Regisztráció  Belépés
2018. február 20. kedd | 8. hét | 51. nap | 12:59 | Aladár, Álmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Macskák Isztambulban.
Néhány török városban meghökkentően sok macska van, lehetetlen előlük menekülni. Minden utcasarkon, a házak előtt étel és víz van kitéve, a törökök ugyanis szeretik őket.
Az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Dorombolását dhikr-nek, Isten említésének hallják. Mohamed prófétának is volt egy Muezza (a macskák anyja) nevű macskája, aki elaludt a ruháján. Mikor fel akart kelni, hogy imádkozzon, inkább a ruháját vágta le, minthogy a macskáját felébressze.
Kutatások szerint a macskának számos jótékony hatása van az emberre: jókedvünk lesz tőle, boldoggá tesz a közelsége. Dorombolása elűzi a stresszt, és állítólag még a szívroham esélyét is csökkenti.
Az Isztambulba érkezőt azonnal macskák fogadják. Mindenhol, minden sarkon ott vannak. Üldögélnek a kávézó asztalán, megbújnak a kocsik alatt, sírkövek között lopakodnak, padon sütkéreznek, szóval ne érjen meglepetés, ha egyszer csak az öledbe ülnek, míg a Boszporuszt nézed.
Nincs még egy hely, ahol ennyi macska lenne, mint Isztambulban. Mivel annyira elszaporodtak, és a törökök rendszeresen etetik őket, nagyon barátságosak.
Szinte valamennyi kávézó macskabarát, a tulajdonos vagy a vendégek etetik őket. A kávézók, teaházak, melyek rendszerint a járda mellett helyezkednek el, a macskák kedvelt pihenőhelyei.


schuro, 2018. február 13. kedd, 21:14
Címkék: Macskák Isztambulban, házak előtt, törökök ugyanis, macska bőséget, macskák anyja, ruháját vágta,
Kommentek
Iszlám Állam - Elfogták a terrorszervezet "tájékoztatási miniszterét" Törökországban
A hírszerzéstől és a terrorelhárítástól származó értesülés szerint Ömer Yetek merényletre készült. A gyanúsított a neve alapján feltételezhetően török állampolgár.

Az Anadolu arról is írt, hogy Yetek ellenőrzése alatt álltak az IÁ sajtóorgánumai, és több törökországi terrorcselekményt is ő irányított.

A férfit az őrizetbe vétel után egy helyi bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

2015-ben és 2016-ban az Iszlám Állam dzsihadistái számos, sok halálos áldozatot követelő fegyveres támadást és robbantást hajtottak végre Törökországban.

A legutóbbi merényletet 2016 szilveszterének éjjelén követte el az egyik milicistájuk, aki egy zsúfolt isztambuli mulatóban 39 embert lőtt agyon. A gyanúsítottak pere tavaly decemberben kezdődött meg.

A feltételezett IÁ-tagok utáni török nyomozás azóta is szakadatlan. Szombaton Isztambulban 82 gyanúsítottat, köztük 77 külföldi állampolgárt vettek őrizetbe a hatóságok.

Pénteken a terrorszervezet egyik "médiafelelősét" fogták el, aki kamerával
velemenyezd, 2018. február 04. vasárnap, 11:51
Szabadlábra helyezték Isztambulban az Amnesty International terrorizmussal vádolt törökországi elnökét
Taner Kilicet tavaly júniusban állították elő a hatóságok. Feltehetően használta a ByLock nevű titkosított üzenetküldő programot, amelyen keresztül a hatalmon lévők szerint a 2016-os puccskísérletet előkészítették. A török vezetés az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát vádolja a hatalomátvételi kísérlettel.

Ugyanakkor állítólag Kilic szervezte azt a találkozót is, amely keretében török és külföldi jogvédők tavaly júliusban az isztambuli Nagy-szigeten (Büyükada) lévő egyik szállodában kiberbiztonsági és adatkezelési tréningen vettek részt.

A pernek az AI elnökén kívül még tíz vádlottja van, köztük Peter Steudtner német emberi jogi aktivista, valamint az Amnesty International törökországi irodájának vezetője, Idil Eser.

Tízüket júliusban állította elő és tartóztatta le a török rendőrség, de őket időközben már szabadlábra helyezték és csak Taner Kilicet tartották fogva.

A vádirat értelmében a "titkos gyűlés"
velemenyezd, 2018. január 31. szerda, 16:03
Szíria - Megindult a török szárazföldi hadművelet is Afrín térségében
megkezdték az előrenyomulást.

Az SZSZH fegyvereseinek haladását a háttérből a harckocsik közvetlenül segítik. Katonai források szerint az YPG tagjai a környék falvaiba húzódtak vissza, lakott területen kívül nem mutatnak határozott ellenállást. A hadművelet továbbra is tüzérségi és légi támogatás kíséri.

A török haderő vasárnapi közleményben tudatta: a beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre.

Binali Yildirm török miniszterelnök vasárnap Isztambulban sajtóorgánumok vezetői előtt közölte: a szárazföldi hadművelet a határ menti Kilis tartomány Gülbaba nevű falujának külterületéről indult. Hozzátette: a beavatkozásnak 4 fázisa lesz, amelyek által 30 kilométeres sávban "biztonságos terület" jön majd létre. Hozzátette: a hadműveletnek eddig nincs török sebesültje.

Ezzel egy időben az YPG azt állította, hogy a török haderő megpróbált ugyan benyomulni Afrínba, de heves harcokat követően visszaszorították őket.

