Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:27 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Most tedd el a fűszert, amíg nem késő


Érdemes összel fűszernövény szüretet tartani, és feltölteni az üvegeket télire. Persze télen is megtalálhatók a friss növények a szupermarketek polcain, de egyrészt drágák, másrészt jobb a hazai. És ha megvesszük és hazavisszük őket, nem maradnak túl sokáig életben, hiszen a bazsalikom például sok fényt igényel, amit nem tudunk a sötét téli napokon megadni neki.
hirdetés

De nem kell kétségbeesni, még nem késtünk el semmivel. A meleg, nyári napon nőtt fűszernövényeinket szeptemberben a legideálisabb eltenni. Most még intenzív az ízük, így jó eséllyel meg tudjuk őrizni az aromájukat, ha megfelelő módszerrel konzerváljuk őket.

Több megoldás közül is választhatunk a zöldfűszerek bespájzolásához. Érdemes ezek közül párhuzamosan többet is alkalmazni, a biztos siker érdekében. Márcsak azért is, mert a különböző növények más más módon maradnak a legfinomabbak.

Szárítva sok minden eláll

Az egyik legnépszerűbb módszer a zöldek tartósítására, ha kiszárítjuk őket. Erre a legtöbb alkalmas is, persze akadnak kivételek, mint például a snidling, azzal jobb ha nem is próbálkozunk.

A kakukkfüvet, a kaprot, a rozmaringot, az oregánót, a citromfüvet vagy akár a bazsalikomot is eltehetjük szárítva. Igyekezzünk a friss leveleket leszedni a növényről, mert azok a legintenzívebb ízűek, így még azután is kellemes aromájuk lesz, hogy kiszárítottuk őket.

Ha a konyhapulton lakik a növényünk nem muszáj, de ha a kertben szüreteltünk, érdemes megmosni a leveleket. Papírtörlővel kicsit itassuk fel a nedvességet, és ha szárral együtt szedtük le akkor összekötözve lógassuk fel, ha pedig leválasztottuk róla a leveleket, akkor terítsük szét azokat és hagyjuk száradni 3-4 napig.

Meggyorsíthatjuk a folyamatot, ha 80 fokos sütőbe tesszük őket pár órára, utána pedig hagyjuk szellőzni és már el is lehet tenni télire a finom fűszereket, légmentesen zárható dobozokban, vagy akár befőttes üvegben is.



Fűszer-jégkockák

A mélyhűtőben is teleltethetjük a fűszernövényeket. Főleg ha azoknak magasabb a nedvességtartalma. Ez a legideálisabb módszer ha petrezselymet, bazsalikomot, tárkonyt, koriandert, kaprot vagy snidlinget szeretnénk eltenni.

Több opció közül választhatunk, aszerint, hogy akarjuk majd felhasználni. Betehetjük egy légmentesen zárható műanyag tasakba őket, ez jobb, mint ha csak alufóliába tekernénk, mert így nem jegesednek be. Ezesetben később bármilyen ételhez hozááadhatjuk a zöldfűszert.

Húsokhoz, tésztákhoz eltehetjük őket vajjal kikeverve. Vágjuk apróra a növényt, keverjük habosra a vajat, majd dolgozzuk össze a kettőt. Egy jégkockatartóba adagolva azt, remek fűszervaj kockákat készíthetünk.



A jégkockatartó akkor is jó, ha vízzel vagy alaplével akarjuk felönteni a fűszernövényeket. Ezeket sose olvasszuk ki, hanem a fagyasztóból rögtön dobjuk a levesbe vagy a szószba.
Olajos és ecetes praktikák

Ha télen is szeretnénk a salátákra és a húsokra intenzív aromájú fűszereket tenni, akkor szerezzünk be pár légmentesen zárható üveget. Az üvegbe helyezzük bele, akár szárral együtt a zöldfűszert, például rozmaringot, bazsalikomot, és az egészet töltsük meg olajjal vagy ecettel.



Ízlés szerint választhatunk az oliva-, a lenmag-, a dió- vagy akár a tökmagoloaj közül. Ecetek esetén pedig a legjobb ha alma- vagy borecetet adunk a zöldekhez, mert azok nem nyomják el az ízüket.

Az olajat és az ecetet is megbolondíthatjuk a zöldfűszerek mellett borssal, chilivel, fokhagymával vagy akár egy kis citrom vagy lime héjjal. Arra figyeljünk, hogy az olaj és az ecet jó minőségű és friss legyen. Az így kapott öntetek nem állnak el olyan sokáig mint a szárított fűszerek, mert az olaj megavasodhat.
Sós-édes megoldás

A só és a cukor is kiváló tartósítószer, mindkettőben jól elállnak a zöldfűszerek. Egy befőttes üvegbe tegyünk egy vékony réteg tengeri sót, majd rá a megszárítótt fűszernövényt, újra só és újra fűszer, és így rétegezve haladjunk az üveg tetejéig.

