Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 04:32 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szkripal-ügy - London orosz diplomatákat utasít ki, felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával
A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Az intézkedések előzménye a délnyugat-angliai Salisbury városában - a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint orosz fejlesztésű, fegyverben is használható minőségű - idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában. Mérgezést szenvedett egy brit rendőr is, aki az elsők között ért az incidens helyszínére; ő súlyos állapotban van.

A Scotland Yard a héten felfedte, hogy Szergej Szkripal, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során szabadult oroszországi fegyházbüntetéséből, és Nagy-Britanniában telepedett le, azóta brit állampolgárságot is kapott.

Theresa May az alsóházi képviselőknek tartott szerdai tájékoztatójában közölte: egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli a Salisburyben történtekért.

A miniszterelnök hozzátette: a brit kormány szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May szerdai bejelentése azt jelenti, hogy a nyári oroszországi világbajnokságon Vilmos herceg sem lesz jelen.

Theresa May szerint a diplomaták kiutasításával London a következő évekre "alapvető mértékben leépítette" Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét, és ha Moszkva ezt a kapacitást újjá akarja építeni, azt a brit kormány meg fogja akadályozni.

A brit miniszterelnök szerint több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen.

Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

A brit kormány kedd éjfélig szabott határidőt arra, hogy Moszkva adjon magyarázatot a gyilkossági kísérletre.

Boris Johnson brit külügyminiszter már keddi nyilatkozatában jelezte, hogy London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól.

Theresa May szerdai alsóházi felszólalásában közölte: két lehetséges magyarázat kínálkozott a március 4-én Salisburyben történtekre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést a katonai használatra is alkalmas idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

London a határidőig nem kapott olyan hiteles magyarázatot Moszkvától, amely a második lehetőségre utalna, sem arra, hogy miként került az Egyesült Királyságba a Salisburyben használt idegméreg-hatóanyag, és arra sem, hogy Oroszországnak miért van be nem jelentett, a nemzetközi jogot sértő vegyifegyver-programja.

Az orosz kormány magyarázat helyett "gúnnyal, megvetéssel és daccal" kezelte azt a tényt, hogy katonai felhasználásra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyag került Európába, és azt használták is - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint ugyanakkor a brit ellenintézkedéseknek robusztusnak kell lenniük, ugyanakkor tükrözniük kell, hogy Nagy-Britannia liberális demokráciaként hisz a jogállamiságban, és nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket a párbeszéd teljes megszakítása Oroszországgal.

Hozzátette: sok törvénytisztelő orosz állampolgár él Nagy-Britanniában, és őket a brit kormány továbbra is szívesen látja, azokat azonban nem, akik ártani akarnak az országnak.

Az ő kiszűrésük érdekében a brit kormány megerősíti a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, valamint a vám- és a teheráru-ellenőrzéseket.

Theresa May elmondta: London értesítette a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet arról, hogy Oroszország idegmérget alkalmazott Nagy-Britanniában, és kérte, hogy a szervezet igazolja a brit szakértői vizsgálat e következtetését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:51
Címkék: Egyesült Királyságot, Szergej Szkripal, Julija Szkripal, Scotland Yard, Theresa May, Egyesült Királyság,
Kommentek
Az amerikai külügyminisztériumban munkacsoportot hoztak létre a rejtélyes külföldi megbetegedések vizsgálatára
Közleményében a Kubában és Kínában megbetegedett amerikai diplomatákra hivatkozott. Mint írta: jelenleg 24 amerikai állampolgárt - diplomatákat és családtagjaikat - tartanak nyilván különös tünetekkel járó, eddig kiderítetlen betegséggel. Némelyiküknél kisebb agykárosodást állapítottak meg. Valamennyien Kubában teljesítettek szolgálatot 2017/18-ban. Az idén május 16-án Kínában - a kantoni amerikai konzulátuson - szolgálatot teljesítő egyik amerikai külügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak hasonló tüneteket.

A külügyminisztérium által életre hívott munkacsoportban az egészségügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca szakértői, valamint a külügyekkel foglalkozó közösség más tagjai is részt vesznek.

Az amerikai kormány korábban vizsgálóbizottságot állított fel diplomatái titokzatos megbetegedéseinek kivizsgálására. Havanna még tavaly jelezte, hogy amerikai és kanadai tudósok bevonásával kutatná a betegségek okait, a kínai vezetés pedig teljes mértékben késznek mondta magát az
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 09:19
Kreml: London ezentúl minden külföldi beruházást "piszkos pénzeknek" minősíthet
"Nagy-Britannia ilyen lépései után bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat +piszkos pénznek+ minősítik" - nyilatkozott Peszkov a Moszkvai arany: orosz korrupció Nagy-Britanniában című jelentésről.

