Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:22 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Huszadik évfordulóját ünnepli a bilbaói Guggenheim Múzeum
Az 1997. október 19-i hivatalos megnyitó óta eltelt két évtizedben több mint 20 millió látogató járt a Frank Gehry amerikai építész által tervezett épületben, amely mára Bilbao városának jelképévé vált.

Az intézményt a baszk város motorjának is tartják, amely bekapcsolta azt a világ kulturális vérkeringésébe, számtalan új lehetőséget megnyitva a fejlődésre.

A múzeum az évforduló alkalmából egész hónapban tartó ünneplésre készül: 975 ezer darab ingyenes belépőt postáztak a környéken, a Vizcayai-öbölben élőknek, akik olyan művészek munkáit tekinthetik meg, mint David Hockney, Pierre Huyghe, Bill Viola, Georg Baselitz és Hen Jacobs.

Az eseménysorozat csúcspontjának azt a háromdimenziós fényvetítést tartják, amelyet a világhírű 59 Productions csapata tervezett.

Nevükhöz fűződik egyebek mellett a 2012-es londoni olimpia megnyitójának audiovizuális show-műsora.

Bilbaóban a múzeum titánborítású homlokzatára vetítik ki 20 perces látványos fényalkotásukat, amelyhez külön komponált zenét Nick Powell.

A látványosságot szombatig több alkalommal is bemutatják, a szervezők szerint összesen 200 ezer embernek lesz lehetősége ingyenesen megtekinteni.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. október 12. csütörtök, 19:13
Címkék: Guggenheim Múzeum, Frank Gehry, David Hockney, Pierre Huyghe, Bill Viola, Georg Baselitz,
Kommentek
Felmérés: stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik a magyar műkincspiac
is a legkeresettebb magyar festők közé tartozik Magyarországon és külföldön egyaránt Csontváry Kosztka Tivadar, Gulácsy Lajos, Szinyei Merse Pál, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály, Vaszary János, valamint azok a modern festők, akik a 20. század első felében kapcsolatban álltak az európai művészekkel, mint például Kádár Béla, Scheiber Hugó és Czóbel Béla.

Az érdeklődést azonban nagyban befolyásolja, hogy a magyar alkotók közül kik jelennek meg a nagy külföldi kiállításokon. Tavaly például a Guggenheim Múzeumban rendezett Moholy-Nagy-életműkiállítás után novemberben a Sotheby's New York-i árverésén rekordáron, 6 millió dollárért, azaz 1,7 milliárd forintért kelt el egy Moholy-Nagy-zománckép.

A magyar műtárgypiac fellendüléséhez az is hozzájárul, hogy évről évre egyre több külföldi gyűjtő figyelme fordul a magyar alkotók felé.

"Szerencsére a világ minden tájáról bukkannak fel magyar képek, nemrég egy új-zélandi aukciósház egy Berény Róbert-kép kapcsán kérte ki a véleményünket. Legutóbb pedig
velemenyezd, 2017. július 28. péntek, 16:53
Spanyol múzeumoknak adja hétezer darabos gyűjteményét egy amerikai mecénás
mondta, Toledo és Cuenca egyaránt az UNESCO világörökség része, ezért is választotta a két várost Roberto Polo, akinek révén a helyi múzeumok most bekerülhetnek a nagy nemzetközi múzeumok közé.

A várhatóan 2018 nyarától látható gyűjteményben szerepelnek mások mellett a német Max Ernst, a francia Henri-Edmond Cross, az amerikai Howard Mehring, a magyar Moholy-Nagy László, a német Karl Schmidt-Rottluff és a belga Paul Joostens munkái.

Mindezek közül néhányat a nagyközönség korábban a bilbaói Guggenheim és a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban láthatott.

A felajánlás tartalmazza Roberto Polo teljes könyvtárát is, amely "kincs" a kulturális örökség szempontjából - mondta Emiliano García-Page a bejelentésről szóló toledói sajtótájékoztatón.

A 66 éves mecénás, akinek neves galériája van Brüsszelben, régóta tervezte a gyűjtemény átruházását, és azért Spanyolországnak, mert szülei spanyolok voltak, Galíciából emigráltak Kubába, majd 1961-ben az Egyesült Államokba.

Roberto Polo elmondta: úgy
velemenyezd, 2017. július 05. szerda, 16:05
Meghalt James Rosenquist, az amerikai pop art egyik úttörője
Rosenquist pénteken, hosszú betegség után hunyt el New York-i otthonában.

Rosenquist Észak-Dakotában született 1933-ban, a Minnesotai Egyetemen tanult művészetet, majd az iparban és a reklám területén helyezkedett el, mielőtt az 1950-es évek közepén New Yorkba költözött volna - írta róla a The Guardian online kiadása.

Az óriásplakátok készítése befolyásolta későbbi művészi alkotásainak méretét és hangulatát, témáját, innen származnak a képein jellemzően felbukkanó autók, háztartási gépek, ételábrázolások.

"Brooklyn minden édességboltjának plakátját megfestettem, úgyhogy álmomban is lerajzolok egy Schenley-viszkisüveget" - vallott önéletrajzában 2009-ben.

A pop art kifejezésről írta ugyanitt, hogy "sosem érdekelte az új stílus elnevezése", de "beletörődött".

Fontosnak tartotta, hogy Warholtól és Lichtensteintől megkülönböztesse saját művészetét. "Sose foglalkoztam logókkal, márkanevekkel és filmsztárokkal, mint Andy. Royjal ellentétben engem sose érdekelt, hogy a popmédiát
velemenyezd, 2017. április 02. vasárnap, 15:12
Jelentős magán- és közgyűjteményekből származó Picasso-portrék Barcelonában
A június 25-ig megtekinthető tárlaton 80 alkotást vonultatnak fel, amelyek a világ jelentős magán- és közgyűjteményeiből származnak, például New York-i Modern Művészetek Múzeumából (MoMA), a Guggenheim Múzeumból vagy a párizsi Picasso Múzeumból.

