Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 08:12 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Egocentrikus önértékelés
EGOCENTRIKUS ÖNÉRTÉKELÉS

Többé kevésbé mindannyian énközpontúak vagyunk másokkal való viszonyainkban. Persze a Polaritás világában, sokáig -egy adott tudatfejlődési szintig- 'természetes' is az egocentrikusság!!! Mert minden helyzetet ,,automatikusan" abból a szempontból nézünk/értékelünk elsősorban, hogy mi érdekünk van benne, és minket hogyan érintett (annak függvényében reagálunk, hogy Egónk ,,tojáshéj-burka" mennyire sérült vagy erősödött); és csak ezután kezdünk azon gondolkodni, esetleg empatikusan beleérezni, hogy ugyanaz a helyzet, vajon hogyan hathatott az adott szituációban résztvevő másik személyre. Csak ezután aktiválódhat asztráltestünkben némi empátia, de legtöbbször ez többnyire csak szánalom vagy sajnálat. Amennyiben viszont egó-azonosulás nélkül, valóban nyitottabbak és empatikusabbak lennénk, és törődnénk a másik személy ígényeivel/szükségleteivel is, akkor többnyire képesek lehetnénk az ő nézőpontjára/lelkiállapotára is gondolni, amely pedig alkalmanként gyökeresen eltérhet a miénktől.

Minden szerencsétlenségünk, nyomorunk és fájdalmunk egy -tudatlanságban gyökerező- tévhitből (azaz a valódi hit hiányából) fakad: ,,A legfőbb korlát, ahogyan egy Kor lát"! Általában egy olyan rögeszmés tévhit vezet félre minket (tehát nem a saját, eredeti Célunk/Küldetésünk irányába), amely egyfelől sóvár-vágyakból, másfelől pedig szorongó-kételyekből táplálkozik. Ez pedig olyan hitetlenséget -és egyben hiteltelenséget- jelent, amely végső soron Önbizalomhiány és hűtlenség egyszerre!
Önbizalom hiány, mert nem bízunk valódi Önmagunkban: a felső ÉN isteni határtalan erejében és bölcsességében! És hűtlenség azért, mert nem vagyunk ,,hívek" tudatalattink mélyén rejlő őseredeti létélményünkhöz és valódi hitvallásunkhoz: az ÉN VAGYOK magasztos tapasztalatának ,,Istenélményéhez"! Ehhez viszont nem kívül kell keresni, lázasan kutatni, nem a felszínes külvilág forgatagában kell minél többet tanulni, lexikális adatokat gyűjteni, hanem csak visszaemlékezni. Befelé tekinteni, elmélyülni és ,,spirituális anamnézist" végezni!

Mindenki ki van használva, és ki lesz használva testileg és érzelmileg egyaránt, amíg nincs tisztában saját magával. Ez általában Oroszlános személyiségzavar...(Ha nem tudod Ki vagy, megmondják neked mások!
Mert a vágygerjesztés, illetve a félelemkeltés révén korrumpálható és tökéletesen manipulálható, amíg nincs tisztában Én-képével: amíg nem ismeri saját valódi értékeit, adottságait és gyengéit, személyes lelki-küldetését, hogy a megismert ,,Igazság" révén lelkileg immúnissá váljék és megvalósítsa önmagát...
A mentális egészség egyik feltétele, hogy a személy képes legyen alárendelni magát valami nála magasabb rendûnek. Ahhoz, hogy valamennyire is létezni tudjunk a világban, alá kell rendelnünk magunkat valamilyen elvnek, amely azután elsőbbséget élvez pillanatnyi vágyainkkal szemben.

A vallásos emberek számára ez az elv Isten, s ők úgy tartják: "Legyen meg a Te akaratod!"
Egy józanul gondolkodó ember számára, még akkor is, ha nem vallásos, tudatosan vagy tudattalanul létezik valamilyen "magasabb hatalom", amelynek alárendeli magát - ez lehet Igazság vagy a Szeretet eszméje, mások szolgálata, vagy a való élet konkrét elvárásai.
Ámde hogyan tudhatná bárki is mentális egészségét megőrizni, illetve a saját érdekeit megfogalmazni és érvényesíteni, amíg nem tisztázta le a legalapvetőbb kérdéseket az életében:
Honnan jövök? Ki vagyok én? Mi az élet értelme? És mi az én egyéni szerepem ebben? (Mi az Életcélom?)

