Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 21. hétfő | 34. hét | 233. nap | 23:28 | Sámuel, Hajna
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Krónika 13. rész (2017-es költségvetés módosítása, napirend lezárása)
A 2017-es költségvetés módosítása - A vita

A vitában elsőként Vantara Gyula, a Fidesz vezérszónoka szólalt fel, aki kiemelte, hogy a gazdaság jó teljesítménye miatt a vártnál nagyobb források állnak rendelkezésre, így a költségvetés nem az emberek kárára kell módosítani. Leszögezte továbbá: a javaslat megőrzi a stabilitást, mivel a változások nullszaldósak, az államadósságot nem növelik. A kiadási oldalon a fedezetet a nagyobb állami bevételek - így a jövedéki adóból, illetékekből és személyi jövedelemadóból származó bevételek - teszik lehetővé.

A javaslatból kiemelte egyebek közt a közúthálózat felújítására fordítható újabb 50 milliárd forintot, a beruházási előkészítő alap előirányzatának 25 milliárdos emelését, valamint a helyi önkormányzatoknak biztosított plusz 2,8 milliárd forintos általános támogatást.

Józsa István, az MSZP egyik vezérszónoka úgy fogalmazott, hogy "fasisztoid" előterjesztések vannak a parlament előtt, a kormány nem bírja a vitát, ezért időkeretes vitát hirdetnek, hogy bekorlátozzák az ellenzéket, a kormánypárt pedig nem vesz részt a vitában.

A politikus megkésettnek is nevezte a javaslatot, és megemlítette, hogy januárban rákérdeztek a nyugdíjprémium lehetőségére, és akkor azt mondta a kormány, hogy csak akkor adnak, ha a várható növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. Azt azonban már tavaly év végén tudták, hogy 4,1 százalék lehet a növekedés.

Bírálta emellett a költségvetés-tervezési rendszert is, mert olyankor hoznak róla törvényt, amikor még nincsenek adatok. Ez szerinte nem szolgálja a kiszámíthatóságot.

Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP másik vezérszónoka azt bírálta, hogy hírek szerint a kormány 118 milliárd forint pluszforrást adott az egyházaknak, majd ezt utólag "papírozták le".

Hargitai János (KDNP) felszólalásában azt mondta, nagy bajban lehetnek a szocialisták, mert most a fehéret is feketére kell festeniük és rosszat kell mondaniuk. Feltette a kérdést, hogy miért baj, ha szakítottak a korábbi gyakorlattal, amely szerint karácsony előtt nem sokkal fogadták el költségvetést.

Felhívta a figyelmet a nyugdíjprémium kifizetésére, valamint az útfelújításokra elkülönített plusz keretre, és közölte: ezzel egyidejűleg "egy pillanatra sem mondanak le" a stabil és kiszámítható költségvetésről.

Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint kétségtelen tény, hogy fegyelmezetten teremtik meg maguknak a "plusz zsebpénzt". Jelezte, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre elkülönített összeget nem tudják támogatni, és javasolta, hogy vezessék be az online pénztárgépeket a kaszinókba is, ezzel több tízmilliárd forint bevételhez juthat a költségvetés.

Azt kérte a kormánytól, hogy ne költsenek 5 milliárddal többet kormányzati konzultációra, hanem a teljes, 20 milliárdos összeget vegyék el. Ezt követően szóba hozta, hogy a közalkalmazottak kétharmada garantált bérminimumot vagy minimálbért kap, és erre nem kellene, hogy büszkék legyenek.

Schmuck Erzsébet (LMP) szintén nem értett egyet a költségvetés tavaszi ülésszakban való elfogadásával, mert szerinte ez nem biztosítja a kiszámíthatóságot, ezt azzal is alátámasztotta, hogy az ideit 600 milliárd forintos módosítással kellett ellátni.

Hangsúlyozta: sem a kabinetirodára, sem pedig a kormányzati propagandára nincs szükség, mindenhol jobb helye lenne az erre szánt 27 milliárd forintnak. Hozzátette: nem tudnak olyan módosító javaslatot elfogadni, amely szabad kezet ad a kormánynak néhány tízmilliárd forint elköltésére.

A képviselőnő beszélt még emellett egyebek közt arról is, hogy az országvédelmi akcióterv forrásait a tapasztalatok szerint stadion-felújításokra költötték, vagy a Fideszhez köthető gazdasági érdekeltségeknél kötött ki.

