Regisztráció  Belépés
2018. július 19. csütörtök | 29. hét | 200. nap | 00:05 | Emília
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Áder: a Debreceni Református Kollégium a nemzet megmaradásának fontos záloga
Az államfő hangsúlyozta: a debreceni református diákok és tanáraik hosszú nemzedékek óta alkotnak közösséget. A kollégisták tanáraiktól évszázadok óta a református pedagógia gyümölcseit, hitet, műveltséget, hazafiságot és nemzeti összetartozást kapnak - emelte ki, hozzátéve, hogy az intézmény az elmúlt csaknem ötszáz év alatt hűséges polgárokat adott a hazának.

Emlékeztetett, hogy a kollégiumban tanult a magyar irodalom nagyjai közül például Ady Endre, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc, Móricz Zsigmond, Pálóczi Horváth Ádám, Sarkadi Imre, Sánta Ferenc, Szabó Lőrinc és Szenczi Molnár Albert is.

Áder János kitért arra, hogy a reformáció 500., a kollégium fennállásának 480. évére megújult a debreceni református iskolahálózat és a gimnázium is visszatérhetett eredeti otthonába.

"Az óvodától az egyetemig megszépültek és modern eszközöket kaptak a pedagógiai műhelymunka helyszínei" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a beruházásoknak köszönhetően bővültek a közép- és felsőfokú oktatáshoz kapcsolódó bentlakás lehetőségei, barátságosabbá vált az internátusi környezet és akadálymentessé váltak a régóta helyszűkével küzdő egységek is. A fejlesztésekkel a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést Debrecenben - hangsúlyozta Áder János.

A közgyűlésen Szabó János rekonstrukciós tanácsnok emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök 2013-ban Debrecenben jelentette be, hogy a kormány 10 milliárd forinttal támogatja a város református iskolahálózatának felújítását.

A program keretében négy év alatt kilenc intézmény nyolc épülete újult meg. Szaktantermeket alakítottak ki 12 gimnáziumi és 16 általános iskolai osztály számára, megépült - többek között - két 620 négyzetméteres tornaterem, felújításokat végeztek az egyetemi levéltárban, a szakkönyvtárban, a múzeumban és a nagykönyvtár olvasótermében - sorolta. Restaurálták a kollégium dísztermét és egyetemi kápolnát is kialakítottak. A kollégium épületében helyet kapott egy 250 fős középiskolai internátus, a Nagyerdőn pedig felépült a hittudományi egyetem 144 diák elhelyezésére alkalmas internátusa.

A közgyűlést követően Áder János és Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke leleplezte a kollégium belső udvarának falában elhelyezett emléktáblát, amelyet a kollégium felújításának és a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére állítottak.

(FOTÓ)

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. november 25. szombat, 13:52
Címkék: Debreceni Református Kollégium, Arany János, Csokonai Vitéz Mihály, Fazekas Mihály, Kazinczy Ferenc, Kölcsey Ferenc,
Kommentek
Március 15. - Széchenyi-díj - Bitskey István irodalomtörténész
hallgatója volt öt évig, majd katonai szolgálatát is a városban töltötte.

Mint mondta, az egyetemi évek alatt alapozta meg azt a tudást, amelyre a későbbiekben szert tett. Miután megkapta diplomáját, az egri főiskolán tanított, majd tudományos ösztöndíjas volt az akadémián, a debreceni egyetemen 1975 óta dolgozik.

A professzor szerencsésnek tartja magát, hogy két nagy felekezet irodalmát is tanulmányozhatta, hiszen az egri érseki főegyházmegyei könyvtárban többnyire a katolikus, a debreceni református kollégiumban pedig a református irodalommal ismerkedett meg. "Talán ennek is köszönhető, hogy máig erős bennem az ökumenikus szemlélet, és azt hiszem, hogy a mai világban nagy szükség lenne ennek a szemléletnek az erősödésére" - fogalmazott, hozzátéve, hogy szerinte a magyar kultúra éppen azért olyan érdekes és annyira szép, mert egyházi szempontból is sokszínű.

A természettudományok 21. századi előretörése kapcsán szomorúan jegyezte meg, hogy az irodalom jelentősége visszaszorulóban van,
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 18:07
Március 15. - Kossuth-díj - Berkesi Sándor karnagy
Az indoklás szerint a neves egyházzenész a magyar protestáns énekkultúra megőrzését és továbbadását elhivatottan szolgáló értékteremtő művészi és tanári pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett kiemelkedő zenepedagógusi munkája elismeréseként kapta a díjat.

