Regisztráció  Belépés
2017. október 20. péntek | 42. hét | 293. nap | 03:15 | Vendel
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 13. rész (2017-es költségvetés módosítása, napirend lezárása)
A 2017-es költségvetés módosítása - A vita

A vitában elsőként Vantara Gyula, a Fidesz vezérszónoka szólalt fel, aki kiemelte, hogy a gazdaság jó teljesítménye miatt a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre, így a költségvetés nem az emberek kárára kell módosítani. Leszögezte továbbá: a javaslat megőrzi a stabilitást, mivel a változások nullszaldósak, az államadósságot nem növelik. A kiadási oldalon a fedezetet a nagyobb állami bevételek - így a jövedéki adóból, illetékekből és személyi jövedelemadóból származó bevételek - teszik lehetővé.

A javaslatból kiemelte egyebek közt a közúthálózat felújítására fordítható újabb 50 milliárd forintot, a beruházási előkészítő alap előirányzatának 25 milliárdos emelését, valamint a helyi önkormányzatoknak biztosított plusz 2,8 milliárd forintos általános támogatást.

Józsa István, az MSZP egyik vezérszónoka úgy fogalmazott, hogy "fasisztoid" előterjesztések vannak a parlament előtt, a kormány nem bírja a vitát, ezért időkeretes vitát hirdetnek, hogy bekorlátozzák az ellenzéket, a kormánypárt pedig nem vesz részt a vitában.

A politikus megkésettnek is nevezte a javaslatot, és megemlítette, hogy januárban rákérdeztek a nyugdíjprémium lehetőségére, és akkor azt mondta a kormány, hogy csak akkor adnak, ha a várható növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Azt azonban már tavaly év végén tudták, hogy 4,1 százalék lehet a növekedés.

Bírálta emellett a költségvetés-tervezési rendszert is, mert olyankor hoznak róla törvényt, amikor még nincsenek adatok. Ez szerinte nem szolgálja a kiszámíthatóságot.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP másik vezérszónoka azt bírálta, hogy hírek szerint a kormány 118 milliárd forint pluszforrást adott az egyházaknak, majd ezt utólag "papírozták le".

Hargitai János (KDNP) felszólalásában azt mondta, nagy bajban lehetnek a szocialisták, mert most a fehéret is feketére kell festeniük és rosszat kell mondaniuk. Feltette a kérdést, hogy miért baj, ha szakítottak a korábbi gyakorlattal, amely szerint karácsony előtt nem sokkal fogadták el költségvetést.

Felhívta a figyelmet a nyugdíjprémium kifizetésére, valamint az útfelújításokra elkülönített plusz keretre, és közölte: ezzel egyidejűleg "egy pillanatra sem mondanak le" a stabil és kiszámítható költségvetésről.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint kétségtelen tény, hogy fegyelmezetten teremtik meg maguknak a "plusz zsebpénzt". Jelezte, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összeget nem tudják támogatni, és javasolta, hogy vezessék be az online pénztárgépeket a kaszinókba is, ezzel több tízmilliárd forint bevételhez juthat a költségvetés.

Azt kérte a kormánytól, hogy ne költsenek 5 milliárddal többet kormányzati konzultációra, hanem a teljes, 20 milliárdos összeget vegyék el. Ezt követően szóba hozta, hogy a közalkalmazottak kétharmada garantált bérminimumot vagy minimálbért kap, és erre nem kellene, hogy büszkék legyenek.

Schmuck Erzsébet (LMP) szintén nem értett egyet a költségvetés tavaszi ülésszakban való elfogadásával, mert szerinte ez nem biztosítja a kiszámíthatóságot, ezt azzal is alátámasztotta, hogy az ideit 600 milliárd forintos módosítással kellett ellátni.

Hangsúlyozta: sem a kabinetirodára, sem pedig a kormányzati propagandára nincs szükség, mindenhol jobb helye lenne az erre szánt 27 milliárd forintnak. Hozzátette: nem tudnak olyan módosító javaslatot elfogadni, amely szabad kezet ad a kormánynak néhány tízmilliárd forint elköltésére.

