Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:21 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: teljesen másképp ítéljük meg a helyzetet, Klimkin: nem az emberek ellen irá
Szijjártó Péter a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország és Ukrajna az ukrán oktatási törvény kérdését teljesen eltérően ítéli meg, de ennél is nagyobb baj, hogy a határon túl, Kárpátalján élő magyarok is másként látják a helyzetet, mint az ukrán kormány.

Magyarországnak nem a harc a célja, hanem a megállapodás, hogy a kárpátaljai magyarok ugyanazokat a jogokat élvezhessék, mint a törvény elfogadása előtt - jelentette ki. Hozzátette: amíg azonban a helyi magyar közösség nem mondja azt, hogy elégedett a helyzettel, Magyarország nem tudja feloldani azt a döntését, hogy a nemzetközi szervezetekben nem támogatja az ukrán javaslatokat, az Ukrajnának fontos kérdéseket.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: akkor lehetne eredményes a konzultáció, ha a törvény vonatkozó részének alkalmazását felfüggesztenék.

Kifejtette: a törvényt Magyarország "hátba szúrásként" élte meg, mert sok kérdésben támogatta Ukrajnát, sokszor rizikós döntéseket vállalt, hogy segítsen a szomszédos államnak. Példaként említette a gázszállítást Ukrajnának, több tucat sebesült ukrán katona magyarországi kezelését, gyermekek üdültetését, a kötöttsegély-hitelprogramot, intézmények támogatását, és arra is emlékeztetett, hogy Magyarország követelte "az egyik leghangosabban", hogy Ukrajnát ne várakoztassa az EU a vízummentesség megadásában.

A külügyminiszter közölte: Magyarország határon túli politikáját a határon túli magyar közösség álláspontja határozza meg, és ha ők azt kérik, hogy "ne hátráljunk", akkor Magyarország nem teszi. A hét elején kikérte a kárpátaljai magyarok véleményét, és értékelésük szerint a korábbi széles körű anyanyelvi oktatási jogaikat az új törvény csorbítja - mondta.

Szijjártó Péter kiemelte: 71 iskola működése került veszélybe Kárpátalján. Az ukrán oktatási törvény szembemegy a társulási megállapodással is, bár ezt az ukrán kormány nem így látja - közölte. Hozzáfűzte: hétfőn kezdeményezik az EU-Ukrajna társulási megállapodás felülvizsgálatát.

Megjegyezte: a találkozón a lehető legszűkebb körben akarták megvitatni a két ország között jelenleg legsúlyosabb kérdést. Nyílt és őszinte párbeszédet folytattak az ügyről - mondta, hozzátéve: nagyra becsüli, hogy Pavlo Klimkin eljött Budapestre, és "ebben a rendkívül nehéz időben a párbeszéd útját választotta".

Kérdésre a magyar tárcavezető elmondta: a készülő ukrán nyelvtörvényt és állampolgársági törvényt illetően is az lesz a magyar kormány álláspontja, ami a kárpátaljai magyarok álláspontja, és ők hétfőn "elég letörten beszéltek" a két javaslatról. Remélhetőleg nem abban a formában fogadják el a jogszabályokat, mint ahogyan beterjesztették - közölte Szijjártó Péter.

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a közös sajtótájékoztatón azt mondta: nem az emberek ellen irányul az új ukrán oktatási törvény, hanem azt szolgálja, hogy minden állampolgár érvényesülni tudjon Ukrajnában. Ha egy ukrajnai állampolgár nem beszél jól ukránul, sok lehetőségtől esik el - hangsúlyozta.

Egyetlen iskola sem fog bezárni, egyetlen tanár sem veszíti el a munkáját az új törvény miatt - jelentette ki.

Pavlo Klimkin azt mondta, minden állampolgárnak a saját anyanyelvén kívül tudnia kell ukránul is. Ukrajna nyitott a párbeszédre kétoldalú és nemzetközi keretekben is - tette hozzá.

