Regisztráció  Belépés
2017. június 24. szombat | 25. hét | 175. nap | 19:21 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Szinyei Merse Pál
Érdekes dolgok, események, amelyekről nem tudtunk

Híres képek keserű titkai
A család által röghöz kötött Szinyei Merse Pál és Probstner Zsófia életét személyes tragédiák és szakmai kudarcok kísérték.

Számtalanszor csodáltuk már meg a Lilaruhás nőt, az egyik leghíresebb magyar festményt. Szinyei Merse Pál munkája elsőre elbűvöli a nézőt színeivel, szépségével és az olyan finom részletekkel, mint szereplőjének arca vagy ölében nyugvó kezei, amelyek alól kikandikál pár szál virág. Azt azonban nem sokan tudják, mennyi keserűség rejtőzik a kép mögött, milyen családi tragédiák, szakmai kudarcok, kemény kritikák kísérték a festő és modellje életét. Azt is csak kevesen tudják, mi lett később a halhatatlan festmény halandó modelljével és festőjével, Probstner Zsófiával és Szinyei Merse Pállal.
Link

Szinyei Merse Pál Probstner Zsófiáról készített portréja

Szinyei Merse Pál régi nemesi család sarja volt. Földbirtokaikból éltek, gazdálkodással foglalkoztak. A későbbi festő 1845-ben született, 1864-ben iratkozott be a müncheni festőakadémiára. Több éves tanulás, gyakorlás következett, a szüneteket pedig a családi birtokon, Jernyén töltötte. (Ez a mai Szlovákia területén fekvő ötezres lélekszámú község.) A Faun és nimfa, a Ruhaszárítás, az Anya és gyermekei című képe ebből a korszakból származik. 1869 végén hazatért, hogy a család földbirtokát igazgassa, mivel apja megbetegedett. Szinyei Merse Pál többször próbálkozott azzal, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, ám mindig visszatért a családi birtokra.

"Az 1873-as év fordulópont volt a 28 éves Szinyei Merse Pál életében. Befejezte a saját maga által is fő művének tartott festményét, a Majálist, és beleszeretett barátja gyámleányába, Probstner Zsófiába.

Mindez Münchenben történt, ahová Jernyéről, a családi birtokról érkezett 1872-ben. Zsófia nővéréhez hasonlóan vonzódott a művészetekhez és a művészekhez. Sokat látogatta a fiatal festőt műtermében, és végigkísérte a Majális születését, amelynek egyik modellje éppen nővére, Mária volt. A kép 1873 elején készült el, márciusban már ki is állították a müncheni Kunstvereinbe. A festmény óriási sikert aratott, nem is annyira a közönség, mint inkább a festők körében. Szinyei úgy érezte, festő lett, ebből fog megélni, és nem megy vissza Jernyére gazdálkodni. Elküldte képét a bécsi világkiállításra, és megkérte Zsófia kezét."
Link

Probstner Zsófia és Szinyei Merse Pál 1873-ban kötött házasságot. A következő évben az ifjú feleség saját készítésű ruhájában ült modellt a festőnek. Így készült a Lilaruhás nő. A pár első gyermekét várta, és mint azt később Probstner Zsófia elmondta, a pici gyorsan fejlődött, ezért a ruha egyre szűkebbé vált. A kép másik érdekessége, hogy nem a szabadban készült, a tájat, a hátteret "fejből" varázsolta mögé Szinyei Merse Pál. A festmény előzményei közé tartozott egy korábbi próbálkozás is, amelyen sárga ruhában látható Probstner Zsófia.
Link

A sárga ruhás portré
Link

A Lilaruhás nő

Az első gyermek, Félix születését a következő egy évtizedben öt lány követte. Közülük azonban Zsófia tíz évesen, Mária öt évesen és Valéria két évesen halt meg. Mindhármukat a diftéria vitte el, akkoriban ugyanis nem voltak védőoltások. A diftéria - magyar népi nevén torokgyík - lázzal, gyulladással járó betegség. A magas gyermekhalandóság egyik oka hazánkban a torokgyík volt; a kis betegek gyakorlatilag fulladásos halált haltak.

