Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 19. szerda | 38. hét | 262. nap | 18:57 | Vilhelmina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kibővített programsorozat a váci VéNégy fesztiválon
Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány 50 millió forintos támogatást nyújt a fesztivál szervezőinek, hogy magas színvonalon rendezhessék meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar színházak találkozóját, valamint a kísérőprogramokat. Hozzátette: az előző években már bizonyította a fesztivál, hogy "kicsiből is sokat tud kihozni", de bízik abban, hogy a támogatás eredményeként a programsorozat a magyar V4-elnökség "méltó, ünnepélyes, fiatalos, több művészeti ágat összefogó lezárása lesz" és sikerül azt a környék vezető rendezvényévé tenni.

Az államtitkár úgy vélte, hogy Magyarország hosszú távon leginkább a visegrádi együttműködésben hihet, amelynek a közös kulturális programok mindig fontos alapját képezték. Közlése szerint hosszú távon a visegrádi országok az Európai Unió vezető pólusai lehetnek, Nagy-Britannia kilépésével ugyanis az unió középpontja keletebbre tolódhat gazdaságilag és politikailag egyaránt. A gazdasági és politikai együttműködés mellett fontos a kulturális együttműködés is, amelyben sokkal jobban megjelenik a közös történelmi, vallási múlt, a különböző művészeti ágak segítségével jobban bemutatja a bennünket összekötő szálakat.

Rétvári Bence, aki a fesztivál egyik védnöke is, beszélt arról is, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarországon kétmillióval több színházjegyet váltottak, mint korábban. Felpezsdült a színházi élet, egyre színesebbek, jobbak az előadások - emelte ki az államtitkár, felidézve, hogy a váci színház sem működött még tíz évvel ezelőtt, idén pedig már hatodszor rendezi meg az értékalapú VéNégy fesztivált. Rétvári Bence szerint fontos, hogy Magyarország erősödése ezen a területen is megjelenik.

Kiss Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója elmondta, hogy a teátrum épületében már látható a fesztivál elmúlt öt évét bemutató fotókiállítás, ebben a témában márciusban bemutatnak egy kiadványt és egy filmet is. Emellett lesz például V4 színházi plakátkiállítás, filmklub a négy ország alkotásaiból, és lehetőséget biztosítanak a cseh, lengyel és szlovák turisztikai és kulturális intézeteknek is a bemutatkozásra. Áprilisban megünneplik a színház fennállásának ötödik évfordulóját is.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy június 2-án nagyszabású V4-napot tartanak Vác főterén ingyenes programokkal. A koncertek, gasztronómiai események mellett lesz kirakodóvásár, bemutatkoznak Vác V4-es testvérvárosainak néptánccsoportjai és lesz táncház is.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nyitó előadását június 29-én tartják, a Nemzeti Színház darabját láthatja majd a közönség. Kiss Domonkos Márk elmondta, hogy a nemzetközi hírű színházak felkérése, az előadások kiválasztása részben még folyamatban van. A Cseh- és Lengyelországot képviselő teátrumokkal még tárgyalnak, Szlovákiából a nyitrai színház mutatkozik majd be Vácon. A lvivi Voszkreszinnye utcaszínházi társulat az idei fesztiválon is szórakoztatja majd négy estén át a közönséget. Hozzátette: a fesztivál már június 25-én elkezdődik a négy ország művészeinek workshopjával, az ennek eredményeként létrejövő előadást a rendezvény végén mutatják be.

A koncertprogram már összeállt: fellép Vácon mások mellett a Bëlga, a Punnany Massif, a Tankcsapda, az Ivan and the Parazol, a Vad Fruttik, a Kiscsillag és a Quimby.

Fördős Attila, Vác polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a VéNégy fesztivál a város "ékköve" és bizonyítéka annak, hogy egy színházi találkozóból mennyi mindent ki lehet hozni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 15:22
Címkék: Rétvári Bence, Európai Unió, Kiss Domonkos Márk, Váci Dunakanyar Színház, VéNégy Fesztivál, Színházi Találkozó,
Kommentek
Az Ars Sacra nyitánya
Elkezdődött. Szeptember közepe immár tizenkettedik alkalommal hozta magával a szakrális művészetet középpontba állító, másfél héten át tartó programsorozatot, az Ars Sacra Fesztivált, amelyet szeptember 14-én nyitott meg Erdő Péter bíboros - a hagyományokhoz híven - a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Pest-Buda, majd Budapest históriájában fontos történelmi és kultúrtörténeti szerepet játszó, remek akusztikájú díszteremben a Bolla Milán vezényelte Solti György Ifjúsági Vonószenekar és a Pozsonyból érkezett For You acapella énekegyüttes fellépésével színesített rendezvényen Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója rövid köszöntőjében az intézményi alapeszmény megváltozásáról szólt. A múzeum a 19. században még egyfajta szentély volt, amely nem nélkülözte a tudás szakralitását. Nem véletlenül nevezték a tudás templomának is. Napjainkra ez a felfogás megváltozott. Ha úgy nézzük, az Ars Sacra ,,szimbóluma", a dolgokra rácsodálkozó, kíváncsi angyal is tükröz némi profanitást. Egy múzeum
maroka, 2018. szeptember 15. szombat, 08:25
CAFe Budapest - A könnyűzene és a jazz nemzetközi csillagai a fesztiválon
produkciók mellett szakmai programok és showcase várja a műfaj rajongóit.

