Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:44 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alkotmánymódosítás - Elfogadták a negyedik alaptörvény-módosítást
Az Országgyűlés által 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett jóváhagyott módosítás az alaptörvény részévé teszi az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Rövidített formában bekerült az alkotmány szövegébe a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említi az MSZP utódpárti felelősségét.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai távol maradtak a szavazástól, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői transzparensekkel tiltakoztak a voksolás közben, az LMP politikusai pedig vaníliás karikát vittek kormánypártiaknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik-frakció többsége tartózkodott, hárman közülük az LMP-s képviselői csoport tagjaihoz hasonlóan nemmel voksoltak. Három, korábban jobbikos, jelenleg független képviselő viszont a kormánypártiakkal együtt megszavazta az alkotmánymódosítást.

A Fidesz-KDNP hétfő délelőtti ülése után képviselők úgy nyilatkoztak: a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója egységesen támogatja az alaptörvény negyedik módosítását.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője újságírók előtt eldöntött kérdésnek nevezte az alkotmánymódosítást, amely - mint mondta - megfelel az Alkotmánybíróság eddigi döntéseinek. Hozzátette, nem igazán érti, hogy a felmerült kifogások miért csak általánosságokról, és nem konkrét kérdésekről szólnak.

A hétfői plenáris ülés előtt Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: az MSZP távol marad a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva a módosítás ellen. Szerinte az alkotmányosság látszata is megszűnik a módosítással.

Balczó Zoltán, a Jobbik és a parlament alelnöke azt mondta: bár van sok pozitívum a módosítások között, de vannak súlyos, az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részek, így a tartózkodás mellett döntött a frakció.

Az LMP véleménye szerint az alaptörvény módosítása komoly dolog, de azt a Fidesz komolytalanná tette azáltal, hogy bele akarja foglalni az alkotmányellenes törvényeket - mondta Vágó Gábor független képviselő.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt hangsúlyozta, a köztársasági elnök alkotmányban foglalt kötelessége a demokratikus államrend védelme. Szerinte, ha Áder János teljesíti kötelességét, akkor nem írja alá az alkotmánymódosítást, mert csak így lehet megakadályozni "Orbán önkényének kiteljesülését".

A döntés miatt Bajnai Gordon és Jávor Benedek az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség elnökségének képviseletében Áder Jánoshoz fordult. Levelükben azt kérik: az államfő kérje a módosítás előzetes vizsgálatát az Alkotmánybíróságtól, vagy terjesszen elő olyan alaptörvény-módosító javaslatot, amely az Ab korábbi döntéseit felülbíráló, a változtatással alaptörvénybe iktatott rendelkezéseket hatályon kívül helyezi.Sólyom László volt köztársasági elnök írásában fejtette ki véleményét. Szerinte mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. Az államfő olyan döntés előtt áll, amelyben értelmeznie kell hivatalát és a hivatását: az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést - írta Sólyom László.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa erre reagálva azt mondta: tudomásul veszik Sólyom László alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményét, ugyanakkor tévesnek tartják a volt államfő álláspontját.

Áder János államfő Berlinben azt mondta: egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról. Mint fogalmazott: "mindenki biztos lehet abban, hogy meg fogja tudni, mit gondolok a cikkről, a cikkben megfogalmazott kérdésekről és az alkotmányos helyzetről".

Délelőtt fiatalok egy csoportja a Parlament épületénél tartott demonstrációt, és elállta a két autóbehajtót. A rendőrök többüket előállították.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom hétfő délután a Parlament előtt spontán megmozdulást tartott, amelyen mintegy százötvenen vettek részt. Kónya Péter, a szervezet elnöke azt mondta: az alaptörvény negyedik módosítása végképp felszámolhatja a demokráciát Magyarországon.

A parlamenti szavazás után Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) parlamenti képviselői csoportjának vezetője azt mondta a tüntetésen felszólalva: "ma is megszavazták, amit eléjük raktak".

Civilek hétfő estére a Köztársasági Elnöki Hivatal épülete elé szerveztek demonstrációt az interneten, hogy Áder János köztársasági elnököt arra kérjék, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.

Enyedi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a Dísz teret megtöltő tömeg előtt úgy érvelt: az alaptörvény negyedik módosítása súlyosan csorbítja a polgárok jogait, korlátozza a szabadságukat: a gondolatszabadságot, a szólásszabadságot és az önrendelkezés szabadságát. Hozzátette: egyben megágyaz azoknak a törvényeknek, amelyekkel később - mint mondta - "meg fognak fosztani minket állampolgári jogainktól".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. március 11. hétfő, 21:42
Címkék: Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért, Orbán Viktor, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Balczó Zoltán,
Kommentek
Szavazásra buzdította a diaszpórában élő törököket Erdogan
Ausztria és Hollandia nem engedélyezett semmilyen török választási rendezvényt a területén. Európában mintegy hárommillió választásra jogosult török állampolgár él, csak Németországban 1,4 millióan vannak.

