Regisztráció  Belépés
2018. július 17. kedd | 29. hét | 198. nap | 01:53 | Endre, Elek
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Török választások - Erdogan nyerte a török elnökválaszást, az ellenzék elismerte a győzelmét
Az Anadolu török állami hírügynökség hétfő késő délutáni adatai szerint az elnökválasztás szavazatainak 99,92 százalékos feldolgozottságánál Erdogan 52,59 százalékon áll.

A második Muharrem Ince 30,64 százalékkal. Őt Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) börtönben ülő egykori társelnöke követi 8,4, majd Meral Aksener, a nacionalista Jó Párt (IP) jelöltje 7,29 százalékkal. A két utolsó helyen álló induló aránya együttesen alig lépi túl az 1 százalékot.

A parlamenti választáson a szavazatok 99,91 százalékos feldolgozottsága mellett Erdogan pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) ugyan önálló abszolút többségét elveszítette a törvényhozásban, de az AKP és a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) alkotta, Népszövetség nevű pártszövetség együttesen a szavazatok 53,66 százalékát mondhatja magáénak, és így 344 mandátummal rendelkezik a 600-ból az egykamarás parlamentben. Ezen belül az AKP 42,56 százalékot (295 parlamenti helyet), az MHP pedig 11,1 százalékot (49 mandátumot) szerzett.

A Nemzetszövetség nevű ellenzéki pártszövetség jelenleg 33,94 százalékkal rendelkezik. Ezen belül a CHP a szavazatok 22,64 százalékát (146 képviselői széket), az IP a 9,95 százalékát (43 parlamenti helyet), az iszlamista Aranykor Pártja (SP) pedig az 1,35 százalékát (0 mandátumot) szerezte meg.

Az önállóan induló, kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) átlépte a 10 százalékos parlamenti küszöböt, és a voksok 11,7 százalékát birtokolja (67 képviselői széket).

A Legfőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven hétfőn Ankarában újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a július 5-én hirdetik ki mindkét választás végeredményét. Hozzátette: a külföldön élő török állampolgárok szavazatait még nem dolgozták fel teljesen.

Az elnökválasztás második helyezettje, Muharrem Ince Ankarában nyilvánosan elismerte Erdogan győzelmét. Pártjának székházában tartott sajtótájékoztatóján Ince arra kérte Erdogant, hogy mindenki államfője legyen.

Kiemelte: a CHP munkatársai által a párthoz eljuttatott adatok és az YSK által közölt eredmény között nincs lényegi különbség. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a választási kampány az elejétől a végéig minden tekintetben igazságtalan volt.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőiszerintnem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára a törökországi választásokon.

Erdogan és az AKP túlzott előnyöket élvezett még a médián belül is - jelentette ki az EBESZ megfigyelő küldöttségének a vezetője. "Ezekre a választásokra hatást gyakoroltak az alapvető jogok általunk tapasztalt korlátozásai" - mondta Ignazio Sánchez Amor spanyol képviselő, aki a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a gyülekezési szabadságot hiányolta főként. A demokratikus vitát behatárolta a 2016. óta érvényben lévő rendkívüli állapot is.

Pozitívnak tartották viszont a megfigyelők a magas részvételi arányt, ami szerintük azt mutatja, hogy a választók elkötelezettek a demokrácia mellett.

Összességében az EBESZ nem vonta kétségbe a választások érvényességét. A több mint 300 megfigyelő közös véleménye szerint a "szavazóknak valódi választási lehetőségük volt".

Az Európai Unió ajogállamiság, illetve az alapvető jogok kapcsán felmerülő aggályok sürgős orvoslására szólította fel Törökországot azelnök- és parlamenti választást követően.

A Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett közlemény rámutatott, hogy a vasárnapi választással hatályba lép az új elnöki típusú rendszer, ami "messzemenő következményekkel fog járni a török demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere szempontjából".

"Általánosságban Törökországnak hasznára válna a jogállamiság és az alapvető jogok kapcsán felmerülő hiányosságok sürgős orvoslása" - emelte ki a dokumentumban.

Végezetül leszögezte: az Európai Unió együtt fog működni a török hatóságokkal a közös kihívások kezelésében.

