Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:52 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Életműdíjat kap Szabó István és Mészáros Márta Kolozsváron
A május 25. és június 6. között zajló filmfesztivál keretében idén is megtartják a magyar napot, amelynek tiszteletbeli meghívottja a két magyar alkotó.

A 80 éves Szabó István, aki 1981-ben a Mephisto című filmjével magyar rendezőként először nyert Oscar-díjat a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában, az idei TIFF 3x3 szekciójának egyik szereplője, ami azt jelenti, hogy életművének három csúcsdarabját, az Apát, a Mephistót és a Redl ezredest is bemutatják.

A TIFF magyar napján lesz Mészáros Márta legújabb filmjének romániai bemutatója, levetítik a csaknem nyolcéves rendezői szünet után forgatott Aurora Borealis - Északi fényt.

A TIFF magyar napjának vendégei között lesz Szász János is A hentes, a kurva és a félszemű című, vad szerelmi háromszögről szóló új filmjével. A TIFF-en lesz Gárdos Éva Budapest Noir, valamint Bogdán Árpád Genezis című filmjének romániai bemutatója is. A magyar nap programjában szerepel még Török Ferenc 1945 című filmje, illetve Politzer Péter Férfikor című alkotása.

"Az utóbbi évek legimpozánsabb magyar delegációját sikerült meghívni a TIFF idei kiadására. Nagyon örülök, hogy itt lesz Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc és Gárdos Éva, azok a rendezők, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. A válogatás érdekessége, hogy a hat bemutatott nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, csak kettő kortárs társadalmi dráma" - mondta Zágoni Bálint, a TIFF magyar napjának kurátora, akit a Filmtett.ro portál idézett.

A magyar nap szervezői a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál mellett a Magyar Nemzeti Filmalap, a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet és a Filmtett Egyesület.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 17:52
Címkék: Szabó István, Mészáros Márta Kolozsváron, Mészáros Márta, Aurora Borealis, Szász János, Gárdos Éva Budapest Noir,
Kommentek
Kormányablak létesült a nyíregyházi vasútállomáson
Az ünnepségen Román István megyei kormánymegbízott azt mondta, a MÁV-állomás emeletén lévő kormányablakot a MÁV alakította ki és bocsátotta a megyei kormányhivatal rendelkezésére. A berendezést, a felszerelést, a szakmai hátteret és a munkaerőt a Nyíregyházi Járási Hivatal biztosítja.

A hivatali helyiségben vasúti utastájékoztató rendszert is kialakítottak - tette hozzá.

A vonaton oda érkezők és az onnan indulók utazásuk előtt és után több mint 1500 ügykörben vehetik igénybe a kormányhivatali ügyintézők segítségét - hangsúlyozta.

Román István elmondta, az eddigi két nyíregyházi és a húsz megyei kormányablakban 2017-ben összesen 802 255 ügyet intéztek, ebből a nyíregyházi megyeszékhelyen 274 740-et.

Az új kormányablak célja a másik két nyíregyházi helyszín tehermentesítése, az ügyfelek jobb eloszlásával az ügyintézés gyorsul, így kevesebb időt kell várakozással tölteni - mondta a kormánymegbízott, hozzátéve, a környéken lakó időseknek és a gyermekes családoknak nem szükséges a
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 17:32
Közel 1,5 milliárd forintból fejlesztették az akvakultúra-ágazatot
Az akvakultúra-ágazat kitörési pontjainak komplex, versenyképességet szolgáló fejlesztése elnevezésű projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 1,235 milliárd forinttal támogatta. A tavaly év végén zárult projekt kutatás-fejlesztési (k+f) eredményei az ágazat nemzetközi piacra lépését is támogatják.

A k+f munka eredményeként 7 technológiai leírás született halszaporítási, halnevelési és halfeldolgozás témakörében, illetve 2 prototípus leírás készült, amelyek közül az egyik használati mintaoltalmi védettséget is szerzett. A projekt egyik fontos fókuszpontja volt az új haltermékek fejlesztése, aminek eredményeképpen 10 új termékkel bővülhet a hazai haltermék paletta, a pisztráng, ponty, sügér, amur és harcsa fajokra alapozott fejlesztésekkel - írták.