Kijelentette: nincs vége a párbeszédnek, ez csak az első része volt. Azt mondta, elégedett a mai találkozóval, a párbeszéd érveken, tényeken alapult, meghallgatták egymást.

Az ukrán külügyminiszter úgy látja, nem akarják elvenni a magyar nyelvű oktatást.

Mindkét minisztert kérdezték a budapesti ukrán nagykövetség elé a nemzeti önrendelkezésért péntekre szervezett demonstrációról. Szijjártó Péter közölte: Magyarországon demokrácia van, jogszabályok határoznak a gyülekezési és szólásszabadságról. A rendőrség megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy biztosítsa az eseményt, azt, hogy a törvényeket tiszteletben tartva tartsák meg, a magyar rendőrség szakszerűen jár el - mondta.

Pavlo Klimkin arról beszélt, hogy Ukrajnában emberek haltak meg a demokráciáért, így ők értik a demokrácia értékét, de nem helyes más országok területi integritását megkérdőjelezni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 18:53
Címkék: Szijjártó Péter, Pavlo Klimkin, emberek ellen, megbeszélést követő, ukrán oktatási, ukrán kormány,
Kommentek
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: megoldás csak az lehet, ha hatályon kívül kerül a jogszabály egy része - BŐ
A miniszter telefonon elmondta, a kormány csak akkor tekinti megoldottnak a kérdést, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, a helyzet nekik így elfogadható. "Ettől eltérő helyzethez mi a hozzájárulásunkat nem adjuk" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarok azt kérték a kormánytól, hogy harcoljon ebben a kérdésben, hiszen az új ukrán oktatási törvény súlyosan sérti a kisebbségi jogokat és az EU-Ukrajna társulási megállapodást is.

Szijjártó Péter emlékeztetett, a társulási szerződés kimondja, Ukrajnának folyamatosan erősítenie kell a kisebbségi jogok tiszteletét.

Azt mondta, az ukrán nyelv oktatását kell jobban megszervezni, nem az anyanyelven tanulás lehetőségét elvenni. A kárpátaljai magyar pedagógusok több mint tíz éve jelezték először, hogy az ukrán nyelvoktatás gyenge, de senki nem mozdította a füle botját sem Kijevben - jegyezte meg.

A miniszter hozzátette, a kárpátaljai magyar pedagógusok szívesen részt vesznek egy olyan módszer kidolgozásában, amelynek nyomán majd
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 09:11
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: megoldás csak az lehet, ha hatályon kívül kerül a jogszabály egy része
A miniszter telefonon elmondta, a kormány csak akkor tekinti megoldottnak a kérdést, ha a kárpátaljai magyarok azt mondják, a helyzet nekik így elfogadható. "Ettől eltérő helyzethez mi a hozzájárulásunkat nem adjuk" - jelentette ki.

Hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarok azt kérték a kormánytól, hogy harcoljon ebben a kérdésben, hiszen az új ukrán oktatási törvény súlyosan sérti a kisebbségi jogokat és az EU-Ukrajna társulási megállapodást is.

Szijjártó Péter emlékeztetett, a társulási szerződés kimondja, Ukrajnának folyamatosan erősítenie kell a kisebbségi jogok tiszteletét.
velemenyezd, 2017. október 17. kedd, 08:21
Mogherini: az EU tárgyalni fog Ukrajnával az oktatási törvényről
megbeszélést Petro Porosenko ukrán elnökkel New York-ban, az ENSZ szeptemberi közgyűlésén és abban egyeztek meg, hogy az EU és az ukrán hatóságok további egyeztetést tartanak majd a törvény kisebbségi jogokat érintő rendelkezéseiről.

