Regisztráció  Belépés
2018. január 19. péntek | 3. hét | 19. nap | 22:30 | Sára, Márió
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
Élesztő
(milyen remek neve van, éleszti a "hiányokkal küzdő" embert)

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő
fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos
fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek,
mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már
régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és
sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása
óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának
folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel
serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az
élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így
számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt
eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó
hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak
a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium
és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat
és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén
nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a
savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális
bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést,
és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav,
igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb
ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen
hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk,
próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a
változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet
fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy
vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A
legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés
előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az
egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket
érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen
hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a
csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű,
mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással
készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek
hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos
erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a
tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító
hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb
fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés
árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát
tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Címkék: élesztő méltán, élesztőgombák 50%-a, élesztő fogyasztása, élesztőből csak, összes főbb, múlt században,
Kommentek
Aranygaluska
Hozzávalók:
300 g finomliszt
30 g élesztő
100 g kristálycukor
250 ml tej
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál rum
Csipet só
50 g vaj
Szóráshoz:
200 g darált dió
100 g kristálycukor
10-20 g vaj

Elkészítési idő: 40 perc + kelesztés + sütés

Elkészítés:

50 ml tejet langyosítsunk meg, oldjunk fel benne 2 kiskanál kristálycukrot, és keverjük hozzá az élesztőt. Pár percig hagyjuk felfutni. A lisztet szitáljuk egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a maradék kristálycukrot, csipet sót, maradék langyos tejet, a megolvasztott vajat, és a felfuttatott élesztőt. A citromot alaposan mossuk meg, majd a héját vékonyan reszeljük bele. Ízesítsük rummal, majd kézi dagasztógéppel alaposan dolgozzuk ki a tésztát. Ezután takarjuk le, és kelesszük fél órán keresztül.

Közben egy kerek, tűzálló tálat kenjünk ki vajjal, vékonyan hintsük meg darált dióval, a többi diót pedig keverjük össze a kristálycukorral.
bkisseva, 2018. január 18. csütörtök, 11:44
Sonkás-tejfölös galette recept
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó

Hozzávalók:

Tészta:

25 dkg liszt
1 nagy csipet só
12 dkg margarin
15 dkg tejföl
Feltét:

8 púpos ek tejföl
1 púpos tk házi fokhagymakrém
1 csipet só
1 csipet őrölt bors
15 dkg sonka
1 közepes fej lila hagyma

Továbbá:
1 kisebb tojás a tészta kenéséhez

Elkészítése:

Tészta készítése:
A lisztet szitáljuk át és keverjük hozzá a sót. Adjuk hozzá a puha margarint, gyúrjuk össze, majd a tejfölt is hozzáadva állítsuk össze a tésztát. Ha ragadna, kevés lisztet adhatunk még hozzá. A gombóccá formált tésztát fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, közben pedig elkészítjük a feltétet.

Feltét készítése:
A megtisztított lila hagymát felaprítjuk, a sonkát apróra felkockázzuk. A tejfölt a sóval, borssal és a fokhagymakrémmel jól
tinka1951, 2018. január 17. szerda, 20:28
Valódi kuglóf
Ez az igazi kuglóf amolyan "békebeli"

Hozzávalók :

500 g liszt
4 g élesztő
80 g cukor
200 g olvasztott vaj
1,5 dl langyos tej
3 tojás
csipet só
50 g kandírozott citromhéj
100 g rumos mazsola
20 g rumos áfonya

50 g vágott mandula
100 g csokoládé

Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával
suzymama, 2018. január 16. kedd, 15:04
Igazi farsangi fánk
Hozzávalók

Tészta
500 g liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
Egy kevés só
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
Fél citrom reszelt héja
3 evőkanál rum
4 tojássárgája (közepes méretű)
80 g olvasztott Rama
250 ml langyos tej
Sütéshez
Napraforgóolaj
Díszítéshez
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
50 g porcukor
200 g sárgabarack lekvár

Elkészítés

A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, és az instant élesztővel összekeverjük. A többi hozzávalót sorban hozzáadjuk, és a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán addig dagasztjuk (dagasztóspirállal), amíg púposan fel nem jön az edényből.

Ezután meleg helyre tesszük, és addig hagyjuk kelni, amíg a kétszeresére nem dagad.

