Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 23. vasárnap | 38. hét | 266. nap | 14:27 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szkripal-ügy - London orosz diplomatákat utasít ki, felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával
A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Az intézkedések előzménye a délnyugat-angliai Salisbury városában - a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint orosz fejlesztésű, fegyverben is használható minőségű - idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet, amelynek célpontja Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal volt.

Mindkettőjüket válságos állapotban kezelik Salisbury kórházában. Mérgezést szenvedett egy brit rendőr is, aki az elsők között ért az incidens helyszínére; ő súlyos állapotban van.

A Scotland Yard a héten felfedte, hogy Szergej Szkripal, aki 2010-ben, egy orosz-amerikai kémcsere során szabadult oroszországi fegyházbüntetéséből, és Nagy-Britanniában telepedett le, azóta brit állampolgárságot is kapott.

Theresa May az alsóházi képviselőknek tartott szerdai tájékoztatójában közölte: egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli a Salisburyben történtekért.

A miniszterelnök hozzátette: a brit kormány szerint az idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet azt jelenti, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.

A brit kormányfő által szerdán bejelentett intézkedések között szerepel, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és sem brit kormányilletékesek, sem a brit királyi család tagjai nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Az angol labdarúgó szövetség (FA) elnöke Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa, II. Erzsébet királynő unokája. Theresa May szerdai bejelentése azt jelenti, hogy a nyári oroszországi világbajnokságon Vilmos herceg sem lesz jelen.

Theresa May szerint a diplomaták kiutasításával London a következő évekre "alapvető mértékben leépítette" Oroszország nagy-britanniai hírszerzési tevékenységét, és ha Moszkva ezt a kapacitást újjá akarja építeni, azt a brit kormány meg fogja akadályozni.

A brit miniszterelnök szerint több mint harminc éve ez a legnagyobb egyedi kiutasítási akció, és a lépés tükrözi azt a tényt, hogy az orosz állam nem először hajtott végre cselekményeket az Egyesült Királyság ellen.

Theresa May felidézte, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt tizenkét évvel ezelőtti londoni meggyilkolása után az akkori brit kormány mindössze négy orosz diplomatát utasított ki.

A brit kormány kedd éjfélig szabott határidőt arra, hogy Moszkva adjon magyarázatot a gyilkossági kísérletre.

Boris Johnson brit külügyminiszter már keddi nyilatkozatában jelezte, hogy London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha addig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól.

Theresa May szerdai alsóházi felszólalásában közölte: két lehetséges magyarázat kínálkozott a március 4-én Salisburyben történtekre. Az egyik az, hogy "az orosz állam által közvetlenül országunk ellen elkövetett cselekményről" van szó, a másik az, hogy az orosz kormány elveszítette az ellenőrzést a katonai használatra is alkalmas idegméreg felett, és lehetővé tette, hogy az mások kezére jusson.

London a határidőig nem kapott olyan hiteles magyarázatot Moszkvától, amely a második lehetőségre utalna, sem arra, hogy miként került az Egyesült Királyságba a Salisburyben használt idegméreg-hatóanyag, és arra sem, hogy Oroszországnak miért van be nem jelentett, a nemzetközi jogot sértő vegyifegyver-programja.

Az orosz kormány magyarázat helyett "gúnnyal, megvetéssel és daccal" kezelte azt a tényt, hogy katonai felhasználásra is alkalmas minőségű idegméreg-hatóanyag került Európába, és azt használták is - fogalmazott a brit kormányfő.

Theresa May szerint ugyanakkor a brit ellenintézkedéseknek robusztusnak kell lenniük, ugyanakkor tükrözniük kell, hogy Nagy-Britannia liberális demokráciaként hisz a jogállamiságban, és nem szolgálná a brit nemzeti érdekeket a párbeszéd teljes megszakítása Oroszországgal.

Hozzátette: sok törvénytisztelő orosz állampolgár él Nagy-Britanniában, és őket a brit kormány továbbra is szívesen látja, azokat azonban nem, akik ártani akarnak az országnak.