A hétfői török sajtó megosztott volt a választás eredményét illetően. A kormánypárti orgánumok Erdogannak és az AKP-MHP pártszövetségnek az előző napi győzelmét ünnepelték. Az ellenzéki kommentárok központi megállapítása az volt, hogy az eredmény nem hoz érdemi változást az országon belüli helyzetben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn telefonon gratulált Erdogannak az államfői posztra történt újraválasztása alkalmából. A két vezető egyúttal megerősítette az országaik közötti partneri kapcsolatok kiszélesítésében való érdekeltségét.

A felek kiemelték, hogy prioritásnak tekintik a közös stratégiai energetikai projekteket - az akkuyui atomerőművet és a Török Áramlat gázvezetéket. Megállapodtak abban, hogy folytatják a szoros együttműködést a szíriai rendezés ügyében.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn levélben gratulált Erdogannak Törökország elnökévé történt újraválasztásához.

"Törökország stabilitása egész Európa számára jó hír, hiszen kontinensünk számtalan súlyos biztonsági kihívással áll szemben, melyek legyőzéséhez elengedhetetlen a Törökországgal való kiszámítható, hatékony együttműködés" - fogalmazott a magyar kormányfő.

Orbán Viktor biztosította Erdogan elnököt, hogy kormánya az elkövetkezendő időszakban is elkötelezetten fog dolgozni kétoldalú kapcsolataink további fejlesztése érdekében.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 18:22
Címkék: Muharrem Ince, Selahattin Demirtas, Népek Demokratikus Pártja, Meral Aksener, Fejlődés Pártja, Nemzeti Mozgalom Pártja,
Kommentek
Mikor veszi tudomásul a honi balogság, hogy ezt a választást elvesztette?
Nem vesztettek, hanem a buta vidék elvitte a választást. De akkor mi is történt az időközi önkormányzati választásokon Budapesten?...
wrist, 2018. július 09. hétfő, 22:37
Ismét szemünk láttára épül ki egy diktatúra az országban! Te hol állsz: a diktátor mellett, vagy vele szemben?
...Egyre több politológus állítja: AZ ORBÁN-KORMÁNY, KIZÁRTA ANNAK LEHETŐSÉGÉT, HOGY LEGITIM VÁLASZTÁSOK ÚTJÁN LEVÁLTHATÓ LEGYEN! Nem kevesen közülük, már odáig mennek, hogy kimondják: ezt a kormányzatot, NEM LESZ LEHETSÉGES BÉKÉS ÚTON LEVÁLTANI!...
foxworkinspace, 2018. július 06. péntek, 02:27
91 éve született Gina Lollobrigida
emlékezetes alakítását a Pinocchio 1971-ben készült televíziós változatában, a tündér szerepében nyújtotta. Utoljára 2011-ben a Box Office 3D című olasz filmben szerepelt. A filmvászontól visszavonulva érdeklődése a fényképészet felé fordult, több könyvet is kiadott fotóival, ideje nagy részét a szobrászatnak szenteli, több kiállítást is rendezett. Megpróbálkozott a dokumentumfilmmel is, Fidel Castro exkluzív interjút adott neki, s énekesnőként sem volt sikertelen. 1999-ben elindult az európai parlamenti választásokon, de nem jutott be az uniós képviselőtestületbe.

Lollobrigida 2016-ban. Fotó: Getty Images


Számos díj és kitüntetés birtokosa: a Firenzei Művészeti Akadémia - harmadik nőként - tiszteletbeli tagjai közé választotta, a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címével is kitüntették. A napokban jelentették be, hogy
menusgabor, 2018. július 04. szerda, 21:15
A magánélet védelméről és a választási szabályok módosításáról indul vita
Az ülésnap reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal indul, majd nemzetközi szerződések kihirdetéseiről, valamint a toronyházakra vonatkozó szabályváltoztatásokról kell döntenie a törvényhozásnak.

A szavazások után kilenc kormányzati, illetve kormánypárti előterjesztés általános vitáját bonyolítják le. A képviselők hozzászólhatnak például a sportot, az állami vagyongazdálkodást, a szabálysértéseket és a bírák javadalmazását, jogállását érintő javaslatokhoz.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) gyülekezési jogról, valamint a magánélet védelméről szóló javaslata a nap végén kerül terítékre. A kormány garantálná a magánélet védelmét, az otthon nyugalmát, és védelmet adna a zaklatással szemben például a közösségi médiatérben a magáncéllal megosztott tartalmak esetében.