Mogherini beszámolt arról is, hogy a miniszterek tanácsa megerősítette az unió elkötelezettségét az emberi jogok előmozdítása és védelme mellett és arról folytattak tanácskozást, miként lehet a leginkább előmozdítani e jogokat kétoldalú és többoldalú keretek között.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanácskozást követően arról tájékoztatott, hogy sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást az ellen, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács - magyar kezdeményezésre - naprendre tűzze az új ukrán oktatási törvény ügyét december elején esedékes ülésén.

Kijelentette, a magyar kormány kész a
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 18:44
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: az oktatási törvény várhatóan az EU-Ukrajna társulási tanács napirendjén le
Szijjártó Péter kijelentette: a kisebbségi jogok nagyon durva megsértése folyik Ukrajnában, Kijev az új oktatási törvénnyel megsérti az Európai Unióval kötött társulási megállapodását is.

A miniszter az uniós külügyminiszterek ülésén kezdeményezte, hogy az EU-Ukrajna társulási tanács nyomatékosítsa, a szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell.

Szijjártó Péter közölte: sem Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, sem Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos nem emelt semmilyen kifogást.

Mivel a napirendi javaslatokat az uniós bizottság terjeszti elő, Magyarország úgy készül, hogy az ukrán oktatási törvény ügye napirenden lesz a decemberi tanácsülésen - tette hozzá.

Szijjártó Péter az ülés szünetében újságíróknak elmondta, az új ukrán oktatási törvénnyel Kijev nemcsak a kisebbségi, hanem az emberi jogokat is drámai mértékben sérti.

Az ukrán nyelv
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 17:27
Szijjártó: Észak-Korea biztonsági fenyegetést jelent az egész világra
hétfőn egy teljes beruházási tilalmat és teljes olajembargót előíró javaslatot készülnek elfogadni, amelyben kezdeményezik, hogy az észak-koreai fegyverkezési programot támogató, az unióban dolgozó vendégmunkások alkalmazásának vessenek véget.

A javaslatcsomag tartalmazza azt is, hogy az unió 15 ezer euróról 5 ezer euróra csökkentse a jóváhagyáshoz kötött banki transzferek nagyságrendjét. Ez az Európai Unió történetének eddig legszigorúbb korlátozó intézkedéscsomagja - húzta alá a miniszter.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az EU fontosnak tartja saját biztonsága, regionális biztonsága és a globális biztonság szempontjából is az Iránnal kötött nukleáris megállapodás fenntartását.

Kiemelte, Magyarország megbízik az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) felülvizsgálataiban, az ügynökség eddig nyolcszor állapította meg, hogy Irán tiszteletben tartja a megállapodásban foglalt kötelezettségeket. Magyarország ezért a leghatározottabban támogatja a közös uniós fellépést az Iránnal megkötött
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 14:43
Ukrán oktatási törvény - Szijjártó: Ukrajna megsérti az uniós társulási megállapodást
Magyarország elvárása az Európai Unióval szemben, hogy a tanácsülésen mondja ki, az EU-Ukrajna társulási szerződés alapján Kijevnek a kisebbségi jogokat folyamatosan erősítenie kell.

Az új ukrán oktatási törvény magyar gyerekeket és fiatalokat hoz vállalhatatlan és nehéz helyzetbe, rendkívüli versenyhátrányba ukrán társaikkal szemben, ugyanis az ukrán nyelv fontosságára való hivatkozással elveszi az országban élő kisebbségektől a jogot és a lehetőséget a saját nyelvükön való tanulástól - mondta Szijjártó Péter.

Magyarország azt gondolja, az Ukrajnában élő magyar gyerekek jogait sérti, hogy elveszik anyanyelvi tanulás lehetőségét, amivel Kijev nemcsak a kisebbségi, hanem az emberi jogokat is drámai mértékben megsérti.

"Attól senki sem fog jobban tudni Ukrajnában ukránul, hogy elveszíti a jogát az anyanyelvén való tanulásra" - húzta alá. Az ukrán nyelv ismerete bővítésének nem eszköze az kisebbségi nyelvek korlátozása - tette hozzá.