Az ő kiszűrésük érdekében a brit kormány megerősíti a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, valamint a vám- és a teheráru-ellenőrzéseket.

Theresa May elmondta: London értesítette a hágai székhelyű Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet arról, hogy Oroszország idegmérget alkalmazott Nagy-Britanniában, és kérte, hogy a szervezet igazolja a brit szakértői vizsgálat e következtetését.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 15:51
Címkék: Egyesült Királyságot, Szergej Szkripal, Julija Szkripal, Scotland Yard, Theresa May, Egyesült Királyság,
Kommentek
Lavrov: Washington az ultimátumok és a zsarolás eszközeit alkalmazza
különleges ügyész által irányított, sem pedig a kongresszus két háza által folytatott vizsgálat csaknem két év alatt egyetlen egy ténnyel sem tudta alátámasztani azt a vádat, hogy Oroszország beavatkozott volna a 2016-os amerikai elnökválasztásba, vagy hogy Trum együttműködött volna Moszkvával.

Mint mondta "őszintén kalapot emel" a brit diplomácia előtt, amelynek a Brexit közepette is sikerült rávennie európai partnereit arra, hogy a Szkripal-ügy miatt, "abszolút hazug állítások alapján", orosz diplomatákat utasítsanak ki, az Egyesült Államokat pedig arra, hogy újabb szankciókat vezessen be Moszkva ellen.

Lavrov szerint az Obama-kormányzat aktív szerepet játszott a közel-keleti, az észak-afrikai és az ukrajnai válság kialakításában, amelyeket a mostani amerikai vezetés is igyekszik melegen tartani. Azzal vádolta meg Washingtont, hogy az Kurt Volker ukrajnai külügyi különmegbízott kinevezésével révén Kijev "összes szeszélyét" támogatja. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok meg
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 17:02
Kimenekítették az olaszokat Líbiából milíciák összecsapásai miatt
A diplomatákat és az ENI olasz energiavállalat műszaki munkatársait hajóval szállították el Tripoli kikötőjéből. Mindazonáltal a tripoli nagykövetséget nem zárták be: hat olasz diplomata, valamint a biztonságukat garantáló olasz katonák és rendőrök maradtak ott szolgálatban.

Olaszország az első nyugati állam, amely 2017 januárjában újranyitotta diplomáciai képviseletét a líbiai fővárosban.

Tripoliban egy hete újultak ki az összecsapások a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzshoz hű csapatok és az ország keleti felét uraló Halifa Haftár tábornok vezette egységek között. A harcok első napján rakéta csapódott be a tripoli olasz nagykövetség melletti szállodába, és olasz elemzők nem zárták ki, hogy a támadás eredeti célpontja az olasz képviselet épülete lehetett. Giuseppe Perrone olasz nagykövet az utóbbi hetekben nem tartózkodott Líbiában.

Nemzetközi források szerint a milíciák közötti harcokban már több mint negyvenen meghaltak, a sebesültek száma pedig
velemenyezd, 2018. szeptember 03. hétfő, 10:31
Görög diplomatákat utasít ki Oroszország válaszul két athéni orosz diplomata kiutasítására
Az orosz külügyminisztériumnak a TASZSZ hírügynökség által publikált közleménye - amely nem ismertette a válaszlépések részleteit - barátságtalan lépésnek minősítette az "orosz diplomáciai alkalmazottakkal és állampolgárokkal" szembeni görög eljárást.

Az orosz diplomáciai tárca július 20-án határozott tiltakozását fejezte ki a nagykövetnek "a görög fél oroszellenes nyilatkozatai kapcsán, amelyek két orosz diplomata kiutasításával, illetve két másik diplomata beutazásának megtiltása körül kialakult helyzettel állnak összefüggésben".

