Regisztráció  Belépés
2017. július 22. szombat | 29. hét | 203. nap | 06:58 | Magdolna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
Élesztő
(milyen remek neve van, éleszti a "hiányokkal küzdő" embert)

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő
fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos
fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek,
mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már
régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és
sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása
óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának
folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel
serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az
élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így
számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt
eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó
hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak
a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium
és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat
és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén
nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a
savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális
bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést,
és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav,
igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb
ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen
hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk,
próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a
változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet
fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy
vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A
legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés
előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az
egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket
érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen
hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a
csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű,
mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással
készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek
hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos
erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a
tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító
hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb
fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés
árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát
tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Címkék: élesztő méltán, élesztőgombák 50%-a, élesztő fogyasztása, élesztőből csak, összes főbb, múlt században,
Kommentek
Csokonai Vitéz Mihály Árpád
életet árúl!
Ott, ahol éneklek, csendes szellőcske lebegjen!
Balzsam- s rózsaszagok fújják a barna homálynak
Árnyékit, leskődjön az est mosolyogva szemembe,
S mennyei mézetek egy epedő bús fűlemilének
Édes jajja között a szép íz gyenge tejével
Lepje meg a híves forrást, hogy majd mikor egy kert
Gallyas bóltja alatt, ahol a fényes Buda vára
Talpait a gőgös habokon úszó Duna nyalja.
Más részről pedig a szerelem s a pannoni múzsák
Szentelt berke vagyon, s élesztő mennyei kútjuk,
Ott, ahol a mesterség s a természet is Orczyt
Tiszteli, ott mikor egy szirten énekli vitézét
Múzsám s a hold fénye alatt epekedve zokogja
A megavúlt emlékezetet, - legyen éneke édes!
A Ti mosolygástok kezes is s nekem életet ígér.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Rövid kritikai rajzolatja egy nagy magyar epopoeiának,
melynek neve: Árpád, vagy a magyarok megtelepedése
I. könyv. Árpád Lebedin mellett megverettetvén a
kkm, 2017. július 18. kedd, 19:30
A világ legjobb lángosa / Írta.nagyi/
A világ legjobb lángosát így készítheted el!

Nem lehet vele betelni, forrón jó sok fokhagymával és reszelt sajttal a legfinomabb!
Hozzávalók

1 kg liszt
2 evőkanál szárított élesztő
1 tojás
1 teáskanál só
4-6 dl tej
a sütéshez olaj

Elkészítése

A liszthez keverjük a sót és az élesztőt, beleütjük a tojást, hozzáöntjük a langyos tejet, és jól kidolgozzuk. Letakarva hagyjuk jól megkelni, majd olajos kézzel nagyobb tojásnyi darabokat szaggatunk ki a tésztából.
Olajozott felületen jól kinyújtjuk, és forró olajban kisütjük. Kínálhatjuk akár magában is, de tejföllel megkenve és reszelt sajttal meghintve még finomabb!
nanoka72, 2017. július 18. kedd, 12:03
Bögrés vajdasági vajas tekercs – kelesztés nélkül
annyira finom 🙂 A legjobb sós kelt, amit eddig ettem, puha a tésztája, és a sós-vajas rétegek közte, valami mesések. Tuti siker, akár vendégvárónak, akár egy tartalmas másodiknak a leves után... Csak összegyúrjuk, és máris sütjük, nincs vele macera sem 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:

- hat és fél bögre fehér finomliszt (82 dkg)
- bő háromnegyed bögre étolaj (2 dl)
- 1 kocka friss élesztő (5dkg)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 2 bögre 2,8 %-os tehéntej (5 dl)

Töltelék:

- 25 dkg vaj (vagy margarin)
- 3 tojás
- 1 evőkanál só

+ egy tojás a kenéshez
+ kevés szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert, negyed bögrényi langyos tejben, közben a töltelék hozzávalóit simára keverjük.

2. A felfutott élesztőt a tészta többi hozzávalójával
nanoka72, 2017. július 11. kedd, 07:39
turbán pogácsa
kavuk pogaca


ez a pogácsa recept , készitése talán elsőre nehéznek tünik, de van videó , az alapján már van útmutató .

2 csésze tej
1 csésze olívaolaj
2 tojás
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
5,5 csésze liszt
1,5 teáskanál instant élesztő

200 g vaj

töltelék :
2 főtt burgonya
100 g feta sajt
3 ~ 4 szál petrezselyem

fekete bors

1 tojás sárgája

a tészta hozzávalóiból szokásos módon kelt tésztát gyúrok .
6 egyenlő részre osztom el, majd pihentetem 1 órát.
mindegyik darabot vékonyra kinyújtom , ha lehet téglalapra .
egy lapot lerakok a deszkára , vékonyan megkenem olvasztott vajjal, rárakom a másik lapot, azt is megkenem , majd jöhet a harmadik lap .
az igy kapott lapot vékonyra kinyújtom ,
ibolya58, 2017. július 01. szombat, 14:35
Házi kifli
Házi kifli receptje

