Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 06:01 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szabályosnak minősítette a táblabíróság a Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester elleni eljárást
Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával állította bíróság elé a DNA tavaly decemberben, arra hivatkozva, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára egy ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig állítólag megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását.

A DNA Fodor Zsolt kolozsvári üzletember ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással gyanúsítják. A bizonyító eljárás szabályosságát megkérdőjelező kifogásokat az ő esetében is elutasította a kolozsvári táblabíróság.

A per előzetes szakaszában hozott végzés ellen három napon belül lehet fellebbezni. Ha a pénteki határozat jogerőre emelkedik, megkezdődhet a per érdemi tárgyalása.

Horváth Anna ellen tavaly októberben indult bűnvádi eljárás, azóta hatósági felügyelet alatt áll, az ügyészség pedig eltiltotta hivatala gyakorlásától. Miután a kényszerintézkedést másodszor is meghosszabbították, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa márciusban lemondott a kolozsvári városházán betöltött alpolgármesteri tisztségéről, helyére pedig az RMDSZ által jelölt Oláh Emese önkormányzati képviselőt választotta a városi tanács.

Horváth Anna közösségi oldalán korábban közölte: nem feljelentés, hanem egy tavaly februárban kezdődött "teljes körű nemzetbiztonsági megfigyelése" alapján, a "lehallgatások értelmezéseinek ürügyén" indult ellene ügyészségi eljárás.

Az RMDSZ következetesen kiállt megvádolt tisztségviselője mellett. Horváth Anna lemondásakor Kelemen Hunor szövetségi elnök úgy vélekedett: a DNA karaktergyilkosságot hajtott végre, semmi sem indokolta az elöljáró eltiltásának öt hónapi fenntartását. Az RMDSZ elnöke megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a kolozsvári alpolgármester ellen a DNA és a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) együttműködése alapján indult eljárás, noha az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a két intézmény együttműködését.

Romániában az alkotmánybíróság tavaly februárban döntött arról, hogy el kell különíteni a titkosszolgálatok által nemzetbiztonsági céllal, illetve az ügyészek és rendőrök által bűnügyi nyomozások érdekében végzett titkos megfigyeléseket és lehallgatásokat. A testület a döntés részletes indoklása során rámutatott: bár rendelkezésének nincs visszamenőleges hatálya, a bíróságok a folyamatban lévő peres ügyeknél már nem vehetik figyelembe azokat a bizonyítékokat, amelyek titkosszolgálati megfigyeléseken, lehallgatásokon alapulnak.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. április 21. péntek, 17:21
Címkék: Horváth Anna, Horváth Annát, Fodor Zsolt, Romániai Magyar Demokrata Szövetség, Oláh Emese, Kelemen Hunor,
Kommentek
Hunor Kelemen: În cazul Annei Horváth nu a prevalat nici justiţia şi nici legea
ilegal, nerespectând în nenumărate rânduri principiile de procedură şi procedura.

"În ultimele 526 de zile a avut loc o asasinare de caracter. Este stat de drept acela unde un om poate fi condamnat fără nicio dovadă? Este stat de drept acela în care pronunţarea unei sentinţe se face cu jumătate de oră înainte de termenul anunţat, în spatele uşilor închise? De ce se teme justiţia?", întreabă Kelemen, facând referire la faptul că joi, la data la care a fost anunţată iniţial pronunţarea sentinţei, Anna Horváth a venit la instanţă însoţită de zeci de intelectuali clujeni, iar judecătorul, văzând numărul celor care o sprijină pe fostul viceprimar, a amânat pronunţarea pentru vineri dimineaţa la ora 8.30, ca mai apoi să citească documentul cu jumătate de oră mai devreme, în sala goală de judecată.

Hunor Kelemen a anunţat că indiferent de ce crede procurorul şi judecătorul, Anna Horváth rămâne un lider al comunităţii maghiare. "Noi, colegii ei, şi maghiarii din Cluj vom pune mare preţ, şi de acum încolo,
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 12:42
Kelemen Hunor: Horváth Anna esetében nem az igazságosság, és nem a törvény érvényesült
többszörösen nem tartotta be az eljárási elveket, procedúrákat.

