Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 18. szombat | 33. hét | 230. nap | 20:20 | Ilona
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
John Bolton: az iráni kérdést csak a rezsimváltás oldhatja meg
"Az ajatollahok jelentik a legfőbb fenyegetést a nemzetközi békére és biztonságra, illetve a Közel-Keletre" - jelentette ki Bolton csütörtökön az amerikai Breitbart News hírportálnak nyilatkozva.

Bolton szerint az ajatollahok eltávolításával nem oldódna meg egy csapásra minden probléma, de a legnagyobb fenyegetés eltűnne.

"Úgy gondolom, az iráni nép vágyik a rezsimváltásra. Ez látható volt 2009 nyarán, amikor tiltakozók az utcákra vonultak Mahmúd Ahmadinezsád (elnök) elcsalt újraválasztása miatt" - mondta a volt ENSZ-nagykövet a jobboldali hírportálnak.

A republikánusokhoz közel álló hírportál felvetésére Bolton nem kívánt nyilatkozni arról, hogy vállalna-e tisztséget a most formálódó Trump-kormányzatban.

John Bolton 2005 és 2006 között volt ENSZ-nagykövet, George W. Bush elnöksége alatt.

A CNN hírtelevízió néhány nappal ezelőtt úgy értesült, Donald Trump megválasztott elnök Richard Armitage volt külügyminiszter-helyettessel, Henry Paulson bankárral, volt pénzügyminiszterrel, Newt Gingrich volt házelnökkel és John Bolton volt ENSZ-nagykövettel tárgyal a külügyminiszteri tárcáról. Amerikai kommentátorok körében csütörtökön feltűnést keltett, hogy Trump a hétvégén Mitt Romney-val, a négy évvel ezelőtti elnökválasztáson indult republikánus jelölttel készül találkozni, és sajtóhírek szerint neki kínálhatja fel a külügyi tárcát.

Iránban az 1979-es "iszlám forradalom" után Khomeini ajatollah vezetésével létrejött teokrata állam az élet minden terén az iszlám előírásait érvényesítette. Irán ellenséges viszonyba került mindkét akkori világhatalommal, az Egyesült Államokkal és a Szovjetunióval, és 1980-tól 1988-ig véres háborút vívott arab szomszédjával, Irakkal. Khomeini 1989-es halála után kettévált a politikai és a vallási hatalom gyakorlása, a vezetésben azóta a Khomeini szellemét követő radikálisok és a modern kor követelményeit az iszlámmal összeegyeztetni akaró pragmatikusok küzdenek egymással.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2016. november 18. péntek, 12:32
Címkék: John Bolton, Breitbart News, Mahmúd Ahmadinezsád, George, Donald Trump, Richard Armitage,
Kommentek
A Fehér Ház bejelentette az Irán elleni szankciók megújítását
A hétfőn kora délután kiadott közleményben az amerikai elnök leszögezte: "politikánk az iráni diktatúra -a terrorizmust támogató, a Közel-Keleten ésmásutt folytatott -agressziójának világos értékelésén alapszik".

A közleményben Donald Trump megismételte korábbi álláspontját, miszerint a 2015-ben kötött nemzetközi egyezmény, amely Irán nukleáris programjának befagyasztásáért cserében feloldotta a szankciókat, "szörnyűséges, egyoldalú megállapodás" volt. Hozzátette, hogy ennek következtében az iráni kormányzathatalmas összegűpénzre tett szert, amelyet a Közel-Kelet konfliktusainak szítására használt.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki rendelet 21 pontban és több alpontban rögzítve sorolta fel az egyes büntető intézkedéseket.

A döntés bejelentésére három hónappal azt követően került sor, hogy májusban az amerikai elnök egyoldalúan felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este Szingapúrból visszatérőben a
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 20:24
Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: Teheránnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie Washingtonnal
Az amerikai szankciók életbe lépése előtt néhány órával Bolton leszögezte: "ha Irán valóban komoly volna, akkor leülne a tárgyalóasztalhoz. Majd meglátjuk, így lesz-e vagy sem".

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Iránnak meg kellene ragadnia a Donald Trump elnök kínálta lehetőséget a tárgyalásra, de ehhez "teljes mértékben és valóban ellenőrizhetően" fel kell adniuk atomfegyver-, és ballisztikusrakéta-programjukat. Bolton szerint a 2015-ben kimunkált többhatalmi atomalkuban rögzített feltételek "nem igazán kielégítőek".

