Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:13 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szkripal-ügy - London orosz diplomatákat utasít ki, felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával
A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Az intézkedések előzménye a délnyugat-angliai Salisbury városában - a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint orosz fejlesztésű, fegyverben is használható minőségű - idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában. Mérgezést szenvedett egy brit rendőr is, aki az elsők között ért az incidens helyszínére; ő súlyos állapotban van.

A Scotland Yard a héten felfedte, hogy Szergej Szkripal, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során szabadult oroszországi fegyházbüntetéséből, és Nagy-Britanniában telepedett le, azóta brit állampolgárságot is kapott.

Theresa May az alsóházi képviselőknek tartott szerdai tájékoztatójában közölte: egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli a Salisburyben történtekért.

A miniszterelnök hozzátette: a brit kormány szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May szerdai bejelentése azt jelenti, hogy a nyári oroszországi világbajnokságon Vilmos herceg sem lesz jelen.

Theresa May szerint a diplomaták kiutasításával London a következő évekre "alapvető mértékben leépítette" Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét, és ha Moszkva ezt a kapacitást újjá akarja építeni, azt a brit kormány meg fogja akadályozni.

A brit miniszterelnök szerint több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen.

Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

A brit kormány kedd éjfélig szabott határidőt arra, hogy Moszkva adjon magyarázatot a gyilkossági kísérletre.

Boris Johnson brit külügyminiszter már keddi nyilatkozatában jelezte, hogy London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól.

Theresa May szerdai alsóházi felszólalásában közölte: két lehetséges magyarázat kínálkozott a március 4-én Salisburyben történtekre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést a katonai használatra is alkalmas idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

London a határidőig nem kapott olyan hiteles magyarázatot Moszkvától, amely a második lehetőségre utalna, sem arra, hogy miként került az Egyesült Királyságba a Salisburyben használt idegméreg-hatóanyag, és arra sem, hogy Oroszországnak miért van be nem jelentett, a nemzetközi jogot sértő vegyifegyver-programja.

Az orosz kormány magyarázat helyett "gúnnyal, megvetéssel és daccal" kezelte azt a tényt, hogy katonai felhasználásra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyag került Európába, és azt használták is - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint ugyanakkor a brit ellenintézkedéseknek robusztusnak kell lenniük, ugyanakkor tükrözniük kell, hogy Nagy-Britannia liberális demokráciaként hisz a jogállamiságban, és nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket a párbeszéd teljes megszakítása Oroszországgal.

Hozzátette: sok törvénytisztelő orosz állampolgár él Nagy-Britanniában, és őket a brit kormány továbbra is szívesen látja, azokat azonban nem, akik ártani akarnak az országnak.

Az ő kiszűrésük érdekében a brit kormány megerősíti a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, valamint a vám- és a teheráru-ellenőrzéseket.

Theresa May elmondta: London értesítette a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet arról, hogy Oroszország idegmérget alkalmazott Nagy-Britanniában, és kérte, hogy a szervezet igazolja a brit szakértői vizsgálat e következtetését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:51
Címkék: Egyesült Királyságot, Szergej Szkripal, Julija Szkripal, Scotland Yard, Theresa May, Egyesült Királyság,
Kommentek
Orosz elnökválasztás - Oroszország távol-keleti régiójában megkezdődött a voksolás
A mintegy 110 millió orosz választópolgár több mint 97 300 választókörzetben adhatja le a szavazatát. Oroszországban, ahol 11 időzóna van, az első előzetes eredményeket a kalinyingrádi zárás, közép-európai idő szerint 19 óra után hozzák nyilvánosságra.

Az elnöki posztért Vlagyimir Putyin hivatalban lévő államfő (független jelölt), Pavel Grugyinyin (Oroszországi Föderáció Kommunista Pártja), Vlagyimir Zsirinovszkij (Oroszországi Liberális Demokrata Párt), Kszenyija Szobcsak (Polgári Kezdeményezés), Grigorij Javlinszkij (Jabloko), Szergej Baburin (Oroszországi Össznépi Szövetség), Makszim Szurajkin (Oroszország Kommunistái) és Borisz Tyitov (Növekedés Pártja) verseng.