A családi tragédiákat még tovább súlyosbította, hogy a festő gyakran került vagy apatikus, vagy agresszív hangulatba. Ebben közrejátszott az is, hogy Szinyei Merse Pál műveit vegyes érzelmekkel fogadták. A Lilaruhás nő a közönség körében sikert aratott, a szakma azonban még évtizedekkel később is fanyalgott. "A Lilaruhás nő felemás alkotás. A műteremmé alakított szalonban dolgozott - ezzel magyarázható az árnyék sajátos jellege -, amelyet az akkor éppen Párizsból hazaérkezett Mednyánszky László erősen megkritizált. Szinyei Merse azonban nem fogadta el a plein air festésre vonatkozó tanácsokat" írja Végvári Pál 1986-ban, majd így folytatja: "színvonala nem éri el a Majálisét, keményebb és nem olyan egységes: a baráti tanácsok, kritikák, együttérzések nélkül alkotó művész izolációjának eredménye."

A helybéliek is gyakran megszólták Szinyei Merse Pált. Egy Probstner Zsófiával készült interjúban a már agg korú hölgy így vallott erről az időről: "No, meg nem is voltunk nagyon boldogok akkoriban. Sikert vártunk a Majálistól, s az elmaradt. Pali nem bánta, őt csak maga a festés érdekelte. Akkor élt igazán, ha mezítláb festhetett, és csiklandozta a fű a talpát. Én ezért haragudtam: mi lesz, ha valaki meglátja így?... Még bolondnak tartják! Annak is tartották.

Egyre többen pusmogtak a fülembe: meghibbant ez az ember. Ahelyett, hogy vadászna, politizálna, mint a többi urak, fest!

De miket! Hegyet meg mezőt... Még jó, hogy itt lakhattok a szülőknél, különben még koplalnotok kellene!"
Link

A jernyei birtok a házzal

Szinyei Merse Pál hullámzó kedélyállapota, dühkitörései annyira elviselhetetlenné váltak, hogy a felesége 1887-ben elköltözött az életben maradt Erzsébettel és Adrienne-nel, és a házasság felbontását kezdeményezte. A válás után Ghillány Imre későbbi földművelésügyi miniszterhez ment feleségül. Öt közös gyermekük lett. Szinyei Merse Adrienne azonban alig 18 évesen meghalt agyhártyagyulladásban.

A festő abbahagyta az alkotói tevékenységet és a politikai életbe vetette magát. 1896-ban megválasztották a héthársi kerület országgyűlési képviselőjének. Közéleti szerepvállalása mellett folyamatosan vezette a rá maradt jernyei földbirtokot. Az 1890-es évek közepén tért vissza a festészethez, és 1920-ban bekövetkezett haláláig alkotott. Probstner Zsófia túlélte összes, Szinyei Merse Páltól született gyermekét. Öregségére egyedül maradt, utolsó éveiről Gobbi Hilda Közben... című önéletrajzi könyvéből tudunk. Gobbi Hilda szívós munkájának köszönhető ugyanis, hogy a II. világháború után egy lakatlanná vált egykori kupleráj épületében, a Magyar utcában létrejöhetett a támasz és támogatás nélkül maradt öreg színészek otthona.

"Az otthonokba csak színészeket vagy színházi dolgozókat vettünk föl. Egyetlen kivétel volt ez alól: Szinyei Merse Pál felesége, a "Lilaruhás nő".

Rossz körülmények között élve, 99 éves korában kérte felvételét, és 102 éves koráig volt az otthon lakója.

Ott ült, furcsa törökös pongyolájában, egyenes derékkal, valami török fezzel a fején - mert a haja már gyérült -, és valami csodálatos eleganciát árasztott. Alig hallott, látott, de a szellemi képességei épek voltak, S amikor külföldiek jöttek látogatóba, bemutatták őket a "Lilaruhás nőnek" is. A franciáknak franciául, az angoloknak angolul válaszolt. Százéves korában hárman is megfestették az arcképét."

Magyar Himnusz

Kr.u. 410-ből
Nagyon ajánlom ezt a kultúrkincsünket,mindenkinek meg kell ismerni.

Ugye hogy hasonlít a Miatyánkhoz? Így már talán kitalálható, hogy kiknek volt érdekük titokban tartani a 410-ben keletkezett imádságot, mint ahogy őseink származását,nyelvét, hitét és Kárpát-medencei ősiségünket is.

- Tényleg nagyon szép .

URUNK ISTENÜNKKr.u.410-460 keletkezett. Hun ezüstveretes szíjvégen rovásírással írva: a Kijevi Nemzeti Múzeumban van. A kijevi múzeumban őrzött Hun övvereten, szíjvégen lévő rovásírásos ima gyönyörű. Nem tudom, hogy tudtok-e róla, hogy a szíjvégen talált rovásírásos szövegmegfejtésére Magyar rovásírás szakértőt-nyelvészt kértek fel!!! Előlünk, mégis mindenáron eltitkolták, amíg lehetett.