A francia szaxofonos és zeneszerző, Guillaume Perret igazi felfedező, hangkutató, aki a legkülönfélébb elektronikai eszközökkel - pedálokkal, effektekkel - felszerelkezve lép át mindenféle műfaji konvenciót: a budapesti közönség a TRIP hajón csatlakozhat hozzá ezen a különös zenei utazáson.

Szőke Gábor Miklós, a köztéri állatszobrairól ismert képzőművész csepeli stúdiója is megnyitja kapuit a Dante XXI. háromnapos programsorozat keretében, és számos egyéb program mellett olyan zenei formációkat lát vendégül, mint a DJ Bootsie Quartet, a Volkova Sisters, a Vágtázó Halottkémek és az Atreyu's Horse.

A szervezők a jazzrajongóknak is emlékezetes pillanatokat ígérnek. Az Egyesült Államokban élő gitáros, Dean Brown zenei stílusát a fúziós kifejezés jellemző legjobban, hiszen játékában egyaránt fellelhetőek a rock, a latin és a funk stílusjegyei. Brown most öttagú formációjával turnézik világszerte, és velük érkezik Budapestre
velemenyezd, 2018. szeptember 15. szombat, 07:05
Ma kezdődik a kulturális örökség napjai rendezvénysorozat
Szombaton és vasárnap 284 műemlék, közte több mint 70, máskor nem látogatható épület nyitja ki kapuit a nagyközönség előtt és 214 szervező közösség állt a programok mellé.

A hétvégi programsorozaton az érdeklődők egyebek mellett megismerkedhetnek a Pénzügyminisztériummal, épületbejáráson vehetnek részt, ahol többek között megtekinthetik a századfordulós hangulatot őrző miniszteri folyosót és dolgozószobát. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár épülettúráin betekintést nyerhetnek a palotaépület termeibe, megismerkedhetnek a könyvmentés és a restaurálás folyamatával.

A kápolnásnyéki Halász-kastélyban séták, tárlatvezetés, valamint Puccini, Verdi, Bellini és Mascagni remekműveit megszólaltató koncert is várja a közönséget.

Kisjankó Bori szülőházában a régi szegényparaszti életformával, a mezőkövesdi népi építészet jellegzetességeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A nagycenki Széchényi-örökség helyszínein a közönséget szakmai vezetésekre invitálják, délután pedig régészeti és
velemenyezd, 2018. szeptember 15. szombat, 07:04
Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál
Erdő Péter kiemelte: a 12. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál évről évre arra ösztönöz, hogy különböző művészeti ágak alkotásain keresztül, "a művészetek teljes skáláján érzékeljük a szentet".

Aki a szentet kutatja, az az embert is keresi, így ez a programsorozat lehetőséget teremt arra is, hogy "saját emberségünk lehetőségeire reflektáljunk" - hangoztatta.

Erdő Péter szerint korunk egyik legfontosabb változása, hogy az ember egyre kevésbé kommunikál szavakkal és fogalmakkal, egyre inkább audiovizuális hatásokra reagál jelekkel, fogalmak, gondolati tartalmak nélkül.

Miközben nem szabad, hogy az emberiség elfelejtsen beszélni, írni, olvasni, ugyanakkor kétségtelen, hogy "emberi lehetőségeink egy tágabb horizontján kommunikálunk" egymással és Istennel is - mondta.

Ugyanígy, ahhoz sem kell feltétlenül magyarázó szöveg, szakrális kontextus, hogy egy nonfiguratív képzőművészeti alkotás vagy hangszeres zenemű megnyissa az ember szívét a szakralitás felé - tette hozzá a
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 18:32
Óhazából újhazába - Emberi és családi sorsok az emigrációban címmel nyílt kiállítás
Rácz György, az MNL Országos Levéltáráért felelős főigazgató helyettese a pénteki budapesti megnyitón kiemelte: a tárlatot a kulturális örökség napjai programsorozat részeként készítették, hétvégi rendezvénysorozat keretében szombaton is látogatható.