Sütemények készítéséhez eltehetjük cukorban a levendulát, a mentát vagy a citromfüvet. Ezt ugyanúgy rétegezve készítsük el, mint a só esetében. Kedvünk szerint használhatunk hozzá kristálycukrot, vaníliáscukrot, nádcukrot és nyírfacukrot is. Beletehetünk pár fahéj- vagy vaníliarudat és szárított narancshéjat is az üvegbe, hogy még finomabb sütifűszert kapjunk.
Írta Tálas Ági
forrás:gardenista.hu
anna4459, 2017. szeptember 07. csütörtök, 09:42
Címkék: Írta Tálas Ági, üvegeket télire, friss növények, szupermarketek polcain, bazsalikom például, sötét téli,
Kommentek
NAGYANYÁINK MÉG ÍGY CSINÁLTÁK - burgonya
- A nyersen meghámozott burgonya héjával üvegeket, kristályvázákat, evőeszközöket tisztíthatunk.
- Nyers burgonyaszelettel újjávarázsolhatjuk az aranyozott képkereteket, olajfestékes felületeket, ajtó és ablak kereteket.
- A sós vízben főtt burgonya levével ezüsttárgyakat tisztíthatunk.
- A megfeketedett kések szépek lesznek, ha homokos krumpliszelettel dörzsöljük át.

- Az elsózott ételt helyrehozhatjuk, ha egy nyers burgonyát dobunk bele. A krumpli magába szívja a fölösleges sót, tálalás előtt vegyük ki belőle.

- Mártások, főzelékek, vagy halászlé sűrítésére keverjünk az ételbe egy-két szem nyers reszelt burgonyát.

- Ha burgonyát főzünk a leve sok keményítőt tartalmaz, ami alkalmas ágyneműhuzat keményítésére.

- A főtt burgonya levében a legkényesebb selymet is kimoshatjuk.

- A télire megvásárolt burgonya nem csirázik ki, ha behintjük apróra tört faszénnel és a krumpliszsákot letakarjuk fekete ruhával.
lizawolf, 2017. szeptember 02. szombat, 11:02
Elkészítés: A megmosott, előkészített paradicsomokat ...
PARADICSOM TÉLIRE

Elkészítés:

A megmosott, előkészített paradicsomokat éles késsel az aljuknál keresztben kicsit bevágjuk, majd lobogó forró vízbe tesszük. (Ettől nagyon könnyen le tudjuk húzni majd a héjukat.) Kb. 1 percig benn hagyjuk, majd kivesszük a vízből, és meghámozzuk. A csumájukat is kivágjuk, és tetszés szerint feldaraboljuk. A levét is meghagyjuk!
Az előkészített, nagyon gondosan kimosott csavaros tetejű üvegekbe rakjuk a levével együtt, és jól lezárjuk.
Egy nagyobb méretű lábas aljára egy konyharuhát teszünk (emiatt majd nem zörögnek, táncolnak az üvegek), és beletesszük a megtöltött üvegeket.
Annyi langyos vizet engedünk a lábasba, hogy az üvegek "nyakáig" érjen, és feltesszük melegedni. Figyeljük, mikor kezdene forrni a víz, azonnal vegyük vissza, mert csak éppen gyöngyöznie szabad. Így hagyjuk kb. 15 percet.
Kivesszük a vízből, és száraz dunsztba ( takarók, paplanok közé) tesszük. Ott hagyjuk kihűlni kb. 2 napig. És
koszegimarika, 2017. augusztus 24. csütörtök, 20:28
Cukkini saláta télire
cukkini saláta télire !

2 kg cukkini
250 g vöröshagyma
2 piros paprika
1 chili
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 púpos evőkanál só
0,5 csésze cukor
0,5 csésze 10% ecet
0,25 csésze repceolaj

a cukkinit hosszában félbe vágom , felszeletelem .
a paprikát , hagymát is felszeletelem .
a fokhagymát is kisebb darabokra vágom fel
az összes zöldséget elkeverem , hozzáadom az ecetet, cukrot, olajat , sót petrezselymket, összekeverem és állni hagyom pár órát .
tiszta üvegekbe áttöltöm a zöldséget és a lét is .
lekötöm az üvegeket, forrástól számitva 20 percig dunsztolom .
nanoka72, 2017. augusztus 19. szombat, 09:56
Különleges savanyúság
- 3 fej fokhagyma

A savanyúság levéhez: (1 liter léhez)

2 kanál ecet
2 kanál cukor
2 kanál só
1 kanál olaj
2 -3 babérlevél
1 szegfűszeg
6 - 7 db. szemes bors

Elkészítése

Mossuk meg, majd tisztítsuk meg a zöldségeket és vágjuk karikára, vagy nagyobb kockákra mindet. A következőképpen tegyük a befőttesüvegbe: egy sor paradicsom, rá egy sor fokhagyma, rá egy sor hagyma. Így töltsük meg az üvegeket.
Főzzük fel a vizet, tegyük bele a léhez felsorolt hozzávalókat, majd öntsük az üvegekben lerakott zöldségekre. Minden üvegbe annyi lét öntsünk, hogy teljesen elfedje a zöldségeket. Zárjuk le az üvegeket, tegyük bele őket egy nagyobb, forró vízzel teli edénybe és hagyjuk benne 10 percig.
Második nap már fogyaszthatjuk az ízletes savanyúságot.