Hozzávalók

35 dkg liszt
2.5 dl tej
2.5 dkg friss élesztő
2.5 dkg vaj v. margarin (olvasztva)
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
+ 1-2 evőkanál tej

Elkészítés

Hírdetés
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel.
A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is.
Pár perc alatt készre dagasztjuk a tésztát.
Mikor kész a tészta, kettéosztjuk, kinyújtjuk.
A lapokat 4 részre vágjuk, és egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet.
A szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és sütőpapíros tepsibe tesszük. A tetejét megkenjük kevés tejjel.
Melegítsük be a sütőt 200-210 fokra, (alul-felül sütés) és a sütő aljába egy másik tepsibe tegyünk
nanoka72, 2017. július 01. szombat, 09:41
Kovászos káposzta
Limara ötlete alapján már tavaly is készítettünk kovászos káposztát. Akkor saját káposztából, idén még csak boltiból. Káposztás húst, töltött káposztát főzök belőle vagy csak simán kenyérrel esszük.

Hozzávalók:

- káposzta,
- jó nagy csokor friss kapor,
- ahány liter víz, annyi evőkanál só,
- fokhagyma,
- kenyér vagy zsemle (nekem házi készítésű kovászos kenyerem van és ezzel sokkal finomabb lesz, mint élesztős kenyérrel),
- babérlevél, bors stb., de én ezeket elhagytam.

1. Egy nagy üveg aljára teszünk egy nagy csokor friss kaprot. Erre halmozzuk a legyalult káposztát. Ide-oda egész fokhagymagerezdeket dugdosunk.

2. Vizet forralunk és, ha felforrt, beleszórjuk a sót, elkeverjük, majd felöntjük vele a káposztát. Lefedjük pirított kenyérrel (vagy szikkadt kenyérrel, zsemlével), az üveg tetejére egy tányért teszünk és kitesszük a napra (ne a tűző napra, inkább olyan helyre, ahol délben nem éri az erős nap). Időjárástól függően 3-4-5 nap
tinka1951, 2017. június 30. péntek, 08:37
kert
A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg.
Sokan nem használnak vegyi anyagokkal kevert öntöző szereket a zöldségeskertben, hanem inkább természetes növényvédő szereket alkalmaznak. Ma egy olyan házilag elkészíthető növényvédő szert mutatunk be nektek, amelyet bárki el tud készíteni és a növényekre gyakorolt hatása egyszerűen zseniális! Semmi másra nem lesz szükség csak vízre, élesztőre és cukorra. Ez a keverék nem csak növényvédő szer, hanem segít a növekedésben, erőteljesebbé teszi a zöldségek színét és ízét. Most nézzük, hogyan is kell elkészíteni!

Melegítsünk fel 4 liter vizet 35 fokosra, majd tegyünk a vízbe 15 evőkanál cukrot és 15 g porélesztőt. A víz nem kell 35 fokosnál melegebb legyen, mert az élesztő elveszíti a hatását. Hagyjuk az elkészített keveréket állni 8 órán keresztül, közben kavarjuk egyet
faciendum, 2017. június 24. szombat, 23:23
Bögrés lángos dagasztás nélkül
lángos nem szívja meg magát olajjal? Hát az, hogy a nagyobbik lányom letette az övét a szobájában a laminált parkettára, és nyoma sem maradt, pedig jó néhány percig ott időzött, mielőtt ráleltem 🙂 A tésztáját pedig inkább összeállítjuk, és nem dagasztjuk, szóval nem nagy kunszt előállítani...
Ivett barátnőmé a titkos recept, köszönet és örök hála érte!!! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
- 5 bögre liszt (62 dkg)
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 3 pohár Danone joghurt, 140 g-os (összesen bő 3 dl joghurt), ha valami hígabb fajtával dolgozunk, akkor 4 pohár (összesen 4 dl)
- 2 tojás
- 2 teáskanál só
- fél deci langyos víz
- olaj a sütéshez

És a strandhangulatot idéző fokhagymás kencéhez 4 gerezd fokhagymát, 4 evőkanál olajat, 1 púpos mokkáskanál sót és három-négy evőkanál vizet keverünk össze. Ezzel kenjünk majd meg a kisült lángosokat 🙂
1. Egy feles
aranyag, 2017. június 24. szombat, 15:21
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
Élesztő
sanci81
2017. február 05. vasárnap, 19:14
Élesztő.jpg
pacsakute
2015. március 03. kedd, 06:01
eleszto_szorolap.jpg
menusgabor
2011. március 06. vasárnap, 12:24
élesztő1950.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:35
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
A napsugár ecsetje.jpg
chillik
2017. július 22. szombat, 05:03
A legszebb ajándék
irmus
2017. július 21. péntek, 17:11
Erősödik a forint
sanci81
2017. július 20. csütörtök, 17:23
Nő a mezőn
eva6
2017. július 20. csütörtök, 15:43
0 a nő virágok közt 1d.g
lovaszmarika
2017. július 20. csütörtök, 11:26
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.