Törökország szombaton Olajág néven
velemenyezd, 2018. január 22. hétfő, 08:13
Felújították a vasból épült isztambuli Szent István bolgár ortodox templomot
A megnyitón Recep Tayyip Erdogan török államfő és Bojko Boriszov, soros EU-elnök Bulgária miniszterelnöke is részt vett.

Erdogan az ünnepségen kijelentette: a templom megnyitója nagyon fontos üzenet a nemzetközi közösségnek. Isztambulban a különböző vallások és kultúrák békében élnek egymás mellett - hangsúlyozta a török elnök.

Bojko Boriszov hangsúlyozta, hogy 2018-ban erőfeszítéseket kell tenni Törökország és az Európai Unió kapcsolatainak normalizálása érdekében.

A "Vastemplom" néven is ismert történelmi épület a metropolisz európai oldalán, Balgat kerületben található az Aranyszarv-öböl partján. 1898-ban készült el, helyén korában fatemplom állt, amely azonban leégett.

Az 500 tonna tömegű Szent István templomot a talapzat elmozdulása miatt 2009-ben zárták be a hívek előtt. A felújítás 2011-ben kezdődött. A 16 millió lírás összköltséget (nagyjából 1,1 milliárd forint) túlnyomórészt Isztambul nagyvárosi önkormányzata finanszírozta.Az Anadolu beszámolója szerint a
velemenyezd, 2018. január 07. vasárnap, 17:22
Török puccskísérlet - Ismét több tucat korábbi és jelenlegi katona ellen adtak ki elfogatóparancsot
A csütörtöki hatósági fellépésnek a közép-törökországi Konya a központja, de a művelet még további 26 tartományra kiterjed.

A mostani gyanúsítottak török katonák állítólagos "tanítómesterei" voltak a gülenista mozgalmon belül. Az előállításokban érintett 12 egykori katonát a puccskísérlet óta tartó rendkívüli állapotra hivatkozva bocsátották el állásukból.

2016. július 15-ének éjszakáján a puccsisták elfoglalták Ankarában a katonai főparancsnokság és az állami média, a TRT épületét, Isztambulban pedig lezárták az első Boszporusz-hidat. A katonai felkelés résztvevői páncélosokkal vonultak ki a laktanyákból, majd vadászrepülőik és helikoptereik légicsapásokat mértek a parlamentre és az országos rendőr-főkapitányságra. Recep Tayyip Erdogan államfő az utcára szólította a civil lakosságot, amely végül megakadályozta az államcsínyt.

Törökországban az elmúlt 18 hónap alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is
velemenyezd, 2018. január 04. csütörtök, 08:31
Férfi kosárlabda EK - Kikapott idegenben a Fehérvár és a Körmend
A fehérváriak nagy csatában, hosszabbítás után szenvedtek vereséget a litván Nevezistől, míg a vasi együttes hét ponttal maradt alul Isztambulban.

Az EK második szakaszából a négy csoport győztese és második helyezettje jut a 16 közé, ahol csatlakozik hozzájuk a Bajnokok Ligája nyolc kiesője.Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

2. csoportkör, 1. forduló:

J csoport: Nevezis (litván)-Alba Fehérvár 90-87 (27-14, 14-23, 14-19, 19-18, 16-13) - hosszabbítás után Demir Insaat (török)-Egis Körmend 79-72 (21-16, 21-19, 17-18, 20-19)később:

K csoport: Mornar Bar (montenegrói)-Szolnoki Olaj 20.30
velemenyezd, 2017. december 20. szerda, 19:03
Török puccskísérlet - Közel kétszáz utcát átneveztek Isztambulban, sokat gülenista vonatkozása miatt
A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi hálózatát teszi felelőssé a tavaly júliusi incidensért, Gülen ugyanakkor következetesen tagadja, hogy köze lett volna a történtekhez. A hivatalos török álláspont alapján a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba.

Az átnevezést a metropolisz önkormányzatának ellenzéki tagjai is támogatták. A gülenista vonatkozású utcanevek közül több a puccskísérlet halálos áldozatainak (törökül "vértanúinak") nevét kapta.

A Gülen utat például a puccskísérlet hős katonájának tekintett Ömer Halisdemirről nevezték el. Halisdemir július 15-én Ankarában elsőként nyitott tüzet a puccsistákra. A török "gülen" szó magyar jelentése egyébként "nevető".

25 további Gülen utca szintén főként vértanúról kapta a nevét, de az egyiket - a lakosság ellenállására utalva - Feltámadás utcára nevezték át.

Lecserélték egyebek között a Paralel (párhuzamos) utca, a
velemenyezd, 2017. december 14. csütörtök, 20:34
Képek, videók
Isztambulban.jpg
agica2004
2014. április 04. péntek, 14:17
Házak bontása N-Á. előtt
agica2004
2014. április 04. péntek, 16:33
Virágdézsa a házak előtt
himeshaza
2008. június 01. vasárnap, 13:42
törökök felvonulása
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:17
Tatárok? Törökök?
fbalazs
2006. július 04. kedd, 18:58
Ma a bőséget, boldogságot
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
Macskák
ttolnai
2017. szeptember 14. csütörtök, 07:41
Macskák
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:31
macskák,giff.gif
53ilona
2017. május 27. szombat, 20:02
Macskák egymás közt
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:42
Macskák.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 18:33
macskák
szicu
2016. november 18. péntek, 23:41
A macskákkal töltött idő.
borigit
2016. augusztus 28. vasárnap, 09:21
macskák.jpg
durcimarcika
2016. augusztus 15. hétfő, 11:06
Macskák a csészében
sanci81
2016. augusztus 07. vasárnap, 17:01
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.