Regisztráció  Belépés
2017. június 23. péntek | 25. hét | 174. nap | 00:07 | Zoltán
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
Élesztő
(milyen remek neve van, éleszti a "hiányokkal küzdő" embert)

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő
fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos
fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek,
mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már
régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és
sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása
óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának
folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel
serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az
élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így
számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt
eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó
hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak
a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium
és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat
és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén
nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a
savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális
bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést,
és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav,
igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb
ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen
hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk,
próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a
változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet
fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy
vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A
legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés
előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az
egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket
érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen
hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a
csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű,
mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással
készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek
hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos
erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a
tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító
hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb
fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés
árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát
tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Címkék: élesztő méltán, élesztőgombák 50%-a, élesztő fogyasztása, élesztőből csak, összes főbb, múlt században,
Kommentek
WELLNESS -HÉTVÉGE a saját otthonunkban
TEJES-MÉZES FÜRDŐ (vagyis: Kleopátra-fürdő a kádban)

Engedjünk magunknak a kádba kellemesen meleg vizet, tegyünk bele rózsaolajos habfürdőt, néhány evőkanál mézet és egy liter tejet. Ha tehetjük, a fürdőkád szélét rakjuk ki mécsesekkel. Helyezkedjünk el kényelmesen a kádban. Lazítás közben hallgassunk valamilyen relaxációs zenét.
Hatása: A tej és a méz puhává és simává varázsolja a bőrünket. A kellemes illatok és a zene hatására oldódni fog a bennünk levő belső feszültség.

ÉLESZTŐS ARCPAKOLÁS (vagyis: Mintha kozmetikusnál jártam volna)

Keverjünk össze egy adag élesztőt és annyi tejjel, amennyitől krémessé és könnyen felkenhetővé vélik. Miután felkentük a pakolást, hagyjuk hatni 15 percig. Amikor megszáradt könnyen ledörzsölhetjük.
Hatása: az élesztő regenerálja a bőrünket, eltünteti a pattanásokat és radírozó hatása is van.

MÉZES-CITROMOS -OLÍVAOLAJOS HAJPAKOLÁS (vagyis: Regeneráló kezelés házilag)

Egy csésze mézhez adjunk
lizawolf, 2017. június 18. vasárnap, 11:04
sajtos muffin
Hozzávalók
12 db
50 dkg liszt
1 teáskanál porcukor
1 teáskanál só
1 dl étolaj
2,5 dkg élesztő
pici cukor
1 db egész tojás
2 dl langyos tej
A töltelékhez:
10 dkg puha vaj
10 dkg reszelt sajt
A tetejére:
1 db tojás
ízlés szerint magvak
ízlés szerint

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük. Egy tálba tesszük, a közepébe öntjük a megkelt élesztőt. A többi hozzávalókkal összedolgozzuk, dagasztjuk. A tésztát duplájára kelesztjük.
A vajat a reszelt sajttal kihabosítjuk, ízlés szerint sózzuk. A muffin formát (12 részes) vékonyan kikenjük étolajjal. A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Ezt úgy a legkönnyebb, ha hengert sodrunk és felezzük, majd újra felezzük és harmadoljuk. Így egyforma tésztadarabokat kapunk.
Ezeket egyesével kinyújtjuk kb. 10 x 20 cm-es téglalap alakúra és a
faciendum, 2017. június 15. csütörtök, 19:25
Kapros túrós lepény
Kapros túrós lepény

Hozzávalók

25 dkg liszt,
3 dkg cukor,
1 tojás,
5 dkg zsír vagy kb, 2 dl tej,
só,
2 dkg élesztő

Töltelék

40 dkg túró,
3 kanál cukor,
2 tojássárga,
1 kanál dara,
1 kanál apróra vágott zöld kapor

Elkészítése

Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a “Kelt pite" módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük.

Amíg a tészta a sütőlemezen kel, elkészítjük a tölteléket.

A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy kanál darával, a tojások habjával, és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel:

Egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Utána még
horvathnemagdi, 2017. június 13. kedd, 17:09
Probléma és a megoldás
megvédve őket a savak hatásaitól. A zsírok tehát sav-semlegesítő szerepet töltenek be, ez a test egy védekező mechanizmusa.

Amennyiben lúgosítjuk a szervezetünket, a test újra eléri optimális súlyát.

Lúgosítás hatására a felesleges zsír, amely a savakat kötötte meg, kiürül a szervezetből, a test eléri optimális súlyát és képes helyreállítani egészségét.

