Belépés
2018. október 16. kedd | 42. hét | 289. nap | 20:43 | Gál
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Alkotmánymódosítás - Elfogadták a negyedik alaptörvény-módosítást
Az Országgyűlés által 265 igen szavazattal, 11 ellenében, 33 tartózkodás mellett jóváhagyott módosítás az alaptörvény részévé teszi az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezésék nagy részét, valamint több, korábban alkotmányellenesnek ítélt szabályt is. Rövidített formában bekerült az alkotmány szövegébe a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említi az MSZP utódpárti felelősségét.

Az MSZP és a Demokratikus Koalíció politikusai távol maradtak a szavazástól, a Párbeszéd Magyarországért független képviselői transzparensekkel tiltakoztak a voksolás közben, az LMP politikusai pedig vaníliás karikát vittek kormánypártiaknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek. A Jobbik-frakció többsége tartózkodott, hárman közülük az LMP-s képviselői csoport tagjaihoz hasonlóan nemmel voksoltak. Három, korábban jobbikos, jelenleg független képviselő viszont a kormánypártiakkal együtt megszavazta az alkotmánymódosítást.

A Fidesz-KDNP hétfő délelőtti ülése után képviselők úgy nyilatkoztak: a Fidesz-KDNP parlamenti frakciója egységesen támogatja az alaptörvény negyedik módosítását.

Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője újságírók előtt eldöntött kérdésnek nevezte az alkotmánymódosítást, amely - mint mondta - megfelel az Alkotmánybíróság eddigi döntéseinek. Hozzátette, nem igazán érti, hogy a felmerült kifogások miért csak általánosságokról, és nem konkrét kérdésekről szólnak.

A hétfői plenáris ülés előtt Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: az MSZP távol marad a parlament hétfői ülésétől, így tiltakozva a módosítás ellen. Szerinte az alkotmányosság látszata is megszűnik a módosítással.

Balczó Zoltán, a Jobbik és a parlament alelnöke azt mondta: bár van sok pozitívum a módosítások között, de vannak súlyos, az ellenzéki párt felfogásával ellentétes részek, így a tartózkodás mellett döntött a frakció.

Az LMP véleménye szerint az alaptörvény módosítása komoly dolog, de azt a Fidesz komolytalanná tette azáltal, hogy bele akarja foglalni az alkotmányellenes törvényeket - mondta Vágó Gábor független képviselő.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke azt hangsúlyozta, a köztársasági elnök alkotmányban foglalt kötelessége a demokratikus államrend védelme. Szerinte, ha Áder János teljesíti kötelességét, akkor nem írja alá az alkotmánymódosítást, mert csak így lehet megakadályozni "Orbán önkényének kiteljesülését".

A döntés miatt Bajnai Gordon és Jávor Benedek az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség elnökségének képviseletében Áder Jánoshoz fordult. Levelükben azt kérik: az államfő kérje a módosítás előzetes vizsgálatát az Alkotmánybíróságtól, vagy terjesszen elő olyan alaptörvény-módosító javaslatot, amely az Ab korábbi döntéseit felülbíráló, a változtatással alaptörvénybe iktatott rendelkezéseket hatályon kívül helyezi.Sólyom László volt köztársasági elnök írásában fejtette ki véleményét. Szerinte mielőtt a kapu bezárulna, és gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. Az államfő olyan döntés előtt áll, amelyben értelmeznie kell hivatalát és a hivatását: az államszervezet demokratikus működése feletti őrködést - írta Sólyom László.

Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa erre reagálva azt mondta: tudomásul veszik Sólyom László alkotmánymódosítással kapcsolatos véleményét, ugyanakkor tévesnek tartják a volt államfő álláspontját.

Áder János államfő Berlinben azt mondta: egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról. Mint fogalmazott: "mindenki biztos lehet abban, hogy meg fogja tudni, mit gondolok a cikkről, a cikkben megfogalmazott kérdésekről és az alkotmányos helyzetről".

Délelőtt fiatalok egy csoportja a Parlament épületénél tartott demonstrációt, és elállta a két autóbehajtót. A rendőrök többüket előállították.

A Magyar Szolidaritás Mozgalom hétfő délután a Parlament előtt spontán megmozdulást tartott, amelyen mintegy százötvenen vettek részt. Kónya Péter, a szervezet elnöke azt mondta: az alaptörvény negyedik módosítása végképp felszámolhatja a demokráciát Magyarországon.

A parlamenti szavazás után Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) parlamenti képviselői csoportjának vezetője azt mondta a tüntetésen felszólalva: "ma is megszavazták, amit eléjük raktak".

Civilek hétfő estére a Köztársasági Elnöki Hivatal épülete elé szerveztek demonstrációt az interneten, hogy Áder János köztársasági elnököt arra kérjék, ne írja alá az alaptörvény negyedik módosítását.