Felidézte, hogy az MNL 2015-ben csatlakozott szakmai partnerként a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által vezetett, szakmailag az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) által koordinált Mikes Kelemen Programhoz. "Azzal, hogy a MNL Országos Levéltára befogadja a tengerentúli diaszpóra maradandónak ítélt levéltári anyagát, egyúttal szorosabbá fűzi az anyaországnak a diaszpórával való kapcsolatát is" - mondta, hozzátéve: gyűjteménybefogadó tevékenységével a közös magyar múlt részesévé teszi a diaszpóra történetét is, a lehető legszélesebbre tárva a világon élő összes magyar, az egyetemes magyarság történetének kereteit.

A kiállítás célja, hogy megjelenítse az európai kulturális értékek megőrzésének módjait és stratégiáit a diaszpórában
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 14:32
A Magyar Tudományos Akadémia székházának történetéről szóló kötetet mutattak be Budapesten
Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese köszöntőjében megemlékezett arról, hogy az 1865. december 11-én megnyitott palota Budapest várostörténetének és építészettörténeti fejlődésének fordulópontján született, a historizáló reneszánsz építészet egyik első példájaként.

Felidézte, hogy az MTA testülete az alapítók iránti tiszteletét kifejezve az akadémia alapításának 190., a székház megnyitásának 150. évfordulójáról egy gazdag programsorozattal emlékezett meg 2015-ben, melynek kiemelkedő eseménye volt a 150 éves az Akadémia palotája című kiállítás. A tárlatot 2015 októbere és 2016 márciusa között több mint háromezren látták.

A kiállítás felelevenítette a székház építésnek a történetét, megidézte a kor szellemiségét. Az akadémia termeiben bemutatott tárgyakon keresztül a tudós társaság megalakulásának időszakával, az építkezés körülményeivel, az épület külső és belső díszítőelemeivel, valamint a székházban megrendezett ülések, székfoglalók, kongresszusok történetével ismerkedhettek meg a
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 13:11
Ötödik alkalommal rendezik meg a DesignPécs programsorozatot
A széleskörű városi összefogás révén már péntektől programokat kínáló eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára a design fontosságát a többi között úgy érzékeltette: "ma már nem lehet eladni úgy egy téglát sem, hogy azt egy formatervező át ne nézte volna".

A DesignPécs Hét ideje alatt technnológiai, építészeti, képzőművészeti kiállítások, divatbemutatók, nyitott laboratóriumok, szemináriumok, tréningek, workshopok, vásárok, fórumok, kerekasztal-beszélgetések és koncertek várják az érdeklődőket - áll az MTI-hez eljuttatott írásos összegzésben.

Az iparkamarával a Pécsi Tudományegyetem (PTE) művészeti, valamint műszaki és informatikai kara, a pécsi Kreatív Ipari Klaszter és a kreatív iparágak 2014 óta szervezik meg a rendezvényt, amelyhez idén a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) két kiállítással csatlakozik.

Komor István, a ZSÖK üzemeltetési igazgatója az eseményen közölte: intézményük szervezésében pénteken nyílik meg
velemenyezd, 2018. szeptember 14. péntek, 13:11
A vaskori lelőhelyek népszerűsítését célzó programsorozat kezdődik
Jerem Erzsébet projektvezető elmondta, hogy a Vaskor-Duna-program - amelyben öt ország, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia intézményei vesznek részt - a korai vaskor, tudományos elnevezése szerint Hallstatt-kor monumentális tájaival foglalkozik.

A projekt, amely az Európai Unió együttműködési programja keretében 2017. január 1-jén indult el, a régészeti kutatás mellett a helyszínek és emlékek bemutatását, az ismeretterjesztést, a régészeti területek turisztikai megismertetését célozza.

A program részeként szeptember 13. és október 6. között Magyarország ad otthont annak a régészeti tábornak, amely a tudományos előadások mellett a hazai korai vaskori lelőhelyek jobb megismerését célzó közönségbarát programokat kínál Budapesten, Süttőn, Sopronban, Százhalombattán, Keszthelyen és környékén.

A projektben résztvevő intézmények célja, hogy közelebb vigyék a szélesebb közönséghez, hogy mi történt 2700 évvel ezelőtt - mondta Jerem Erzsébet. Ennek jegyében egyebek mellett
velemenyezd, 2018. szeptember 13. csütörtök, 15:02
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
01o-retvari13-ka-colou r.j
megyerimihaly
2013. augusztus 12. hétfő, 00:12
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
szent domonkos0808_2.jpg
maroka
2018. augusztus 08. szerda, 11:31
szent domonkos0808.jpg
maroka
2018. augusztus 08. szerda, 11:22
domonkos kolostor_2.jpg
maroka
2018. január 18. csütörtök, 09:29
domonkos kolostor.jpg
maroka
2018. január 18. csütörtök, 09:29
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.