Ritter Imre, német nemzetiségi szószóló a 2017-es költségvetés elfogadásának menetrendjét ismertette, majd elmondta, hogy már most érzékelhetőek a nemzetiségi intézményekkel kapcsolatban finanszírozási "kérdések", például a közétkeztetésben, vagy az ingyenes tankönyvek biztosításával kapcsolatban.

A vita további részében Latorcai János, KDNP-s képviselő, az országgyűlés alelnöke kiemelte: kevés példa van arra, hogy költségvetési többlet miatt kell módosítani a büdzsét, és nem hitelből finanszírozzák az életszínvonal emelkedését. Ez szerinte olyan eredmény, amelyért az ország megdolgozott. Hozzátette: akár a teljes 175 milliárdos többletet is elkölthették volna, e helyett 56 milliárd forintot az országvédelmi alap megemelésére fordítanak.

Zárszó

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra válaszul elmondta, a 2016-os költségvetést egyszer módosították, akkor is többletkiadások miatt, így van pozitív tapasztalat a tavaszi elfogadással kapcsolatban.

Kiemelte: felelős költségvetési magatartás az, amikor a makrogazdasági mutatók betartása mellett plusz kiadásokról döntenek úgy, hogy annak megvan a fedezete.

A közszféra fizetéseivel kapcsolatban érkezett kritikára válaszul az államtitkár közölte: a szférában az állami cégeknél a garantált bérminimum emelésén túl is volt béremelés.

A felszólalást követően az elnöklő Lezsák Sándor lezárta az általános vitát, és egyben az ülésnapot is, a képviselők szerda reggel folytatják a munkát.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. május 16. kedd, 20:08
Címkék: Vantara Gyula, Józsa István, Bangóné Borbély Ildikó, Hargitai János, Hegedűs Lorántné, Schmuck Erzsébet,
Kommentek
Tájékoztató kampányt indít a Fidesz a nyugdíjasok informálására Vona Gábor szavairól
polgármester gazdagodását firtató kérdésre Hidvéghi Balázs azt válaszolta, üdvözlik, hogy magyar cégek nyernek közbeszerzéseket és valósítanak meg fejlesztéseket, így erősebbé válnak a magyar vállalkozások és a nemzetgazdaság is. Hozzátette: minden személyre és cégre vonatkoznak a törvény előírásai, és ha ezzel a törvényességgel kapcsolatban merül fel probléma, azt meg kell vizsgálni, egyébként "alapesetben" nem kommentálják cégek, vállalkozások ügyeit.

Arra, hogy sajtóinformáció szerint a költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba az iskolaszövetkezeti diák tagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, így alacsonyabb áron tudott munkaerőt kölcsönözni, Hidvéghi Balázs úgy reagált: ez "egy újabb adalék a szocialista korrupciós botrányhoz". "A szocialisták sunnyognak" - tette hozzá, megjegyezve, "visszaköszön, milyen volt az a világ, amikor a szocialisták kormányoztak és amikor korrupció hálózta be az állami fejlesztéseket, korrupció hálózta be a párt működését". Választ kellene adnia a
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 14:22
NGM-államtitkár: a költségvetési stabilitás hátterét a gazdaság teljesítménye adja
bevétel látható az idei év első hét hónapjában a tavalyi évhez képest. Hangsúlyozta, ez annak ellenére történt, hogy a kétgyermekes családok családi kedvezménye az idei év januárjától bővült, mint ahogy 2018 januárjától is tovább nő majd.

Az államtitkár úgy látja, hogy a kedvező reálgazdasági folyamatok eredményezték azt, hogy az elmúlt években is a GDP-arányos, 3 százalékos limit alatt maradt az államháztartás hiánya.

Beszélt arról is, hogy a kedvező reálgazdasági folyamatokból adódó költségvetési stabilitás mellett jutott forrás az uniós támogatások megelőlegezésére. Ez átmenetileg a tavalyi évhez képest némileg nagyobb pénzforgalmi hiányt eredményez - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány azzal kalkulál, hogy ha az uniós támogatásokat az Európai Bizottság kiegyenlíti, akkor a pénzforgalmi egyenleg is "kisimul", így nemcsak a 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél lesz tartható, hanem tovább folytatódhatott az államadósság mérséklődése is.