A tiltásra reagálva a török elnök azt mondta: az európai országok, amelyek a demokrácia bölcsőjének tartják magukat - Bosznia-Hercegovinával ellentétben - elbuktak a demokrácia vizsgáján.

Törökországban ez lesz az első választás azt követően, hogy tavaly népszavazást tartottak az alkotmánymódosításról, amelynek értelmében a köztársasági elnök szélesebb jogkörökkel rendelkezik a jövőben.

A látogatásra némi árnyékot vetett az, hogy egy nappal korábban a török hírszerző ügynökségek bejelentést kaptak, amely szerint Erdogan ellen a balkáni látogatása során merényletet terveznek. A boszniai hírszerzők közölték, nem tudnak ilyen fenyegetésről, a török elnök pedig kijelentette: az ilyen fenyegetések nem tudják eltéríteni terveitől. Mindazonáltal az államfői látogatást végül lerövidítették, így
velemenyezd, 2018. május 20. vasárnap, 17:52
Jobbik: újraindulhat a "letelepedési biznisz"
csak a "kommunikációs térben", a népszavazás és a nemzeti konzultáció eszközével nyilvánítson véleményt, hanem tettekkel védje meg az országot a bevándorlóktól.

Arra a kérdésre, hogy a Jobbik megszavazza-e majd a Fidesz által tervezett alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvénycsomagot, Mirkóczki Ádám azt mondta: ha olyan alaptörvény-módosítás lesz, amely valóban az ország védelméről szól, és semmilyen "trükköt nem tartalmaz", akkor azt biztosan támogatják. Ugyanakkor jelezte: az alkotmánymódosítás és a Stop Soros esetében is megvárják a szövegszerű javaslatokat.

A politikust arról is kérdezték, hogy a Jobbik múlt heti elnökválasztásán alulmaradt Toroczkai László sajtónyilatkozataiban nem zárta ki a pártszakadás lehetőségét és úgy vélte, hogy a többség őt támogatja. Mirkóczki Ádám károsnak tartotta, ha a párt belső fórumaira tartozó vélt vagy valós vitákat a sajtón keresztüli üzengetéssel akarják megoldani. Hozzátette: nem érzékeli azt, hogy a pártszakadás reális forgatókönyv lenne, bízik
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 16:01
Rogán: egyetértési pontokat kell találni a választókkal
A tárcavezetői kinevezés előtti meghallgatáson Rogán Antal ismertette: a kormány továbbra is arra törekszik, hogy segély helyett munkát biztosítson mindenkinek, bővítse a családok adókedvezményeit és a gyermeket nevelők támogatását.

A miniszterjelölt közölte azt is, hogy a Stop Soros törvénycsomagról és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás előkészítéséről a kormány a következő hetekben intézkedik, hogy azokkal a május 23-i első kormányülés már foglalkozhasson és június elején megkezdődhessen az országgyűlési tárgyalásuk is.

Elmondta: a minisztérium kis létszámú apparátussal működik az új ciklusban és hatékony együttműködést tervez a kormányzat más szervezeti egységeivel. A kormányfő munkájának a támogatása és a politikai koordinációs feladatok mellett gazdasági feladatokat is kap a minisztérium.

Kiemelte, hogy az új kormányzati ciklusban a turizmusért is felelős tárcaként kiemelten támogatják az ágazatban tevékenykedő kis- és középvállalkozásokat, ezért 15 milliárd forinttal bővítik a
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:54
Orbán: amint megalakul az új kormány, azonnal benyújtják a Stop Soros törvénycsomagot
Orbán Viktor Varsóban tett hivatalos látogatása alkalmával kérdésre elmondta: a Stop Soros törvénycsomag volt a választás egyik legfontosabb kérdése, ennek megvalósítását vállalták, a magyar emberek erre szavaztak. "Amit mi vállaltunk, azt teljesíteni is fogjuk" - jelentette ki.

A miniszterelnök közölte: már a múlt hét végén végeztek szakmai munkát a miniszterekkel, és összeállították az alkotmánymódosítás és a Stop Soros törvénycsomag tartalmi elemeit.
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:34
Hat jelölt indul a törökországi elnökválasztáson
A jelöltek listájának nyilvánosságra hozatalával hivatalosan is megkezdődött a kampányidőszak.

