Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 25. kedd | 39. hét | 268. nap | 15:11 | Eufrozina, Kende
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Költségvetés - Egészségügyre 101 milliárd forinttal több jut jövőre
Az Országgyűlésnek szerda délután benyújtott előterjesztés szerint az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) jövő évi előirányzata 2 442 milliárd forint, szemben az idei 2 319 milliárddal.

A költségvetési javaslat szerint a gyógyító-megelőző ellátáson belül a háziorvosi, ügyeleti ellátásra közel 130 milliárd az előirányzat az idei 129 milliárdhoz képest.

Az E-Alapon belül összevont szakellátásra jövőre valamivel több mint 911 milliárd forint jut az idei 811 milliárd forinttal szemben. Népegészségügyi fejlesztésre változatlan forrással számol a költségvetés, erre 1 milliárd 700 millió forint jut, a gyógyító-megelőző ellátás céltartaléka azonban csökkent: a jövő évi előirányzat 10,4 milliárd forint, ami idén 15,5 milliárd forint.

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai közül táppénzre a jövő évi előirányzat 106,5 milliárd, szemben az idei 98,8 milliárddal.

Gyógyszertámogatásra jövőre több forrást irányoz elő a költségvetés az ideinél, az előterjesztés szerint jövőre ezen a soron 280,6 milliárd forint kiadással számol az állam, szemben az idei 265 milliárddal. Gyógyszertámogatási céltartalékot is megemelték, a jövő évi előirányzat majdnem 82 milliárd, míg az idei 72,3 milliárd.

Bevételi oldalon egyebek mellett a szerződések szerinti gyógyszergyártói és forgalmazói bevételekből is jelentős többletet vár az állam, az előirányzat 23,7 milliárd forint, szemben az idei 17 milliárddal. Szintén bevételnövekedést vár a költségvetés a népegészségügyi termékadó (chips-adó) befizetéseiből: a jövő évi előirányzat 57 milliárd, szemben az idei 30,4 milliárddal.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetén belül az egészségügyi intézmények fejlesztésére és rendkívüli támogatására 9,5 milliárd forint a jövő évi előterjesztés, ami megegyezik az idei összeggel. Az Egészséges Budapest Program jövő évi előirányzata 41,9 milliárd forint, a nemzeti népegészségügyi stratégiával összefüggő feladatokra jövőre is közel 8 milliárd forint jut jövőre, csakúgy mint idén.

Az egészségügyi szakképzési (rezidens) rendszer működésének támogatására 4,1 milliárd forint az előirányzat, szemben az idei 6,9 milliárddal.

A központi alrendszer funkcionális kiadásaiban a kórházi tevékenységekre és szolgáltatásokra a jövő évi előirányzat 2 milliárd 159 millió forint, szemben a 2018. évi 2 milliárd 049 millió forinttal.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. június 13. szerda, 16:41
Címkék: Egészségbiztosítási Alap, Emberi Erőforrások Minisztériuma, Egészséges Budapest Program, költségvetési javaslat, gyógyító-megelőző ellátáson, gyógyító-megelőző ellátás,
Kommentek
DK: súlyos válságban van a magyar egészségügy
Gáborral - történt megbeszélésről beszámolva Gréczy Zsolt azt mondta, az OMSZ vezetője, aki az Emmi egyik munkatársának jelenlétében fogadta a politikusokat, arról tájékoztatta őket, hogy a mentőszolgálatnál minden rendben van. Az ellenzéki politikus ugyanakkor jelezte, hogy hozzájuk más információk jutnak el, például műszerek hiányáról vagy ki nem fizetett szervizdíjakról.

Az intézmények felkeresésével egyfajta nyomást akarnak gyakorolni a kormányra, és jelezni, hogy a DK odafigyel a magyar egészségügyre - emelte ki Gréczy Zsolt.

László Imre, a párt egészségpolitikusa a sajtótájékoztatón elmondta, valamennyi megyei kórház igazgatóját felkeresik, és látogatást tesznek olyan társadalmi szervezeteknél is, amelyeknek befolyásuk van az egészségügy működésére. Mindezt azért, hogy hitelesen tudja képviselni az emberek képviseletét a parlamentben - tette hozzá László Imre.

A sajtótájékoztatón feltették a kérdést, hogy a DK támogatja-e a Sargentini-jelentésre reagáló országgyűlési határozatot. Gréczy
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 17:12
Párbeszéd: a kormány az egészségügy privatizációjára készül
Szabó Zsolt, az ellenzéki párt elnökségi tagja a témában tartott pénteki sajtótájékoztatóját követően az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy miközben több nyugat-európai országban a GDP 15 százalékát fordítják egészségügyre, addig Magyarországon ez az arány alig éri el a 10 százalékot. Ez is azt mutatja, hogy Magyarország igazi problémáját nem a migránsok vagy Brüsszel, hanem az egészségügyre keveset áldozó kabinet jelenti - mondta.

