Regisztráció  Belépés
2018. május 26. szombat | 21. hét | 146. nap | 08:24 | Fülöp, Evelin
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyanús módon tűnnek el a lány babák
A természet mindkét nemnek egyenlő esélyt kínál, születéskor mégis a fiúk, felnőttként pedig a nők vannak többségben. Azokban az országokban, ahol a másodiknak vagy harmadiknak születő gyerekek között jóval több a fiú, mint a lány, ott feltételezhetően nagyon ijesztő dolgok állnak a háttérben.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Sejtszinten nem sokban különbözünk az egyszerű muslicától
A sejtek szintjén kell tetten érni a betegségeket
Kémiai magyarázatot találhattak az élet megjelenésére
Baráti kör, sörözés, így negyven körül már magától terelődik a téma gyerekekre. Van jó pár a társaságban, meg is köszöntöttük őket együtt és külön-külön, ahogy az illem megkívánta, de csak most állt össze a kép: a ,,legfrissebb" babák mind lányok.
Ötből öt.

Több kisfiú, de kevesebb férfi
Köztudott, hogy világszerte nagyobb a nők aránya, kocsmában pedig nyilvánvalóan mindenki értőn áll a kérdéshez, repkednek is a sebtiben alkotott elméletek, de megoldás nincs. Aztán az érdeklődés is elfogy, jön más téma.

Másnap viszont egy gyors guglizás és az internet szemetének átfutása után két, látszólag ellentmondó adat bukkan elő: 2016-ban a magyar népesség 52,3 százalékát alkották nők, viszont az újszülöttek 51,3 százaléka fiú volt - itt a grafikonra kell vinni az egeret, fel-le mozgatva korosztály szerint látjuk a nemek megoszlását a jobb felső sarokban. Ez persze csak egy év statisztikája, de a világ legtöbb társadalmában hosszabb távon is igaz:
100 lány születésére 105-107 fiú jut.Two month old twin baby sister and brother sleeping on tiny, inflatable, pink and blue swim rings. They are wearing crocheted swimsuits and sunglasses.
Fotó: Thinkstock
Eleve téves volt a kocsmabiológusok kiindulópontja, mintáink pedig túl szűk körből származtak, még mindig csaknem pontosan 50-50 százalék a két nem születési esélye. A részletek viszont roppant érdekesek, ehhez pedig már Dr. Pásztor Erzsébet evolúcióbiológus, az ELTE TTK Genetika Tanszék adjunktusának segítségét kértük.

Általános iskola, de mindenképpen azzal kell kezdeni, hogy a gyerek neme egyetlen kromoszómapár egyetlen tagján múlik. Egy nő minden petesejtje X ivari kromoszómát tartalmaz, míg a hímivarsejt vagy X-et, vagy Y-t Ha előbbi termékenyíti meg a petesejtet, lány gyermek fog születni (XX), ha utóbbi, akkor fiú (XY).

Az ember neme tehát a fogantatás pillanatában eldől, és kimondhatjuk azt is: a férfin múlik. Ennek ismeretében lehet, VIII. Henrik átgondolta volna válásait, ma nem létezne anglikán egyház és talán kontinensünk történelme is másként alakul - de térjünk is vissza gyorsan a tényekhez.

Tudjuk, hogy mindig 50-50 százalék az X és az Y nemi kromoszómát hordozó hímivarsejtek aránya, és ez nemcsak az emberre, hanem általában is igaz minden ivarosan szaporodó magasabbrendű állatra. Ezek alapján pedig születéskor a nemek arányának is meg kellene egyezniük

- mondja a 24.hu-nak Pásztor Erzsébet.

Folyamatosan változó arány már az anyaméhben
De nem így van. Régebben felfedezték már, hogy rendre kicsit több fiú születik: 100 szülésből 51-52, a legfrissebb adatok szerint az USA-ban jelenleg 51,4, azaz 100 lányra 105 fiú születés jut.

Korábban azt gondolták, hogy hogy az Y kromoszómát hordozó ivarsejtek picit ügyesebbek, gyorsabbak és ezért némileg több fiú embrió keletkezik, mint lány. Az evolúcióbiológusok szerint ugyanis a természetes szelekció állatja be a születéskori ivararányt. Amelyik nemből kevesebb van, az az értékesebb, ezért a ritkább nem arányát növelő öröklődő változatok, mutációk, vannak mindig előnyben.

Adorable baby sleeping in blue bassinet with canopy at night. Little boy in pajamas taking a nap in dark room with crib, lamp and toy bear. Bed time for kids. Bedroom and nursery interior.
Fotó: Thinkstock
Mivel a fiúk és a férfiak halandósága minden életkorban magasabb, mint a nőké, e hipotézis alapján azt várták, hogy a fogantatásnál több fiú embrió keletkezik, így biztosítva, hogy a szaporodóképes életkorokban 1:1 legyen az ivararány. Ezért aztán nagy volt a meglepetés, amikor az egyik legrangosabb szakfolyóiratban megjelent, 2015-ös amerikai kutatási eredmények kimutatták, hogy ez nincs így.