A június 24-re kiírt választáson indulhat a hivatalban lévő államfő legfőbb riválisa, Meral Aksener volt belügyminiszter, aki a tavaly októberben alapított nacionalista Jó Párt (Iyi Parti) elnöke. Kettejükön kívül Dogu Perincek, a parlamenten kívüli, nacionalista Haza Pártja, Muharrem Ince, a legnagyobb ellenzéki erő, a Köztársasági Néppárt (CHP), Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és Temel Karamollaoglu, a parlamenten kívüli, iszlamista Aranykor Pártja színeiben száll versenybe.

A listán a török ábécé sorrendben felsorolt jelöltek nevén kívül csak születési dátumukat és annak az egyetemnek a nevét tüntették fel, ahol diplomát szereztek.

Aksener saját döntése alapján gyűjtött aláírásokat, Karamollaoglu és Perincek pedig azért volt kénytelen ezt megtenni, mivel pártjaiknak nincs legalább 20 parlamenti képviselője, így a törvényi szabályozás értelmében május 4. és 9.
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:35
Kocsis: a cél a keresztény kultúra megőrzése, a külső határok védelme, a teljes foglalkoztatottság és a családo
A politikus bejelentette egyúttal: kérik a "Stop Soros" törvénycsomag parlamenti tárgyalásának folytatását és a migrációellenes alkotmánymódosítás újbóli Országgyűlés elé terjesztését.

Kocsis Máté frakcióvezetővé választását a posztról leköszönt Gulyás Gergely - a Miniszterelnökséget vezető leendő miniszter - jelentette be a Fidesz-frakció alakuló ülése után. Jelezte, a nagyobbik kormánypárt képviselői egyhangú döntést hoztak.

Gulyás Gergely közölte: az Országgyűlés elnökének továbbra is Kövér Lászlót, alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt jelöli a Fidesz-frakció - a KDNP jelöltje Latorcai János -, míg a törvényalkotási bizottság elnökének - aki egyben parlamenti alelnök is - Hende Csabát. Jegyzőnek Gelencsér Attilát, Szűcs Lajost, Tiba Istvánt és Bodó Sándort delegálja a Fidesz. A tisztségviselők megválasztásáról a tervek szerint az Országgyűlés jövő keddi alakuló ülésén döntenek is.

Kocsis Máté arról számolt be, hogy a Fidesz frakcióvezető-helyettesének Selmeczi Gabriellát, Balla
velemenyezd, 2018. május 03. csütörtök, 15:42
Bemutatták Az alapjogi jogalkotás az alkotmányos rendszerváltás éveiben című kötetet
Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a kötet méltatásában hangsúlyozta: az 1989-90-es békés alkotmányos rendszerváltozás során nem született önálló emberi jogi deklaráció, az alapjogi törvények megalkotását sokszor a történelem diktálta, és véletlenszerű volt. Hozzátette: az alapjogi törvényhozásnak azért volt nagy jelentősége a rendszerváltozás első éveiben, mert ezeken a területeken volt a legnagyobb a szabályozási demokrácia-deficit.

Mint mondta, olvasatában a rendszerváltozáskori reformok célja az országra kényszerített szovjet politikai modell helyett az európai értékek átvétele volt, ami egyszerre jelentette az európai közös alkotmányos örökség átvételét, a demokrácia felépítését, a joguralom helyreállítását. Egyúttal megköszönte a szerzőknek, hogy kötetükkel a mai generációnak segítenek megérteni, miként alakult ki a magyar politikai és jogi valóság.

Szalayné Sándor Erzsébet, az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese
velemenyezd, 2018. május 02. szerda, 16:27
Választás 2018 - Fidesz: Vona Gábor belement a Soros-féle kvótapaktumba
A nagyobbik kormánypárt Vona Gábor keddi nyilatkozatára reagált, amelyben elhangzott: a Jobbik megállítaná a korrupciót, és nem bontaná le a kerítést, sőt, önálló határőrséget is telepítenének mellé.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, az a Jobbik beszél, amit kilóra felvásárolt Simicska Lajos milliárdos, a Soros-paktumban a hatalomért és a pénzért pedig összeborul azokkal, akik bevándorlóországgá akarják tenni Magyarországot, le akarják bontani a kerítést, és végre akarják hajtani a kvótát.

A Jobbikra sem lehet számítani Magyarország védelmében, hiszen Gyurcsányékkal és a szocialistákkal együtt megakadályozták a migránsok betelepítését tiltó alkotmánymódosítást is - írták.

Hozzátették, ha április 8-án kormányváltás lesz, akkor a gazdasági teljesítményt nem a magyar emberekre, családtámogatásokra, nyugdíjemelésre és fejlesztésekre, hanem a migránsokra kell majd költeni.
velemenyezd, 2018. március 13. kedd, 13:51
Képek, videók
alkotmánymódosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:23
demokratikusan tévézni
magdaseppa
2008. augusztus 24. vasárnap, 08:02
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
Csonka Magyarország 01.jp
chillik
2017. március 21. kedd, 18:02
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.