Regisztráció  Belépés
2018. február 19. hétfő | 8. hét | 50. nap | 17:16 | Zsuzsanna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szilveszteri babonák és hiedelmek
A szilveszterről, az év utolsó és első napjairól számos népi hiedelem szól. Nem is véletlen, ezeknek a szokásoknak az elsődleges célja, hogy a következő évünk boldog, békés, bőséges legyen. Vajon miért iszunk pezsgőt? Mire jók a zajkeltő szokások? Miért eszünk lencsét?
A január 1-el kezdődő év a Gergely naptár bevezetésével vált elterjedtté. A hiedelmek és babonák, amelyek az év utolsó, illetve első napjaihoz kapcsolódnak legtöbbször az egész évre vonatkoznak.
Amilyen az újév napja, olyan lesz az esztendő

Mit együnk szilveszterkor?
Vannak olyan ételek, amelyek a hiedelmek szerint szerencsétlenséget hoznak. Baromfihúst például nem szabad enni, mivel a tyúk ,,elkaparja a szerencsét". Ugyanakkor sertéshúst ajánlott fogyasztani, mivel a malac ,,kitúrja a szerencsét". Szintén szerencsét hozhat szemes termények fogyasztása, mint például a bab vagy a lencse, mivel ezek pénzt hozhatnak a házhoz.

Miért iszunk pezsgőt?
A XVII.-XVIII. században gyakorlatilag csak a leggazdagabbak fogyasztattak pezsgőt. A XIX. század közepéig üvegenként gyártották a habzó italt, elkészítése akár 2-3 évbe is telt. Nem is meglepő, hogy ebben az időszakban, csak a legelőkelőbb nemesi családok asztalára kerülhetett pezsgő.
1850-től azonban elkezdődött a tankpezsgő-gyártása, ezzel az eljárással akár 7-8000 palacknyit készíthettek egy időben. Ez vezetett, ahhoz, hogy sokkal olcsóbbá, ezáltal elérhetővé vált a szegényebb rétegek számára a különleges ital. A pezsgő még ma is elegáns italnak számít, azért isszuk szilveszterkor, mert akkor egész év jólétben, gazdagságban telhet.

Amilyen az újév napja, olyan lesz az esztendő

Szerelmes babonák
Szilveszter napján a hajadon lányok a galuska vagy a gombóc tésztájába kicsi papírokat tettek, amelyekre egy-egy férfinevet írtak. Éjfélkor berakták a gombócokat egy forró vízbe, és amelyik elsőre feljött az abban rejlő férfinév jelölte a leendő férjük nevét. Egy mások babona a jövőbeli házasságról szólt. A leányok megrúgták a disznóól falát, és ha a malacok röfögtek, azt jelentette, hogy az új évben bekötik a leány fejét. Úgy tartották, hogy az első újévi férfi látogató lesz a leány férje.
A vénlányoknak azonban nem sok jót hozott az új esztendő. A legények szalmabábut raktak ki azokhoz a házakhoz, ahol idősebb leány élt, előfordult, hogy a háztetőre rakták fel a bábut. Ha a gazda odafigyelt, nyakon csíphette a legényeket, elvette a létrát, így büntetésből egész éjjel a háztetőn kellett tölteniük az éjszakát.

Egészséggel kapcsolatos hiedelmek
Egy régi szokás szerint újév reggelén friss, hideg vízben fürödtek meg, hogy egész évben egészségesek maradjanak. Volt olyan vidék, ahol a vizes dézsába egy piros almát is belehelyeztek, amely ugyancsak az egészséges éltetet szimbolizálta. Úgy tartották, hogy szilveszter-napján nem szabad orvost hívni, mert az betegséget hozhat a jövő esztendőre.
Már a középkorban nagy zajt csaptak az év utolsó napján, ezzel elűzve az ártó szellemeket és a betegségeket.

