Belépés
2018. október 21. vasárnap | 42. hét | 294. nap | 02:07 | Orsolya
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek
JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÁSA)

Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?
Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól.
Nem, sajnos, senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli - de ránk hagyja a felismerést.
Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd.
És még ezt a finom jelzést sem baráti körünk fiataljaitól kapjuk - ők változatlanul sziával üdvözölnek és keresztnevünkön szólítanak -, hanem a kereskedelem, az ipari szolgáltatások, az egészségügy, valamint a közhivatalok némely dolgozójától, no meg az egyszerű járókelőktől, közlekedőktől. (Csak emlékeztetőül: Mit adhatok a néninek? Hát ez bizony sokba fog kerülni mamika!)
Eleinte összerándulunk, aztán arra gondolunk, hogy egyszerű bunkóság. Hiába, no, nálunk nem honosodott meg az asszonyom, hölgyem megszólítás. De aztán csak szöget üt a fejünkbe a sokasodó néni meg mamika. Elérkezett az idő, amikor már nem foghatunk mindent a frontátvonulásra, a tegnapi rossz éjszakára vagy az idegkimerültségre.
Szembe kell néznünk magunkkal - méghozzá tükör előtt nappali világításban. Nos igen. Kis ráncok. Mimikai ráncok. A sok nevetéstől. De mi ott az a barna folt? Mit egy, kettő, három. És a kézfejünkön? Nem múlt el a diószedés nyoma.
A nyakunkon meg sötét szemölcs és hoppá! Ne is folytassuk. Eleinte úgy gondoljuk, hogy ózonlyuk, ultraviola-sugárzás.Vagy a szomszédék permetléje még a nyárról, amikor átfújta a szél. Akármi légyen is, utána kell járni. Nagy elhatározás: elmegyünk a bőrgyógyászhoz. Feldúltan mutatjuk neki a frissen felfedezett csúfságokat. Ő még a hátunkat is megnézi, amit mi szerencsére nem látunk, de érezzük az ujja finom érintését itt, meg itt... soroljuk a feltételezett okokat - ő meg rezignált mosollyal hallgatja. Nem kell megijedni asszonyom - szól végül nyájasan -, ezek időskori bőrelváltozások. És hogy mit lehetne ellene tenni? Sorolja,...de értünk a szóból, semmit. Ez van. De ártalmatlanok, a korral járnak. Mondjunk köszönetet és gondoljunk a százegy kiskutyára, milyen aranyosak a foltokkal. Mindenki imádja őket.
Rövidest a fogaink jelentkeznek. Nyilall a bal felső ötös. Újabb nagy elhatározás, irány a fogorvos. Semmi gond, megmenthető, mosolyog ránk, aztán rutinszerűen megkocogtatja a jobb felső hármast, négyest, ötöst. Nem érzékeny, csak éppen majd kiesik. Igyekezzünk tátott szájjal is méltóságteljesen fogadni a döntést, hogy egyelőre részprotézis is megteszi. Ne kérdezzük, hogy meddig, mert még megmondja. Inkább gondoljunk arra, hogy Hollywood ifjú sztárjelöltjei már húszéves korukban kihúzatják az összes fogaikat, s észveszejtő mosolyuk gyönyörű protézisüknek köszönhető. Mi spóroltunk majd fél évszázadot. Itt az ideje, hogy a mi mosolyunk is ellenállhatatlan legyen.
Aztán a hajunk. Néhány szál a blúzon. Valamivel több a fésű fogai közt. És mosás után a lefolyóban. Mi ez? Persze lehet a kipufogógázoktól vagy a veszélyes hulladéktól, a hidegtől, a melegtől, a fűtéstől, de ne reménykedjünk. Ez bizony hullik. Csak azért nem olyan feltűnő, mert amúgy is elvékonyodott. Talán egy hajszesz segít. Bízzunk benne. A bizalom, a hit nagy erő. És örvendezzünk azon, hogy ismét divat a kalap. Ha eddig nem viseltük, kezdjünk el divatozni. Ugye milyen jól áll? Kár, hogy 30 évvel ezelőtt nem volt divat.
