Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:29 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Sikongó szél - József Attilára emlékezve -
Farkas Paor Anna
Sikongó szél
- József Attilára emlékezve -

A hideg decemberi szél sikongott az ég alatt
ablakokat ezüst pókhálóval szőtte be a tél,
régi nyűtt cipőben toporgott a piaccsarnokban,
lesben állva a megrakott teli-szatyros reménynél.

Ott teremve illendőn felkínálta segítségét,
s a nehéz kosarakkal járta a sok emeletet
kevés keresetén megvette mamának gyógyszerét,
meg az orvos ajánlására egy kevéske tejet.

A tanulási vágya már kiskorától fűtötte
kitartó szorgalmával egyedül tanult meg írni,
éhesen, nővérének kilencévesen verselte:
"De szeretnék gazdag lenni, egyszer libasültet enni"...

"Tiszta szívvel" c.verse szelet vetett, vihart aratott,
és az eltanácsolását a tanári pályától,
ami korbácsütésként érte, lelkébe harapott,
de a pofonok ellenére nem tért le útjáról.

Előbb Bécsben, majd később Párizsban, Ady városában,
a Sorbonne hallgatójaként tanult szorgalommal,
kedvenc költője nagy hatással volt munkásságára,
virágozva ért eggyé, szerelemmel s mozgalommal.

Úgy tudott verset mondani, mint a sors szemtanúja,
végtelen egyszerűséggel, csak igazságot közölt,
mintha a tényeknek ő lenne koronatanúja,
az élet sanyarúságával szembeállva pörölt.

Juhász Gyula, öreg barátja biztatta levélben,
nem szabad elkallódni és Horáci sort irt neki:
"Tartsatok ki és őrizzétek meg magatokat a jövőnek",
s a megpróbáltatásoknak sora, szárnyát nem szegi.

Remény ölén még elhitte, minden csalódást kivéd,
de a keserűség kétségbeesésbe döntötte,
már örök küzdelmét feladva elvesztette hitét
és háborgó lelke, a végzet karjaiba vitte.
2018. március 7.
anci-ani, 2018. március 08. csütörtök, 11:02
Címkék: József Attilára, Farkas Paor Anna, Előbb Bécsben, Juhász Gyula, hideg decemberi, megrakott teli-szatyros,
Kommentek
Magyar-Costa Rica-i - Négy új játékost hívott be a keretbe Szélesi Zoltán
A magyar szövetség (MLSZ) Twitter-oldalának tájékoztatása szerint Litauszki Róbert, Nagy Dániel (mindkettő Újpest), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia) és Varga József (Videoton) került be a keretbe.

Fiola Attilára, Guzmics Richárdra és Elek Ákosra már a luxemburgi barátságos mérkőzésen sem számíthatott Szélesi, míg a találkozót szintén kihagyó Varga Roland a 2-1-es vereséget követően, pénteken került ki a keretből.

A magyar válogatott kedden, 20.15-től a Groupama Arénában találkozik Costa Rica világbajnoki résztvevő csapatával.
velemenyezd, 2017. november 11. szombat, 19:13
Megemlékező beszéd Szigethy Attilára 2017.augusztus 11.
Áldozó István, a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Győri Levéltárának igazgató-helyettese megemlékező beszéde Kapuváron, Szigethy Attila sírjánál, halálának 60. évfordulója emlékére 2017.08.11-én.

Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket meg nem ölhetik. Inkább attól féljetek, aki a lelket is, meg a testet is el tudja pusztítani.

Tisztelt Honfitársaim!