Időjárással kapcsolatos babonák
Számos népi hiedelem vonatkozott a jövő évi időjárásra is. A hajnali időjárásból az egész évre következtettek, például a szép idő jó termést jelentett, a csillagos ég pedig azt, hogy nem lesz hosszú a tél. Egy másik hiedelem szerint, ha januárban nem fagy, akkor márciusban és áprilisban jönnek a fagyos napok. A bíborvörös felhős napfelkelte új szeleket és zivatarokat hoz az évre. Újév első napján a hideg északi szél, pedig hosszú kemény telet jelent.
Ma már kevés hiedelem maradt fenn, sokszor hátterület sem tudjuk már. Egy biztos: a szilveszter különleges nap, így érdemes méltóképpen megünnepelni, és nem árthat kipróbálni egy-egy régi szokást. Ki tudja, még az is lehet, hogy bejön?
lenke1964, 2016. december 31. szombat, 10:42
Címkék: elsődleges célja, következő évünk, zajkeltő szokások, január 1-el, egész évre, újév napja,
Kommentek
Hány európainak kell meghalnia békeidőben, hogy meg értsük a valót?
Amúgy ki mernél menni egy kis szilveszteri sétára? Tudod, ezek a migráncsok, nem csak a nőkkel erőszakoskodnak....Náluk van amire nyitott a társadalom....:D Akkor mit tennél Róka, ha két deli migráncs a nagy német éccakába neked esne?....Hmmm....?
hatibacsi, 2018. január 13. szombat, 09:22
Jelentősen megnőtt az év végi mobilinternet-forgalom a magyarországi szolgáltatóknál
A Vodafone Magyarország karácsonyi és szilveszteri statisztikái szerint egyre többen használnak mobilinternetet szeretteik köszöntésére: a 2017/18-as ünnepi időszakban a mobilinternet-forgalom nőtt a legjobban, az elmúlt időszakhoz képest 69 százalékkal, míg a 2015/16-os időszakhoz képest 140 százalékkal emelkedett. A társaság szerint a roamingkorlátok lebontásának köszönhetően külföldön is egyre többen és egyre többet használták a mobilinternetes szolgáltatásokat, így az ünnepek alatt a Vodafone ügyfelei több mint háromszor annyi adatot használtak fel, mint egy évvel korábban, és közel hétszer annyit, mint 2015/16 fordulóján.

Az adatok szerint ugyanakkor a mobilhívások száma csökken, a mostani ünnepeken 4 százalékkal kevesebb, 16,7 millió hívást indítottak a Vodafone hálózatán a korábbihoz képest. A hívásoknak nemcsak a száma, az időtartama is csökkent, majdnem 3 százalékkal. Ugyanakkor SMS-ből a mostani időszakban mintegy 2 millióval többet küldtek a Vodafone ügyfelei tavalyhoz képest, több mint
velemenyezd, 2018. január 03. szerda, 13:32
Szilveszter, új év :-)
Nehéz volt és szomorú az év vége. Meglepő dolgok is történtek,sőt hihetetlen dolgok.
Fáradtak voltunk, karácsony minden napját rokon és barátok látogatásával töltöttük. Majd egy nap pihi helyett takarítottunk és vásároltunk. Fantasztikus csizmám és egy kis ruhatár bővítés lett :-) Majd jött a szilveszter. A gyerekek most lementek a nagyszülőkhöz. Hosszú évek óta most vállaltam először szilveszteri munkát. Hogy miért? Nem is tudom, talán mert Dorothyval lett volna, csak ő inkább elment síelni, és egyből rám szavaztak, hogy hát, mert ugyebár.... szóval jött Tercsi, gondoltam utána lemegyünk Siófokra kicsit bulizni. Furán éreztem magamat ,mikor oda értünk, de kivételesen most felkészülten érkeztem, volt időm teljesen összeállítani és lepróbálni a műsort. Az első két dal alatt csak néztek, hogy most mi is lesz, majd nem akartak hinni a szemüknek, fülüknek, és utána már nem volt megállás. Nem lehetett leállítani a bulit. Fantasztikus társaság volt. És a zenész is tünemény volt, mert segített a hangosításban.
dundulino, 2018. január 02. kedd, 22:09
Némethné Médi
Szia Ágikám! ..Kávé illatos szép jó reggelt! Üdvözöllek az év első munkanapján,remélem kipihented a szilveszteri fáradalmakat!
Kívánok neked jó egészséget,békességet és sok boldogságot az új esztendőben is! .puszi..Médi
agnesst, 2018. január 02. kedd, 17:08
Brutális támadás ért Párizs egyik elővárosában két rendőrt szilveszteréjjel
A támadás áldozatául esett két rendőrt a francia fővárostól keletre fekvő Champigny-sur-Marne nevű elővárosban riasztották amiatt, hogy több ember erőszakkal próbált meg bejutni egy szilveszteri buli helyszínére. Az egyik rendőrnek egy ökölcsapástól betört az orra, a földre került társát - egy rendőrnőt - pedig többen körbevették, és ütlegelték, rugdosták. A bántalmazásról videofelvételek is megjelentek a közösségi médiában. A két rendőrt, miután a helyszínre riasztott kollégáik kimenekítették őket, kórházba szállították.