A közvélemény-kutatások szerint a választás esélyese Vlagyimir Putyin.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke szombaton közölte, hogy a választásokat rekordmennyiségű, több mint 1500 külföldi megfigyelő kíséri figyelemmel. A mintegy 65 országból érkezett külföldi megfigyelők közül
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 21:33
Az ukrán hatóságok csak a diplomatákat engedik be az ukrajnai orosz külképviseletekbe az orosz elnökválasztás n
A tárcavezető a döntést indokolva kiemelte, hogy Kijev határozott tiltakozása ellenére is megtartják az orosz elnökválasztást a Moszkva által önkényesen elcsatolt, Ukrajnához tartozó Krím félszigeten.

Szavai szerint figyelembe véve azt a körülményt, hogy Oroszország agresszív hibrid háborút folytat Ukrajna ellen, törvénytelen módon annektálta a Krím félszigetet, továbbá megszállta a Donyec-medence egyes részeit, valamint Ukrajna szuverén területén, azaz a Krímben illegitim és a nemzetközi normákkal ellentétes módon rendez választásokat, a kijevi belügyminisztérium megítélése alapján nem lehet megtartani vasárnap a voksolást az ukrajnai orosz külképviseleteken.Leszögezte, hogy a bécsi egyezménynek megfelelően az ukrán rendőrség és a nemzeti gárda biztosítja a szükséges védelmet a kijevi, a harkivi, az odesszai és a lvivi orosz külképviseleteknek. Hozzátette, hogy az ukrán lakosság részéről tiltakozóakciókra lehet számítani. Biztosított ugyanakkor afelől, hogy a hatóságok mindent
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 17:52
Szkripal-ügy - Lavrov: Moszkva brit diplomatákat fog kiutasítani
Lavrov azt viszont nem közölte, hogy hány brit diplomatának kell majd távoznia.

Theresa May brit kormányfő szerdán jelentette be az orosz diplomaták kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint azt, hogy az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot a brit királyi család és a kormány tagjai bojkottálják, miután Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll.

Moszkva tagadja a vádat, az állítva, hogy nem fűződött érdeke a gyilkossághoz. Az orosz diplomácia szerint London megtagadja az ügyben az együttműködést, amelyre a vegyifegyver-tilalmi egyezmény keretében köteles lenne, nem bocsát rendelkezésre vizsgálható mintát a méregből, és nem engedi, hogy az orosz állampolgárságú Julija Szkripal konzuli segítséget kapjon.

Lavrov pénteken úgy vélekedett, hogy a Szkripal-féle mérgezés egy újabb "kérlelhetetlen és igazolhatatlan oroszellenes
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 10:21
Szkripal-ügy - Johnson: "nem sok kétség fűződik Oroszország felelősségéhez"
Boris Johnson a BBC televíziónak nyilatkozva csütörtökön azt mondta: az eddigi nemzetközi reakciókból ítélve nem sokan kétlik, hogy az elkövetők szándékoltan a Novicsok (Újonc) nevű, katonai célokra is használható minőségű idegméreg-hatóanyagot használták Szergej Szkripal, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynöke és lánya, Julija Szkripal ellen.

Johnson szerint Szkripalt Moszkvában dezertőrnek tartják, és a mérgezéses támadás "az orosz államra jellemző" büntetőcselekedet, amelyet az egész világon "undorral" fogadtak. A brit külügyminiszter kifejtette: Szkripalt "az orosz állam már korábban kinézte magának bosszúállás és megtorlás célpontjaként", és Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben személyesen és nyilvánosan jelentette ki, hogy "az ilyen emberek megérdemlik, hogy a torkukon akadjon a júdáspénz". Johnson szerint az is bizonyítja Moszkva felelősségét, hogy a felhasznált idegméreg-hatóanyagot csak Oroszországban fejlesztették ki. Johnson számára az
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 18:34
Szkripal-ügy - Moszkva továbbra is kész együttműködni Londonnal a merénylet felderítésében
Közölte, hogy Oroszország még mindig dolgozik a brit retorziókra adandó válaszintézkedéseken. Mint mondta, a döntés a nagyon közeli jövőben meg fog születni.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA Novosztyi hírügynökség szerint bejelentette, hogy Moszkva brit diplomatákat fog kiutasítani.