"Az elmúlt 526 napban karaktergyilkosság történt. Jogállam az, ahol minden bizonyíték nélkül elítélhetnek egy embert? Jogállam az, ahol a nyilvános ítélethirdetést fél órával a betervezett időpont előtt, zárt ajtók mögött tartják meg? Mitől félhet az igazságszolgáltatás?" - tette fel a kérdést.

Arra utalt, hogy csütörtökön, az ítélethirdetés belejelentett időpontjára több tucat kolozsvári értelmiségi kísérte el a táblabíróságra Horváth Annát, de a bíró a volt alpolgármester támogatóit látva pénteken fél kilencre halasztotta az ítélethirdetést, majd azt fél órával korábban, a még üres tárgyalóteremben megtartotta.

Kelemen Hunor kijelentette: függetlenül attól, hogy mit gondol az ügyész, a bíró, Horváth Anna továbbra is a magyar közösség vezetője. "Szavára ezután is odafigyelünk mi, kollégái és a kolozsvári magyar emberek. Másokat felülmúló munkabírását és a megkérdőjelezhetetlen tisztességét senki sem veheti el tőle. Bízunk
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 11:41
Curtea de Apel Cluj a condamnat-o pe Anna Horváth la doi ani şi opt luni de închisoare cu executare
Sentinţa a fost publicată pe site-ul instanţei. Totodată, lui Horváth i-a fost interzisă exercitarea dreptului de a fi aleasă în autorităţile publice sau orice alte funcţii publice, pe o perioadă de doi ani şi judecătorii au dispus confiscarea sumei de 20.000 de lei de la aceasta. În acelaşi dosar, omul de afaceri clujean Zsolt Fodor a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la pronunţare.

Potrivit site-ului specializat pe sentinţe judecătoreşti clujust.ro instanţa a condamnat-o pe Anna Horváth la închisoare cu executare şi pe Zsolt Fodor la închisoare cu suspendare deoarece Horváth declarase în faţa judecătorilor, la un termen anterior, că respinge prestarea muncii în folosul comunităţii - o condiţie pentru pedepsele cu suspendare - deoarece "nu sunt jumătăţi de adevăr". Potrivit sentinţei de vineri, Zsolt Fodor a fost obligat la prestarea a 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la RADP Cluj sau la
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 10:31
Két év nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Horváth Annát a Kolozsvári Táblabíróság
Az ítélet kivonatát a táblabíróság közölte a honlapján. A bírák mellékbüntetésként két évre eltiltották Horváth Annát a köztisztségek viselésétől, és elrendelték 20 ezer lej (1,4 millió forint) elkobzását az elítélttől.

Ugyanabban a perben a táblabíróság befolyással üzérkedés miatt két év hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Fodor Zsolt vállalkozót.

Amint a bírósági ügyekre szakosodott Clujust.ro portál közölte: a bíróság azért ítélte letöltendő börtönbüntetésre Horváth Annát, illetve felfüggesztettre Fodor Zsoltot, mert előbbi elutasította, utóbbi viszont vállalta, hogy közmunkát végez. Horváth Anna korábban úgy nyilatkozott, hogy azért tagadta meg a felfüggesztett büntetés előfeltételének számító közmunkát, mert "nincsenek féligazságok". A pénteken kihirdetett ítélet szerint Fodor Zsoltnak 80 nap közmunkát kell végeznie egy kolozsvári közterület-fenntartó vállalatnál vagy a környezetvédelmi alap adminisztrációjánál.