Nem megyünk bele a vizsgálat és az adatgyűjtés részleteibe, elég most annyi, hogy a kutatók elképesztő mennyiségű, és sokféle forrásból származó adat feldolgozásával követni tudták a nemi arány változását a terhesség kilenc hónapja folyamán.

Az első 3-6 napban 50-50 százaléknak bizonyult az ivararány, tehát megdőlt az a felvetés, hogy hajszálnyival több fiú embrió keletkezik, mint lány.

Az első két hétben kromoszóma-rendellenességek miatt több fiú embrió pusztul, de a következő négy hónapban a lány magzatok halandósága magasabb. A trend csak a terhesség utolsó 5 hetében fordul meg, amikor újra a fiú magzatok az érzékenyebbek.

Erre az eredményre senki sem számított, Pásztor Erzsébet szerint sok a megválaszolatlan kérdés:

A terhesség különböző periódusaiban váltakozó arányban halnak a fiúk és a lányok, egy ideig jellemzően az egyik, majd a másik mondhatni felváltva, de összességében több lány magzatot veszítünk el. Kaotikusnak tűnő folyamat, amit még nem ismerünk részleteiben.

Születésünk után, az egész élet folyamán a férfiak gyorsabban fogynak, mint a nők. A KSH fent már idézett grafikonján látszik, hogy az arány 47-48 évnél megfordul, és a 90 év felettieknél már 76-24 a nők javára.

Gyanúsan sok a fiú
Ám visszatérve a születésekhez az említett 2015-ös tanulmány 1946-2000 között 51,4 százalékot mutatott ki a fiú újszülöttek javára évenként nagyon minimális eltéréssel. Ez egy olyan erős tény, amit ugyan nem tudunk megmagyarázni, de ha valahol ettől jelentős eltérés mutatkozik, ott joggal feltételezhetünk szándékos beavatkozást a természet rendjébe.

Egy szintén 2015-ben publikált, sok ország adatait feldolgozó cikk az úgynevezett masculinizáció jelenségével foglalkozik. Míg Kínában például 100 lány születésre 116 fiú jut, addig Franciaországban csak 105. Ez a különbség olyan nagy, ami nem magyarázható a mintavételből származó hibával. Tovább vizsgálva az is kiderült, hogy Kinában és egyes ázsiai országokban az újszülöttek közti nemi arány attól függ, hogy hányadik szülöttről van szó.

Cute little Asian 18 months / 1 year old toddler baby boy child sleeping on dad's shoulder, Young father is lulling son at home photo in real life interior, Shallow depth of field, Selective focus
Fotó: Thinkstock
Míg Kínában az elsőszülöttek között 100 lányra 114 fiú születés jut, a másodszülöttek körében ez a szám 130. Örményországban, ahol nem annyira drasztikus a népesedéspolitika, csak a harmadszülöttek körében torzul az arány, de köztük nagyon: 162 fiú csecsemő jut 100 lányra.

A cikk szerzője felhívja a figyelmet arra, hogy a demográfusok objektív eszközökkel tudják kimutatni a nemi diszkriminációnak ezt a lehető legdurvább formáját. Hogy pontosan mikor történik sok millió lány magzat ,,eltüntetése" nem tudjuk, csak a jelenségre lehet rámutatni.

Bizonyítékok híján a tudomány ennél többet nem mondhat, de az újságíró szabadabban tud fogalmazni. Mindannyian ismerjük a világunkat évezredekig uraló patriarchális felfogást, amely egyes társadalmakban ma is vezérlő elv, illetve a háttérből is hatással van a közgondolkodásra: a legtöbben fiút szeretnének. Főleg Kínában, ahol ugye az állam erősen forszírozza az egy család, egy gyerek modellt. Ha pedig az első lánynak születik, a másodiknál már érdemes biztosra menni.

Mi fér ebbe bele? Szelektív abortusz, csecsemőgyilkosság? Nem tudjuk, de valaminek lennie kell.

A különböző praktikák ugyanis teljesen hatástalanok, népbutítás minden amit az interneten olvasunk vagy szájhagyomány útján terjesztenek: a leendő szülők sem a peteérés idejének számolgatásával, sem orgazmussal, sem különböző testhelyzetekkel, vitaminokkal, varázsszerekkel, házi praktikákkal nem tudják befolyásolni leendő gyermekük nemét.

