Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 15:38 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
BBC-műsor a magyarországi és a lengyelországi politikai folyamatokról
A csaknem félórás rádióriport eleje a Népszabadság megszűnésével foglalkozik. Horváth Gábor, az egykori napilap volt főszerkesztő-helyettese a BBC riporterének arra a kérdésére, hogy honnan tudja, hogy a Népszabadságot politikai és nem gazdasági okokból szüntették meg, úgy fogalmazott: "ez több mint nyilvánvaló, ezt már senki nem is titkolja". "Elegük lett belőlünk, nem akartak tovább foglalkozni velünk" - tette hozzá.

Kovács Zoltán kormányszóvivő ugyanakkor a BBC rádióműsorában kijelentette: Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal, a médiatájkép nagyon élénk, valószínűleg éppen a mostani kormány kénytelen a legádázabb politikai környezetben dolgozni.

Arra a felvetésre, hogy a BBC-nek nyilatkozó egyes szakértők szerint Orbán Viktor miniszterelnök barátai ellenőriznek sok magyar médiatársaságot, Kovács Zoltán úgy felelt: amikor "az ő barátaik ellenőrizték a magyar média zömét, az nem volt probléma" számukra. Megismételte: a médiában megfogalmazódó üzeneteket és bírálatokat szemlélve nagyon élénk, nagyon aktív, szabad médiatájkép bontakozik ki.

A BBC-műsorban elhangzik, hogy a 87 éves Soros György magyar-amerikai nagyvállalkozó az Orbán-kormány "első számú közellenségévé vált", és a magyar parlamenten az elmúlt hónapokban "olyan törvényeket hajtottak át", amelyek Soros magyarországi emberbarát szervezeteit, illetve az általa alapított Közép-európai Egyetemet (CEU) veszik célba.

A műsorban megszólal Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora, aki elmondja: az egyetemmel "egyáltalán nem konzultált" senki, mielőtt "a lex CEU-nak nevezett törvénytervezet hirtelen a parlament elé került, majd egy hét múlva el is fogadták, és következő héten az államfő is jóváhagyta".

Ignatieff szerint úgy tűnik, hogy a demokratikus társadalmakra jellemző normál eljárásrend nem érvényesül.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint mi állhat a törvény hátterében, a CEU vezetője azt mondta: a CEU "szabad intézményként működik egy olyan rezsimben, amely nem rokonszenvez a szabad intézményekkel".

Kovács Zoltán kormányszóvivő azonban ezzel kapcsolatban a BBC riporterének kijelentette: a felsőoktatási törvény módosításának célja az volt, hogy az összes magyarországi felsőoktatási intézmény számára azonos normákat hozzon létre. "A CEU-val mint amerikai intézménnyel jogi problémánk van, mivel működése nem teljesíti azokat a normákat, amelyekben hiszünk" - tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint a CEU valójában olyan kiváltságokat élvezett, amilyeneket más intézmények nem.

Az illegális bevándorlás ügyében - arra a kérdésre, hogy nem tekinthető-e gyújtó hatásúnak Orbán Viktor retorikája "a muszlim invázióról" - a kormányszóvivő kijelentette: gyújtó hatású az is, "ami a terepen történik". Kovács Zoltán szerint 2015-ben több mint 400 ezren lépték át Magyarország határait, zömmel muszlimok, legtöbbjük életkora 18 és 35 év között volt, és többségük férfi. Ezt inváziónak lehet nevezni, mivel nem családok érkeztek, ez nem háború okozta menekültválság volt, hanem tömeges migrációs válság.

Kovács Zoltán szerint az európai kultúra, ha nem is kifejezetten vallási szempontból, de mindenképpen a kereszténységre épül. "Célunk annak a kulturális környezetnek a fenntartása, amelyben Európa felvirágzott" - tette hozzá.

Kijelentette: Magyarország elfogadja, hogy az egykori gyarmattartó nyugat-európai országokban kialakult a világ minden tájáról érkezők befogadásának kultúrája, de az képtelenség, hogy ezt Európa egésze számára kötelezővé tegyék.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 14. kedd, 22:14
Címkék: Horváth Gábor, Kovács Zoltán, Orbán Viktor, Soros György, Közép-európai Egyetemet, Michael Ignatieff,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 04. 10.
ENSZ-erők parancsnokának kérésére NATO-repülőgépekkel szoros légi támogatást nyújtanak Bosznia-Hercegovinában az ENSZ álta védett területnek nyilvánított Gorazsdéban tartózkodó ENSZ-személyzet számára, az ENSZ előretolt légi irányítójának útmutatása mellett.
1998 - Nyolc északír politikai párt képviselője, Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő Belfastban aláírja a nagypénteki megállapodást.
2008 - Lemond Adrian Cioroianu külügyminiszter, miután egy lengyelországi börtönben - éhségsztrájkját követően - meghal egy 33 éves román férfi (április 9-én).
2010 - A szmolenszki légikatasztrófában életüket veszítik a Lengyel Köztársaság legfelsőbb
állami és katonai vezetői, köztük Lech Kaczyński államfő.