Berkesi Sándor több mint fél évszázados szolgálata során "misszionáriusnak tartotta mindig magát": a debreceni Református Kollégium Kántusának irányítása mellett mindig ott volt, ahol úgy érezte segítenie kell. Főként a rendszerváltás utáni időszakban volt szükség a segítségre, amikor beindultak a református iskolák. Ezekben az években Debrecen mellett karvezetést tanított a nagykőrösi református tanítóképzőben, a sárospataki református teológián, és több mint húsz éven át Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen.

Nagyváradra azért is ment szívesen, mert "a határon túliaknál felértékelődik a segítség", s különösen így volt ez, amikor kiderült, hogy a diákjai zömmel a történelmi Székelyföldről - Hargita, Csík, Kovászna,
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:47
Március 15. - Kitüntetések - Kossuth-díj
kiváló és érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a Duna Televízió volt elnöke részére a magyar filmművészet nemzetközi elismertetéséhez egyéni látásmódú, a társadalmi problémákat kivételes érzékenységgel ábrázoló, dokumentarista stílusú filmjeivel hozzájáruló, kimagaslóan sikeres operatőri és rendezői pályája elismeréseként.Kossuth-díjat adományozott:BERKESI SÁNDOR Liszt Ferenc-díjas karnagy, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője részére a magyar protestáns énekkultúra megőrzését és továbbadását elhivatottan szolgáló értékteremtő művészi és tanári pályája, valamint a határon túli magyarság körében végzett kiemelkedő zenepedagógusi munkája elismeréseként;ESZTERGÁLYOS CECÍLIA Jászai Mari-díjas színművész, kiváló és érdemes művész részére utánozhatadanul energikus stílusával, kifinomult mozgáskultúrájával minden szerepét
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:46
A Nagytemplom a szabadságharcban is történelmi jelentőségű
megszállt Pestről az akkor körülbelül 50 ezer lakosú Debrecenbe - ismertette dr. Miru György, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézetének docense.

Elmondta: egyebek mellett itt működött a Kossuth Lajos vezette - ideiglenes kormányként működő - Országos Honvédelmi Bizottmány is. A sok vendég ellátása, elszállásolása komoly feladatot jelentett Debrecen lakosainak, amit azért sikerült megoldani.

Politikai, intézményi központ
Az országgyűlés népképviseleti szerve a Református Kollégium Oratórium termében, a főrendi tábla a mai Széchenyi utca és Piac utca sarki épületben, a Bárczy-ház emeletén ülésezett. Kossuth Lajos több alkalommal is mondott Debrecenben beszédeket, és nemcsak zárt körben, hanem az utcákon is. 1849. április 14-én a trónfosztás elfogadásakor az ország­gyűlés ülését áthelyezték a Nagytemplomba, ahol olyan sok helyi polgár gyűlt össze, hogy a képviselőknek úgy kellett helyet szorítani az első sorokban. Kossuth ekkor is komoly szónoklatot tartott. A
tinka1951, 2018. március 15. csütörtök, 10:59
Több mint 200 éves dokumentumot adott át Kósa Lajos a debreceni Déri Múzeumban
Maradék".

Az írás ezután részletesen leírja, hogyan pusztította el a tűzvész 1504-ben a városnak előbb a déli, majd az északi részét, milyen volt a korábbi leégett templom, hogyan lett hamuvá az új templom két tornya az 1802-es tűzben, ami miatt újra kellett önteni az "öregbik Rákóczi György erdélyi fejedelem" által 1638-ban adományozott 50 mázsás harangot, s hogyan fogott 1805-ben ismét templomépítésbe az eklézsia.

A dokumentum hírt ad arról is, hogy abban az időszakban "isten kegyelméből virágzó református eklézsia" volt Debrecenben mintegy "huszonhétezer lélekből", a római katolikus eklézsia elérte a 900 lelket, a Református Kollégiumban lakó tanító diákok száma 500, az alsóbb rendű tanítóké 1550 volt.

Név szerint sorolja fel az írás a főbírót, a szenátorokat, a nótáriusokat, az esküdteket, a prédikátorokat, a professzorokat és a kántorokat, de részletes összehasonlítást tesz "Nemes Szabad Királyi Debrecen Városa" és Bethlen Gábor fejedelem címere között.

A páratlan debreceni
velemenyezd, 2018. március 12. hétfő, 17:27
A Himnusz összeköti a magyarokat
részein - emelte ki.