Amíg ez nem tiszta saját maga előtt sem az embernek, mindig ki van téve annak a veszélynek: hogy kihasználják. Globálisan: a ,,felszínen" elsősorban a Globalizációnak nevezett ,,járvány" fenntartóinak célkitűzése révén, azaz a ,,fogyasztói társadalom"-ba való besorolási rejtett szándék által.
Mert az Egó ab ovo önző, tehát csak a szaporodási/terjeszkedési és fogyasztói ,,szenvedélyt" szolgáló önérdekeit lesi. Vagyis csak éberség és önismeret nélkül a ,,jólétszenvedély" (,,Sors-könnyítés") ősi parancsszavát teljesíti, a lét-szomjat (tanha/ thrisna /páthosz) azaz életéhségi sóvárgását vakon követve!

Amíg az ember belső erkölcsi védőbástyái (Szaturnikus objektivitása és felelősségérzete) nem szilárdak, addig hogyan tudná magát megvédeni a tudatos -és ravasz- vagy öntudatlan/önkéntelen kihasználás vámszedőitől?
Tehát lelkileg meg kell ,,szilárdulni"! Persze, természetesen nem negatív értelemben: nem a ,,kőszívűségnek" nevezett hideg-rideg attitűd szerint, hanem a morális immunitás vonatkozásában! Ez pedig nem más, mint a helyes erkölcsi magatartás kialakítása -avagy a szilárd, gerinces jellem megformálása!
Nagyon sokan bánkódnak, hogy megint kihasználták, megint becsapták őket, vagy újból csalódtak...
Pedig a hiba soha nem a világban s nem másban van, hanem magában az emberben!
Tudatalattijának téves programozásában, az eltorzult gondolatmintákban és aberráns érzelmi-lenyomatokban.
A legjobban az a Kollektív korlát (,,néphülyítés") működik, amit egy célközönség (pl. vallásos csoport) saját elméjében építenek fel az elhallgatott igazság és a mesterségesen sulykolt hazugságok hatására. Lásd: "a legnagyobb korlát, ahogyan egy kor lát!" (Váradi Tibor)

Ezt az alantas, manipulatív pszi-hatást sokkal nehezebb észrevenni, mint a külsőleg korlátozó Törvényeket és Jogszabályokat, mert ezeket konkrétan/tudatosan nem érzékeljük, így azt hisszük, hogy a saját véleményünk alapján hoztuk meg a döntéseinket.
Holott ez esetben -a tudatalattinkba kódolt naivul hiszékeny ,,programok" révén- pontosan úgy döntünk, ahogyan azt elvárják tőlünk. Mert a sok helyről jövő adatok, a különböző tekintélyszemélyektől beérkező Infók személyes ,,igazsággá" válnak, amelyet akár fanatikusan védhetünk és propagálhatunk!

Ha van mély önismeret, van megfelelő önértékelés-önbecsülés és őszinte megtisztulási/megújulási vágy, akkor az ember környezetéből úgy menekülnek el a kókler /sarlatán/ szélhámosok, mint vadászok elöl a vadak.
Tehát ne hagyd magad becsapni a szép, sokat ígérő szavak és hízelgő mosolyok tömegétől, mert ezek csak egyet akarnak: kihasználni, kiélvezni a tested és lelked, s ha már ezek nem megfelelőek, akkor talán kidobnak, mint egy régi, kopott, elhasznált ruhát.
horusz777, 2011. november 02. szerda, 23:45
Címkék: Váradi Tibor, szempontból nézünk, adott szituációban, másik személy, -tudatlanságban gyökerező-, legfőbb korlát,
Kommentek
Az agyonkímélt gyermekek korát éljük
"agyonkíméljük" a gyerekeinket és túlmisztifikáljuk az "óvjuk a széltől is" jelenségét. Ugyanakkor gyakran az is megesik, hogy egyszerűen nem neveljük őket, mert mi magunk vagyunk túlterhelve. Szóval a végletek között csapongunk, de nincs kitartó koncepciónk, és ami a legfontosabb: nincs valós figyelem a gyerek felé, és gyakran a szülők egymás felé sem tanúsítanak kellő odafigyelést. Mindezek olyan felnőtteket teremtenek majd, akikre -ha idegenként ismernénk meg őket-, azt mondanánk, hogy önző, érzéketlen, egocentrikus és türelmetlen. Persze nagy ívből elkerülnénk az ilyen fazont, ugye? Akkor a saját utódunkból miért nevelnénk ilyet? Miért gondoljuk azt, hogy a problémás helyzetektől való megkímélés segít a gyereknek? Miért lenne jobb huszonéves felnőttként szembesülni azzal a problémával, vagy konfliktussal először, amit már tinikorban az ember megugorhatott volna? Miért hisszük, hogy a "szegény gyerek" feladatoktól, helyzetektől való megkímélése majd boldog felnőttet eredményez? Mikor kezdtük el azt
horvathnemagdi, 2018. február 10. szombat, 13:57
Idézetek képpel.
Müller Péter: "Kell a szeretet!"