A Párbeszéd szerint mindenkinek alanyi jogon kell biztosítani a jó minőségű egészségügyi szolgáltatásokat.
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 13:52
Nagy Anikó: a kormány minden lehetséges módon támogatja a kórházakat és a rendelőket
milliárd forintról született döntés az EBP-n belül. A jövő évi költségvetés további 41,9 milliárd forintot biztosít az Egészséges Budapest Program fejlesztéseire.

Kiemelte, a kórházi, aktív ellátást nyújtó intézmények fejlesztése mellett a közép-magyarországi régió járóbeteg-szakellátó hálózata is megújul, a kormány erre összesen 58,6 milliárd forintot biztosított, amiből 32 szakrendelő fejlesztése valósulhat meg.

Nagy Anikó kiemelte, az elmúlt években és a jövőben is jelentősen bővülnek az egészségügyre fordított kiadások, és a kormány célja a programmal, hogy a több mint négymillió embert ellátó fővárosi és Pest megyei intézményhálózat a kor kívánalmainak megfelelően újuljon meg.

Az EBP keretében a XVIII. kerületi Zsebők Zoltán Szakrendelő 338,8 millió forintot kap fejlesztésre, amihez az önkormányzat további 35 millió forinttal járul hozzá.

Ughy Attila (Fidesz) polgármester a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt években is sokat tett az önkormányzat az pestszentlőrinci és
velemenyezd, 2018. szeptember 07. péntek, 08:48
Fidesz: azok beszélnek egészségügyről, akik nem szavazták meg a pluszforrásokat a területnek
A nagyobbik kormánypárt szerdán így reagált a DK sajtótájékoztatójára, ahol László Imre országgyűlési képviselő azt követelte: a kormány jelentsen be válsághelyzetet az egészségügy területére, és tegyen meg mindent a biztonságos betegellátás érdekében.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: Gyurcsány és a baloldal az összeomlás szélére sodorta a betegellátást, eladósította a kórházakat, leamortizálta az orvosi eszközöket, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatta az egészségügyi dolgozókat. Ha rajtuk múlt volna, ma már csak kórházi napidíjért fogadnák a betegeket a kórházakban.

Hangsúlyozták: a Fidesz-KDNP 2010 óta pótolja a pénzt az egészségügybe, folyamatosan fejleszti a kórházakat és Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programját hajtja végre, amelynek köszönhetően a Honvédkórház mellett másik 24 kórházban milliárdos fejlesztések, eszközbeszerzések valósulnak meg.

"Jelentősen emelkedett az orvosok és ápolók bére, és azon dolgozunk, hogy tovább
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 15:31
DK: a kormány jelentsen válsághelyzetet az egészségügyben!
Az ellenzéki párt azért hívott össze sajtótájékoztatót, hogy László Imre beszámoljon a Honvéd Kórház parancsnokával, Kun Szabó István vezérőrnaggyal folytatott délelőtti találkozójáról, de a tervezett esemény elmaradt.

Az ellenzéki politikus, aki korábban hat évig volt a Honvéd Kórház parancsnoka, azt közölte: a találkozó nem jött létre, mert Kun Szabó László lemondta, mondván, a vezérkari főnök ragaszkodik ahhoz, hogy tőle kérjenek engedélyt a megbeszélésre.

László Imre szerint komoly problémák vannak a kórházban, amelynek a vezetői alkalmatlanok feladatuk ellátásra. Ha nem tudtak arról, hogy a sürgősségi osztályon az elmúlt időszakban két vitatott haláleset történt, 18-20 órát várakoztatnak betegeket, valamint négy polgári peres eljárás van az osztállyal szemben, akkor azért alkalmatlanok. Ha pedig tudtak róla, és mégsem tettek semmit, akkor azért - mondta.

Kérdésre válaszolva László Imre kijelentette: az egész magyar egészségügyre az alulfinanszírozottság jellemző, rendszerhibák
velemenyezd, 2018. szeptember 05. szerda, 13:29
A Kórházszövetség visszautasítja az ÁSZ-elnök kijelentéseit
legalapvetőbb gazdálkodási szabályokat sem.