Fotó: Thinkstock
tinka1951, 2018. február 12. hétfő, 08:25
Címkék: Pásztor Erzsébet, ELTE TTK Genetika Tanszék, Főleg Kínában, lány babák, természet mindkét, másodiknak vagy,
Kommentek
Március 15. - Kossuth-díj - Lantos István zongoraművész
életben. "Róluk mindig úgy beszéltünk, mint a piramis csúcsa. Most úgy érzem, ahhoz, hogy a piramisnak csúcsa legyen, szükség van a piramisra is, amit valószínűleg ilyen kövekből építettek, amilyen én vagyok" - fűzte hozzá.

Lantos István 1949. július 10-én született Budapesten. Már négy évesen templomi orgonán játszott, de később, második hangszere, a zongora is egyre fontosabbá vált számára.

1964 és 1968 között a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában tanult, zongoratanára Tusa Erzsébet volt, a szakközépiskolában Gergely Ferenc tanította orgonálni. 1968-ban felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol 1972-ben Solymos Péter növendékeként szerzett zongoraművészi diplomát.

Lantos István zongoraművészként is kimagasló teljesítményt nyújtott, azonban karrierje kiemelkedő pontjának ő maga oktatói tevékenységét említette. Azt mondta, a legkülönlegesebb ajándék az életében, hogy a lelkesedését sikerült átadnia tanítványainak.

"Az előadóművészet is nagyon kedves
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 17:42
Norvégia függetlensége...
Csecsemővédő Egyesület. Célja: szegény nők támogatása a terhesség, szülés, gyermekágy és szoptatás ideje alatt.
1908. Az országgyűlés elfogadja a Tisza 20 évre szóló fejlesztési programját. A XLIX. tc. a vízi utak fejlesztéséről és egyéb beruházásokról dönt.
1908. Törökország: Az alkotmányos kormányzás helyreállítása nyomán - egy harminc évvel korábbi törvény alapján - szavazati jog a bizonyos mértékű jövedelemadót fizető férfiaknak
1908. Hódmezővásárhely : Az év folyamán az Erzsébet szemkórház telkén felépül az új általános kórház. - Megalakul az Iparos Daloskör. - A város belterületi utcái közül 43 utcát jelölnek ki téglaburkolásra. - A Kossuth téren felállítják Pásztor János Korsós lány c. szobrát. - Szeremlei Sámuelt az MTA levelező tagjává választják.
1908. Az ez évi XII. tc. kimondta a Magyar Posta teljes függetlenségét.
1908. Év folyamán: Görögországban nacionalista és liberális programmal megalakul a Katonai Liga.
1908. Albán nemzeti
szatucsek, 2018. március 09. péntek, 19:15
Bálint-nap
történelmileg bizonyítható szaloniki születésű szent testvérpár, Konstantin-Cirill (+ Róma, 869.február 14.) és Szent Metód liturgikus ünnepének.

Ennek a napnak a népszerűsége a virágkereskedésnek és különösen az ezt szolgáló reklámoknak köszönhetően megnövekedett.

A napot átszövi sok hagyomány:

Magyarország:
Kevéssé ismert, hogy a magyarországi németek közt Szent Bálint igen népszerű volt. Templomaikban gyakran ábrázolták. Bálint freskója látható ma is Töttös Szent Erzsébet-templomának mennyezetén. A Töttös közelében található Bólyban van az egyetlen Szent Bálint tiszteletére szentelt kápolna Magyarországon.

Cikó központjában régi kereszt áll, két oldalán német öltözetben Szent Vendel hitvalló, a pásztorok védőszentje és Szent Bálint.

Nem csak az ország német, hanem magyar lakói is ismerték az ünnepet. (Ez olvasható az Érdy-kódexben is.) A "nyavalyatörésre" (epilepsziára) hajlamosak gyakran viseltek a nyakukban úgynevezett bálintkeresztet, vagy más
taltos1, 2018. február 14. szerda, 21:55
Ma van a betegek világnapja
Imádkozzunk minden beteg ember társunkért..

IGEN,ATYÁM

Igen, Atyám. Most már csak arra vágyom,
hogy amíg fekszem itt a betegágyon,
Te nagyon meg tudj növekedni bennem,
s taníts meg újra kisgyermekké lennem.
Könnyű keresztem hogyne hordanám,
Örömmel, békén. Igen, Atyám.

Igen, Atyám. Most már csak arra kérlek,
ne haragudj, hogy amiért fel nem érlek,
hogy amiért utaid homály borítja,
és nem találom, hol a próbák nyitja,
nem tudja rögtön mondani a szám
örömmel, békén : Igen Atyám.

Keresztülhúztad, amit én akartam,
Felfedted benne, amit eltakartam.
Minden erőmet szélbe szórtad széjjel.
Keresem-nincs már-betakart az éjjel.
Csak a hit égett fényt ragyogva rám :
Köszönöm néked..igen Atyám.

Olyan jó gyenge, erőtlennek
wob, 2018. február 11. vasárnap, 14:05
"Voltál-e már Betlehemben?"
"Voltál-e már Betlehemben?"