Ha Szigethy Attilára és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire és mártírjaira gondolok, akkor az Úr Jézus Szent Máté apostol által közvetített mondatai jutnak eszembe. Szigethy Attila, Tihanyi Árpád, Földes Gábor, Gulyás Lajos és valamennyi meghurcolt magyar hős hű volt ehhez az evangéliumi tanításhoz. A forradalom gyönyörű napjaiban, majd a szovjet beavatkozás és a megtorlás időszakában sem féltek mártírjaink a sátáni erőktől, sem a Vörös Hadsereg megtorló alakulataitól, sem azoknak helytartóitól. Ők mindhalálig hűek maradtak hitükhöz és hazájukhoz. Bár Szigethy Attila politikai
otvenhatosemlekev2016, 2017. szeptember 01. péntek, 08:43
Médiatanács: 153 milliós támogatás filmeseknek, rádióknak, televízióknak
Az NMHH szerdai közleménye szerint összesen 74,5 millió forint támogatáshoz jutott 23 helyi, körzeti és kisközösségi rádió a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra program pályázatán, a rendszeresen jelentkező műsorok finanszírozására kiírt idei eljárásának első fordulójában.

A testület támogatása révén - amellyel évek óta hozzájárul a stúdiók szakmai munkájához és a hallgatók tájékozódásához a helyi ügyekben - tizennyolc kereskedelmi és közösségi rádió 63,6 millió forintot, öt kisközösségi rádió pedig 10,9 millió forintot kap állandó műsorai gyártásához.

Hírműsor kategóriában sikerrel pályázott az Inforádió, a Magyar Katolikus Rádió, a Mária Rádió, a kiskőrösi Kunság Rádió, a pécsi 90,6 Rádió 1, a miskolci Rádió M, a gyöngyösi FM7 Rádió, a gyomaendrődi Rádió Sun és az egyaránt nyíregyházi székhelyű Mustár Rádió, Retro Rádió és 99,4 Sunshine FM.

A szolgáltató magazinok közül támogatáshoz jutott a kecskeméti Gong FM, a miskolci Csillagpont Rádió, a sátoraljaújhelyi Európa Rádió, a Rádió
velemenyezd, 2017. május 10. szerda, 12:42
- József Attilára emkékezünk -
- József Attila -

Életrajz

József Attiláról szólva nem elég azt mondani, hogy ellentmondásokban bővelkedő életútja volt, mert az volt szinte nemzedéke valamennyi jelentősebb tagjának is - ezt mérte rájuk a sors: a nagy világégést követő kiútkeresés összes kényszerességével és bizonytalanságával. A korán árvaságra jutó József Attila azonban mintha a többieknél is sebezhetőbb és kiszolgáltatottabb lett volna. A fő esztétikai művében ,,világhiány"-nak nevezett állapot számára személyes élmény volt és maradt. Hiába próbált közösséghez tartozni vagy a szerelemben megkapaszkodni. ,,Légy, ami lennél: férfi" - írta, teljesíthetetlen feladatként élve meg a felnőtté válást. Attól, hogy Horger Antal nyelvész professzor a szegedi egyetemről eltanácsolta, máshol - egy másik egyetemen - nemcsak folytathatta, de be is fejezhette volna tanulmányait. Ő azonban ragaszkodott a kiűzetés parancsához: kiválasztottsága zálogának tekintette

********** Bédné Marika : 2017 . 04 .
bedmarika47, 2017. április 11. kedd, 09:41
A költészet napja - Díjátadással, versmondó találkozóval ünnepelnek Zala megyében
A zalaegerszegi rendezvénysorozat keretében április 11-én mutatják be Michal Walczak kortárs lengyel drámaíró Homokozó című színművét Kaj Ádám rendezésében a Keresztury művelődési központban. Az előadást követően Utassy Józsefre (1941-2010) emlékező műsort tartanak és átadják a József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő tiszteletére alapított díjat - mondta el az MTI-nek Kaj Ádám, a Pannon Tükör kulturális folyóirat főszerkesztője.

Az Utassy-díjnak a magyar költészet napján nagyon szép üzenete van - fogalmazott a főszerkesztő. Utassy József a 20. század egyik meghatározó lírikusa volt, példaértékű élete, költészete igazodási pontot adhat a magyar lírikusoknak - fűzte hozzá.