"Hamarosan" - válaszolta arra a kérdésre, hogy ez mikor fog bekövetkezni.Theresa May brit kormányfő szerdán jelentette be egyebek között 23 orosz diplomata kiutasítását, a magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezés felfüggesztését, valamint az oroszországi labdarúgó-világbajnokságnak a brit királyi család és a kormány tagjai általi bojkottálását amiatt, hogy Nagy-Britanniában megmérgezték Szergej Szkripal volt kettős ügynököt és lányát, ami mögött a brit miniszterelnök szerint "nagy valószínűséggel" Oroszország áll.

Zaharova "őrültségnek" nevezte az állítást, miszerint Oroszországnak köze lenne az incidenshez és hangsúlyozta, hogy London oroszellenes kampányt folytat.
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 11:42
Szkripal-ügy - Morawiecki szolidáris a brit kormányfővel a Moszkva elleni válaszlépéselet illetően
Morawiecki azután tett bejegyzést a Twitter-fiókján, hogy May Oroszországot vádolta meg az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérlet elkövetésével, ezért az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének összehívását kérte, és bejelentette: London orosz diplomatákat utasít ki és felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával.

"Teljességgel támogatom May miniszterelnök asszony követelését, hogy sürgősen összehívják ENSZ BT-t" - áll Morawiecki üzenetében. "Lengyelország szolidaritását fejezi ki Önnel" - tette hozzá.

A nyilatkozat megjelenését követően New Yorkban bejelentették, hogy közép-európai idő szerint szerda este összeül a Biztonsági Tanács, amely meghallgatja Nagy-Britannia képviselőjének tájékoztatását az idegmérges gyilkossági kísérlet ügyében folytatott nyomozás eredményeiről.

Az ügyben szerdán nyilatkozatot adott ki Andrzej Duda lengyel elnök is, aki "az összes lengyel állampolgár és Lengyelország hatóságai nevében" szolidaritását fejezte ki
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:31
Rex Tillerson nem nézi jó szemmel Ivanka Trump diplomáciai szerepvállalását Indiában
A lapok szerint az amerikai diplomácia irányítója ezért nem küld magas rangú diplomatákat azzal a küldöttséggel, amelyet Ivanka Trump vezet majd.

Az elnök lánya - aki egyik tanácsadója is a Fehér Házban - a dél-indiai Haidarábádban rendezett háromnapos gazdasági csúcstalálkozón vesz részt a jövő héten. A tanácskozás témája: a nők gazdasági szerepének erősítése.

A CNN hírtelevízió egy meg nem nevezett külügyminisztériumi tisztségviselőre hivatkozva azt közölte: a külügy "nem akarja támogatni Ivankát", ezért csak helyettes államtitkár vesz részt az indiai rendezvényen.

Donald Trump elnök még augusztusban, Narendra Modi indiai kormányfő washingtoni látogatása alkalmával jelentette be, hogy a lánya részt vesz a vállalkozásokkal foglalkozó indiai csúcsértekezleten. Ezen a gazdasági tanácskozáson az előző elnök, Barack Obama idején maga Obama és kormányának külügyminisztere, John Kerry vett részt.

A külügyminisztérium szóvivője csak annyit közölt: "a minisztérium elkötelezett a nők
velemenyezd, 2017. november 26. vasárnap, 22:33
Képek, videók
Diplomata
sanci81
2015. július 24. péntek, 15:39
Diplomata puding
dodicska
2013. december 04. szerda, 11:39
diplomata szelet
magdi06
2009. október 18. vasárnap, 17:12
A necc diplomatái.jpg
rece-fice
2009. június 15. hétfő, 00:31
Dom a klán diplomata
fecorps
2008. július 15. kedd, 21:15
Az Elszánt Diplomata v2.h
finike
2007. június 07. csütörtök, 19:24
Az Elszánt Diplomata.hu.c
finike
2007. március 03. szombat, 15:02
Az Elszánt Diplomata.hu.j
rambobby
2007. február 06. kedd, 00:20
ha úgy élsz.jpg
sz719eszter
2018. március 22. csütörtök, 09:48
van úgy.jpg
sz719eszter
2018. március 20. kedd, 10:11
Ha úgy érzed....jpg
pacsakute
2018. március 03. szombat, 17:47
Julius Fucsik - Ha úgy hi
sanci81
2018. február 21. szerda, 17:38
Julia Quinn - Van úgy
sanci81
2018. február 20. kedd, 16:04
Én úgy lógok ki a sorból
sanci81
2018. január 17. szerda, 15:09
Én úgy lógok ki a soból
sanci81
2018. január 17. szerda, 14:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.