Istennek hála ma már nem lehet szinte semmit titokban tartani!!

Érdekesség, hogy az 1960-as évek elején szintén KIJEVBEN ((amiről ma már tudjuk, hogy Árpád nagyapja, Álmos őse, ÜGYEK fejedelem, alapította, építette szabír-magyar-várost, híres szabír kovácsiparával. Ott készültek a csodálatos Magyar szablyák. Régészeti feltárás során a Magyar hegyen találtak 9000 darab rovásírással teleírt pergamenpapírt tökéletes állapotban!!!!

A kutató régész Armatov akadémikus az egészet elküldte futárral a Magyar Tudományos Akadémiának úgy gondolván, hogy mi vagyunk a megfejtésében illetékesek!!! Őt száműzték Szibériába!! A 9000 darab pergament pedig szőrén, szálán eltűnt!!! Mai napig semmit nem tudni róla!!

A finnugristák hallgatnak (vagy lapítanak, mint az a bizonyos a fűben). Ma már kideríthetetlen, hogy megsemmisítették, vagy csak eltüntették, nem tudni. Talány, kinek, illetve kiknek állt az érdekében???? Óriási, pótolhatatlan veszteség, mert minden bizonnyal, hatalmas és teljesen autentikus információs tömeg állna rendelkezésünkre.

A HAZATÉRÉS vagy HONVISSZAFOGLALÁS előtti, alatti és utáni időkből. S még mennyi minden van, amit eltitkolnak, vagy éppen megsemmisítenek előlünk.

Visszatérve az imához: gyönyörű!!! Nemhiába, mondták a GÖRÖGÖK, hogy a szkíták- hunok - magyarok tudnak a legszebben imádkozni ISTENÜKHÖZ!!!!

URUNK ISTENÜNK

BENNÜNK VAN ORSZÁGOD.

ELŐTTÜNK SZENT NEVED,

TÖRVÉNY AKARATOD.

MINDEN NAPUNK GONDJÁT,

MAGADON VISELED.

BŰNEINKET, MINT MÁSNAK,

NEKÜNK ELENGEDED.

TE KEZED VEZET

KÍSÉRTÉSEKEN ÁT, S

LEFEJTED RÓLUNK

GONOSZ JÁRMÁT.

TIÉD A NAGYVILÁG

ÖSSZES HATALMA, ÜDVE,

MINDÖRÖKTŐL KEZDVE,

LEGYEN MINDÖRÖKRE

Küldjétek tovább, ismerjék meg minél többen!
sanci81, 2017. június 17. szombat, 12:48
Címkék: Szinyei Merse Pál, Probstner Zsófia, Probstner Zsófiával, Szinyei Merse Pállal, Szinyei Merse Pál Probstner Zsófiáról, Probstner Zsófiába,
Kommentek
Veronai baleset - Mabisz: a Groupama a bírói gyakorlatban megítélt legmagasabb összegeket fizette a károsultakn
A Mabisz arra reagált, hogy az elmúlt napokban a sajtóban több hír jelent meg arról, hogy a károsultak méltatlanul alacsonynak tartják a kártérítést.

A Mabisz állásfoglalásában hangsúlyozza: nemcsak az érintett biztosítók, hanem a teljes szakma és a szövetség is kiemelten kezeli a rendkívül tragikus esetet, átérezve a hozzátartozók fájdalmát. A kártérítési folyamat a biztosító oldaláról nem zárult le, a tartós gyógykezelésre szoruló sérülteknek szükség esetén életük végéig fedezni kell a gyógykezeléssel kapcsolatos kiadásokat. Az ügyintézés több szereplős, összetett, és időben elhúzódó folyamat, ennek lépései szigorúan szabályozottak - írták.

A Mabisz áttekintette a kárrendezés eddigi menetét,ésúgy látja, hogy a Groupama Biztosító elkötelezett abban, hogy a tragédia sérültjei, áldozatai és a hozzátartozók számára maximális segítséget nyújtson, ezért javasolja, hogy mindenki, aki az ügyben érintett, forduljon továbbra is bizalommal a biztosítótársasághoz.

A Groupama Biztosító a sérültek
velemenyezd, 2017. május 30. kedd, 10:42
Gulácsy önarcképe 85 milliót, egy Szinyei 44 millió forintot ért a Kieselbach árverésén
Gulácsy Lajos 44 millió forintos kikiáltási árról indított Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképe végzett a legmagasabban a péntek esti árverésen. Gulácsy műve egykor Horváth Zsigmond, majd Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet gyűjteményében, később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonában volt.