Az oktatási törvény nyomán - amennyiben érvényben marad, -
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 14:13
Osztrák választások - Szijjártó Péter: Kurz sosem volt rabja a képmutatásnak
migráció tekintetében és több más fontos kérdésben együttműködött Magyarországgal.

Véleménye szerint több olyan politikus kell, aki világosan és egyenesen beszél az európai embereket érintő legsúlyosabb problémákról.

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, a visegrádi országok nem tartják szükségesnek a csoport bővítését. Ezt a hatékonyság igazolja és a történelmi hagyományok indokolják. A V4-ek ugyanakkor szoros együttműködésben vannak Ausztriával, amelyet a jövőben is folytatni kívánnak.

Szijjártó Péter hangsúlyozta azt is, hogy az emberi jogok súlyos megsértése tapasztalható az Európai Unió szomszédságában. Az ukrán parlament olyan oktatási törvényt fogadott el, amely durván sérti az ott élő kisebbségek jogait. Ez az unió és Ukrajna között létrejött társulási szerződés súlyos megsértését jelenti - hangsúlyozta.

A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, kezdeményezni fogja az Ukrajnával kötött társulási szerződés felülvizsgálatát.

Az ukrán Legfelsőbb Tanács szeptember elején
velemenyezd, 2017. október 16. hétfő, 11:32
Boris Johnson az európai biztonság melletti brit elkötelezettségről biztosította a közép-európai külügyminiszte
Szlovénia, Románia és Bulgária külügyminisztereit.

A brit külügyminisztérium által vasárnap este kiadott közlemény szerint Boris Johnson a találkozón leszögezte: a brit EU-tagság megszűnése után sem változik Nagy-Britannia feltétlen és megingathatatlan elkötelezettsége az európai biztonság és védelem mellett.

A brit külügyi tárca szerint a vasárnapi találkozó is annak demonstrációja volt, hogy az Egyesült Királyság alapvető fontosságú partnerország a kontinens biztonságának fenntartásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megbeszélésre érkezve az MTI-nek vasárnap Londonban kijelentette: az Európai Unión belül minden szinten egységes az a vélemény, hogy az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatrendszerét a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is stratégiai szinten kell tartani.

"A magyar álláspont világos: fair Brexitet akarunk, és a lehető legszélesebb körű, a lehető legátfogóbb megállapodást a jövőbeni együttműködésről" - tette hozzá.

Szijjártó Péter
velemenyezd, 2017. október 15. vasárnap, 21:13
Képek, videók
szijjarto-peter.jpg
agica2004
2015. július 07. kedd, 17:07
Szijjártó Péter.jpg
agica2004
2011. július 05. kedd, 14:29
klimax..jpg
zsokica45
2015. október 18. vasárnap, 20:02
nő,férfi klimax.jpg
kicsoda57
2015. május 20. szerda, 16:26
klímaás középkonzol.jpg
ujlakimisi
2011. január 04. kedd, 17:02
klimtes doboz füstfóliáva
pildu
2010. június 13. vasárnap, 23:09
Klimtes doboz.JPG
pildu
2008. augusztus 30. szombat, 23:14
Klimtes doboz előről.JPG
pildu
2008. augusztus 30. szombat, 23:13
Klimtes doboz felülről.JP
pildu
2008. augusztus 30. szombat, 23:13
Klimtes doboz hátulról.JP
pildu
2008. augusztus 30. szombat, 23:12
Klimtes doboz oldalról.JP
pildu
2008. augusztus 30. szombat, 23:10
Autókkal az emberek ellen
imrmol
2009. május 20. szerda, 06:56
kutyus megbeszélés.jpg
agica2004
2017. január 04. szerda, 14:33
megbeszélés
orban47
2015. november 12. csütörtök, 19:20
megbeszélés.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 16:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.