Abba, hogy az ifjúi szépség mulandó, még csak beletörődik az ember. De a neheze még hátravan. Eleinte fel sem tűnik, mikor a gyerekképű vízvezeték-szerelő vagy csomagküldő azzal búcsúzik a borravaló után: jó egészséget mamika. Még csak a mamikán bosszankodunk, s nem halljuk meg a lényeget, amit ezek a fiatalok már valahonnan tudnak, a jó egészséget.
Persze voltunk mi már betegek eddig is. Kórházban is feküdtünk ilyen-olyan panaszokkal, kisebb műtéteken is átestünk - aztán meggyógyultunk. Hát ez az. Most más következik.
Az alábbi példa csak egy a lehetséges történések közül. Gyakori, de nem szükségszerű. Ám nagyon illik rá a híres zenebohóc mondása: van mááásik.
Egy éjszaka iszonyú fejfájásra ébredünk. Fájdalomcsillapító, már megint a fronthatás, gondoljuk. Sok hasonló éjszaka után rémülten tapasztaljuk, hogy a lépcsőn lefelé menet szédülünk. Hát ez meg micsoda? Vérnyomás? Ha forgatjuk a fejünket, recseg-ropog valami a tarkónk táján. Aztán egy reggel az ébresztőóra vagy a telefon csörgésére kipattannánk az ágyból, de még a papucsunkat se érjük el, fordul velünk egyet a világ és orra (hasra, hátra) esünk. Megütöttük, de nagyon medencecsontunkat (vállunkat, térdünket, koponyánkat) és fáj, nagyon fáj.
Ha egyedül élünk, ne jajgassunk, mert ettől csak rosszabb lesz. Nem ez az önsajnálat ideje. Ha számíthatunk segítségre, akkor is csak szordínóval nyögjünk, ne rémisszük meg hozzátartozóinkat (albérlőnket, főbérlőnket) azzal, hogy ezután mozgásképtelen öregasszonyt kell ellátniuk. Az eszméletvesztést - bármily csábító is - mellőzzük. Ha valaki a segítségünkre siet, suttogjuk azt, hogy csak ezen a hülye szőnyegen csúsztam el. Ha egyedül vagyunk, fohászkodjunk és mozgassuk meg karunkat, lábunkat. Próbáljunk meg négykézlábra állni. Megy az, ha nehezen is. Később két lábra, de erősen fogódzkodva. Amíg pánikban vagyunk, ne döntsünk. Ne hívjuk fel a gyerekeket, hogy itt fekszünk összetörve, mert lehet, hogy hozzánk rohannak, és csak szégyenkezhetünk, ha már kávézás közben találnak ránk a konyhában. Arról nem is szólva, hogy esetleg legközelebb, amikor valóban összetörjük magunkat, már el sem jönnek. Előbb-utóbb jobban leszünk, akkor vánszorogjunk el az orvoshoz. Mire kivárjuk a sorunkat a rendelőben, aztán a röntgennél, már alig fáj. Visszük a leletet, s ekkor megtudjuk, hogy nem hirtelen felindulásból estünk hasra, hanem ritkulnak a csontjaink, meszesednek, kopnak a csigolyáink, s még szerencse, hogy. Persze, mindenre van gyógyír: fizikoterápia, kétféle tabletta, kenőcs, gyógytorna, uszoda. Ne tegyük fel a csacska kérdést, hogy na és mikorra várható a gyógyulásunk?
Érjük be azzal, hogy a panaszok csökkenni fognak!!!!!!!! (Vagyis kevesebbet szédülünk, ritkábban fáj a fejünk, kisebbet esünk) Mindenesetre reggelente óvatosan keljünk fel az ágyból. Egy: lassan felülünk, kettő: letesszük a lábunkat a földre, három: lassan felállunk, s némi várakozás után már el is indulhatunk.
