugati és délkeleti bástyájával szemben épült új állásokból. Augusztus 19-re sikerült annyira meggyengíteniük a falakat, hogy egy újabb, a
maroka, 2018. július 29. vasárnap, 21:03
Rövidlátó békerendszer...
bolgár és vlach kisebbségek védelmére. A gyakorlatban semmi nem lesz belőle.
1913.11.14. Kréta hivatalosan Görögországhoz kerül.
1913.12. Újabb horvátországi választások, a győztes horvát-szerb koalíciót azonban ismét nem engedik kormányt alakítani.
1913.12.17. A firenzei jegyzőkönyv véglegesíti Albánia határait. Eszerint északon egy Prizren alatti négyszöget is megkap (de Koszovót Prištinával nem).
1913.12.20. A bizottsági ülésen részletes helyzetismertetés az újrarendezésről. DEÁK Ferenc unokahúga felajánlja a könyvtárnak 58 mű (270 kötet) megvételét DEÁK Ferenc egykori könyvtárából.
1914 - 1915. A könyvtár igazgatója hosszú ideig betegeskedik, a többi munkatárs az I. világháború kitörése után bevonul katonának. Az újrarendezési munkálatok derékba törnek, a könyvtár bezár.
1914 - 1918 Magyarország részt vesz az első világháborúban a központi hatalmak oldalán
1914 - 1918. Az I. világháború. A századfordulón a nagyhatalmak a háborút az egyik lehetséges politikai
szatucsek, 2018. július 27. péntek, 11:01
Hétvégén tartják a Végvári Napokat Gyulán
Liska András, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője felidézte, hogy a 1566-ban a Kerecsényi László várkapitány által vezetett védők 63 napig állták a törökök ostromát. A korabeli végvári csatározások idején ez volt a leghosszabb ostrom.

A régész szólt arról is, hogy napjainkra szinte minden részletet ismernek a korabeli eseményekről, sőt a régészeti feltárásokon előkerültek a mai téglavárat körülölelő földbástyák, palánkok maradványai is. Így képet lehet alkotni a szigeterőd valódi méreteiről is. A korabeli ostrom egyébként nem a ma is látható téglavárat érintette, hanem földből és fából épült környezetét, erődítéseit.

Kovács Ágnes, az Erkel Ferenc Művelődési Központ szervezője ehhez hozzátette, hogy a Végvári Napok alkalmából kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy minden a 16-17. század korát idézze fel. A téglavár körüli helyszínek visszakapták a régi elnevezésüket, például a huszárvár és a földbástyák, ahol csaknem 200 hagyományőrző fogja felidézni az ostrom eseményeit. A vár mögött
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 14:20
Megnyílt a marosvásárhelyi repülőtér a kifutópálya teljes felújítása után
A repülőtér hétfőn kapta meg a működési engedélyt az illetékes román légügyi hatóságtól, és nem sokkal ezután le is szállt Marosvásárhelyen az első utasszállító repülőgép. A charter járat a törökországi Antalyából hozott haza turistákat, majd ugyanoda indult vissza turistákkal a fedélzetén.

Péter Ferenc, a repülőteret működtető Maros megyei önkormányzat elnöke a hétfőn délben tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Antalyából indult repülő már a levegőben volt, amikor a román hatóság kibocsátotta a repülőtér működési engedélyét.

A tanácselnök ismertette: a tervező 77 millió lejes (5,39 milliárd forint) költséggel számolt, ehelyett a beruházás áfával együtt 56,7 millió lejbe (3,9 milliárd forint) került, és a kedvező költségek ellenére a pálya szilárdsági adatai jelentősen meghaladják a tervben kért adatokat. A költségek nagyobb részét, mintegy 50 millió lejt a központi költségvetésből biztosították, a fennmaradó részt az önkormányzat adta.

Peti András, a repülőtér igazgatója elmondta:
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 14:22
Tanúságos történetek
Galileai

Julianus, aki római császár volt Kr. u. 360 - től 363 - ig, rendeletbe foglalta, hogy a keresztyénséget törvényen kívül kell helyezni, és igyekezett azt elpusztítani. Egy idős keresztyén mellett elhaladva egy napon Julianus így szólt:
- Hol van most a ti Krisztusotok?
Az idős ember ezt válaszolta:
- Készíti a koporsót a római birodalomnak.
Végül a haldokló Julianus felkiáltott:
- Ó, Galileai, győztél!

Prédikálás útközben

Az Assisi Ferenc élete című könyvben szó van arról, hogy Assisi Ferenc egyszer meghívott egy fiatal szerzetest, hogy menjenek a városba és prédikáljanak. Nagy megtiszteltetésnek tekintve a meghívást, a szerzetes készségesen csatlakozott Ferenchez. Egész nap járták az utcákat, mellékutakat, sikátorokat és a külvárosokat. Sok száz emberrel találkoztak. A nap végeztével hazaindultak. Ferenc egyetlen egyszer sem prédikált a tömegnek, és nem beszélt senkinek az evangéliumról. Fiatal társa nagy kiábrándultsággal
suzymama, 2018. június 23. szombat, 14:34
Fegyvermustra címmel új állandó kiállítás nyílt a Dobó István Vármúzeumban
Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az MNB Értéktár Programjának vezetője a pénteki megnyitón felidézte, hogy program egyik első vásárlása volt a Péterváry-gyűjtemény, amelyet Egerben helyeztek tartós letétbe 2015-ben.

A műkincs-visszavásárlási programmal a külföldre vagy külföldi tulajdonba került, jelentős művészeti és kulturális értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzését célozzuk - hangsúlyozta az alelnök, aki kiemelte: nemcsak a külföldön fellelhető értékek hazahozatalára koncentrál az Értéktár Program, de arra is figyelnek, hogy a Magyarországon szétszóródott gyűjteményeket összegyűjtsék és egyben tartsák.

A csaknem háromszáz darabból, zömében kora újkori és újkori fegyverekből álló gyűjtemény nemzetközi viszonylatban is jelentősnek mondható, a Péterváry-hagyatékot 59 millió forintért vásárolták meg - közölte korábban az MNB.

A múzeum pénteki közlése szerint a gyűjtemény időben és térben is széles skálán mozog: a középkortól az első
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 13:51
Képek, videók
Török Ferenc
irmus
2018. április 02. hétfő, 10:28
Tombola fődíja.jpg
pipatch
2008. július 08. kedd, 19:16
Az út mellett való.jpg
katalin_53
2018. július 28. szombat, 10:05
Lépcső mellett lévők
sanci81
2018. július 24. kedd, 17:37
Egymás mellett
sanci81
2018. július 20. péntek, 17:00
akinek melletted.jpg
sz719eszter
2018. június 22. péntek, 19:01
Pegazus mellett lévő
sanci81
2018. május 28. hétfő, 17:45
Mária mellett
sanci81
2018. április 30. hétfő, 16:53
Angyal virág mellett
sanci81
2018. április 12. csütörtök, 17:51
Unikornis mellett lévő
sanci81
2018. április 03. kedd, 17:43
Medve mellett
sanci81
2018. április 02. hétfő, 12:14
Pálmák mellett
sanci81
2018. március 26. hétfő, 17:31
Kard mellett lévő
sanci81
2018. március 22. csütörtök, 17:22
Galamb mellett lévők
sanci81
2018. március 20. kedd, 17:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.