Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:54 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kibővített programsorozat a váci VéNégy fesztiválon
Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány 50 millió forintos támogatást nyújt a fesztivál szervezőinek, hogy magas színvonalon rendezhessék meg a cseh, lengyel, szlovák és magyar színházak találkozóját, valamint a kísérőprogramokat. Hozzátette: az előző években már bizonyította a fesztivál, hogy "kicsiből is sokat tud kihozni", de bízik abban, hogy a támogatás eredményeként a programsorozat a magyar V4-elnökség "méltó, ünnepélyes, fiatalos, több művészeti ágat összefogó lezárása lesz" és sikerül azt a környék vezető rendezvényévé tenni.

Az államtitkár úgy vélte, hogy Magyarország hosszú távon leginkább a visegrádi együttműködésben hihet, amelynek a közös kulturális programok mindig fontos alapját képezték. Közlése szerint hosszú távon a visegrádi országok az Európai Unió vezető pólusai lehetnek, Nagy-Britannia kilépésével ugyanis az unió középpontja keletebbre tolódhat gazdaságilag és politikailag egyaránt. A gazdasági és politikai együttműködés mellett fontos a kulturális együttműködés is, amelyben sokkal jobban megjelenik a közös történelmi, vallási múlt, a különböző művészeti ágak segítségével jobban bemutatja a bennünket összekötő szálakat.

Rétvári Bence, aki a fesztivál egyik védnöke is, beszélt arról is, hogy az elmúlt nyolc évben Magyarországon kétmillióval több színházjegyet váltottak, mint korábban. Felpezsdült a színházi élet, egyre színesebbek, jobbak az előadások - emelte ki az államtitkár, felidézve, hogy a váci színház sem működött még tíz évvel ezelőtt, idén pedig már hatodszor rendezi meg az értékalapú VéNégy fesztivált. Rétvári Bence szerint fontos, hogy Magyarország erősödése ezen a területen is megjelenik.

Kiss Domonkos Márk fesztiváligazgató, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója elmondta, hogy a teátrum épületében már látható a fesztivál elmúlt öt évét bemutató fotókiállítás, ebben a témában márciusban bemutatnak egy kiadványt és egy filmet is. Emellett lesz például V4 színházi plakátkiállítás, filmklub a négy ország alkotásaiból, és lehetőséget biztosítanak a cseh, lengyel és szlovák turisztikai és kulturális intézeteknek is a bemutatkozásra. Áprilisban megünneplik a színház fennállásának ötödik évfordulóját is.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy június 2-án nagyszabású V4-napot tartanak Vác főterén ingyenes programokkal. A koncertek, gasztronómiai események mellett lesz kirakodóvásár, bemutatkoznak Vác V4-es testvérvárosainak néptánccsoportjai és lesz táncház is.

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó nyitó előadását június 29-én tartják, a Nemzeti Színház darabját láthatja majd a közönség. Kiss Domonkos Márk elmondta, hogy a nemzetközi hírű színházak felkérése, az előadások kiválasztása részben még folyamatban van. A Cseh- és Lengyelországot képviselő teátrumokkal még tárgyalnak, Szlovákiából a nyitrai színház mutatkozik majd be Vácon. A lvivi Voszkreszinnye utcaszínházi társulat az idei fesztiválon is szórakoztatja majd négy estén át a közönséget. Hozzátette: a fesztivál már június 25-én elkezdődik a négy ország művészeinek workshopjával, az ennek eredményeként létrejövő előadást a rendezvény végén mutatják be.

A koncertprogram már összeállt: fellép Vácon mások mellett a Bëlga, a Punnany Massif, a Tankcsapda, az Ivan and the Parazol, a Vad Fruttik, a Kiscsillag és a Quimby.

Fördős Attila, Vác polgármestere a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a VéNégy fesztivál a város "ékköve" és bizonyítéka annak, hogy egy színházi találkozóból mennyi mindent ki lehet hozni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. február 28. szerda, 15:22
Címkék: Rétvári Bence, Európai Unió, Kiss Domonkos Márk, Váci Dunakanyar Színház, VéNégy Fesztivál, Színházi Találkozó,
Kommentek
Mátyás-emlékév - Március végétől látható Székesfehérváron a Mecénás és katona kiállítás
A témában tartott hétfői székesfehérvári sajtótájékoztatón Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az emlékév egyik kiemelt eseménye lesz a fehérvári tárlat megnyitója, amelyen Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült, igen nagyszabású kompozíciója lesz megtekinthető. Megjegyezte, hogy az alkotás kivitelében nagyon modern és mai, viszont a 20. század elején és közepén dolgozó történészek tollából olyan idézetekkel tarkított, amelyek Mátyás korából eddig nem ismert részleteket mutatnak meg.

Az igazgató jelezte, hogy a tárlat jelenleg a Pozsonyi Magyar Intézetben van, majd csaknem egy hónapig lesz Székesfehérváron. Ezt követően Délvidékre, Horvátországba, Szlovéniába és Erdélybe is elviszik.

