Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 08:25 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Verespatak - Folytatódott a tüntetéssorozat
A Mediafax hírügynökség szerint a bányaberuházás ellenzői közül több százan vonultak utcára mindkét városban, annak ellenére, hogy az illetékes parlamenti különbizottság november 11-én elfogadott jelentésében az úgynevezett Verespatak-tervezet elutasítását javasolta a törvényhozásnak.

Arra a kérdésre, hogy ilyen körülmények között miért demonstrálnak, a kolozsvári tüntetők egyike azt mondta: azt követelik, hogy Románia tiltsa be a ciános aranybányászatot, a kormány terjessze fel az UNESCO világörökségi listájára a verespataki római kori bányákat, és mondjon le hivataláról a bányaberuházást támogató kulturális és környezetvédelmi miniszter.

Bukarestben az Egyetem térről a parlament épülete elé vonuló tüntetők több ízben rövid időre elfoglalták az úttestet. A csendőrség időnként megpróbált kordont vonni eléjük, hogy megakadályozza a járműforgalom ismételt megbénítását, de a demonstrálók a járdákon kerülték ki őket.

Szeptember elseje óta minden vasárnap több száz - eleinte több ezer - környezetvédő vonul fel Bukarestben, akadályozva a közlekedést. A tüntetések során a tiltakozók rendszeresen elfoglalják az úttestet. A közösségi portálokon szerveződő tüntetéseket a legritkább esetekben jelentették be előre, de a csendőrség csak akkor helyezett kilátásba határozottabb fellépést, amikor október végén a demonstrálók egy csoportja körbevette és megrongálta Daniel Barbu kulturális miniszter autóját.

A verespataki beruházás ellen tüntetők szokásává vált, hogy rövid időre leülnek az úttestre, majd amikor - a kötelező békés konfliktuskezelési próbálkozás során - a karhatalom előállításukat helyezi kilátásba, felállnak és egy újabb helyszínre mennek tüntetni. A felvonulásaikat bizonyos irányba terelő vagy akadályozó csendőrségi kordonokat többnyire a környező utcákban szétszóródva kerülik ki, hogy később egy másik találkozóhelyen gyülekezzenek.

A "fogócskát" a román csendőrség mindeddig higgadtan kezelte és kerülte az erőszakos fellépést a tüntetőkkel szemben.

A maratoni tüntetéssorozat abban is sajátos, hogy a megmozdulást egyetlen parlamenti párt sem sajátította ki, maguk a demonstrálók pedig a korábbi jobbközép és a mostani szociálliberális kormány politikusait egyaránt elítélik.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. november 17. vasárnap, 21:06
Címkék: Daniel Barbu, bányaberuházás ellenzői, illetékes parlamenti, kolozsvári tüntetők, ciános aranybányászatot, kormány terjessze,
Kommentek
Szlovák belpolitikai válság - Ismét több városban tartottak tüntetéseket
A pénteki volt az első jelentősebb hasonló jellegű megmozdulás volt Pozsonyban néhány hetes szünet, illetve azt követően, hogy az előző demonstrációk következményeként, április közepén lemondott Tomás Drucker belügyminiszter és bejelentette posztjáról való távozását Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány.

A pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) terén tartott pénteki megmozduláson elhangzott követelések általános megfogalmazásúak és sokkal szerteágazóbbak voltak, mint a korábbi tüntetéseken.

A pozsonyi megmozdulás műszakilag átlagon felül bebiztosított és láthatóan jól szervezett volt. A szónoki színpadon a szervezők mellett liberális értelmiségek, újságírók, színészek szólaltak fel, különböző véleményeket, illetve követeléseket megfogalmazva. Ezek között olyanokat lehetett hallani mint, hogy "az emberek nem bíznak a kormányban", "tisztességes rendőrséget és bíróságokat", "nem átláthatóak a hadsereg beszerzései". A szónokok hangsúlyozták azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy a szlovák
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 20:52
Sok palesztin megsebesült a gázai határ melletti tüntetéseken
rádió szerint a hadsereg egyelőre tehetetlen a sárkányokkal szemben. Röplapokat szórtak le csütörtöktől a Gázai övezetben, amiben azt ígérték, hogy kemény kézzel fognak elbánni a sárkányeregetőkkel szemben.

A határ menti tüntetések kezdete, március 30. óta 45 palesztin vesztette életét az erőszakos tüntetéseken. A szervezők az eheti tiltakozást május elseje és a palesztin munkások péntekének nevezték, és a Háárec című izraeli újság honlapja szerint csalódottságuknak adtak hangot, amiért tüntetéssorozatuk nem terjedt át Ciszjordániára.

