Regisztráció  Belépés
2018. április 26. csütörtök | 17. hét | 116. nap | 05:50 | Ervin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
Élesztő
(milyen remek neve van, éleszti a "hiányokkal küzdő" embert)

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő
fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos
fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek,
mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már
régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és
sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása
óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának
folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel
serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az
élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így
számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt
eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó
hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak
a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium
és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat
és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén
nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a
savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális
bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést,
és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav,
igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb
ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen
hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk,
próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a
változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet
fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy
vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A
legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés
előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az
egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket
érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen
hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a
csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű,
mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással
készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek
hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos
erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a
tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító
hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb
fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés
árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát
tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Címkék: élesztő méltán, élesztőgombák 50%-a, élesztő fogyasztása, élesztőből csak, összes főbb, múlt században,
Kommentek
Tallóztam
Vajas-tejfölös pogácsa

Hozzávalók:

80 dkg liszt
25 dkg margarin
5 dkg élesztő
4 dl tejföl
3 kiskanál só
1 kiskanál cukor
2 db tojás
0,5 dl tej

Elkészítés:

A fél deci tejben egy kiskanál cukorral fölfuttatjuk az élesztőt, és az összes többi hozzávalóval összegyúrjuk addig, amíg a tészta össze nem áll. Körülbelül 10 percig kelesztjük. Utána szétnyújtjuk és hajtogatjuk: fölülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig alája hajtjuk. Utána pihentetjük nagyjából 10-15 percig, majd megismételjük a hajtogatást. Utána 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, keresztbe és hosszába becsíkozzuk,majd 4-5 centi átmérőjű pohárral kiszaggatjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük, és előmelegített sütőben sütjük 200 fokon, úgy 25 percig.
horvathnemagdi, 2018. április 24. kedd, 16:53
Medvehagymás lángos
a kép saját..
a receptet csak azért tettem a családiba, hamar megtaláljam, ha sütök újra, nagyon finom!
Jobban ízlett a családnak, mint a medvehagymás pogácsa..

Medvehagymás lángos

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
2-2,5 dl víz
1 teáskanál só
2 evőkanál olaj
pici cukor
2 marék medvehagyma apróra vágva
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, majd a felébe belekeverünk egy pici cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva pár perc alatt felfuttatjuk.

Tálba tesszük a lisztet és a sót, összekeverjük. A közepébe mélyedést csinálunk, belekanalazzuk az olajat, beleöntjük a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, a langyos víz felét és az apróra vágott medvehagymát. Fakanállal elkezdjük keverni, és a maradék vizet apránként hozzáöntjük. Vigyázzunk, hogy a tészta ne legyen se
gabfe, 2018. április 23. hétfő, 14:21
Szobanövények táplálása
növénytrágyaként is szolgál. A tápanyagellátáson kívül ráadásul a hagymahéjból készült öntözőlé olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek megsemmisítik a kártékony mikroflórát.

A hagymahéjból készült főzet pedig segít a tetvek, atkák és rojtosszárnyúak elpusztításában. Ennek elkészítéséhez egy liter szárított hagymahéj és két liter meleg víz szükséges. A vízbe tegyük bele a hagymahéjat, forraljuk fel, majd fedő alatt hagyjuk állni két napig. Ezután a rovarirtó szer készen áll a felhasználásra.

4. Élesztő
Élesztőből kiváló növénystimuláló szert készíthetünk, amely kiválóan alkalmas a növények tápanyaggal való ellátására. Az élesztő sok B-vitamint, nyomelemet és tápanyagot tartalmaz, továbbá kedvező hatással van a növény növekedésére, egészen pontosan hozzájárul azok sejtjeinek osztódásához.

Miután az élesztő a talajba kerül, az ott élő mikroorganizmusok aktivitása megnövekszik, és elindul a szén-dioxid felszabadulása. Az élesztős trágyázás legegyszerűbb módja az, hogy
irmus, 2018. április 19. csütörtök, 17:23
Konyhám vésztartalékai :)
Praktikáim közt biztos említettem már azokat a számomra fontos de szerintem másnak is sokat érő tartalék kellékeket ami bármikor jól jön ! Általában hűtőben mindig tartok tejfölt, fóliába csomagolt élesztőt. Mélyhűtőben feldarabolt fagyasztott zöldséget, petrezselymet. Liszt mennyiségére odafigyelek hogy soha ne legyen üres. Krumpli ha nem is sok de 1-2 kg legyen itthon. Tartósított tejet használok mivel csupán sütéshez használom és ha sima tejet vennék, tapasztaltam hogy már a második felhasználásra megsavanyodott. Tojás is fontos ezért annak is általában hűtőben lenni kell!
Mindezek amiket most felsoroltam mind olyan alapanyag amiből bármikor lehet ételt készíteni. Ha krumpli van itthon akkor már éhezni nem lehet !(Paprikás-krumpli, krumplis tészta, tócsni, rántott krumpli, hagymás krumpli ,stb.) Ha elfogyott a kenyér, vagy nincs nyitva a bolt lehet sütni kenyeret. Van tojás lehet tojásos tésztát készíteni. Van itthon tej tojás , lehet finom palacsintát csinálni. Fagyasztott zöldségeket
reifregina, 2018. április 17. kedd, 22:47
Fortélyok, ötletek
sokáig eláll, ugyanígy a narancshéj is , de csak jól záródó üvegben.
Ha csak néhány csepp citromlére van szükségünk, kár felvágni egy egész gyümölcsöt. Ilyenkor egy hústűt beleszúrunk, kicsit megnyomjuk, és pici lyukon kifolyik annyi lé, amennyi éppen szükséges.A citromot ezután folpackba csomagolva néhány napig még a hűtőszekrényben tárolhatjuk.
Ha túl lágyra sikerült a tortakrém, kevés tört piskótamorzsával vagy ledarált háztartási keksszel, esetleg édes kétszersülttel sűríthetjük.
Az élesztő nagyon jól bírja a mélyhűtést, ezért érdemes nagyobb mennyiséget is tárolni belőle a fagyasztóban.
Nem bőrösödik be a puding teteje, ha a formába töltés után alufóliával lefedjük és így hagyjuk kihűlni.
Nem reped meg a tojás héja, valamint a burgonya, ha a főzővízbe kevés sót szórunk.
A tojásokat egyenként külön-külön üssük fel egy kis pohárba, csak ezután tegyük a többihez, így ha egy tojás rossz, nem teszi tönkre a többit.
A sótartóban nem áll össze a só, ha néhány szem rizst
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:25
Tippek
Azt már az előzőekben megírtam, hogy szeretek a mélyhűtőbe zöldségeket, petrezselymet zellert tárolni amit bármikor csak kiveszem és használhatom.

