Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 12:15 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Macskák Isztambulban.
Néhány török városban meghökkentően sok macska van, lehetetlen előlük menekülni. Minden utcasarkon, a házak előtt étel és víz van kitéve, a törökök ugyanis szeretik őket.
Az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Dorombolását dhikr-nek, Isten említésének hallják. Mohamed prófétának is volt egy Muezza (a macskák anyja) nevű macskája, aki elaludt a ruháján. Mikor fel akart kelni, hogy imádkozzon, inkább a ruháját vágta le, minthogy a macskáját felébressze.
Kutatások szerint a macskának számos jótékony hatása van az emberre: jókedvünk lesz tőle, boldoggá tesz a közelsége. Dorombolása elűzi a stresszt, és állítólag még a szívroham esélyét is csökkenti.
Az Isztambulba érkezőt azonnal macskák fogadják. Mindenhol, minden sarkon ott vannak. Üldögélnek a kávézó asztalán, megbújnak a kocsik alatt, sírkövek között lopakodnak, padon sütkéreznek, szóval ne érjen meglepetés, ha egyszer csak az öledbe ülnek, míg a Boszporuszt nézed.
Nincs még egy hely, ahol ennyi macska lenne, mint Isztambulban. Mivel annyira elszaporodtak, és a törökök rendszeresen etetik őket, nagyon barátságosak.
Szinte valamennyi kávézó macskabarát, a tulajdonos vagy a vendégek etetik őket. A kávézók, teaházak, melyek rendszerint a járda mellett helyezkednek el, a macskák kedvelt pihenőhelyei.


schuro, 2018. február 13. kedd, 21:14
Címkék: Macskák Isztambulban, házak előtt, törökök ugyanis, macska bőséget, macskák anyja, ruháját vágta,
Kommentek
Török választások - Erdogan bejelentette győzelmét a török államfőválasztáson, az ellenzék kétségbe vonja ezt
Erdogan vasárnap este Isztambulban tartott sajtótájékoztatót, miután a szavazatok 97,81 százalékos feldolgozottságánál a voksok 52,53 százalékát tudhatta magáénak. Mint fogalmazott: "népünk személyemet bízta meg az államfői és a végrehajtói hatalom feladatával, ugyanakkor a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) és szövetségesének, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) megszavazott parlamenti többség a törvényhozás terén is nagy felelősséget rót a pártszövetségre".

Az államfő leszögezte azt is, hogy a török vezetés a demokrácia iránti elkötelezettségét, és a szabadságjogok fejlesztését célzó határozottságát az elkövetkező időszakban még inkább megerősíti. Törökország a mostani választáson a közel 90 százalékos részvételi aránnyal az egész világnak leckét adott demokráciából. Leszögezte azt is, hogy a török vezetés a demokrácia iránti elkötelezettségét és a szabadságjogok fejlesztését célzó határozottságát az elkövetkező időszakban még inkább megerősíti - tette hozzá. Egyúttal
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 23:32
Török választások - Bezártak a szavazóhelyiségek az államfő- és parlamenti választáson
szavazatukat.

Az első részeredmények várhatóan helyi idő szerint este 18 óra után érkeznek. A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy helyi idő szerint éjfél előtt (közép-európai idő szerint 23 óra előtt) a YSK ki tudja hirdetni a vasárnapi államfő- és parlamenti választás eredményét. Az NTV török hírtelevízió közlése alapján elsőként az államfőválasztás szavazólapjait számolják majd össze.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a kora délutáni órákban Isztambulban járult az urnához. A politikus a helyszínen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Törökország ezzel a választással demokratikus forradalmat visz végbe és az elnöki rendszerrel komoly előrelépést tesz azért, hogy ajelenlegicivilizációk szintje fölé emelkedjen. Erdogan egyúttal közölte, hogy értesülései szerint a részvételi arány országos viszonylatban "jónak tűnik". Törökországban a részvételi arány általában véve is jóval meghaladja még a legfejlettebb országokét is, ami azt mutatja, hogy
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 16:12
Török választások - Nem érkeztek híradások rendbontásról az államfő- és parlamenti választáson
adta le szavazatát.

