Regisztráció  Belépés
2017. november 17. péntek | 46. hét | 321. nap | 22:17 | Hortenzia, Gergő
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Az élesztő
Élesztő
(milyen remek neve van, éleszti a "hiányokkal küzdő" embert)

Az élesztő méltán rászolgál az elismerésre és a hírnévre. Kitűnő
fehérjeforrás, mivel az élesztőgombák 50%-a fehérje. Ajánlatos
fogyasztania mindenkinek, egészségeseknek, betegeknek, gyerekeknek,
időseknek, felnőtteknek egyaránt.

Az élesztő fogyasztása egészséges. Tartalmazza szervezetünk egészséges
működéséhez szükséges fehérjéket, cukrokat, zsírokat, vitaminokat és
ásványi sókat.

Az élesztőből csak az A-, az E- és a C-vitamin hiányzik. Tartalmazza
az összes főbb B-vitamint is. Kitűnő szerves vasforrás, de
megtalálható benne a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor és a
kén is.

Dr. Schröder, a múlt században élt német orvos, a müncheni orvosi
egyetem tanára egy prágai kongresszuson tartott előadásában
rámutatott, hogy két közismert anyagban, a csukamájolajban és az
élesztőben, minden egyes vitamin megtalálható. Aki evett már élesztőt
és lenyelt egy kanálnyi csukamájolajat, az tudja, hogy egyik sem
kellemes ízű.
Nagy előnye az élesztőnek a csukamájolajjal szemben, hogy jóval olcsóbb.

Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek,
mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már
régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és
sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása
óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának
folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel
serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatása:

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,

- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,

- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,

- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen,

- csökkenti a stressz hatást,

- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését,

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,

- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást,

- megszüntetheti az ekcémás panaszokat,

- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az
élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így
számos kalóriától szabadulhatunk meg,

- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt
eltünteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó
hatás néhány óráig is eltarthat,

- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az
ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,

- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a hajunkat.

Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak
a kockaélesztő használata megfelelő!
A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra.

Az élesztő magában is fogyasztható!

Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium
és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat
és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén
nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a
savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális
bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést,
és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav,
igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb
ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen
hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy
vízben oldva áldásos lehet.

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk,
próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a
változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet
fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy
vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A
legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés
előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az
egyike.

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket
érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen
hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a
csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket.

Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen! Az élesztő nem más, mint egy egysejtű,
mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással
készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek
hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos
erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a
tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító
hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen.

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb
fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés
árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát
tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
irmus, 2017. június 07. szerda, 18:51
Címkék: élesztő méltán, élesztőgombák 50%-a, élesztő fogyasztása, élesztőből csak, összes főbb, múlt században,
Kommentek
Kakaós kuglóf
Kuglófot készítünk karácsonykor, húsvétkor, de számos más alkalomra is. Dekoratív, ízletes, és méltán közkedvelt. Az alábbiakban leírt kuglóf recept nagyon ízletes, bátran ajánlom mindenkinek.

Hozzávalók
1 kuglófra
500 g búzaliszt (BL55)
1 db citrom reszelt héja
22 g élesztő (friss)
1 db tojássárgája
10 g vaníliás cukor - bourbon
80 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
280 ml 2,8%-os tej
20 g mazsola
10 g holland kakaópor
1 csipet só
Elkészítés
210 perc

Egy kuglófformát vajazzunk, lisztezzünk ki alaposan, és vékonyan. Szükségünk lesz egy 200 C-ra előmelegített sütőre, de ezt még ráérünk begyújtani.

Az élesztőt, a porcukrot, a tojássárgát, az olvasztott vajat és a langyos tejet egy tálba tesszük. Alaposan elkeverjük, és hagyjuk öt percet pihenni, hogy az élesztő felfusson.

Addig egy másik edénybe kimérjük a lisztet, a citromhéjat, a vaníliás cukrot, és a csipet sót.