"Nagyapa, voltál-e már Betlehemben?
- szakítja félbe egy gyermeki kérdés
a szép karácsonyi történetet.
Hiszen a pásztorok, bölcsek nyomán
nagyapa is ott lehetett,
ha már odataláltak annyian.
És olyan csüggesztő a felelet:
"Nem voltam Betlehemben, kisfiam."

De a kis kérdező
ennyivel be nem éri,
jobbat szeretne hallani.
"S a családunkból, édes Nagyapa,
volt-e már Betlehemben valaki?
Milyen szomorú, milyen hihetetlen,
hogy egész családból senki sem.
A nagy kék szem búsan, csalódottan,
értetlenül nézi nagyapát.
És a kis szívből felszakad a sóhaj:
"Nahát!"

Mert mélyen sejti, milyen öröm lenne
eljutni, eltalálni Betlehembe.
Az istálló kis jászlát megkeresni,
és boldog imádattal térdre esni
a gyermek-Jézus előtt,
aki a mennyből a földre lejött,
hogy békességet és szeretetet
hozzon nekünk, örök életet.

S én sokszor úgy
kalmanpiroska, 2018. február 06. kedd, 12:20
Oktatási minimumról szóló megállapodást írtak alá pedagógusok és ellenzéki pártok képviselői
iskolákban - hangoztatta, s kiállt a szabadság mellett az iskolák fenntartásában is. Kitért a finanszírozás területére, ebben Magyarország szerintük alulteljesít. Kijelentette: néhány év alatt a GPD 6 százalékát el kell érni e téren, és a pedagógusok bérét is tovább kell emelni.

A túlterheltség a tanárok és diákok oldaláról egyaránt jelentkezik, ezt csökkenteni kell - hangsúlyozta. Modern, személyközpontú módszertant is sürgetett, s kiemelte: az iskola alapfeladata az esélyteremtés.

Pásztor Erzsébet, az Oktatói Hálózat képviselője kiemelte: a felsőoktatásban biztosítani kell az intézmények autonóm működését, meg kell szüntetni a kancellári és konzisztóriumi rendszert, vissza kell állítani az egyetemi vezetők és testületek, a szenátusok jogait, vissza kell adni az egyetemek döntési jogát a szakok indítására.

Kitért arra, hogy partnerségen, párbeszéden alapuló felsőoktatás-politikára van szükség, növelni kell a terület részesedését a nemzeti jövedelemből, meg kell változtatni az intézmények
velemenyezd, 2018. február 05. hétfő, 20:13
2018. évi történelmi évfordulók 01. 29.
Január 29. az év 29. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 336 (szökőévekben 337)
nap van hátra.

Névnapok: Adél + Adala, Adália, Adela, Adelaida, Adélia, Adelin, Eta, Etelka, Ferenc, Szaléz,
Szalók, Valér, Valérián

Politikai események
904 - III. Szergiusz pápa felszentelése.
1453 - V. László magyar király esküt tesz az ország szabadságjogainak megtartására.
1919 - Balassagyarmat megvédi határait a csehszlovák csapatokkal szemben, ezzel elnyeri a Civitas Fortissima címet.
Tudományos és gazdasági események
1710 - I. Péter orosz cár rendeletben bevezeti az egyházi szláv, helyett a ,,polgári ABC" használatát, melynek kialakításában maga is részt vett.
1886 - Karl Benz szabadalmaztatja ,,gázmotor hajtású járművét", minden autók ősét.
1998 - Aláírják a kormányközi szerződést a Nemzetközi Űrállomás építéséről és üzemeltetéséről.

Irodalmi, színházi és filmes események
1845 - Megjelenik Edgar Allan Poe A holló című
skorpiolilike, 2018. január 29. hétfő, 18:29
Képek, videók
erzsebet kiralyno.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 22:11
Erzsébet.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 22:10
erzsebet-kiralyno-corg i-k
agica2004
2018. május 23. szerda, 22:09
harry-erzsebet.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 21:44
Katalin és Erzsébet.jpg
agica2004
2018. május 23. szerda, 21:08
Osvát Erzsébet:Piros kend
maria_kadar_148
2018. május 16. szerda, 22:39
Lukács Erzsébet
irmus
2018. május 04. péntek, 07:04
Erzsébet híd rég, színesb
bodajne
2018. május 02. szerda, 06:08
Erzsébet híd,a kezdetek
bodajne
2018. május 02. szerda, 06:07
erzsebet-karoly-camill a.j
agica2004
2018. március 23. péntek, 16:28
Erzsébet és dédunokái.jpg
agica2004
2018. március 07. szerda, 23:54
a genetika eredménye
jegesmedve21
2012. július 11. szerda, 06:59
genetika
bobeacs
2012. február 13. hétfő, 10:10
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.