A projekt a "farmtól az asztalig" koncepciót alapul véve a teljes termelési folyamat lefedésére koncentrált, biztosítva a fogyasztók számára minőségi, megfelelően ellenőrzött haltermékeket.

Az ország több megyéjében - Pest,
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 07:04
2018 Március 15
z 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a Miniszterelnökség szervezésében Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt kitüntetések átadására kerül sor.

A kitüntetéseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere adta át - közölte a Miniszterelnökség az MTI-vel.Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta:

DR. ANGELI ISTVÁNNAK, a fizikai tudomány doktorának, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézete Kísérleti Fizika Tanszéke nyugalmazott egyetemi tanárának a magfizikával kapcsolatos előadásai mellett a magfizikai mérőmódszerek, valamint a mérési eredmények kiértékelésével kapcsolatos tantárgyak tematikájának kidolgozását is magába foglaló, nagy hatású oktatói munkája elismeréseként;
DR. BORSOS BALÁZSNAK, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi
kirscha, 2018. március 15. csütörtök, 20:32
Március 15. - Kossuth-díj - Tordai Teri színművész
produkcióban szerepelt.

"Ismert és kiváló német színészekkel dolgozhattam együtt, Heinz Rühmannal, Uschi Glasszal, Horst Tapperttel, a későbbi Derrick-sorozat főszereplőjével vagy A klinika-széria sztárjával, Klausjürgen Wussow-val. Közben itthon jártam a színházba, néztem filmeket és azt láttam, hogy a korszak magyar színészei kenterbe verik Európát. Szerettem volna én is köztük lenni, ezért harmincévesen otthagytam a nemzetközi karriert, hazajöttem és Pécsett újrakezdtem hazai színházi pályámat. Bujtor Istvánnak köszönhetem, hogy eljátszhattam Blanche-t Tennessee Williams A vágy villamosában, az alakításért az országos színházi fesztiválon díjat kaptam" - idézte fel a színész.

A nyolcvanas években szerepelt Mészáros Márta Napló-filmjeiben, játszott Szabó István Oscar-díjas Mephistójában, forgatott Bacsó Péterrel és a televízióban is nagy sikert aratott A névtelen vár című Jókai-adaptáció egyik főszereplőjeként. "Teljes mértékben elégedett vagyok a filmes pályámmal, sokat tudok a szakmáról, amit
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:52
Március 15. - Kossuth-díj - Esztergályos Cecília színművész
elvégezte a színművészeti főiskolát is.

Táncművészként 1961-ben, színművészként 1968-ban kapott diplomát. Klasszikus balett szakon végzett, de a Pécsi Balett szólótáncosaként, alapító tagjaként a modern balett műfajában kezdte pályáját. Ezután fedezte fel a film, ám tánctudását színészként a mai napig tudja kamatoztatni.

Felidézve pályája kezdetét, balett-táncosként az 1960-as operaházi koncertjükre emlékezett szívesen, színészi karrierje indulásaként pedig az 1961-es Te című alkotást és Szabó Istvánt említette, aki elindította filmes pályafutását. Ezt követően a kor más ismert rendezőivel is forgatott. Ebben az időszakban készítette a Tücsök, A pénzcsináló és Az aranyfej című filmeket.

A színművészeti főiskola elvégzése után Kazimir Károly talált rá, akinek sokat köszönhet. "Gyeplőt adott a kezembe, és azt mondta, rohanjon! Olyan biztatást adott, amit sokszor nem kaptam meg, mert nem értettek hozzám a főiskolán. Ő viszont értette a nyelvemet és látta bennem, azt, aki vagyok" - fogalmazott a
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:47
Március 15. - Átadták a Miniszterelnökség szakmai díjait
színvonalú kutatói, építésztervezői és oktatói tevékenysége elismeréseként;

SZABÓ LEVENTE építésznek a jelen és a múlt egységbe rendezett újraértelmezéséért, magas színvonalú, nemzetközileg is elismert építész alkotói munkásságáért, valamint egyetemi oktatói tevékenysége elismeréseként;

VASÁROS ZSOLT építésznek következetes, kiváló tér- és formaérzékről tanúskodó komplex és sokoldalú építészeti alkotói, tanszékvezetői, régész és kiállítás-tervezői munkássága elismeréseként;

ZAKARIÁS ATTILA ISTVÁN építésznek a székelyföldi népi építészet szakértőjeként végzett több évtizedes értékmentő és értékteremtő építészeti munkásságáért, valamint az erdélyi műemlékvédelem területén kifejtett tevékenységéért.