Ravaszul van ez kitalálva. Az önző, egocentrikus ember, aki mindenki ellen él, legszívesebben egyedül csinálna mindent, önmagának, a saját örömére, a maga hasznára. De ez nem megy sokáig. Nem volt a teremtésben szomorúbb látvány, mint amikor még csak egyetlen ember élt az Édenkertben, Ádám. Ránézett az Isten, és azt mondta: - Nem jó az embernek egyedül! - Nagyon szánalmas lehetett, szegény. Szerintem didergett a félelemtől. Azóta anya nélkül nem tudunk megszületni. Nem a megtermékenyülésre gondolok, mert az is kettős játszma, hanem magára a méhen belüli együttélésre egy másik lénnyel, és az utána következő, kölcsönös odaadottságra.


Ketten kellünk hozzá. Ahhoz, hogy élni kezdjen bármi, egy gondolat, egy érzés, egy történet, ketten kellünk. Én vagy te, csak elkezdhetjük.


Levegő nélkül kb. 2-3 percet bírunk
marikaszanto, 2018. február 06. kedd, 11:49
Német-török viszály - A török kormány rendezné kapcsolatait Berlinnel
jegyében fejleszteni a német-török kapcsolatokat.

Kiemelte, hogy kölcsönösen egyenrangú félként kell elismerni a másikat, és a nyilvánosságon keresztüli üzengetés, a "megafon diplomácia" helyett vissza kell térni a kapcsolattartás bizalmas, adott esetben informális csatornáihoz. Mint írta, ennek a törekvésnek a része szombati látogatása német kollégájánál, Sigmar Gabrielnél Goslarban, a német diplomácia vezetőjének szülővárosában.

Az "újrakezdéshez" az is elengedhetetlen, hogy a "populista, egocentrikus és rövidtávú belpolitikai megfontolások" helyett egy pragmatikus megközelítés és a közös érdekek alapján építsék tovább a kapcsolatokat.

Különösen a biztonságpolitikában, a kereskedelem és a befektetések, beruházások területén, az energiapolitikában és a Törökország körüli térség egészét érintő politikában kell fejleszteni az együttműködést - írta.

A 2016 márciusában megkötött EU-Törökország menekültügyi megállapodásról kiemelte, hogy "Törökország és Németország vezető szerepe ebben a
velemenyezd, 2018. január 05. péntek, 17:53
A boldog élet tíz titka - Ferenc pápa írása
ember életébe. Az világosan látszik, hogy az elődjeihez képest meglehetősen újféle politikát folytató egyházfő tanácsai nem csak a katolikusokhoz szólnak.

A tíz tanács:
Élj és engedj élni.
A pápa szerint mindenkit ez az alapelv kéne vezessen. Menjünk előre, és közben engedjük, hogy a többiek is ezt tegyék.

Add át magad másoknak
Az embereknek szüksége van arra, hogy nyitottak és nagylelkűek legyenek mások felé, mert ha magukba zárkózunk, azt kockáztatjuk, hogy egocentrikussá válunk.

Higgadtan, békésen vezessük életünket.
A pápa korábban középiskolában volt irodalomtanár, ide is egy irodalmi példát emelt át Ricardo Guiraldes egy regényéből.

A főhős, amikor visszanéz életére, azt mondja, fiatal éveiben egy patak volt, ami köveket cipelt magával, felnőtt korában szaladó folyó lett, öregen pedig még mindig mozgott, de csak mint egy medencényi vízfelület. A pápa szereti ezt a medencés képet: a képességet arra, hogy jóindulattal és alázattal
lovaszmarika, 2017. szeptember 29. péntek, 11:08
Az első szerelem
Az első szerelem feledhetetlen és megismételhetetlen, mert ezzel lépünk be a felnőttek világába. Jön még utána több is, mely megpróbálja betölteni az első szakítás okozta űrt. Vajon ezek kevésbé egocentrikusak? Egyáltalán nem biztos, hiszen mindig arról álmodunk, hogy találunk valakit, aki majd kiegészít bennünket, aki énünk másik fele. Az ember a lelke mélyén kitörölhetetlenül őrzi az első szimbiózis emlékét. Arról álmodunk, hogy találunk valakit, aki első szerelmünkhöz hasonlóan megért és kiegészít minket, hogy megint úgy érezzük: élünk.
Marcel Rufo
bordat, 2017. augusztus 13. vasárnap, 14:04
Szép napot mindenkinek!
Érzelmi és interperszonális szinten:

hamisság, felszínesség,
egocentrikusság, nagyzolás,
megbánás és bűntudat hiánya,
megtévesztés, manipuláció,
érzéketlenség.
Társadalmi szinten:

impulzivitás,
magatartás kontroll hiánya, izgalom,
feszültség szükséglet,
korai magatartási zavarok,
felnőttkori antiszocialitás