Enyedi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért munkatársa a Dísz teret megtöltő tömeg előtt úgy érvelt: az alaptörvény negyedik módosítása súlyosan csorbítja a polgárok jogait, korlátozza a szabadságukat: a gondolatszabadságot, a szólásszabadságot és az önrendelkezés szabadságát. Hozzátette: egyben megágyaz azoknak a törvényeknek, amelyekkel később - mint mondta - "meg fognak fosztani minket állampolgári jogainktól".

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. március 11. hétfő, 21:42
Címkék: Demokratikus Koalíció, Párbeszéd Magyarországért, Orbán Viktor, Harrach Péter, Mesterházy Attila, Balczó Zoltán,
Kommentek
Németh Zsolt: Törökország a közel-keleti stabilitás kulcsfontosságú tényezője
az Európa Tanács milyen módon, milyen eszközökkel segíti az ország demokratizálódási folyamatát. Az ET-nek széles körű és kifinomult demokráciára irányuló eszközrendszere van. Ide tartozik egyebek mellett a nyelvi és kisebbségek jogok tiszteletben tartása, a korrupció elleni küzdelem - tette hozzá.

Macedónia nevének megváltoztatásáról szeptember végén tartott referendummal kapcsolatban elmondta, az alacsony részvétel ellenére erős az ország politikai elkötelezettsége amellett, hogy az alkotmánymódosítást lebonyolítsák. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezt követően azonban már Európán van a sor az euroatlanti folyamat felgyorsításának tekintetében. Ennek elmaradása ugyanis negatív következményekkel járna a Nyugat-Balkán stabilitására nézve - húzta alá.

Németh Zsolt elmondta, az ülésen tartott felszólalásában elítélte Viktorija Marinova bolgár oknyomozó riporter ellen vasárnap elkövetett gyilkosságot. A politikus arra szólította fel a bolgár hatóságokat, hogy minél hamarabb vizsgálják ki a gyilkosság
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 19:00
Romániai népszavazás - Nem módosul az alkotmány, érvénytelen a népszavazás
urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadta volna voksát.

A részvételi arány Románia 41 megyéje közül egyedül a moldvai Suceava megyében haladta meg a 30 százalékot. A két magyar többségű megye a sereghajtó a részvételi listán: Hargita megyében a jogosultak 11,12 százaléka, Kovászna megyében pedig 8,5 százaléka járult az urnákhoz.

Romániában egy alkotmánymódosításhoz arra van szükség, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka "igen" szavazatával támogassa egy érvényes referendumon.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az alaptörvényben kapjon megerősítést az "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságán" alapuló család fogalma,
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 22:42
Romániai népszavazás - Befejeződött a voksolás, valószínűleg érvénytelen a referendum
A román média biztosra veszi, hogy a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

A központi választási bizottság (BEC) urnazárás előtt fél órával ismertette utolsó becslését, amely szerint vasárnap 19 óráig országszerte megközelítőleg 3 millió 450 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 18,87 százaléka.

A BEC más voksolásoktól eltérően nem nevesített egyetlen közvélemény-kutató intézet sem, amely akkreditációt igényelt és kapott volna, hogy az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készítsen felmérést (exit poll). Szakszerű mintavételezés hiányában különböző médiumok saját telefonos vagy internetes felméréseikre alapozott, vagy a politikai pártok párhuzamos adatfeldolgozásából származó becsléseket közöltek a valószínűsíthető végleges részvételi adatról, amelyet többnyire 20 százalék körülire tettek.

A BEC helyi idő szerint 22.30-kor hozza nyilvánosságra mintavételezésen alapuló becslését a részvételi arányról. A nem hivatalos
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 20:52
Romániai népszavazás - A politikai pártokat teszik felelőssé a kezdeményezők az alacsony részvételért
A központi választási bizottság (BEC) mintavételezésen alapuló becslése szerint vasárnap 16 óráig (a szombaton leadott voksokat is beleértve) országszerte megközelítőleg 2 millió 782 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 15,21 százaléka.

Ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen, a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százalékának részt kell vennie a szavazásban.

A kezdeményezők szerint a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) "országos bojkottja" egyértelművé teszi, mennyire hamis volt az a "rendszerváltás óta precedens nélküli félretájékoztatás", miszerint ez a PSD, illetve Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök referenduma.

A Koalíció a családért azzal vádolja a kormányt, hogy felületesen és szakszerűtlenül szervezte meg a névszavazást. A kezdeményezők kétszínűséggel vádolják az alkotmánymódosítást a parlamentben megszavazó pártokat, mondván, hogy hivatalos állásfoglalásaik ellenére a politikai-,
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 17:21
Romániai népszavazás - Növekedett valamelyest a részvételi kedv a referendum második napján
10 órakor.

A legmagasabb részvételt, 11,3 százalékot a dél-romániai Dambovita megyében jegyezték fel. Az élbolyban Bihar megye következik 10,39 százalékkal, illetve az olténiai Dolj megye 9,71 százalékkal.

Szombaton az első három órában 178 ezer polgár, a névjegyzékben szereplők 0,97 százaléka járult az urnákhoz, míg vasárnap reggel, az első három órában 279 ezren, több mint másfélszer annyian. Szombaton egész nap 1 millió 46 ezren adták le voksukat.