Ha az élesztő
suzymama, 2017. november 04. szombat, 17:06
Tepertős, lekváros papucs
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg darált tepertő
1 ek zsír
2 dkg élesztő
1 tk cukor
kb. 1-1,5 dl tej
1púpos tk só
1 tojás
kb. 1 kis doboz tejföl (én kefírt használtam, mert az volt itthon)
szilvalekvár

A langyos tejben pici cukorral, életet leheltetek az élesztőbe. A lisztet beleszitálom egy tálba, hozzáadom a sót, a tojást, és elmorzsolom benne a zsírt. Mehet bele a darált tepertő és összeállítom a kefírrel. Egy könnyű, zsíros tésztát kapok. Lisztezett edényben pihentetem, szobahőmérsékleten kb. egy óráig.
Két-három mm vastagságúra nyújtom, kis négyzeteket vágok belőle. Mindegyik közepére teszek egy kk. lekvár, a négyzet két átlós sarkát ráhajtom a lekvárra. Sütőpapíros tepsire rakom. Tojással lekenem a tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben sütöm, kb. 20 percig.
suzymama, 2017. november 02. csütörtök, 14:47
élesztő
az élesztő ismételt felfedezése!

Gyermekkoromban édesanyám kenyérsütésnél mindig letört nekem egy kis darabot és én jóízűen elfogyasztottam!

Most 70 évesen kell megtudnom miért ?!
Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatás

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,
- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,
- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,
- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen, -
faciendum, 2017. október 17. kedd, 22:37
Szerzőnk kenyeret sütött, életében először
vajon melyikben van a legkevesebb tartósítószer, melyiket válasszam, melyiknek van kenyér-íze, melyik lesz még másnap is puha?

Az évszázadokig tisztelt, szent kenyér elvesztette mély jelentését és tömegcikké vált. Talán már azt sem tudjuk, milyen alapanyagokat tartalmaz ez a nélkülözhetetlen élelmiszer.

Gyerekként már a roppanás hangjától is összefutott a nyál a számban, és egy kg-ért csak 20 forintot kellett fizetni. Minden nap az asztalunkon volt. Nem riogatott bennünket senki az élesztővel, és akkor még a fehér finomlisztet sem használták szitokszóként. Az aranybarnára sült héj és a légiesen foszlós belső kombóját még ma is a számban érzem. Rég találkoztam igazi fehér kenyérrel a boltok polcain, így arra gondoltam, mi lenne, ha megpróbálnám én elkészíteni, s ezzel tisztelegni egyik legfontosabb táplálékunk előtt a kenyér világnapján? Előző nap felhívtam a nagymamám a tutibiztos receptért és beszereztem a kenyér hozzávalóit.

Azt tudni kell, hogy nem vagyok egy nagy
anna4459, 2017. október 17. kedd, 10:03
Hűtőben eltartható
tészta recept, amit neked is ki kell próbálnod!

Aki próbálta már ezt a tésztát, mindig tart belőle a hűtőben, annyi mindenre fel tudja használni.

A recept végtelenül egyszerű. Csak jól össze kell dolgozni a hozzávalókat, majd tetszés szerint felhasználni. Vagy a hűtőbe vagy a fagyasztóba eltenni. Sokak szerint ez a legjobb pizza tészta. De kenyér, tekercs, lepény is készíthető belőle.

Hozzávalók:

220 ml (220 g) langyos tej
2 teáskanál cukor
80 g friss élesztő (vagy 4 teáskanál szárított élesztő vagy 4 teáskanál instant élesztő)
1 kg liszt
3 teáskanál sütőpor
3 teáskanál só
360 ml (360 g) natúr joghurt
2 egész tojás

Elkészítés:

Egy kis tálban összekeverjük a langyos tejet a cukorral és az élesztővel. Hagyjuk kis ideig állni, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóhoz adva, robotgépben (a dagasztó karral) jól összekeverjük.

Lágy, pizza tésztához hasonló legyen az állaga - ha a tészta túl
horvathnemagdi, 2017. október 16. hétfő, 00:30
Tejfölös- vajas pogácsa
Tejfölös vajas pogácsa
Ilyen szép leveles pogácsát még nem csináltál!