A képviselőnő beszélt még emellett egyebek közt arról is, hogy az országvédelmi akcióterv forrásait a tapasztalatok szerint stadion-felújításokra költötték, vagy a Fideszhez köthető gazdasági érdekeltségeknél kötött ki.

Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló a 2017-es költségvetés elfogadásának menetrendjét ismertette, majd elmondta, hogy már most érzékelhetőek a nemzetiségi intézményekkel kapcsolatban finanszírozási "kérdések", például a közétkeztetésben, vagy az ingyenes tankönyvek biztosításával kapcsolatban.

A vita további részében Latorcai János, KDNP-s képviselő, az országgyűlés alelnöke kiemelte: kevés példa van arra, hogy költségvetési többlet miatt kell módosítani a büdzsét, és nem hitelből finanszírozzák az életszínvonal emelkedését. Ez szerinte olyan eredmény, amelyért az ország megdolgozott. Hozzátette: akár a teljes 175 milliárdos többletet is elkölthették volna, e helyett 56 milliárd forintot az országvédelmi alap megemelésére fordítanak.

Zárszó

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra válaszul elmondta, a 2016-os költségvetést egyszer módosították, akkor is többletkiadások miatt, így van pozitív tapasztalat a tavaszi elfogadással kapcsolatban.

Kiemelte: felelős költségvetési magatartás az, amikor a makrogazdasági mutatók betartása mellett plusz kiadásokról döntenek úgy, hogy annak megvan a fedezete.

A közszféra fizetéseivel kapcsolatban érkezett kritikára válaszul az államtitkár közölte: a szférában az állami cégeknél a garantált bérminimum emelésén túl is volt béremelés.

A felszólalást követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, és egyben az ülésnapot is, a képviselők szerda reggel folytatják a munkát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 16. kedd, 20:08
Címkék: Vantara Gyula, Józsa István, Bangóné Borbély Ildikó, Hargitai János, Hegedűs Lorántné, Schmuck Erzsébet,
Kommentek
Brexit - Frankfurti áttelepülés lehetőségére utalt a Goldman Sachs vezére
A Goldman Sachs európai központja - számtalan más nemzetközi bankcsoportéhoz hasonlóan - jelenleg London, ahol a GS több mint hatezer alkalmazottat foglalkoztat.

Lloyd Blankfein, a GS vezérigazgatója azonban csütörtöki Twitter-üzenetében közölte, hogy épp most járt Frankfurtban, ahol "remek" tárgyalásokat tartott, "az időjárás is nagyszerű volt", és nagyon jól érezte magát.

Blankfein szerint mindez azért is jó dolog, mert ő a jövőben "még sokkal több időt" fog Frankfurtban tölteni. Üzenetét a #Brexit hashtaggel zárta.

A Goldman Sachs - a JP Morgan után a második legnagyobb amerikai bankcsoport - most is jelen van Frankfurtban hozzávetőleg kétszáz alkalmazottal, de a múlt hónapban bejelentette, hogy bérleti szerződést kötött egy ezer férőhelyes frankfurti irodaházra.

Nemrégiben a JP Morgan is közölte, hogy fontolóra vette több száz londoni munkahely áttelepítését Dublinba, Frankfurtba és Luxemburgba.

Jamie Dimon, a JP Morgan elnök-vezérigazgatója már a brit EU-tagságról tavaly
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 19:04
Krónika 7. rész (Czeglédy-ügy, napirend után)
diákokat valóban ki kell fizetni, de nem több ezer fiatalról van szó.

Sorolta azokat az ügyeket, amelyekben valóban több ezer érintett volt, mégsem oldották meg kártalanításukat.

Úgy ítélte meg: az előterjesztés megtárgyalása egy tudatos, előre felépített lépéssorozat egyik eleme a kormányoldal részéről.

Frakciótársa, Mesterházy Attila arra kérdezett rá: a Fidesz plakátügyében miért nem vizsgálódnak? Szerinte már korábban is el akarták lehetetleníteni az ellenzéki pártokat, például a költségvetési támogatások megvonásával, legutóbb a Jobbikban rúgtak bele egy ügyészségi vizsgálat meglebegtetésével. Most az MSZP és a DK kerül sorra. Mengyi Roland, Simonka György vagy Farkas Flórián ügyét is vizsgáltatná a képviselő.