A Fidesz kezdeményezésére tárgyalnak a választásokkal kapcsolatos törvények változtatásairól. Az előterjesztés alapján a jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek
velemenyezd, 2018. július 03. kedd, 07:04
Felmentette első fokon a Hargita megyei törvényszék Gyergyószentmiklós volt polgármesterét
A törvényszék honlapján elérhető információk szerint a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben korábban kétszer is megválasztott volt polgármestert felmentették a hivatali visszaélés, a zsarolás, valamint a sikkasztásra való felbujtás vádja alól.

Az ügyben felmentették Barabás Évát is, aki a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatal jegyzője volt. A perköltségek az államot terhelik. Az érintett felek a kiértesítéstől számított tíz napon belül fellebbezhetnek.

A volt elöljáró ellen 2015 januárjában indult eljárás, a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ugyanazon év májusában emelt vádat.

A vádhatóság azért vádolta hivatali visszaéléssel a volt polgármestert, mert szerinte Mezei János a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

Mezei
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:16
Egy évvel meghosszabbította Alekszej Navalnij próbaidejét a moszkvai bíróság
törvények megsértése miatt. A politikust a hatósággal való szembeszegülés és nem engedélyezett tüntetések szervezése címén vonták felelősségre.

Navalnij, aki ügyvédjének betegségére hivatkozva a tárgyalás alatt több alkalommal is eredménytelenül kérte az eljárás felfüggesztését, közölte, hogy fellebbezni fog a moszkvai városi bíróságnál. Olga Mihajlova, a politikus jogi képviselője az Interfax hírügynökségnek elmondta, hogy az ítélet, hatálybalépése esetén, meghosszabbíthatja Navalnijnak a választásoktól való eltiltását - a politikus 2021-ig már így sem élhet passzív választójogával -, és egyúttal alapot adhat a büntetés-végrehajtásnak arra, hogy kérvényezze a felfüggesztett szabadságvesztés letöltendőre változtatását.

A bíróság az úgynevezett Kirovlesz-ügyben hozott ítéletet. Navalnijt és vádlott-társát, Pjotr Oficerov üzletembert egy bíróság - az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) határozata alapján megismételt eljárás során - tavaly februárban bűnösnek találta 16 millió rubeles sikkasztás
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 20:32
Török választások - Az EU felszólította Törökországot a jogállamisági aggályok mielőbbi orvoslására
A Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett közleményben rámutattak, hogy a vasárnapi választással hatályba lép az új elnöki típusú rendszer, ami "messzemenő következményekkel fog járni a török demokrácia, a fékek és ellensúlyok rendszere szempontjából".

"Általánosságban Törökországnak hasznára válna a jogállamiság és az alapvető jogok kapcsán felmerülő hiányosságok sürgős orvoslása" - emelték ki a dokumentumban.

Mint írták, a rendkívül magas részvételi arány és a sok induló mutatja a törökök erős elkötelezettségét a demokratikus folyamatok, a polgári szabadságok, illetve a jogállamiság iránt. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői szerint nem voltak egyenlőek a feltételek az indulók számára.

Végezetül leszögezték: az Európai Unió együtt fog működni a török hatóságokkal a közös kihívások kezelésében.

A csaknem végleges adatok szerint Törökországban az előrehozott elnökválasztáson a
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 18:12
Képek, videók
Donald Trump-elnokvalaszt
agica2004
2017. március 27. hétfő, 20:02
Elnökválasztás, Las Vegas
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:51
Mindennapi választások
sanci81
2016. szeptember 21. szerda, 18:55
O.V.- őszi választások.jp
agica2004
2014. július 13. vasárnap, 19:24
választások.jpg
agica2004
2014. május 31. szombat, 16:47
valasztasok-kampany-ba rac
agica2004
2012. szeptember 18. kedd, 11:42
Putyin-választások.jpg
agica2004
2012. március 06. kedd, 16:13
Választások Oroszországba
megyerimihaly
2011. december 21. szerda, 22:06
választások
mecsery
2010. december 29. szerda, 19:11
1990. Választások.
megyerimihaly
2008. április 12. szombat, 22:06
választások
kasztl11
2007. április 25. szerda, 18:05
névnap muhari ferencnétól
zsokica45
2014. november 20. csütörtök, 18:04
Demirt.png
sz719eszter
2016. november 27. vasárnap, 17:40
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.