A költségvetés bevételi oldaláról elmondta, hogy
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 13:12
NGM: az államháztartás központi alrendszerének első hét havi hiánya 816,8 milliárd forint
Az NGM közleményében kiemelték: az államháztartás alakulásában, a júliusi többletben jelentős szerepet játszott az, hogy az adóbevételek magasabb szinten teljesültek, a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a foglalkoztatottak számának és a keresetek növekedésével párhuzamosan az adóterhek csökkentése mellett is stabilitás jellemzi az államkasszát.

Az idei első hét havi deficiten belül a központi költségvetés 843,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 81,8 milliárd forintos deficittel zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 108,7 milliárd forintos többletet értek el.

Az elmúlt év első hét hónapjában az államháztartás központi alrendszere 464,8 milliárd forintos hiányt mutatott, míg tavaly júliusban 62,7 milliárd forintos deficit keletkezett.

Az idei első hét havi hiány az éves előirányzat 70 százaléka.

Kiemelték: az államháztartás helyzete stabil, az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél továbbra is
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 12:52
Cofidis: nyaralásra és lakásfelújításra terveznek a legtöbbet költeni a magyarok
élményekre és maradandó dolgokra szeretnek költeni a magyarok. A kutatásból kiderült, hogy a nyaralás (88 százalék) az a kiadás, amire a legnagyobb megelégedéssel költenek a magyarok. Ezt követi sorban a szórakozásra (75 százalék), a gyerekek táboroztatására (71 százalék), a ruházati cikkekre (70 százalék), lakásfelújításra (69 százalék) fordított pénz.

A leggyakrabban lakásfelújítás (46 százalék) és nyaralás (38 százalék) esetén fordul elő, hogy túlszaladnak a magyar családok az eltervezett költségvetésen.

A felmérés szerint kevesebben mernek belevágni a hitelfelvételbe: a magyarok 3 százaléka nyaralásra, 2 százaléka iskolakezdésre, 1 százaléka ruházati cikkekre vesz fel hitelt. Ennél magasabb arányban, 10 százalékban vesznek fel hitelt lakásfelújításra, az autóvásárlást fontolgatóknak pedig a harmada tervezi a hitelfelvételt.

A fogyasztási hitelek nyújtásával foglalkozó pénzintézet hitel monitor felmérése egy 500 fős országos mintán készült, az adatok a 18-69 éves magyar lakosságra
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 12:02
Pesuth Tamás: különbséget kell tenni a terrorizmus hosszú és rövid távú hatása között
Rámutatott arra, hogy a terrorizmusnak a turizmusra és a védelmi kiadásokra van nagy hatása, szerinte a hosszú távra érdemes koncentrálni, ami összefügg a bizalommal.

Pesuth Tamás felidézte, hogy a szeptember 11-i terrortámadás hosszú évekre meghatározta az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát,válaszlépésként háború is indult, amely miatt emelkedett a katonai kiadás a költségvetésben, és az amerikai államadósság jelentősen növekedett.

Kifejtette, hogy a turizmus áldozatul eshet azokban az országokban, ahol a terrortámadás gyakorisága emelkedik. Kérdés, hogy ilyen esetekben az adott ország gazdaságpolitikája hogyan tudja visszanyerni a szertefoszlott bizalmat - tette hozzá.

Példaként említette Spanyolországot, ahol a turizmusnak meghatározó szerepe van, ezért a gazdaságpolitikai irányításnak olyan lépéseket kell tennie, amivel a fogyasztókat meg tudja győzni, arról, érdemes az országba menni.

Elmondta, hogy a magyar védelmi kiadások, hasonlóan a többi európai uniós és
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 10:41
Augusztus 20. - Latorcai Csaba: ma is Szent István öröksége és a kereszténység a magyarság megmaradásának zálog
választóktól kapott példátlan felhatalmazás közjogi talaján állva, megvalósíthatta programját és kivezette az országot abból a mély válságból, amelybe elődei téves gazdasági és társadalompolitikai diagnózis alapján belehajszolták" - mondta.

Jelezte: a gazdaság megújítását szolgálja többek között az Eger városát is érintő Modern városok programja, amelynek célja, hogy olyan erőközpontok jöjjenek létre szerte az országban, amelyek segítik a vidék fejlődését. Emlékeztetett: csaknem 5 milliárd forint költségvetési forrás bevonásával ennek keretében még az idén elkezdődhet az egri vár és környezete fejlesztési projektjének megvalósítása.