A két szakmai szervezet vezetőit megdöbbentették a cikkben megfogalmazott, "általánosításokon és téves feltételezéseken alapuló megállapítások", és visszautasítják az általánosságban megfogalmazott korrupciós vádakat.

Hangsúlyozták, hogy a teljes egészségügyi ellátórendszer a beteg oldalán áll. Az ágazatban dolgozók áldozatos munkájának köszönhetően tudták fenntartani az ellátórendszer működését akkor is, amikor nemzetközi összehasonlításban az egészségügyre fordított közkiadásokban az utolsók között voltunk. Most már az ország teljesítménye lehetővé tette, hogy lényegesen több jusson a közpénzből az Európában egyik legbetegebb magyar lakosság gyógyítására. Ez azonban az uniós vagy az OECD-országok átlagához viszonyítva még mindig nem elég - állapították meg.

Példaként hozták, hogy Magyarországon 2017-ben a GDP 5,2 százalékát fordították egészségügyi közkiadásokra, miközben az uniós átlag 7,2 százalék. Jelentős az elmaradásunk, hiszen Magyarországon
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 14:19
Iohannis: a kormány költségvetési megszorításokkal próbálja ellehetetleníteni az elnöki hivatalt
A jobboldali államfő - Madalina Dobrovolschi szóvivő keddi sajtónyilatkozata révén - a Viorica Dancila vezette szociálliberális kormány által bejelentett, küszöbön álló költségvetés-kiigazítást bírálta, amely számításaik szerint csaknem húsz százalékkal csökkentené az elnöki hivatal költségvetését, ugyanakkor a külügyminisztériumtól, valamint a titkosszolgálatoktól is forrásokat vonna el.

Az elnök úgy vélekedett: miután a kormánytöbbség a törvényhozásban is rendre az elnöki hatáskör megcsonkítását próbálja elérni, most a "költségvetési szabotázs" eszközével akarja meggátolni az elnököt - az ország képviseletére vonatkozó - alkotmányos feladata teljesítésében.

Ilyen mértékű költségvetési elvonás esetén a román elnöki hivatal nem fogja tudni vendégül látni szeptemberben a Három Tenger Kezdeményezés államfői értekezletét, a kezdeményezés első üzleti fórumát, illetve nem lesz képes megfelelő módon felkészülni arra, hogy 2019 első felében Románia látja el az Európai Unió soros elnökségét -
velemenyezd, 2018. augusztus 07. kedd, 22:54
DK: több tízezer áldozata van a Fidesz egészségpolitikájának
Rónai Sándor, az ellenzéki párt szóvivője keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a DK Magyarország elleni bűnnek tartja, hogy az Orbán-kormány kevesebbet költ egészségügyre, mint bármely más korábbi baloldali kormány.

Hozzátette: a híreket el lehet hallgatni, azokat le lehet tagadni, a demokráciát le lehet bontani, de előbb utóbb mindenki szembesülni fog azzal, hogy a kormány "tízezreket taszít a halálba azzal, hogy nem törődik a magyar emberek egészségével és nem törődik a magyar egészségüggyel".

Hozzátette: nincs még egy olyan OECD-ország, amely rosszabbul teljesítene a halálos betegségek kezelésében, mint Magyarország. Ennek fő oka az - folytatta -, hogy a betegséget későn állapítják meg, mert a vizsgálatokra több hónapos várólista van.

A szóvivő sajtóhírekre hivatkozva beszámolt arról is, a napokban egy idős férfit mellkasi fájdalmakkal hazaküldtek a sürgősségi osztályról azzal, hogy menjen el a háziorvosához. A férfi az orvoshoz tartva meghalt, halálát valószínűleg
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 12:41
Képek, videók
Az egészségügyi iskola
wob
2018. július 21. szombat, 10:09
egészségügy.png
agica2004
2017. január 09. hétfő, 18:05
egészségügy.png
sz719eszter
2016. december 01. csütörtök, 17:17
egészségügy.jpg
kicsoda57
2015. július 04. szombat, 23:15
Egészségügy.jpg
pacsakute
2013. július 06. szombat, 21:14
Az egészségügy célja...
gyulla
2013. június 12. szerda, 22:11
5 Az egészségügyi maffia.
sarkadykati
2011. március 25. péntek, 03:21
78_78 Állat-egészségügyi
charlotteani
2010. november 15. hétfő, 22:00
Egészségügyi biztositó ép
tarsoly-galeria
2010. március 21. vasárnap, 17:44
Az egészségügyi maffia
sarkadykati
2009. december 15. kedd, 03:23
64_egeszsegugy_a025.jp g
mezixy
2009. február 10. kedd, 19:43
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.