A Pannon Tükör által alapított díjat idén adják át első alkalommal. A kitüntetést az a fiatal szerző nyerheti el, akinek versét a folyóiratban közzétett költemények közül a zsűri legjobbnak ítéli. Az elismerést és Pipei Borbála képzőművész ez alkalomból készített alkotását minden esztendőben a magyar költészet napján
velemenyezd, 2017. április 04. kedd, 17:34
Kaszás Attila-emléknap a Nemzeti Színházban
Jordán Tamás, a Nemzeti Színház akkori főigazgatójának szavait is a búcsúztatóról. "Másnap este jöttek sorban a Vígből, más színházakból a kollégák, megrendülten, egymás tekintetét keresve. Gyönyörű harmónia költözött a Klubba. A köszönések, a kézfogások, az ölelések az összetartozásról szóltak. A hiányod volt a kötőanyag. Velünk voltál és mi egymással együtt. És mert nagyon szerettünk Téged, így nagyon szerettük egymást is."

Mint írják, 2017. március 23-án délután, a tízéves évfordulón, Kaszás Attilára emlékeznek: a közönség a III. emeleti karzatszinten kiállítást látható, amelyen a színművész alakját előadás-fotókkal, jelmezekkel, interjú-részletekkel, személyes tárgyakkal idézik fel.

A tárlatot Szarvas József színművész nyitja meg, ezt követi a gyertyagyújtás és Kaszás Attila domborművének megkoszorúzása.

A Kaszás Attila Teremben Emlékmorzsák táncban, dalban, képben, versben elbeszélve címmel, Szarvas József, Navratil Andrea, Gera Attila és Szengyel István közreműködésével látható a Duna
velemenyezd, 2017. március 23. csütörtök, 18:26
Esterházy Péter és Kocsis Zoltán is Posztumusz Hazám-díjat kap
A 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című verséről kapta a nevét. Az elismeréssel a szervezet kuratóriuma olyan személyiségeket tüntet ki, akik értékőrző és értékteremtő életművükkel mutatnak példát.

A díjat odaítélő kuratórium elnöke Vámos Tibor akadémikus, tagjai Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Romsics Ignác történész, Spiró György író és Varga Gyula közgazdász.

Az elismerést ez elmúlt években olyan neves személyiségek vehették át, mint Fischer Iván karmester, Jancsó Miklós filmrendező, Törőcsik Mari színművész, Juhász Ferenc költő, Szakcsi Lakatos Béla zenész, Rubik Ernő feltaláló, Szabó Magda író, Makk Károly filmrendező és Ranschburg Jenő pszichológus.

A szombati díjátadón Baranyi Ferenc és Varga Gyula mond köszöntőt, közreműködik Galkó Balázs színművész és Balázs János zongoraművész. A rendezvényt megelőzően virággal emlékeznek József Attilára a költő Fiume úti temetőben fekvő sírjánál - olvasható az
velemenyezd, 2016. november 10. csütörtök, 14:02
Képek, videók
Linkek József Attiláról
lovaszmarika
2011. február 22. kedd, 18:13
Szeged-decemberi életkép.
agica2004
2017. május 12. péntek, 18:41
Decemberi diszvilágítás.j
pacsakute
2017. február 17. péntek, 22:05
decemberi tavasz 1
taltos1
2016. december 08. csütörtök, 22:44
Decemberi strófák.jpg
chillik
2016. április 15. péntek, 05:50
decemberi ünnepvárás.jpg
ildikocsorbane2
2014. november 29. szombat, 14:56
Decemberi táj.gif
pacsakute
2014. július 19. szombat, 18:05
az első decemberi hóban
orban47
2013. december 22. vasárnap, 18:43
az első decemberi hó
orban47
2013. december 22. vasárnap, 18:29
gumifa decemberi virágai
sacimama
2013. február 10. vasárnap, 01:08
Decemberi alkony.jpg
gigi55
2013. február 07. csütörtök, 15:09
decemberi erdő
mecsery
2013. január 16. szerda, 05:10
Decemberi név és szülinap
ronix
2013. január 08. kedd, 00:09
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.