Sportesemények
Forma-1

2011 - Malajzia Maláj Nagydíj, Sepang - Győztes: Sebastian Vettel Németország
(Red Bull Racing Renault)
NBA

2013 - USAA New
skorpiolilike, 2018. április 10. kedd, 10:06
Varsó nem osztja az Európa Tanács véleményét a lengyel bírósági reformról
tanács (KRS) megválasztására, Wójcik megjegyezte: ez összhangban van a lengyel alkotmánnyal. Utalt arra is, hogy az európai országok nem egységes módon oldják meg a kérdést, Németországban, Csehországban, Ausztriában, Luxembourgban például a KRS-hez hasonló testület nem is létezik, másutt pedig az igazságügyi miniszter nevezi ki ennek tagjait.

Arról, hogy a legfelsőbb bíróság tagjainál az új lengyel szabályozás csökkenti a nyugdíjkorhatárt, Wójcik elmondta: ez megfelel a tavaly érvénybe lépett lengyelországi nyugdíjreform általános szabályainak.

A miniszterhelyettes kifogásolta, hogy a GRECO jelentése mellőzte azt a lengyel reformmegoldást, hogy a pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján jelölik ki. Ezt az előírást Wójcik a korrupció-megelőzés egyik leghatékonyabb eszközének minősítette.

Az ET előtt a lengyel bírósági reformot az Európai Bizottság (EB) is bírálta atavaly decemberben elindított, az uniós alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás keretében. A reform során a
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:05
Magyar-lengyel barátság napja - Duda: Lengyelország nem akar senkit erővel a területén tartani
Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök ezt pénteken Veszprémben mondta sajtótájékoztatón, miután a magyar-lengyel barátság napja alkalmából találkozott magyar partnerével, Áder Jánossal.

A lengyel államfő a magyar elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre kijelentette, Lengyelország kezdettől azt hangoztatta: a migrációs problémát a helyszínen kell megoldani, hogy a konfliktus rendeződésével az érintettek mielőbb hazatérhessenek, "de nem hallgattak ránk".

Andrzej Duda kiemelte: Lengyelország eleget tesz a migrációval kapcsolatos kötelezettségeinek, hiszen évente több százezer ukrán állampolgár érkezik az országba, ott munkát találnak, így nem mennek tovább más európai országba.

A lengyel államfő kiemelte, a lengyel-magyar barátság nemcsak a parlamentek által intézményesített ügy, azt leggyakrabban alulról jövő polgári kezdeményezések élénkítik. A lengyel államfő az MTI kérdésére közölte: a Felczak Alapítványintézményi formája lesz a kétoldalú tudományos, társadalmi és
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 18:52
Veszprémben ünnepli a magyar-lengyel barátság napját a két ország államfője
alkalmából rendezett díszelőadáson a Hangvilla Központban.

Szombat délelőtt a két elnök ünnepi misén vesz részt a Szent Mihály székesegyházban.

A lengyel államfőt útjára elkíséri felesége, Agata Kornhauser-Duda.

A magyar-lengyel barátság napjának gondolata egy évtizede vetődött fel. Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő 2006. március 24-én avatta fel Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, és hasonló emlékművet avattak fel 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban. A két köztársasági elnök aláírta a Győri nyilatkozatot is, amelyben kezdeményezték a magyar-lengyel barátság napjának megtartását.

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm néhány nappal később, 2007. március 16-i határozatában tette meg ezt a lépést. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 12:35
Czaputowicz: Lengyelországra hárul a fő felelősség a térség érdekeinek védelmében
célja az erős, demokratikus mandátummal rendelkező EU - húzta alá.

Értékelése szerint az EU "elkerülhetetlen szétesését" eredményezné a többsebességes Európa koncepciójának megvalósítása.

Kifejtette továbbá: az európai integráció "nem korlátozhatja az Egyesült Államok európai szerepvállalását", hiszen az európai szolidaritás a transzatlanti szolidaritás része".

Hangsúlyozta a Washingtonnal folytatott biztonsági együttműködés jelentőségét, bejelentette, hogy Varsó törekedni fog a lengyelországi amerikai katonai jelenlét "tartósítására". Egyúttal közölte, hogy az amerikai fél az év elején jelezte: csúszik a Redzikowóban létesülő rakétavédelmi bázis építése. A támaszpont az eredeti tervek szerint idén kezdené meg működését.