Egyszóval a felkelésnek is neki kell készülődnünk. Mint annyi minden másnak. Mert mostanában mit tagadjuk, készülődünk. Hogy mire? Mindenre. Egy hétig emésztjük magunkat, mielőtt megírunk egy levelet. Három napig tervezzük, hogy felhívjuk ezt vagy azt, ismerőst, barátot. Az évtizedek óta ismert címeket, telefonszámokat görcsösen ellenőrizzük.
Készülődünk hajat mosni, gombot felvarrni (végül is van másik blúzunk), mosogatni, az utcára lemenni. Mert mostanában valahogy nem ugrunk le csak úgy ukmukfukk 2 zsemlyéért a boltba. Nem ám. Hosszadalmasabb a készülődés, mint régen egy utazás előtt. Akkor ugye azt gondoltuk végig, hogy mit kell magunkkal vinnünk. Most meg azt, hogy mit kell magunkkal csinálnunk. Szemcsöpp, lúdtalpbetét, részprotézis, egy kis szín az arcunkra, kalap a fejünkre. (És ez még csak a kezdet, mert hol van még a fűző, hallókészülék, a bot?)
Aztán a táskaellenőrzés következik. Szemüveg (azzal is alig látjuk az árakat), papír zsebkendő, WC-papír, személyi igazolvány. A pénztárcánkat helyezzük biztonságba! Vegyük ki belőle a pénzt, és tegyük egy külön rekeszbe. Mielőtt kilépünk az ajtón, ellenőrizzük, hogy lekapcsoltuk-e a villanyt, elzártuk-e a gázt. Az ajtót gondosan zárjuk be, a kulcsot mindig ugyanabba a rekeszbe tegyük, mert hazafelé jövet keresgélés közben téphetik le nyakunkról öreganyánk arany nyakláncát.
Mindig írjuk fel egy cetlire, hogy mit akarunk venni. A cédulát tegyük a zsebünkbe. Ha filctollal és nagy betűkkel írunk, a szemüveget elő se kell venni. De a cédula fontos. Mert különben állunk a boltban és révülten indulunk az akciós mangókonzerv és kutyaeledel felé (nem tudjuk, mi a mangó és nincs kutyánk), de elfelejtjük a 2 zsömlyét, amiért jöttünk.
Vegyük tudomásul, hogy az idő rohan (ma hétfő van, és csiribi-csiribá utána újra péntek), mi meg csak jövünk-megyünk, visszük ki a kávéscsészét, kis tányért, utána külön a kanalat és még mindig ott felejtettük tejet. S t a c c a t o élünk. Behozzuk, kivisszük, elővesszük, eltesszük. Aztán elfelejtjük, hogy hova. Igen, igen, naponta órák hosszat keresgélünk. Kulcsot, szemüveget, címet, telefonszámot, nagy lyukú tűt, csekket, lottószelvényt, orvosságot, eldugott pénzt, feladásra váró levelet, bélyeget,csomagolópapírt, pillanatragasztót, mélyhűtőzacskót, egy elgurult gombot, papírvágó ollót, egy kis maradék szegfűszeget. Mert valljuk be: egyre feledékenyebbek vagyunk. És ebből következik a legfontosabb tanács: ha már elfelejtjük, hogy bevettük-e az orvosságot, hogy hol hagytuk a szemüvegünket, hogy megsóztuk-e a húst, és miért nyitottuk ki a fridzsidert, akkor felejtsük el a sérelmeinket is!
Bőrünk ugyan ettől sem lesz feszes és fiatalos, hajunk sem lesz dús és selymesen csillogó, de még mindig miénk a döntés, hogy néhány év múlva derűs, idős hölgy vagy házsártos öregasszony válik-e belőlünk.
/Janikovszky Éva/
suzymama, 2018. január 11. csütörtök, 14:56
Címkék: Janikovszky Éva, finom jelzést, ipari szolgáltatások, közhivatalok némely, egyszerű járókelőktől, sokasodó néni,
Kommentek
Tallóztam
AKÁR TETSZIK, AKÁR NEM, EZ VAN!
AKARSZ NEVETNI? VAGY INKÁBB...
(JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÁSA)

Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?
Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól.
Nem, sajnos, senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli - de ránk hagyja a felismerést.
Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd.
És még ezt a finom jelzést sem baráti körünk fiataljaitól kapjuk - ők változatlanul sziával üdvözölnek és keresztnevünkön szólítanak -, hanem a kereskedelem, az ipari szolgáltatások, az egészségügy, valamint a közhivatalok némely dolgozójától, no meg az egyszerű járókelőktől, közlekedőktől. (Csak emlékeztetőül: Mit adhatok a néninek? Hát ez bizony sokba fog kerülni mamika!)
Eleinte összerándulunk, aztán arra gondolunk, hogy egyszerű bunkóság. Hiába, no, nálunk nem honosodott meg az asszonyom, hölgyem megszólítás. De aztán csak szöget üt a fejünkbe a sokasodó néni meg mamika. Elérkezett az idő, amikor
horvathnemagdi, 2018. február 12. hétfő, 15:48
Akarsz nevetni???Vagy inkább....
Gizikétől,levélben, nagyon jó, köszönöm...

AKÁR TETSZIK, AKÁR NEM, EZ VAN!
AKARSZ NEVETNI? VAGY INKÁBB...
(JANIKOVSZKY ÉVA ÍRÁSA)

Helyzetgyakorlatok kezdő öregeknek

A kérdés az: hogyan vegyük észre, hogy öregszünk?
Mert azt ne higgyük már, hogy valaki majd szól.
Nem, sajnos, senki sem szól, pedig mindenki látja, észleli - de ránk hagyja a felismerést.
Legföljebb nénizni vagy mamikázni kezd.
És még ezt a finom jelzést sem baráti körünk fiataljaitól kapjuk - ők változatlanul sziával üdvözölnek és keresztnevünkön szólítanak -, hanem a kereskedelem, az ipari szolgáltatások, az egészségügy, valamint a közhivatalok némely dolgozójától, no meg az egyszerű járókelőktől, közlekedőktől. (Csak emlékeztetőül: Mit adhatok a néninek? Hát ez bizony sokba fog kerülni mamika!)
Eleinte összerándulunk, aztán arra gondolunk, hogy egyszerű bunkóság. Hiába, no, nálunk nem honosodott meg az asszonyom, hölgyem megszólítás. De aztán csak szöget üt a fejünkbe
gabfe, 2018. február 10. szombat, 14:30
Színházi nyílt napot tartanak Szegeden
főigazgató.

A vendégeket délelőttől a társulat tagjai, valamint színházi önkéntesek vezetik végig a kulisszák mögött, az öltözők, folyósok, hidak, raktárak labirintusán, ahova a nézők amúgy nem tehetik be lábukat.

Az érdeklődők bemutatón csodálhatják meg a Papp Janó tervezte jelmezeket, Bodnár György főfodrász önként jelentkezők segítségével megmutatja miként készül el a színházi frizura, a legbátrabbak pedig színpadi sminket is kaphatnak. Színházi szakemberek irányításával az érdeklődők helyzetgyakorlatokon, tánc- és beszédtechnika órákon, énekórán gyarapíthatják tudásukat.

A látogatók nyilvános próbákon ismerhetik meg az alkotás folyamatát. Barnák László színész-rendező irányítása mellett kiderül, miként válik a nyáron a Városháza udvarán bemutatott, Képeslapok a takarásból című zenés játékból kőszínházi produkció, este pedig azt is láthatják a nézők, hogyan készül az operatársulat londoni vendégjátékára Mozart Varázsfuvolájával.

Az eseménydús nap végén Hubay Miklós Néró című
velemenyezd, 2016. október 08. szombat, 08:41
Terápiás nyári táborok a Gyermekmentő Szolgálat fóti központjában
akadályozott gyermekek, valamint súlyosabb állapotú autizmussal élő gyermekek vesznek részt. A tábor legfőbb célja, hogy a lovak gondozásán keresztül segítse a munkavállaláshoz és a mindennapi tevékenységekhez szükséges képességek fejlődését, megismertesse a gyerekeket a lovas környezethez kapcsolódó szakmákkal.

Önismereti tábor kezdődik 13-18 év közötti fiataloknak július 13-án. Az ötnapos tábor lakói egyéni lovasterápiás foglalkozásokon vehetnek részt, kipróbálhatják magukat csoportos lovas helyzetgyakorlatokban, emellett kiemelt téma lesz a tolerancia és az alkalmazkodás.

A lovak nyelvén mottójú harmadik tábor július 20-tól 24-ig tart majd, főként iskolás korosztályú, tanulásban és értelmileg akadályozott gyermekek és autizmussal élő gyermekek számára. A tábor legfőbb célja, hogy fejlessze a résztvevők szociális kapcsolatait és kommunikációját a lovak viselkedésének megismerésén keresztül. Fontos szerepet kap majd a lovakkal végzett földi munka, a lóvezetés és a társakkal való
velemenyezd, 2015. június 24. szerda, 18:09
Hobo 70 - Május 2-án rock'n'roll este a Budapest Parkban
vidéki koncerttel vezeti fel a május 2-i budapesti estet, Debrecenben, Pécsett és Keszthelyen is játszani fog. A sajtótájékoztatón Póka Egon megjegyezte: ezzel a felállással mindent el tudnak játszani.

Az MTI kérdésére Hobo kitért arra, hogy még nem állt pontosan össze a fejében a május 2-i koncert kerete.

Hozzátette: mindig jellemző, hogy a fellépéseiken tapasztalt impulzusok alakítják a műsort, az előadásmódot. "Soha nem játsszuk ugyanúgy a számokat, és az összekötő szövegek, a helyzetgyakorlatok is változnak".