Mi a helyzet a soványsággal?

Az egészség-spektrum másik végletén, a túlsavasodott testben elszaporodó élesztő- és egyéb gombák az Ön tápanyagain élősködnek, és lecsökkenthetik az Ön által elfogyasztott minden tápanyag vegyi és mechanikus felszívódását -- akár 50%-kal. Ez sok embernél azt okozza, hogy kórosan lesoványodnak, ami semmivel sem egészségesebb, mint ha túlsúlyossá válnak. Fehérje nélkül a teste nem tudja megújítani a szöveteket, nem tud enzimeket, hormonokat, és még több száz olyan anyagot termelni, amelyek szükségesek a sejtek energiájához és a szervek működéséhez. Ennek eredménye fáradtság,
taltos1, 2017. június 12. hétfő, 23:05
8 káprázatos tészta recept
minden házban megtalálhatóak ennek a tésztának az elkészítéséhez szükséges alapanyagok, ez a tészta sós és édes sütemények elkészítéséhez is alkalmas. A hozzávalókat öntsük egy tálba és alaposan gyúrjuk össze a tésztát. Ha édes süteményt készítünk belőle, adhatunk hozzá még 2 evőkanál cukort.

3. Kefir alapú kelt tészta

Hozzávalók:

1 bögre kefir vagy joghurt,
0,5 bögre napraforgó olaj,
1 evőkanál cukor,
1 kiskanál só,
1 kiskanál porélesztő,
2,5 bögre liszt.

Elkészítés:

Ez a tészta könnyű és bármilyen töltelékkel megtölthető. Keverjük el a porélesztőt a felmelegített kefirben, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot és dolgozzuk össze. Hagyjuk kelni 1,5 órát.

4. Puha tészta kefirrel készítve 5 perc alatt

Hozzávalók:

2 tojás,
0,5 kiskanál só,
1 bögre liszt,
1 bögre kefir vagy joghurt,
1 kiskanál
nanoka72, 2017. június 12. hétfő, 17:28
élesztős burgonyás lángos !
Frank J . könyvéből !

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt áttört burgonya
1 egész tojás
1.5 dl tej
2 dkg élesztő
1 ek. olaj
1 tk. só
alngyos tejben felfuttatom az élesztőt, majd mindent egybe keverek össze. alaposan kidolzom , félujjnyi vastagra kinyújtom , fánk szaggatóval kiszaggatom .
langyos helyen hagyom állni fél órát, majd kissé széthúzogatva olajban kisütöm .
ibolya58, 2017. június 10. szombat, 09:54
Házipatika .
az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!
A paradicsomot és az uborkát egyetlen betegség sem támadja meg, mióta ezzel befújtam!

Sokan nem használnak vegyi anyagokkal kevert öntöző szereket a zöldségeskertben, hanem inkább természetes növényvédő szereket alkalmaznak. Ma egy olyan házilag elkészíthető növényvédő szert mutatunk be nektek, amelyet bárki el tud készíteni és a növényekre gyakorolt hatása egyszerűen zseniális! Semmi másra nem lesz szükség csak vízre, élesztőre és cukorra. Ez a keverék nem csak növényvédő szer, hanem segít a növekedésben, erőteljesebbé teszi a zöldségek színét és ízét. Most nézzük, hogyan is kell elkészíteni!

Melegítsünk fel 4 liter vizet 35 fokosra, majd tegyünk a vízbe 15 evőkanál cukrot és 15 g porélesztőt. A víz nem kell 35 fokosnál melegebb legyen, mert az élesztő elveszíti a hatását. Hagyjuk az elkészített keveréket állni 8 órán keresztül, közben kavarjuk egyet - egyet rajta. Nagyon fontos tudni, hogy a növényvédő
horvathnemagdi, 2017. június 04. vasárnap, 15:49
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
Élesztő
sanci81
2017. február 05. vasárnap, 19:14
Élesztő.jpg
pacsakute
2015. március 03. kedd, 06:01
eleszto_szorolap.jpg
menusgabor
2011. március 06. vasárnap, 12:24
élesztő1950.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:35
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
Bővűl a Család
dandej
2017. június 22. csütörtök, 21:57
A második házasság.jpg
pacsakute
2017. június 22. csütörtök, 19:25
A nyár első napja.jpg
ildikocsorbane2
2017. június 22. csütörtök, 16:39
TAKÁCS LÁSZLÓ- A CSEND S
cserhat3
2017. június 22. csütörtök, 12:49
a nap lánya_106-20.jpg
astropapa58
2017. június 22. csütörtök, 10:04
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.