A szóvivő szerint a jelentésben is megtestesülő "ruszofóbia-mániát" "a brit fél által megrendezett provokáció", a Szkripal-ügy váltotta ki.Peszkov arra reagált, hogy a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága a nap folyamán korábban elemzést tett közzé, amely szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos "átmosását" a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson büntetőintézkedéseket még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége "a Kremlhez köthető", és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért, és más nyugati
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 15:32
Szkripal-ügy - Szkripal korábban titokban találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel
biztonsági képviselőinek, hogy találkozhassanak Szkripallal. Legalább egy alkalommal, 2012-ben Szkripal Prágába látogatott. Bár látogatása rövid volt, útja az itteni (cseh) titkosszolgálatok számára állítólag hasznos volt" - olvasható a Respektben.

Szergej Szkripalt és lányát Novicsok típusú idegméreggel próbálták megmérgezni március 4-én az angliai Salisburyban. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Miután Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott, Milos Zeman államfő utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:43
Szkripal-ügy - Cseh védelmi minisztérium: csak mikroszkopikus mennyiségben állítottal elő Novicsokot az országb
A cseh külügyminisztérium szerint azt az idegmérget, amelyet Szergej Szkripal kettős orosz-brit ügynök elleni támadásban használtak fel március elején Nagy-Britanniában, Csehországban konkrétan nem tesztelték.

A két cseh minisztérium ezzel reagált Milos Zeman államfő csütörtök esti közlésére, miszerint Csehországban jelentéktelen mennyiségben állítottak elő a Novicsok idegbénító hatású méregből. Zeman állítása pénteken a cseh belpolitikai élet középpontjába került.

"Előállítottunk és tároltunk is a Novicsokból, igaz nem nagy mennyiségben. Tudjuk, mikor és hol. Nem leszünk képmutatók. Nem kell erről hazudni" - mondta a cseh elnök a katonai hírszerzés jelentésére hivatkozva a Barrandov kereskedelmi televízióban sugárzott beszélgetésben.

Milos Zeman néhány hete utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel gyártottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Míg civil szolgálat arra a következtetésre jutott, hogy nem Novicsokról van szó, a katonai
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 21:03
Szkripal-ügy - Orosz szóvivő: egyre jobban körvonalazódnak a brit kormány csalásai
"A köd oszladozik, és Theresa May kormányának számos csalása egyre jobban körvonalazódik" - írta.

Zaharova felhívta a figyelmet arra, hogy a May-kormány "hazugságát", miszerint a brit szakemberek megállapították, mely országban állították elő a Szkripalék megmérgezéséhez felhasznált vegyi anyagot, éppen a Porton Down-i brit katonai laboratórium vezetője cáfolta.

Az szóvivő hazugságnak nevezte azokat a brit állításokat is, amelyek szerint Moszkvának, rossz történelmi magatartásából kiindulva, indítéka volt Szkripalék megmérgezésére. Zaharova azt állította, hogy London a saját nemzeti érdekeinek kielégítése érdekében "rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot, az etikát és az erkölcsöt". Mint írta, Oroszország korábban felsorolt több okot is, amely a brit "provokáció" indokául szolgálhattak.

Zaharova a cseh államfő nyilatkozatára hivatkozva megcáfolt hazugságként jellemezte Theresa Maynek azt az állítását, miszerint Novicsokot csakis Oroszországban állíthattak elő.

Milos Zeman a
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 10:31
Szkripal-ügy - Moszkva folytatja a nyugati diplomaták kiutasítását
Az orosz külügyi tárca közleményében ismételten barátságtalan intézkedésnek nevezte a kiutasításokat. A TASZSZ jelentése szerint a külügyminisztériumnak a Szmolenszkaja téren lévő központi épületében megjelent a német, a francia, a lengyel, az olasz, a holland, az albán, a román, a lett, a litván, a holland, a cseh és a macedón nagykövet, valamint az ukrán képviselet illetékese. A tárcánál a nap folyamán korábban megfordult a brit misszióvezető is, aki nem nyilatkozott látogatásának céljáról.