Annak pontosítását szorgalmazta hogy hány károsultat ért mekkora kár, mert, mint fogalmazott, a szükséges források összegét csak ennek függvényében lehet meghatározni.

Kifogásolta, hogy az ESZOSZ-ügy károsultjait nem akarták kártalanítani.

Az ülésen elnöklő
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 18:03
Az NVB megtagadta Vágó Gábor népszavazási kérdéseinek hitelesítését
Az első kérdés arra vonatkozott, hogy csak az legyen miniszterelnöknek javasolható, aki az egészségi és pszichikai állapotáról készült, harminc napnál nem régebbi jelentés nyilvánosságra hozatalához hozzájárult. Az NVB ennek hitelesítését arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kérdés egyfajta értelmezése a köztársasági elnök jogkörét korlátozná, erről azonban nem lehet népszavazást tartani.

Patyi András, az NVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az alaptörvény szerint a személyes adathoz fűződő jog alapjog, márpedig az egészségügyi állapotra vonatkozó adat érzékeny személyes adat, nyilvánosságra hozatala nem áll arányban az elérni kívánt céllal, ami mindössze a nyilvánosságra hozatal. Az alapjog ilyen mértékű korlátozása azonban csak az alaptörvény módosításával lenne elérhető, erről azonban nem lehet népszavazást tartani - jegyezte meg. Emellett a kérdés nem egyértelmű, nincs olyan szakmai követelményrendszer, amely meghatározná, milyen tartalommal kellene bírnia a jelentésnek és hogy honnan
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 17:23
V4 agrárkamarák: szükségesek a termeléshez kötött támogatások
Nemzeti Tanácsa (KRIR), a Szlovák Élelmiszeripari és Agrárkamara (SPPK), a Litván Köztársaság Agrárkamarája (ZUR), valamint a Horvát Agrárkamara (HPK) képviselői, illetve bolgár szakmai szervezetek vettek részt.

A NAK elnöke ismertetése szerint a megbeszélések fő témája a 2020 utáni uniós közös agrárpolitika optimális kialakítása volt.

Győrffy Balázs beszámolt arról, hogy a találkozón magyar és bolgár javaslatra módosították a márciusban elfogadott Pozsonyi Nyilatkozatot a kizárólag állami költségvetési forrásból finanszírozott támogatások összegére vonatkozó határérték meghatározásával kapcsolatban. A nyilatkozatot ezúttal már a NAK is aláírta, ugyanis belevették azokat a kiegészítéseket is apozsonyi deklarációba, amelyeket a magyar agrárkamara képviselői javasoltak. Ezek közül a legfontosabb, hogy a támogatási felső határ alkalmazásáról minden uniós tagország maga dönthessen.

A sajtótájékoztatón a résztvevő országok agrárkamaráinak vezetői hangsúlyozták: most dől el, hogy 2020 után milyen
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:53
Lázár: többgenerációs otthonnak tekintjük Magyarországot
Megerősítette: novemberben - a várhatóan 2,4 százalékos idei infláció miatt - nyugdíjkorrekciót kapnak a nyugdíjasok, és a gazdaság sikeressége mellett nyugdíjprémiumban is részesülnek. A kettő várható átlagos összege 20-23 ezer forint között lesz, a költségvetési kiadása pedig mintegy 60 milliárd forint - tájékoztatott Lázár János.

Emellett 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt is kapnak a nyugdíjasok karácsony előtt postai úton - közölte.

Bejelentette azt is, hogy a Czeglédy-ügyben az Európai Bizottsághoz fordul, mert a súlyos bűncselekménnyel gyanúsított Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselő "folyamatosan élvezte" Gyurcsány Ferenc politikai és anyagi támogatását, márpedig a volt miniszterelnök cégéhez - a tárcavezető szerint egyébként hibás döntéssel - uniós forrás is került.

Lázár János szeretné, ha az Európai Bizottság tisztázná, minek minősül, ha ugyanabba a tulajdonosi körbe kerül a testület pénze, ahonnan egy bűncselekménnyel
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:33
Krónika 6. rész (zárszámadás)
4 magyar régió helyzetén változtatni lehetett volna.