Dimítrisz Canakópulosz görög kormányszóvivő korábban közölte, hogy a két orosz diplomatát a státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységük miatt utasították ki, két másiknak pedig ugyanezért tiltották meg az országba való belépést. Athén szerint az érintettek megpróbálták aláásni a Macedónia névváltoztatásáról kötött görög-macedón megállapodást.

A Reuters jelentése szerint a görög hatóságok közölték: az orosz diplomaták megpróbáltak lefizetni
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 17:41
A török parlament megszavazta a terrorizmus elleni harcot szabályozó új törvénycsomag egészét
állapot 2016. július 20-ai életbe lépése után először 30 napra, majd 2017 januárjától legfeljebb kétszer hét napra hosszabbították. A rendkívüli állapot előtt az őrizetbe vétel alapértelmezett időtartama 24 óra volt, amelyet maximum öt napig lehetett elnyújtani.

A javaslat három évre előremenőleg a közalkalmazottak esetleges további elbocsátásának, illetve a már menesztettek visszavételének menetét is rendezi.

Azokat a katonatiszteket és altiszteket, továbbá csendőröket, rendőröket és diplomatákat, akiket a rendkívüli állapot alatt először elbocsátottak állásukból, de aztán a jogorvoslati bizottság mégis a visszavételükről döntött, korábbi rangjukat nem kapják vissza. Őket a védelmi, a külügy-, valamint a belügyminisztérium által létrehozandó "kutatóközpontokban" foglalkoztatják majd.

A vezető pozíciójukból menesztett állami dolgozók szintén nem vehetőek vissza a munkakörükbe, hanem az azt megelőző helyükön dolgozhatnak tovább.

A török parlament hétfőn kezdte meg a kormányzó Igazság és
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 17:50
Orosz külügyi szóvivő: hiba volt Washington kilépése az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából
helyettesítésének a kérdésében. Megjegyezte: Moszkva felfigyelt arra a washingtoni kijelentésre, amely szerint amerikai részről nem kívánják akadályozni a folyamatot.

Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel került kórházba az angliai Salisburyben. London a merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt Nagy-Britannia és több mint kéttucat vele szolidáris állam orosz diplomatákat utasított ki, amire Oroszország szimmetrikus lépésekkel reagált. A legtöbb külügyi alkalmazottat, kölcsönösen hatvanat, Washington és Moszkva utasított ki a saját országából.

A moszkvai diplomáciai tárca szóvivője szerint az orosz fél továbbra is szimmetrikus választ ad majd a barátságtalan amerikai lépésekre.

Zaharova elmondta: Moszkva figyelmesen tanulmányozza, milyen, a hadászati egyensúlyt destabilizáló következményekkel járhat Washington világűrbéli katonai potenciáljának növelése és a
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 16:32
Az amerikai külügyminisztériumban munkacsoportot hoztak létre a rejtélyes külföldi megbetegedések vizsgálatára
Közleményében a Kubában és Kínában megbetegedett amerikai diplomatákra hivatkozott. Mint írta: jelenleg 24 amerikai állampolgárt - diplomatákat és családtagjaikat - tartanak nyilván különös tünetekkel járó, eddig kiderítetlen betegséggel. Némelyiküknél kisebb agykárosodást állapítottak meg. Valamennyien Kubában teljesítettek szolgálatot 2017/18-ban. Az idén május 16-án Kínában - a kantoni amerikai konzulátuson - szolgálatot teljesítő egyik amerikai külügyi alkalmazottnál diagnosztizáltak hasonló tüneteket.

A külügyminisztérium által életre hívott munkacsoportban az egészségügyi, a kereskedelmi, az igazságügyi és a védelmi tárca szakértői, valamint a külügyekkel foglalkozó közösség más tagjai is részt vesznek.

