Belépés
2018. október 20. szombat | 42. hét | 293. nap | 02:34 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Macskák Isztambulban.
Néhány török városban meghökkentően sok macska van, lehetetlen előlük menekülni. Minden utcasarkon, a házak előtt étel és víz van kitéve, a törökök ugyanis szeretik őket.
Az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Dorombolását dhikr-nek, Isten említésének hallják. Mohamed prófétának is volt egy Muezza (a macskák anyja) nevű macskája, aki elaludt a ruháján. Mikor fel akart kelni, hogy imádkozzon, inkább a ruháját vágta le, minthogy a macskáját felébressze.
Kutatások szerint a macskának számos jótékony hatása van az emberre: jókedvünk lesz tőle, boldoggá tesz a közelsége. Dorombolása elűzi a stresszt, és állítólag még a szívroham esélyét is csökkenti.
Az Isztambulba érkezőt azonnal macskák fogadják. Mindenhol, minden sarkon ott vannak. Üldögélnek a kávézó asztalán, megbújnak a kocsik alatt, sírkövek között lopakodnak, padon sütkéreznek, szóval ne érjen meglepetés, ha egyszer csak az öledbe ülnek, míg a Boszporuszt nézed.
Nincs még egy hely, ahol ennyi macska lenne, mint Isztambulban. Mivel annyira elszaporodtak, és a törökök rendszeresen etetik őket, nagyon barátságosak.
Szinte valamennyi kávézó macskabarát, a tulajdonos vagy a vendégek etetik őket. A kávézók, teaházak, melyek rendszerint a járda mellett helyezkednek el, a macskák kedvelt pihenőhelyei.


schuro, 2018. február 13. kedd, 21:14
Címkék: Macskák Isztambulban, házak előtt, törökök ugyanis, macska bőséget, macskák anyja, ruháját vágta,
Kommentek
Szenátorok levélben kérték Donald Trumpot, hogy járjon a végére az eltűnt szaúdi újságíró ügyének
Corker igennel válaszolt.

A szaúdi abszolút monarchia éles bírálójaként ismert Hasogdzsi tavaly hagyta el hazáját, és azóta az Egyesült Államokban élt. Hasogdzsi többször fogalmazott meg kritikát a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán bizonyos döntéseiről, például a jemeni háború, illetve a Kanada és Szaúd-Arábia közötti diplomáciai feszültség kapcsán. Hasogdzsi írt a többi között a The Washington Post című tekintélyes amerikai lapnak is.

Hasogdzsi azután tűnt el, hogy október 2-án Isztambulban felkereste a szaúdi konzulátus épületét. A férfi a török mennyasszonyával azért látogatott el a külképviseletre, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de a menyasszony szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla.

Török biztonsági szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy Hasogdzsit a konzulátusra érkezése után meggyilkolták.

A köztéri kamerák által rögzített felvételeken főként annak a 15
velemenyezd, 2018. október 11. csütörtök, 07:05
Török hírtelevízió videofelvételeket mutatott be az Isztambulban eltűnt szaúdi újságíró ügyével kapcsolatban
A köztéri kamerák által rögzített felvételeken főként annak a 15 szaúdi állampolgárnak a mozgása látható Isztambulon belül, akik ugyanazon a napon érkeztek két külön repülőgéppel a török nagyvárosba és hagyták is el az országot, amikor Hasogdzsinak nyoma veszett, október 2-án.

Hasogdzsi azután tűnt el, hogy felkereste a szaúdi konzulátus épületét. A férfi a török mennyasszonyával azért látogatott el a külképviseletre, mert szüksége volt szaúdi dokumentumokra, hogy házasságot köthessen. A nő a konzulátus előtt várta a férfit, de a menyasszony szerint Hasogdzsi nem jött ki az épületből, és azóta senki sem hallott róla.

Az Aksam kormányközeli napilap főszerkesztője, Murat Kelkitlioglu a 24 élő adásában közölte, hogy Hasogdzsi érkezéséről valóban van felvétel, de arról, hogy kilép a szaúdi konzulátus épületéből, nincs. Kelkitlioglu úgy látja, hogy emberrablás történt, Hasogdzsi szerinte pedig azon fekete kisbuszok egyikében hagyta el a külképviseletet, amely benntartózkodása alatt állt be a
velemenyezd, 2018. október 10. szerda, 12:31
Mastercard: Budapest előrébb jutott a legnépszerűbb nagyvárosok rangsorán
kevesebb mint 20 millióval a második, Párizsban pedig majdnem 17,5 millió látogatót regisztráltak 2017-ben.