A Szkripal-ügy miatt London 23, Washington 60 orosz diplomatát utasított ki és utóbbi elrendelte egy főkonzulátus bezáratását, amire Moszkva szimmetrikus válaszlépésekkel reagált. A TASZSZ összesítése szerint a NATO 30-ról 20-ra csökkentette a szövetségnél működő orosz képviselet létszámát, Ukrajna 13, négy ország négy, három ország három, hat ország kettő, tizenhárom ország - köztük Magyarország - egy orosz diplomatát utasított ki. Az EU, valamint öt ország konzultációra hazarendelte nagykövetét.

Dmitrij
velemenyezd, 2018. március 30. péntek, 14:51
Szkripal-ügy - Oroszország 60 amerikai diplomatát utasít ki
Moszkva ezzel válaszolt Washingtonnak arra a döntésére, hogy a Szkripal-ügy miatt, Nagy-Britannia iránti szolidaritásból nem kívánatos személynek nyilvánít 60, Washington által egyébként kémtevékenységgel megvádolt orosz diplomatát és bezáratja Oroszország seattle-i főkonzulátusát.

Lavrov elmondta, hogy Jon Huntsman amerikai nagykövetet bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes ismertetette vele az orosz ellenlépéseket.

"A többi országgal kapcsolatban is minden tükörszerű lesz abban a tekintetben, ami azoknak az embereknek a számát illeti, akiknek távozniuk kell majd az Oroszországi Föderációból a diplomáciai missziók kötelékéből" - tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium honlapján közölte, hogy az amerikai diplomaták kiutasítása a moszkvai amerikai nagykövetség 58 és a jekatyerinburgi főkonzulátus két munkatársát érinti a "diplomáciai státusukkal összeegyeztethetetlen tevékenységük miatt". Az amerikaiak képviselőinek a szentpétervári
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 22:18
Szkripal-ügy - Szlovénia konzultációra hazarendeli moszkvai nagykövetét
Miro Cerar szlovén ügyvivő miniszterelnök a kormányülést követően újságíróknak elmondta: a nagykövet valószínűleg arról fogja tájékoztatni a külügyminisztert, hogy ő hogyan látja a helyzetet, és Moszkva miként ítéli meg az ügyet.

Cerar szerint ezzel Szlovénia is hozzájárult az Európai Unió és a NATO által bevezetett intézkedésekhez.

Erjavec egy nappal korábban azt mondta: Szlovénia várhatóan nem csatlakozik azon országokhoz, amelyek orosz diplomaták kiutasításáról döntöttek. Úgy vélte, hogy először fel kell deríteni, mi történt Salisburyben, mert az ügy szerinte tisztázatlan és meglehetősen bizarr.

A jobboldali ellenzék mindazonáltal nem ért egyet a kormány álláspontjával.

Jozef Horvat, a parlament külügyi bizottságának elnöke, az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) párt tagja jövő hétre bizottsági ülést hívott össze, hogy a kisebb pártok véleményét is meghallgassa az Oroszországgal szembeni lehetséges diplomáciai szankciókról.

Véleménye szerint a kormány nem hozhat döntést, mert
velemenyezd, 2018. március 29. csütörtök, 21:52
Képek, videók
Diplomata
sanci81
2015. július 24. péntek, 15:39
Diplomata puding
dodicska
2013. december 04. szerda, 11:39
diplomata szelet
magdi06
2009. október 18. vasárnap, 17:12
A necc diplomatái.jpg
rece-fice
2009. június 15. hétfő, 00:31
Dom a klán diplomata
fecorps
2008. július 15. kedd, 21:15
Az Elszánt Diplomata v2.h
finike
2007. június 07. csütörtök, 19:24
Az Elszánt Diplomata.hu.c
finike
2007. március 03. szombat, 15:02
Az Elszánt Diplomata.hu.j
rambobby
2007. február 06. kedd, 00:20
eü ügy
dogunalom
2018. június 06. szerda, 19:49
Úgy legyen.
alvaro-hopihe
2018. május 25. péntek, 09:52
az ember úgy változtatja.
sz719eszter
2018. május 24. csütörtök, 15:04
a múltat csak úgy.jpg
sz719eszter
2018. május 15. kedd, 08:55
Élj úgy
sanci81
2018. május 11. péntek, 18:18
…mindenki úgy tiszt
katalin_53
2018. május 10. csütörtök, 23:00
Úgy figyelek Istenre,.jpg
katalin_53
2018. május 09. szerda, 05:32
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.