A több mint 200 tételt számláló aukciós anyagból a második legmagasabb árat érte el Szinyei Merse Pál A Vezúv kitörése című műve. Az 1863-as olajképre 38 millió forinttól indult a licitálás és végül 44 millió forintnál ütötték le a romantikus és a klasszicista tájképfestészet egyik kiemelkedő darabját. A festményen a tűzhányóból éjszaka kilövellő lángoszlopok belefolynak a nápolyi öböl vizébe.

Magas áron 42 millió forintért cserélt gazdát Schönberger Armand Nagybányai táj a Keresztheggyel című festménye, amelynek induló ára 18 millió forint volt, de ugyancsak 42 millió forintért kelt el a tragikusan rövid életű Bohacsek Ede Rákosligeti tája, amelyre 16 millió forintról indult
velemenyezd, 2017. május 27. szombat, 11:09
Veronai baleset - Emmi: a leggyorsabb kártérítést kérték a biztosítóktól
Kiemelték, hogy "az ellenzék részéről a veronai busztragédia felhasználása nem a népszerűség keresésének legízlésesebb eszköze".

Közleményük szerint Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere februárban már egyeztetett a balesetben érintettek általános biztosítási kárrendezésének kezeléséről a Groupama Biztosító Zrt. vezérigazgatójával, a biztosító együttműködését kérte, s erre ígéretet kapott.

Felidézték továbbá, hogy a minisztérium vezetői személyesen vettek részt - az első perctől a helyszínen és az iskolában egyaránt -a segítségnyújtásban, s a családoknak és az iskolának is igyekeztek minden segítséget megadni a tragédiával kapcsolatban. Mint fogalmaztak: "sajnálattal" értesültek arról, hogy a baleset ügyében nyomozó és eljáró az olasz hatóságok a magyar külügyi tárca sürgetése ellenére még nem adták át az áldozatok családjának a szükséges dokumentumokat. A hozzátartozók helyzetét megértve bíznak benne, hogy ez mielőbb megtörténik - tették hozzá.

A közleményben kitértek arra is,
velemenyezd, 2017. május 24. szerda, 19:41
Veronai baleset - A Groupama Biztosító kifizette a meghatározható kárösszegeket - BŐVÍTETT (új: sérelemdíjak mé
A közlemény szerint a már benyújtott poggyászkárok, illetve a felmerült költségek, dologi károk megtérítését folyamatosan rendezte a biztosító. A jogszabályoknak megfelelően az elhunytak valamennyi közeli hozzátartozója - szülők, testvérek és nagyszülők - részére úgynevezett sérelemdíjat is fizetett a biztosítótársaság. A súlyosan sérülteknél egészségi állapotuk alakulásától függően határozzák majd meg a sérelemdíj végleges nagyságát, de az előlegeket már számukra is kifizették.

A sérelemdíjak, tekintettel a baleset különösen tragikus körülményeire, a magyar gyakorlatban meghatározott kártérítési összegek felső határán mozognak - áll a közleményben. A kifizetett kárösszegek nagyságát ugyanakkor a biztosító nem közölte az MTI kérdésére.

Tájékoztattak arról is, hogy a társaság már megtérítette, illetve folyamatosan téríti a tartós gyógykezelésre szoruló sérültek egészségi állapotával összefüggő többletkiadásokat. Mindezeken felül a biztosító sérelemdíjat fizetett, illetve fizet majd ki azok
velemenyezd, 2017. május 24. szerda, 18:21
Veronai baleset - A Groupama Biztosító kifizette a meghatározható kárösszegeket
A közlemény szerint a már benyújtott poggyászkárok, illetve a felmerült költségek, dologi károk megtérítését folyamatosan rendezte a biztosító. A jogszabályoknak megfelelően az elhunytak valamennyi közeli hozzátartozója - szülők, testvérek és nagyszülők - részére úgynevezett sérelemdíjat is fizetett a biztosítótársaság. A súlyosan sérülteknél egészségi állapotuk alakulásától függően határozzák majd meg a sérelemdíj végleges nagyságát, de az előlegeket már számukra is kifizették.