A közlemény kiemeli: a tíz legnépszerűbb városba - a dobogósok mellett sorrendben Dubajba, Szingapúrba, New York-ba, Kuala Lumpurba, Tokióba, Isztambulba és Szöulba - az idén 3-10 százalékkal több külföldi szállóvendég utazhat, nőhet az eltöltött éjszakáik száma és a pénzköltéseik összege is. A kutatás készítői szerint az éllovasok között a legnagyobb, 20 százalékos növekedés az idén Isztambulban várható.

A szállóvendégek összes költése alapján Dubai áll a lista élén, ahol a vendégek naponta átlagosan 537 dollárt, 2017-ben pedig összesen majdnem 30 milliárd dollárt költöttek. A második Mekka, 18,45 milliárd dollárral, a harmadik pedig London 17,45 milliárd dollárral. A napi költések átlaga szerinti rangsorban viszont Dubait Párizs és Szingapúr követi 301 és 286 dollárral.

A Mastercard szerint a listavezetők a külföldiek által otthagyott pénz mennyiségében is jelentős, többnyire 7 és 16
velemenyezd, 2018. szeptember 26. szerda, 20:48
Kivonul a konstantinápolyi patriarkátus vezette szervezetekből az orosz ortodox egyház
bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. Moszkvai félelmek szerint az autokefália megadása, a 90-es évek elején magalakult "szakadár" ukrán egyháznak újabb erőszakhoz és a vagyonmegosztás körüli bonyodalmakhoz, templomfoglalásokhoz vezet majd.

Az ortodoxia 15 autokefál ("saját fejű", önálló) részegyházra oszlik, négy ősi patriarkátus és önálló nemzeti egyház alkotja. Pápája, központosított egyházszervezete nincs. A jelenleg mintegy 6 ezer hívőt összefogó konstantinápolyi (Isztambulban székelő) patriarkátus történelmileg tiszteletbeli elsőséget élvez a többi ortodox egyház között, vezetője az ortodox klérus szemében "első az egyenlők között", ám fennhatóságát a világ legnépesebb, mintegy 150 milliósra becsült lélekszámú ortodox egyházát irányító Moszkva nem ismeri el.

A Bartolomaiosz által legátusnak kinevezett mindkét észak-amerikai főpap az orosz ortodox egyház szempontjából "szakadár" ukrán egyházat képviseli, miközben a moszkvai patriarkátus saját kánoni területének tekinti
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 19:42
Férfi kosárlabda vb-selejtező - Felkészülési vereség Szerbiában
Eredmény:Szerbia-Magyarország 99-43 (24-9, 22-7, 34-9, 19-18) --------------------------------------------------------a legjobb magyar dobók: Benke 11, Filipovity 7, Karahodzsics 7

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együttese egy éve, az Európa-bajnoki nyolcaddöntőben 86-78-ra maradt alul Isztambulban a szerbekkel szemben, s a szövetség híradása szerint a magyaroktól öten, az Eb-ezüstérmes hazaiaktól pedig hárman maradtak az akkori keretből. A szombati, belgrádi csata gyakorlatilag már az első negyedben eldőlt, amely 24-9-cel zárult.

A vb-selejtező első szakaszából az Ivkovics-legénység júliusban Litvánia és Lengyelország mögött a C csoport harmadikjaként jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába. Ott a D jelű négyes első három helyezettjével, azaz a horvátokkal, az olaszokkal és a hollandokkal került össze. Az így kialakult J jelű hatos csoportból a legjobb három válogatott jut majd ki a jövő szeptemberi, kínai világbajnokságra.

A magyar válogatott menetrendje a
velemenyezd, 2018. szeptember 08. szombat, 21:22
Erdogan elnök devizatartalékaik lírára váltására kérte fel a török polgárokat
egyre mélyülő politikai ellentétekkel párhuzamosan a választások után is folytatódott.

A líra árfolyamának zuhanása a napokban felgyorsult, miután az Egyesült Államok augusztus elején gazdasági szankciókat jelentett be Törökország ellen egy amerikai lelkész fogva tartása miatt. A török líra pénteki esését csak tovább gyorsította, hogy Donald Trump amerikai elnök a török alumínium és acéltermékekre kivetett vám megduplázását jelentette be.