Hobo és Bandája a nyáron több nagy fesztiválon is játszik, fellép a soproni VOLT-on és természetesen idén is lesz Kapolcson a Művészetek Völgyében Hobo Klub. A Kossuth-díjas előadóművész, szövegíró beszámolt arról, hogy Debrecen városától felkérést kapott egy zenés Csokonai-est elkészítésére, készül egy könyv, amely írásait gyűjti össze, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával pedig oktatási segédanyagot (könyvet és egy pendrive-ot) juttatnak el közép- és zeneiskolákba,
velemenyezd, 2015. április 08. szerda, 13:11
Hátrányos helyzetű gyermekek nyaralhatnak a Balatonnál
középiskolában tanuló gyermekek iskolán kívüli oktatása, iskolai hátrányaik leküzdése.

Külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanodákban családias légkörben tanulhassanak a gyermekek, növelve bennük az önbizalmat, és hogy olyan élményekhez juttathassák őket, amelyek jobb sorban élő iskolatársaik számára természetesek.

Hozzátette: olyan pedagógiai módszereket alkalmaznak, amelyek ezeket a célokat elősegítik; fontos a projektmódszer, a drámapedagógia, a készség- és képességkibontakoztató helyzetgyakorlatok, valamint az egyéni fejlesztés és a mentorálás is.

A tanodai foglalkozásokon túl pályaorientációs, drogprevenciós, kulturális és szabadidős programokat is rendeznek, valamint nagy szerepet kap a környezettudatos életmódra nevelés, a nyelvoktatás és az informatikai képzés is. A térségből bevont tizenöt pedagógus és három családi koordinátor segíti a munkát.

Káló Norbert elmondta: a három tanodai projekt az Új Széchenyi Terv keretében, 30-30 millió forintos támogatásból valósul meg. A 24
velemenyezd, 2014. július 16. szerda, 07:04
Megrendezik az első 011 Fesztivált, öt színdarabot láthat a közönség
A Bárka Színházban, az Átrium Film-Színházban és a Thália Színházban 26 színész és 11 alkotó 4 műfajban létrehozott munkáit mutatják be. Az első 011 Fesztivállal a fiatal színházi generációra kívánják felhívni a figyelmet - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A fesztivál - amelyen Radnai Márk rendezéseit láthatja a közönség - Vinnai András Garzonpánik című darabjának bemutatójával indul szombaton a Thália Színházban. Hétfőn a Kutyaszorítóbban, kedden pedig a Meanwhile in Kansas című produkció látható a Bárka Színházban. A 011 Fesztivált szerdán a Droszt című produkció zárja.

A szervezők emellett közönségtalálkozóval, Tasnádi Bence zenekara, az Ed Is On koncertjével, nyitó- és záróbulival, valamint meglepetés-programokkal várják a közönséget.

Mint írták, a rendezvény az első online is nézhető hazai színházi fesztivál: a most debütáló 011 Fesztivál a streaming, internetes élő közvetítés segítségével nemcsak az előadások látogatóihoz, hanem az internetező közönséghez is eljut.
velemenyezd, 2014. június 03. kedd, 20:44
Képek, videók
Janikovszky Éva - Jó anna
sanci81
2018. február 15. csütörtök, 17:28
Janikovszky Éva idézet-Mi
sz719eszter
2017. szeptember 22. péntek, 11:11
Janikovszky Éva
jakabgasparne
2010. január 12. kedd, 07:29
Janikovszky Éva.jpg
ujjozsef
2009. február 10. kedd, 08:04
Nem találjuk a jelzést
pirine
2009. május 20. szerda, 19:57
szolgáltatások
airam41
2012. december 04. kedd, 16:32
Némely ember tudja...
csalogany13
2017. március 19. vasárnap, 14:37
Némely pesti poétának 01.
chillik
2017. január 25. szerda, 12:28
Némely pesti poétának 02.
chillik
2017. január 25. szerda, 12:27
Némely pesti poétának 03.
chillik
2017. január 25. szerda, 12:27
Némely modern psychológna
chillik
2016. október 20. csütörtök, 04:05
Némely ember....jpg
pacsakute
2014. augusztus 28. csütörtök, 19:36
Némelyik ember....jpg
pacsakute
2013. október 20. vasárnap, 07:33
Némelyik idő....jpg
pacsakute
2013. január 22. kedd, 20:13
némelyest szűk volt:D
kopornyikcsilla
2007. március 21. szerda, 14:23
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.