Hozzávalók:

3 dkg élesztő
30 dkg tejföl
60 dkg liszt
25 dkg vaj
2 teáskanál só
1 db tojás + 1 tojás a lekenéséhez

20 dkg vajat elmorzsolunk a liszttel, a közepébe öntjük a langyos tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, és összegyúrjuk.
A tésztát kinyújtjuk, megkenjük a maradék vajjal, amit előtte megolvasztottunk. Feltekerjük, és újra kinyújtjuk még háromszor. Legalább 20 percnyi pihenést adjunk neki a nyújtások után.
Végül ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük, még fél órát kelni hagyjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
Nem nehéz, isteni finom recept, érdemes kipróbálni.
nanoka72, 2017. október 09. hétfő, 18:58
Mackósajttal töltött kiflit.
Mackósajttal töltött kiflit.
.
Hozzávalók 1/2.kg.-liszt
egy csapott evőkanál só
1. kiskanál cukor
2.5.dkg élesztő
1.dl. tej
3. evőkanál tejföl- egy egész tojás,és egynek a sárgája
1.db.tojás majd a kenéshez
25.dkg margarin,és sütőmargarint használtam
két doboz mackósajtot használtam el,darabokra vágva
tettem a tésztába ,és felcsavartam.
.

Elkészítés
.
a lisztet margarinnal el morzsoljuk, majd beletesszük a sót
a liszt közepébe kis mélyedést csinálunk
1.dl tejbe tesszük a cukrot,és az élesztőt
ha felfutott az élesztő beletesszük a lisztbe,és hozzá tesszük a tejfölt.Összegyúrjuk,és kelesztjük.
Majd megformázzuk hengernek,4. darabba vágjuk.
Kerekre nyújtjuk,és tetszés szerint cikkekre vágjuk.
Én többféle méretet készítettem.
Megkentem felvert tojással,és 200. fokon sütöttem,kb. 20. percig
Pille könnyű finom!
dorotea55, 2017. október 07. szombat, 07:16
Édes és sós apró sütemények.
2/3-át kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A korongocskák közepére a következő keveréket tesszük: összekeverjük a darált mandulát a 15 dkg cukorral és tejjel, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az áztatott mazsolát, az 5 dkg vajat és a tört fahéjat. A maradék tésztából ceruzavékony-rudacskákat sodrunk és kereszt alakban a süteményre nyomjuk. Kikent, kilisztezett sütőlapra tesszük, majd forró sütőben kisütjük.

Olcsó tészta
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg zsír, pici só, 2 dkg élesztő, 2 db kockacukor, kevés tej, amennyit a tészta felvesz, kevés szódabikarbóna, gyümölcsíz.
Elmorzsoljuk a lisztet a zsírral, picit megsózzuk, a 2 dkg élesztőt és a kockacukrot kevés langyos tejjel elkeverünk, majd hozzáadjuk a tésztához, kevés szódabikarbónát teszünk bele, majd az egészet jól kidolgozzuk. Vékonyra kinyújtjuk, formákkal kiszaggatjuk, majd kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük, a tetejét ízzel megkenjük, majd megsütjük.

Kétszínű sütemény
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25
reifregina, 2017. október 05. csütörtök, 12:21
Képek, videók
Felfutatjuk az élesztőt
dorist
2006. november 25. szombat, 00:05
Élesztő
sanci81
2017. február 05. vasárnap, 19:14
Élesztő.jpg
pacsakute
2015. március 03. kedd, 06:01
eleszto_szorolap.jpg
menusgabor
2011. március 06. vasárnap, 12:24
élesztő1950.jpg
szidnifox
2010. november 23. kedd, 10:35
élesztős muffin
ibolya58
2010. február 07. vasárnap, 09:39
egyszerü-élesztős-repe dt
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:37
egyszerü-élesztős kisült
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:36
egyszerü élesztős-bevágva
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:35
egyszerü élesztős-kel
iraziviki
2009. szeptember 30. szerda, 19:34
Itasca-tó kifolyása a Mis
menusgabor
2017. november 17. péntek, 19:42
A Volga díszes forrása.jp
menusgabor
2017. november 17. péntek, 19:39
A Zambézi egy fa alól buk
menusgabor
2017. november 17. péntek, 19:37
A Sárga-folyó sáros érkén
menusgabor
2017. november 17. péntek, 19:35
A Gangesz egy barlangból
menusgabor
2017. november 17. péntek, 19:33
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.