Berat Albayrak török pénzügyminiszter pénteken Isztambulban új, a jegybanknak nagyobb függetlenséget biztosító és szigorúbb költségvetési fegyelemre épülő, "fenntartható és egészséges mértékű" gazdasági növekedést biztosító gazdaságpolitika bevezetését jelentette be üzletemberek előtt tartott beszédében. Kevés részlettel szolgált azonban a kormány terveiről ahhoz, hogy meggyőzze a pénzpiacokat a török líra rekordnagyságú árfolyamesésének megállításáról.

Az a kijelentése viszont, hogy a kormány az inflációt és a gazdasági növekedést nem tekinti egymás
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 16:58
Török választások - Erdogan bejelentette győzelmét a török államfőválasztáson, az ellenzék kétségbe vonja ezt
Erdogan vasárnap este Isztambulban tartott sajtótájékoztatót, miután a szavazatok 97,81 százalékos feldolgozottságánál a voksok 52,53 százalékát tudhatta magáénak. Mint fogalmazott: "népünk személyemet bízta meg az államfői és a végrehajtói hatalom feladatával, ugyanakkor a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) és szövetségesének, a nacionalista Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) megszavazott parlamenti többség a törvényhozás terén is nagy felelősséget rót a pártszövetségre".

Az államfő leszögezte azt is, hogy a török vezetés a demokrácia iránti elkötelezettségét, és a szabadságjogok fejlesztését célzó határozottságát az elkövetkező időszakban még inkább megerősíti. Törökország a mostani választáson a közel 90 százalékos részvételi aránnyal az egész világnak leckét adott demokráciából. Leszögezte azt is, hogy a török vezetés a demokrácia iránti elkötelezettségét és a szabadságjogok fejlesztését célzó határozottságát az elkövetkező időszakban még inkább megerősíti - tette hozzá. Egyúttal
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 23:32
Török választások - Bezártak a szavazóhelyiségek az államfő- és parlamenti választáson
szavazatukat.

Az első részeredmények várhatóan helyi idő szerint este 18 óra után érkeznek. A Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Sadi Güven korábban azt nyilatkozta: reméli, hogy helyi idő szerint éjfél előtt (közép-európai idő szerint 23 óra előtt) a YSK ki tudja hirdetni a vasárnapi államfő- és parlamenti választás eredményét. Az NTV török hírtelevízió közlése alapján elsőként az államfőválasztás szavazólapjait számolják majd össze.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a kora délutáni órákban Isztambulban járult az urnához. A politikus a helyszínen újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Törökország ezzel a választással demokratikus forradalmat visz végbe és az elnöki rendszerrel komoly előrelépést tesz azért, hogy ajelenlegicivilizációk szintje fölé emelkedjen. Erdogan egyúttal közölte, hogy értesülései szerint a részvételi arány országos viszonylatban "jónak tűnik". Törökországban a részvételi arány általában véve is jóval meghaladja még a legfejlettebb országokét is, ami azt mutatja, hogy
velemenyezd, 2018. június 24. vasárnap, 16:12
Képek, videók
Isztambulban.jpg
agica2004
2014. április 04. péntek, 14:17
Házak bontása N-Á. előtt
agica2004
2014. április 04. péntek, 16:33
Virágdézsa a házak előtt
himeshaza
2008. június 01. vasárnap, 13:42
törökök felvonulása
mecsery
2013. január 18. péntek, 01:17
Tatárok? Törökök?
fbalazs
2006. július 04. kedd, 18:58
Ma a bőséget, boldogságot
cipello
2016. szeptember 22. csütörtök, 11:28
fekete macskák3.jpg
53ilona
2018. április 10. kedd, 15:58
Macskák
ttolnai
2017. szeptember 14. csütörtök, 07:41
Macskák
sanci81
2017. június 05. hétfő, 13:31
macskák,giff.gif
53ilona
2017. május 27. szombat, 20:02
Macskák egymás közt
sanci81
2017. május 07. vasárnap, 09:42
Macskák.gif
pacsakute
2017. január 24. kedd, 18:33
macskák
szicu
2016. november 18. péntek, 23:41
A macskákkal töltött idő.
borigit
2016. augusztus 28. vasárnap, 09:21
macskák.jpg
durcimarcika
2016. augusztus 15. hétfő, 11:06
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.