A tanácsadó megerősítette, hogy Washington a szankciók bevezetése ellenére sem akar rendszerváltozást Iránban. "Mi példa nélkül álló nyomásgyakorlást akarunk annak érdekében, hogy Irán változtasson a magatartásán. De ennek mindezideig nem mutatták jelét sem" - fogalmazott.

A Fox televízió riporterének kérdésére, amely azt firtatta, vajon miért nem akar Washington rendszerváltozást Iránban, miközben iráni utcákon a kormány ellen tüntetnek, John Bolton azt
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 19:24
Fehér Ház: a Trump-Putyin találkozóra a jövő évnél előbb nem kerül sor
A közleményben Bolton leszögezte: "az elnök úgy gondolja, hogy a következő kétoldalú találkozót akkor kell megtartani, amikor véget ér az Oroszországgal kapcsolatos boszorkányüldözés, tehát megegyeztünk abban, hogy ez január eleje után lesz".

Donald Trump a Helsinkiben tartott amerikai-orosz csúcstalálkozóról hazatérve jelentette be, hogy meghívja Washingtonba Vlagyimir Putyint, és - mint közölte - felkérte John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadót a meghívás továbbítására.

A lépés meglepte a republikánus politikusokat, és a kormányzat magas rangú tisztségviselőit.

Az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Dan Coats például kijelentette, hogy őt egyáltalán nem tájékoztatták. Paul Ryan republikánus házelnök rögtön sajtótájékoztatón közölte, hogy Vlagyimir Putyin nem szólalhat fel az amerikai törvényhozásban, és Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője szintén azt hangoztatta, hogy az orosz elnöknek nincs meghívása a
velemenyezd, 2018. július 25. szerda, 21:40
Kreml: Washington az év végén javasolja megtartani Putyin és Trump újabb csúcstalálkozót
Usakov szerint a következő csúcs előkészítése még nem kezdődött meg.Mint mondta, Helsinkiben a két elnök egyetértett abban, hogy kétoldalú kapcsolattartásuk hasznos és szükséges. A finn fővárosban konkrétan még nem merült fel az újabb csúcs megszervezése, de néhány nappal később John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt a javaslatot közvetítette Moszkvának, hogy azt az év végén Washingtonban tartsák meg.

Az elmúlt napokban számos elemző rámutatott, hogy a helsinki csúcs után bírálatok kereszttüzébe került Trump és az amerikai Republikánus Párt számára kontraproduktív lenne, ha a washingtoni csúcsot az egyesült államokbeli novemberi "félidős" törvényhozási választások előtt tartanák meg.

A Kreml tisztségviselője egyébként nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a két vezető a G20 csoport Buenos Aires-i csúcstalálkozóján, vagy más nemzetközi fórumokon is találkozhasson majd egymással.

Usakov nem kívánt válaszolni a helsinki csúcstalálkozó részleteire vonatkozó kérdésekre, egyebek
velemenyezd, 2018. július 24. kedd, 17:04
A Fehér Ház nem támogat egy Kelet-Ukrajnában rendezendő népszavazást
Az Egyesült Államokban akkreditált orosz nagykövet, Anatolij Antonov fedte fel pénteken, hogy a Helsinkiben tartott csúcstalálkozón Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag megvitatta a szeparatisták által ellenőrzött Kelet-Ukrajnában tartandó népszavazás lehetőségét.

Garrett Marquis, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője leszögezte: az orosz és az ukrán kormány közötti, a Donyec-medence helyzetének rendezését célzó megállapodások "nem foglalják magukban bármilyen referendum megrendezésének lehetőségét". Hangsúlyozta továbbá, hogy egy ilyen, esetlegesen mégis sorra kerülő népszavazásnak "nem lenne legitimitása".

Közben az amerikai közszolgálati rádió (NPR) neve elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Donald Trump és Vlagyimir Putyin őszre tervezett második találkozóján - amelyre Washingtonban kerül sor - várhatóan napirendre kerülnek a Helsinkiben is megvitatott amerikai biztonságpolitikai "aggodalmak" , köztük az amerikai
velemenyezd, 2018. július 21. szombat, 15:38
Hét amerikai volt ENSZ-nagykövet arra kéri Mike Pompeót, állítsa vissza a palesztinokat segítő szervezet támoga
hangsúlyozták: a kieső összeg miatt megkérdőjeleződik, hogy ez a szakosított ENSZ-szervezet képes-e oktatást és egészségügyi ellátást biztosítani emberek milliónak. A diplomaták szerint ennek biztonságpolitikai következményei is vannak az Egyesült Államok szoros szövetségeseire, köztük Izraelre és Jordániára nézve is.

