Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:27 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
FŰSZERPAPRIKA- most aktuális
Magyarország paprika fogyasztása a legnagyobb a világon. Az őszi szokásos disznóvágáshoz, illetve a hús feldolgozásához szükséges paprika mennyisége egy kiló is lehet, ezért akinek szükséges maga is készíthet házilag fűszerpaprikát.
Magyarországon van a legtöbb olyan étel, amelyet pirospaprikával fűszereznek. A legtipikusabb ételek: paprikás kolbász, szalámi, halászlé, paprikás, halpaprikás, paprikás csirke, pörkölt félék, lecsó, paprikás krumpli, pirított máj, káposzta ételek.

FŰSZERPAPRIKA KÉSZÍTÉSE HÁZILAG

Lassan vége a zöldpaprika szezonnak, mostanra pirosodni kezdenek a paprika csövek.
Vásároljunk belőle néhány kilót. Mossuk meg, vágjuk ki belőle a hibás részeket. Az ereket benne hagyhatjuk, ettől még zamatosabb lesz. Jól csöpögtessük le, szeleteljük fel, ezután terítsük ki egy sütőlemezre , először hagyjuk a levegőn megszikkadni.
Ezután a tűzhely legalacsonyabb fokozatán bekapcsolt sütőbe tegyük be a paprikát, de a sütő ajtaját hagyjuk nyitva. A paprikaszeleteket szárítsuk meg zörgősre, ezután törjük össze és daráljuk le.
A paprika piros színét kissé elveszíti, és nem lesz olyan lisztszerű, mint a bolti fűszerpaprika, de az íze kitűnő.
A házilag készített pirosa paprikát csavaros tetejű üvegbe, a hűtőszekrénybe tároljuk. Használat előtt lazítsuk fel, mert egy csöppet összetapad, de ez nem befolyásolja a minőségét.
lizawolf, 2017. szeptember 28. csütörtök, 10:49
Címkék: őszi szokásos, legtöbb olyan, legtipikusabb ételek, zöldpaprika szezonnak, paprika csövek, hibás részeket,
Kommentek
Fontos Gundel - fogás : a Feszty - bifsztek
A Münchenben és Bécsben művészeti tanulmányokat folytatott Feszty Árpád
Budapesten telepedett le és lett historizáló irányzat elismert képviselője .
Faliképeket festett többek között az Országház büfétermébe , a Nemzeti
Színházba , a városligeti Királyi Pavilonba és a Terézvárosi Kaszinó ( a
későbbi Párisi Nagyáruház ) dísztermébe , s közben életképekkel szerepelt
a fővárosi tárlatokon . 1888 - ban feleségül vette Jókal Mór nevelt lányát , a
festőnek tanult Rózát , és Bajza utcai palotájuk a magyar művészvilág
találkozóhelyévé vált Feszty - szalon néven .Özvegységében velük élt s
nagy író is , és Feszty a " Pápi " sugalmazására vállalkozott az A magyarok
bejövetele néven ismert grandiózus körkép elkészítésére , amelyet a
millenniumi kiállításon mutattak be .
A történelmi és bibliai témákat feldolgozó festő egyaránt otthonosan mozgott
a bohémvilágban és az úri társaságban . Jól ismerte az Ősbudavárában
bedmarika47, 2017. október 12. csütörtök, 10:27
Paprikanapra várják a vendégeket Ópusztaszeren
A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a Dél-Alföldön minden bizonnyal a szeged-alsóvárosi ferences szerzetesek ültettek először, kezdetben dísznövényként nevelték, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a malária gyógyítására alkalmazták.

A fűszernövényt a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik jellegzetes kultúrnövényévé vált. A paprika hagyományos feldolgozásának eszközeit az emlékpark skanzenjében egész szezonban láthatják az érdeklődők.

A skanzenben, az alsóvárosi portán a látogatók paprikafűzért készíthetnek és megismerkedhetnek a paprikatörés régi módszerével, a külüzéssel is. Aki feláll a lábítós mozsárra, még kóstolót is vihet a vasárnapi levesbe a finom édesnemes paprikából. A portán népi gyermekjátszó várja a
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 07:06
GULYÁSLEVES - variációk
BOGRÁCSBAN FŐTT GULYÁS LEVES

Hozzávalók: 70 dkg marhalábszár, 3 db vöröshagyma, 10 evőkanál olaj, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 1 db erős paprika, 2 db zöldpaprika, 2 db fokhagymagerezd, 1 teáskanál köménymag, 40 dkg burgonya, gulyáskrém ízkés szerint.