Az MTI kérdésére Csibi Krisztina elmondta: az emlékévben tíz, kárpát-medencei helyszínen lesz látható a kiállítás. A nagy kompozíció mellett több kisebb színesíti a tárlatot: megjelennek Mátyás életterei és a Corvinák, a visegrádi múzeum fegyverzetek
velemenyezd, 2018. március 19. hétfő, 12:41
Mintegy 60 programot kínál nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpad
Június elejétől az első szeptemberi hétvégéig kínálnak programokat számos műfajban, a sanzontól, az indie rockon és musicalen át a dzsesszig, crossover koncertekig és a klasszikus zenéig - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a Budapesti Nyári Fesztivál hivatalos oldalán már megkezdték a programsorozat eseményeinek feltöltését és a jegyek értékesítést.

Június 10-én délelőtt Vakációváró Fesztivállal, a Vaskakas Bábszínház előadásával, majd egész napos programokkal és Halász Judit koncerttel indítják útjára a programsorozatot, köztük a vasárnap délelőtti matinéelőadások sorát.

Vasárnap esténként komoly- és könnyűzenei, dzsessz-, indie- tradicionális és crossover koncertekkel várják a látogatókat.

Az idei nyári műsorban megtalálhatunk olyan visszatérő vendégeket mint Palya Bea, Micheller Myrtill, a Budapest Bár, Rákász Gergely, Vásáry Tamás, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint, Szűcs Gabi, Váczi Eszter, Falusi Mariann vagy Horgas Eszter.

Emellett olyan
velemenyezd, 2018. március 18. vasárnap, 12:51
Idén 3 térségben rendezik meg a Muzsikál az erdő programsorozatot
A rendezvény a Kecskeméthez közeli Nyíri erdőben és Lakitelek-Tőserdőn május 26-án és 27-én, a Mátrai Művészeti Napokon június 30. és július 8. között, a gyulai Városerdőn és Püspökfürdőn szeptember 28. és 30. között várja az érdeklődőket - közölte a Muzsikál az Erdő Alapítvány az MTI-vel.

A Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok tervezett helyszíne Fülek, Tar, Szentkút, Mátraalmás, Szurdokpüspöki, Abasár, Kékestető, Gyöngyöspata és Gyöngyöstarján.

A programok között klasszikus és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták, kézműves gyermekprogramok, helyi termelők bemutatkozása, tudományos ismeretterjesztő előadások és természethez kötődő képzőművészeti kiállítások is szerepelnek.

A rendezvénysorozat 2018-ban a 15. évadára készül, fő célja a környezettudatos életvitel, a fenntarthatóság irányába mozdítani a résztvevőket.
velemenyezd, 2018. március 17. szombat, 12:12
Digitális street art produkcióval indul az idei észt hét
Az Észt Intézet és a Szimplafilm közös programsorozata tizenegyedik alkalommal mutatja be az észt kultúra legjavát a magyar közönségnek Budapesten, Szegeden és Debrecenben - közölték a szervezők az MTI-vel.

A filmvetítésekkel, könyvbemutatókkal és koncerttel tarkított kulturális hetet március 19-én Edward von Longus észt street art művész nyitja meg különleges projektjével, amelynek keretében mozgóképes formában a budapesti házfalakon kelti életre a 20. század elején élt észt emberek archív fotóit. Március 19-én az Élesztőházban nemcsak a programot és az ehhez kapcsolódó mobilalkalmazást mutatják be a szervezők, de azt is elárulják, merre induljon el a városban az, aki ezeket a különleges észt képeket szeretné felkutatni.

Március 20-án a Soviet hippies című filmet láthatja a közönség a CEU-n a Visual Studies Platform programmal közös rendezvényen. A dokumentumfilm azt az időszakot mutatja be, amikor az 1970-es évek észt-orosz pszichedelikus világában a kelet-európai hippimozgalmak létrehozták
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 14:02
Magyar-lengyel kulturális napok Budapesten
Agnieszka Matecka művelődésszervező, Ula Nowak kulturális menedzser, Kuba Borysiak etnomuzikológus, Jacek Halas népzenész, Michal Hajduk dzsesszkurátor, Krzysztof Kubanski világzenei koncertszervező, Rosonczy-Kovács Mihály népzenész, Szerényi Béla népzene-pedagógus és Tóth Viktor dzsessz-szaxofonos. A rendezvény fővédnöke Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete, a konferenciával egy időben a Fonóban lengyel-magyar kamasz táncház is lesz.

A Waclaw Felczak Alapítvány megalakulását kísérő programsorozat záró rendezvénye március 24-én lesz az Akvárium Klubban. Közönségtalálkozót tart Marcin Swietlicki író, fellép a Tizenkettő Trio, a Salk és Dj Kuba Karas.

Mint felidézik, Waclaw Felczak (1916-1993) az 1938/39-es tanévben ösztöndíjasként az Eötvös Collegium diákja volt, majd 1940 májusában a földalatti lengyel hadsereg katonájaként tért vissza Budapestre. 1942-től a Honi Hadsereg budapesti futárbázisának parancsnokhelyetteseként a londoni lengyel kormány és annak varsói honi képviselete közötti
velemenyezd, 2018. március 16. péntek, 11:51
Megnyílt a Lipcsei Könyvvásár
mondta a főszervező.