Arról is érdeklődött, miben látja az ÁSZ elnöke a versenyképességi fordulatot.Banai: a kormány megtalálja a válaszokat a kihívásokraBanai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára zárszavában azt hangoztatta, hogy a kormány gazdaságpolitikája megtalálja a választ azokra a kihívásokra, amelyek az ország előtt állnak.

Közölte, hogy értelmes vitára mindig vállalkozik, de az az érzése, hogy az éves költségvetések és zárszámadások során hiába hangzanak el válaszok az ellenzéki felvetésekre, a képviselők rendre ugyanazokat a fals állításokat fogalmazzák meg. Megjegyezte azt is, hogy érdemes beszélni a versenyképességről, amelyben az objektív mutatók alapján az ország jól teljesített, de továbbra is vannak feladatok. A hat éves bérmegállapodás révén itt is előre lépés várható.

Az államtitkár azt is kiemelte, hogy minden költségvetési döntés a törvényekkel összhangban történt, tiszteletben tartva a hiánycélt
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 16:03
Raiffeisen: az idén 3,8 százalékos GDP-bővülés, 2,5 százalékos infláció
A vezető elemző kiemelte: nagyon kedvező éveit éli a magyar gazdaság, utoljára ilyen időszak 1999 és 2005 között volt, bár akkor az ország felzárkózása gyorsabban zajlott.

Úgy vélte, a felzárkózóban lévő magyar gazdaság növekedési kilátásai kedvezőek, egyensúlyi folyamatai nem adnak okot túlzott aggodalomra, az inflációs kockázatok mérsékeltek.

Török Zoltán jelezte: a gazdaságpolitika ösztönzi a növekedést, de egyelőre nem látszanak a túlfűtöttség jelei a magyar gazdaságban. Az infláció várakozásaik szerint várhatóan 2018 második negyedévétől 3 százalék fölé nő, jövőre a pénzromlás éves átlagban 3,2 százalék lesz. A GDP növekedési üteme 2018-ban 3,6 százalék, 2019-ben 3,2 százalék lesz - tette hozzá.

A prognózis szerint az államháztartási hiány stabilan a GDP három százaléka alatt marad majd.

Kiemelte: a jegybanki politika a hitelezés ösztönzéséről, a stabil árfolyamról és az alacsony kamatokról szól, emellett a költségvetésben van a mozgástér, például a szükségesnek tartott egyedi
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 15:53
NGM: változatlanul stabil az államháztartás
Az idei első kilenc hónapban az államháztartás központi alrendszere, azaz önkormányzatok nélkül számolva 1236,3 milliárd forint halmozott hiányt regisztrált, ami az NGM szerint a várakozásoknak megfelelő, és megegyezik az előzetesen közölttel. A hiány az egész évre tervezett, a módosított költségvetési törvény szerinti hiány 106 százaléka és jelentős különbséget mutat az egy évvel korábbi 2,411 milliárd fonthoz képest.

A központi költségvetés 1281,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 62,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 106,9 milliárd forintos többletet értek el.

Szeptemberben 256,4 milliárd forint volt a hiány, ellentétben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel.

A hiány tavalyinál jóval nagyobb mértékét a minisztérium főként az uniós kifizetések alakulásával magyarázta. Ezek a kifizetések idén szeptember végéig elérték az 1484,3 milliárd forintot, ami több a tavalyi 1035,3 milliárd forintnál, miközben az
velemenyezd, 2017. október 19. csütörtök, 13:26
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Aston Martin V8 Vantage 0
nor-bee
2014. október 30. csütörtök, 17:05
Helsinki-Vantaa Airport.j
agica2004
2014. június 18. szerda, 17:20
Aston Martin Vantage (Ham
farkas1945
2013. január 11. péntek, 15:08
Aston Martin V8 Vantage C
farkas1945
2012. június 27. szerda, 12:05
Aston Martin DB2.0 Vantag
farkas1945
2012. június 19. kedd, 12:21
Aston Martin DB-7 Vantage
farkas1945
2012. június 19. kedd, 12:21
Aston Martin Vantage Road
farkas1945
2012. február 02. csütörtök, 14:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.