Izraeli emberi jogi csoportok nemrégiben petíciót intéztek a legfelsőbb bírósághoz, hogy szüntesse meg a lőparancsot éles lövedékkel, amennyiben azonnal és valóságosan nem jelentenek életveszélyt életükre. Ez a lőparancs teszi lehetővé a katonák számára, hogy éles lőszereket vessenek be a határnál tüntetők ellen.

Az állami szervek a petícióra azt a választ adták, hogy az éles lövedékeket jóváhagyta a katonai főügyész és az állami főügyész, s az összhangban áll
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 17:42
Szlovák belpolitikai válság - Az államfő kinevezte az új miniszterelnököt
kormányfői posztról.

Az új szlovák kormány névsora, amelyben Fico kabinetjéhez képest a miniszterelnök személyén túl négy poszton történt változás, kedden vált véglegessé.

Pellegrini és a kabinet tagjainak eskütétele után mondott beszédében az államfő megismételte azt a szerdán tett kijelentését, hogy az új kormánynak nemcsak a parlament bizalmát kell majd megszereznie, hanem "a nyilvánosságét is".

Kiska ezzel nyilvánvalóan az újságíró-gyilkosság után több szlovákiai városban kezdődött tüntetéssorozatra utalt, amelynek résztvevői az elmúlt hetekben a kormány lemondását és előrehozott választások kiírását követelték. Az államfő még kedden, a kabinet kinevezését első összetételében elutasító döntése után az elnöki palotában köszönetet mondott azoknak a "polgári aktivistáknak", akik megszervezték az elmúlt hetek tiltakozó megmozdulásait.

Az eskütétel utáni nyilatkozatában Peter Pellegrini meggyőződését fejezte ki, hogy az új kormány munkába lépése hozzájárul majd az újságíró-gyilkosság után
velemenyezd, 2018. március 22. csütörtök, 12:11
Szlovák belpolitikai válság - Csütörtökön kinevezi az új kormányt az államfő
kinevezését.

A kinevezése óta Robert Fico leköszönt kormányfő politikai ellenlábasának számító, s a legerősebb kormánypárt az Irány - Szociáldemokrácia politikájával rendszerint szembehelyezkedő Andrej Kiska döntésének bejelentése után annak a véleményének is hangot adott, hogy a leendő kormánynak nemcsak a parlament bizalmát kell megszereznie, hanem "a nyilvánosságét is", ami az elnök szerint "nehéz feladat lesz". Kiska ezzel az újságíró-gyilkosság után több szlovákiai városban elkezdődött tüntetéssorozatra utalt, amelynek következő epizódjára pénteken kerül sor a szervezők szerint.

Kiska egyébként még kedden, a kabinet kinevezését elutasító első döntése után az elnöki palotában fogadta és köszönetet mondott azoknak a "polgári aktivistáknak", akik megszervezték azokat a megmozdulásokat, amelyeken az elmúlt hetekben a kormány lemondását, majd Robert Fico pártjának a közéletből való távozását és előrehozott választások kiírását követelték.

A leendő új szlovák kormányban a miniszterelnök
velemenyezd, 2018. március 21. szerda, 18:11
Bírák és ügyészek is csatlakoztak Romániában az igazságszolgáltatási reform elleni tüntetéssorozathoz
Hétfőn néhány kolozsvári, konstancai és bukaresti bíróság alkalmazottai felsorakoztak az épület előtt, kedden a tiltakozási hullám több más város bíróságaira is kiterjedt, a nagyszebeni, szucsávai és dévai bíróság pedig bejelentette, hogy keddtől kezdődően naponta egy-egy órára felfüggesztik a tárgyalásokat.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter kedden kitérő választ adott arra a kérdésre: törvénysértők-e a bírák és ügyészek tiltakozó megmozdulásai. Elismerte, hogy az alkotmány korlátozza ezt a jogukat, de szerinte magánemberként senkit sem lehet megfosztani a véleménynyilvánítási szabadságtól.

Augustin Lazar legfőbb ügyész igazi európai korrupcióellenes leckének nevezte a bírák és ügyészek kiállását, akik szerinte ezzel érettségükről, az igazságszolgáltatás függetlensége iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot.

Romániában csaknem két hónapja rendszeresen tüntetnek az igazságügy átszervezése ellen az ellenzéki szervezetek, amelyek szerint a szociálliberális kormánytöbbség saját
velemenyezd, 2017. december 19. kedd, 13:53
Az ellenzéki pártok is csatlakoztak Romániában az igazságszolgáltatás átszervezése elleni tüntetésekhez
hogy ne vádolják őket populizmussal, a demonstráció kisajátításának szándékával. A februári több százezres korrupcióellenes megmozdulások idején maguk a tüntetők is jelezték, hogy szemükben nemcsak a hatalmon lévő PSD-ALDE szociálliberális koalíció, hanem a teljes politikustársadalom eljátszotta hitelét.