Bejelentette: a cívisváros jelentkezésének egyik legfőbb támogatója az Országos Széchényi Könyvtár. Ők azt ajánlották fel, hogy ha Debrecen nyerne a magyar városok közül, 2023-ban a magyar kultúra napján, az akkor 200 éves Himnusz eredeti kéziratát itt is bemutatnák.

mk-1

Fotó: Matey István

Papp László arra emlékeztetett, hogy bár Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén fejezte be 1823. január 22-én, de a költő diákként 13 évig a Debreceni Református Kollégiumban tanult.

Kultúra nélkül nincs erős ország
Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter megállapította: kultúra nélkül nem képzelhető el gazdasági növekedés. Kultúra nélkül nincs többlettermelés, profit. Kultúra nélkül nem képes egy ország létezni, erőssé válni - jelentette ki. Hozzátette: a magyarság ezeréves megmaradásának, sikerének kulcsa csodálatos kultúrájában keresendő.

Hangsúlyozta, a magyar kormány annak a veszélynek
tinka1951, 2018. január 23. kedd, 08:54
A Himnusz összeköti a magyarokat
- emelte ki.

Bejelentette: a cívisváros jelentkezésének egyik legfőbb támogatója az Országos Széchényi Könyvtár. Ők azt ajánlották fel, hogy ha Debrecen nyerne a magyar városok közül, 2023-ban a magyar kultúra napján, az akkor 200 éves Himnusz eredeti kéziratát itt is bemutatnák.

mk-1

Fotó: Matey István

Papp László arra emlékeztetett, hogy bár Kölcsey Ferenc a Himnuszt Szatmárcsekén fejezte be 1823. január 22-én, de a költő diákként 13 évig a Debreceni Református Kollégiumban tanult.

Kultúra nélkül nincs erős ország
Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter megállapította: kultúra nélkül nem képzelhető el gazdasági növekedés. Kultúra nélkül nincs többlettermelés, profit. Kultúra nélkül nem képes egy ország létezni, erőssé válni - jelentette ki. Hozzátette: a magyarság ezeréves megmaradásának, sikerének kulcsa csodálatos kultúrájában keresendő.

Hangsúlyozta, a magyar kormány annak a
tinka1951, 2018. január 23. kedd, 08:53
A magyar kultúra napja - Ráckevei Anna és Alexáné Kardos Ildikó kapta a Debrecen Kultúrájáért Díjat
mellé, hogy amennyiben a magyar városok közül Debrecen kapja meg a megtisztelő címet, akkor 2023. január 22-én, a magyar kultúra napján, az akkor 200 éves Himnusz eredeti kéziratát a városban mutathatják be.

"Ha minden feltétel teljesül, akkor a Himnusz kézirata egy olyan városba érkezik, amely meghatározó szerepet töltött be a szerző életében és fejlődésében: mert bár tudjuk, hogy Kölcsey Szatmárcsekén fejezte be a verset 1823. január 22-én, ám a költő diákként 13 éven keresztül a debreceni Református Kollégiumban tanult" - jelezte a polgármester.

Papp László az ünnepségen átadta a város kulturális díjait. A kulturális életben kifejtett példaértékű munkásságáért Debrecen Kultúrájáért Díjat kapott Ráckevei Anna Jászai-díjas színművész, érdemes művész, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója és Alexáné Kardos Ildikó hegedűművész, koncertmester, a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának oktatója.

A Debrecen Kultúrájáért Alapítvány alkotói ösztöndíjait Falvai Balázs okleveles építész, egyetemi
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 20:04
Képek, videók
A Debreceni Református Na
aranyibarbara
2008. június 08. vasárnap, 14:10
nemzeti összet. napja..jp
menusgabor
2018. július 12. csütörtök, 18:03
A nemzeti, aki cukivá vál
menusgabor
2018. június 20. szerda, 21:18
Nemzeti Botanikus Kert
dandej
2018. április 27. péntek, 23:23
0 Nemzeti dal - Orbán ell
lovaszmarika
2018. április 17. kedd, 12:24
jerusalem, nemzetek templ
relisisi
2018. március 31. szombat, 13:35
államforma.jpg
agica2004
2014. április 02. szerda, 15:25
államfők.jpg
agica2004
2011. március 07. hétfő, 13:45
a két államfő.jpg
agica2004
2010. június 25. péntek, 10:45
Államfőnök.hu.c.jpg
finike
2007. szeptember 23. vasárnap, 09:52
államfőnök.jpg
picurcica
2007. augusztus 27. hétfő, 21:20
Államfőnök.hu.jpg
rambobby
2007. február 21. szerda, 07:08
DSCN0077Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0074Református templo
irmus
2018. június 29. péntek, 09:57
DSCN0071Református templo
irmus
2018. június 28. csütörtök, 06:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.