Muharrem Ince, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) államfőjelöltje, akit Erdogan legfőbb kihívójának tekintenek, szülővárosában, a nyugat-törökországi Yalovában voksolt. Ezt követően az újságíróknak azt mondta, hogy estére Ankarába megy, ahol a Legfőbb Választási Tanács (YSK) épületénél követi majd figyelemmel az eredmény alakulását.

Meral Aksener, az ellenzéki nacionalista Jó Párt (IP) elnöke, aki a felmérések alapján az államfőválasztás harmadik helyezettje lesz, Isztambulban szavazott. Ő a sajtó munkatársainak nyilatkozva azt kívánta, hogy a választók szabad akarata tükröződjön az eredményben. Hozzátette: a demokráciákban mindenről lehet vitatkozni, de a szavazók preferenciáját nem lehet kifogásolni.

Binali Yildirim távozó miniszterelnök a nyugat-törökországi Izmirben adta le szavazatát. Yildirim rövid nyilatkozatával megnevettette az újságírókat. Mint fogalmazott: árverésre bocsájtja kormányfői "székét". Egyúttal közölte: az új rendszerrel Törökország új célok, új
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 11:31
Török választások - Alapjogokért Központ: Erdogan egy patthelyzetet is képes lehet kezelni
Tóth Norbert az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában azt mondta, Erdogan régóta politikus, önkormányzati szinten kezdte karrierjét, volt Isztambul főpolgármestere is. Ebből származó politikai tapasztalatai miatt képes lehet arra, hogy akkor is kormányozza az országot, ha az előre hozott választáson megválasztják ugyan elnöknek, de a parlamenti többséget nem tudja megszerezni.

Jelezte, hogy az ország belső része Erdogan-párti, Isztambulban és a partvidéken általában szekularizált társadalom él, akik - a kurdokkal együtt - nem értenek egyet Erdogannal.
velemenyezd, 2018. június 23. szombat, 09:41
Hanga Ádám: sok hullámvölgy volt, de nagy céljaim vannak Barcelonában
A 29 éves játékos az MTI érdeklődésére a szeptemberi Európa-bajnoksággal kezdte visszapillantását az elmúlt idényre.

"Óriási dolog, hogy részese lehettem a nyolcaddöntőbe jutásnak, a stábbal és a szurkolókkal együtt felejthetetlen élményekkel gazdagodtam" - mondta Hanga. - "Nagyon sok válogatott meccsen játszottam már, mindig pozitív energiákkal mentünk neki a következő kihívásnak, de kudarc lett a vége, úgyhogy most Kolozsváron és Isztambulban az egész magyar kosárlabda nagyot lépett előre, és a fiatalok is láthatták, hogy van keresnivalónk Európában."

Hanga a kontinenstorna után három nappal már a Barcelona andorrai edzőtáborában tréningezett.

Ami az Euroliga-szereplést illeti, a magyar légiós szerint mindenki többet várt tőlük, ám katasztrofálisan zárták a nemzetközi szezont. A katalán gárda ugyanis 11 győzelemmel és 19 vereséggel a 13-adikként végzett a 16 csapatos mezőnyben, így nem jutott tovább a rájátszásba.

"Mindig benne van egy ilyen gyenge idény, de itt Barcelonában talán
velemenyezd, 2018. június 20. szerda, 15:22
Női kosárlabda Euroliga - Megszűnik a Sopron elődöntős ellenfele
A klub honlapjának tájékoztatása szerint az észak-ciprusi - pontosabban észak-nicosiai - egyetem beszünteti női kosárlabda-szakosztályának működését. A döntés hátterében az áll, hogy a csapat az európai szövetség határozata alapján a jövőben sem szerepelhet hazai pályán, így továbbra is Isztambulban vívná otthoni mérkőzéseit.