A Batthyány Lajos-díj kiemelkedő közigazgatási életmű elismeréseként adományozható a Miniszterelnökség tevékenységét segítő személynek. Lázár János miniszter Batthyány Lajos-díjat adományozott:GONDOS JUDITNAK, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkárának több
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 14:12
Új épületszárnyat adtak át a balassagyarmati kórházban
Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az átadási ünnepségen hangsúlyozta: jól látszik, hogy a kormány az elmúlt hét-nyolc évben komolyan vette az egészségügyet.

Hozzátette: 2010 előtt minden évben csökkentek az egészségügy forrásai, azóta - "bár van hová fejlődni" - minden évben nőttek. Korábban a várólisták is évről évre hosszabbak lettek, míg 2012 óta minden évben csökkenésről lehet beszámolni - mondta.

Kitért arra is, hogy 2010 előtt évente több mint 880 egészségügyi dolgozó fordult a hatósághoz, hogy külföldön vállaljon munkát. A legfrissebb adatok szerint tavaly 332-en akartak elmenni az országból, a tendencia itt is csökkenő - közölte az államtitkár.

"Nem állítom, hogy a csúcsra értünk, sosem leszünk a csúcson, hiszen mindig lesz mit tennünk a lakosság érdekében, de mégis, a jelenlegi helyszín is mutatja, hogy valami elindult végre az egészségügyben" - fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán, aki a dolgozók kitartását kérte, hogy a betegek érezzék, gondoskodnak
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:16
Választás 2018 - MSZP-Párbeszéd: Matolcsy Györgynek le kell mondania!
a jegybank etikai kódexe szerint az MNB vezetőinek kerülniük kell minden olyan helyzetet, ami felveti a korrupció, pártatlanság lehetőségét.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselő ugyanitt arról beszélt, hogy amikor Orbán Viktor miniszterelnök a családok évének nyilvánította 2018-at, akkor valójában "saját, illetve a haverjai családjaira" gondolhatott.

Kiemelte, míg több millió család szenved, "közben Orbán Ráhel sorra szerzi meg a hoteleket, Orbán Viktor veje, Tiborcz István sorra nyúlja le a milliárdos uniós pályázatokat, Kósa Lajos sertéstelephez jut és most látjuk, hogy a Matolcsy-család is folyamatosan gyarapszik".

A Párbeszéd politikusa kitért arra is, hogy a kormány még mindig nem segített 2 millió devizahitesnek, több mint 900 ezer végrehajtás van folyamatban, és több tízezer családot közvetlenül fenyeget a kilakoltatás.

A kormány eközben a "bankok, a lopás és a luxus oldalán áll" - fogalmazott, és megerősítette, az MSZP-Párbeszéd kormányra kerülve
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 18:59
Képek, videók
SzKT-Szabó István.jpg
agica2004
2018. február 18. vasárnap, 19:44
Szabó Istvánné
irmus
2014. december 06. szombat, 06:36
Szabó Istvánné
irmus
2014. január 14. kedd, 18:14
Kolozsváron a gólyabálon.
kmmmarika
2006. október 02. hétfő, 13:19
Kolozsváron
moltam05
2006. szeptember 15. péntek, 19:25
Kolozsváron a zeneiskoláb
rakosv
2006. május 11. csütörtök, 22:17
magyarok vagyunk.jpg
menusgabor
2018. március 17. szombat, 19:47
a_magyar_zaszlo_es_cim er_
menusgabor
2018. március 16. péntek, 20:23
A magyar paraszt.jpg
chillik
2018. március 16. péntek, 03:10
Magyar szívvel :D
ak-78
2018. március 15. csütörtök, 19:34
magyar-torta.jpeg.jpg
vorosrozsa66
2018. március 15. csütörtök, 17:03
olimpiai bajnok a magyar
maroka
2018. február 22. csütörtök, 14:57
Régi magyar énekek.jpg
chillik
2018. február 11. vasárnap, 07:22
magyar csapat.jpg
maroka
2018. február 09. péntek, 19:42
grumpy-cat-magyar-Favi m.c
macsek11
2018. február 02. péntek, 20:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.