"Sürgetjük az Egyesült Államok által nyújtott támogatás visszaállítását" - fogalmaznak a volt ENSZ-nagykövetek, akik a levelet elküldték Nikki Haley jelenlegi amerikai ENSZ-nagykövetnek és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak is (aki George W. Bush elnöksége idején szintén volt ENSZ-nagykövet).

A levelet a demokrata párti elnökök kinevezte Samantha Power, Susan Rice, Bill Richardson és Madeleine Albright, valamint a republikánus elnökök idején szolgálatot teljesítő John Negroponte, Edward Perkins és Thomas Pickering írta alá.

Donald Trump amerikai elnök tavaly döntött a UNRWA támogatásának csökkentéséről, miután megkérdőjelezte a szervezet tevékenységének hatékonyságát. A
velemenyezd, 2018. július 02. hétfő, 21:09
Szíria - Terroristák tucatjainak megsemmisítéséről számolt be az orosz hadsereg
használatára áttért, dzsihadista an-Nuszra Front fegyveresei olyan településeket támadtak meg a zónában, amelyek önként átálltak a damaszkuszi rezsim oldalára. Az összecsapásban a szíriai kormányerők nem szenvedtek veszteségeket.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a déli feszültségcsökkentési övezetben 12 település döntött úgy, hogy a szíriai kormányt fogja támogatni.

Mihail Bogdanov közel-keleti és afrikai ügyekben illetékes orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn újságíróknak elmondta: John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónak a hét közepétől esedékes moszkvai tárgyalásain téma lehet a déli feszültségcsökkentési zóna ügye, amelynek egy része amerikai ellenőrzés alatt áll. Moszkva állítása szerint ezen a területen terrorcsoportok tevékenykednek.

Bogdanov kifogásolta, hogy az Egyesült Államok nem hajlandó tájékoztatni Oroszországot Washington által hamarosan ismertetendő amerikai palesztin-izraeli rendezési tervről. Feltételezése szerint ezekről az elképzelésekről a palesztinoknak
velemenyezd, 2018. június 25. hétfő, 14:12
Kreml: nem kizárt, hogy Vlagyimir Putyin a jövő héten fogadja John Boltont
Hivatalos amerikai közlés szerint Bolton hétfőtől szerdáig Londonban és Rómában tárgyal nemzetbiztonsági kérdésekről, és ezt követően utazik Moszkvába, hogy ott Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök esetleges találkozójáról folytasson egyeztetést.

"Egyelőre nem tudok válaszolni erre a kérdésre. Ha lesz ilyen találkozó, be fogjuk jelenteni" - válaszolta újságíróknak Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő arra a kérdésre, hogy találkozik-e Putyin Boltonnal.

Nemzetközi sajtóértesülések szerint a csúcsot júliusban hozhatják tető alá, valahol Európában, abból az alkalomból, hogy Trump részt vesz a NATO július 11-én és 12-én tartandó tanácskozásán.

Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet a TASZSZ jelentése szerint újságíróknak bejelentette, hogy június és július fordulóján egy képviselőkből és szenátorokból álló kongresszusi küldöttség utazik Oroszországba. Az amerikai honatyák Moszkvában és Szentpéterváron tárgyalnak majd.

A misszióvezető szerint a látogatás lökést adhat a
velemenyezd, 2018. június 22. péntek, 14:11
Képek, videók
Michael Bolton 57.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 13:07
bolton
rolland008
2009. december 11. péntek, 20:32
En Boltonban
tecasztvnhu
2009. június 06. szombat, 19:56
Husvet 2009 Bolton
tecasztvnhu
2009. május 31. vasárnap, 16:51
Troy Bolton
szanaeszter
2008. január 22. kedd, 16:15
Ne tegyél fel kérdést....
csalogany13
2016. november 10. csütörtök, 19:47
Oak Tree at Dawn, Oldham
csabikuca
2008. július 07. hétfő, 07:20
A hit azt jelenti,.jpg
katalin_53
2018. augusztus 03. péntek, 08:16
a hit azt jelenti.jpg
sz719eszter
2018. június 30. szombat, 16:51
A szeretet azt jelenti...
cuppika59
2017. augusztus 23. szerda, 16:00
szeretni nem azt jelenti.
yvett789
2015. május 27. szerda, 21:08
A siker azt jelenti
pacsakute
2014. augusztus 05. kedd, 21:01
A kudarc nem azt jelenti.
pacsakute
2014. július 23. szerda, 21:11
A megbánás azt jelenti.jp
pacsakute
2013. szeptember 25. szerda, 06:37
Hinni azt jelenti,....jpg
jucinenadov
2013. május 03. péntek, 18:41
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.