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren közzétett üzenetében azt ígérte, hogy kézre kerítik és megbüntetik a "gyáva és bűnös lincselés" elkövetőit. Gérard Collomb belügyminiszter pedig azt hangsúlyozta, hogy aki a francia biztonsági erőkre támad, az a köztársaság ellen támad.

A Le Parisien című francia lap értesülése szerint a hatóságok könnygázt vetettek be a támadók megfékezése érdekében. Két embert őrizetbe vettek, de az nem világos, hogy ők részt vettek-e a támadásban.
velemenyezd, 2018. január 02. kedd, 16:22
Kóródi László
Kóródi László

A szilveszteri szél dala

Csendesen fújja dallamát fülembe a szél,
és letérdelt előttem a hó-olvadta tél.
Nézem a sok utcát, mely havas volt és rideg,
vajon hová futott róluk a decemberi hideg?!

Bíz` ebben az évben is megvívtam a harcom,
Szilveszternek éjjelén eső mossa arcom!
Csendesen fújja dallamát fülembe a szél,
óh, csak tudnám, hogy jövőmről mit mesél!
horvathzsoka, 2018. január 02. kedd, 07:58
Miképpen lehetne megállapítani, hogy a lakásban fellelhető hőmérők közül melyik közelíti meg legjobban a valót?
Olvasd el a kérdést! A kérdés a valóság megközelítése...:D Nem pedig hülye elméletek gyártása, szilveszteri pezsgőzés utórezgése alatt. :D

Ehhez vagy olyan természeti jelenséget kell megfokolni, aminek adott a hőmérséklete, vagy egy hiteles műszerrel kell összehasonlítani. Semmi szükség OMH vizsgálatra vagy hitelesítésre. Vagy egy lázmérőre van szükség, ami pontosabb, mint egy átlaghőmérő, vagy egy pár ezer Forintos digitális multiméterre, ami hitelesített feszmérő, és van hőmérő a tartozékok között.

Megint hosszasan vitázol és elméleteket gyártasz és embereket próbálsz meg presszionálni a stílusoddal...Itt egy objektív kérdésre kéne objektív választ adni.

Jóéccakát! És további kellemes ámokfutást! :D
hatibacsi, 2018. január 02. kedd, 00:17
Még hogy lehetetlen az időutazás:
az egyik repülő 2018-ban szállt fel és 2017-ben szállt le.
Ha elég élelmesek voltak a Hawaiian Airlines illetékesei, némi felárral értékesítették a "holnap induló és tegnap érkező" járatukra szóló jegyeket. Az utasok menet közben ugyan semmi különös élményt nem éltek át, de a landolás után már elmondhatják magukról, hogy "időutazók". Kétszer mondhatták: boldog új évet!
Az eredetileg tervezett 2017-nél csak 2018-ban szállt fel a Hawaiian Airlines 446-os járata. Az Airbus A330-as repülőnek a tervek szerint december 31-én, 23:55-kor kellett volna indulnia az új-zélandi Aucklandből, de a Flightradar24 adatai szerint úgy jött ki a lépés, hogy a repülő 10 perccel később hagyta el a futópályát, amikor az ottani időszámítás már az új évbe sodorta az utasokat.

Ennél is érdekesebb, hogy a Honoluluba tartó HA446-os járat végig "az idő ellenében" repült, melynek következményeként a 2018.
bordat, 2018. január 01. hétfő, 16:57
Képek, videók
szilveszteri_kepkerete k_0
foldinefehereva
2018. január 01. hétfő, 14:49
SZILVESZTERI KIVÁNSÁG.jpg
gosztmagdi
2017. december 30. szombat, 14:42
szilveszteri_kepkeret_ 038
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:28
szilveszteri_kepkeret_ 028
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:28
szilveszteri_kepkeret_ 021
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:27
szilveszteri_kepkeret_ 009
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:27
szilveszteri_kepkeret_ 010
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:26
szilveszteri_kepkeret_ 005
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:26
szilveszteri_kepkeret_ 001
vica601
2017. január 01. vasárnap, 15:26
szilveszteri.png
menusgabor
2016. december 29. csütörtök, 21:57
szilveszteri_kepkeret_ 025
liza1
2016. december 28. szerda, 17:31
szilveszteri_kepkeret_ 012
liza1
2016. december 28. szerda, 17:31
elsodleges_november_ra in.
taltos1
2010. szeptember 13. hétfő, 14:13
Elsődleges
nebantsvirag
2008. augusztus 12. kedd, 14:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.