Tájékoztattak arról is, hogy a társaság már megtérítette, illetve folyamatosan téríti a tartós gyógykezelésre szoruló sérültek egészségi állapotával összefüggő többletkiadásokat. Mindezeken felül a biztosító sérelemdíjat fizetett, illetve fizet majd ki azok számára is akik könnyebb sérülést szenvedtek és akiknek egyáltalán nem volt fizikai sérülése.

A kifizetett kárösszegek nagyságát ugyanakkor a biztosító nem közölte az MTI kérdésére.

A közleményben megjegyezték, hogy abiztosítótársaság a károsultakkal, az
velemenyezd, 2017. május 24. szerda, 17:21
Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve a Kieselbach tavaszi árverésén
legmagasabb a kikiáltási ára Gulácsy Lajos Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképének, amely egykor Horváth Zsigmond, majd Füst Milán és felesége, Helfer Erzsébet gyűjteményében, később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonában volt. Gulácsy jelmezes önarcképei között különleges helyet tölt be a most árverésre kerülő darab. Főszereplője, az úton lévő vándor, a bölcs bolond, aki gúnyos, ravasz, fölényes vigyorral tekint vissza a nézőre. A mű kikiáltási ára 44 millió forint.

Szinyei Merse Pál A Vezúv kitörése című műve is kiemelkedik az aukciós anyagból 38 millió forintos induló árával. Az 1863-as olajkép a romantikus és a klasszicista tájképfestészet egyik kiemelkedő példája, amelyen a tűzhányóból éjszaka kilövellő lángoszlopok belefolynak a nápolyi öböl vizébe.

Magas áron üthetik le Pór Bertalan Vágyódás tiszta szerelemre című képének a licitjét is. A 32 millió forinttól kínált festmény a korai magyar avantgárd egyik kiemelkedő példájának számít. Pór Bertalan egyik másik
velemenyezd, 2017. május 24. szerda, 13:03
Százezer látogató a Szépművészeti Múzeum madridi kiállításán
legbecsesebb darabjaiból mutassanak be "enciklopédikus válogatást" - jegyezte meg.

Guillermo Solana méltatta az anyag rendkívüli gazdagságát: a madridi közönség a 16. századtól egészen a 20. századig kap áttekintést a művészeti korszakokról, többek között Raffaello, Cranach, Velázquez, Rubens, Goya, Murillo, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin műveinek segítségével. A látogatók a világszerte ismert mesterek munkái között találkozhatnak a magyar festők kiemelkedő alkotásaival is, többek között Munkácsy, Szinyei Merse, Rippl-Rónai, Vaszary és Bortnyik remekműveivel.

A spanyol szakember külön kiemelte Szinyei Merse Pál művészetének egyediségét és szintetizáló képességét, Rippl-Rónai Józsefről pedig elmondta, hogy már a kiállítás előkészítését megelőzően is jól ismerte a párizsi Nabik közé tartozó magyar mester életművét.

Győri Enikő spanyolországi magyar nagykövet a kiállításokhoz kapcsolódó, magyar vonatkozású programokról számolt be. Elmondása szerint a nagykövetség célja az volt, hogy minél
velemenyezd, 2017. május 23. kedd, 14:32
Képek, videók
1280px-Szinyei_Merse,_ Pál
foldinefehereva
2016. február 28. vasárnap, 18:13
Szinyei Merse Pál magyar
dorotea55
2015. november 11. szerda, 07:19
Szinyei Merse Pál Önarcké
lenke1964
2015. október 22. csütörtök, 17:48
Szinyei Merse Pál Parkba
lenke1964
2015. október 22. csütörtök, 17:48
Szinyei Merse Pál Majáli
lenke1964
2015. október 22. csütörtök, 17:48
Szinyei Merse Pál Lilaru
lenke1964
2015. október 22. csütörtök, 17:47
Szinyei Merse Pál-Csipke
maria_kadar_148
2015. augusztus 16. vasárnap, 23:01
Szinyei Merse Pál - Pipac
maria_kadar_148
2015. augusztus 14. péntek, 22:01
szinyei-merse-pal-a-mu ves
borigit
2015. február 03. kedd, 14:55
szinyei_merse_pal-vadr ege
borigit
2015. február 03. kedd, 14:48
szinyei-merse-paul-pal -vo
borigit
2015. február 03. kedd, 14:47
szinyei_merse_pal-falu _al
borigit
2015. február 03. kedd, 14:46
Bővűl a Család
dandej
2017. június 22. csütörtök, 21:57
Egy egész család itt.
wob
2017. június 21. szerda, 17:47
család.jpg
kisgizus
2017. június 03. szombat, 16:25
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.