A büntetőjog korrupcióellenes szigorának enyhítését megakadályozó, év eleji tüntetések után most - hasonlóan korrupcióellenes jelszavakkal - egy nagyságrenddel kisebb létszámú ellenzéki tüntetéssorozat zajlik Romániában, amely kifejezetten a kormánypártokat támadja.

Az ellenzéki összefogás meghirdetett célja az igazságszolgáltatás átszervezésének megakadályozása. A jobbközép ellenzék ugyanis azzal vádolja a PSD-ALDE koalíciót, hogy az átszervezéssel politikai befolyása alá akarja vonni az igazságszolgáltatást, megakadályozandó korrupt politikusaik felelősségre vonását. Ebben a vonatkozásban a kormánypalota előtt összesereglett tüntetők elsősorban Liviu Dragnea PSD-elnöknek és Calin Popescu
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 19:13
Ismét tízezrek tüntettek Tel-Avivban a kormányzati korrupció ellen
elmaradtak, mert a rendőrség kikapcsolta a hangosító berendezéseket tápláló generátort, mondván, nem biztonságos. A tömeg egy része ezután Netanjahut bíráló jelszavakat skandálva, a forgalmat megbénítva végigvonult a város több utcáján, majd eljutott a Rabin térig, ahol 1995-ben egy béketüntetésen egy szélsőséges jobboldali fiatal lelőtte az akkori kormányfőt, Jichák Rabint.

A tiltakozó akció a Tel-Aviv melletti Petah-Tikvában, Avicháj Mandelblit államügyész lakásánál több mint egy éve kezdődött tüntetéssorozat folytatása volt. Szombatról szombatra egyre többen tüntetnek a kormányzati korrupció ellen, a korrupt politikusok elleni nyomozást és vádemelést követelve.

A legnagyobb, a tel-avivi tüntetéssel egy időben több százan vonultak az utcára más városokban, Naharíjában, Afulában, Haderában, Netanjában, Risón-Lecijónban, Modiinben, Beér-Sevában, Haifában és Jeruzsálemben is.

Múlt szombaton a "szégyen menetének" nevezték a szervezők a szintén több tízezres tüntetést, melynek egyik célja a
velemenyezd, 2017. december 10. vasárnap, 07:51
Porosenko: Moszkva áll Szaakasvili támogatói mögött
mondom, hogy Moszkvában erőt, pénzt nem sajnálva egyre nagyobb tétet tesznek fel arra, hogy Ukrajnát hátba támadják és belülről destabilizálják az országot" - hangoztatta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy ő maga, és az ukrán kormány tiszteletben tartja az emberek jogát békés demonstrációk rendezésére. "Ezt bebizonyítottuk az elmúlt hetekben, miközben az akciók szervezői vért akartak, és több ízben provokálták a rendfenntartókat" - jelentette ki utalva a parlament előtt több hete zajló sátoros tüntetéssorozatra, amelynek kezdeményezője a Szaakasvili által Ukrajnában létrehozott Új Erők Mozgalma nevű párt.

Jurij Lucenko ukrán főügyész a parlament szerdai plenáris ülésén azt mondta, hogy teljesen elégedett a hatóságok előző napi fellépésével a georgiai származású politikus őrizetbe vételének meghiúsulása miatt. Szerinte ugyanis a rendfenntartóknak joguk lett volna tüzet nyitni. Ugyanakkor megértően és helyeslően vette tudomásul, hogy ezt nem tették meg, mert - mint fogalmazott - Szaakasvili az általa
velemenyezd, 2017. december 06. szerda, 15:33
Képek, videók
Így folytatódott.
halaszistvan
2007. október 14. vasárnap, 10:30
És az éj folytatódott...
lied
2007. január 21. vasárnap, 12:59
Daniella.jpg
katka5212
2018. június 16. szombat, 16:54
Dániel.jpg
katolikusokoldala
2018. május 17. csütörtök, 14:59
Jack Daniels Whiskey
irmus
2018. április 18. szerda, 16:01
Gyurta Dániel London aran
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:18
gyurta-daniel-rio-2016 .jp
agica2004
2018. március 23. péntek, 22:15
Daniel Gottlieb - Minél k
sanci81
2018. január 24. szerda, 17:52
berzsenyi dániel.png
chillik
2017. november 03. péntek, 15:14
Varró Daniel : Október
maria_kadar_148
2017. október 24. kedd, 21:44
Bordács Dániel sírverse.j
chillik
2017. október 03. kedd, 05:18
Tóth Dánielhez 01.jpg
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 04:39
Tóth Dánielhez 02.jpg
chillik
2017. szeptember 17. vasárnap, 04:38
Dániel-.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 19:24
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.