A tésztát még egyszer átdagasztjuk, és egy belisztezett deszkán egy centi vastagra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát kör alakú fánkforma szaggatóval
koszegimarika, 2018. január 15. hétfő, 17:16
Mazsolás fonott kalács
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 cukor
fél kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1.5 dl langyos víz
2.5 dl híg savós kefir (ha nincsen akkor fele sűrű kefir+víz keveréke)
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
10 dkg mazsola
Az élesztőt a teáskanál cukorral a langyos vízben felfutatjuk. A lisztet elkeverjük a cukorral, sóval és a mazsolával. Majd hozzáöntjük az élesztőt és a langyos híg kefirt és az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, míg szépen össze áll és fényes lesz a tészta. A tészta puha állagú kel, hogy legyen, ha nem elég a folyadék, akkor egy kevés langyos vízzel pótolhatjuk. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük. Majd lisztezett deszkára borítjuk, és 4 részre osztjuk. Rudakat sodrunk belőle és össze fonjuk. Én egy fémformába tettem bele, de sima tepsibe is tehető, ami ki van kenve olajjal. Letakarjuk és duplájára kelesztjük. Ha megkelt újra akkor a tetejét megkenjük tejjel majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt szép
reifregina, 2018. január 15. hétfő, 14:01
Sajtos stangli vagy pogácsa:
Sajtos stangli vagy pogácsa

50 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
25 dkg margarin,
10 dkg reszelt sajt,
3 db tojás sárgája,
2 dl tejföl,
1 teáskanál só,
1 kempingsajt
Az élesztőt elmorzsoljuk a liszttel majd a margarint is elmorzsoljuk velük. Hozzá adjuk a többi hozzávalót és gyorsan összegyúrjuk. Nem kel dagasztgatni, ha össze áll már tökély.
Mehet egy nagy zacskóba vagy tálba teljesen mindegy, mert megy a hűtőbe. Télen elég a jó hideg spejz is hozzá. Reggel kivenni, nyújtani ujjnyi vastagra lekenni a fehérjével, sajttal szórni és szaggatni.
A sajtkrémeshez vékonyra nyújtjuk a tésztát, korongokat szaggatunk belőlük. Majd mindegyik felébe teszünk egy kávéskanálnyi sajtkrémet. Félbe hajtjuk, tetejét megkenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
180 fokos sütőben szép pirosra sütni. Hihetetlenül omlós és finom lesz. Figyelmeztetés! Ez a mennyiség nagyon-de nagyon gyorsan elfogy! Ajánlatos a dupla mennyiség belőle.
reifregina, 2018. január 15. hétfő, 13:52
Gyors kelt kalács
hozzávalók:
50dkg liszt
1tojás+1sárgája
Fél élesztő 2kanál cukorral felfuttatva+liszt
1pohár habtejszín
5dkg vaj
10dkg cukor
Tej kb1dl
Dagasztani,kétrészre osztani
Az egyik felebe kakaóport(és egy pici rumot is)gyúrni
30-40percig keleszteni,a két tésztát egymasra rakni és együtt kinyújtani,feltekerni és tepsibe tenni.
Még fél órát állni hagyni,tejjel lekenni és 200fokos sütőben kb.30-40percig sütni(tűpróba)
Sütés közben még 1x megkenni(facebook)
bkisseva, 2018. január 15. hétfő, 13:24
Fokhagymás falatkák húsvéti sonka mellé:
1 kg liszt,
5 dkg élesztő,
2 dl tej, cukor,
1 evőkanál só,
2 evőkanál olaj,
3+1 fokhagyma gerezd,
1 evőkanál tejföl+ 1 teáskanál tej

Az élesztőt megfuttatjuk a langyos cukros tejben. A fokhagyma gerezdeket egy pici sóval pépesítjük deszkán, majd elkeverjük az olajjal. A lisztet elkeverjük, a sóval majd hozzáadjuk az élesztőt és annyi langyos vizet, hogy közepes kemény tészta legyen. Majd a végén hozzádagasztjuk az a fokhagymás olajat is. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Gyúrótáblára borítjuk, hengerré formáljuk (nem kicsire csak eligazítjuk) majd ketté vesszük. Mindkét felet 12 egyenlő részre vágjuk, és gömbölygetjük. Majd egy-egy csatos kiolajozott tortaformába ( én 24 cm használtam) Tesszük őket szorosan egymáshoz,kis olajba mártva előtte. Meleg helyen duplájára kelesztjük. Ekkor megkenjük a tejföl-tej és sóval zúzott fokhagyma keverékével. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
reifregina, 2018. január 15. hétfő, 10:50
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
Élesztő
sanci81
2017. február 05. vasárnap, 19:14
Élesztő.jpg
pacsakute
2015. március 03. kedd, 06:01
eleszto_szorolap.jpg
menusgabor
2011. március 06. vasárnap, 12:24
élesztő1950.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:35
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
gjss7gb0j6kkk206r4a0.g if
rochlitzne
2018. január 19. péntek, 20:53
Nő a holdon
eva6
2018. január 19. péntek, 20:04
Alkony a parton
sanci81
2018. január 19. péntek, 14:52
z5a2802b6c6d43kellemes est
vicus54
2018. január 19. péntek, 11:13
A gályarab fohásza 01.jpg
chillik
2018. január 19. péntek, 05:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.