- Még van amit itt tárolok az pedig az élesztő. Az 5 dkg. élesztőt feldarabolom 1 dkg. csomagolásba alufóliába teszem és ha kell előtte 1 órával kiveszem a hűtőből és használhatom.
- A citromhéját szintén itt tartom. Fagyott állapotban is lehet reszelni.
- Petrezselymet most úgy is tettem el hogy nagyon apróra vágtam vizet öntöttem rá és van egy régi jégkocka tartónk és abba öntöttem bele. Így a levesbe ha kell csak egy darab kockát veszek ki.

Ezek a tippek csak azért jutottak most az eszembe mert pont a mai napon sütöttem egy olyan süteményt amibe kellett citromhéj és milyen jó hogy volt itthon !
reifregina, 2018. április 17. kedd, 21:17
Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok
Petra Neumayer: Természetes antibiotikumok
Az antibiotikumok az egész világon a leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak.
Ugyanúgy, ahogy a rák kezelésében a kemoterápiának, a reuma enyhítésében a
fájdalomcsillapítók alkalmazásának, vagy éppen a különböző védőoltások használatának
- az
antib
iotikumok alkalmazásának is vannak pártolói és ellenzői. Vannak, akik joggal
hangsúlyozzák e gyógyszercsoport jótékony hatását a korábban halált okozó súlyos fertőzések
leküzdésében, amelyek a penicillin felfedezésének és továbbfejlesztésének köszönhetően
ma
már messze nem olyan félelmetesek. Még olyan betegségekről is, mint a gyomorfekély, a
gyomorrák egyes fajtái vagy a szívkoszorúér
-megbetegedések, kiderült, hogy részben
baktériumok okozzák, és esetleg antibiotikum
-terápiával gyógyíthatók.
Mindezek ellenére még a gyógyszeres terápiát támogató
yaskane, 2018. április 16. hétfő, 08:07
Receptek az 1930-as évekből
meglisztezett gyuródeszkára borítva kis fánkszagatóval kiszagatjuk Minden sort megkenünk böven olvasztot vajjal meghintjük porczukorral és durván tört mandulával meg mazsolával és 1-1 kanál barack lekvárt kenünk rá. A formát csak félig töltsük meg aztán letakarva megkelesztjük, mig a forma tele lesz. Forró sütőben 1 óra hosszáig sütjük. Tej vagy borsodóval tálaljuk."

Kuglóf:

"10 dkg vajat habosra keverünk 9 dkg porczukorral. Hozzáteszünk 2-3 tojás sárgáját 2 dkg tejben feloldott élesztőt, 45-50 dkg lisztet, 10 dkg mazsolát és egy kis sót. Mindezt összekeverjük egy csésze langyos tejjel és jól kidolgozzuk, mig sima és hólyagos lesz és mig a kanálról leválik. Vajjal kikent vagdalt hámozott mandulával meghintett formában megkelesztjük és erős tűznél megsütjük."

Csokoládé-tekercs:

"6 tojás sárgáját, 12 dkg porczukorral, negyed óráig habosra keverünk, adunk hozzá 8 dkg reszelt csokoládét, 8 dkg lisztet és a 6 tojás fehérjének keményre vert habját. Egy jól kivajazott
bkisseva, 2018. április 13. péntek, 10:36
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
Élesztő
sanci81
2017. február 05. vasárnap, 19:14
Élesztő.jpg
pacsakute
2015. március 03. kedd, 06:01
eleszto_szorolap.jpg
menusgabor
2011. március 06. vasárnap, 12:24
élesztő1950.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:35
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
A kis baba 01.jpg
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:28
A kis baba 02.jpg
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:28
A kis baba 03.jpg
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:28
A kis kutya 01.jpg
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:27
A kis kutya 02.jpg
chillik
2018. április 26. csütörtök, 05:27
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.