A bíróság ugyanakkor elfogadta Horváth Anna kérését, és
velemenyezd, 2018. március 23. péntek, 09:51
2018. évi történelmi évfordulók 03. 19.
Harmadik Birodalom főépítésze, fegyverkezési minisztere, a haditermelés irányítója (+ 1981)
1906 -- Adolf Eichmann náci tiszt, SS Obersturmbannführer, a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt vezető tagja (+ 1962)
1912 -- Vályi-Nagy Tibor orvos, egyetemi tanár (+ 1969)
1912 -- Adolf Galland német repülőtiszt, a Luftwaffe sikeres vadászrepülője (+ 1996)
1917 -- Szabó László magyar sakkozó, nemzetközi nagymester többszörös világbajnokjelölt és tízszeres magyar bajnok (+ 1998)
1920 -- Horváth Tivadar Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező (+ 2003)
1920 -- Kurt Straubel német autóversenyző (+ 1983)
1922 -- Polinszky Károly vegyészmérnök, az MTA tagja, 1974--1980-ban Magyarország oktatásügyi minisztere (+ 1998)
1927 -- Szász Imre író, műfordító (+ 2003)
1928 -- Patrick McGoohan amerikai színész (+ 2009)
1929 -- Solymár József magyar író, újságíró, forgatókönyvíró (+ 2013)
1930 -- Kasnyik András magyar diplomata (+ 2009)
1933 -- Philip Roth Pulitzer-díjas
ametiszt54, 2018. március 18. vasárnap, 10:46
2018. évi történelmi évfordulók 03. 09.
festőművész (* 1792)
1888 - I. Vilmos, a Hohenzollern dinasztiából származó porosz király és az első német császár (* 1797)
1888 - August Ewald König német regényíró (* 1833)
1933 - Aujeszky Aladár magyar mikrobiológus, nevéhez köthető a kutyák veszettség elleni kötelező oltásának bevezetése Magyarországon (* 1869)
1944 - Ripka Ferenc magyar politikus, Budapest főpolgármestere (* 1871)
1961 - Darvas Szilárd magyar író, költő, humorista, kabarészerző, konferanszié (* 1909)
1961 - Horváth János magyar irodalomtörténész (* 1878)
1963 - Jorge Daponte argentin autóversenyző (* 1923)
1965 - Ratkovszky Ferenc Kossuth-díjas magyar gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja (* 1900)
1966 - Pablo Birger argentin autóversenyző (* 1924)
1971 - Jankovich Ferenc magyar író, költő (* 1907)
1974 - Earl Wilbur Sutherland Nobel-díjas amerikai fiziológus (* 1915)
1981 - Max Delbrück német származású amerikai biológus, a molekuláris biológia egyik úttörője
ametiszt54, 2018. március 13. kedd, 17:48
2018. évi történelmi évfordulók 03. 09.
Vilmos, a Hohenzollern dinasztiából származó porosz király és az első német császár (* 1797)
1888 - August Ewald König német regényíró (* 1833)
1933 - Aujeszky Aladár magyar mikrobiológus, nevéhez köthető a kutyák veszettség elleni kötelező oltásának bevezetése Magyarországon (* 1869)
1944 - Ripka Ferenc magyar politikus, Budapest főpolgármestere (* 1871)
1961 - Darvas Szilárd magyar író, költő, humorista, kabarészerző, konferanszié (* 1909)
1961 - Horváth János magyar irodalomtörténész (* 1878)
1963 - Jorge Daponte argentin autóversenyző (* 1923)
1965 - Ratkovszky Ferenc Kossuth-díjas magyar gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja (* 1900)
1966 - Pablo Birger argentin autóversenyző (* 1924)
1971 - Jankovich Ferenc magyar író, költő (* 1907)
1974 - Earl Wilbur Sutherland Nobel-díjas amerikai fiziológus (* 1915)
1981 - Max Delbrück német származású amerikai biológus, a
skorpiolilike, 2018. március 13. kedd, 17:25
Képek, videók
Horváth György - Suhog a
sanci81
2018. február 09. péntek, 17:32
Lázár Horváth Zsuzsanna :
maria_kadar_148
2017. december 01. péntek, 22:29
Éva Horváth Szép estét ki
jucinenadov
2017. november 08. szerda, 00:27
horváth imre.png
chillik
2017. november 07. kedd, 14:08
horváth imre 002.png
chillik
2017. november 07. kedd, 14:07
‎Horváth RóbertR
dandej
2017. szeptember 17. vasárnap, 08:25
Éva Horváth.jpg
jucinenadov
2017. július 01. szombat, 22:48
SZKT-Kati és Horváth Ilon
agica2004
2017. június 28. szerda, 20:39
Éva Horváth SZép estét ki
jucinenadov
2017. június 21. szerda, 23:21
horvath-eva-fasszal-po zol
anonymus987
2017. június 17. szombat, 16:14
071_Eva_Horvath_For.jp g
anonymus987
2017. június 17. szombat, 16:13
Alpolgarmester
margareta51
2008. január 24. csütörtök, 23:17
Beres J.alpolgarmester
margareta51
2008. január 19. szombat, 01:07
Viniczai alpolgármester
herkliantal
2008. január 12. szombat, 21:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.