A közép-európai gázpiac szempontjából Czaputowicz stratégiai jelentőségűnek nevezte az észak-lengyelországi Swinoujscie gázkikötőn keresztül megvalósuló szállítmányokat.

Németországot a külügyminiszter Lengyelország fő uniós politikai és gazdasági partnerének
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 12:35
EU-csúcs - Orbán: fontos, hogy Magyarország képes legyen megvédeni saját érdekeit
A Facebook-oldalára feltöltött videóban a kormányfő azt hangoztatta: a bevándorlás a döntő kérdés, amellyel foglalkozni kell majd az EU-csúcson. Szerinte nyilvánvaló, különösen Angela Merkel német kancellár lengyelországi látogatását követően, hogy július elsejéig, tehát a bolgár EU-elnökség időszakában "át akarják préselni, nyomni, gyötörni" az új, bevándorlást bátorító és támogató európai szabályokat.

"Nekünk ezt meg kell akadályoznunk, szembe kell ezzel fordulnunk", ebből a szempontból lesz jelentősége a csúcstalálkozónak - hangsúlyozta, hozzátéve: a "döntő ütközet" majd júniusban következik be.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy Nagy-Britannia szuverenitását támadás érte. Magyarország azt az álláspontot fogja képviselni Brüsszelben, hogy szilárdan ki kell állni Nagy-Britannia mellett a szolidaritás jegyében - jelentette ki. Úgy folytatta: nem fogadható el, hogy bármely európai uniós vagy NATO-tagállam polgárait támadás érje hazájuk területén, mint ahogy ez most megtörtént. Magyarország is
velemenyezd, 2018. március 20. kedd, 16:05
Szkripal-ügy - Lengyel és német külügyminiszter: a támadás nem maradhat következmények nélkül
(...), azon vagyunk, hogy adott esetben helyénvaló lenne egy, a nyilatkozatoknál határozottabb jelzés" - fogalmazott Czaputowicz.

A két minisztert az újságírók kérdezték a Lengyelországgal szemben tavaly decemberben elindított, úgynevezett 7. cikk szerinti EU-eljárásról is kérdezték. A bírált lengyel igazságügyi reform megfelel az uniós jognak és értékeknek - vélekedett Czaputowicz, úgy látván: az Európai Bizottság (EB) által az eljárás során megfogalmazott ajánlások teljesítése "az egész lengyelországi bírósági rendszer összeroppanását" okozhatná.

Nem zárta ki, hogy "bizonyos időtávlatból" majd kiértékelik a megreformált bírósági rendszer működését, és ennek alapján "bizonyos módosításokat" hajtanak végre. Egyúttal lehetetlennek minősítette a két és fél éve elindított reform előtti helyzet visszaállítását.

Felidézte: a reformot részletesen elmagyarázzák a múlt héten az EB-nek és az uniós tagállamoknak is átadott, úgynevezett fehér könyvben.

Maas azon reményének adott hangot, hogy a
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 20:12
A lengyel szenátus elfogadta a Lengyelország és Magyarország EU-n belüli együttműködéséről szóló határozatot
A magyar parlament február 20-án fogadta el azt a határozatot, amely felszólította a kormányt, hogy álljon ki Varsó mellett az Európai Unió 7. cikke szerinti eljárás során.

A 100 fős lengyel felsőházban a dokumentum mellett a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) 48 jelenlévő szenátora szavazott, az ellenzéki Polgári Platform (PO) 22 jelenlévő szenátora, valamint 2 független honatya ellene.

A határozat a 7. cikk szerinti eljárást "a politikai nyomásgyakorlásra, valamint a tagállamok szuverenitásának korlátozására tett alaptalan és veszélyes, kizárólag nemzeti hatáskörbe tartozó ügyben tett próbálkozásnak" nevezi.

A lengyel szenátus biztosítja "a magyar testvéreket afelől, hogy viszonozza a támogatásukat azon törekvéseikben, amelyek a szuverén, független és egyenlő, egymás hagyományát, kultúráját és különbözőségét tiszteletben tartó államok közösségeként felfogott Európai Unió építését célozzák".

A szavazást megelőző vitában a PiS egyik szenátora, Konstanty Radziwill úgy látta:
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 10:22
Képek, videók
Lengyelországi képek 050.
gyula0422
2006. szeptember 30. szombat, 14:58
Lengyelországi képek 051.
gyula0422
2006. szeptember 30. szombat, 14:56
magyarországi szobrok 9.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 8.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:24
magyarországi szobrok 7.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 6.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 56
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 55
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 54
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 53
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 52
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 51
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 50
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:23
magyarországi szobrok 5.
feviroza
2016. december 14. szerda, 13:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.