A Yakin Dogu Üniversitesi (magyarul Közel-keleti Egyetem) együttese tavaly török bajnok, kupagyőztes és Európa Kupa-aranyérmes lett, idén pedig megnyerte a Török Kupát, az Euroligában pedig negyedik lett.

A soproni Final Fourban a gárda előbb 68-65-re kikapott a Sopron Baskettől, majd a bronzmeccsen 87-82-re alulmaradt az orosz Dinamo Kurszkkal szemben.
velemenyezd, 2018. május 30. szerda, 09:51
Török puccskísérlet - Gülenizmus miatt tartóztatták le az "új haderő" tisztjeit kinevelő egyetem egyik igazgató
A Nemzeti Védelmi Egyetemet (MSÜ) a hatalomátvételi incidenst követően a korábbi Katonai Akadémiák Parancsnoksága helyett azért alapították, hogy elejét vegye a haderőn belül a gülenisták szervezkedésének.

A török kormány az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a puccskísérletért, de Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a történtekhez.

A letartóztatott igazgató, Kadir Atakan ezredes az MSÜ alapítási munkálataiért felelt. Az Isztambulban található Nemzeti Védelmi Egyetem jelenleg még csak részben üzemel.

A katonatiszti iskolák Törökországban mind az MSÜ-höz kapcsolódóan működnek.

A hivatalos török álláspont szerint a gülenisták céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába, így a haderőbe és a katonatiszti iskolákba is.

Törökországban az elmúlt lassan két év alatt legalább több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret - köztük katonákat - pedig előzetes letartóztatásba is
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 14:42
Elhunyt Yves de Daruvar, a francia ellenállás magyar származású hőse
kitüntetett Yves de Daruvar az utolsó túlélője volt a Philippe Lecrerc tábornok vezette Szabad Franciaország 2. páncéloshadosztályának, amely 1944. augusztusban felszabadította Párizst. Halálával ötre csökkent a második világháborús francia ellenállás veteránjainak száma.

A magyar származású veteránnak Emmanuel Macron francia államfő közleményben fejezte ki "a nemzet háláját a hősies cselekedeteiért".

Yves de Daruval a nagy múltú nemesi Kacskovics családból származott, 1921. március 31-én Isztambulban született. Apja daruvári Kacskovics Tibor egykori tüzértiszt, anyja osztrák származású francia volt. Az 1920-as évek végén anyjával és húgával emigrált Franciaországba.

Párizsban érettségizett, majd a második világháború kitöréséig a gyarmati tisztviselői iskolába járt. 1940-ben katonai szolgálatra jelentkezett a helyi csendőrségen, de a túl fiatalnak talált önkéntest elküldték, titokban elhagyta Franciaországot, s a lengyel Batory gőzösön lengyel katonákkal együtt Angliába hajózott, hogy
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 20:36
Képek, videók
Isztambulban.jpg
agica2004
2014. április 04. péntek, 14:17
Házak bontása N-Á. előtt
agica2004
2014. április 04. péntek, 16:33
Virágdézsa a házak előtt
himeshaza
2008. június 01. vasárnap, 13:42
törökök felvonulása
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:17
Tatárok? Törökök?
fbalazs
2006. július 04. kedd, 18:58
Ma a bőséget, boldogságot
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
fekete macskák3.jpg
53ilona
2018. április 10. kedd, 15:58
Macskák
ttolnai
2017. szeptember 14. csütörtök, 07:41
Macskák
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:31
macskák,giff.gif
53ilona
2017. május 27. szombat, 20:02
Macskák egymás közt
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:42
Macskák.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 18:33
macskák
szicu
2016. november 18. péntek, 23:41
A macskákkal töltött idő.
borigit
2016. augusztus 28. vasárnap, 09:21
macskák.jpg
durcimarcika
2016. augusztus 15. hétfő, 11:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.