Romániában a legutóbbi alkotmánymódosításkor, 2003 októberében rendeztek utoljára kétnapos voksolást. Akkor még 50 százalékos volt az érvényességi küszöb. Az első napon 14,3 százalékos volt a részvétel, de a népszavazás második napjának végéig 55 százalék fölé emelkedett a részvétel, azaz a második napon csaknem háromszor többen járultak az urnákhoz, mint az elsőn, és így sikerült Románia alkotmányát a küszöbön álló NATO- illetve európai uniós csatlakozás követelményeihez igazítani.

A mostani referendum sikere főleg azon múlik, hogy átlépi-e
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 11:21
Romániai népszavazás - Folytatódik a voksolás a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatá
regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.

A referendumon sikere főleg azon múlik, hogy túllépi-e vasárnap estig a részvétel a 30 százalékos érvényességi küszöböt, mert ha ez teljesül, az az eredményességhez szükséges igen szavazatok aránya minden bizonnyal meghaladja majd a választói névjegyzékben szereplők számának 25 százalékát, hiszen az ellenzők távolmaradásukkal próbálják meggátolni a hagyományos család fogalmának alkotmányba iktatását.

Az alkotmánymódosítást kezdeményező keresztény családszervezetek abban bíznak, hogy vasárnap lényegesen többen mennek el szavazni, tekintettel arra, hogy Romániában hagyományosan vasárnap tartják a választásokat. Optimizmusukat a legutóbbi, 2003-as alkotmánymódosítás is alátámasztja, amikor az ugyancsak kétnapos voksolás során vasárnap háromszor annyian járultak az urnákhoz, mint szombaton.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával
velemenyezd, 2018. október 07. vasárnap, 07:05
Romániai népszavazás - Kisebb rendellenességek, alacsony részvétel jellemzik a voksolást
sehol sem volt. Reggel mintegy 60 szavazókörzet vezetője nem jelent meg, így őket helyettesíteni kellett, ezért néhány szavazóhelyiség később nyitott csak meg. Az egyik szavazókörzetnél egy ittas férfi okozott botrányt, akinél az őt előállító csendőrök gumilövedékes pisztolyt is találtak. Volt, akit nem engedtek útlevéllel szavazni, és néhány helyen felmerült a kettős szavazás gyanúja is: ezek kivizsgálására büntetőjogi eljárás indult.

Annak ellenére azonban, hogy kevés az incidens, az alkotmánymódosítás ellenzői máris csalással gyanúsítják a választási hatóságot. Egyrészt azért, mert a referendumon nem használják a részvételi adatoknak a 2016-os választásokon alkalmazott valós idejű követését és a többszöri voksolás kiküszöbölését megkönnyítő új informatikai rendszert, márpedig a népszavazás érvényessége szempontjából kulcskérdés a részvétel.

Másrészt a román ellenzéki média közvetlenül a szavazás előtt figyelt fel arra, hogy a választási hatóság (AEP) a részvételi arányt az állandó névjegyzékben
velemenyezd, 2018. október 06. szombat, 16:51
Romániai népszavazás - Megkezdődött a voksolás a férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktat
népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol.

Romániában a rendszerváltozás után, 1991-ben elfogadott alkotmányt egyetlen alkalommal módosították, 2003-ban, amikor az euro-atlanti és európai uniós csatlakozás követelményeihez igazították a román alaptörvényt.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte. Első alkalommal történik meg, hogy polgári kezdeményezésként indult az alkotmánymódosító folyamat Romániában, amelyhez - a szükséges félmillió helyett - több mint hárommillió támogató aláírását mellékeltek. A román alaptörvény átfogó módosítására 2013-ban, az akkor kétharmados többséggel kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) is kísérletet tett, de tervezetük nem jutott el a népszavazásig, mivel az
velemenyezd, 2018. október 06. szombat, 07:05
Képek, videók
alkotmánymódosítás.jpg
agica2004
2013. március 14. csütörtök, 20:23
demokratikusan tévézni
magdaseppa
2008. augusztus 24. vasárnap, 08:02
magyarország-dunakanya r.j
menusgabor
2018. szeptember 19. szerda, 21:03
Magyarország,
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország
sanci81
2017. december 24. vasárnap, 16:48
Magyarország határai
liliana01
2017. szeptember 24. vasárnap, 16:51
Magyarország - Hungary
sanci81
2017. július 30. vasárnap, 08:32
Magyarország.jpg
kicsoda57
2017. július 08. szombat, 00:49
mAGYARORSZÁG CÍMERÉT KÉT
furaila
2017. június 13. kedd, 00:03
Magyarország én igy szere
irmus
2017. június 08. csütörtök, 17:47
nagy-magyarorszag-terk ep.
alvaro-hopihe
2017. június 01. csütörtök, 09:38
Magyarország messzire van
chillik
2017. március 24. péntek, 12:29
orban_viktor_voroshads ere
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:56
orban-viktor-es-traian -ba
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:54
orban-viktor-tokes.jpg
agica2004
2018. április 04. szerda, 20:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.