Hasonlóak:

Káprázatos savanyúságot készíthetsz zsenge tökből, finomabb mint a csemegeuborka!

Nem is gondolnád,
horvathnemagdi, 2017. augusztus 17. csütörtök, 07:53
Vett 4 kg uborkát és a megszokott befőzés helyett így tette
Vett 4 kg uborkát és a megszokott befőzés helyett így tette el télire! Remek ötlet!


Ha szereted az uborkát, megéri kipróbálnod ezt a receptet! Nagyon kellemes íze van, de mégis más, mint a megszokott savanyú uborka. Először csak egy kis adagot készítettem, de annyira finom lett, hogy most nem győzök eleget eltenni belőle!
Mit főzzek holnap? Recept ötletek tőletek »»»

Hozzávalók:

4 kg apró uborka
1 köteg petrezselyemzöld
200 ml napraforgóolaj
1 bögre 9%-os ecet (2,5 dl-s)
1 bögre cukor (2,5 dl-s)
80 g só
1 teáskanál őrölt bors
1 fej fokhagyma

Elkészítés:

Az uborkát mossuk meg és vágjuk le a végeit. A nagyobb darabokat vágjuk négybe, a kisebbeket kettőbe, tegyük egy edénybe. A petrezselymet vágjuk apróra és adjuk hozzá. Öntsük hozzá az olajat, az
taltos1, 2017. augusztus 15. kedd, 23:33
cukkini saláta télire !
Zimowa sałatka z cukini

2 kg cukkini
250 g vöröshagyma
2 piros paprika
1 chili
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
1 púpos evőkanál só
0,5 csésze cukor
0,5 csésze 10% ecet
0,25 csésze repceolaj

a cukkinit hosszában félbe vágom , felszeletelem .
a paprikát , hagymát is felszeletelem .
a fokhagymát is kisebb darabokra vágom fel
az összes zöldséget elkeverem , hozzáadom az ecetet, cukrot, olajat , sót petrezselymket, összekeverem és állni hagyom pár órát .
tiszta üvegekbe áttöltöm a zöldséget és a lét is .
lekötöm az üvegeket, forrástól számitva 20 percig dunsztolom .
ibolya58, 2017. augusztus 15. kedd, 19:09
A padlizsán
Padlizsán paradicsomszószban eltéve télire! Ínycsiklandó előétel, húsok mellé is kiváló köret!

Írta: Nagyi

A padlizsán paradicsomszószban eltéve nagyon könnyen elkészíthető finomság. A fokhagymától lesz igazán ínycsiklandó. Kínálhatjuk előételként pirítóssal, de húsok mellé is felszolgálhatjuk.

Hozzávalók

3 kg padlizsán
1 kg paprika
2 db csípős paprika
1 fej fokhagyma
3 liter paradicsomlé
1 bögre olaj
1 bögre cukor
3 kanál só

Elkészítése

A padlizsánt mossuk meg alaposan és szeleteljük fel karikákra, majd sózzuk meg és hagyjuk állni 1 órán át. Mossuk le a padlizsánt és hagyjuk lecsepegni.

Tisztítsuk meg a paprikát és az erős paprikát és szeleteljük fel. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és zúzzuk össze. A paradicsomlét öntsük egy edénybe, kezdjük el főzni, tegyük bele a padlizsánt, a paprikát, a csípős paprikát, az olajat, a sót és a cukrot. Főzzük 35
horvathnemagdi, 2017. augusztus 06. vasárnap, 20:13
Képek, videók
Talas RLC 3.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:31
Talas RLC 2.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:29
Talas RLC 1.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:26
Talas RL 3.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:24
Talas RL 2.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:21
Talas RL 1.JPG
vasslaszlo
2011. november 26. szombat, 14:19
barna tálas málna.jpg
kata420
2011. február 11. péntek, 22:46
tAlaszka.jpg
katicacska
2010. szeptember 25. szombat, 14:50
tAlaszka_.jpg
katicacska
2010. szeptember 25. szombat, 14:48
tAlaszka1.jpg
katicacska
2010. szeptember 25. szombat, 14:47
Talas.jpg
szarvak
2009. április 20. hétfő, 07:04
Tálas a sváb konyhában.jp
etel31
2009. április 19. vasárnap, 11:10
üvegek.gif
remahe1952
2016. szeptember 23. péntek, 14:42
csatos üvegek (1).JPG
dnemethk
2016. április 19. kedd, 23:58
csatos üvegek (2).JPG
dnemethk
2016. április 19. kedd, 23:58
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.