Az amerikai kormány korábban vizsgálóbizottságot állított fel diplomatái titokzatos megbetegedéseinek kivizsgálására. Havanna még tavaly jelezte, hogy amerikai és kanadai tudósok bevonásával kutatná a betegségek okait, a kínai vezetés pedig teljes mértékben késznek mondta magát az
velemenyezd, 2018. június 06. szerda, 09:19
Kreml: London ezentúl minden külföldi beruházást "piszkos pénzeknek" minősíthet
"Nagy-Britannia ilyen lépései után bármely ország befektetői olyan helyzetben találhatják magukat, amelyben beruházásaikat +piszkos pénznek+ minősítik" - nyilatkozott Peszkov a Moszkvai arany: orosz korrupció Nagy-Britanniában című jelentésről.

A szóvivő szerint a jelentésben is megtestesülő "ruszofóbia-mániát" "a brit fél által megrendezett provokáció", a Szkripal-ügy váltotta ki.Peszkov arra reagált, hogy a brit parlament alsóházának külügyi bizottsága a nap folyamán korábban elemzést tett közzé, amely szerint Nagy-Britannia nemzetbiztonsági érdekeit sérti és nemzetközi befolyását gyengíti, hogy a brit kormány eltűri hatalmas értékű, korrupciós ügyletekből eredő orosz tőke folyamatos "átmosását" a londoni pénzügyi szektoron és az ingatlanpiacon keresztül.

Az alsóházi testület felszólította a brit kormányt, hogy foganatosítson büntetőintézkedéseket még több olyan egyén ellen, akiknek tevékenysége "a Kremlhez köthető", és akik felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért, és más nyugati
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 15:32
Szkripal-ügy - Szkripal korábban titokban találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel
biztonsági képviselőinek, hogy találkozhassanak Szkripallal. Legalább egy alkalommal, 2012-ben Szkripal Prágába látogatott. Bár látogatása rövid volt, útja az itteni (cseh) titkosszolgálatok számára állítólag hasznos volt" - olvasható a Respektben.

Szergej Szkripalt és lányát Novicsok típusú idegméreggel próbálták megmérgezni március 4-én az angliai Salisburyban. London a mérgezéses merénylettel Oroszországot gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított. Az ügy miatt 29 ország utasított ki orosz diplomatákat, amire Moszkva azonos módon válaszolt.

Miután Oroszország március közepén Csehországot is azon országok közé sorolta, ahonnan a Szergej Szkripal és lánya elleni merénylethez használt idegméreg származhatott, Milos Zeman államfő utasította a cseh katonai és a civil hírszerzést, derítsék fel, előállítottak-e Csehország területén korábban Novicsok típusú idegmérget. Az elnök nyilatkozata szerint mindkét szolgálat megállapította, hogy Csehországban laboratóriumban előállítottak A-230 típusú
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:43
Képek, videók
Diplomata
sanci81
2015. július 24. péntek, 15:39
Diplomata puding
dodicska
2013. december 04. szerda, 11:39
diplomata szelet
magdi06
2009. október 18. vasárnap, 17:12
A necc diplomatái.jpg
rece-fice
2009. június 15. hétfő, 00:31
Dom a klán diplomata
fecorps
2008. július 15. kedd, 21:15
Az Elszánt Diplomata v2.h
finike
2007. június 07. csütörtök, 19:24
Az Elszánt Diplomata.hu.c
finike
2007. március 03. szombat, 15:02
Az Elszánt Diplomata.hu.j
rambobby
2007. február 06. kedd, 00:20
Úgy gondolom
anna4459
2018. augusztus 22. szerda, 19:45
Úgy legyen Ámen.
alvaro-hopihe
2018. augusztus 17. péntek, 10:24
Élj úgy
sanci81
2018. augusztus 01. szerda, 17:38
Bizony Ám. Ugy-Ugy !!
alvaro-hopihe
2018. augusztus 01. szerda, 09:20
Az angyalok - úgy érzem -
sanci81
2018. július 25. szerda, 18:29
ugy-kene-szeretni.jpg
menusgabor
2018. július 24. kedd, 20:18
zzz csak úgy55.jpg
katka5212
2018. július 14. szombat, 17:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.