Csak a pillanatnak élnek, cél és tervezés nélkül, a következményeket nem mérlegelik. Kiszámíthatatlanok és következetlenek.
A bűntudat, a lelkiismeretfurdalás, a megbánás, az okulás, a változás nem jellemzi őket.
Behízelgő modoruk nagy segítségükre van, de mindezt valódi empátia nélkül képesek gyakorolni, hogy kímélet nélkül gázolhassanak át megrökönyödött áldozataikon.
kirscha, 2017. augusztus 07. hétfő, 11:04
Csillagjegyünk
erős egójuk körül forgó gondolkodásmódjuk fárasztó lehet mások számára.

Gondolataik nagy dolgok körül forognak. Az oroszlánok jó példái annak, hogy amikor erősen akarunk valamit és vágyunk rá, akkor a gondolat energiája megvalósítja azt. Ők sosem fáradnak bele az elképzelésekbe és abba, hogy megszerezzék az élettől azt, ami nekik tetszik. Előbb vagy utóbb megszerzik azt, amire vágynak, erősen koncentrálva rá. Igen idealisták, viszont a nem spirituális beállítottságúak gyakran hiúak és egocentrikusak.

Az oroszlán gondolatmódja átfogó, ki tudja válogatni azokat a dolgokat, amelyek segítik a kreativitását, nagyobb fényben tüntetik fel, és amelyek által vezetővé válhat.

SZŰZ: ANALIZÁLÓ INTELLIGENCIÁVAL RENDELKEZIK

Egyik csillagjegyek képviselője sem annyira analitikus és logikus, mint a szűz. Ők azok, akik leginkább a racionalitás jegyében, pragmatikusan cselekszenek. A realitás talaján élnek, mindenre praktikus, életképes megoldásokat keresnek, a kétségeknek és
horvathnemagdi, 2017. július 29. szombat, 17:18
A pozitív lét 7 dimenziója
határozzák meg. Ezért oly rendkívülien fontos, hogy az imagináció erejével pozitívvá alakítsuk érzelmi és belső képi világunkat.
Mindig ügyeljen arra, mely érzelmek, mely képekhez kapcsolódnak, és mely belső képek kötődnek a különféle érzelmekhez. Ha például kifejleszti magában a megbocsátás érzését, milyen képet köt össze vele?

3. Pozitív akarat

Az akarat hatalmas teremtő eszköz, egyetlen pontra koncentrált energia.
A pozitív akarat arra ügyel, hogy visszafogja az egocentrikus önakaratot, amely csakis önmagát akarja előtérbe tolni. A pozitív akarat mint teremtő eszköz teremtéshez méltóan cselekszik, és nagymértékben erkölcsös: Nem az a fő, hogy az ember a saját akaratát keresztülvigye, hanem, hogy azt akarja, ami másoknak is jó.
A pozitív akarat helyesen értelmezve azt jelenti: ,,Ne az történjék, amit én akarok, hanem amit te." Ez azonban nem a passzivitásra való felhívás. Értelme: Az én akaratom a TE akaratod. Akaratommal a te AKARATODAT teszem
taltos1, 2017. június 28. szerda, 23:48
Képek, videók
Önértékelés-FA
1vargaildyko
2016. március 24. csütörtök, 06:11
Önértékelés-KENYÉR
1vargaildyko
2015. október 23. péntek, 14:21
Önértékelés.jpg
scorpionsrose
2015. március 11. szerda, 12:23
Önértékelés-PÓK
1vargaildyko
2015. február 18. szerda, 11:13
Önértékelés-FOLYÓ
1vargaildyko
2014. május 26. hétfő, 07:29
onertekeles1.jpg
irke43
2011. november 18. péntek, 07:36
onertekeles1.jpg
kraszkoedit
2011. november 11. péntek, 08:34
önértékelés
myatska
2008. január 27. vasárnap, 00:58
Váradi Tibor.jpg
jupiter21
2011. február 27. vasárnap, 18:56
Váradi Tibor
ludysi
2007. október 07. vasárnap, 04:52
MTV demokrata szempont
lacipecsenye
2013. február 18. hétfő, 18:30
Kényelmi szempontok
cs57
2006. június 24. szombat, 14:29
Közlekedési szituáció
sanci81
2016. február 19. péntek, 17:20
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.