A politikus hangsúlyozta azt is: a kormány meggyőződése, hogy "olyan erős, önvédelmi reflexeit visszanyerő és azt következetesen megtartó Európára van szükség, mely az egymással együttműködni kész, szuverén államok közösségére épül". Olyan közösségre, melyben nincs és nem lehet helye nemtelen támadásoknak, fenyegetőzéseknek és politikai, vagy pénzügyi természetű
velemenyezd, 2017. augusztus 20. vasárnap, 21:43
Búza a templom mellett
lakosság tovább gyarapodott. 1590-ben már mintegy négyszázan éltek Szentkirályon. A tizenöt éves háború alatt a lakosság elszegényedett, az 1600-as években fokozatosan Kecskemétre települt, így Szentkirály elnéptelenedett, a középkori templom pedig egyre inkább pusztult. A Kecskeméti Református Egyházközség 1899-ben határozott arról, hogy az akkor már kétezer lelket számláló Szentkirály melletti pusztán álló maradványokon új templomot emel. 1901. május 8-án 19 555 koronában megállapították az építkezés költségvetését, július 4-én pedig Győrffy Balázs egyházközségi főgondnok lerakta az alapkövet. Az egytornyos, egyhajós, huszonnyolc méter hosszú és tíz méter széles templom alig fél év alatt, december 21-re elkészült Kerekes Ferenc kecskeméti főmérnök irányításával. A felszentelő istentiszteletet 1902. június 1-jén tartották. A település ma leginkább a falu nevét viselő ásványvízről ismert. A Szentkirályi ásványvíz kútja ugyanis a településen található, itt is palackozzák azt.

A település régi nevét
suzymama, 2017. augusztus 20. vasárnap, 19:29
Tállai: a cégek 40 százaléka lett megbízható adózó
negyedévente három kategóriába sorolja a Magyarországon működő gazdálkodókat - emlékeztetett Tállai András.

Megbízható, jó minősítést kaphat az a társaság, amely időben és pontosan befizeti az adót, kockázatosnak pedig azok a vállalkozások számítanak, amelyek súlyosan megszegik az előírásokat. Általános minősítést az kap, amelyik nem sorolható se a megbízható, se a kockázatos adózók közé - magyarázta az államtitkár.A korábbi visszautalással egyszerre jár jól a vállalkozás és a költségvetés is. Az adóbefizetések ugyanis időben és hiánytalanul megérkeznek az államkasszába, a cég gyorsan hozzájut az összeghez. Az első rövidebb idejű kiutalás márciusban történt, akkor nagyjából kétszázmilliárd forintot utalt ki a NAV a megbízható cégeknek - ismertette.

Tállai András kiemelte: a megbízható cégek adóhatósági ellenőrzése nem tarthat tovább 180 napnál, továbbá bevallási, bejelentési hiányosságok esetén a NAV előbb tájékoztatja az érintett céget a problémáról, és büntetést csak akkor szab ki,
velemenyezd, 2017. augusztus 19. szombat, 08:31
Képek, videók
Költségvetés
tailor
2015. november 09. hétfő, 11:37
költségvetés.jpg
agica2004
2014. június 11. szerda, 17:53
költségvetési kiigazítás.
agica2004
2014. január 10. péntek, 14:11
Költségvetés.jpg
agica2004
2013. október 12. szombat, 13:54
költségvetési hiány.jpg
agica2004
2012. június 22. péntek, 16:14
költségvetési hiány
lovaszmarika
2012. május 20. vasárnap, 13:56
költségvetési hiány
agica2004
2012. április 09. hétfő, 16:24
költségvetési szavazás201
agica2004
2011. március 01. kedd, 10:29
Aston Martin V8 Vantage 0
nor-bee
2014. október 30. csütörtök, 17:05
Helsinki-Vantaa Airport.j
agica2004
2014. június 18. szerda, 17:20
Aston Martin Vantage (Ham
farkas1945
2013. január 11. péntek, 15:08
Aston Martin V8 Vantage C
farkas1945
2012. június 27. szerda, 12:05
Aston Martin DB2.0 Vantag
farkas1945
2012. június 19. kedd, 12:21
Aston Martin DB-7 Vantage
farkas1945
2012. június 19. kedd, 12:21
Aston Martin Vantage Road
farkas1945
2012. február 02. csütörtök, 14:14
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.