A műalkotások között szerepelnek olajfestmények, rajzok, szobrok, fotók és metszetek is, mind 1895 és 1970 között készültek, lefedve Picasso teljes alkotói korszakát.

A kiállításra válogatott, gyakran karikatúraszerű portrék megörökítik Picasso több szerelmét, például Marie-Thérese Waltert vagy Olga Koklovát, rokonait, például apját, José Ruizt, nagynénjét, Pepát, valamint helyet kaptak a korának nagy művészeit, barátait ábrázoló arcképek is.

A tárlat kurátora, Elizabeth Cowling a megnyitó előtti, csütörtöki sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kiállítást az év elején már bemutatták a londoni National Portrait Galleryben, azonban annak anyagát némileg módosították, és kikerült belőle több önarckép, mivel a barcelonai múzeum két évvel ezelőtt
velemenyezd, 2017. március 16. csütörtök, 17:17
Európában még sosem látott absztrakt expresszionista festményeket mutat be a bilbaói Guggenheim Múzeum
A londoni Royal Academy of Arts közreműködésével létrejött tárlaton 33 művész 130 alkotása, festmények, szobrok és fényképek kaptak helyet, köszönhetően több amerikai művészeti intézménynek és magánygyűjtőnek, akik kölcsönadták a tulajdonukban lévő műtárgyakat erre az eseményre.

Edith Devaney és Lucía Aguirre kurátorok szerint a legnehezebb feladatuk a denveri Clyfford Still Múzeummal volt, ugyanis az intézmény eddig még sosem adott kölcsön egyetlen alkotást sem az Egyesült Államokon kívülre. Most azonban kivételt tettek, így a művész kilenc képe tekinthető meg a kiállításon, amely a XX. század 40-es éveiben, New Yorkban született művészeti irányzatról kíván átfogó képet adni.

Az "Absztrakt expresszionizmus" címet viselő kiállítás június 4-ig látható.
velemenyezd, 2017. február 02. csütörtök, 20:14
Hammerstein Judit: hatékonyabb működés várható a Balassi Intézet integrációjától
Filmfesztivál, a szerelem, párválasztás, erotika témájával foglalkozó magyar néprajzi kiállítás, a Magyar Állami Népi Együttes turnéja, egy nagyszabású magyar fotótörténeti tárlat, valamint a Nyolcakat bemutató kiállítás és egy középkortörténeti tárlat. Romsics Ignác a BI felkérésére új monográfiában tekinti át a magyar történelmet és a magyar-lengyel kapcsolatokat, és az intézet egy lengyel-magyar szótárprogram elindítására is készül. Varsó belvárosában megnyílik egy Budapest-játszótér is.

A Guggenheim Múzeum által elindított Future Present program is folytatódik, a Moholy-Nagy László életművét bemutató, számos rendezvénnyel kísért tárlat a New York-i és chicagói állomások után rövidesen Los Angelesben nyílik meg.

Magyarország nyáron átveszi a visegrádi négyek elnökségi feladatait, a BI és a külföldi intézetek is számos programmal készülnek, idén is megrendezik például a Több mint szomszéd kulturális fesztivált Pozsonyban.

Magyarország idén is részt vesz a frankfurti és lipcsei könyvvásáron
velemenyezd, 2017. január 30. hétfő, 15:02
Külügyminisztérium: nagy sikerrel mutatták be Moholy-Nagy László életművét az Egyesült Államokban
Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában elmondta, New Yorkban a Guggenheim múzeumban mintegy százezren, Chicagóban pedig 150 ezren látták a kiállítást. Ezzel elérték a céljukat: az amerikai közönség figyelmét ráirányították a magyar kreativitás, alkotás sokszínűségére.

Az államtitkár szerint a magyar modernizmus nem képzelhető el Moholy-Nagy László életművének ismerete nélkül. A művészt az államtitkár a legeredetibb, legsokoldalúbb XX. századi művésznek nevezte, és szerinte emiatt is tudott könnyen nagy sikerre szert tenni saját korában a modernizálódó Egyesült Államokban.
velemenyezd, 2017. január 14. szombat, 19:23
Képek, videók
Bilbao Guggenheim muzeum
mindenes66
2010. március 07. vasárnap, 06:45
Mostar évfordulója.JPG
dnemethk
2013. augusztus 23. péntek, 16:15
a NOSZF 50.évfordulója
lacipecsenye
2011. december 13. kedd, 23:10
bécsi csata évfordulója
mecsery
2010. március 01. hétfő, 04:14
Felszabadulás évfordulója
mecsery
2010. február 28. vasárnap, 21:37
Guggenheim Museum (Bilbao
margitanya
2011. február 17. csütörtök, 15:26
Guggenheim-Museum-Bilb ao-
menusgabor
2010. november 11. csütörtök, 20:57
Guggenheim Museum (Bilbao
karoly49
2009. március 28. szombat, 18:46
padlizsan-baszk-modra. jpg
kis-vakond
2012. augusztus 22. szerda, 18:19
@baszk fácán.jpg
veronika74
2009. április 01. szerda, 18:49
Kulturális helyzetkép-27.
furaila
2013. január 13. vasárnap, 11:37
Jászapáti kulturális közp
pacsakute
2012. október 16. kedd, 18:48
Liszt F.Kulturális Közpon
bodajne
2011. július 17. vasárnap, 19:30
Kulturális Egyesület
irmus
2011. július 16. szombat, 17:41
Matusek László Kulturális
irmus
2011. július 16. szombat, 17:39
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.