Heinrich Riethmüller a védelmébe vette a szervezők döntését. Mint mondta, "ha komolyan vesszük a véleményszabadságot, akkor olyan embereknek is lehetőséget kell adni, akik értékrendjével és nézeteivel nem értünk egyet, vagy veszélyesnek tartjuk gondolataikat".

A Lipcsei Könyvvásár nem szigorúan szakmai esemény, mint a Frankfurti Könyvvásár, hanem az olvasóknak rendezett fesztivál, amelyen az idén már 27. alkalommal rendezik meg a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot. Városszerte 571 helyszínen, például temetőben, templomban és állatkertben tartanak felolvasásokat 3300 író és előadóművész közreműködésével.

Megrendezik a könyvfesztivál Manga-Comic-Convention (MCC) nevű "alfesztiválját" is, amely a képregényszekcióból fejlődött ki. A tavalyi 294 után az idén már a terület 327 kiadója vesz részt az ötödik alkalommal megrendezett MCC-n. A rendezvény lipcsei vásárvárosban ismét megtölt egy egész csarnokot, amelyben nemcsak kiállítási standokat alakítottak ki,
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:41
Március 15. - Több családi program is várja az érdeklődőket
Az egész napos programsorozaton az idén több családi program is szerepel. A budai Várba látogatókat a Dísz téren magyar termelők és vendéglátósok portékái várják. A magyaros ételek mellett az érdeklődők mézes- és kürtöskalácsot, kézműves söröket, pálinkákat is kóstolhatnak, valamint válogathatnak a fajátékok, ékszerek és bőrdíszműves termékek között.

A Szentháromság téren koncerteken és gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők, a Táncsics-börtönben különféle vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat szerveznek. A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Forradalmi forgatag című rendezvény keretében az épület előtt 1848-as huszárok várják a gyerekeket, akik a játékos toborzás mellett fémkatona-öntésen, játékkatona-festésen és ékszerkészítésen is részt vehetnek.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában a kétszáz éve született Görgei (Görgey) Artúr egykori honvédtábornok és hadügyminiszter életét, az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban betöltött szerepét ismerhetik meg a látogatók eredeti
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 13:01
Waclaw Felczak lengyel-magyar napok lesznek Budapesten
A programsorozat a magyar táncházmozgalom ikonikus helyszínén, a Fonóban kezdődik, majd egy lengyel-magyar táncestet és gálaestet követően a Szent Efrém Férfikar lemezbemutató koncertével folytatódik - mondta el Bubnó Tamás, a férfikar alapítója.

Emellett az Akvárium klubban és a Lengyel Intézetben lesznek programok, többek között egy zenediplomáciai konferenciával is várják az érdeklődőket - tette hozzá az igazgató.

A magyar-lengyel barátság európai szinten is példaértékű, közös történelmi sors, gondolkodás, értékrend jellemezi ezt a két népet - fogalmazott.

A Waclaw Felczak Alapítvány azért jött létre, hogy felfrissítse ezt a barátságot és ennek jegyében szerveződnek meg a lengyel-magyar napok is - fűzte hozzá az igazgató.

Az intézet névadóját, Waclaw Felczak (1916-1993) lengyel történészprofesszort, aki a második világháború idején futárszolgálatot teljesített a földalatti lengyel ellenállás és a londoni lengyel emigráns kormány között, a lengyel-magyar barátság egyik
velemenyezd, 2018. március 15. csütörtök, 12:31
Képek, videók
2012 oktoberi fesztiválon
v6
2012. szeptember 30. vasárnap, 21:40
sétatér fesztiválon
irmus
2011. augusztus 12. péntek, 06:36
Tíbor a Fesztiválon....JP
caris11935
2010. november 25. csütörtök, 17:43
Rock-fesztiválon Nijmegen
szandalka88
2009. június 21. vasárnap, 15:18
Hegyalja fesztiválon2003
briggis1
2007. szeptember 07. péntek, 15:13
Hegyalja Fesztiválon a sr
rani
2007. július 30. hétfő, 14:35
én a mohácsi fesztiválon.
magyarvagyok89
2006. szeptember 22. péntek, 17:45
01o-retvari13-ka-colou r.j
megyerimihaly
2013. augusztus 12. hétfő, 00:12
Az Európai Unio ökocimkéj
zoldkaszino
2011. január 30. vasárnap, 00:20
Europai Unió-Brüszel.png
farkas1945
2010. november 29. hétfő, 18:26
Európai Unió Tanácsa
paulina
2009. március 29. vasárnap, 11:01
domonkos kolostor_2.jpg
maroka
2018. január 18. csütörtök, 09:29
domonkos kolostor.jpg
maroka
2018. január 18. csütörtök, 09:29
domonkos neve.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:46
domonkos név.jpg
zsokica45
2016. augusztus 25. csütörtök, 18:34
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.