1.)
A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről egy percre, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a húst. A gulyáskrémmel, a fokhagymával és az őrölt köménnyel, valamint a sóval és a borssal fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzön főzzük tovább.
2.)
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A paradicsomot és a paprikát apróbb darabokra vágjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mikor minden puhára
lizawolf, 2017. október 04. szerda, 10:38
GULYÁS - a
A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar levesfajta, valóságos nemzeti jelkép, ami az alföldi pásztorélethez kapcsolható.
Régen a pásztorok a városoktól távol őrizték állatokat és sokszor maguknak kellett főzniük. A zöldségeket, fűszereket magukkal vitték, a hús pedig adott volt.
A gulyásnak a pirospaprikának köszönhetően gyönyörű színe és fenséges íze van.
Bármilyen húsból készíthetjük a gulyást, de leginkább marha vagy sertéshúsból ajánlják.
Eredetileg krumpli, sárgarépa, hagyma, pirospaprika, só, bors és köménymag került bele, de rengeteg változata létezik. A csángók például a gulyást savanyú káposztával, a babgulyást babbal készítik, de van ahol kelkáposztával, karalábéval ízesítik.
A gulyás felaprított vöröshagymával, fűszerpaprikával, burgonyával és csipetkével készült leveses étel.
Régen a népvándorlás korában egyetlen főzőedényük volt a magyaroknak a bogrács, amit azóta is előszeretettel használunk. Akkoriban ebben készült a szárított hús, a szárított tészta, de
lizawolf, 2017. október 03. kedd, 11:31
Kutatók éjszakája - Színes programok Bács-Kiskun megyében
szennyvíztisztítás úttörő technológiáiról és lesz mikroszkóp alatti játék is. A kar aulája idén is planetáriummá alakul, ahol repülőgép- és drónszimulátorral is várják a látogatókat. A dunai jégvédekezéssel és a Kárpát-medence vízgazdálkodásával előadások és filmvetítések formájában ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de fenntarthatósági kvízjátékkal is próbára tehetik tudásukat. A Török-teremben matematikai érdekességekre és a fotogrammetria lehetőségeire hívják fel a figyelmet.

A kalocsai fűszerpaprika-kutatás 100 évéről tartanak előadást Kalocsán, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Zöldségtermesztési Önálló Kutató Állomásán szeptember 29-én 15 órától, majd a gyakorlati programok keretében lehetőség nyílik a fűszerpaprika fajták megismerésére, a keresztezés kipróbálására, a színezőanyag tartalom és a csípősség mérésére, de lesz paprika őrlemény kóstoló is hagyományos zsíros kenyérrel.

Az IQ Kecskemét Ipari Kutató Kft. óránként induló üzemlátogatásain az érdeklődők megtudhatják, hogyan
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 18:13
Szent Ferenc-napi paprikafesztivált rendeznek Szeged-Alsóvároson
A Dél-Alföldön minden bizonnyal a ferences szerzetesek voltak az elsők, akik fűszerpaprikát ültettek, először dísznövényként, majd később gyógyításra is használták. A paprikás pálinkával külsőleg rovarcsípéseket kezeltek, elfogyasztva pedig "a háromnapos hideglelés", a malária gyógyítására volt kiváló.

A tengeren túlról a Balkánon keresztül érkezett fűszerpaprikát a 18. század második felében kezdték el nagyobb területeken termeszteni a Kárpát-medencében, a 19. század elején pedig a Szeged környéki tanyákon is megjelent, majd a térség egyik meghatározó kultúrnövényévé vált.

Szombaton az alsóvárosi tájházban a népi hagyományoké lesz a főszerep: népi játszóház, sportjátékok, vándorfényképész várja a vendégeket, akik a paprika világában tett kalandozáson megismerhetik a "törökbors" útját is.

A templomtéren paprikapiacot rendeznek, a családok egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de zenés bábjáték és népzenei koncert is szórakoztatja az egybegyűlteket. A rendezvény fénypontjának a
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 10:01
Töltött káposzta
Töltött káposzta, ahogyan hentes édesapámtól tanultam...
Hozzávalók: 1 kg dagadó és 15-20 dkg füstölt szalonna nagy lyukú tárcsán darálva. Fél kilónyi vegyes hús (oldalas, lapocka, comb), 4-5 szelet füstölt császár vagy kolozsvári szalonna, esetleg jöhet még hozzá egy szál füstölt kolbász. Egy jó nagy fej savanyú káposzta, ½ kg. szálas savanyú káposzta. 2 nagy fej vöröshagyma, 10-15 dkg. rizs (ki ennyivel szereti) vagy előfőzött gersli (árpagyöngye). Só, bors, pirospaprika, 1 szál csombor, pár centis rozmaringág, babérlevél, szemes bors.
Minél nagyobb lyukú tárcsán daráljuk a töltelékhúst, annál ízletesebb lesz...
Fél vöröshagymát megdinsztelünk bő zsiradékban, enyhén megsózzuk. Ha kihűlt beletesszük a megmosott, jól lecsöpögtetett rizst (így nem tapad össze a töltelékünk) 1 mokkáskanál fűszerpaprikát, ízlés szerint törött borsot (aki szereti egy késhegynyi köménymagot és pár gerezd fokhagymát is törhet bele). A darált húst pár kanál, vízzel, húslével (erre azért van
peszko, 2017. szeptember 20. szerda, 07:46
Képek, videók
füszerpaprika-édes
iraziviki
2009. október 07. szerda, 21:40
erős-füszerpaprikám
iraziviki
2009. október 03. szombat, 19:05
füszerpaprika a kondiba
iraziviki
2009. július 25. szombat, 16:38
Rimóc-Szokásos semmi... 2
margoboszi
2014. szeptember 05. péntek, 15:34
Egy szokásos hétvége.jpg
margoboszi
2013. szeptember 10. kedd, 16:51
Szokásos rénszarvasok.3..
cipello
2012. december 11. kedd, 10:38
Szokásos rénszarvasok.2..
cipello
2012. december 11. kedd, 10:38
Szokásos.JPG
riadtarcuszoloszem
2011. április 09. szombat, 14:22
A szokásos szerkóban csüt
kimif1
2009. október 01. csütörtök, 15:03
Szokásos g..jpg
rece-fice
2009. február 13. péntek, 21:17
a szokásos
moldvanm
2008. december 03. szerda, 16:38
Emu szokásos sétája
fren
2008. április 20. vasárnap, 23:18
a szokásos pihihelyünk a
edesmexecske
2008. április 15. kedd, 13:31
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.